Vrijwilligers gezocht – Onderzoeksproject naar de effecten van hittegolven op Haagse burgers

Voor een onderzoeksproject uitgevoerd door De Haagse Hogeschool in samenwerking met het International Institute of Social Studies en het Centre for Frugal Innovation in Africa zijn we op zoek naar vrijwilligers om te helpen met dataverzameling in Den Haag in augustus.

Blue and White Illustrated English Tutor Marketing Presentation

Periodes van tropische dagen en nachten worden langer en het belangrijkste is dat deze trend zich sneller versnelt dan voorspeld door klimaatveranderingsmodellen. Vorig jaar werd een nieuw recordjaar in Nederland. Voor het eerst omvatte een hittegolf vijf dagen op rij temperaturen boven de 35 graden en voor het eerst bereikte de temperatuur 40 graden. Deze lange periodes van extreme hitte in stedelijke gebieden vormen een aanzienlijk risico voor mensenlevens. Jaarlijks worden honderden mensen ziek en/of overlijden door de fysieke effecten van hittegolven.

Ons onderzoeksproject is bedoeld om te proberen te begrijpen wat seniore leden (65+) van de gemeenschap nodig hebben tijdens een hittegolf om zich aan te passen en om te gaan met de hitte. Naarmate het aantal tropische dagen toeneemt en er meer hittegolven worden verwacht, is het belangrijk dat lokale overheden begrijpen wat hun burgers nodig hebben. Het meest kwetsbaar voor de gevolgen van hitte zijn (gemiddeld) 75-plussers. Met de verzamelde informatie kunnen we de gemeente Den Haag concreet beleidsadviezen geven om Haagse ouderen te helpen omgaan met de hitte.

Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen met lokale kennis van Den Haag - met name in de Schilderswijk en Loosduinen - en/of ervaring met onderzoek en gegevensverzameling om ons te helpen met het verzamelen van data. Vooral mensen die Nederlands spreken of een lokaal relevante taal, zoals Berbers, Turks en (Marokkaans) Arabisch zijn van harte welkom! Eerdere onderzoekservaring is nuttig maar geen noodzaak, ervaring binnen en kennis van de gemeenschap en de omgeving is net zo belangrijk. Het belangrijkste is dat je bereid bent je vrije tijd te besteden aan het doen van onderzoek om anderen te helpen.

Wat ga je doen?

Samen met leden van het onderzoeksteam ga je huis-aan-huis of in de openbare ruimte bij de bewoners van de Schilderswijk en Loosduinen enquêtes. Gespreksvaardigheden zijn dus een must. Voorafgaand aan het verzamelen van data vindt er een training plaats gericht op de vaardigheden die je nodig hebt voor dataverzameling.

Wanneer gaan wij data verzamelen?

Omdat we kijken naar de effecten van hittegolven, hopen we natuurlijk dat we tijdens een hittegolf data kunnen verzamelen. Hoewel we een idee hebben van wanneer dit zal gebeuren, maar zeker weten kunnen we het niet. Daarom kijken we naar de beschikbaarheid van vrijwilligers gedurende de maand augustus. Tegen die tijd zullen we meer concrete details kunnen geven over wanneer gegevens worden verzameld. De verwachting is dat we minimaal een week bezig zullen zijn.

Moet ik de hele maand augustus beschikbaar zijn?

Nee! We zijn je enorm dankbaar voor de tijd die je kunt missen. We zouden het op prijs stellen als je een paar ochtenden/middagen/avonden in een enkele week zou kunnen vrijmaken om te helpen. Meer is natuurlijk welkom. Een dag in het weekend is ook mogelijk.

Wat heb je er aan?

Ten eerste help je ons de effecten van hittegolven in Den Haag te begrijpen en onze aanbevelingen te beïnvloeden om de gevaren van extreme hitte in enkele van de warmste delen van de stad te minimaliseren! Ten tweede krijg je training en doe je ervaring op in dataverzameling en onderzoeksvaardigheden. We zullen een formele deelnamebrief verstrekken als bewijs van deze vaardigheden. Ten derde zal jouw kennis en ervaring het team verrijken en de bruikbaarheid van de bevindingen vergroten, omdat het voor en door lokale burgers is verzameld. Wij nemen de zonnebrandcrème mee!

Geïnteresseerd?

 Gebruik deze link en meldt je aan. Zodra we een beter idee hebben hoeveel mensen er geïnteresseerd zijn, kunnen we meer informatie geven over de logistiek.

Mocht je nog vragen hebben of iets anders willen weten, neem dan gerust contact op met het team via a.r.longman@hhs.nl.

Meer informatie over het project vind je hier.