Lectoraat Duurzame Talentontwikkeling
Van de zorg tot de retailbranche, van de onderwijswereld tot het bedrijfsleven. In welke sector we ook actief zijn, de manier waarop we samen werken en leven verandert snel. Als gevolg van digitalisering, robotisering en globalisering verschuiven waardeproposities van bedrijven en organisaties. En ook de wensen en drijfveren van hogeropgeleiden zelf. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling onderzoekt wat dit betekent voor het onderwijs in de 21ste eeuw en voor innovatief opleiden in een netwerksamenleving. Met een open, onderwijskundige blik en één belangrijk doel voor ogen: optimale ontplooiing voor elke student en professional.
Hoe maken we opleidingen toekomstproof, als klassieke beroepen verdwijnen? Een leven lang leren en ontwikkelen is cruciaal. Daarbij worden de grenzen tussen studeren in het hoger onderwijs en het leren van professionals in de praktijk meer fluïde. Net als andere grenzen, zoals die tussen disciplines, landen en organisaties. Leren wordt onbegrensder en netwerken over deze grenzen heen wordt essentieel. Denk bijvoorbeeld aan samen leren, in verbinding met anderen. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling onderzoekt nieuwe vormen van leren en ontwikkelen en wil weten bij welke vormen studenten en professionals het meest gebaat zijn.
Tools
Het lectoraat heeft een aantal tools ontwikkeld die studenten en professionals kunnen gebruiken om zicht verder te ontwikkelen.
Team
Melissa van der Heijden
Max Aangenendt
dienst HRM - Hague Center for Teaching & Learning
Lonneke Frie
Faculteit Management & Organisatie
Janine Haenen
Dienst Onderwijs, Kennis & Communicatie
Suzanne Brink
Buitenpromovenda
Silvan Smulders
Faculteit Business, Finance & Marketing
Rachelle van Harn
Faculteit Business, Finance & Marketing
Miranda de Hei
Faculteit Management & Organisatie
Jos van Helvoort
Faculteit IT & Design
Rainer Hensel
Faculteit Business, Finance & Marketing
Norbert Huyer
Faculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Maaike Konings
Reinekke Lengelle
Faculteit Business, Finance & Marketing
Karin Potting
Faculteit Management & Organisatie
Anne Venema
Melissa van der Heijden
Vanuit Social Work is zij samen met collega Marleen Keus aangesloten bij Lectoraat Duurzame Talentontwikkeling om onderzoek te doen naar het inzetten van games / spel-elementen in het onderwijs van Social Work. Op basis van inzichten uit een pilotproject onder propedeuse studenten zullen zij een voorstel voor een eigen lessenserie, waarin ze zullen kijken hoe een game effect heeft op de taakmotivatie en leerprestaties van de studenten. Op deze manier willen zij een bijdrage leveren aan het vernieuwen en actualiseren van het onderwijs.
dienst HRM - Hague Center for Teaching & Learning
Max Aangenendt
Max Aangenendt promoveerde in 2015 aan de Universiteit Twente op de vraag hoe veranderingen ontstaan in identificaties en de professionele identiteit van docenten in het HO. Daartoe zijn invloeden van velerlei persoonlijke en organisatiefactoren bestudeerd, zoals leeftijd & ervaring, loopbaancompetenties, individuele keuzes voor professionalisering en ontwikkeling, leiderschap en HR instrumenten. Zijn huidige onderzoek is gericht op pop-up leernetwerken waarin professionals gedurende een korte periode samen werken aan individuele issues/vragen/uitdagingen. Dergelijke mini-leernetwerken met een werkplaatskarakter functioneren als een ‘pit stop’, vandaar de naam 4*4 Pit Stop Model. Zo’n pitstop is een laagdrempelig, tijdelijk en resultaatgericht leernetwerk dat elke professional zou kunnen starten en faciliteren. Max focust vooral op de vragen wat een facilitator bijdraagt aan het ontwikkelen van een krachtige leeromgeving in zo’n netwerk en hoe facilitators van elkaar kunnen leren.
m.t.a.aangenendt@hhs.nlFaculteit Management & Organisatie
Lonneke Frie
Sinds haar afstuderen als cognitief psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en Tokushima (Japan), is Lonneke Frie de afgelopen 20 jaar werkzaam geweest als HRD-professional en HR Business Partner in het internationale bedrijfsleven. In deze periode heeft zij zich gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van ontwikkelprogramma’s voor vakspecialisten. Sinds 2013 is zij als HRM-hogeschooldocent verbonden aan De Haagse Hogeschool. Begin 2017 is zij een promotie-onderzoek gestart onder begeleiding van dr. Ellen Sjoer (lector Duurzame Talentontwikkeling), en prof. dr. Beatrice van der Heijden en dr. Hubert Korzilius van de Radboud Universiteit. Dit onderzoek richt zich op het vernieuwingsvermogen van vakspecialisten.
l.frie@hhs.nlDienst Onderwijs, Kennis & Communicatie
Janine Haenen
Het onderzoek van Janine richt zich op het honoursprogramma van De Haagse Hogeschool, dat gestart is in studiejaar 2016-2017. Zij onderzoekt op welke manier dit programma de motivatie en het leren stimuleert en de deelnemende studenten uitdaagt en aanspreekt op hun bekwaamheden. Dit doet zij op zowel kwantitatieve (schaalvragen) als kwalitatieve (storyline onderzoek) manier. Uitkomsten uit eerder onderzoek van Janine, gericht op passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs, komt hier goed van pas. Binnen haar functie als onderwijsadviseur van de faculteit Business, Finance & Marketing is dit onderzoek relevant: uitkomsten kunnen vertaald worden naar het reguliere onderwijs.
j.haenen@hhs.nlBuitenpromovenda
Suzanne Brink
Suzanne Hallenga-Brink doet onderzoek naar de ontwerpprincipes van een curriculum waarin studenten zo min mogelijk onderpresteren. Zij ziet toegevoegde waarde in het stimuleren van onbegrensde talentontwikkeling binnen het bacheloronderwijs, voorbij de eindkwalificaties van het studieprogramma. Die waarde ligt op persoonlijk vlak voor de student, op programmaniveau in studiesucces en op maatschappelijk vlak voor het vergroten van de innovatieve kracht van hoger onderwijsinstellingen. Suzanne is een kruising tussen de technisch georiënteerde en mensgerichte ontwerper en de onderwijskundige. Met het oog op een leven lang leren en de ontwikkeling van de eigen, unieke en professionele identiteit. Ze is nauw betrokken bij het wereldwijde Engineering Education netwerk CDIO en deed voorheen onderzoek naar leren en attitudeveranderingen in verschillende contexten: netwerkleren in de toeristische MKB-sector, multidisciplinair Community Service Engineeringonderwijs en de versnelling van ondernemerstalentontwikkeling in de informele, authentieke leeromgeving.
s.c.hallenga-brink@hhs.nlFaculteit Business, Finance & Marketing
Silvan Smulders
Contact:
s.f.a.smulders@hhs.nlFaculteit Business, Finance & Marketing
Rachelle van Harn
Rachelle van Harn is als onderwijskundig onderzoeker werkzaam voor het project Duurzame Learning communities: Oogsten in de Greenport West-Holland. Op basis van inzichten uit vooronderzoek wordt een digitale tool ontwikkeld die bijdraagt aan de doorontwikkeling van de samenwerking en het verduurzamen van de opbrengsten van learning communities in de tuinbouwsector. Ze zal ook deel uitmaken van de vakcommunity Leven Lang Ontwikkelen (Surf Open leermaterialen), voor het thema Teamontwikkeling. Voor dit thema wordt samengewerkt met Fontys. Rachelle heeft de master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht afgerond. Naast haar werk bij het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling werkt Rachelle mee aan het ontwerp en opzet van het practoraat Betekenisvolle Creativiteit bij de creatieve vakschool SintLucas.
R.C.vanHarn@hhs.nlFaculteit Management & Organisatie
Miranda de Hei
Miranda de Hei doet onderzoek naar samenwerkend leren van (aankomende) professionals met als doel bij te dragen aan een verbetering van de leeropbrengsten. Momenteel werkt zij samen met Corina Tabacaru (lectoraat International Cooperation) aan een onderzoek naar het verwerven van interculturele competenties door samenwerkend leren bij de opleiding International Business and Management Studies. Bij dit onderzoek worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden ingezet. De resultaten worden vertaald naar praktische implicaties voor opleidingen die groepsopdrachten inzetten om studenten te ondersteunen bij de ontwikkeling van interculturele competenties. Miranda is gepromoveerd op het onderwerp “samenwerkend leren in het hoger onderwijs”. Haar expertise betreft onderzoek naar het ontwerp van opbrengsten van leernetwerken, leerteams en groepsopdrachten.
m.s.a.dehei@hhs.nlFaculteit IT & Design
Jos van Helvoort
Jos van Helvoort houdt zich al gedurende zijn hele loopbaan bezig met vraagstukken rond informatieverwerking. Hij is gefascineerd door de vraag hoe mensen voor hun werk, persoonlijke ontwikkeling en in hun vrije tijd gebruikmaken van informatie die ze vinden in bibliotheken, archieven en op het internet. Jos is sinds 2001 verbonden aan De Haagse Hogeschool, sinds 2015 aan de opleiding HBO-ICT. Voor het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling doet hij onderzoek naar media- en informatievaardigheden. Zijn proefschrift uit 2016 ging over de vraag hoe informatievaardigheden van studenten in het hoger onderwijs op een valide en betrouwbare wijze kunnen worden beoordeeld. Momenteel is hij betrokken bij een internationaal onderzoek naar de manier waarop leerlingen uit het voortgezet onderwijs weerbaar kunnen worden gemaakt tegen nepnieuws. Jos is lid van verschillende nationale en internationale netwerken op het gebied van Library & Information Science en heeft inmiddels meer dan 30 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.
a.a.j.vanhelvoort@hhs.nlFaculteit Business, Finance & Marketing
Rainer Hensel
Rainer Hensel is gepromoveerd op het verband tussen persoonlijkheid, attitudes en professionaliseringstrajecten in organisaties. Zijn huidige onderzoeksactiviteiten richten zich vooral op het opleiden en ontwikkelen van innovatief ondernemerschap, individueel als ook in kleine zelfsturende groepen. Zo is er voor de opleiding Ondernemerschap en Retail Management (ORM) een instrument ontwikkeld dat studenten ondersteunt bij het analyseren en verbeteren van de samenwerking in projectgroepen. Er lopen nu 2 onderzoeksprojecten. Het eerste project gaat over de implementatie en herontwikkeling van een assessmentinstrument (gebaseerd op een zelf- en peerbeoordeling) op het gebied van innovatieve ondernemerskwaliteiten. De analyse van de data van dit traject moeten tot wetenschappelijk onderbouwde inzichten leiden, hoe innovatieve ondernemerskwaliteiten samenhangen met een team-performance in een business omgeving. Daarnaast loopt er een studieloopbaanonderzoek, in welke mate persoonlijkheid (Big 5) samenhangt met de tevredenheid over de afstudeerkeuze bij de opleiding ORM, voor de afstudeerrichtingen ondernemerschap vs. retail management. Er is een model ontwikkeld, in het kader van het Future Proof Retail project, over de samenhang van innovatieve ondernemerskwaliteiten en vaardigheden en het succes van kleine onafhankelijke retailers.
r.w.hensel@hhs.nlFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Norbert Huyer
Maaike Konings
Maaike Konings studeerde cum laude af in de Pedagogische wetenschappen, afstudeerrichting onderwijskunde, van de Universiteit Leiden. Sindsdien is zij werkzaam geweest als docent en onderwijskundige bij onder andere ROC ID College en Hogeschool Leiden. Sinds 2013 is zij verbonden aan De Haagse Hogeschool, waarvan de laatste jaren als senior onderwijskundig adviseur bij The Hague Graduate School. Hier richt zij zich vooral op het begeleiden van onderwijsvernieuwingen (o.a. blended learning, onderzoek, learning communities) en accreditatieactiviteiten bij masteropleidingen. Vanuit het lectoraat Duurzame Talentontwikkkeling is Maaike aangesloten bij het project TransAct waar eveneens het lectoraat Energy in Transition bij is betrokken. Zij doet onderzoek naar het leren in learning communities in de installatiebranche, en wil hiermee een bijdrage leveren aan het samen leren en innoveren in de energietransitie.
Faculteit Business, Finance & Marketing
Reinekke Lengelle
Ik onderzoek hoe creatief, expressief en reflectief schrijven ingezet kan worden voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling. Het uitgangspunt hierbij is dat het bevorderen van een interne dialoog voorwaardelijk is voor de ontwikkeling van 21st century skills en wereldburgerschap. Aankomende tijd houd ik mij bezig met het geven van de cursussen "Met Andere Woorden" en "Career Writing" op De Haagse Hogeschool. Op uitnodiging van zowel de University of Eastern Finland als Lapidus UK in Canterbury heb ik lezingen en workshops "Career Writing" gegeven. Daarnaast heb ik de cursus "Career Writing" gegeven aan een groep jongeren van 16-20 jaar in Edmonton in Canada.
r.h.gerding@hhs.nlFaculteit Management & Organisatie
Karin Potting
Anne Venema
Anne Venema is als onderwijskundige nauw betrokken bij flexibilisering van het onderwijs gericht op professionals bij De Haagse Hogeschool. Zo heeft ze meegewerkt aan het ontwikkelen van vier flexibele deeltijdopleidingen. Sinds 2020 is ze onderwijskundig projectleider bij het programmateam Leven Lang Ontwikkelen.
Anne onderzoekt, samen met 3 andere hogescholen, met welke ontwerpprincipes en ICT-tools docenten sociale binding kunnen optimaliseren in blended leergemeenschappen van studenten en docenten in opleidingen waarin studenten verschillen in de leeruitkomsten waaraan ze werken ofwel het tempo waarin ze het onderwijsprogramma doorlopen. Een zeer relevant én actueel thema bij flexibel onderwijs.
Over de lector
dr. Ellen Sjoer
Na haar promotie aan de Universiteit Leiden is Ellen Sjoer bij de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft gaan werken. Ze is projectleider geweest van diverse onderzoeksprojecten over (e-)leren en kennismanagement in het hoger onderwijs en bedrijven (o.a. Shell). Ze is ook actief in Europese projecten, onder meer Learn RDM in het MKB. Haar eerste lectoraat bij De Haagse Hogeschool was getiteld Kennisinfrastructuur voor Wetenschap en Techniek. Ellen maakt deel uit van diverse netwerken, zoals het HRM Lectorennetwerk en de board van de IACEE. Ellen Sjoer is sinds 2011 lector Duurzame Talentontwikkeling.
+31 (0)6 - 49 69 01 91e.sjoer@hhs.nl
Projecten
SMILES: Jongeren gaan de strijd aan met nepnieuws
Greenport project 1 - Duurzame Learning communities: oogsten in de Greenport West-Holland
Greenport project 2: Beroepen in transitie
PowerHouse geeft educatief kwetsbare studenten zelfvertrouwen
Van een alledaagse werksituatie naar een krachtige leeromgeving
Learning communities op het snijvlak van welzijn en zorg
Het TransAct-model, voor een leven lang leren in de installatiewereld
Promotieonderzoek naar flexibiliteit in expertise
Minor Ondernemerschap, een doorbraak in ondernemerschapsleren
Future Proof Retail, project met en voor toekomstbestendige retailers
Beroepen in transitie: de social media architect en de wooncoach
Onderwijsinnovatie in verschillende projecten
Honoursprogramma ‘Urban Expedition in Life Quality'
In het honoursprogramma ‘Urban Expedition in Life Quality ’van De Haagse Hogeschool wordt in een interdisciplinaire learning community (studenten, docenten en werkveld) samen gewerkt. Hierin bepalen de studenten zelf hun programma met ondersteuning van docenten.
European Manifesto for Inclusive Learning
Start KIEM-hbo Beroepen in Transitie: Het belang van het laten zien van cross-overs in de Techniek
Syrische vluchtelingen aan het werk
Doel van het project was het ontwikkelen van kennis en instrumenten voor werkgevers die Syrische vluchtelingen aan de slag willen helpen. Om dit te kunnen doen, zijn we (samen met onderzoekers van Hogeschool Windesheim en Hogeschool Inholland) op zoek gegaan naar werkzame elementen en factoren die helpen en hinderen bij het begeleiden van Syrische vluchtelingen naar werk en het duurzaam aan het werk houden.
In de brochure Syrische vluchtelingen aan het werk: Vragen en antwoorden uit de praktijk worden de belangrijkste bevindingen van het onderzoek samengevat.
Film Beroepen in transitie door digitalisering
Lector Ellen Sjoer heeft samen met Petra Biemans (Lector Hogeschool Inholland) een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Topsectoren en Platform Beta-techniek. Zij hebben de verandering onderzocht in drie beroepen die gelieerd zijn aan de Topsectoren: kapitein van een baggerboot, wijkverpleegkundige en een ICT-er gelieerd aan de sector Energie. Dankzij dit voorbereidende onderzoek is in de film de verschuiving in de beroepen expliciet naar voren gekomen: minder direct uitvoerend (het klassieke beroepsbeeld) en meer communicerend en coördinerend. Deze film is gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van Techniekpact. Bekijk hier de film.Bekijk de bijbehorende publicatie: Beroepen in Transitie. Drie beroepen in beeld: kapitein, wijkverpleegkundige en operation manager ICT
Publicaties
Jaarverslag
Jaarverslag 2020
Boek + bijlagen
Innoveren met labs – hoe doe je dat? Ervaringen van Future-Proof Retail
Rapport
European manifesto for inclusive learning: case studies in the Netherlands
Rapport
PowerHouse, een afstudeercommunity voor vertragers en langstudeerders
Artikel
How flexperts deal with changing expertise demands: A qualitative study into the processes of expertise renewal
Boek + bijlagen
Innoveren met labs – hoe doe je dat? Ervaringen van Future-Proof Retail
Op maandag 25 januari 2021 lanceert Future-Proof Retail het boek ‘Innoveren met labs - hoe doe je dat?’ In dit boek zijn de lessen en resultaten uit drie jaar Future-Proof Retail verzameld; een experimentele samenwerking voor het leren van retailers en retail stakeholders in living labs in heel Nederland.
Het boek is te bestellen bij Managementboek.nl
Zie ook:
Rapport
PowerHouse, een afstudeercommunity voor vertragers en langstudeerders
Gericht op het bevorderen van gelijke kansen in het hoger onderwijs en het succesvol afstuderen van een groep kwetsbare studenten, is de learning community de PowerHouse ontwikkeld. De PowerHouse is een bounded learning community waarin vertraagde studenten en langstudeerders begeleid wordt in het behalen van hun diploma. Mede dankzij de Comenius Teaching Fellow Beurs, die uit handen van minister Jet Bussemaker (OCW) door drie docenten van de Haagse Hogeschool is ontvangen, is de PowerHouse ontwikkeld, geïmplementeerd en onderzocht.
Er is onderzoek gedaan naar de kenmerken van bounded learning communities waarbinnen educatief kwetsbare studenten hun begrenzingen overbruggen. De bevindingen zijn opgeschreven in de publicatie ‘PowerHouse, op weg naar symbolisch meesterschap’, een publicatie waarin geschreven wordt over de gevoeligheden die studenten ervaren in hun sociaal, cultureel en psychologisch kapitaal binnen de muren van de onderwijsinstelling en de beleefde stigmatiseringsprocessen. Naast achtergronden en indringende verhalen van studenten, worden er 9 bewegingen beschreven die bijdragen het symbolisch meesterschap van deze groep studenten. Met deze publicatie wordt getracht een bijdrage te leveren aan het debat over inclusive onderwijsleeromgevingen die leiden tot talentontwikkeling van een gemêleerde groep studenten die vertraagd zijn in hun onderwijsloopbaan.
Download het rapport (pdf)
In de media
- Leergemeenschappen zijn versnellers van leven lang ontwikkelen - ScienceGuide 15-06-2021
- Herken jij nepnieuws? Interview met Jos van Helvoort in Kidsweek 11-02-2021
- Werkgroep Instrumenten learning communities van start - Regieorgaan SIA 02-02-2021
- Effectuation: het opleiden en ontwikkelen van innovatief ondernemerschap - YouTube 03-11-2020
- Saxion en vijf hogescholen maken leermaterialen op gebied van Leven Lang Ontwikkelen - Saxion.nl 06-07-2020
- Welke talenten heeft de wijkverpleegkundige van nu nodig? - De Wijkkrant, p.13 11-02-2020
- Sterke binnenstad kan niet zonder hippe ondernemers. Maar help ze wel. - stadszaken.nl 10-04-2019
- Waarom we in de toekomst allemaal ‘flexpert’ moeten zijn - AD 18-03-2019
- Beroepen in transitie door digitalisering - Topsectoren.nl 26-06-2018
- Syriërs willen werken, bedrijven willen ze hebben - en toch gaat het niet vanzelf goed - Trouw 24-09-2018
- Investeren in Syrische vluchtelingen op de werkvloer loont - WIndesheim Nieuws 20-09-2018
- ´Harde financiële gegevens bieden HR-professionals houvast´- H|NIEUWS 16-03-2018
- Onderzoeksprijs voor Lector Ellen Sjoer en onderzoeker Karin Potting - H|NIEUWS 05-07-2017