Vragen?

Neem contact op

Introductie

Als risicomanager heb je altijd te maken met het gedrag van mensen. Mensen die constructief meewerken. Misschien ook mensen die stoken en saboteren. In de Mastermodule Risk & Competenties krijg je meer inzicht in de menselijke kant van risicomanagement.

Je oefent actief in het herkennen van verschillende situaties. Je bespreekt je eigen impact en de interventies die passend zijn. Je ziet wat macht en politiek doen in besluitvorming. De menselijke kant van risicomanagement komt vrijwel altijd naar voren in een organisatieverandering. De diverse aspecten van Risk & Competenties krijgen daarom voor jou meerwaarde in een aantal besproken verandercases. 

 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Wanneer je deze module uit de Master Risicomanagement graag wilt volgen, verwachten we dat je een hbo- of wo-diploma bezit, of dat je beschikt over HBO denk- en werkniveau. Net zo belangrijk is werkervaring.  

Meer informatie of direct aanmelden?

Bekijk de Inschrijfvoorwaarden

Waarom deze opleiding?

 • In 10 weken ontdek je op masterniveau veel over de menselijke factor in risicomanagement. 

 • Je krijgt inzicht in en beïnvloedt besluitvormings- en veranderprocessen. 

 • Deze module uit de Master Risicomanagement is praktijkgericht en direct toepasbaar. 

 • Je boekt vooruitgang in het ontwikkelen van constructief gedrag en effectieve communicatie. 

Risico’s in je organisatie hebben vaak te maken met de menselijke factor. Een paar rotte appels in de mand. Mensen die al jaren stilstaan in hun persoonlijke ontwikkeling en geen zin hebben in veranderingen. Maar menselijk gedrag is niet het enige dat telt in risicobeheersing. Je kunt gelijktijdig te maken krijgen met meer strategische en operationele risico’s. Daarom biedt De Haagse Hogeschool in deze mastermodule ook 5 integratieworkshops aan. Daarin verweven we de expertise van deze module met die uit 5 andere mastermodules: Enterprise Risk Management; Bedrijfskunde & Management; Operational Risks; Governance, Risk & Compliance en IT & Cyber Risks. Zo  krijg je met de Mastermodule Risk & Competencies een gedegen kennisbasis, zonder daarvoor direct een complete masteropleiding te hoeven volgen.  

Met andere studenten vorm je een learning community. Daarin worden de unieke kennis, ervaringen en talenten van iedere student afzonderlijk gewaardeerd. Samen inspireren en versterken jullie elkaar. De docent/onderzoekers voegen zich graag in dat verrijkende proces. Leren is in deze module vooral reflecteren, elkaar motiveren, inspireren en scherp houden. Je geeft en ontvangt peerfeedback aan de andere leden van de learning community. 

Bij elke opleiding van De Haagse Hogeschool staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal. Na deze module analyseer jij straks binnen je eigen organisatie het gedrag van medewerkers. Waar nodig beïnvloed je dat gedrag positief. Je versterkt je eigen impact en personal brand. Daarmee vergroot je je toegevoegde waarde binnen de organisatie. Die heeft dan ook gelijk profijt van je pas verworven expertise. 

Jouw investering 

Hoeveel geld en tijd investeer je?

Startdatum 29 september 2023
Duur 10 weken 
Lessen 3 uur per week
Tijdsinvestering 5 uur zelfstudie per week
Kosten in één keer € 2.995
Boekengeld € 75
Meer over de kosten
 • Over deze mastermodule betaal je geen btw. 
 • De organisatie waar je werkt, mag de kosten van deze module integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  
 • Heb je een onderwijsbevoegdheid óf ben je leraar in het hbo en heb je minimaal een diploma op bachelorniveau, dan kun je aanspraak maken op de lerarenbeurs. Voor meer informatie hierover: klik op voorgaande link. 
 • Je kunt een STAP-subsidie aanvragen van maximaal € 1.000.  

Inhoud van de studie

De Haagse Hogeschool Pro biedt veel opleidingen aan in een blended vorm. Het programma van deze mastermodule bestaat volledig uit fysiek onderwijs. We verwachten van je, dat je elke bijeenkomst voorbereidt en naderhand de verwerkingsopdrachten doet.  

Bij het volgen van deze mastermodule geldt een aanwezigheidsplicht. Ben je onverhoopt toch een keer afwezig, dan haal je de gemiste stof in door de hand-outs en de aantekeningen te bestuderen en door alsnog de opdrachten te maken die tijdens de bijeenkomst zijn gemaakt en besproken. Na inlevering van de opdrachten zal de docent daarop beknopt feedback geven. Mocht je meer dan 20 procent van de bijeenkomsten afwezig zijn geweest, dan overleg je met de docent en programmamanager over een additionele toets voor verdere compensatie. 

In deze mastermodule geef je minstens één keer peerfeedback op hoe een andere student een opdracht heeft uitgewerkt of een presentatie heeft gehouden.  

Onderwerpen 1
Onderwerpen 2
Toetsing

Je kennis en inzet toetsen we op twee manieren. We bespreken tijdens een evaluatie jouw activiteiten binnen de learning community: wat gaat er wel en niet goed, waar interpreteer je dingen verkeerd? Wat heb je nodig om een volgende stap in je leerproces te zetten? Daarnaast toetsen we of je een studieonderdeel voldoende beheerst. Met deze proeve van bekwaamheid sluit je een studieonderdeel af. Om je persoonlijke ontwikkeling op gedragsniveau te toetsen, lever je hierover een kort verslag in.

Werkvormen

Blended learning

Alle opleidingen van De Haagse Hogeschool Pro worden aangeboden in een blended vorm. Dit houdt in dat er in het programma een mix is van fysiek en online onderwijs. Bij elke opleiding staan persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktische toepasbaarheid centraal.

Een oplossing op maat

Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wil je een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van je organisatie? Wij denken graag met je mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Het resultaat

Wanneer je de Mastermodule Risk & Competenties succesvol hebt afgerond 

 • krijg je een certificaat van deelname; 

 • heb je inzicht in je eigen gedragsprofiel dankzij de LSI-1-test. 

 • onderscheid je de symptomen van risicovol gedrag en kun je gepaste interventies plegen om dat gedrag te beïnvloeden; 

 • kun je het besluitvormingsproces toetsen op bias (irrationele gedachtegangen) en daarover beheersmaatregelen adviseren; 

 • kun je een organisatieverandering analyseren, verandermaatregelen adviseren en daarover effectief communiceren; 

 • kun je reflecteren op je eigen proces en op het resultaat van je acties; 

 • kun je je eigen impact en overtuigingskracht inzetten in de organisatie.