Koffie proeven als werk

Wist je dat er in ons land elke dag twintig miljoen kopjes koffie worden gedronken? Wie zou het niet leuk vinden om zo’n populair product te helpen ontwikkelen? Priska Astasari & Nienke Boon zijn allebei in 2018 afgestudeerd bij de opleiding Process & Food Technology (PFT) aan De Haagse. Tijdens hun studie al besloten ze iets in de voedselindustrie te gaan doen. Nu werken ze bij Jacobs Douwe Egberts. Naast de bekende rode pakken filterkoffie produceert en ontwikkelt het bedrijf heel wat andere koffievarianten. Koffie proeven staat elke werkdag op het takenlijstje van Priska en Nienke.

Priska en Nienke_2

Proefsessies organiseren

Priska ging meteen nadat ze was afgestudeerd bij Jacobs Douwe Egberts aan de slag. Als technicus in het team consumer science is ze verantwoordelijk voor het proefpanel en leidt ze de proefsessies in goede banen. “Ik maak de proefcabines in orde terwijl de productontwikkelaars de koffie prepareren. Dan nodig ik de panelleden uit en serveer ik de koffie volgens het schema dat ik heb gemaakt. Na de sessie verzamel en analyseer ik de resultaten. Daar schrijf ik een rapport over. Eens in de zoveel tijd werf ik ook nieuwe leden voor het proefpanel.“

Nienke deed na haar afstuderen eerst een master Food Technology. Een half jaar geleden werd ze bij JDE aangenomen als specialist productontwikkeling. “Ik verdiep me in ingrediënten die in de oplosbare koffiemixen zitten: van verschillende soorten zuivelpoeder tot aan cacaopoeder. Een normale werkdag is druk maar heel erg leuk! Als productontwikkelaar moet ik alles zelf proeven voordat anderen dat doen, om na te gaan of mijn prototype aan onze norm voldoet. Soms gaat het om een enkel nieuw ingrediënt, soms om een totaal nieuwe koffiesoort. Zodra ik zelf tevreden ben, organiseer ik een proefsessie, met alle stapjes die daarbij horen: van koffie klaarmaken tot resultaten analyseren.“

Een koffieverslaving ontwikkeld

Je hoeft geen verstand van koffie te hebben om bij Jacobs Douwe Egberts te worden aangenomen, maar het kan bijna niet anders dan dat je gaandeweg een expert wordt. Priska: “Voordat ik hier kwam werken, wist ik nauwelijks dat er meer koffiesmaken dan bitter waren, laat staan dat ik wist wat het verschil tussen Arabica en Robusta was. Nu begin ik er verstand van te krijgen. Je kunt me inmiddels wel een koffieverslaafde noemen.” Ze vindt het extra leuk om bezig te zijn met de ontwikkeling van voedingsmiddelen en dranken die mensen elke dag consumeren. Later wil ze een specialist op de afdeling Research & Development worden. In de voedselindustrie, dat staat vast.

Het effect van één enkel ingrediënt

Het was tijdens een minor bij PFT dat Nienke inzag dat haar toekomst in de voedselindustrie lag. “Vooral de mogelijkheid om voedsel te verbeteren voor de wereld sprak me aan. En ik vond het intrigerend om te zien wat één enkel ingrediënt met het eindproduct kan doen. Ik ben heel blij met mijn baan. Snappen wat ingrediënten doen en producten ontwikkelen is een combinatie die je niet uit boeken of tijdens je opleiding leert. Ik heb mijn passie gevonden.” Natuurlijk kan ze niet voorspellen hoe haar leven er over tien jaar uitziet, maar ze weet wel dat er binnen het bedrijf volop mogelijkheden zijn. “Ik hoop een netwerk op te bouwen en mijn kennis zo uit te breiden dat ik mijn ambities kan waarmaken. Ik zou ook graag weer naar het buitenland gaan.“

Terugkijken op de opleiding PFT

Hoe gebruiken ze de opleiding nu in hun werk? Nienke: “De opleiding heeft een fantastische basis voor mijn carrière gelegd. Persoonlijk vond ik de praktijkgerichte aanpak van PFT heel fijn. Tijdens alle projecten waar je in de verschillende jaren mee bezig bent, ervaar je hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ook het internationale perspectief binnen de opleiding heeft me gevormd tot wie ik nu ben: een werknemer in een multinational met contacten over de hele wereld.”

Ook Priska heeft veel geleerd tijdens de opleiding PFT. “Tijdens alle practica raakte ik gewend aan het werken in een laboratorium. Ik heb geleerd onder druk te werken en mijn tijd handig in te delen. Ik heb geleerd kritisch te denken en problemen op te lossen. Ik heb ook geleerd om te gaan met culturele verschillen. En dan die excursies naar die verschillende bedrijven. Zo leuk om te zien hoe zo’n fabriek werkt en om zo’n productieproces van dichtbij te zien. Ook een goede manier om de verschillende functies binnen die industrie te  leren onderscheiden. En om te netwerken natuurlijk.”

Trots dat ik PFT heb gedaan

Hun studietijd zullen ze nooit vergeten. Priska denkt meteen aan haar favoriete lessen: de groepsprojecten in elk blok. “Ik had nooit gedacht dat ik zelf kaas zou maken die eetbaar was, en bier dat te drinken was. Mijn advies aan nieuwe studenten: probeer te genieten van de ‘uitdagingen’ die er tijdens de studie echt wel zijn. Soms ben je met veel tegelijk bezig en heb je strakke deadlines, maar ik weet nu dat de werkdruk in je werk later nog hoger kan zijn. De opleiding bereidt je daar dus op voor.”

Nienke wijst op al die leuke mensen die ze tijdens haar studie PFT heeft leren kennen. “Ik vond het heel fijn om zo open te kunnen kletsen en discussiëren met de docenten. Tegen nieuwe studenten zou ik dus willen zeggen: geniet er vooral van! Ga naar de les, de borrels, de bedrijfspresentaties en maak gebruik van de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Mijn ervaring is dat de docenten altijd voor je klaar staan. Je moet alleen even zelf aan de bel trekken.  Verder heb je later veel profijt van alle vakken, ook de vakken die je tijdens je opleiding misschien minder interessant vindt. Ik ben er echt trots op dat ik PFT heb gedaan. Ik weet zeker dat ik in contact blijf met mijn medestudenten en de docenten van de ‘kleine’ opleiding PFT!”

Meer weten over de Engelstalige opleiding Process & Food Technology op De Haagse Hogeschool?

PFT driejarig programma
PFT vierjarig programma