Technische Bedrijfskunde - Voltijd

 Bedrijven staan te springen om mensen met zowel bedrijfskundig als technisch inzicht. Als je dat bezit, heb je absoluut een streepje voor. Laat dat nou precies zijn wat je leert tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde. Niets is logisch of vanzelfsprekend. Neem het maken van een iPhone of het ontwerpen van een nieuw gebouw. Met een kritische blik kijk je of de productie daarvan slimmer of beter kan, door bijvoorbeeld grondstoffen goedkoper in te kopen. Soms voel je je net een detective. Bij dalende verkoopcijfers van auto’s kun je de prijs verlagen, maar je kunt ook op zoek gaan naar de oorzaak. Bijvoorbeeld door een andere doelgroep aan te spreken. Dankzij jouw aanpak besparen bedrijven veel geld en tijd. 

Opbouw van Technische Bedrijfskunde - Voltijd

Werkcolleges

331

uur per jaar

Zelfstudie

1057

uur per jaar

Projecten

188

uur per jaar

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Wat Technische Bedrijfskunde inhoudt en of het bij je past, ontdek je in het eerste jaar van de opleiding. Stel een bedrijf belandt in de negatieve cijfers. Lukt het jou het hoofd koel te houden en niet in paniek te raken? In een Managementgame simuleer je deze bedrijfssituaties en ontdek je wat je kunt doen om er weer bovenop te komen. Bij het introduceren van een nieuwe frisdrankenlijn loop je tegen allerlei beslissingen aan. Bijvoorbeeld over de kostprijs, het aannemen van personeel of het betreden van nieuwe markten. In ‘Westland Experience’ onderzoek je samen met je projectgroep de land- en tuinbouwindustrie en interview je ondernemers over hoe zij hun onderneming leiden. Hoe stoer is het om samen met studiegenoten een echt bedrijf te runnen dat zelfs bij de Kamer van Koophandel wordt ingeschreven? In het project ‘Jong Ondernemen’ gebeurt dat. Zo leer je in het echt een product in de markt te zetten. Dit jaar is pittig: zowel de inhoud, het studietempo, als de manier van studeren. Maar als je problemen niet snel uit de weg gaat en weet van aanpakken, rol je zo naar het tweede jaar. 

Lesrooster

Blok 1
Bedrijfseconomie
Marketing 1
Organisatiekunde
Natuurkunde
Rekenkunde 1
Informatiekunde
Practicum techniek
Workshops Excel
Professionele skills: presenteren
Managementgame
Bedrijfskundige opdrachten
Blok 2
Economie
Marketing 2
Logistiek basis
Rekenkunde 2
Practicum ontwerpen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1
Technische analyse
Onderzoekskunde
Westland Experience
Blok 3
Bedrijfseconomie
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2
Calculus
Systeemkunde 1
Marktonderzoek 1
Professionele skills: samenwerken
Jong Ondernemen A
Blok 4
Organisatiekunde
Productielogistiek
Systeemkunde 2
Lineaire algebra
Statistiek
Marktonderzoek 2
Engels
Jong Ondernemen B
Sleep opzij

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het eerste semester van de hoofdfase staat het thema procesanalyse en –verbetering centraal. Na afronding hiervan beschikt je over de basisvaardigheden om technische, commerciële en gemengde projecten op een projectmatige wijze uit te voeren.

Het onderzoeksproject in het tweede semester van de hoofdfase richt zich op de kritische, analytische houding waarover je als technisch bedrijfskundig adviseur moet beschikken: probleemgerichtheid en onderbouwing (theoretisch, methodologisch en empirisch) staan hierbij centraal. Al deze kennis komt goed van pas als je in het derde jaar stage gaat lopen.

Jaar 3

20 weken stage lopen en vrije minorruimte

In het derde leerjaar doe je 20 weken praktijkervaring op tijdens je stage. Organisaties willen besparen, uitbreiden, processen stroomlijnen, innoveren of de dienstverlening verbeteren. En jij mag daar tijdens je stage een bijdrage aan leveren. Je voert zelfstandig een opdracht uit waarin de aanpak van een probleem of uitdaging centraal staat. Opdracht en opdrachtgever (bedrijf of overheidsinstantie) kenmerken zich door een technische of technologische context. Hoe zo’n opdracht eruitziet? Je gaat bijvoorbeeld voor een internationale onderneming in de kledingindustrie bedenken hoe het gebruik van plastic tijdens inkoop of productie verminderd kan worden. Of je brengt bij een overheidsinstantie de risico's bij het langetermijnonderhoud van installaties in kaart. Zet je liever het kwaliteitsmanagement op poten voor een snelgroeiend bedrijf? Of heb je zin om een bedrijf in het Westland te helpen bedrijfsprocessen in kaart te brengen en organisatorische verbetervoorstellen te doen? Draag je liever bij aan het verminderen van de wachttijden voor een behandelafdeling van een ziekenhuis? Regel maar waar je terecht wilt komen. Overheid, regionaal bedrijf, multinational, startup of midden- en kleinbedrijf. Het is aan jou. Je kunt ook naar het buitenland. De Haagse Hogeschool heeft veel contacten met bedrijven in het buitenland. Naast je stage geef je je studie zelf vorm door een minor te kiezen. Zo'n minor duurt een half of een heel semester en helpt je je verder te ontwikkelen op een terrein dat geen onderdeel is van je hoofdstudie. Verdiep je in iets wat jij interessant vindt.

Jaar 4

Verdiepen en afstuderen

Na het derde jaar duik je weer een halfjaar terug de schoolbanken in om de laatste vakken af te ronden. Saai? Zeker niet, want je adviseert een autobedrijf bijvoorbeeld over het wel of niet betreden van nieuwe markten. Je voert een beleidsanalyse uit en formuleert een strategisch advies en bijbehorend implementatieplan aan de opdrachtgever. Zo stoom je jezelf klaar voor het afstuderen, waarin je een opdracht uitvoert voor een technisch of technologisch bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de machine die yoghurt produceert. Door de machine in één handeling de dopjes op de flesjes te laten draaien, gaat het proces opeens veel sneller. Of je zorgt dat de vrachtauto’s van een supermarkt een hightechcomputer aan boord krijgen, waardoor ze een veel slimmere route afleggen. Techniek kent geen grenzen, daarom kun je ook in het buitenland afstuderen, bijvoorbeeld in Noorwegen, Spanje, Brazilië of Zuid-Afrika. Aan het eind van dit jaar weet je als technisch bedrijfskundige hoe organisaties in elkaar steken. Als een allrounder bewaak je het overzicht op het gebied van planning, inkoop, productie, verkoop en distributie. Je ziet de samenhang tussen bedrijfsprocessen, maakt financiële afwegingen en kunt mensen in de organisatie goed aansturen en motiveren.

Ervaringen buiten de collegezaal

Myrthe Lagerwaard

Over dingen naast je studie

Gert-Jan Hummel

Over een leuke stage regelen

Kiki de Jager

Over een studentbedrijf starten

Willem de Jongh

Over de opleiding in de praktijk

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn grote keuzevakken waarmee je je opleiding een beetje naar je hand kunt zetten. Je vult er een half jaar van je studie mee in. Je kunt je specialiseren of juist een minor volgen binnen een heel ander vakgebied. Wil je je kennis verbreden en een allround technisch bedrijfskundige worden? Dan kun je kiezen uit ruim 50 minors binnen De Haagse Hogeschool of het grote aanbod minoren van andere hogescholen in Nederland. Je kunt ook een internationale minor volgen bij een van de 11 technische hogescholen die lid zijn van het netwerk European Project Semester (www.europeanprojectsemester.eu). Of je minorruimte vullen met een premaster, als voorbereiding op een studie aan de TU Delft. Ontwikkel jezelf in de richting die jij kiest.

Werkvormen

Colleges, practica, projecten

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges van je eigen docenten en soms vertellen gastsprekers over de beroepspraktijk. Behalve theorie ga je ook aan de slag met practica en projecten. Verderop in je studie, ga je steeds meer zelf doen. Tijdens practica train je vaardigheden en oefen je in kleine groepjes allerlei praktijksituaties. Zo leer je goed te communiceren met verschillende partijen. Ook raak je vertrouwd met diverse computerprogramma’s.

Alles wat je leert, pas je toe in projecten. Deze zijn de rode draad van je studie. In projecten voer je, in een team van maximaal acht studenten, opdrachten uit voor echte bedrijven. Vaak oefen je hoe je een product ontwikkelt en in de markt zet. Maar ook wat daarbij komt kijken voor een technisch bedrijfskundige op het gebied van bedrijfsvoering. Er worden regelmatig excursies georganiseerd door de studievereniging BG. Zo leer je hoe het er in verschillende organisaties echt aan toe gaat.

Contact met de opleiding

Contact met de student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, stages, carrière en nog veel meer. De studievereniging het Bedrijfskundig Genootschap (BG) organiseert allerlei bijlessen, gastcolleges, bedrijfsbezoeken en organiseren leergemeenschappen, waardoor je makkelijker kunt studeren. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, twijfels, ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij de decaan, vertrouwenspersoon en studentpsycholoog of je stapt naar het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.


Geïnteresseerd in
Technische Bedrijfskunde - Voltijd?