‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’

Patrick Dekker werkt bij Orthototaal als Orthese Specialist. Deze tak binnen Medux bezoekt klanten om daar ortheses op te meten en te maken. Patrick zijn tip aan iedereen is: ‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’ Na zijn studie bewegingstechnologie in Den Haag is Patrick terecht gekomen bij Medux. “Ik ben samen met collega’s van rolstoel leverancier ‘Van Breugel’ naar MHG, onderdeel van Medux, gegaan. Hier heb ik enkele jaren rolstoel advies gegeven binnen de WLZ en WMO. Later heb ik intern de overstap gemaakt naar Orthototaal. Ik zocht naar meer verdieping in mijn werk en wilde graag meer de samenwerking met de adviseurs opzoeken. Er werd gevraagd of deze functie wat voor mij was. Ik heb toen een dagje meegelopen en nu zit ik al 4 jaar op deze functie. Oud collega’s van MHG zie ik nu heel vaak, omdat ik daar veel mee samenwerk. Ik ben voornamelijk actief in Brabant, Rotterdam en Zeeland. Daarnaast ondersteun ik HartingBank in de regio Den Haag.’

AF2_6746_compress37

Een werkdag voor een Orthese Specialist ziet er als volgt uit: “Ik ben veel op weg. Ik ga naar de klanten om de ortheses aan te meten. Samen met een adviseur van een rolstoel leverancier kom ik aan huis om een zitproblematiek op te lossen. Dit geldt voornamelijk voor oudere en (meervoudig)gehandicapte mensen. Hierbij moet je denken aan zittingen en rugleuningen die op maat moeten worden gemeten voor een rolstoel. Een zitorthese is een zitvoorziening welke exact op maat gemaakt wordt ter ondersteuning van het lichaam. We bepalen de vorm met een vacuüm afdruk welke ter plaatse wordt gedigitaliseerd tot een 3D-scan. Daarna wordt dit ontwerp door een robot op een externe locatie uitgefreesd. Bij de passingen zijn vaak therapeuten betrokken. In samenspraak met alle verschillende partijen komen we dan tot een totaal product."

“De bijzonderste momenten tijdens mijn werk maak ik mee op locaties waar ik één keer in de twee weken langskom voor een afspraak. Dit zijn voornamelijk locaties met meervoudige gehandicapten. Hier krijg je waardevolle feedback van cliënten en ouders. Zo hoorde ik eens een cliënt roepen: “Ooh gelukkig het is Patrick” en je ontvangt al een kaart met bedankt voordat de orthese is gemaakt. Er gaat wel veel meer tijd in deze afspraken zitten, maar de afwisseling in de doelgroepen vind ik leuk. Ik heb ruim de tijd voor deze afspraken en ik kan hierdoor met aandacht mijn werk doen en de tijd nemen voor mijn werk en de mensen.” “Wat mij beweegt in mijn werk zijn de leuke relaties die ik heb met de therapeuten en adviseurs. Je komt voor de cliënten, maar je bouwt met hen ook een band op. Je hebt de tijd dus ook voor Medux collega’s. Ik vind het erg belangrijk om de relaties met de cliënten en therapeuten ook goed te onderhouden. Vooral bij de locaties waar je vaker terugkomt. Je kunt er als specialist voor zorgen dat het minder energie kost voor de cliënt om te zitten, zodat ze die energie in andere dingen kunnen stoppen. Goede voorzieningen kunnen ervoor zorgen dat er weer lol is en dat er meer kan worden genoten. Ze worden minder belemmerd, het levert juist energie op.”

"Ik vind het van belang dat ik fijn contact heb met mijn leidinggevenden, diversiteit in mijn werk opzoek, goed contact heb met de leveranciers en dat ik kan en mag meedenken in de organisatie. Ik zou mee willen geven aan mijn collega’s dat het belangrijk is dat iedereen weet dat er binnen de organisatie meer mogelijkheden zijn. Je moet lol hebben in het werk dat je doet, want dat straal je ook uit. Als je geen plezier hebt, dan zien de therapeut, adviseur en cliënt dat ook. Zoek een vakgebied die bij je past en begin te houden van de werkzaamheden, zodat je je werk leuk maakt en met plezier doet. Onderhoud externe relaties, maar ga ze ook intern aan om een leukere band met collega's te creëren.”