De Haagse Hogeschool wint RAAK-award met onderzoek ‘Installaties 2020’

De Haagse Hogeschool heeft de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen gewonnen. Tijdens het SIA-congres ‘Pak de ruimte!’ op 30 november kreeg het onderzoek ‘Installaties 2020’ van lector Laure Itard de 1e prijs en 10.000 euro.

HNieuws vierkant 500x500

De jury was lovend: “De innovatie zit van meet af aan al in het onderzoek: door met andere ogen naar een gebouw te kijken en de energie-installaties te beschouwen als het hart, de longen en de bloedvaten van een gebouw komt Itard uit bij de diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. Een crossover die veel oplevert en waar zij ook nog eens de belangrijke spelers in het domein van bouw en installatietechniek in mee heeft kunnen krijgen. Dat maakt dat onderzoek en implementatie naadloos met elkaar verweven zijn. Vernieuwing valt samen met praktische toepasbaarheid. Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant.

Doorwerking naar het onderwijs

Ook is de jury onder de indruk van de doorwerking naar het onderwijs. “Studenten leren vanuit verschillende vakken over de installaties van de toekomst om zo tijdens hun loopbaan nog meer verspilling tegen te gaan. En om het aantrekkelijk te maken voor studenten is het hele gebouw van De Haagse Hogeschool in Delft gebruikt als living lab. De jury ziet kansen voor start-ups die concreet aan de slag kunnen met de resultaten van dit onderzoek. De jury heeft dan ook grote verwachtingen van dit onderzoeksproject en ziet in lector Laure Itard een bevlogen onderzoeker.”

Kers op de taart

Laure Itard, lector Energie en de Gebouwde Omgeving en projectleider van ‘Installaties 2020’ is bijzonder trots op haar team en verheugd over de winst: “We zijn al sinds de opening van onze vestiging in Delft in 2009 bezig met dit onderzoek. We hebben met studenten, docenten en bedrijven onder andere diagnostische methoden om energieverspilling tegen te gaan en een game om kennis te delen ontwikkeld, en studies op maat naar de wensen van gebouwbeheerders gedaan. De RAAK-award is voor ons de kers op de taart. Met de 10.000 euro kunnen we het project weer een stap verder brengen. We gaan aanpassingen in het gebouw doorvoeren. Het systeem is verouderd en aan vervanging toe. Er moeten nieuwe sensoren komen zodat we vervolgonderzoek kunnen doen.” Naast een trofee en een geldbedrag ontving ‘Installaties 2020’ een extra beloning: er wordt een korte film gemaakt van het project.

Complexe installaties

‘Installaties 2020’ onderzocht hoe je energie-installaties in gebouwen van intelligentie en zelfsturing kunt voorzien door gebruik te maken van de miljoenen datapunten in de Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool. Installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Moderne installaties zijn echter zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt.

Over de RAAK-award

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil Regieorgaan SIA (Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA; onderdeel van NWO) de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.
Van de 23 inzendingen waren 10 onderzoeken genomineerd door de jury, waarvan 2 van De Haagse Hogeschool. Naast ‘Installaties 2020’ was het onderzoek ‘De perfecte sportrolstoel’ een kanshebber.