Technische puzzels oplossen in Boekarest

Drie studenten van De Haagse Hogeschool (HBO-ICT) namen begin oktober deel aan de studentenwedstrijd European Cyber Security Challenge in Boekarest. Samen met studenten van de Universiteit Twente en Fontys Hogeschool streden zij tegen twintig Europese teams bij het oplossen van technische puzzels. Docent Cyber Security Daniel Meinsma reisde met hen mee.

Foto bij nieuwsbericht HBO ICT Boekarest

Capture the Flag

“Kort voor de zomer kwam Dcypher, het platform voor onderzoek en onderwijs op het gebied van Cyber Security, met het verzoek of er in onze vestiging in Zoetermeer, de Dutch Innovation Factory, een nationale studentencompetitie georganiseerd kon worden. Tijdens Capture the Flag (CTF) moeten deelnemers technische puzzels (veelal het omzeilen van beveiligingsmaatregelen) oplossen om vlaggen te verzamelen.”

Leerlijn

“Begin september bleek een perfecte timing, aangezien we net hadden besloten om CTF als leerlijn neer te zetten binnen het nu lopende semester Cyber Operations. Bijna alle onderwijsinstellingen in Nederland op het gebied van Cyber Security vaardigden studententeams af naar Zoetermeer en met een netwerkinfrastructuur van CISCO, aangeleverde technische puzzels van Certified Secure en extra sponsoring van KPN Security en de Rabobank, verliep de middag vlekkeloos. En natuurlijk met de nodige spanning welke studenten er gekozen zouden worden voor het Nederlandse team.”     
 

Geluk bij een ongeluk

“Het studententeam van de Universiteit Twente domineerde alle andere teams. Maar door strikte leeftijdscriteria van het ECSC mochten er maar vijf van hen deelnemen aan het Nederlandse team als senior student. Een geluk bij een ongeluk, want daardoor mochten ook drie studenten van De Haagse afreizen naar Boekarest.”

Afluisteren van radiogolven

Op 8 oktober reisde het team af naar Boekarest waar dit jaar twintig landen uit Europa deelnamen aan de European Cyber Security Challenge. Twee dagen lang moesten de studenten zoveel mogelijk technische puzzels oplossen. Van het ontcijferen van versleutelde bestanden, het komen tot een stukje code om misbruik te maken van een kwetsbaarheid in software, tot het afluisteren van radiogolven.

Geoliede machines

“De eerste dag reden de studententeams van Roemenië, Italië, Oostenrijk en Duitsland als geoliede machines door de puzzels heen en lieten andere landen ver achter zich. Toen wij op de 19de plek raakten, was het dan ook tijd voor een stevige teammeeting. We begonnen weer te klimmen en aan het einde van de dag waren we er trots op dat we de 14de plek hadden veroverd. Gedurende de tweede dag wisten we deze plek lange tijd te behouden, maar werden aan het eind toch nog ingehaald door Ierland en Noorwegen.”    

Wake-up call

“Nederland staat te boek als voorloper en specialist op het gebied van Cyber Security. Maar eerlijk is eerlijk, deze wedstrijd liet zien dat we afgetroefd werden door veel andere landen. Nederland moet nog grotere stappen gaan maken op het gebied van Cyber Security, willen wij onze studenten op het niveau krijgen van andere landen. Ik zie de ECSC 2019 dan ook als wake-up call om keihard en vol passie het onderwijs op het gebied van Cyber Security nog verder op niveau te brengen.”