Meer dan science fiction in Delft

De stad van de toekomst vind je niet alleen in science fiction. Studenten van de opleiding User Experience Design (UXD) geven er mede vorm aan, vertelt docent Tim van den Bosch. “Onze opleiding werkt samen met verschillende opdrachtgevers binnen de gemeente Delft. Studenten denken mee over slimme technologieën in de stad, zodat Delft nog steeds een aantrekkelijke plek is in 2040.”

Meer dan science fiction in Delft “Onze derdejaarsstudenten leren zo hoe het er in de (ontwerp)praktijk aan toegaat. Ze werken in projectteams samen. Ze presenteren hun ideeën via een pitch aan de opdrachtgevers. Die maken vervolgens een keuze. De teams gebruiken het Agile Scrum Framework. Hierdoor hebben ze nauw contact met de klant en werken ze in korte overzichtelijke perioden. Zo ontstaat een prototype dat precies aan de wensen van de klant voldoet.” 

Slimme oplossingen 

“Delft heeft de komende jaren verschillende uitdagingen. Hoe maak je veranderingen in de stad inzichtelijk voordat er ook maar één schop de grond gaat?  Hoe ziet de handhaver van de toekomst eruit?  Hoe verleid je meer mensen om in de openbare ruimte te sporten? Onze studenten bedenken slimme technologische oplossingen hiervoor. Denk aan live dashboards, interactieve belevingen en innovatieve apps. De gebruiker staat daarbij centraal. Ideeën en prototypes toetsen ze steeds bij de inwoners van Delft. Zo creëren we de meeste waarde voor de gemeente.” 

Dankbaar voor de kans

“Ook de studenten zijn tevreden over deze aanpak. Ze voelen zich serieus genomen en krijgen veel vrijheid. Ze nemen zelf verantwoordelijkheid en worden klantgerichter. Door deze ervaring zijn ze klaar voor het werkveld. We hopen natuurlijk dat de gemeente onze ideeën in de praktijk brengt en dat we bijdragen aan een meer innovatieve en wendbare ambtelijke organisatie. Wij zijn de gemeente in ieder geval dankbaar dat zij de studenten een kans geeft om voorop te lopen in de toekomst van Delft.”