Bedrijfskunde - Deeltijd
In ons flexibele studieprogramma vormen we jou tot de bedrijfskundige expert die vanuit verschillende invalshoeken kan kijken naar onderwerpen die relevant zijn voor je werk. In interactieve lessen werk je samen met professionals van andere vakgebieden. Mét en ván elkaar leren: een kruisbestuiving waar iedereen beter van wordt. Het stelt jou in staat de afdelingen van de organisatie vlekkeloos te laten samenwerken. Jij wordt de bruggenbouwer en breed inzetbare professional die de organisatie van de toekomst nodig heeft.
Je buigt je tijdens de opleiding over complexe economische en organisatorische vraagstukken, waarbij de focus ligt op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is niet alleen nodig voor de toekomst van de planeet, maar ook voor de toekomst van elk bedrijf of organisatie. Juist met het oog daarop is een multidisciplinaire aanpak nodig, om vroegtijdig in te spelen op ontwikkelingen die elkaar in razend tempo opvolgen. Jij weet hoe je duurzame impact maakt en de concurrentie voorblijft. Een bedrijfskundige die op strategisch niveau opereert.
Kortom, wij bieden jou:
• Een multidisciplinair programma gericht op duurzaamheid
• Een flexibel programma, aan jouw tempo aan te passen
• Een programma dat op de jouw werkcontext en de praktijk is afgestemd
• Vorming van een community, zodat je met en van elkaar leert
• Voorbeelden van en kennismaking met experts uit het werkveld
• Persoonlijke begeleiding
Opbouw van Bedrijfskunde - Deeltijd
Zelfstudie
15uur gemiddeld per week
Werkcollege
8uur per week
Praktijkopdrachten
12Studiepunten
60minimaal 50
Lesdag
1dag per week (vrijdag)
Propedeuse
Introductie
In de propedeuse leer je de basis van Bedrijfskunde door analyses, adviezen, handelingen en tools te ontwikkelen die je direct kunt inzetten binnen jouw organisatie. Daarmee laat je zien wat je meerwaarde is voor je organisatie en werk je tegelijk aan je eigen ontwikkeling en toekomstbestendigheid. Je wordt hierbij begeleid door professionals uit diverse disciplines en leert daardoor ook kijken over de grenzen van je eigen vakgebied.
Het programma is opgebouwd rondom zes duurzaamheidtransities, die relevant zijn voor het Business Management domein. Als kapstok voor ons programma werken wij met de Sustainable Development Goals (SDG’s van de United Nations). Dit zijn duurzaamheidsvraagstukken waar je als Bedrijfskundig, Facility Management en Human Resource Management professional een bijdrage aan kunt leveren. Je impact wordt nog groter als je dat in samenwerking doet met professionals van andere disciplines en hoe je dat doet, leer je vanaf dag 1 in dit programma. We bieden je diverse (leer)activiteiten, waarbij we je inspireren en ondersteunen om het maximale uit jezelf te halen.
Propedeuse
Inhoud
Thema 1: Ik de (fl)expert!?
De wereld een beetje beter maken: wie wil dat niet? Met een nieuwsgierige, open en ondernemende blik maak je als professional het verschil. Je ziet uitdagingen als een avontuur, verlegt grenzen en geeft zo invulling en sturing aan je eigen loopbaan. In deze module ontdek je welke impact je kunt hebben. Je gaat op zoek naar duurzame oplossingen voor de samenleving, de organisatie en jezelf.
Thema 2: Technologie werkt!?
Technologische ontwikkelingen als robotisering, digitalisering en de gig-economie hebben grote impact op organisaties. Beschikbare data geeft hen waardevolle inzichten in het gedrag van klanten of medewerkers. Technologie biedt ook kansen om organisaties duurzamer te maken. In deze module ontdek je wat daarvan de waarde is. Je leert data analyseren en leert over de laatste technologisch ontwikkelingen, zodat je bedrijven kunt adviseren over het duurzaam maken van processen.
Thema 3: Kanshebbers op de arbeidsmarkt
Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van een organisatie. Hun inzet en motivatie zijn direct van invloed op het bedrijfssucces. Hoe blijven medewerkers vitaal en van toegevoegde waarde, hoe beschikken ze over de juiste competenties? Kortom, hoe blijven ze een leven lang inzetbaar? In deze module leer je hoe je daar invloed op hebt, zodat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers groeit. Daardoor ben je van duidelijke meerwaarde voor jouw toekomstige werkgever.
Thema 4: Menselijk Ondernemen
Er zijn allerlei sociaal maatschappelijke vraagstukken en dit zorgt voor ethische dilemma’s voor organisaties en mensen. Welke onderwerpen houden jou bezig en waarvoor wil je je hard maken? De module Menselijk Ondernemen maakt sociaal maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar. Je onderzoekt verschillende belangen, standpunten en overwegingen en stelt een verbeteradvies voor jouw organisatie op. In jouw voorstel weeg je de ethische en bedrijfseconomische aspecten tegen elkaar af.
Thema 5: De wendbare organisatie
We leven in een dynamische en complexe wereld met veel (internationale) veranderingen. Organisaties die wendbaar zijn reageren daar sneller en beter op. Dat doen ze door op tijd hun processen te optimaliseren. Ze hebben hierbij aandacht voor het herontwerpen van processen zodat deze flexibel en duurzaam zijn. Dat maakt organisaties wendbaar, nu en in de toekomst.
Thema 6: De footprint van de organisatie
Onze economie is vooral financieel gedreven en daardoor op lange termijn niet houdbaar. We putten de aarde uit en merken de gevolgen. Een transitie naar een duurzame economie is dan ook onvermijdelijk. Ook voor jouw organisatie. In deze module leer je hoe je daaraan kunt bijdragen. Denk aan nieuwe maatregelen of producten met een positief effect op de planeet; op milieu, natuur en grondstoffen. Ook business- en verdienmodellen en ketensamenwerkingsvormen veranderen. Net als de banen en de gevraagde kennis en vaardigheden. ‘Next generation’ ondernemen is dé toekomst.
Lesrooster
Hoofdfase
In de hoofdfase bieden we je een modulair programma waarin jij meer flexibiliteit hebt om de volgorde en inhoud van de modules te kiezen. Zo kun je een programma samenstellen dat past bij hoe jij je wilt profileren op de arbeidsmarkt. Met deze opzet kun je zoveel als mogelijk tijd- en plaatsonafhankelijk studeren naast je werk. Na het behalen van alle zes modules heb je je Bachelor diploma verzilverd.
Het onderwijsprogramma van de hoofdfase is op dit moment in ontwikkeling, maar bestaat op hoofdlijnen uit de volgende modules. Heb je meer vragen? Neem dan contact met ons op of bezoek ons tijdens de open dag.
Lesrooster
Uw docenten
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Morraya Benhammou
Laat dat net de uitdaging zijn die ik altijd zoek; met tips en tricks het onbekende demystifiëren! Dit vergt een mindset change. En als die er eenmaal is, zal jij als student wendbaar zijn voor de dynamische wereld en deze leren omarmen. En ik? Ik begeleid jou daar graag bij.
Teaching & Learning is mijn devies. Onderwijs is voor mij tastbare kennis overdragen die kansen biedt voor de toekomst, die samen met de samenleving mee beweegt, als een dans. Een reactieve choreografie die wij samen bedenken en aanpassen aan elkaars behoeften. One size fits all is een leugen, maar een rekbare dansmaillot is flexibel genoeg om ons allemaal door de pasjes te loodsen.”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Mijke Post
Na banen bij de politie, in de reclame en pr, werk ik nu zo’n twintig jaar als coach en docent. Als dochter van een huisarts en een psychotherapeut, die voor studie in de jaren ‘60 verhuisden van het Oosten naar het Wilde Westen, is een zeker idealisme mij niet vreemd; mijn grootouders werkten in en met de natuur, leven en werken gebeurde in een natuurlijk ritme en in nauw contact. Die achtergrond komt nog steeds van pas, want de Haagse Hogeschool is een UNESCO-school en onderschrijft de 21-st Century Skills en dat vraagt nuchterheid en aanpakken.
Mijn achtergrond ligt in communicatie (bachelor), organisatiecoaching (master), mijn hobby’s zijn dans, bewegen, schrijven, eten, lezen, een feestje en verkleden. Mijn expertise ligt in Career Writing, Writing the Self en Happy U: methoden voor reflectie, schrijven en biografie als basis voor persoonlijk leiderschap.”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Annemieke de Korte
Vooruitkijken heb ik lange tijd met veel plezier gedaan in verschillende functies bij o.a. PTT Post, KPN en TNO. Het is interessant om te verkennen wat er op ons afkomt, bijvoorbeeld qua nieuwe technologie. Of te volgen hoe de tijdgeest verandert in onze samenleving en stil te staan bij ontwikkelingen die soms ineens sneller of juist langzamer gaan dan verwacht. Gelukkig kunnen we invloed uitoefenen op de vraag in welke wereld wij willen leven door de keuzes die we maken. Het onderwijs levert hier een belangrijke bijdrage aan. Ik ben ervan overtuigd dat onze studenten de investering in hun studie ooit dubbel en dwars zullen ‘terugverdienen’.”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Wouter Breunesse
‘Wat studenten vandaag samen kunnen, kunnen ze morgen alleen’
Waar ik op inzet bij het begeleiden van groepen, is dat elk individu zijn eigen ontwikkeling kan sturen. Daarbij is de juiste samenhang van groepsgerichtheid en zelfkritisch vermogen van belang. In een groep heb je de mogelijkheden om sneller te groeien en leren dan wanneer je dit alleen zou doen.
Wie ben jij eigenlijk? Hoe ben je zo geworden? Ben je daar eigenlijk wel blij mee? Wat zou je nog willen/kunnen veranderen? Hoe dan? Al dit soort thema’s maakt het mogelijk dat jij jezelf beter gaat leren kennen. Wanneer dat gebeurt, is het makkelijker om je intrinsieke motivatie te activeren en daardoor je talenten te ontplooien.
Ik kijk uit naar het ondersteunen van jouw leerweg, die je leidt tot een ‘flexpert’ zodat jij een weg weet te vinden binnen nieuwe ontwikkelingen!”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’.
Barbara Groenevelt MHD
“Met mijn achtergrond in facility management ben ik op verschillende plaatsen en organisaties in de wereld actief geweest: van vluchtelingenkamp tot multinational. De overeenkomst tussen deze werelden is dat continue chaos kan leiden naar gestructureerde veranderingen. Dit deeltijdprogramma geeft daarbij de unieke kans om zowel nadruk te leggen op de organisatorische veranderingen als de persoonlijke veranderingen: mensen en organisaties zijn continu op zoek naar een nieuwe balans.
In het onderwijs probeer ik vooral te benadrukken dat het mogelijk is om met kleine inspanningen grote verschillen te maken. Ik vind het leuk om de verbinding te leggen met de praktijk om kennis steeds verder door te ontwikkelen tot nieuwe denkbeelden en opvattingen. Daarbij vind ik het leuk om studenten te begeleiden om deze verbindingen en veranderingen mogelijk te maken."
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’.
Lucita Couto Gestal
“Onderwijs is de bron voor verandering en groei. In de loop der jaren ben ik me daar bewuster van geworden. De wereld is in een nieuwe transitie beland. Nu nog meer dan ooit te voren zijn we met elkaar verbonden via onze economie, digitale wegen, logistiek, kennis. De globalisering is een feit. Het geeft voorspoed en tegelijkertijd brengt het nieuwe spanningen en problemen met zich mee. De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen nu uitgangspunten voor het hoger onderwijs. Werken met de SDG’s vind ik persoonlijk uitdagend, noodzakelijk en zingevend.
Het onderwijs moet mijn inziens onderkennen dat gemakkelijke oplossingen hiervoor niet bestaan en dat er nog kennis ontbreekt. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om samen met studenten en organisaties te onderzoeken en te experimenteren wat nieuwe oplossingen kunnen betekenen. Een multidisciplinaire aanpak is hierbij cruciaal.
Ik richt me daarom graag op het ontwerpen van levensechte en uitdagende onderwijsopdrachten die een bijdrage kunnen leveren aan de beroepspraktijk en de maatschappij. De uitdaging ligt om dit leerproces zo te construeren dat het meer betekent dan het aftoetsen van een student op competenties. Betekenisvol zijn voor je omgeving, kennis delen en leren van elkaar zijn componenten die ik altijd wil implementeren in het onderwijs.
Mijn achtergrond in Communicatiemanagement, Conflictmanagement en Opleidingskunde komt het beste tot zijn recht in een quote van Loesje: Communicatie – Als het van twee kanten komt hoeft het niet te botsen. In gesprek kunnen we van elkaar leren.
Tot ziens!“
Opleidingsmanager studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Ginger Martina-du Chatenier
“In deeltijd studeren doe je naast je werk en mogelijk de zorg voor een gezin, dit vergt veel planning en inzet maar zal je ook veel opleveren.
Ik had een droom: Een goed studeerbaar programma ontwikkelen waarmee we je over de grenzen van je eigen vakgebied en verder dan je eigen ‘kennen en kunnen’ leren kijken. Hiermee laten wij jou de kansen zien, die jij kunt verzilveren voor je persoonlijke ontwikkeling en voor je loopbaan!
Een programma met ruimte voor eigen (leer)keuzes, gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s/duurzaamheidsvraagstukken) en ontwikkelt in co-creatie met het werkveld.
De integratie van de opleidingen (Bedrijfskunde, Facility Management en Human Resource Management) maakt dit studieprogramma ‘de multidisciplinaire professional’ uitdagend en aantrekkelijk voor het werkveld. Organisaties staan ook voor uitdagingen die vanuit meerdere invalshoeken bekeken moeten worden.
Bovenal is studeren bij ons een sociale activiteit en ‘verrijkt’ het je in vele opzichten.
Ik hoop je te ontmoeten.”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’
Marieke Gombault
“We zitten midden in de transitie naar een economie die past binnen de grenzen van de aarde en die tegelijkertijd voorziet in de behoefte van iedereen. Klimaatverandering, circulaire economie, Sociale rechten in de toeleveringsketen, Inclusiviteit, Big data en privacy, allemaal trends waar een organisatie goed op moet inspelen om toekomstbestendig te kunnen zijn. Maar hoe kun je daar goed op inspelen? En hoe kun jij als professional je organisatie hier goed bij helpen? Als je dat goed kunt, is ook jouw eigen loopbaan toekomstbestendig. Want die kennis en vaardigheden blijven essentieel.
Wat ik mooi vind aan deze studie is dat je niet alleen die kennis en vaardigheden meekrijgt die zo belangrijk zijn voor een fijne toekomst. Doordat we werken met beroepsproducten, zoals een advies of een analyse maken, lever je al tijdens je studie een bijdrage aan het verduurzamen van je organisatie. Win-win-win dus, voor jezelf, voor je organisatie en voor de maatschappij. Samen impact maken, doe je mee?”
Docent studieprogramma ‘De multidisciplinaire professional’.
Irene Pilon
“Begeleiden van studenten en professionals in hun ontwikkeling vind ik al jaren mateloos interessant. Mijn achtergrond als bedrijfskundige, HRM-adviseur, coach/supervisor en docentenopleider helpt hierbij. De meest effectieve manier om je te begeleiden is voor mij niet om dingen ‘voor te zeggen’, maar om je te helpen ze zelf te laten ontdekken. Met aandacht en respect voor jouw kwaliteiten, jouw achtergrond, jouw leerweg. Het geweldige aan deze deeltijd-opleiding vind ik dat die ook zo is ontworpen dat daarvoor echt ruimte is. Bovendien doen we dat op een manier die zo dicht mogelijk staat bij de praktijk; ook dat vind ik heel waardevol. Ik heb er heel veel zin in om met jullie te starten.”
Flexibel studieprogramma
Minors
Je studie samenstellen
Minors zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Op deze manier kun je 30 van de 180 studiepunten halen. Je vult een deel van je opleiding dus zelf in! Die ruimte kun je gebruiken om je studie te verbreden met een aspect dat jouw belangstelling heeft. Een minor kun je volgen binnen De Haagse Hogeschool, maar ook aan een andere hogeschool of universiteit naar keuze. Via een minor kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in Lean Six Sigma of change management. Kijk welke hogeschool of universiteit daarover een minor heeft opgenomen in het programma en schrijf je daarvoor in. Kies in ieder geval een minor waarover je graag vertelt op een feestje. En doe dat dan in overleg met je studieloopbaanbegeleider. Want uiteindelijk moet de opleiding Bedrijfskunde jouw minorkeuze goedkeuren
Werkvormen
Hoorcolleges? Werkcolleges? Ze komen steeds minder voor bij de deeltijdopleiding Bedrijfskunde. We bieden activerend onderwijs dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de Bedrijfskunde student staat. Tijdens deze opleiding werk je veelvuldig aan vraagstukken die je inbrengt vanuit je eigen praktijk. De docent is jouw begeleider in dit leerproces. Hieronder lichten we 2 belangrijke principes van ons onderwijs toe.
Leercommunity
Tijdens de studie maak je volop gebruik van blended learning. Je leert thuis, op de werkplek en tijdens de leeractiviteiten op de hogeschool. Daar ontmoet je je medestudenten, met wie je een leercommunity vormt, waarin je de successen samen viert, maar elkaar óók door moeilijke momenten heen helpt. Want wanneer je studeert, werkt en een thuissituatie moet managen, hoeft er maar weinig te gebeuren om de spanningsboog onder druk te zetten. In die situaties is het fijn wanneer je kunt terugvallen op die community.
Dichtbij de werkvloer
De Haagse Hogeschool is niet alleen de meest internationale hogeschool van Nederland die studenten uitdaagt om wereldburger te worden. Zij biedt ook activerend en studeerbaar onderwijs. Bijvoorbeeld door in haar opleidingen heel dicht bij de werkvloer te staan. Zo ga jij tijdens je studie aan de slag met de doelstellingen van jouw organisatie. Je laat je werkgever zien hoe jij meerwaarde aan de organisatie biedt als professional op het gebied van bedrijfskunde, facility management en/of hrm. Wat je vandaag hebt geleerd, breng je morgen in de praktijk.
Contact met de opleiding
Heb je nog vragen over de opleiding en/of je werk relevant is, neem gerust contact met ons op. Je kunt je vragen bij voorkeur stellen via ons contactformulier. Wij nemen dan binnen 3 werkdagen contact met je op. Heb je een urgente vraag? Dan zijn we telefonisch bereikbaar via:
Mijke Post (studieadviseur / docent): 06 - 14 32 83 67
Wouter Breunesse (leercoach / docent): 06 - 27 17 05 91
Ginger Martina-du Chatenier (opleidingsmanager): 06 - 28 17 29 47
Let op: vanaf 15 juli tot 22 augustus zijn we bereikbaar via 06-39078239 of w.vroegop@hhs.nl (Wies Vroegop). Een intakegesprek (verplicht voor aanvang studie om de werkplek te bespreken) kun je inplannen via dit e-mailadres of telefoonnummer en zal op 22 of 23 augustus telefonisch worden gehouden.
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Tijdens je studie krijg je te maken met docenten die niet alleen kennis overdragen, maar jou ook met veel persoonlijke aandacht begeleiden in je studie. De docent helpt jou je eigen studie meer vorm te geven. Omdat jij voor een deel bepaalt wat je komt halen, ervaar je je studietijd meer als kwaliteitstijd. Je bent absoluut geen nummer. Heb je vragen, dan kun je bij hem of haar aankloppen. Over je studie, je vorderingen, je carrièrekansen en andere dingen.
Is er meer aan de hand – een vervelende studiedip, twijfels over je studiekeuze, een ziekte die je belemmert in je studie – en heb je daarom behoefte aan extra hulp? Dan kun je terecht bij onze psycholoog, met de vertrouwenspersoon, de decaan of het loopbaancentrum.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
oerOm je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).
Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.