Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management - Voltijd
Werken aan een echt probleem met een echte opdrachtgever, ondersteund door inhoudelijke vakken en vaardigheidslessen. Bouwfysica, klimaatverandering, waterbouwkunde en sociale geografie. Samenwerken, onderzoeken, kritisch denken en adviseren. Klinkt dat je lekker in de oren? Het is een greep uit het onderwijs dat je krijgt bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management, die valt onder het brede vakgebied Built Environment. Alle vakken, colleges en projecten zijn gericht op 4 thema’s en 4 beroepsrollen: van duurzaam bouwen tot energietransitie, van adviseur tot projectontwikkelaar. Je specialiseert je steeds meer in de richting van jouw talent en ambitie.
Opbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management - Voltijd
Contacturen
155uur per blok
Zelfstudie
265uur per blok
Projecten
1per blok
Te behalen studiepunten
50van de 60 per jaar
Jaar 1
Bouwen aan de basiskennis
Het eerste jaar leer je echt wat de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management inhoudt. Het jaar bestaat uit 4 blokken waarin je steeds een ander thema behandelt: klimaat, duurzame stedelijke ontwikkeling, water en mobiliteit. Je leert hoe je de gevolgen van klimaatverandering tegengaat. Hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Je gaat de stad verkennen en in kaart brengen aan de hand van de thema's van de opleiding. En hoe je ervoor zorgt dat we massaal minder en schoner gaan rijden. Je volgt vakken en praktische projecten. In het vak energie- en installaties bijvoorbeeld leer je over energiebronnen, warmte en isolatie. Je onderzoekt wat er gebeurt als mensen een zonneboiler plaatsen. Je berekent hoeveel energie nodig is en leert over menselijk gedrag en financiën. Vervolgens ga je de wijk in: kijken hoe je de wijk klimaatbestendiger kan maken? Hoe zorg je dat de wijk evenveel energie gebruikt als opbrengt? Zou een zonnepark een oplossing zijn? En hoe bereik je dat mensen dat willen? Dat én meer leer het eerste jaar.
De volgorde van de vakken die je hieronder ziet, kan aankomend jaar variëren.
Lesrooster
Jaar 2
Beroepsrollen en stage
Onderwerpen van alle kanten bekijken. Dat leer je, in het kort, in jaar 2 van de bachelor Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management, onderdeel van het brede vakgebied Built Environment. Waar het om draait: bouwen met aandacht voor mens, milieu en de toekomst. Sommige vakken en projecten volg je samen met studenten van Civiele Techniek en Bouwkunde. Professionals met wie je later veel zult werken, kom je zo nu al tegen. In dit tweede jaar maak je kennis met de verschillende beroepsrollen die je na je studie kunt vervullen. Zo kom je bijvoorbeeld te werken bij een adviesbureau, de overheid of een projectontwikkelaar. Ook je stage sluit aan bij de beroepsrollen: 10 weken lang werk je bijvoorbeeld bij een gemeente of bouwbedrijf. Je doet onderzoek en werkt een advies of rapportage uit. Bijvoorbeeld over hoe je het gebruik van zonneboilers aanmoedigt. Daarvoor heb je contact met bewoners, de woningcorporatie, de gemeente, adviesorganisaties en installatiebedrijven. Iedereen wil die duurzame zonneboiler installeren, maar toch heeft iedereen zo zijn eigen wensen. Aan de onderhandelingstafel komen ze elkaar allemaal tegen. Dankzij Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management kun jíj iedereen goed inschatten. En het project laten slagen.
Lesrooster
Jaar 3
Energietransitie & stage
Het derde jaar start met het thema energietransitie. Of eigenlijk energy transition, want het onderwijs is Engelstalig. Hoe zorg je dat we overstappen van vervuilende brandstoffen naar zonne- of windenergie? Dat is dé vraag. Hoe maak je mensen enthousiast om woningen los te koppelen van gas? Vervuiling houdt natuurlijk geen rekening met onze grenzen. Daarom komt het buitenland volop terug in de studie. Bijvoorbeeld via de minors. Wat denk je van de minor energy, technology & management in Denemarken? Buitenlandse studenten mogen aanschuiven, omdat de blokken in het Engels worden gegeven. Dit derde jaar volg je je tweede stage, bijvoorbeeld bij ontwikkelaar Dura Vermeer, Dutch Green Building Council, luchthaven Schiphol of de gemeente Den Haag. Je ontwikkelt een advies voor een duurzame wijkrenovatie. Of onderzoekt hoe je een appartementencomplex duurzaam kunt opknappen, op zo’n manier dat de investering is terug te verdienen. Allemaal duurzame, financiële en organisatorische puzzels.
Lesrooster
Jaar 4
Minors volgen, afstuderen
In het vierde jaar van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate and Management volg je 2 minors die je zelf kiest. Binnen of buiten De Haagse Hogeschool, over een onderwerp dat aansluit bij jouw talent en ambitie. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Volg de internationale minor Sustainable Urban Engineering. Of misschien lijkt het ondernemerschap je wel wat? Volg dan de minor innoveren en ondernemen aan De Haagse Hogeschool. Take a pick! En daarna afstuderen: in 5 maanden tijd voer je in een organisatie een project uit over duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Eén van de studenten deed bijvoorbeeld onderzoek naar aardwarmte. Zij toonde aan dat een geothermische installatie (voor aardwarmte) in Nederland al snel meer energie levert dan de aanleg ooit kostte. De scriptie was zo goed dat zij een scriptieprijs kreeg. Wie weet ben jij de volgende?
Studie in beeld
Ervaringen buiten de collegezaal
Over een onderneming starten
Benjamin van der Kemp
“Bij wijze van stage heb ik met mijn huisgenoot een eigen onderneming opgezet die nog steeds bestaat: HaagseZwam. Ze kweken daar oesterzwammen op koffiedik, het restproduct dat achterblijft na het zetten van koffie. Elke dag halen medewerkers koffiedik op om te voorkomen dat dit bij het afval terechtkomt en verbrand wordt. We geloven in een economie die van afval, zoals wij dat kennen, nieuwe producten maakt zonder het eerst te verbranden.”
Over een stageplek vinden
Bart Schuitemaker
“Als je een leuke stageplek zoekt, kijk dan eerst eens naar jezelf. Dat is belangrijker dan de vraag wat je later wilt worden. Neem je competentieprofiel van school mee naar het gesprek en vraag simpelweg of dit bedrijf bij je past. Als dat zo is, heb je meer kans dat je het werk en je collega’s leuk vindt. Ik fietste zo ongeveer langs het bedrijf en dacht opeens dat dat wel een goede plek voor mij zou kunnen zijn. Toen was het een kwestie van bellen, een motivatiebrief sturen en op gesprek komen.”
Over afvalscheiding
Joeri Groenewegen
“Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik ontdekt dat afval een interessant onderwerp is. Een complex probleem ook. Gft-afval gescheiden inzamelen lukt in Den Haag niet zo goed. Ik heb nu drie manieren bedacht om het voor bewoners van verschillende wijken in de stad aantrekkelijk te maken om gft wel apart te houden. Ze verwerken het zelf tot compost en krijgen daar een beloning voor, of ze doen het in een ‘voedselvermaler’ in de gootsteen. Dan kan het daarna alsnog verwerkt worden tot biogas of compost.”
Over het nut van een stage
Bart Schuitemaker
“Niks voelt beter dan samen te werken met een professional en daadwerkelijk input te mogen geven tijdens het proces. Ik heb tijdens mijn stage vooral geleerd dat er niet één oplossing is voor een probleem. Vaak gaat het er ook niet om dat je alles moet weten. Het gaat er eerder om dat je de juiste vragen stelt. Nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen, daar kom je ver mee in dit vak. Omdat nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten worden op aardgas, was mij gevraagd om voor een bouwende ontwikkelaar alternatieve verwarmingssystemen te vinden.”
Minors
Je studie samenstellen
Dat wordt nog lastig. Zoveel leuke minors en je kunt er maar een paar kiezen. Een deel van je studie Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management vul je namelijk zelf in dankzij de minors: zo’n 25%. Om je studie te verdiepen, leer je meer over een onderwerp dat binnen je studie valt. Bijvoorbeeld de minor klimaatverandering aan Wageningen University, of de minor smart cities bij Bouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Maar misschien wil je meer weten over compleet iets anders? Denk dan eens aan vastgoedbeheer of een extra taal, zoals Chinees. Het kan allemaal.
Werkvormen
Colleges, projecten en zelfstudie
Bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management heb je altijd één project per blok. Je werkt in een groepje van 5 à 6 studenten voor een échte opdrachtgever. Je onderzoekt en levert een tastbaar eindproduct op. Je zet bijvoorbeeld een klimaatactie op, bedenkt een nieuwe functie aan een bestaand gebouw of geeft een advies om een plein klimaatbestendig te maken. Werkcolleges heb je met de hele klas, maar soms wordt de klas ook in groepen verdeeld, zoals bij communicatieve vaardigheden of kritisch denken. Vaak krijg je eerst wat theorie, die je daarna direct bij een opdracht gebruikt. Je hebt ook hoorcolleges, hierbij zit je in een collegezaal met de hele klas. Leuk daarbij zijn de gastcolleges waar iemand uit het vak alle ins & outs vertelt. Bijvoorbeeld iemand uit de gemeentepolitiek, die vertelt hoe hij strijdt voor schone lucht. En ga je graag op pad? De studie biedt volop excursies. Ga grondboren in de Haagse en Rijswijkse zand- en veenondergrond, leer alles over de Zandmotor en bekijk een duurzame gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Voor de doeners!
Nieuws en Evenementen
Contact met de opleiding
Contact met de student
Mandy Bouwhuis
Ik ben Mandy en ben bezig met het laatste jaar. Met deze opleiding draag ik een steentje bij aan een duurzame en leefbare omgeving. In het 1e jaar krijg je al een goed beeld van wat je leuk vindt. Voor mij was dat de energietransitie. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan het verduurzamen van een gebouw of de hele omgeving. Naast 2 stages en extra vakken bij bouwkunde heb ik een minor over waterstof en golfenergie gevolgd. Graag beantwoord ik al je vragen over de opleiding!
Stel je vraag aan MandyHulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Bij De Haagse kun je op hulp rekenen bij het studeren. Zo heb je per jaar minimaal 4 coachingsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Je bepaalt je studiepad en ontdekt aan welke vaardigheden je nog moet werken. Verder volg je workshops of lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.