Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Introductie

Heb jij in je werk te maken met Building Information Modeling (BIM) en digitalisering in de bouw, en wil je daar meer over weten?

In 8 weken doe je de essentiële kennis en vaardigheden op om BIM succesvol in te zetten binnen projecten in de bouw en infrastructuur. Je leert werkprocessen en informatiestromen analyseren en optimaliseren. Je leert de verschillende onderdelen en rollen van BIM binnen en buiten jouw organisatie herkennen. Je maakt kennis met de actuele stand van zaken op het gebied van wet- en regelgeving, zodat je de juridische en maatschappelijke issues binnen bouwkundige projecten bijtijds signaleert. Kortom: je ontwikkelt je tot een volwaardige gesprekspartner voor iedereen die met BIM te maken heeft. Tijdens de opleiding werk je aan je eigen casus in samenwerking met minor-studenten BIM; zij leveren een frisse blik op je casus!

De opleiding levert je het BIM Professional-certificaat van De Haagse Hogeschool op. Daarnaast bereidt de opleiding je voor op het behalen van het Basic BIM-certificaat van de wereldwijde brancheorganisatie buildingSMART.

De Haagse Hogeschool bevindt zich in het proces om een openBIM Professional Certification Program te worden voor buildingSMART. Dit gaat over de onderliggende theorie rondom de openBIM-standaard die geïntegreerd is in deze opleiding.

Deze opleiding is bedoeld voor de volgende doelgroepen:

 • Professionals die met BIM-informatie willen gaan werken;
 • Professionals in projectmanagement, installatietechniek, elektrotechniek, toeleverende bouwwereld en werktuigbouwkunde;
 • Docenten mbo/hbo binnen het bouwwerkveld;
 • Hbo-studenten in de laatste fase van hun studie.

Twijfel je of deze opleiding bij jou past? Bespreek het met een van onze docenten. Neem contact op via bim@hhs.nl.

Toelatingseisen

Meer informatie of direct aanmelden?

Meld je op tijd aan om je te verzekeren van een plek in de opleiding. Aanmelding en betaling verloopt via het Faculteitsbureau Technologie, Innovatie & Samenleving. Stuur een email naar bim@hhs.nl met je gegevens.

De uiterlijke aanmelddatum wordt bekend gemaakt zodra de eerstvolgende startdatum bekend is. Na verwerking van inschrijvingen krijg je toegang tot het platform om met de eerste online opdrachten te beginnen.

Bekijk de inschrijfvoorwaarden of meld je direct aan: 

 1. Registreer je inschrijving in Osiris, ons inschrijfsysteem. 
 2. Upload digitale kopieën van jouw cv, relevante diploma’s en cijferlijsten.  Binnen een week hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet. 
 3. Optioneel: intakegesprek. Heb je geen relevante vooropleiding maar wel hbo werk- en denkniveau? Tijdens een intakegesprek beoordeelt de programmanager of je voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende opleiding. 
 4. Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde werkgeversverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Facturatie volgt na de start, maar de werkgeversverklaring moet wel binnen zijn voor de start van de opleiding. Je kunt een leeg vel uploaden, als het je niet lukt om de werkgeversverklaring direct ondertekend te krijgen. 

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelden, hoe doe je dat?

 

Waarom deze opleiding?

 • Je wilt een deskundige gesprekspartner zijn voor de BIM-adviseur binnen jouw organisatie.
 • Je wilt de digitalisering van bouwkundige processen begeleiden en verbeteren.
 • Je wilt tijdens de opleiding met een BIM-casus uit jouw eigen werkomgeving aan de slag.
 • Je wilt je licht opsteken bij docenten met erg veel ervaring in BIM.
 • Je wilt het BIM Professional-certificaat van De Haagse Hogeschool behalen.
 • Je wilt je voorbereiden op het buildingSMART Basic BIM-certificaat.

Jouw investering 

Hoeveel geld en tijd investeer je?

Startdatum16 november 2023
Duur8 weken
LessenOnline videocolleges: maximaal 2 uur per week
Tijdsinvestering6 uur per week (circa 4 uur zelfstudie)
Kosten in één keer€ 900

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichting

Bezoek onze voorlichting

Maandag 17 juni

Heeft De Haagse Hogeschool het ook voor jou? Meld je aan voor een online informatiesessie van een van onze opleidingen om dit te ontdekken.

Go to Bezoek onze voorlichting
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Go to Het stappenplan

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Go to Het stappenplan
Man met bril praat tegen vrouw

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Go to Ervaringen van oud-studenten

Ervaringen van oud-studenten

Deze Pro’s gingen je voor

Ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijdstudenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Go to Ervaringen van oud-studenten

Inhoud van de studie

Tijdens de opleiding BIM Professional komen de volgende onderwerpen aan bod:

Het programma
Werkvormen

Online en flexibel
Deze opleiding is bijna volledig online. De BIM-game vindt plaats op De Haagse Hogeschool. Als je echt niet kunt komen, verzorgen we een online alternatief. 

Elke week bestaat uit een combinatie van online lessen, live videocolleges en thuiswerkopdrachten. Per week moet je rekening houden met een tijdsinvestering van ongeveer 6 uur. Je hebt maximaal 2 uur aan vaste contactmomenten, in de vorm van videocolleges via Microsoft Teams. Daarnaast besteed je ongeveer 4 uur aan de online lessen en thuiswerkopdrachten. Deze kun je doen wanneer het jou die week uitkomt.

De online lessen volg je binnen de handige online leeromgeving van de TU Delft. Verder werk je aan een groepsopdracht met medecursisten. Om effectief te kunnen werken, is afstemming dan noodzakelijk.

Een oplossing op maat
Alle opleidingen kunnen ook incompany gevolgd worden. Wil je een leertraject dat perfect aansluit bij de wensen van je organisatie? Wij denken graag met je mee voor een maatwerkoplossing. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Het resultaat

Na deze opleiding kun je de verschillende onderdelen en rollen van BIM binnen en buiten jouw organisatie herkennen. Je kunt werkprocessen en informatiestromen analyseren en optimaliseren. Je kunt juridische en maatschappelijke issues binnen bouwkundige projecten bijtijds signaleren. Oftewel je bent een professionele gesprekspartner op het gebied van BIM.

Bij het succesvol afronden van deze opleiding behaal je het BIM Professional-certificaat van De Haagse Hogeschool.