Formula Cruisers in de startblokken

In de afgelopen twee jaar werkten zo’n 160 studenten uit Nederland en Europa aan een bijzonder project van De Haagse Hogeschool in Delft. Samen deelden zij een droom: het bouwen van een elektrische raceauto. Bij de faculteit Technology, Innovation & Society (TIS) konden studenten uit alle disciplines hun steentje bijdragen aan de bouw van deze Formula Cruiser. Vol trots presenteerde het team op 12 juni het eindresultaat. In de komende weken zal deze auto doen waarvoor hij gemaakt is: racen. De Formula Cruiser staat deze week in de startblokken tijdens de EVO Days in Hasselt en over twee weken bij de Formula Student-competitie in Silverstone in Engeland.

Formula Cruisers Roll Out De bouw van de Formula Cruiser is onderdeel van het Learning Lab ‘Sustainable Mobility’, waaraan studenten uit binnen- en buitenland als onderdeel van hun afstuderen, stage of minor kunnen meewerken. Buitenlandse studenten komen vooral uit het netwerk van het European Project Semester (EPS): een samenwerking van Europese universiteiten en hogescholen. “Het project ging vier jaar geleden van start. Elk kwartaal treedt een nieuwe lichting studenten uit heel Europa aan om aan dit internationale en multidisciplinaire project te werken”, vertelt Peter Menger, docent van de faculteit TIS en namens de Formula Student Association als adviseur verbonden aan het project. “Het afgelopen kwartaal heeft het huidige team de tweede raceauto voltooid. Volgend jaar wordt een nieuw team geformeerd, dat kan terugvallen op alle kennis die nu beschikbaar is.” Menger is trots op ‘zijn’ studenten. “De studenten hebben een enorme prestatie neergezet. Nu staan we hier met een gloednieuwe elektrische raceauto. Een nieuw ontwerp, dat op basis van talloze testen is gerealiseerd. Het team heeft bewezen dat studenten van De Haagse een elektrische raceauto kunnen bouwen, op basis van strikte eisen en binnen hele strakke deadlines. Dit hebben zij op een professionele manier en met ontzettend veel passie gedaan.”

Samen in de hoogste versnelling

Hugo Martinez Marin, student Werktuigbouwkunde aan de Polytechnische Universiteit van Valencia, kan hierover meepraten. De Spaanse student sloot zich in februari aan bij het project en nam de taak van projectleider op zich. “Ik ben gek van de Formule I en kon via deze internationale uitwisseling aan een mooi project werken. Een goede mogelijkheid om niet alleen met mijn neus in de studieboeken zitten, maar aan een tastbaar project te werken”, vertelt hij. “We stonden voor de uitdaging een raceauto te bouwen die aan alle vereisten voldoet. En dat was alleen mogelijk door het enorme commitment van alle studenten. Zij werkten tijdens weekenden en vakanties door en hebben veel vrije tijd opgeofferd om dit mogelijk te maken. Hierdoor was het mogelijk de auto op tijd klaar te krijgen. We groeiden hierdoor naar elkaar toe en zijn goed bevriend geraakt. Niemand stond alleen, we konden allemaal op elkaar terugvallen.”

Louis Janssen, die als student Werktuigbouwkunde ook meebouwde aan de Formula Cruiser, beaamt dit. “We zijn als team ontzettend trots op wat we samen hebben bereikt. We zijn één grote familie geworden en ik heb er veel nieuwe vrienden uit allerlei landen bij gekregen. We maakten lange dagen, waarbij we soms dag en nacht doorwerkten om onze deadlines te halen. Aan alle details is aandacht besteed: van het frame tot de ombouw en van elk schroefje tot elk moertje. Het is ontzettend leuk om binnen de hogeschool te bouwen aan iets tastbaars: een auto waarmee we echt gaan racen.”

De beste som der delen

Het project draait om veel meer dan technologie alleen, benadrukken de studenten. Louis: “Ik heb geleerd in een team samen te werken en met andere studenten iets te bereiken. Natuurlijk moet alles perfect zijn en alle details doen ertoe. Het is één grote puzzel waarvan alle stukjes in elkaar moeten passen.” Hoe zorg je ervoor dat een internationaal team van studenten met allerlei achtergronden de eindstreep bereikt? Mark van der Wal, hoofd van het team werktuigbouwkundigen, zorgde ervoor dat alle studenten tot hun recht kwamen. “Ik heb er vanaf de eerste dag alles aan gedaan om iedereen goed te leren kennen. Wat zijn je kwaliteiten, wat wil je leren en waar ligt je kracht? Het was een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting stonden. Juist bij dit project is teamwork ontzettend belangrijk. De auto bestaat uit vele componenten die ook met elkaar moeten samenwerken. En als de studenten niet goed samenwerken, zal de auto niet functioneren. Het was fantastisch om te zien dat iedereen precies wist wat er verwacht werd. Alle studenten zijn tot het uiterste gegaan, zodat we straks in Silverstone met een geweldige auto aan de start staan.”

Op naar de finish

De Silverstone-race is een onderdeel van de Formula Student: een jaarlijkse competitie waaraan studenten met een technische opleiding kunnen meedoen. De Formula Cruisers doen mee in de klasse voor wagens met een elektrische aandrijving. De raceauto’s worden onder meer beoordeeld op snelheid, duurzaamheid, presentatie en veiligheid. Maar voor het zo ver is, staat de race in Hasselt, België voor de deur. Dit beschouwen de studenten als de ultieme test, waarbij kan worden vastgesteld of alle onderdelen van de wagen goed en veilig functioneren. Louis: “Maar onze focus is vooral gericht op de wedstrijd in Silverstone. We zien er ook uit als een raceteam en als Formula Cruisers delen we die mentaliteit: we willen presteren en winnen.”