Lector Joris Voorhoeve neemt afscheid met symposium

Terwijl de 65ste verjaardag voor velen reden is te stoppen met werken, was Joris Voorhoeve na zijn pensioengerechtigde leeftijd met veel plezier lector bij De Haagse Hogeschool. Op zijn 72ste stopt hij nu toch. Zijn afscheidssymposium On Building Peace op 15 maart gaat over de antwoorden die hij heeft gekregen op de belangrijkste onderzoeksvragen van zijn lectoraat.

Joris Voorhoeve

Heeft het lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid gebracht wat je wilde?

“Het plan was onderwijs te geven, enig onderzoek te stimuleren en een boek te schrijven voor het onderwijs over internationale betrekkingen, mijn vakgebied. Daar zijn we in geslaagd. Onze minor over vredesopbouw na conflicten trekt jaarlijks vijftig studenten. Het is, zeker in deze fase van mijn leven, leuk om kennis over te dragen en mensen te stimuleren zelf kennis te vergaren. Wij zetten de studenten aan het werk om spreekbeurten en opstellen te maken; dan kom je in aanraking met de visie van studenten op conflicten in de wereld. Sommige van die studenten heb ik bij het lectoraat betrokken met een onderzoekstaak. Een aantal van die studenten heeft ook bijgedragen aan het leerboek.”

Waar gaat het boek over?

“Het boek, Wereld in Beweging, is bedoeld voor het hoger onderwijs en probeert alles wat belangrijk is op het terrein van vrede, recht en veiligheid te bestrijken. Verschillende lectoren en docenten van De Haagse Hogeschool hebben er aan meegewerkt. Het eerste deel is nu klaar en ligt bij de drukker. Hopelijk kunnen we het presenteren op 15 maart, maar het zal er om spannen.”

Onderzoek is ook een belangrijke taak van een lectoraat. Bestaat er zoiets als typisch hogeschoolonderzoek?

“Onderzoek op een hbo is meer praktijkgericht. Ik leid een onderzoek gericht op oplossing van drinkwaterproblematiek. Vier jaar geleden bezocht ik de Gazastrook en daar viel me op hoe schreeuwend ernstig de waterproblematiek is. Er is in de wereld een toenemend gebrek aan zoet water om te drinken, maar ook om te irrigeren. Het oppompen van veel grondwater leidt tot verzilting van bronnen. Je moet dus een handige manier verzinnen om het zout eruit te halen, de traditionele manieren kosten echter vreselijk veel energie.”

En iemand van onze hogeschool heeft daar een oplossing voor?

“Een oud-student van De Haagse bedacht een methode die heel efficiënt zout uit water haalt. Dat is nuttig voor vluchtelingenkampen en voor geïsoleerde nederzettingen, omdat je ons systeem met een zonnepaneeltje kan aandrijven. Dat kan zo klein zijn als een koffiezetapparaat. Dat project loopt, ik vind het veelbelovend. We hebben werkende prototypes die we uitproberen in Nederland, Ramallah en bij de Mekongrivier in Vietnam.”

Je neemt niet helemaal afscheid van De Haagse Hogeschool, maar blijft als fellow (onbezoldigd) bij ons betrokken.

“Het is leuk dat ik fellow ben geworden, zo houd je de band met De Haagse Hogeschool. Ik hecht eraan dat ik mijn twee promovenda aan De Haagse kan blijven begeleiden tot ze klaar zijn. Ik zal ook het waterproject blijven begeleiden en het tweede deel van het leerboek moet ook nog af. Je kunt me niet gelukkiger maken dan mij in mijn thuiskantoor over dingen te laten schrijven.”

Het Symposium On Building Peace is op 15 maart en duurt van 14:00 tot 17:00 uur. Locatie: De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, ruimte: OV 3.37. Er zijn korte lezingen van Joris Voorhoeve, hogeschooldocent European Studies Mihaela Anghel en onderzoeker Reitse Keizer. Aanmelden kan door een mail te sturen naar s.rademaker@hhs.nl.