Twee hogeschoolonderzoeken genomineerd voor prijs

Spannende tijden, want De Haagse Hogeschool is met twee inzendingen genomineerd voor de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Op 30 november is de uitslag, maar voor het zover is, vertellen onze twee kanshebbers over hun onderzoeksproject.

Gebouw Delft

Bij het grote publiek is het minder bekend, dat denkt dat wetenschappelijk onderzoek is voorbehouden aan universiteiten, maar hogescholen in Nederland doen óók onderzoek. Daarbij ligt de nadruk op de toepasbaarheid. De twee genomineerde projecten van De Haagse ‘De perfecte sportrolstoel’ en ‘Installaties 2020’ zijn daarvan uitstekende voorbeelden.

Sensoren

sportrolstoelDoel van ‘De perfecte sportrolstoel’ is het ontwikkelen van methoden om rolstoelsporters feedback te geven op hun prestaties, zodat ze zich kunnen verbeteren. De onderzoekers hebben daarvoor uitgebreide videoanalyses gemaakt van rolstoelbasketbalwedstrijden en metingen verricht met sensoren die ze aanbrachten op een sportrolstoel. Belangrijk voor de onderzoekers was het zo samenstellen van de verschillende data, dat ze voor de sporters en hun trainers direct te gebruiken zijn. Deze technologie wordt momenteel ingezet voor andere rolstoelsporten en kan van nut zijn voor gewone rolstoelgebruikers. De perfecte sportrolstoel is ontwikkeld in samenwerking met onder andere het Nederlands Paralympisch rolstoelbasketbalteam, de TU Delft en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit en de het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Succesvolle samenwerking

Hogeschoolhoofddocent Monique Berger (Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport) is projectleider van ‘De perfecte Sportrolstoel’. “De kracht van ons project is dat we onderzoek en onderwijs met elkaar verbinden. Er zijn veel studenten betrokken via stages en afstudeeronderzoeken maar ook via de minor Sporttechnologie. Bovendien hebben we iets ontwikkeld waar de sportpraktijk direct wat aan heeft en, met twee promotieonderzoeken, een bijdrage levert aan de wetenschap. Het is een voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen hbo en universiteit. Ik ben superblij met deze nominatie. We willen graag met dit project doorgaan, want nu is nog een onderzoeker nodig om de data uit te lezen en we willen dat trainer en speler dat zelf kunnen. Ik hoop dat de nominatie ons die kans geeft.”

Complexe installaties

‘Installaties 2020’ onderzocht hoe je energie-installaties in gebouwen van intelligentie en zelfsturing kunt voorzien door gebruik te maken van de miljoenen datapunten van onze vestiging in Delft. Installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Moderne installaties zijn echter zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt.

Energieverspilling tegengaan

Laure Itard, lector Energie en de Gebouwde Omgeving, was projectleider van ‘Installaties 2020’. “Ik had dat onderzoek al heel lang in mijn hoofd. Toen de Hogeschoolvestiging in Delft gebouwd werd, zijn overal sensoren opgehangen die allemaal data registreren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en aanwezigheid van mensen. Dankzij dit project konden we, samen met docenten en studenten, de data ontsluiten, analyseren en diagnostische methoden ontwikkelen om energieverspilling tegen te gaan. Tegelijkertijd maakten we studies op maat naar de wensen van gebouwbeheerders. Ook ontwikkelden we een game om kennis te delen met studenten en professionals. Geweldig dat het ons gelukt is een RAAK-nominatie binnen te krijgen.”

De RAAK-awards zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SiA, dat praktijkgericht onderzoek van hogescholen financiert en stimuleert. Er is ook een publieksprijs, stemmen kan via deze Facebookpagina.