Prachtig voorbeeld van wereldburgerschap

Voor nieuwkomers en studenten die hun middelbare school in een andere taal hebben gevolgd biedt De Haagse het Schakeljaar. “Iedereen moet de kans krijgen om zich op eigen niveau zinvol te ontwikkelen.”

20190121_Schakeljaar-7 Het Schakeljaar is een voorbereidend traject voor mensen die in het buitenland hun middelbare school hebben afgerond en in Nederland hoger onderwijs willen volgen. Je leert alles wat je nodig hebt om te kunnen studeren in Nederland: natuurlijk de Nederlandse en Engelse taal, maar ook de Nederlandse cultuur en de manier waarop je hier les krijgt.

Totaal andere wereld

“In de praktijk gaat het voor 95 procent om statushouders uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan, Iran, China, Rusland, Turkije, Eritrea of Somalië”, vertelt Pauline Broekhoven, coördinator Schakeljaar. “De meeste van hen zijn gevlucht en komen in een totaal andere wereld terecht dan waar ze vandaan komen.”

Intensief traject

Inburgering en het kunnen volgen van een studie begint natuurlijk met taal. Pauline: “De beheersing van de Nederlandse taal is meestal beperkt.” En daarom krijgen de deelnemers in het begin van het Schakeljaar maar liefst 16 uur les Nederlands per week. Ook het Engels is meestal niet al te best. “En dat is juist hard nodig voor een internationale vervolgopleiding.” Los van de broodnodige taallessen krijgen de deelnemers afhankelijk van hun vervolgopleiding ook wiskunde, natuurkunde of economie bijgespijkerd. Al met al is het een zeer intensief traject. De studenten van het Schakeljaar gaan dan ook vijf volle dagen naar school en hebben daarnaast huiswerkopdrachten.

Geen idee

Daarnaast hebben veel nieuwkomers geen idee wat studeren in Nederland inhoudt. “Vaak hebben ze in het land van oorsprong heel klassiek onderwijs genoten”, vervolgt Pauline. “We leren de studenten studievaardigheden aan. Hoe studeer je in Nederland? Hoe stel je bijvoorbeeld een kritische vraag?”

Niet te doen

Wat ook nieuw is voor veel deelnemers is de eigen studiekeuze. Pauline: “Vaak bepaalt de overheid in de landen waar de meeste vluchtelingen vandaan komen welke studie ze moeten volgen op basis van hun cijfers. In Nederland ben je natuurlijk vrij in je keuze. En die keus is voor Nederlandse jongeren al lastig te maken tussen 250 verschillende hbo-opleidingen. Voor hen is dat niet te doen. Wij helpen ze daarbij. Ze krijgen een stevig studiekeuzetraject, gaan naar open dagen en volgen colleges. Het hebben van dromen en ambities is belangrijk, maar misschien nog belangrijker is een realistisch studieplan.”

Breitner

Maar het Schakeljaar biedt meer dan alleen onderwijs. Want een betere sociale en culturele integratie resulteert vaak in een beter studieresultaat. “We geven aandacht aan de Nederlandse cultuur door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de tentoonstelling over Breitner en Israëls in het Kunstmuseum Den Haag. Ook gaan we bij het parlement op bezoek om kennis te maken met onze democratische waarden. En in het lesmateriaal komen onderwerpen als vrouwenemancipatie aan bod.”

Geen netwerk

“Het Schakeljaar gaat dus ook heel erg over het aarden op een nieuwe plek. Ze hebben geen netwerk. Wij brengen ze in contact met Nederlandse studenten in een mentorproject. Ook stimuleren we meeloopcolleges bij de opleidingen van hun keuze.”

Wereldburgers

Ook werken de deelnemers van het Schakeljaar samen met studenten aan De Haagse aan gezamenlijke projecten. “Die uitwisseling sluit perfect aan bij ons WIN-thema Wereldburgerschap en inclusief onderwijs. We willen al van onze studenten wereldburgers maken. Het Schakeljaar is daar een prachtig voorbeeld van.”