Het beste uit jezelf halen begint met een doel

Het beste uit jezelf halen. Sommige mensen krijgen dat van huis uit mee. Ik niet. Maar met een slechte start kun je toch een hoop bereiken. Als je je er maar voor inzet, de juiste mensen om je heen verzamelt en handelt vanuit vertrouwen en loyaliteit. Graag deel ik mijn verhaal met jullie: van zesjarige Surinamer in een klas vol witte kinderen tot een volwassen bedrijfseconoom in de horeca. Laat je niet tegenhouden in je groei!

Kisnan Remesar

Bedrijfseconoom in de horeca

Het is een weg die niet voor hand ligt: na een studie Bedrijfseconomie een eigen restaurant openen. Toch run ik al sinds 2014 mijn eigen sushizaak: Shiki Sushi & Lounge. Samen met twee vrienden die ik nog van mijn middelbare school ken. Tijdens mijn studie aan De Haagse Hogeschool werkten we samen in verschillende horecazaken, eerst op de vloer en later in het management. De synergie tussen ons klopte: we wilden het beste uit onszelf halen.

Opklimmen van vmbo naar hbo

Maar hoe doe je dat: het beste uit jezelf halen? Mijn vrienden en ik, we konden er uren over praten. Een goed voorbeeld had ik niet. Huiselijk geweld, een aan alcohol verslaafde vader, discriminatie toen we vanuit Suriname naar Nederland verhuisden. Dat was lange tijd mijn leven. Met een Citoscore van 521 werd me vmbo-kbl aanbevolen. Hoger zou niet verstandig zijn. Toch klom ik op: via havo naar hbo Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool.

Laat niemand je zeggen dat je niets kunt bereiken

Hard werken voor je kansen

Het echte omslagmoment kwam na een aantal vakanties in Shanghai. Ons hart lag in de horeca en in sushi zagen we een grote trend. De kwaliteit in Nederland kon veel hoger, dachten we, en tegen een veel beter betaalbare prijs. Shiki Sushi & Lounge past perfect in die gedachte. Veel dingen die ik geleerd heb in mijn opleiding, kan ik hier toepassen. Meten, het resultaat waarnemen, onderbouwde keuzes maken. We werken alle drie heel hard aan de kans die we hebben gegrepen. Elke dag weer, in het restaurant zelf of op kantoor.

Haal het beste uit jezelf én anderen

De sleutel tot succes heb ik niet. Maar wie het beste uit zichzelf wil halen, slaagt daar vroeg of laat in. Dat geloof ik echt. Want ook als je thuissituatie niet de juiste kansen biedt, komen ze op je pad. Het enige wat nodig is, is die kansen herkennen en pakken. Formuleer een duidelijk doel, dat scheelt een hoop. Voor mij was dat het horecavak. En laat niemand tegen je zeggen dat je iets niet kunt bereiken. Zorg gewoon dat je er bent voor de mensen die er voor jou zijn. Vertrouwen en loyaliteit in goede en slechte tijden: dat brengt je verder.

Kishan Remesar