Technische Bedrijfskunde - Voltijd
Bedrijven staan te springen om mensen met zowel bedrijfskundig als technisch inzicht. Als je dat bezit, heb je absoluut een streepje voor. Laat dat nou precies zijn wat je leert tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde. Niets is logisch of vanzelfsprekend. Neem het maken van een iPhone of het ontwerpen van een nieuw gebouw. Met een kritische blik kijk je of de productie daarvan slimmer of beter kan, door bijvoorbeeld grondstoffen goedkoper in te kopen. Soms voel je je net een detective. Bij dalende verkoopcijfers van auto’s kun je de prijs verlagen, maar je kunt ook op zoek gaan naar de oorzaak. Bijvoorbeeld door een andere doelgroep aan te spreken. Dankzij jouw aanpak besparen bedrijven veel geld en tijd.
Opbouw van Technische Bedrijfskunde - Voltijd
Werkcolleges
331uur per jaar
Zelfstudie
1057uur per jaar
Projecten
188uur per jaar
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan je basiskennis
Wat Technische Bedrijfskunde inhoudt en of het bij je past, ontdek je in het eerste jaar van de opleiding. Stel een bedrijf belandt in de negatieve cijfers. Lukt het jou het hoofd koel te houden en niet in paniek te raken? In een Managementgame simuleer je deze bedrijfssituaties en ontdek je wat je kunt doen om er weer bovenop te komen. Bij het introduceren van een nieuwe frisdrankenlijn loop je tegen allerlei beslissingen aan. Bijvoorbeeld over de kostprijs, het aannemen van personeel of het betreden van nieuwe markten. In ‘Westland Experience’ onderzoek je samen met je projectgroep de land- en tuinbouwindustrie en interview je ondernemers over hoe zij hun onderneming leiden. Hoe stoer is het om samen met studiegenoten een echt bedrijf te runnen dat zelfs bij de Kamer van Koophandel wordt ingeschreven? In het project ‘Jong Ondernemen’ gebeurt dat. Zo leer je in het echt een product in de markt te zetten. Dit jaar is pittig: zowel de inhoud, het studietempo, als de manier van studeren. Maar als je problemen niet snel uit de weg gaat en weet van aanpakken, rol je zo naar het tweede jaar.
Lesrooster
Jaar 2
Kennis verdiepen
In het eerste semester van de hoofdfase staat het thema procesanalyse en –verbetering centraal. Na afronding hiervan beschikt je over de basisvaardigheden om technische, commerciële en gemengde projecten op een projectmatige wijze uit te voeren.
Het onderzoeksproject in het tweede semester van de hoofdfase richt zich op de kritische, analytische houding waarover je als technisch bedrijfskundig adviseur moet beschikken: probleemgerichtheid en onderbouwing (theoretisch, methodologisch en empirisch) staan hierbij centraal. Al deze kennis komt goed van pas als je in het derde jaar stage gaat lopen.
Jaar 3
20 weken stage lopen en vrije minorruimte
In het derde leerjaar doe je 20 weken praktijkervaring op tijdens je stage. Organisaties willen besparen, uitbreiden, processen stroomlijnen, innoveren of de dienstverlening verbeteren. En jij mag daar tijdens je stage een bijdrage aan leveren. Je voert zelfstandig een opdracht uit waarin de aanpak van een probleem of uitdaging centraal staat. Opdracht en opdrachtgever (bedrijf of overheidsinstantie) kenmerken zich door een technische of technologische context. Hoe zo’n opdracht eruitziet? Je gaat bijvoorbeeld voor een internationale onderneming in de kledingindustrie bedenken hoe het gebruik van plastic tijdens inkoop of productie verminderd kan worden. Of je brengt bij een overheidsinstantie de risico's bij het langetermijnonderhoud van installaties in kaart. Zet je liever het kwaliteitsmanagement op poten voor een snelgroeiend bedrijf? Of heb je zin om een bedrijf in het Westland te helpen bedrijfsprocessen in kaart te brengen en organisatorische verbetervoorstellen te doen? Draag je liever bij aan het verminderen van de wachttijden voor een behandelafdeling van een ziekenhuis? Regel maar waar je terecht wilt komen. Overheid, regionaal bedrijf, multinational, startup of midden- en kleinbedrijf. Het is aan jou. Je kunt ook naar het buitenland. De Haagse Hogeschool heeft veel contacten met bedrijven in het buitenland. Naast je stage geef je je studie zelf vorm door een minor te kiezen. Zo'n minor duurt een half of een heel semester en helpt je je verder te ontwikkelen op een terrein dat geen onderdeel is van je hoofdstudie. Verdiep je in iets wat jij interessant vindt.
Jaar 4
Verdiepen en afstuderen
Na het derde jaar duik je weer een halfjaar terug de schoolbanken in om de laatste vakken af te ronden. Saai? Zeker niet, want je adviseert een autobedrijf bijvoorbeeld over het wel of niet betreden van nieuwe markten. Je voert een beleidsanalyse uit en formuleert een strategisch advies en bijbehorend implementatieplan aan de opdrachtgever. Zo stoom je jezelf klaar voor het afstuderen, waarin je een opdracht uitvoert voor een technisch of technologisch bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de machine die yoghurt produceert. Door de machine in één handeling de dopjes op de flesjes te laten draaien, gaat het proces opeens veel sneller. Of je zorgt dat de vrachtauto’s van een supermarkt een hightechcomputer aan boord krijgen, waardoor ze een veel slimmere route afleggen. Techniek kent geen grenzen, daarom kun je ook in het buitenland afstuderen, bijvoorbeeld in Noorwegen, Spanje, Brazilië of Zuid-Afrika. Aan het eind van dit jaar weet je als technisch bedrijfskundige hoe organisaties in elkaar steken. Als een allrounder bewaak je het overzicht op het gebied van planning, inkoop, productie, verkoop en distributie. Je ziet de samenhang tussen bedrijfsprocessen, maakt financiële afwegingen en kunt mensen in de organisatie goed aansturen en motiveren.
Ervaringen buiten de collegezaal
Over dingen naast je studie
Myrthe Lagerwaard
“Tijdens de minorperiode kon ik mijn aandacht volledig richten op mijn bedrijf, een adviesbureau speciaal voor jongeren. De vakken die ik in de eerste twee jaar van de opleiding heb gevolgd, zijn een goede basis voor ondernemerschap. Ook de technische vakken zoals data-analyse, systeemkunde en programmeren helpen je bij het inrichten van de processen in een bedrijf. Ik ben secretaris van de opleidingscommissie van Technische Bedrijfskunde. Zo help ik de opleiding én mezelf verder. Een leven lang leren past wel bij mij. Ik zou zeggen: pak de kansen die op je pad komen.”
Over een leuke stage regelen
Gert-Jan Hummel
“De stage! Na twee jaar studeren mag je laten zien wat je kan. Deze periode was voor mij, naast het project Jong Ondernemen de leukste ervaring op de opleiding. Om een stagebedrijf te vinden kan je naar vacatures zoeken, maar je kan ook een leuk bedrijf zoeken dat bij je past. Dan is de kans groter dat je leuke collega’s hebt, en uiteindelijk dus ook een leukere stage. En wees niet bang, bijna ieder bedrijf heeft wel een bedrijfskundig probleem dat opgelost moet worden. In mijn geval ging het om kwijtgeraakte machines. Ik moest ervoor zorgen dat er inzicht kwam in waar de machines waren en wie ze gebruikte.”
Over een studentbedrijf starten
Kiki de Jager
“In het eerste jaar van Technische bedrijfskunde hadden wij het project Jong Ondernemen. Samen met zeven andere studenten heb ik een bedrijf opgezet: Suitclip. Het was een heel erg leuk en leerzaam project. Je ervaart in twintig weken hoe het is om een bedrijf te starten. Later in de opleiding heb ik als minor Toegepaste Psychologie gekozen. Een heel andere tak dan Technische Bedrijfskunde maar wel heel interessant! Ik heb veel geleerd en weet zeker dat ik de opgedane kennis kan toepassen in het bedrijfsleven. Zoals hoe om te gaan met spanningen in een conflictsituatie.”
Over de opleiding in de praktijk
Willem de Jongh
“Tijdens mijn stage bij een producent van vleeswaren, salades en sauzen heb ik pas echt geleerd wat mijn opleiding in de praktijk betekent. Individueel nam ik een opdracht aan waar ook in het bedrijf zelf weinig over bekend was. Door alle losse stukjes informatie aan elkaar te koppelen werd de omvang van het probleem snel inzichtelijk. Vervolgonderzoek en dataverzameling hebben uiteindelijk een adviesrapport opgeleverd. Het is heel gaaf om te zien dat een bedrijf aan de slag gaat met de aanbevelingen uit jóúw onderzoek!”
Minors
Je studie samenstellen
Minors zijn grote keuzevakken waarmee je je opleiding een beetje naar je hand kunt zetten. Je vult er een half jaar van je studie mee in. Je kunt je specialiseren of juist een minor volgen binnen een heel ander vakgebied. Wil je je kennis verbreden en een allround technisch bedrijfskundige worden? Dan kun je kiezen uit ruim 50 minors binnen De Haagse Hogeschool of het grote aanbod minoren van andere hogescholen in Nederland. Je kunt ook een internationale minor volgen bij een van de 11 technische hogescholen die lid zijn van het netwerk European Project Semester (www.europeanprojectsemester.eu). Of je minorruimte vullen met een premaster, als voorbereiding op een studie aan de TU Delft. Ontwikkel jezelf in de richting die jij kiest.
Werkvormen
Colleges, practica, projecten
In de eerste 2 jaar volg je veel colleges van je eigen docenten en soms vertellen gastsprekers over de beroepspraktijk. Behalve theorie ga je ook aan de slag met practica en projecten. Verderop in je studie, ga je steeds meer zelf doen. Tijdens practica train je vaardigheden en oefen je in kleine groepjes allerlei praktijksituaties. Zo leer je goed te communiceren met verschillende partijen. Ook raak je vertrouwd met diverse computerprogramma’s.
Alles wat je leert, pas je toe in projecten. Deze zijn de rode draad van je studie. In projecten voer je, in een team van maximaal acht studenten, opdrachten uit voor echte bedrijven. Vaak oefen je hoe je een product ontwikkelt en in de markt zet. Maar ook wat daarbij komt kijken voor een technisch bedrijfskundige op het gebied van bedrijfsvoering. Er worden regelmatig excursies georganiseerd door de studievereniging BG. Zo leer je hoe het er in verschillende organisaties echt aan toe gaat.
Contact met de opleiding
Contact met de student
Pippa Pruis
Hoi, mijn naam is Pippa. Ik ben 20 jaar en zit in het tweede jaar van Technische Bedrijfskunde. Ben jij geïnteresseerd in de studie, wil je weten wat Technische bedrijfskunde inhoudt, ben je nieuwsgierig hoe het studentenleven is of wil jij weten hoe het is om in Delft te studeren? Stuur een berichtje, elke vraag is goed behalve de vraag die niet gesteld wordt. Wie weet tot volgend jaar of in Delft!
Stel je vraag aan PippaRemco Graas
Hoi! Ik ben Remco Graas, 22 jaar oud en tweedejaars student van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Ontzettend leuk dat je interesse hebt in onze opleiding, het is wat mij betreft echt een aanrader! Wil je nog wat meer van de studie weten of heb je vragen over andere delen van het studentenleven? Stuur dan vooral een berichtje en brand maar los. Ik hoop van je te horen en misschien tot volgend jaar!
Stel je vraag aan RemcoRobert Stan
Mijn naam is Robert Stan, 24 jaar oud, derdejaars student Technische Bedrijfskunde en in het bestuur van de studievereniging van dezelfde opleiding. Hiervoor heb ik het VWO afgerond in Eindhoven en ben ik naar de leuke studentenstad Delft vertrokken om op kamers te gaan. Heb jij een vraag over de opleiding TBK of misschien iets over studeren in het algemeen? Je kan me alles vragen en ook ik help je graag op weg!
Stel je vraag aan RobertHulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, stages, carrière en nog veel meer. De studievereniging het Bedrijfskundig Genootschap (BG) organiseert allerlei bijlessen, gastcolleges, bedrijfsbezoeken en organiseren leergemeenschappen, waardoor je makkelijker kunt studeren. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, twijfels, ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij de decaan, vertrouwenspersoon en studentpsycholoog of je stapt naar het loopbaancentrum.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.