Zeilreis brengt circulaire economie dichterbij

De circulaire economie moet de toekomst hebben. Althans, dat vindt Esmée Amsen. Zij studeert binnen afzienbare tijd af op dit duurzame thema. De vierdejaarsstudent Process & Food Technology deed in februari veel inspiratie op tijdens haar zeilreis van Sint Maarten naar Amsterdam.

Esmee foto artikel website De zeilreis was een initiatief van Clean2Antarctica, een organisatie die de noodzaak ziet om te komen tot een circulaire economie, waarin we zoveel mogelijk dingen hergebruiken. Achttien millennials met verschillende studieachtergronden werden geselecteerd en uitgenodigd om met werkbare oplossingen te komen voor een concrete casus. Zij moesten dit doen tijdens een zogenoemde quest for change van vier weken. Midden op de Atlantische Oceaan. Niet gestoord door welke prikkels dan ook. Onze student Esmée Amsen wilde graag mee en kwam door de selectie heen. Wat waren haar ervaringen? Wat had zij aan haar studie?

Ultieme vakantietrip?

Zeilen over de Atlantische Oceaan op tallship de Morgenster. Van Philipsburg op Sint Maarten naar Amsterdam. 24 dagen geen land in zicht. 21 dagen zelfs geen enkele vogel. “De ene dag zwem je in vijf kilometer diep water. De andere dag heb je te maken met negen meter hoge golven.” Het klinkt als de ultieme vakantietrip. Maar dan wel met een doel.

Meegaan in energietransitie

In die weidse verlatenheid hebben Esmée Amsen en zeventien andere studenten zich beziggehouden met een casus van de Technische Unie, de groothandel voor installateurs. De opdracht luidde: ‘Bedenk hoe wij ervoor kunnen zorgen dat onze afnemers, de installateurs, mee kunnen gaan in de komende energietransitie’.

Gedreven

Esmée: “Mensen vragen weleens: waarom moest je je me deze casus bezighouden op een schip? Waarom niet gewoon op De Haagse? Ik zat als student van De Haagse met allemaal andere studenten van andere hogescholen op dat schip. Er was geen enkele afleiding: geen social media, geen nieuws. Iedereen had een andere studieachtergrond. Dacht vanuit een eigen perspectief. Iedereen was ook heel gedreven. In die weidse afzondering kan het gebeuren dat je na twee dagen brainstormen zomaar 86 oplossingen hebt geformuleerd.”

City of the future

Dat aantal werd vervolgens teruggebracht tot vier oplossingen die midden op de oceaan diepgaand werden uitgewerkt. Op 6 maart presenteerden de studenten hun oplossingen aan de Technische Unie. Geheel in stijl: in het Scheepvaartmuseum.

Zij kwamen bijvoorbeeld met een plan om het servicemodel van de Technische Unie te veranderen van lineair naar circulair. Een opvallende oplossing was ook de city of the future: een opstelling van huisjes waarin installateurs de actueelste innovaties kunnen toepassen.

Doorontwikkelde oplossing

Esmée: “Ik heb in mijn studie Process & Food Technology aan De Haagse geleerd om in processen te denken. Maar de student antropologie benaderde de casus van een heel andere kant. Door die verschillende perspectieven te bundelen, krijg je een prachtig doorontwikkelde oplossing.”

Grote slag geslagen

In de circulaire economie levert ons afval de grondstoffen voor nieuwe producten. Esmée is ervan overtuigd dat de quest for change op de Atlantische Oceaan de circulaire economie een stukje dichterbij heeft gebracht. “Als de Technische Unie helemaal is overgegaan op circulaire producten, gaan de leveranciers mee. Het motiveert mij erg om bij andere bedrijven hetzelfde te gaan doen.”

Plastic schip

Haar eindscriptie staat ook in het teken van de circulaire economie. “Ik doe onderzoek naar het recyclen van plastic voor de bouw van schepen. Het eerste plastic schip moet in augustus 2026 af zijn. Ik hoop dat we op Sail Amsterdam 2020 een prototype kunnen laten varen. Om dit te laten slagen, moeten de juiste bedrijven gaan samenwerken.”

Begin bij jezelf

Als direct uitvloeisel van de zeilreis heeft Esmée samen met twee andere deelnemers een bedrijf opgericht. “We helpen andere bedrijven met de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen.”
“Verder probeer ik draagvlak te creëren voor de circulaire economie. Die ligt dichterbij dan velen denken. Het zit ‘m in kleine dingen. Waarom zou je iedere dag je haar wassen? Koop eens shampoo waarin géén plastic is verwerkt. Zorg voor een goede afvalscheiding.”
Change starts at the core. It starts from within. Oftewel: de verandering van lineaire productie en consumptie naar circulair begint bij jezelf.”