Facility Management - Voltijd
Je leert hoe mensen comfortabel wonen of werken. Hoe zit het met hygiëne, licht en klimaat? In een grote organisatie, een hogeschool, of een ziekenhuis? Ook weet jij straks hoe je bespaart tijdens het inkopen en hoe je andere slimme financiële beslissingen maakt. En hoe je met innovatieve oplossingen bijdraagt aan betere wereld. Zie jij dat wel zitten? Dan ben je bij de voltijdopleiding Facility Management aan het goede adres. Samenwerken, op bezoek bij boeiende organisaties en internationale ervaring opdoen: in de eerste twee jaar maak je kennis met de wereld van Facility Management. Via beroepsopdrachten en stages komt de leerstof tot leven. In het laatste jaar kun je kiezen uit minoren en schrijf je een afstudeeropdracht. Kortom: je bent lekker praktisch bezig, wordt breed bedrijfskundig opgeleid en studeert in een leeromgeving met uitstekende faciliteiten.
Opbouw van Facility Management - Voltijd
Studiepunten
60per jaar
Tentamens
3per blok (+ 1 eindopdracht)
projecten
8uur per week
Zelfstudie
20uur per week
Hoorcollege
0uur per week
Jaar 1
Bouwen aan je kennis en vaardigheden
In het eerste studiejaar Facility Management maak je een reis door het veelzijdige facilitaire landschap. De facility manager is een beroep met vele gezichten. Het Ziggo Dome, Erasmus Medisch Centrum, ProRail, Coolblue of een gemeente: de wijze waarop facility management wordt ingevuld is telkens anders. Door te werken aan diverse beroepsopdrachten ontdek je waar jouw interesse ligt. Tijdens 4 blokken verdiep je je steeds een andere facilitaire sector: zorg en wonen, leisure (vrije tijd), zakelijke dienstverlening en onderwijs. Daarnaast ontwikkel je je professionele (management)vaardigheden: onderzoek doen, schriftelijk communiceren en samenwerken. Het is handig om als facility professional een echte teamplayer te zijn.
Verder doe je aan ‘werkveldoriëntatie’, een duur woord voor het ‘real-life’ kennismaken met het beroep. Je draait 40 uur mee bij verschillende organisaties. Wij hebben goede contacten in Den Haag, maar je mag ook zelf bedrijven of instanties uitzoeken. Aan het einde van elk blok maak je een beroepsopdracht die aansluit bij het thema dat we in dat blok behandelen. Bezoek een zorginstelling en observeer hoe de facilitaire voorzieningen zijn geregeld. Ontdek hoe je comfortabele werkplekken maakt in een organisatie, of zorg ervoor dat een internationaal attractiepark nóg gastvrijer wordt.
FM-talentenprogramma
Val je in het propedeusejaar (jaar 1) op door bijzondere prestaties, zoals hoge cijfers, jouw professionele beroepshouding of gedrag? Dan dagen wij je uit. Doe mee met het FM-talentenprogramma en volg extra vakken. 30 studiepunten extra vanaf jaar 2. Daar krijg je natuurlijk een aantekening van op je diploma. En dat biedt je straks meer kansen op de arbeidsmarkt.
Lesrooster
Jaar 2
Kennis verdiepen en praktijkervaring opdoen
Jaar 2 is verdeeld in 4 lesblokken. We vinden het belangrijk dat je straks als kritische en maatschappelijk bewuste beroepsoefenaar de arbeidsmarkt betreedt. Daarom krijg je 3 blokthema’s: Mens, Organisatie en Maatschappij. Aan elk thema hangt een beroepsopdracht. En daarin vormen wereldburgerschap en duurzaamheid de rode draad: actuele onderwerpen die je ook tegenkomt in de theoriecolleges en in de leerlijn persoonlijke ontwikkeling.
In blok 2 van jaar 2 loop je een stage van 10 weken. Die stageplek mag je zelf kiezen, maar het is handig als je een organisatie kiest waarin veel kanten van Facility Management naar voren komen. Zo kun je goed bepalen welke richting jou het meest aanspreekt. Het praktijkbureau van de voltijdopleiding Facility Management biedt genoeg stageopdrachten als je zelf niets kunt vinden. Tijdens jouw stage werk je aan een actueel vraagstuk dat in je stage-organisatie speelt.
Ook volg je in het tweede jaar een communicatietraining van 3 dagen. Tijdens die training leer je kritisch naar jezelf kijken, doe je het kwaliteitenspel om te zien waar jouw sterke kanten liggen en onderzoek je wat jouw rol is binnen een team.
Jaar 3
FM gaat internationaal
Jaar 3 vormt het kruispunt van de voltijdopleiding Facility Management. Met een stevige theoretische basis verdiep je je in het tweede deel van de opleiding verder in actuele facilitaire thema’s. Tijdens de eerste 2 blokken van het derde jaar zit je in een International ClassRoom. Je volgt alle vakken in het Engels. Na een lesblok over duurzaam facility management verdiep je je in de strategische kanten van het vakgebied. Je werkt samen in een projectgroep en verplaatst je in de rol van een internationale aanbieder van facilitaire diensten. Voor een potentiële klant waar je facilitaire voorzieningen aan wilt leveren, schrijf je een bidbook (een schriftelijk overzicht van de diensten die je te bieden hebt). In deze opdracht komen allerlei aspecten uit eerdere studiejaren samen.
De laatste 2 blokken (90 dagen) van het derde jaar loop je stage. Dan ga je aan de slag in de rol van manager, adviseur of leverancier/specialist bij een facilitaire organisatie. Tijdens die stage voer je ook een onderzoek uit voor die organisatie en je legt jouw bevindingen vast in een stagerapport. Heb je na de International ClassRoom de reiskriebels te pakken? Doe dan deze halfjaarlijkse stage in het buitenland. London bijvoorbeeld, of Washington. Maar je mag natuurlijk ook gewoon in wereldstad Den Haag blijven.
Jaar 4
Minor volgen, afstuderen
In het laatste jaar van de voltijdopleiding Facility Management kies je twee minoren (keuzemodulen). Dat mogen onze eigen minoren binnen Facility Management zijn, maar ook hele andere keuzevakken binnen of buiten De Haagse. Crisiscommunicatie bijvoorbeeld, of een minor bij de opleiding Bouwkunde. Overleg met de studieloopbaanbegeleider bij ambitieuze plannen voor vakken in het buitenland, of vraag om raad als je twijfelt.
In het laatste halfjaar studeer je af. Je maakt een opdracht binnen een grote organisatie op beleidsniveau waarbij je meedenkt over tactische beslissingen binnen een afdeling of bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een rapport over hoe een organisatie kan besparen op het inkoopproces. Of je geeft advies aan een bedrijf dat nadenkt over een herinrichting van zijn gebouw. Voordat je kunt beginnen met afstuderen, dien je eerst een onderzoeksvoorstel in. Na een ‘go’ mag je beginnen aan het onderzoek. Al je bevindingen leg je vast in een afstudeerscriptie. Dit rapport wordt beoordeeld door je eigen docent en iemand uit het werkveld. Je komt nu alleen nog naar De Haagse op de coachingsmiddagen over afstuderen. Op die middagen bespreek je met je docent en medestudenten waar je tegenaan loopt en wat er beter kan. Als slotstuk mag je jouw afstudeerscriptie presenteren en in een eindgesprek toelichten. De vervolgstap? Maak net als vele andere studenten een vliegende start in het facilitaire werkveld! Bijna 90 procent van onze afgestudeerden vindt een baan op hbo-niveau. Kan jij ook!
Docenten
Teamleider Voltijd
Jaap Kloos
Moderne studiefaciliteiten, enthousiaste docenten en een prettige sfeer. Dit is waar mijn opleiding voor staat. En dan vergeet ik nog te melden dat we een actieve studievereniging hebben. Ze noemen zichzelf Facilitas en ze organiseren door het jaar heen een scala aan activiteiten. Borrels, studiereizen en bezoeken aan interessante bedrijven. Het laat zien dat we een bruisende opleiding zijn waar studieplezier voorop staat. Logisch dus dat oud-studenten graag nog eens bij ons langskomen voor een gastcollege. Om te vertellen over hun werk en de vele mogelijkheden die facility management biedt. Want: het vakgebied is breed en de kansen op een leuke baan zijn groot. Durf jij de uitdaging aan? Kom gerust eens langs, dan kun je met eigen ogen zien dat we een opleiding zijn waar je in een fijne omgeving kunt werken aan jouw toekomst!
Docent Facility Management
Alberdien Kenbeek
Facility Management is een ontzettend dynamisch vakgebied. En ik kan het weten. Ik heb de opleiding zelf ook doorlopen, werkte vervolgens bijna twintig jaar in diverse interessante facilitaire jobs en mag er nu over vertellen. Dat is echt top, ook voor jou als student. Want: met mooie voorbeelden haal ik de praktijk in het klaslokaal. Aan deze opleiding vinden we dat heel belangrijk, juist om jou als student te blijven boeien en je tegelijkertijd zelf kritisch te laten nadenken. Neem van mij aan dat er volop kansen zijn op een aantrekkelijke baan in het facilitaire werkveld. Het vakgebied is namelijk divers is en met de kennis en vaardigheden waarmee je bij ons afstudeert kun je heel veel kanten op. Kom je een keer sfeer proeven en kennismaken? Dan kun je zelf ervaren hoe het bij ons is. Tot snel.
Docent Facility Management
Joris van Heeringen
“De les gaat beginnen, pak je telefoon!”. Dit zul je mij vaker horen zeggen tijdens mijn lessen. Het lesmateriaal haal ik niet alleen uit studieboeken. De snelle ontwikkelingen in de wereld zorgen iedere dag voor mooie voorbeelden die ik in mijn lessen gebruik. We kunnen heel veel leren van succesvolle bedrijven die iedereen kent zoals IKEA, Picnic en Coolblue maar ook van bedrijven waar het wat minder goed mee gaat. Complexe vraagstukken die bij deze en andere bedrijven spelen maak ik met de studenten inzichtelijk. Theorie wordt hierdoor op een leuke manier gekoppeld aan de belevingswereld van de student. Hierbij maak ik gebruik van nieuwe werkvormen als Flipping the classroom, blended learing en andere inspirerende manieren passend bij het onderwijs van de toekomst. Ik neem je hierin graag mee. Vergeet je je telefoon niet mee te nemen?
Docent/Vertrouwenspersoon
Leo Dols
De hoeveelheid aan vakken en indrukken in het eerste jaar vraagt om structuur in de lessen en lesstof. Als docent slaag ik ieder jaar weer in die missie waarbij mijn achtergrond als beroepsmilitair buitengewoon handig is. Het door de bomen het bos niet meer zien is in mijn lessen niet aan de orde. Ik neem je vier jaar mee langs vele interessante en mooie facilitaire onderwerpen. Of dat nu in een klaslokaal, op stage, in de buitenlucht of het buitenland is, het maakt niet uit. Ik zorg voor een heldere en overzichtelijke leerroute waardoor jij het beste uit jezelf kan halen. Facility Management is een opleiding voor duizendpoten en studenten die niet stil kunnen zitten. Zelf ben ik ook zo’n duizendpoot wat blijkt uit het feit dat ik in meerdere vakgebieden les geef.
Docent, onderzoeker en studieloopbaanbegeleider
Cateleine de Jong
Elk jaar bij de start van een nieuw collegejaar voel ik weer die spanning. Ik mag weer aan de slag met nieuwe groepen jonge enthousiaste studenten. Ik weet nog goed hoe ik mezelf voelde bij de start van mijn studie. Leuk en spannend tegelijkertijd. Om de studenten zich dan zo snel mogelijk thuis te laten voelen, zorg ik voor een veilige, informele sfeer in de klas. Iedereen mag hierbij zichzelf zijn. Dit doe ik door goed naar de studenten te kijken, te luisteren en ze te betrekken. Leuk onderwijs maak je namelijk samen. Met humor en concrete alledaagse voorbeelden zorg ik ervoor dat soms lastige lesstof voor iedereen interessant is. Mijn kracht zit in het vinden van aansluiting met de studenten. Door hen word ik omschreven als een betrokken, altijd vrolijke en soms beetje gekke docent. Ik hoop je snel te mogen ontmoeten op onze mooie opleiding!
Studie in beeld
Minors
Je studie samenstellen
Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, of in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. De voltijdopleiding Facility Management heeft 4 eigen minoren waarmee je de kernvakken van facility management kunt verdiepen. Elke minor duurt 10 weken en je haalt er 15 studiepunten mee.
FM-minors
Kies voor FM & Business, waarin je op een bedrijfsmatige manier kijkt naar het facilitaire werkveld. Richt je op inkoop tijdens de minor FM & Procurement en leer alles over Europees aanbesteden en duurzaam inkopen. De minor FM & Events/services is al jaren populair. Congresmanagement en eventmarketing staan centraal binnen deze keuzemodule en je krijgt tijdens een diner uitleg over etiquette. Of wat dacht je van vastgoed? In de minor FM & Real Estate leer je hoe facility management van toegevoegde waarde is binnen de levendige vastgoedmarkt. Je werkt in groepsverband aan een vraagstuk voor een echte opdrachtgever.
Andere minors
Liever iets heel anders dan Facility Management? Dat kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan een minor binnen de opleiding Industrieel Design. Overleg met je studieloopbaanbegeleider bij twijfel, of als je een minor bij een andere hogeschool wil volgen.
Werkvormen
Colleges, excursies, practica, projecten
Tijdens de opleiding Facility Management krijg je veel werkcolleges in kleine klassen (circa 25 studenten). Ook worden er colleges (practica) verzorgd in het fraaie studentenlandschap. Je werkt dan in groepsverband en past de leerstof uit de kennislijnen toe. Je docent is hier ook coach. Veel docenten hebben in het facilitaire veld gewerkt, of doen dat nog. Soms komen gastsprekers vertellen over hun werkzaamheden. En heel soms is er een hoorcollege met meerdere klassen tegelijk.
Je past de kennis toe tijdens de projecten waaraan je met je medestudenten werkt in groepjes van 3 tot 5. Dat doe je straks als facilitair manager ook. Vaardigheden als samenwerken, presenteren, een onderzoek doen of leidinggeven oefen je regelmatig. Sowieso is de opleiding praktijkgericht. Jij wilt toch ook graag weten waar je straks terechtkomt en wat je allemaal met je diploma kunt doen? Daarom maak je al vanaf jaar 1 kennis met het werkveld. Bovendien werk je veel zelfstandig, gemiddeld 20 uur per week. Dat kan bijvoorbeeld in ons moderne studielandschap.
Nieuws en Evenementen
Contact met de opleiding
Je kunt ons ook op Facebook vinden.
Contact met de student
Joep van Asperen
Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de opleiding en een kijkje neemt op onze pagina! Mijn naam is Joep van Asperen, 19 jaar en ik zit momenteel in het 2e jaar van Facility Management aan De Haagse Hogeschool.
Ik heb het erg naar mijn zin en heb mijn weg goed kunnen vinden, dit komt door het goede contact met de docenten en het gezellige contact met de studenten. Wil jij weten wat deze opleiding te bieden heeft? Neem gerust contact met mij op! Wie weet tot volgend jaar!
Rosanne de Wit
Hi toekomstige student!
Wat leuk dat je een kijkje neemt op de pagina van Facility Management (FM). Mijn naam is Rosanne de Wit, 20 lentes jong en sinds 2018 inwoner van de mooie stad achter de duinen én studente FM.
Voor de oplettende mensen, ik zit dus momenteel in mijn tweede studiejaar. Na al die tijd heb ik het nog steeds erg naar mijn zin bij FM. Door het persoonlijke contact met docenten en de gezellige studenten heb ik mijn plek gevonden!
Heb jij nog een vraag? Stel hem gerust
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. De eerste 2 jaar van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider die je vragen kunt stellen over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Je spreekt je begeleider bijna wekelijks. Hij of zij helpt je op weg met studeren.
Wil je langer praten over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.
Facilitas
Behoefte aan bijles? Bijvoorbeeld voor economische vakken? Dan kan je terecht bij Facilitas, de studievereniging van Facility Management. Dit is slechts een van de vele activiteiten van deze actieve studievereniging. Ze organiseren ook geregeld bedrijfsbezoeken, borrels en jaarlijks een buitenlandse studietrip.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.