‘WheelPower’ organiseert Embedded Scientist-dag in SportLab Den Haag

Op vrijdag 11 september organiseerde Wheelpower de Embedded Scientist-dag van het Paralympisch cluster van NOC-NSF. Middenin het prachtige Zuiderpark in Den Haag schiep een rood, glinsterend gebouw met allerlei moderne sportfaciliteiten meteen hoge verwachtingen. Eenmaal binnengekomen viel al snel de trots van De Haagse Hogeschool te bewonderen: het SportLab. Deze ruimte, voorzien van technische hoogstandjes als een ingebouwd video-analysesysteem, krachtenplatforms en een fiets- en rolstoelergometer, was met zijn ruime omvang uitermate geschikt voor een coronaproof middag.

Wheelpower

Rolstoelergometer

Na het welkomstwoord trapte Rowie Janssen, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, af met een korte presentatie over haar onderzoek naar de individualisering van fysieke testen op de recent ontwikkelde rolstoelergometer. Met deze Esseda ergometer kan iedere atleet tijdens het rijden in zijn of haar eigen (sport)rolstoel tussen de armen gemeten worden, wat gegevens over maximale kracht en as-symmetrie oplevert.

Vermogensmeter

Maar hoe vertaal je deze mooie testen naar de praktijk? Daarop had Marit van Dijk, promovenda aan de TU Delft, een antwoord. Met haar promotieonderzoek naar de ontwikkeling van een systeem om geleverd vermogen te meten, slaat zij de brug tussen de gecontroleerde metingen van Rowie en de trainingen en wedstrijden in het veld. Denk hierbij aan een vermogensmeter die iedere zichzelf respecterende wielrenner bezit, maar dan op de rolstoel en gebruikmakend van zogeheten IMU-sensoren. Met behulp van het vermogen in het veld is het mogelijk om de trainingsbelasting in kaart te brengen, de pacing te optimaliseren en nog veel meer.

WMPM-app

Nu nog zorgen dat coach en sporter makkelijk inzicht in deze uitkomsten krijgen, zonder dat zij verdrinken in de cijfertjes. Hierover kwam Rienk van der Slikke, docent en onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en Embedded Scientist rolstoelsport, aan het woord. Rienk heeft de WMPM-app ontwikkeld. Deze app kan snelheid, versnelling, rotatie en dergelijke meten in het veld (met behulp van de hiervoor genoemde IMU-sensoren). Rienk, ook werkzaam als postdoc aan de TU Delft, focust zich de komende jaren op een feedbackstructuur, die de cijfertjes van snelheid en vermogen omzet in duidelijke grafiekjes en andere feedbackparameters voor coaches en sporters.

Demonstraties

De presentaties, waarvoor grote belangstelling was, werden gevolgd door actie. Rowie verzorgde een demo met de rolstoelergometer, die zijn vaste locatie in het Sportlab heeft. De aanwezige Embedded Scientists konden ervaren hoe zo'n ergometer voelt. Tegelijkertijd liet Rienk een ander groepje zien hoe zijn WMPM-app werkt; deze bleek nauwkeurig genoeg om er een al rolstoelrijdend geschreven boodschap in te lezen. De demo's riepen veel vragen op en de gesprekken erover gingen door in de koffiepauze.

Omgaan met vragen van de coach

Daarna gaf Coen Vuijk, expert paralympisch materiaal en voormalig bondscoach rolstoelrugby, een interessante workshop ‘Omgaan met vragen van de coach’, waar alle Embedded Scientists zich vol enthousiasme op stortten.

Leerzame dag

Laatste onderdeel van de dag was een potje rolstoeltennis. Nadat alle heupen in de smalle (rol)stoeltjes waren gewurmd, kon de pret beginnen. Ondanks de tomeloze inzet bleek aandrijven met een racket in de hand en tegelijkertijd de volgende tennisslag voorbereiden, moeilijker dan verwacht. Gelukkig kon de teleurstelling over de eigen prestatie al snel een plekje krijgen tijdens de afsluitende borrel. Het was een leerzame (sport)rolstoel gerelateerde middag geweest, die volop ruimte bood om van gedachten te wisselen, interesses te delen en waardering uit te spreken over de Paralympische sport!