Lector Arend de Kloet neemt afscheid

Op 1 september neemt dr. Arend de Kloet afscheid in verband met zijn pensionering. Hij is dan ruim 12 jaar als lector Revalidatie verbonden geweest aan De Haagse Hogeschool. Dit bijzondere lectoraat is opgericht in samenwerking met Sophia Revalidatie (nu Basalt Revalidatie). Hij werkte al die tijd gedetacheerd vanuit Sophia als lector op onze hogeschool. In 2014 promoveerde hij in Leiden op het proefschrift getiteld ‘Participation of children and youth with acquired brain injury’.

arend de kloet 2

Gamen en thuisrevalidatie

In zijn jaren als lector heeft Arend met zijn onderzoekers mooie praktijkgerichte onderzoeken uitgevoerd, waar vanuit de medisch specialistische revalidatie meer innovatief, value en evidence based is geworden. Zo was hij één van de eersten binnen de revalidatiewereld die gamen (TherapWii en Spelenderwijs) gericht inzette bij de revalidatie van patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In 2015 startte het living lab Smartlab in de beroepspraktijk, waar permanent 10-25 studenten leren in de beroepspraktijk. Inmiddels zijn er vier living labs (eHealth, wonen, mobiliteit, vitaliteit) bij Basalt in Den Haag en Leiden. Bij internationale samenwerkingspartner SARAH networks (Brazilië) zijn met hulp van studenten zeven livings labs (eHealth) ontstaan. Fast@HOME is nog zo’n succesvol (afgerond) project: Fit after stroke wil mensen na een beroerte thuis laten revalideren met zorg op afstand. In dit project werkte het lectoraat samen met Bert Mulder (voormalig lector ICT) en meer dan 10 partners in de Medical Delta en bedrijven.

Bronzen medaille Paralympics

Ook stonden zijn onderzoekers aan de wieg van de technologische ontwikkelingen van de rolstoel die het Nederlands dames rolstoelbasketbalteam gebruikte bij de Paralympics van 2012 in Londen, waarmee het team brons behaalde. I.s.m. het NOC NSF zijn zij nu bij vier paralympische sportbonden betrokken. Verder heeft zijn lectoraat sterk geïnvesteerd in studeren met een functiebeperking en inclusieve projecten als het Beweegloket en Beweegvriendelijk Zuiderpark vanuit Sportcampus Zuiderpark.

Begrip binnen revalidatiewereld Samen met de Hersenstichting organiseert Arend jaarlijks de Brain Awareness Week, een meerdaags congres in het teken van (revalidatie na) NAH. Met alle revalidatiecentra in Nederland komt stapsgewijs een goed onderbouwd behandelprogramma tot stand, met o.a. Breinstraat (ontsluiten van ervaringsdeskundigheid). Hierbij komen de netwerkkwaliteiten van Arend goed van pas: de BAW is inmiddels een begrip binnen de revalidatiewereld en altijd binnen no time ‘uitverkocht’.

Verbinding onderwijs en onderzoek

Het lectoraat heeft voor de faculteit Gezondheid, Voeding en Sport veel betekend doordat het in sterke verbinding stond met de opleiding Mens en Techniek: Bewegingstechnologie. Arend vervulde een belangrijke rol in de curriculumvernieuwing van deze opleiding en zorgde voor een verdere verbinding van onderwijs en onderzoek. Zijn inzet voor het kenniscentrum Health Innovation, voorheen onderzoeksplatform Kwaliteit van Leven: Mens en Technologie, was proactief en opbouwend. Dit blijkt ook uit het feit dat zijn huidige lectoraat opgevolgd wordt door twee nieuwe lectoraten met een duidelijke focus waar de oorsprong ligt binnen de huidige onderzoekslijnen: lectoraat Revalidatie en Technologie, en lectoraat Assistive Technology in Mobility and Sports.

Op 30 oktober vindt er een afscheidsborrel plaats.