Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management - Voltijd

Onze wereld, daar moeten we zuinig op zijn. Steden worden drukker, het weer wordt grilliger, fossiele brandstoffen raken op, maar de techniek wordt steeds beter. Voor duurzame oplossingen die ook realistisch zijn, zijn mensen nodig die originele plannen bedenken. Die verstand hebben van techniek en de weg naar innovaties doordacht doorlopen. De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management gaat over duurzaam bouwen, leven met water, energietransitie en duurzame mobiliteit. De opleiding valt dan ook onder het brede vakgebied Built Environment. Je bereidt je voor op de toekomst, hier of in het buitenland. Het milieu stopt toch ook niet bij de grenzen?

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze online open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding.
 • Bekijk de opleidingsfilm voorafgaande aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de film van de opleiding.
 • Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
  Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies.

 • Twijfel je of deze opleiding bij je past? Klik hier voor een studiekeuzegesprek
  Je voert dat gesprek met een van onze studiekeuzeadviseurs. Hij kan je ook uitnodigen voor een studiekeuzetest als je dat wilt. Wij geven je graag helderheid.

 • Meer weten over de opleiding? 
  Volg ons op Instagram.

   

Studenten aan het woord

Rob Mali

Over lesvormen en studiemethodes

Lisan Andersen

Over het leukste project

Die plastic soep, dat is gewoon 46 keer Nederland in de Stille Oceaan.

Rob Mali

Over wat hem inspireert

Sleep opzij

Toelatingseisen

Ruimtelijke Ontwikkeling - Climate & Management voltijd, 2022-2023

Om met de bacheloropleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management voltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.

Zoals je in de tabel hieronder ziet, ben je met elk havo- of vwo-profiel toelaatbaar, maar kennis van wiskunde A is heel belangrijk bij deze opleiding, aangezien kwantitatieve analyse een fundamenteel aspect is binnen het werkveld van RO. We raden je daarom sterk aan ervoor te zorgen dat je wiskunde A op havo-niveau beheerst. Interesse en motivatie voor wiskunde B en Natuurkunde is ook belangrijk.
HAVO
C&M
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Zoals je in de tabel hierboven ziet, ben je met elk havo- of vwo-profiel toelaatbaar, maar kennis van wiskunde A is heel belangrijk bij deze opleiding, aangezien kwantitatieve analyse een fundamenteel aspect is binnen het werkveld van RO . We raden je daarom sterk aan ervoor te zorgen dat je wiskunde A op havo-niveau beheerst. Interesse en motivatie voor wiskunde B en Natuurkunde is ook belangrijk.

Twijfel je aan je niveau, dan is het zeer verstandig om jouw wiskunde bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar de (techniek)opleidingen van De Haagse organiseren in Delft ook een cursus wiskunde. De eerstvolgende cursus start in februari 2023 en kost € 250. Schrijf je nu in.

De mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Bouwkunde, Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde en Milieu & Ruimte.

Heb je een mbo-diploma zonder wiskunde? Dan kun je je gewoon inschrijven. Wel raden we het vak wiskunde sterk aan. De kans dat je slaagt, verhoogt namelijk flink als je een cursus wiskunde volgt.

Je kunt tijdens het laatste jaar van de mbo-opleiding meedoen met een doorstroomcursus wiskunde aan de hoofdvestiging (Laakhaven). Als je een mbo-opleiding volgt bij een van de samenwerkende instellingen in de regio Haaglanden & Rijnstreek kun je overdag met deze cursus meedoen. De samenwerkende instellingen zijn: ROC Mondriaan, ROC Leiden en het ID College. De cursus duurt een schooljaar.

Neem voor meer informatie contact op met de Centrale Studenten Inschrijving.

Je kunt natuurlijk ook zelf een avond- of zomercursus wiskunde regelen.

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Voor sommige vakken van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling/Climate & Management krijg je misschien vrijstelling. Vraag voor meer informatie een gesprek aan met Sebastiaan Beresford, via s.a.beresford@hhs.nl of via 06 - 18989532
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management - Voltijd?