Het is doorgaans niet gebruikelijk dat zorgverleners samen met hun patiënten beslissingen nemen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Door de grote aanloop van patiënten met een vaak levensbelangrijke zorgvraag, ligt de focus vooral op snelheid. Toch is het belangrijk dat zorgprofessionals vaker de tijd nemen om met patiënten en hun naasten te overleggen en de opties voor de patiënt bespreken. 

Samen beslissen vermindert gezondheidsverschillen tussen groeperingen, doordat patiënten behandelingsopties beter begrijpen en de beslissingen beter afgestemd worden op individuele voorkeuren. Verpleegkundigen kunnen hierin een grote rol spelen. Zij brengen de meeste tijd door met de patiënten en zijn daardoor beter op de hoogte van hun voorkeuren. 

Aan het einde van een dienst dragen verpleegkundigen hun patiënten over aan de verpleegkundigen van de volgende dienst. Vandaag de dag gebeurt het vaak dat zij hun overdracht achter de computer doen. Het is de wens dit vaker aan het bed van, en samen met, de patiënt te doen. 

Onderzoek 

De noodzaak tot snelheid blijft echter staan. Hoe dit kan worden gerealiseerd op de SEH, wordt in dit project uitgezocht. Onderzoekers, verpleegkundigen en verpleegkundestudenten zullen onderzoek doen naar dit vraagstuk. Bevindingen zullen zowel geïmplementeerd worden op de SEH van het HMC, alsook hun weg vinden naar het onderwijs.   

Doel

Het project zal bevorderen dat beslissingen genomen zullen worden in samenspraak met de patiënt en de verpleegkundigen tijdens de momenten van overdracht die verpleegkundigen onderling hebben.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit patiënten, verpleegkundigen en studenten verpleegkunde.

Duur

Het project loopt van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2026.

Team

  • Peter Renden 
  • Roukayya Oueslati 
  • Tsjitske Haanstra 
  • Yvonne van Zaalen 

Samenwerking

Dit project is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), het lectoraat Relationele Zorg van De Haagse Hogeschool en de opleidingen Mbo-Verpleegkundige van het ROC Mondriaan en Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) aan de De Haagse Hogeschool. Het project is gesubsidieerd door ZonMw.  

Contact

Peter Renden (p.g.renden@hhs.nl)