Blockchain en bitcoin: de hype voorbij

Bitcoins en blockchain: het zijn de toverwoorden van dit moment. Maar wat is het nou precies? En gaat de wereld er echt door veranderen? Studenten Hans Xiang en Martin Wubben en docent Jordi Jansen brachten licht in de duisternis tijdens een seminar.

blockchain en bitcoin

De bitcoingekte ontneemt helaas het zicht op de erachter liggende techniek van blockchains. Zoals het internet vanaf de jaren 90 de wereld op z’n kop zette, zal blockchain dat het komende decennium doen. Want deze technologie maakt ‘middle men’ zoals notarissen, advocaten, banken etc. deels overbodig.

Voortrekker

Op De Haagse Hogeschool is Jordi Jansen, docent Finance & Control, een van de voortrekkers. Hij geeft college over blockchain. Studenten Hans Xiang en Mart Wubben raakten tijdens die colleges zo enthousiast dat ze besloten om op De Haagse netwerkbijeenkomsten te organiseren voor blockchain-geïnteresseerden. Met hulp van Jordi Jansen en Eveline Kapteijn, coördinator externe betrekkingen, verzorgden ze op 25 januari een goed bezocht seminar dat de aftrap vormde van een reeks netwerkbijeenkomsten.

Openbare boekhouding

Jansen begon het seminar met uitleg over wat een blockchain is. “Je moet drie dingen weten,” zegt hij. “Als eerste: een blockchain is gewoon een manier om transacties te registreren. Het is een openbare boekhouding. Iedereen kan meekijken en controleren of die boekhouding netjes bijgehouden wordt. Ten tweede: Elke transactie wordt door miners in de boekhouding verwerkt en decentraal, op de computers van alle blockchaingebruikers opgeslagen.”

Unieke vingerafdruk

“Ten derde:  Het gaat om een keten van transacties verzameld in een blok en elk blok heeft een unieke vingerafdruk, vandaar blockchain. De transacties zijn versleuteld. Morrel je aan die code dan wijzig je de hele keten. Daarmee is voor iedereen duidelijk dat er met die transactie iets mis is en weigert het netwerk de transactie op te nemen in de blockchain.”

Wereld veranderen

Zo ontstaat een veilige en betrouwbare, want voor iedereen inzichtelijke, manier om transacties te doen. Daar zitten nog kinderziektes aan, zo kost het behoorlijk wat tijd om met een bitcoin te betalen, maar die zullen overwonnen worden en dan zal de wereld veranderen. Voorbeelden? Bij het kopen van een huis of lap grond is de notaris straks overbodig. En nu draait er al een app met blockchain-technologie waarmee je kaartjes voor concerten en voorstellingen kunt kopen en doorverkopen voor een vastgelegde prijs – dus geen woekerwinsten meer voor derden die snel kaartjes op- en doorverkopen.

Wilde westen

Met 300 bezoekers – zonder veel voorpubliciteit – was het seminar een succes. Het aantal bezoekers had zeker te maken met de bitcoingekte. Mart: “Verschillende keren kregen we de vraag: waar moet je in investeren, maar dat was niet de insteek van het seminar, de nadruk lag op blockchain. Het is een beetje wilde westen met cryptomunten. We wilden geen investeringsadviezen geven. Wel wilden we bewustzijn kweken zodat mensen beter begrijpen waar ze eventueel hun geld in steken.”

Knap

Niet eerder hadden Wubben en Xiang voor zo’n grote groep sprekers gestaan. Jansen: “Ik vind het knap dat deze studenten zich het onderwerp in een half jaar eigen hebben gemaakt en er nu mee op een podium durven te staan. Je moet wel vertrouwen hebben in je eigen kunnen.” Wubben: “In het begin is het spannend om voor zo’n grote groep mensen te staan, maar uiteindelijk is het een heel toffe ervaring.”

Goed overbrengen

Het spreken op het seminar, het organiseren van de netwerkbijeenkomsten, voor Xiang was het spannend maar het leverde veel op. “Inhoudelijk heb ik heel veel geleerd over blockchain, maar dit zorgt ook uitbreiding voor van mijn netwerk. Ik heb mensen bij bedrijven, nieuwe docenten en studenten leren kennen. En ik heb leren presenteren. Je kunt goed zijn met cijfers, maar je moet het ook goed kunnen overbrengen. Op veel punten heb ik me kunnen verbeteren.”

Hier vind je meer informatie over de blockchain-netwerkbijeenkomsten van Hans Xiang en Mart Wubben. Op internet kun je het blockchainseminar terugkijken.