Terugblik onderzoekslunch: Verwarmen met waterstof

Het kabinet heeft als doelstelling gesteld dat Nederland in 2050 van (aard)gas los moet zijn. Elektrisch verwarmen als alternatief is helaas niet volhoudbaar. Het elektriciteitsnet wordt hierdoor te hoog belast en brengt de nodige hoge kosten met zich mee. Een ander obstakel is de energieopslag. Denk aan het energieaanbod van zonnepanelen in de zomer en de energievraag voor verwarmen in de wintermaanden.

Onderzoekslunch 4 okt

Verwarmen met duurzaam geproduceerde waterstof is daarentegen een interessant alternatief, omdat waterstof opslagmedium van energie is voor seizoensoverbrugging.

Sander Mertens nam de aanwezigen tijdens afgelopen onderzoekslunch (4 oktober 2021) mee in de wereld van waterstof om te begrijpen waarom waterstof een rol heeft, wat de alternatieve energiedragers zijn en welke specifieke rol waterstof kan spelen.

“Verwarmen met waterstof? Kan dat dan al? Ja, maar voordat dit echt grootschalig toegepast kan worden duurt nog even. Maar we moeten er nu al wel rekening mee gaan houden”. Aldus, Sander Mertens (lectoraat Energy In Transition).

Meer lezen? Bekijk het project Hydrogen Heating Studies (lectoraat Energy In Transition van Kenniscentrum Mission Zero).