Alumnus Nathalie Schutter is coördinator bij een coronacentrum

Toen ze tijdens haar middelbare schooltijd vakantiewerk ging doen in een verpleeghuis was ze om. De zorg was waar ze wilde werken. Nathalie Schutter studeerde HBO-V aan De Haagse en werkt als verpleegkundige bij een verpleeghuis in Zoetermeer.

corona centrum Om te voorkomen dat de Zoetermeerse verpleeghuizen overbelast raakten met coronapatiënten én om de besmetting binnen de verpleeghuizen zo veel mogelijk te voorkomen, werd in Zoetermeer in april een Covid-19 Centrum opgericht. Hier krijgen patiënten die besmet zijn met het coronavirus de zorg die ze nodig hebben.

Coördinator

Nathalie stond aan de wieg van dit centrum. “Met vijf anderen heb ik het plan bedacht. Hoe moet zo’n centrum eruit zien? Wie en wat hebben we daarbij nodig?” Binnen een paar, hele lange, dagen was het Covid-19 centrum een feit. Natalie werkt daar tijdelijk als coördinator. “Ik coach en begeleid de teams die de dagelijkse zorg geven. Deze crisis is voor ons allemaal nieuw en vraagt dan ook aanpassingen van verpleegkundigen. We kijken bijvoorbeeld meer dan voorheen mee bij kritische situaties en moeten sneller schakelen tussen de verschillende disciplines. En waar we vroeger nog wel eens in drukte op de automatische piloot kon varen, zijn we ons nu meer dan ooit bewust van de handelingen die we doen en wat die voor de patiënt betekenen.”

Waardevolle skills

Niemand was voorbereid op de coronacrisis. Toch heeft Nathalie tijdens haar opleiding en in de praktijk waardevolle skills ontwikkeld die nu van pas komen. “Je hoofd koel houden en het overzicht bewaren bijvoorbeeld. Dat is een van de eerste dingen die je leert als verpleegkundige. Eerst op school tijdens de stages en later in de praktijk. Ook leer je dat je eerst voor jezelf moet zorgen en dan pas voor de patiënt. De veiligheid van medewerkers is nu natuurlijk extra belangrijk. Eerst zorgen dat jezelf veilig bent, pas dan kun je goed zorg verlenen. Die boodschap geef ik mijn teams dagelijks mee.”

Waardering voor de zorg

De vele aandacht in de media voor de zorgverleners doet Nathalie goed. “Er is veel waardering voor ons werk. Je hoort het op tv, mensen spreken je aan, je krijgt kleine attenties van wildvreemden en familieleden sturen bloemen. Ik hoop dat die waardering in de toekomst ook blijft. Want het is een prachtig vak waar je nooit raakt uitgeleerd. Voor iedereen die nog twijfelt of dit de juiste studie is: als je houdt van spanning, dan moet je voor dit vak kiezen.”