Lancering boek 'Innoveren met labs - hoe doe je dat?
Wat in 2017 begon als een goed idee, werd werkelijkheid. Drie jaar lang verkenden we, samen met vele partners, studenten en onderzoekers van zeven hogescholen, hoe vooral kleine ondernemers zichzelf ‘futureproof’ kunnen maken.
Lees verderUpdate 21-01: Impact Avondklok op De Haagse Hogeschool
Zojuist is bekend geworden dat de avondklok die minister president Rutte gisteren al aangekondigde, deze zaterdag in zal gaan. Hij zal gelden tussen 21.00 tot 04.30 uur, en in ieder geval in de periode tot 9 februari. Op deze maatregel wordt voor het onderwijs één uitzondering gemaakt: toetsing in de avonden mag doorgaan.
Lees verderMonique Berger benoemd tot lector nieuw lectoraat Techno...
Wij zijn verheugd te melden dat Monique Berger benoemd is als lector voor het nieuwe lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport.
Lees verderZo veel geleerd in een paar maanden
Outside In was de naam van het project waar de opleiding Bouwkunde mee begon. De eerstejaars Bouwkunde 20/21 gingen in groepjes aan de slag met de volgende opdracht: bedenk een driedaagse experience voor Airbnb op het dak van een gebouw naar keuze in Den Haag. De studenten kenden elkaar nog helemaal niet, dus het ging in dit project vooral om kennismaken. Een introductiekamp eigenlijk, maar dan hartstikke coronaproof én met een bouwkundig tintje. Corianne, John en Jasmijn - drie kersverse studenten - vertellen hoe ze het eerste jaar tot nu toe ervaren hebben.
Lees verderPrimaVera-project: de uitdagende route naar voorspellend...
Machines worden steeds complexer. Vanwege het streven naar just-in-time productiviteit moeten ze zeer betrouwbaar zijn. Door de opkomst van sensoring, machine learning en big data is predictive maintenance of voorspellend onderhoud een belangrijk onderwerp geworden. Een groot consortium van kennisinstellingen en bedrijven startte het Nederlandse PrimaVera-project. De deelnemers spelen een grote rol in het onderzoek naar predictive maintenance. Alieh Alipour is docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en projectleider van PrimaVera. Zij geeft de laatste informatie én een vooruitblik op prescriptive maintenance.
Lees verderBericht n.a.v. persconferentie 12-1-2021
Hierbij een korte update over de laatste persconferentie van de regering en de impact ervan op De Haagse Hogeschool. De lockdown is verlengd tot 9 februari, maar omdat De Haagse er eerder al voor koos om gedurende heel semester 1 alleen afstandsonderwijs (m.u.v. praktijkonderwijs en toetsing) te geven, heeft dit eigenlijk geen impact op ons rooster van deze drie weken.
Lees verderMondiaal bestuur vraagt om lokale invloed
Wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering, de COVID-19-pandemie of internationale migratie vragen om effectief mondiaal bestuur. Het Kenniscentrum Global Governance wil met praktijkonderzoek de betrokkenheid en invloed van burgers en professionals bij internationale instituten als de Verenigde Naties en de Europese Unie versterken. “Voor het aanpakken van mondiale problemen heb je betrokkenheid op lokaal niveau nodig.”
Lees verderOnderwijsvernieuwing op de Haagse werkvloer: de Teaching...
Wereldwijd zoeken scholen en universiteiten naar het onderwijskundige ei van Columbus: hoe houden wij ons onderwijs actueel en relevant en hoe maken we optimaal gebruik van nieuwe en bestaande technologische ontwikkelingen? Onderwijsvernieuwing, het is een onderwerp waarover in binnen- en buitenland veel wordt gedacht, gesproken en geschreven. De Haagse Hogeschool doet meer dan denken en praten. Sinds september 2020 faciliteert zij onderwijsinnovatie met vier Teaching & Learning Labs: onderwijsvernieuwing op de werkvloer.
Lees verderDe waarde van een opleiding op het gebied van cybersecur...
Het tekort aan cybersecurity-experts wordt alsmaar groter. Wat is de toegevoegde waarde van een opleiding en hoe helpt dit studenten in hun werk? Lees het artikel over de masteropleiding Cyber Security Engineering bij The Hague Graduate School, waar Marcel Spruit en Pieter Burghouwt van het lectoraat Cyber Security & Safety de functie van kerndocent vervullen.
Lees verderVacancy: Coordinator of student projects for the researc...
The research group Multilevel Regulation, headed by Dr. Barbara Warwas, is looking for a highly motivated student to perform tasks of a coordinator of student projects.
Lees verderNieuwjaarsreceptie gemist
Wat doe je als er een lockdown is, maar je toch behoefte hebt om als hogeschoolgemeenschap samen te proosten op het nieuwe jaar? Dan organiseer je natuurlijk een virtuele samenkomst.
Lees verderOnderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay
Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie is een belangrijk en zeer actueel onderwerp voor studenten op De Haagse, en discussies hierover bieden een belangrijke gelegenheid voor verdere studie. Christine’s persoonlijke belangstelling voor dit project is ontstaan vanuit haar eigen achtergrond in diversiteit en inclusie. ‘Ik heb de afgelopen drie jaar het vak Gender & Law gedoceerd bij de opleiding Law en ik wil graag de discussie verbreden met andere thema's rondom diversiteit en ook de raakvlakken tussen deze thema's bespreken. Ik ben ook benieuwd hoe een jongere generatie over deze thema's denkt.’
Lees verderStudent Haagse helpt ouderen met Onderwijsprijs
Veel ouderen zijn in deze coronatijden, helemaal met de feestdagen, eenzaam. Student Sughra Hussain won de Haagse Onderwijsprijs en besteedde het prijzengeld aan een vitaliseringsproject voor ouderen. “Juist nu met de harde lockdown is het belangrijk dat je in ieder geval elkaar hebt.”
Lees verder‘Beetje klooien met printplaat’ leidt tot innovatie
Hij heeft er lol in, Gijs van Aken (22), student Elektrotechniek aan De Haagse. Tijdens zijn stage in het derde jaar werkt hij aan een applicatie die gekoppeld wordt aan een oplaadstation voor telefoons en powerbanks. Een oplaadstation op zonnecellen en batterijen, want het project richt de pijlen op gebieden waar geen elektriciteitsnet is. De app moet ervoor zorgen dat de eigenaar van het oplaadpunt, meestal een kleine ondernemer, precies weet hoeveel stroom er aan wie is geleverd. Op die manier kan hij of zij nauwkeurig factureren en de investering terugverdienen. En daar heeft iedereen iets aan, want hoe meer oplaadpunten, hoe meer bewoners van afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika thuis over stroom kunnen beschikken.
Lees verderMobiliteit onder ouderen in Tanthof
In de Delftse wijk Tanthof is het aandeel bewoners van 65 jaar of ouder aan het toenemen. Mensen die ouder worden, worden veelal ook minder mobiel en worden daarmee afhankelijk van andere vervoersmiddelen. Hoe zit dit in de grootste wijk van Delft?
Lees verderDutch Innovation Factory, de thuishaven van hbo-ict, kri...
In de Dutch Innovation Factory ontmoeten het bedrijfsleven, studenten en de gemeente Zoetermeer elkaar en gaan zij gezamenlijk ICT challenges aan.
Lees verderOnderzoeker in the spotlight: Ruud Schapenk
“It’s a major challenge for any researcher to convey the results of dense research in an accessible and almost effervescent way. However, a podcast is an excellent way to achieve that. Together with Dr. Mendeltje van Keulen, professor for The Changing Role of Europe, I developed the podcast Global Gossip. During the podcast we talk to leading public figures about international politics.”
Lees verderJeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren d...
Op 18 december 2020 verschijnt het onderzoeksrapport ‘Jeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren de verschillen tussen verwacht en werkelijk gebruik van jeugdhulp?’ van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. De focus in het onderzoek lag op een tweetal hoofdvragen: 'Zijn er verschillen tussen werkelijk en verwacht jeugdhulpgebruik in de regio Haaglanden en op wijkniveau?' en 'Zijn verschillen tussen wijken in de regio Haaglanden te duiden?' De belangrijkste bevinding in dit onderzoek? Sociale cohesie, veiligheid, voorzieningen en de samenwerking tussen (bij jeugd en opvoeding betrokken) partijen zijn van invloed op het gebruik van jeugdhulp. Deze factoren spelen een rol naast demografische en sociaaleconomische kenmerken van wijken en gemeenten.
Lees verderNegatieve impact van COVID-19 is weer toegenomen: toenam...
Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving begin juli was de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich niet doorgezet. Dit blijkt uit de bevindingen van het vervolgonderzoek De verdeelde samenleving. Er is weer sprake van een toename van angst- en stressgevoelens en een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities, zoals een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid, en een beperkt ondersteunend netwerk, hebben relatief meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk. Een verdeelde samenleving dus. Een samenvattende infographics en het rapport is te vinden op de website impactcorona.nl.
Lees verderVacancy: Student assistant Digital Events
Vacancy: The Centre of Expertise on Global Governance is looking for a student assistant with focus on Digital Events.
Lees verder“Als je een droom hebt: doe het”
Hij is 25 jaar en heeft al twee succesvolle bedrijven verkocht en een derde opgezet. Het leverde Crispijn de Koning een nominatie op voor Meest Inspirerende Ondernemer van het platform De Ondernemer. En jij kunt op deze oud-student van De Haagse Hogeschool stemmen!
Lees verder‘Een interessant dilemma’ Studenten doen onderzoek naar ...
Het is bijna oudejaarsavond. Veel gebruikers van vuurwerk hebben legaal of illegaal hun bestelling geplaatst. Hulpverleners bereiden zich voor op weer een zware jaarwisseling. Oudejaarsavond is een traditioneel hoogtepunt dat steeds meer verwordt tot een dag en nacht van gesanctioneerde chaos. Binnen de opleiding Safety and Security Management Studies van De Haagse Hogeschool deden internationale studenten onderzoek naar vuurwerkgebruik in het FireWorks-project. Ze geven enkele interessante aanbevelingen.
Lees verderVoor opleidingen van een hoge kwaliteit is kennis van de...
De Haagse Hogeschool wil de connectie tussen professionals en studenten verder versterken. Dit doet de onderwijsinstelling onder meer met een nieuw opleidingsprogramma over BIM en digitalisering in de bouw, gericht op beide groepen. Stephan van Berkel, docent aan de hogeschool en betrokken bij de ontwikkeling van het opleidingsprogramma: “Het Professional Certification Foundation programma van buildingSMART sluit hier goed bij aan en wordt dan ook onderdeel van ons opleidingsprogramma. Daarnaast is De Haagse Hogeschool ook sponsor van het buildingSMART programma en zitten we in de raad van advies. Dit houdt in dat we meedenken over de Nederlandse invulling en inhoud van het programma.”
Lees verderEen seconde na de big bang
Je kent hem misschien, dé oerknalfoto. Deze geeft een beeld van de overblijfselen van het eerste licht in het heelal. Dat was zo’n 380.000 jaar na het begin. Duidelijk is dat er al veel eerder specifieke deeltjes ontstaan zijn, binnen een seconde na de oerknal al. Die relic neutrinos zijn nooit waargenomen, maar vallen nog steeds elke seconde in imposante hoeveelheden vanuit het heelal op aarde. Een consortium van partners in binnen- en buitenland, waaronder De Haagse, wil deze neutrino’s gaan meten.
Lees verderVeranderende samenleving vraagt om innovatief onderwijs
De samenleving van vandaag verandert continu. Om kennis en vaardigheden actueel en relevant te houden, moet het onderwijs voortdurend worden vernieuwd. Het Kenniscentrum Global and Inclusieve Learning verricht praktijkgericht onderzoek naar leer- en ontwikkelprocessen en het verhogen van leeropbrengsten voor studenten en professionals. “De school is de samenleving in het klein.”
Lees verderLessen uit de eerste golf
De coronapandemie grijpt weer om zich heen. Welke gevolgen heeft dat voor het uitvoeren van onderzoek en het aanvragen van subsidie? Met een terugblik naar de eerste golf, kunnen we lessen trekken voor de tweede golf. “De lockdown bood een kans adaptiever te werken.”
Lees verder“Ik bestrijd onrecht met woorden”
Tijdens een online live cast won student Riiziane Golamun van De Haagse Hogeschool dinsdagavond de prestigieuze ECHO Award, een onderscheiding vanwege prestaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Ik bestrijd onrecht met woorden.”
Lees verderIPO, dat is creativiteit én techniek
In het eerste jaar maakte ze tijdens het kinderspeelgoedproject een houten blender met een zwengel. Er vielen stukjes fruit uit als je daaraan draaide. Dat in de opleiding techniek en creativiteit mooi samenkomen, dat vindt tweedejaars Evy van Dijk zo leuk aan IPO. Lekker creatief bezig zijn tijdens de praktijklessen – al is dat in coronatijden wat minder - en daarnaast theoretische kennis opdoen over alles wat er bij het ontwerpen van producten komt kijken.
Lees verderOnderwijsexperiment KOIOS wint Meaningful Education Bloc...
Koios, een onderwijsplatform waarmee zij die iets willen leren en zij die iets te leren aanbieden op een niet eerder vertoonde manier worden samengebracht, heeft op 4 december de meaningful Education Award 2020 in ontvangst mogen nemen. Deze award, een van zes Dutch Blockchain Awards die dit jaar voor het eerst werden uitgereikt, ging naar de genomineerde die, volgens de stemmers, 'erkenning verdient voor de inspanningen om kennis te delen/onderwijzen en awareness te creeeren binnen bedrijfsleven en maatschappij over de mogelijkheden die Blockchain biedt. Jordi Jansen, docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en een van de initiatiefnemers, nam de prijs in ontvangst namens iedereen die aan en met dit steeds uitdijende project werkt.
Lees verderVoor de eerste keer een Masterclass verzorgd door ons ke...
Op maandag 7 december 2020 heeft de masterclass Verantwoorde rebellie & verantwoord toezicht: governance bij collectieve woonvormen voor ouderen plaatsgevonden. Aan deze masterclass namen ruim 90 toezichthouders vanuit zowel zorgorganisaties als woningcorporaties deel. Deze masterclass is georganiseerd door de HHS, samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).
Lees verderCirculariteit in de operatiekamer
Een operatie in een ziekenhuis levert gemiddeld acht tot twaalf kilogram afval op. Joost van der Sijp, Lector Oncologische Zorg bij De Haagse Hogeschool, wil de zorg in Nederland circulair maken. “Er wordt heel wat weggegooid in de operatiekamer. Er is heel veel verspilling.”
Lees verderHet manifest ‘Opvoeden en opgroeien in Delft’ bindt maat...
Op 3 december 2020 hebben vele bij de Delftse jeugd betrokken partijen het manifest ‘Opvoeden en opgroeien in Delft’ ondertekend. Het is een leidraad met elf uitgangspunten die gezamenlijk de basis vormen voor een duurzame werkwijze rond opvoeden en opgroeien in Delft. De gemeente Delft en haar maatschappelijke partners stellen zich in het manifest op als partners van ouders en jeugdigen.
Lees verderCivic Technology: versterk de burger door innovatieve te...
Wat wordt het ‘nieuwe normaal’ ná de COVID-19-pandemie? Voor velen een spannende vraag. Vanuit China komt het idee om alle wereldburgers een gezondheidspaspoort te geven. Een QR-code daarin moet officials in staat stellen te controleren of iemand gezond is. Technisch kan het, maar wíllen we het ook? Dat is precies de vraag die ook boven het onderzoeksterrein van Jos van Leeuwen hangt. Hij hield op 4 november zijn digitale intreerede als lector Civic Technology. Een gesprek over drie boeiende onderzoekslijnen.
Lees verderSurfend nadenken over scriptie
Het kan gewoon, een opleiding volgen aan De Haagse en afstuderen in Australië. Roxy Diephuis, student Ruimtelijke Ontwikkeling, volgde in 2019 een paar minoren in Melbourne en besloot om langer te blijven. Om te werken eigenlijk, maar door visumgedoe koos ze er toch voor om aan haar scriptie te beginnen. Ook dat liep anders, want tijdens een rondreis strandde ze vanwege corona aan de oostkust terwijl haar stage in het westen was. Gelukkig vond ze een interessante nieuwe opdracht bij een architectenbureau: nadenken over klimaatvriendelijke gebiedsontwikkeling van Gold Coast. Hoe zorg je dat er wel woonruimte bijkomt, maar dan liefst op een duurzame manier en zodanig dat de identiteit van het gebied behouden blijft?
Lees verderMona Keijzer lanceert mkb-werkplaats digitalisering Haag...
Op 20 november lanceerde staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat Mona Keijzer de mkb-werkplaats digitalisering Haaglanden. Tijdens een online event ging Keijzer in gesprek met mkb-ondernemers en studenten.
Lees verderLector ‘Impact of Sport’ Frank van Eekeren wil het speel...
Sport is in bijna alle gevallen teamwork. Samen met je ploeggenoten en/of je trainer werken aan een nog betere prestatie in een fysieke omgeving. Dan is het haast tegennatuurlijk om als lector ‘Impact of Sport’ je intreerede ‘#Changing the Playingfield’ noodgedwongen digitaal te houden. Op afstand. Frank van Eekeren maakte er niettemin op donderdag 26 november een bijzondere gebeurtenis van. Zijn rede hield hij in de vorm van 3 video’s, allemaal opgenomen in de Haagse wijk Morgenstond. Deze video’s boden stuk voor stuk genoeg stof om door te praten tijdens een levendige talkshow met een aantal zeer betrokken genodigden.
Lees verderGlobal Gossip podcast: nieuwe aflevering met Karel van O...
Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?
Lees verderLaat je stem horen! KOIOS genomineerd voor de Dutch Bloc...
KOIOS (project vanuit o.a. lectoraat New Finance) is genomineerd voor de Dutch Blockchain Award in de categorie “Meaningful Education Award”.
Lees verderVan scholier naar ondernemer
"Je begint letterlijk vanaf nul en je mag alle kanten op zolang het iets met techniek te maken heeft”, zo vat Jennifer Hu (19) het project Jong Ondernemen samen. Ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het starten van een bedrijf, daar gaat het om. En, belangrijker misschien nog wel, bij jezelf nagaan of het iets voor je is. Jennifer is enthousiast over het project in het eerste jaar van haar opleiding Technische Bedrijfskunde. In de rol van algemeen directeur heeft ze in een half jaar tijd met haar groepje een product bedacht, een prototype ontwikkeld en marketing gedaan. Dat haar student company DTech ook nog in de halve finale van de landelijke wedstrijd Jong Ondernemen terecht zou komen, dát had ze niet kunnen denken.
Lees verderBesparen met ventileren
Vanuit het lectoraat Energy in Transition is docent-onderzoeker Baldiri Salcedo Rahola betrokken bij het project ‘Besparen met ventileren’ van de Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg. In dit project wordt gedurende een jaar onderzoek gedaan naar de invloed van ventilatie op de gezondheid (luchtkwaliteit) en wordt de warmtevraag van de woningen gemonitord via de stadsverwarming.
Lees verderLezing Smart industrial safety and worker health
Op 4 november gaf John Bolte, lector Smart Sensor Systems, een lezing op het Human Factors jaarcongres. John hield een betoog over “Smart industrial safety and worker health – wearables in the workplace”. Hierin ging hij in op de vraag hoe draagbare sensoren voor een veiligere werkomgeving kunnen zorgen.
Lees verderDe Haagse Hogeschool stopt met weeshuisstages
Op de internationale dag van de rechten van het kind, 20 november 2020, heeft De Haagse Hogeschool de University Pledge Weeshuisstages ondertekent. Hiermee is vastgelegd dat studenten van De Haagse geen stage meer zullen lopen bij weeshuizen wereldwijd. Deze pledge is tot stand gekomen in samenwerking met Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties en op initiatief van het lectoraat Wereldburgerschap.
Lees verderPrijzen voor beste scripties en afstudeeropdrachten
Afstuderende studenten met een uitblinkende scriptie of afstudeeropdracht worden bij De Haagse ieder jaar beloond met de Afstudeerprijzen. Dit jaar, tijdens het online event THiNK & CO op donderdag 5 november, werden maar liefst zeven Afstudeerprijzen uitgereikt: voor iedere faculteit een winnaar.
Lees verderCirculaire dijkontwerpen
Cheyenne Kraag (24) heeft dijken altijd al interessant gevonden. Omdat dijken het land tegen overstromingen beschermen en zij daar als civiel ingenieur graag aan bijdraagt. Toen een docent met een afstudeeropdracht over dijkversterking kwam, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Ze solliciteerde direct en dacht na over een circulaire oplossing: dijkversterkingen met circulaire materialen in plaats van materialen die een beperkte levensduur hebben. Omdat grond in principe oneindig hergebruikt kan worden zonder dat er iets van afval overblijft, is dit milieuvriendelijke materiaal dus bij uitstek geschikt.
Lees verderJe op je gemak voelen in het klaslokaal
Een leeromgeving waarin jij je welkom voelt en waar iedereen gelijk behandeld wordt - dat is uiteraard belangrijk. Maar hoe zorg je dat dit vanzelfsprekend wordt? Studenten Rishainy Bomberg en Saïd Touhami zijn lid van de Unesco Jongerencommissie waar ze zich actief met dit onderwerp bezighouden. Op donderdag 15 oktober, tijdens de Nederlandse lancering van het Unesco Global Education Monitoring Report 2020, benadrukten zij dat het onderwijs actief aan inclusiviteit moet werken. ‘’We moeten van een cultuur van ik naar een cultuur van wij.’’
Lees verderHaagse helpt met digitalisering mkb
Het mkb is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Maar veel kleine en middelgrote bedrijven benutten de kansen van digitalisering onvoldoende. In een digitaliseringswerkplaats gaan studenten en lokale ondernemers aan de slag om hun bedrijf future proof te maken. “Een win-winsituatie.”
Lees verderRobert Duiveman, eerste associate lector binnen De Haags...
Robert Duiveman is vanaf 1 november 2020 aangesteld als associate lector Urban Governance bij het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions (GUTs). In deze nieuwe rol is hij verantwoordelijk voor praktijkgericht onderzoek naar nieuwe vormen van governance rondom grootstedelijke vraagstukken.
Lees verderDe stem van studenten in de VN
75 jaar vrede en 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een gedenkwaardig jaar voor het Just Peace Festival in Den Haag. Maar wat valt er te vieren als er wereldwijd conflicten zijn? Studenten aan De Haagse denken mee over de toekomst van de Verenigde Naties. “Er zit veel energie in jongeren, dat stemt hoopvol.”
Lees verderOnderzoeker in de spotlight: Artemis Malliaropoulou
"Het is fascinerend onderzoek te doen en internationaal recht te doceren in Den Haag, de stad die wereldwijd bekendstaat als de internationale stad van vrede en recht. Ik vind het mooi om als onderzoeker onder meer betrokken te zijn bij het opzetten van een ‘monitor’ voor The Hague Rules on Business and Human Rights Arbitration.’ Aan het woord is Artemis Malliaropoulou. Haar naam verraadt haar Griekse geboorte. Zij is als onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Global Governance en als docent aan de opleiding Internationaal en Europees Recht van De Haagse Hogeschool."
Lees verder‘Met KOIOS faciliteren en stimuleren we een leven lang l...
Wie met docent-onderzoeker Jordi Jansen over KOIOS praat, raakt al gauw enthousiast over de mogelijkheden van deze open source onderwijsinfrastructuur in ontwikkeling. Daarmee faciliteert en stimuleert De Haagse Hogeschool een leven lang leren. KOIOS maakt het mogelijk te experimenteren met innovatieve ideeën zoals het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen of nieuwe vormen van onderwijscurricula.
Lees verderGeen verdere gevolgen persconferentie 3-11 voor De Haags...
Tijdens de persconferentie van 3-11-2020 zijn door minister president Rutte en minister De Jonge aanvullende maatregelen op de al geldende gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Deze verzwaring gaat woensdagavond om 22.00 in en blijft twee weken van kracht.
Lees verderLet's celebrate diversity
Donderdag 15 oktober vond de Nederlandse lancering van het Unesco Global Education Monitoring Report 2020 plaats. Het kenniscentrum Global & Inclusive Learning organiseerde dit online event in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie. In een studio vanuit Zoetermeer– geheel coronaproof ingericht – met live verbindingen met diverse nationale en internationale sprekers.
Lees verderFuture-Proof Retail: Zo bewegen Nino en Luke tussen onde...
Lang dachten winkeliers dat online shoppen een storm was die wel zou gaan liggen. Dat gebeurde niet, met steeds meer winkelleegstand tot gevolg. Om samen dat tij te keren, initieerde De Haagse Hogeschool het veelomvattende onderzoeksproject Future-Proof Retail (FPR). De coronacrisis heeft het project alleen maar geïntensiveerd en het een nieuwe dimensie gegeven. In dit verhaal zien we hoe Future-Proof Retail mede vorm krijgt in winkelcentrum De Julianabaan in Voorburg, en de belangrijke rol die studenten erbij spelen.
Lees verderAmbassadeur Hoekstra in debat met studenten
Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of heeft Biden de beste papieren? In de week voor de Amerikaanse verkiezingen, bespraken studenten van De Haagse met ambassadeur Pete Hoekstra onder leiding van Amerika-kenner Maarten Kolsloot de traditioneel spannende campagnestrijd.
Lees verderEen seniorvriendelijke stad, hoe maak je die?
Losse stoeptegels. Een te smalle doorgang voor scootmobielen. Te kleine letters op informatiefolders. Kijk eens door de ogen van senioren naar een wijk of stad. Dan zie je genoeg verbeterpunten. “En dat is precies wat we studenten lieten doen in het onderzoeksproject Seniorvriendelijke stad”, zegt Esther Kroon, docent-onderzoeker bij het lectoraat Urban Ageing.
Lees verderISPM student shares his journey as an intern at ASICS
The sport management industry is quite vast and the working field offers a multitude of options. However, the first ideas that come to mind usually revolve around FIFA, IOC, club franchises and sport apparel brands, such as ASICS, one of the leading ones particularly in their running category. So, to learn that one of our own ISPM students is part of that team is cause for celebration!
Lees verderAanscherping van maatregelen binnen De Haagse Hogeschool
Vanmorgen, woensdag 14-10, heeft het Crisis Management Team (CMT) van De Haagse Hogeschool overlegd wat de persconferentie van minister-president Rutte en minister de Jonge en de daar aangekondigde maatregelen voor impact hebben op onze hogeschool.
Lees verderJorit Meesters nieuwe lector Revalidatie en Technologie ...
De revalidatiezorg innoveren zodat revalidanten met de juiste inzet van e-health en zorgtechnologie de best mogelijke zorg krijgen. Dat is de ambitie van Jorit Meesters, hoofdonderzoeker bij Basalt, expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde en onderzoeker bij het LUMC, en vanaf 1 november ook lector Revalidatie en Technologie bij De Haagse Hogeschool. Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief van Basalt en De Haagse Hogeschool in onderzoek, kennis en innovatie. De jarenlange samenwerking tussen deze partners in zorg en onderwijs maakt het mogelijk om vanuit kennis en ervaring belangrijke uitdagingen zoals toenemende complexiteit van de zorgvraag en personeelskrapte het hoofd te bieden. Daarbij wordt de revalidatiezorg in toenemende mate ondersteund door ICT en e-health toepassingen.
Lees verderDiploma’s voor eerste afgestudeerden flex-opleiding Voed...
De eerste drie diploma’s Voeding en Diëtetiek flexibele deeltijd zijn uitgereikt. Merije Brouwer, Marloes Boon en Kathinka Oud namen ze op 8 oktober in de Speaker’s Corner in ontvangst. Ondanks corona werd het een feestelijke plechtigheid met gezinnen en partners op de tribune.
Lees verderStudent Eric paste wiskunde toe in een bloemenkas
Wiskunde en gerbera’s. Strakke formules en kleurige bloemen. Die combinatie ligt écht niet zo voor de hand als je net denkt alles te snappen over snijpunten, parabolen, logaritmen, sinus en cosinus. Toch doet voormalig student Toegepaste Wiskunde Eric van der Sluis prachtig werk voor LetsGrow.com. Hij ontwikkelde voor het bedrijf een model om gerbera’s te detecteren en traceren. Door zijn werk kan iedere gerberateler op de voet volgen hoe hard iedere plant groeit en wanneer die geoogst kan worden.
Lees verderGemeente Zoetermeer, De Haagse Hogeschool, CIV Smart Tec...
Op gepaste afstand, maar (wél) met de intentie om nauwer samen te werken, ondertekenden, de gemeente Zoetermeer, De Haagse Hogeschool, het CIV Smart Technology en mboRijnland vandaag de intentieverklaring: samenwerken aan innovatief onderwijs. De partners leggen hiermee de ambitie vast om de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven verder uit te bouwen en hiermee het lerend regionaal netwerk te versterken.
Lees verderVacature: Onderzoeker Jeugdhulp in Transformatie
In jouw nieuwe baan lever je als initiatiefrijke onderzoeker een belangrijke bijdrage aan verschillende projecten van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie, waaronder een project naar de (verwachte) maatschappelijke waarde van preventie in het jeugddomein.
Lees verderVerticale zonnepanelen langs het spoor
In Nederland staat 550 kilometer aan geluidschermen langs het treinspoor. De komende jaren komt daar nog circa 150 kilometer bij. Zonnepanelen op zulke grote oppervlakken kunnen een forse bron van zonne-energie zijn. De Haagse werkt samen met Prorail aan een integraal onderzoeksproject. “Verticale panelen hebben de toekomst.”
Lees verderIntensieve samenwerking gemeente Den Haag en De Haagse H...
Den Haag klaar voor de uitdagingen in de toekomst
Lees verderWiskunde toepassen in een bloemenkas
Wiskunde en gerbera’s. Strakke formules en kleurige bloemen. Die combinatie ligt écht niet zo voor de hand als je net denkt alles te snappen over snijpunten, parabolen, logaritmen, sinus en cosinus. Toch doet voormalig student Toegepaste Wiskunde Eric van der Sluis prachtig werk voor LetsGrow.com. Hij ontwikkelde voor het bedrijf een model om gerbera’s te detecteren en traceren. Door zijn werk kan iedere gerberateler op de voet volgen hoe hard iedere plant groeit en wanneer die geoogst kan worden.
Lees verder‘WheelPower’ organiseert Embedded Scientist-dag in Sport...
Op vrijdag 11 september organiseerde Wheelpower de Embedded Scientist-dag van het Paralympisch cluster van NOC-NSF. Middenin het prachtige Zuiderpark in Den Haag schiep een rood, glinsterend gebouw met allerlei moderne sportfaciliteiten meteen hoge verwachtingen. Eenmaal binnengekomen viel al snel de trots van De Haagse Hogeschool te bewonderen: het SportLab. Deze ruimte, voorzien van technische hoogstandjes als een ingebouwd video-analysesysteem, krachtenplatforms en een fiets- en rolstoelergometer, was met zijn ruime omvang uitermate geschikt voor een coronaproof middag.
Lees verderVoorbereid op een missie naar Mars
Toen oud-student Technische Natuurkunde Charlotte Pouwels met haar vader naar Star Trek keek, raakte zij gefascineerd door de ruimtevaart. “Ik ging technische vragen stellen, waarop ik geen antwoord kreeg. Daarom besloot ik zelf ruimtevaarder te worden. In mijn onderzoek boots ik na hoe het is om op de maan of op Mars te leven. Dat doe ik bijvoorbeeld op Hawaii in een omgeving die een beetje lijkt op die van de maan.”
Lees verderVeel kansen voor internationale studenten in coronatijd
Een nieuwe periode beginnen op een nieuwe school is altijd spannend. Nieuwe klasgenoten, vrienden, docenten en natuurlijk een nieuwe omgeving. Voor internationale studenten is deze omgeving nóg anders en de spanning hoogstwaarschijnlijk nóg groter, vooral in de coronacrisis. Gelukkig heeft elke medaille een keerzijde: Deze tijd biedt ook veel kansen voor hen. Vooral bij een hogeschool dat internationale verbondenheid hoog in het vaandel heeft staan.
Lees verderAanscherping maatregelen De Haagse Hogeschool
Tijdens de persconferentie van afgelopen maandagavond 28 september kondigden minister-president Rutte en minister de Jonge een verscherping van de geldende maatregelen aan. Bovendien hebben de burgemeesters van de grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam een aanvullende oproep gedaan. Dinsdagochtend overlegde het Crisis Management Team (CMT) van De Haagse over de impact van de aanscherpingen en adviezen op onze hogeschool.
Lees verderDe Age-Friendly Cities and Communities Questionnaire gel...
Begin 2020 heeft de Gemeente Den Haag een consortium bestaande uit De Haagse Hogeschool, Hulsebosch Advies en AFEdemy de opdracht gegeven om een vragenlijst te ontwikkelen en daarmee een representatief onderzoek te doen naar de ervaren seniorvriendelijkheid van ouderen in de stad. Den Haag is sinds 2014 een officiële seniorvriendelijke stad in het wereldwijde netwerk van seniorvriendelijke steden en gemeenschappen (Global Network for Age-friendly Cities and Communities) van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Lees verderPromoveren verrijkt en verdiept
Mi Jung van der Velde, hogeschooldocent Bestuurskunde/Overheidsmanagement en lid van het lectoraat Inclusive Education, heeft één van de 24 ‘Promotiebeurzen voor leraren’ ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met deze beurs kan zij de komende vijf jaar onderzoek doen naar en uiteindelijk promoveren op ‘nieuw overheidshandelen dat de kracht en het organiserend vermogen benut van tippelaarsters en boerka- en niqaabdraagsters.’
Lees verderOnderzoek over succesfactoren voor het delen van cyberse...
De Haagse Hogeschool heeft voor het NCSC een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de omstandigheden waarin mensen cybersecurity informatie willen delen met concullega’s in een keten- of samenwerkingsverband.
Lees verderSamen kunnen we afvalbergen verzetten
‘Samen kunnen we afvalbergen verzetten’. Facilitair Bedrijf DJI en FMHaaglanden, twee van de facilitaire dienstverleners van het Rijk zijn gestart met een grootschalig onderzoek samen met De Haagse Hogeschool. Hiermee wordt bijgedragen aan de reductie van restafval en verbruik van grondstoffen Het onderzoek is van belang om de ambities van 35% restafval, 50% minder verbruik van primaire grondstoffen in 2030 en 100% duurzaam inkopen te realiseren. Stip op de horizon is Nederland Circulair in 2050.
Lees verderVan gezonde start tot vitaal oud
Een gezonde levensloop voor iedereen. Dat streeft het Kenniscentrum Health Innovation van De Haagse Hogeschool na. Met sociaal-technologische innovaties moet de positieve gezondheid van kwetsbare groepen worden bevorderd. “We willen dat iedereen op een volwaardige manier kan participeren in onze samenleving.”
Lees verderPrachtig voorbeeld van wereldburgerschap
Voor nieuwkomers en studenten die hun middelbare school in een andere taal hebben gevolgd biedt De Haagse het Schakeljaar. “Iedereen moet de kans krijgen om zich op eigen niveau zinvol te ontwikkelen.”
Lees verderWijk lanceert samen met De Haagse Hogeschool een innovat...
De Haagse wijk Binckhorst en De Haagse Hogeschool hebben deze maand de eerste Nederlandse (maar Engelstalig en internationale!) minor gelanceerd die is ontworpen als een ‘regenerative learning ecology’ waarin het hele gebied als opdrachtgever fungeert om gezamenlijk te leren naar een duurzame toekomst.
Lees verderOud-student Martijn ontwikkelde innovatieve geluidstechn...
Stel, je staat in een stationshal en je trein is vertraagd. “Beste reizigers,…” klinkt het dan. “De trein naar Roosendaal heeft vijfen… minu… vertrag…” En de rest van de boodschap valt weg. Met name voor mensen met een gehoorproblemen is het heel belangrijk dat luidsprekerboxen goed staan afgesteld. Martijn van Essen, oud-student Elektrotechniek, hielp de techniek zo afstellen dat omroepen beter verstaanbaar zijn. Hij won er een scriptieprijs mee en heeft inmiddels een baan gevonden waar hij zijn kennis verder toepast.
Lees verderLeren is meer dan over kennis beschikken
Door de snelle veranderingen en innovaties in het zorglandschap wordt de noodzaak om te blijven ontwikkelen urgenter. “Leren is veel meer dan aantoonbaar over kennis beschikken, het gaat om het geleerde te integreren in het dagelijks werk”, aldus Jeroen Dikken (hogeschoolhoofddocent HBO-V). In zijn blog in het kader van de training Leadership Mentoring in Nursing Research (ZonMw) vertelt hij o.a. over onderzoek naar scholings-ingrediënten die nodig zijn om succesvolle scholingen voor verpleegkundigen te ontwikkelen.
Lees verderWaarom lidmaatschap van de Europese Raad zo interessant ...
De Europese Raad is de belangrijkste politieke instelling van de Europese Unie. Rutte, Merkel, Macron en de andere nationale politieke leiders bepalen als leden van deze Europese Raad gezamenlijk de politieke richting van de Europese Unie en nemen de belangrijkste politieke besluiten. Zoals het recente Europese Corona noodfonds van 750 miljard Euro. Maar wat betekent het precies dat de nationale regeringsleiders lid zijn van de Europese Raad? Dr. David Nederlof, docent European Union Law en verbonden aan het lectoraat Changing Role of Europe aan De Haagse Hogeschool, geeft hier antwoord op in zijn gloednieuwe boek Membership of the European Council in a Constitutional and Historical Perspective, dat wordt uitgebracht op 15 september. Op 14 september promoveert Nederlof op het onderliggende onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verderBewegen is het nieuwe normaal
De coronacrisis en met name de lockdown heeft grote impact gehad op onze mentale en fysieke gezondheid. Eenzaamheid onder ouderen nam toe en de jeugd ging nog minder bewegen. Tegelijkertijd is een nieuw besef ontstaan over het belang van positieve gezondheid en een gezonde leefstijl. “Bewegen is het nieuwe normaal.”
Lees verderCorona: superversneller van digitalisering
Sinds de lockdown dit voorjaar moet een groot deel van Nederland ineens vanuit huis werken. Deze snelle digitaliseringsslag zorgt voor risico’s. “Het massale thuiswerken werkt als een superversneller van digitalisering. En de cybercrimineel speelt daarop in.”
Lees verderVincent Smit: ‘De straten in de stad zijn de gangen van ...
De grote stad. Voor Vincent Smit is zij één groot laboratorium. Praktijkgericht onderzoek in de wijken en de straten kan alleen maar succesvol zijn als er een vorm van wederkerigheid is tussen de stad en de Hogeschool. “Als ik met studenten in een wijk loop, willen zij wat voor de bewoners van die wijk betekenen. Dat geeft vertrouwen.” Aan het woord is scheidend lector Vincent Smit. Hij heeft 14 jaar lang menig student en docent-onderzoeker enthousiast gemaakt voor stad- en wijklabs, om zo met praktijkgericht onderzoek de oplossing van grootstedelijke problemen dichterbij te brengen.
Lees verderCateleine de Jong ontvangt Comeniusbeurs voor project C...
Bij de uitreiking van de Comeniusbeurzen 2020 door het Ministerie van OCW viel De Haagse Hogeschool maar liefst viermaal in de prijzen. Cateleine de Jong, lid van de kenniskring van het lectoraat Inclusive Education, ontving een teaching fellows beurs van 50.000 euro voor haar project CarE voor Nederlands-Caraïbische studenten.
Lees verderStagiaire van de opleiding Finance & Control maakt impac...
Ken je dat? Dat je even in je arm wilt knijpen om te controleren of je droomt of niet? Zo’n gevoel had Sughra Hussain toen háár dashboard opeens op veel Unicef-kantoren ter wereld werd gebruikt. “Ik heb impact gemaakt. Dat geeft zoveel voldoening.”
Lees verderArend de Kloet: ‘Koester participatie en inclusie op de ...
Hij weet alles over participatie van kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Was 12 jaar lang de trekker van het bijzonder lectoraat Revalidatie. Op 1 september neemt Arend de Kloet afscheid van De Haagse Hogeschool. De boodschap die hij nalaat, is dat inclusief denken en jezelf en anderen optimaal laten participeren 21st-century skills zijn. ‘Dat zouden kernwaarden van de HHS moeten zijn, de opdracht en duurzame uitdaging voor alle studenten en docenten, ongeacht opleiding en toekomstig werkveld.’
Lees verderDe Haagse Hogeschool en The Young Digitals sluiten partn...
De Haagse Hogeschool en The Young Digitals zijn een partnership aangegaan. De sociale onderneming begeleidt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan als digitaal marketeer.
Lees verderNieuwe collegevoorzitter Elisabeth Minnemann opent studi...
De traditionele opening van het hogeschooljaar, maar dan vol vernieuwing. Medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool konden vandaag (donderdag 25 augustus) voor het eerst de formele aftrap van het hogeschooljaar digitaal bijwonen. Voor Dr. Elisabeth Minnemann het eerste evenement als kersvers voorzitter van het College van Bestuur. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf voor te stellen aan de hogeschoolgemeenschap, en vol enthousiasme haar visie voor het nieuwe jaar te delen.
Lees verderNieuw lectoraat Fotonica in oprichting
Fotonica is de technologie die zich richt op het opwekken, transporteren en detecteren van lichtgolven en lichtdeeltjes, ook wel fotonen genoemd. De afgelopen vijftig jaar heeft fotonica zich ontwikkeld toteen innovatieve technologie. Het aantal (eind)producten dat op de wereldmarkt verschijnt is bijna ontelbaar en het vernieuwende karakter ervan is opvallend.
Lees verderLees nu de jaarverslagen van de lectoraten van Global Go...
Met trots presenteren we de jaarverslagen van de drie lectoraten uit het kenniscentrum Global Governance. De verslagen geven een overzicht van de vele activiteiten die in 2019 plaatsvonden in de kenniskringen van Changing Role of Europe, Multilevel Regulation en United Nations in Peace and Justice.
Lees verderPublicatie Boek Participatie van ouderen in Den Haag
In het kader van de eerste projectperiode Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden is in juli 2020 het boek “Participatie van ouderen in Den Haag - Kennis, ervaringen en praktische handreikingen” verschenen. Het boek verscheen onder redactie van Joost van Vliet en Wilma Eleveld, docentonderzoekers van De Haagse Hogeschool met eindredactie van Suzan van der Pas, lector Sociale Innovatie en Ondernemerschap van de Hogeschool Leiden.
Lees verder"Ik wilde meer diepgang"
Erwin Mossel rolde als het ware het vak bedrijfsvoering in. “Ik werkte bij het bevolkingsonderzoek als HR-manager en moest een fusie realiseren. Daarna werd ik gevraagd als manager bedrijfsvoering. Ik heb veel in de praktijk geleerd, maar wilde op een gegeven moment meer diepgang. Een bredere blik ontwikkelen.”
Lees verderLector Arend de Kloet neemt afscheid
Op 1 september neemt dr. Arend de Kloet afscheid in verband met zijn pensionering. Hij is dan ruim 12 jaar als lector Revalidatie verbonden geweest aan De Haagse Hogeschool. Dit bijzondere lectoraat is opgericht in samenwerking met Sophia Revalidatie (nu Basalt Revalidatie). Hij werkte al die tijd gedetacheerd vanuit Sophia als lector op onze hogeschool. In 2014 promoveerde hij in Leiden op het proefschrift getiteld ‘Participation of children and youth with acquired brain injury’.
Lees verderOnze lector Katja Rusinovic in de uitzending ‘Den Haag o...
De coronacrisis bracht schone lucht, thuiswerken en zorgde voor heel wat opschudding. Hoe willen we de Haagse samenleving vormgeven nu zich een Nieuw Normaal lijkt op te dringen? Hoe moet de Haagse economie er in de toekomst uit zien?
Lees verderMet estafette-onderzoek de wijk in
De stad is een rijke, maar ook kwetsbare leeromgeving. Met estafette-onderzoek gaan studenten van verschillende opleidingen de wijk in om ‘in de echte wereld’ onderzoek te doen. Zij werken hierbij nauw samen met het kenniscentrum Governance of Urban Transition. “Studenten leren een waardevolle bijdrage te leveren aan het vinden van maatschappelijke oplossingen.”
Lees verderDe Haagse participeert in drie nieuwe living labs Medica...
De Haagse Hogeschool is een belangrijke partner in drie van de vier nieuwe living labs van Medical Delta. In de living labs werken hogescholen met zorginstellingen en bedrijven aan actuele zorgtechnologische vraagstukken met aandacht voor preventie en zorg dichtbij huis. Denk aan het zo fit mogelijk krijgen en houden van patiënten met kanker of onderzoek naar welke e-health toepassingen ouderen helpen om thuis te revalideren.
Lees verderScheiden gft-afval: Joeri maakt het aantrekkelijk
In Den Haag bestaat het restafval voor 40% uit organisch afval, oftewel gft-afval. Dat vervuilt het andere afval en bemoeilijkt nascheiding. Daar is namelijk heet water en dus energie voor nodig, waardoor de milieuwinst weg is. Bovendien is het een kostbare methode. De hoogste tijd dus om dit probleem op te lossen.
Lees verderStudenten onderzoeken relatie Abtswoudehuis met de buurt...
In de wijk Tanthof (Delft) staat sinds januari 2019 het Abtswoudehuis van de zorgorganisatie ‘Dagelijks Leven’. Een kleinschalige woonzorglocatie met plaats voor twintig bewoners met dementie, alzheimer, parkinson of een andere vorm van geheugenverlies. Zij krijgen hier zorg op maat, 24 uur per dag. Dagelijks worden er activiteiten georganiseerd door professionele begeleiders, zodat bewoners een zinvolle dagbesteding hebben. Bewoners kunnen ook gebruik maken van de buitenruimte rondom het complex en de rest van de wijk. Dit past in de filosofie van de zorgorganisatie: werken vanuit de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Maar wat is het beeld van de omwonenden van het Abtswoudehuis? Weten buurtbewoners in Tanthof welke doelen worden nagestreefd in de zorginstelling? En bouw je een goede band op met de buurtbewoners? De zorgorganisatie vroeg aan studenten van de Haagse Hogeschool om dit te onderzoeken.
Lees verderOnline lesgeven en toetsen, tijdens én na corona
Opeens ging het allemaal heel snel. Online lesgeven en online toetsen afnemen. De sluiting van De Haagse vanwege corona bleek een uitdaging, maar ook een kans om het onderwijs toekomstgerichter en duurzamer in te richten. “Deze crisis helpt in de omslag van denken over het hoger beroepsonderwijs.”
Lees verderLisannes tool maakt vrachtwagenritten efficiënter
Hoe zet je ingehuurde vrachtwagens optimaal in? Dat was de vraag waar Lisanne van den Ing (23) tijdens haar afstudeeronderzoek bij een bedrijf in goederentransport mee aan de slag ging. Als student Toegepaste Wiskunde koos ze een wiskundige methode voor het maken van een efficiënte planning. Daar programmeerde ze een handige tool mee. Handmatig plannen van ritten is dus niet meer aan de orde. Wel zo makkelijk. En ook niet onbelangrijk: het bedrijf is ook nog eens goedkoper uit.
Lees verder“Met plezier weer naar school”
Na negen jaar in dezelfde functie voor hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, merkte John de Bruin (46) dat hij steeds minder werd uitgedaagd en geprikkeld. “Op een gegeven moment mis je externe invloeden. Dan zit je vastgeroest in je eigen denkpatroon en doe je steeds minder inzichten op.”
Lees verderStudenten Alexander en David werken aan gelijkspanning
Volgens Alexander is het project Universal 4 Leg (U4L) het pareltje van het DC-lab. Het laat namelijk verschillende mogelijkheden voor de toekomst zien. De meeste apparaten die we op dit moment gebruiken werken al op gelijkspanning. Je mobiel, je laptop, je televisie, je elektrische auto”. Op dit moment komt er nog wisselspanning uit stopcontacten, maar het is meer dan logisch dat we hier op den duur ook gelijkspanning uit moeten kunnen krijgen”. In het gelijkspanningslab (DC-lab) van De Haagse Hogeschool Delft werken studenten via verschillende projecten aan gelijkspanning, zo ook derdejaarsstudenten Elektrotechniek Alexander Spaans en David van Dalen.
Lees verderDigitale munt van DNB is geen serieus wapen tegen de alm...
Tien jaar na de kredietcrisis, en aan de rand van een volgende wereldwijde financiële crisis, staat de politiek voor een fundamentele keuze. Blijven we ons vastklampen aan roekeloze bankiers die de belastingbetaler voor de schade laten opdraaien als zij een misser maken? Of kiezen we voor een veilig alternatief? Martijn van der Linden pleit voor de introductie van een publieke, digitale bewaarplaats voor geld – los van de banken, en los van risico’s.
Lees verderGelijkspanning heeft de toekomst
Met de razendsnelle opkomst van nieuwe technologieën als zonnepanelen, LED-lampen en elektrische auto’s wordt steeds vaker vermogenselektronica toegepast. De Haagse loopt internationaal voorop in ontwikkeling van onderwijs en toegepast onderzoek naar deze veelbelovende ontwikkeling. Een uitwisseling met studenten uit Zuid-Afrika helpt de kennis op wereldschaal verspreiden.
Lees verderOnderzoek naar nieuwe professional in de wijk: de commun...
Bij de gemeente Den Haag is een nieuw type wijk-ambtenaar in dienst gekomen: de community builder. Deze professional hanteert een integrale blik op een wijk en heeft aandacht voor het welzijn van de hele wijk. Vooral de wijze van werken is van belang. Zij gaan primair uit van plannen, wensen en mogelijkheden van de wijkbewoners en niet direct van de gemeentelijke planvorming. Zij werken buiten (ook letterlijk: werkplek) de gemeentelijke organisatie in de wereld van de wijk en de buurt. Dit levert ‘praktische wijsheid’ op: lokale kennis van de wijk, opgebouwd door ervaringen en contacten in de wijk.
Lees verderBeweegvloer moet basisschoolleerlingen bewegend aan het ...
Digitaal onderwijs is door de corona crisis niet meer weg te denken uit het onderwijs. Echter, langdurig zitten achter een scherm is ongezond en leidt tot allerlei ziektes waaronder overgewicht en bijziendheid, terwijl méér bewegen juist kan leiden tot betere hersenactiviteit en leerprestaties. Daarom introduceert de Nederlandse start-up Springlab vanaf vandaag op 6 basisscholen in Nederland de Springlab Beweegvloer om fysieke inactiviteit in het onderwijs op een innovatieve manier tegen te gaan. Op deze vloer bewegen en leren de basisschoolleerlingen tegelijkertijd.
Lees verderMels werkt met CT-scanners en maakt overuren door corona
Mels Stam (24) werkt als CT-engineer bij Canon Medical Systems en zit in de afstudeerfase van de duale opleiding Elektrotechniek. Het werken aan zijn scriptie moet ’s avonds en in het weekend gebeuren want hij werkt sinds de uitbraak van corona fulltime.
Lees verderRolmodellen gezocht voor hbo-studenten
Bijna iedereen herinnert zich wel die ene docent die jou extra motiveerde, waardoor je in jezelf ging geloven, die zorgde dat jij het begreep, waardoor je je gezien voelde en/of die maakte dat je je grenzen verlegde. Die docent kun jij worden voor onze studenten. Heb jij bijna of kort geleden je (master)studie afgerond en heb je een hart voor jonge mensen en leren? Meld je aan voor de online informatieavond over het traineeprogramma van De Haagse Hogeschool, die plaatsvindt op dinsdag 30 juni (start 17.00 uur).
Lees verderKristel Baele aangesteld als lid Raad van Toezicht De Ha...
Kristel Baele is, op voordracht van de Hogeschoolraad van De Haagse, per 16 juni benoemd als lid van de Raad van Toezicht. Kristel Baele is een zeer ervaren bestuurder en toezichthouder, met ruime ervaring binnen het hoger onderwijs.
Lees verderColumn Aminata Cairo: Welkom bij de Movement
Eerst.... was er Corona of Covid 19, een virus dat ons leven op onvoorstelbare wijze veranderde. Opeens moesten we fysiek afstand van elkaar houden, strikte hygiënemaatregelen naleven en thuis werken. Werk zoals we het kende, stopte. School zoals we gewend waren, stopte. Socializen zoals we deden, stopte. Eigenlijk stopte er feitelijk niets, maar werden we gedwongen om dingen anders te bekijken, anders te doen en anders te ervaren. We zijn gestopt met rennen. We werden gedwongen te rusten en stil te zijn. Zelfs de aarde kreeg enige rust. Tegelijk hadden we te maken met de angst om ziek te worden of moesten we omgaan met zieken in onze eigen omgeving.
Lees verderGender, Climate and Security: Sustaining Peace on the Fr...
Op 9 juni is tijdens een evenement het rapport “Gender, Climate and Security: Sustaining Inclusive Peace on the Frontlines of Climate Change” gelanceerd.
Lees verderInclusiviteit en wereldwijde verandering
Het is nog niet zo lang geleden dat we werden getroffen door een pandemie, een die ons dagelijks leven nu nog beïnvloedt. Van het ene op het andere moment moesten we de confrontatie aangaan met de angst voor onze gezondheid, en vooral voor de gezondheid van de meest kwetsbaren onder ons. Van het ene op het andere moment moesten we thuis blijven, en moesten wij ons onderwijs daarop aanpassen. Het was een uitdaging, maar we hebben stappen gezet die niemand eerder voor mogelijk had gehouden. Ik ben trots op de inspanningen die onze docenten én ondersteuners hebben geleverd bij de overgang naar het onderwijs op afstand. Ik juich onze studenten toe omdat ze het samen met ons volgehouden hebben. En meer dan wat dan ook hebben we geleerd hoe verbonden wij zijn.
Lees verderDe Samen Vitaal Box
Je goede werk als buddy voortzetten tijdens de coronacrisis. Drie eerstejaarsstudenten Voeding en Diëtiek bedachten de Samen Vitaal Box, met gezonde recepten, de producten om het gerecht te maken en beweegoefeningen om vitaal te blijven. “Dat je met iets heel kleins iets heel groots bij een ander teweeg kan brengen, geeft een blij en voldaan gevoel.”
Lees verderJonge docent was ook actief in coronaspoedpost
Toen het coronavirus wild om zich heen greep en het aantal patiënten in Den Haag piekte, stond Stefan Zwaard zijn mannetje als noodhulpvrijwilliger bij het Rode Kruis. Daarnaast gaf hij zijn docentschap bij de opleiding HBO-ICT in Delft online invulling. Nu de situatie is gestabiliseerd, vragen we de jonge docent (23 jaar) bij De Haagse Hogeschool naar zijn ervaringen als vrijwilliger én als docent op afstand.
Lees verderVerklaring
De Haagse Hogeschool ontving enige tijd geleden vragen van een journaliste van het AD. Deze vragen hadden betrekking op een specifiek voorval van discriminatie op De Haagse Hogeschool waar de journaliste door een bij haar bekende bron op werd gewezen.
Lees verderAlumnus Nathalie Schutter is coördinator bij een coronac...
Toen ze tijdens haar middelbare schooltijd vakantiewerk ging doen in een verpleeghuis was ze om. De zorg was waar ze wilde werken. Nathalie Schutter studeerde HBO-V aan De Haagse en werkt als verpleegkundige bij een verpleeghuis in Zoetermeer.
Lees verderSamen racen tegen de klok
Binnen 24 uur van probleem naar oplossing. Tweedejaarsstudent Werktuigbouwkunde Rwan Fawzy won, samen met drie studenten van andere opleidingen aan De Haagse, de hoofdprijs van The Health Innovation Challenge. “We keken naar hetzelfde probleem vanuit verschillende perspectieven. Daar heb ik veel van geleerd.”
Lees verderStudenten FM ondersteunen de zorg tijdens corona-crisis
Dat studenten FM niet bij de pakken neer gaan zitten als hun plannen een onverwachte wending nemen, maar juist doorpakken, bewijzen Melanie en Sylvana. Zij moesten hun studieplannen vanwege de corona-crisis aanpassen en gingen aan de slag in de zorg.
Lees verderSteeds meer kinderen bewegen slechter
Afgelopen schooljaar namen meer dan 70.790 kinderen (geanonimiseerde data inzichten) aan de MQ Scan deel. MQ staat voor Motorische Quotiënt. De MQ Scan is een motoriektest voor kinderen van 4 – 12 jaar waarin kinderen zo snel mogelijk een parcours met verschillende onderdelen moeten afleggen. De scan is ontwikkeld door De Haagse Hogeschool, Athletic Skills Model en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Lees verderEen klein bolletje speurt spookvissen netten op
¨Voordat ik met mijn project begon, wist ik niet hoe groot het probleem was dat ik aan wilde pakken. Nou, gigantisch. Elk jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic terecht in de oceaan. 46 procent daarvan bestaat uit verloren visnetten. Die verstrikken meer dan 650.000 dieren per jaar. Die netten kunnen tot wel zeshonderd jaar blijven spookvissen.¨
Lees verderBinnen 24 uur van probleem tot product
Ze kreeg op school een folder in haar hand gedrukt en een week later had ze zichzelf ingeschreven als individuele deelnemer voor The Health Innovation Challenge. Rwan Fawzy is 20 jaar oud en zit op dit moment in haar tweede jaar van de studie Werktuigbouwkunde. Het idee dat er een oplossing moest komen voor een bepaald probleem, inclusief prototype, in 24 uur tijd leek haar wel wat. Ook het pitchen van het idee aan de opdrachtgevers, juryleden en andere groepen zag ze als een leuke uitdaging. Rwan houdt wel van uitdagingen, zodoende besloot ze om deel te nemen aan de challenge.
Lees verderBerichten uit een stille stad: de maatschappelijke impac...
De impact van COVID- 19 op de Haagse samenleving is fors. Veel mensen hebben inkomensverlies geleden, mijden medische zorg en geven aan dat ze minder medische zorg ontvangen. Veel forser nog is de angst. Grote groepen mensen zijn bang om hun baan of bedrijf te verliezen als gevolg van de coronacrisis. Hierbij worden de zwakste groepen het hardste getroffen. Mensen met een tijdelijk contract, lager opgeleiden, laagbetaalden en mensen met een zwakke gezondheid geven veel vaker aan inkomensverlies te hebben geleden, medische zorg te mijden en minder zorg te ontvangen. In vergelijking met een eerder uitgevoerd Rotterdams en landelijk onderzoek is vooral angst en stress als gevolg van de coronacrisis sterk toegenomen, met name onder jongeren en mensen met een minimuminkomen.
Lees verderBig conversation op 7 mei over Sustainable Development G...
De Big Conversation op 7 mei ging over de SDG’s als concepted concept (een concept dat veel discussie en debat nodig heeft voor het juiste gebruik en de juiste interpretatie ervan).
Lees verderMural of Change: nieuwe graffiti landmark in Den Haag
Door de COVID-19 pandemie ervaren velen beperkingen van hun vrijheden. Juist nu realiseren steeds meer mensen zich hoe belangrijk vrijheid en een gezonde leefomgeving zijn, niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen. Het besef groeit dat we niet meer op de oude manier verder kunnen en dat we in staat zijn om verandering samen vorm te geven.
Lees verderHYPELab brengt de winkel van de toekomst naar winkelcent...
HYPElab brengt ‘de winkel van de toekomst’ naar winkelcentrum Parade in Nootdorp. Van 11 mei t/m 29 mei a.s. kunnen bezoekers aan Nootdorp het shoppen met verschillende technologieën beleven in de deelnemende winkels.
Lees verderTHUAS meets East
Er wonen steeds meer mensen in de stad en gemiddeld worden deze mensen steeds ouder. Het lectoraat Urban Ageing onderzoekt hoe je succesvol oud kunt worden in de stedelijke omgeving. Europese subsidie hiervoor wordt gezocht door samenwerkingen aan te gaan met Centraal- en Oost-Europese universiteiten.
Lees verderSpatmaskers printen vanuit huis
Het ging allemaal ineens heel snel. Een simpel idee om beschermingsmiddelen tegen corona te produceren met je eigen 3d-printer thuis. Aan een landelijke oproep gaven Haagse studenten Bewegingstechnologie en Industrieel Product Ontwerp ruimschoots gehoor. “We hebben een complete assemblagelijn opgezet in het 3d-lab van De Haagse.”
Lees verderAanvraag Werkplaats Sociaal Domein gehonoreerd
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een subsidieaanvraag ter waarde van 555.000 euro gehonoreerd voor de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag & Leiden.
Lees verderPromoveren op het milieuvluchtelingenvraagstuk
Vluchtelingen. Dan denk je aan Syrië en Soedan. Landen verscheurd door oorlog. Op die mensen heeft het Vluchtelingenverdrag betrekking. Maar daarin worden milieuvluchtelingen niet gekend. Hoe deze groeiende groep mensen binnen het bestaande recht toch beschermd kunnen worden, onderzocht Jolanda van der Vliet, docent internationaal en immigratierecht aan De Haagse Hogeschool. Op donderdag 7 mei promoveerde zij op dit onderzoek.
Lees verderNieuwe voorzitter CvB De Haagse Hogeschool: dr. Elisabet...
De Raad van Toezicht van De Haagse Hogeschool heeft na een uitgebreide en zorgvuldige procedure besloten om Elisabeth Minnemann te benoemen tot voorzitter van het College van Bestuur.
Lees verderDuindorp apart en ook gewoon
De Haagse wijk Duindorp was veel in het nieuws. Veel aandacht ging uit naar het al of niet doorgaan van het vreugdevuur op oudejaarsavond 2019. In de weken die hierin vooraf gingen, was er veel onrust. Maar Duindorp is méér dan vreugdevuur. In de wijk is grote saamhorigheid, grote sociale controle en er is sociale problematiek. Duindorp wil “eigen” zijn en is in de ogen van buitenstaanders “apart”. Er zijn spanningen tussen de wijk en de stad, tussen bewonersgroepen en tussen bewoners en professionals. Onderzoek laat zien dat er mogelijkheden zijn om deze spanningen te matigen.
Lees verderStage in Madrid levert Sanne een prijs op
Een paar dagen voor de uitreiking hoorde Sanne Walraven dat ze kans maakte op een prijs. Of ze vooral deel wilde nemen aan de conferentie FYSICA 2020, vanwege corona dit jaar online. Dus sloot ze op 17 april haar laptop aan op de tv en ging er met haar ouders en broertje eens goed voor zitten. Met zo’n 600 anderen woonde ze de conferentie via Zoom bij, een ervaring op zich. En jawel, samen met twee studenten Technische Natuurkunde van andere hogescholen bleek ze de NNV hbo Jong Talentprijs gewonnen te hebben.
Lees verder‘Het was 6 dagen per week keihard werken’
Voor veel studenten heeft corona impact op hun studie. Opeens zit je aan huis gekluisterd. Volg je alleen online college. Kom je wel aan je studiepunten? Voor tweedejaarsstudente HBO-V Jackie van der Heiden betekent corona dat zij haar stage heeft moeten afbreken. Een stageplek én een bijbaan in de zorg, dat gaat nu even niet werken. Het gevaar anderen en jezelf te besmetten, is veel te groot.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 21 april
Tijdens de persconferentie van 21 april werd snel duidelijk dat er voor het hoger onderwijs niet per direct iets zou veranderen. Wel werden de nieuwe data van 20 mei en 1 september genoemd. Wat betekenen deze data voor De Haagse Hogeschool?
Lees verderLuke Koppe, ORM student - Kan ik helpen?
De keuze van de juiste studierichting vraagt om een gedegen oriëntatie! In deze tijd kun je helaas geen fysieke open dagen van hogescholen en universiteiten bezoeken. Er is in Den Haag een mooi initiatief van studenten die vragen beantwoorden over de studie die zij op dit moment volgen. Dit alles om aankomende studenten een zo realistisch mogelijk beeld te geven van de opleiding.
Lees verderInternational Sport Management en corona, een docentener...
Corona. Tot 3 maanden geleden zou ik dit woord vooral hebben geassocieerd met een lekker fris Mexicaans biertje op Coronado Beach, Californië. Nu staat het begrip voor sociale afstand, zelfisolatie én lesgeven vanuit huis. Dat laatste is een hele uitdaging, maar óók een kans om allang bestaande digitale onderwijsmiddelen nu eens echt te gaan gebruiken.
Lees verderInternational Sport Management en corona, een studentene...
Meer vrije tijd. Nog maar een paar weken geleden had geen enkele student iets anders gewenst. Nu is de weg naar de supermarkt het hoogtepunt van mijn dag. Een dag die verder wordt bepaald door zelfisolatie en sociale afstand. Genieten van het mooie weer? Afspreken met vrienden? We zitten ieder op onze kamer. Alles draait om zeep, toiletpapier en #StayHome.
Lees verderDe quarantaine-blog #2: duivelse dilemma’s en politiek f...
Laat ik vooropstellen dat de Corona-crisis nu al de grootse mondiale crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu we dat hebben vastgesteld kunnen we ook zeggen dat de Corona-crisis ons veel leert over de wereld waarin wij leven. Niet alleen voor virologen en epidemiologen is dit een hele interessante tijd, ook voor bestuurskundigen levert dit veel nieuwe inzichten op. Het klinkt als “wij van wc eend…”, maar de Corona-crisis is simpelweg enorm spannend en interessant om te volgen. Twijfel jij nog over de relevantie van een studie Bestuurskunde? Vind je het lastig om jezelf te oriënteren zonder de open dagen? Volg dan deze blog de aankomende weken om te zien hoe een docent Bestuurskunde naar de corona-crisis kijkt. Los van dit stukje product-placement en de start van mijn carrière als influencuer, is deze blog voor mij een manier om mijn inzichten te delen en mijn thuis-quarantaine nuttig te besteden.
Lees verderAfstuderen in Coronatijd
Hoe is het om als bijna afgestudeerde verpleegkundige te werken in de thuiszorg tijdens de corona-crisis? Vierdejaars HBO-V student Glenn Grötzinger fietst dagelijks door de Haagse wijken om ouderen die thuiszorg nodig hebben te helpen. En volgt de laatste lessen bij De Haagse om zijn diploma straks in ontvangst te nemen.
Lees verderMeer dan science fiction in Delft
De stad van de toekomst vind je niet alleen in science fiction. Studenten van de opleiding User Experience Design (UXD) geven er mede vorm aan, vertelt docent Tim van den Bosch. “Onze opleiding werkt samen met verschillende opdrachtgevers binnen de gemeente Delft. Studenten denken mee over slimme technologieën in de stad, zodat Delft nog steeds een aantrekkelijke plek is in 2040.”
Lees verderDe waarde van de coronacrisis
Het nieuws staat er bol van: de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Maar er is een andere kant aan het verhaal. “Er is een taboe om louterend over de crisis te spreken. Maar er ligt een kans om te investeren in wat werkelijk van waarde is.” Een tweegesprek met lector Change Management Jacco van Uden en lector Circular Business Kim Poldner.
Lees verderDe Haagse wordt een living lab
Wereldwijd is het gebruik van grondstoffen in de afgelopen eeuw verachtvoudigd. Op weg naar 2050, wanneer Nederland 100 procent circulair moet zijn, mogen overheidsorganisaties dit jaar nog maar 35 procent restafval hebben. De Haagse verricht onderzoek hoe Facility Management kan bijdragen aan het zo efficiënt mogelijk scheiden van afval.
Lees verderHoe groot is jouw CO2 footprint?
Uitzoeken hoe het zit, bewuste keuzes maken, en zo bijdragen aan een beter klimaat. Bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling word je op allerlei manieren uitgenodigd om aan de slag te gaan met duurzaamheidsthema’s. Je denkt na over problemen als wateroverlast, droogte of (potentiële) hittestress en maakt de stad met jouw oplossingen meteen iets duurzamer. Ook neem je je eigen leefgewoontes en jouw invloed op de CO2-uitstoot onder de loep en denk je na over wat er in je omgeving anders zou kunnen.
Lees verderDe quarantaineblog door Ruud Schapenk
Laat ik vooropstellen dat de coronacrisis nu al de grootse mondiale crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu we dat hebben vastgesteld kunnen we ook zeggen dat de coronacrisis ons veel leert over de wereld waarin wij leven. Niet alleen voor virologen en epidemiologen is dit een heel interessante tijd, ook voor bestuurskundigen levert dit veel nieuwe inzichten op. Het klinkt als “Wij van WC-Eend…”, maar de coronacrisis is simpelweg enorm spannend en interessant om te volgen. Twijfel jij nog over de relevantie van een studie Bestuurskunde? Vind je het lastig om jezelf te oriënteren zonder de open dagen? Volg dan deze blog de aankomende weken om te zien hoe een docent Bestuurskunde naar de coronacrisis kijkt. Los van dit stukje product-placement en de start van mijn carrière als influencuer, is deze blog voor mij een manier om mijn inzichten te delen en mijn thuisquarantaine nuttig te besteden.
Lees verderKatja Rusinovic nieuwe lector Grootstedelijke Ontwikkeli...
Gisteren, 7 april, heeft het CvB van de Haagse Hogeschool Katja Rusinovic benoemd tot lector Grootstedelijke Ontwikkelingen. Per 1 juni a.s. gaat zij met haar lectoraat aan de slag binnen het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions vanuit de faculteit Bestuur Recht en Veiligheid.
Lees verderHBO-V-student met baan ziet impact van corona bij haar c...
“Of ik bang ben om in deze tijd mijn werk in de GGZ te doen? Nee, wél bezorgd. Veel van mijn cliënten zijn kwetsbaar. Ik wil niet degene zijn die het coronavirus op hen overdraagt.” Debby van der Steenhoven is eerstejaarsstudent HBO-V duaal aan De Haagse Hogeschool. Naast de ene studiedag in de week werkt zij vier dagen als gediplomeerd sociaal pedagogisch hulpverlener binnen de GGZ.
Lees verderPlatform Seniorvriendelijke Stad Den Haag
In Den Haag wonen ruim 76.000 65-plussers en hun aandeel binnen de stedelijke bevolking groeit. Eind 2014 trad Den Haag als eerste Nederlandse stad toe tot het netwerk van 'age friendly cities' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Wereldgezondheidsorganisatie onderscheidt gebieden waarop een seniorvriendelijke stad goed moet scoren, zoals huisvesting, mobiliteit, zorg en werkgelegenheid.
Lees verder28 april of 1 juni: nieuwe maatregelen
Het kabinet heeft besloten de maatregelen die gelden voor het onderwijs te verlengen tot en met 28 april. Het verbod op evenementen en samenkomsten blijft gelden tot 1 juni.
Lees verderOpeningstijden van onze vestigingen en faciliteiten tijd...
Hieronder volgt extra informatie over de uitzonderlijke situatie waar we in zitten. Belangrijk om nu te vermelden is dat de eerder afgekondigde maatregelen voor het hoger onderwijs verlengd zijn tot en met dinsdag 28 april.
Lees verderSascha communiceert over corona voor ziekenhuis
Voor sommige van onze studenten die nu stage lopen, zorgt het coronavirus ervoor dat we nu redelijk rustig thuis werken. Stagiaire Sascha de Haas werkt ook thuis maar heeft het superdruk. Ze loopt stage bij de afdeling Communicatie van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. “Vanuit huis adviseer ik het ziekenhuis hoe het zijn social media kan inzetten, bedenk ik posts en zoek ik relevante hashtags. Ook monitor ik de kanalen van andere ziekenhuizen, waarvan ik alle acties in kaart breng. Daar zijn mijn collega’s erg blij mee. Ze zeiden dat ik een “prachtig overzicht” had gemaakt van hoe andere ziekenhuizen over corona communiceren. Dat compliment kan ik in mijn zak steken.”
Lees verderStudenten De Haagse Hogeschool winnen met ontwerp duurza...
Toen het Hoogheemraadschap van Delfland op zoek was naar een ontwerp voor een nieuwe portiersloge, zette een groep tweedejaarsstudenten van de opleiding Bouwkunde aan De Haagse Hogeschool hun beste – en meest creatieve – beentjes voor: Zij gingen aan de slag met het ontwerpen van deze nieuwe portiersloge. Op 27 maart maakte de jury bekend dat hun ontwerp won. Deze scoorde het hoogst op duurzaamheid én vernieuwing.
Lees verderFinance & Control brengt blockchaintechnologie naar Ghan...
Het begon met een bezoek aan de Ghanese hoofdstad Accra. Daar werden ze vriendelijk ontvangen door Matthew Opoku-Prempeh, de minister van Onderwijs. Het Ghanese tv-journaal pikte de ontmoeting op en deed er nog dezelfde dag verslag van. Niet elke dag komen mensen van De Haagse Hogeschool naar Ghana om een veelbelovend idee te bespreken. Hogeschooldocent Irénee Dondjio begint nóg te glimmen als hij een jaar later over dit bezoek vertelt. En terecht, want in Ghana gebeurt iets moois.
Lees verderNieuwe projecten: ‘Digitale Veiligheid in de Wijk’ en ‘L...
Het kenniscentrum Cybersecurity pakt actief en betrokken vraagstukken op die de maatschappij raken. Zo is het lectoraat Cyber Security in het mkb vanaf voorjaar 2020 voor zeker een jaar betrokken bij onderstaande nieuwe projecten, waarin wordt geïnvesteerd in duurzame en innovatieve oplossingen en wordt samengewerkt met (onderdelen van) diverse gemeenten en andere partijen.
Lees verderHbo-postdoc biedt kans voor onderzoeker én student
Hoe kan het digitaal gedrag van leerlingen in het basisonderwijs veiliger worden? Welke duurzame verpakking sluit het beste aan bij de wens van de consument? En hoe kan de leefstijl van kwetsbare groepen met m-Health worden verbeterd? Drie voorbeelden van docent-onderzoekers aan De Haagse die via het hbo-postdocprogramma van Regieorgaan SIA een tweejarig onderzoek gefinancierd krijgen. Studenten aan De Haagse worden betrokken bij hun project.
Lees verder3 betrouwbare bronnen over het coronavirus
Op social media en WhatsApp gaat regelmatig nepnieuws rond over het coronavirus (COVID-19). Het is daarom extra belangrijk om betrouwbare bronnen te raadplegen voor de juiste informatie rondom het virus en de situatie in Nederland.
Lees verderGeen fysieke onderwijsactiviteiten op De Haagse tot en m...
Vanmiddag heeft overleg plaatsgevonden tussen de Vereniging Hogescholen en overige onderwijsorganisaties enerzijds en het Ministerie van Onderwijs anderzijds.
Lees verderVertrek Aminata Cairo
Na een intensief persoonlijk beraad en in goed overleg met het lectorenteam van ons Centre, heeft Aminata Cairo op afgelopen 2 maart te kennen gegeven dat zij haar functie als lector Inclusive Education bij het Centre of Expertise Global & Inclusive Learning van De Haagse Hogeschool deze zomer zal beëindigen.
Lees verderDocent van De Haagse Hogeschool positief getest op COVID...
Een docent van de opleiding Huidtherapie van De Haagse Hogeschool is positief getest op het Coronavirus (COVID-19). Deze besmetting is terug te leiden tot een vakantie in Noord-Italië. De docent heeft zich vrijdagavond 6 maart met ziekteverschijnselen gemeld bij de GGD. Op zondag is er getest op het virus. Op dinsdag 10 maart in de loop van de ochtend werd bekend dat de test positief was. De docent zit momenteel in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed.
Lees verderZuid-Hollandse samenwerking voor opleiden 3.000 extra IT...
Er is een groot tekort aan IT'ers, ook in Zuid-Holland. Om meer IT'ers op te leiden en de bekendheid met IT bij andere werkenden te vergroten is WE IT opgericht. WE IT is een consortium van overheden, (particuliere en private) opleiders en het bedrijfsleven. De officiële ondertekening van WE IT was op 10 maart op De Haagse Hogeschool.
Lees verderDe Haagse Hogeschool viert rechten van de vrouw op Inter...
Internationale Vrouwendag: zondag 8 maart stond geheel in het teken van, je raadt het al: vrouwen. Aandacht schenken aan de emancipatie van de vrouw is ook voor De Haagse Hogeschool belangrijk. Daarom kwamen een groot aantal vrouwen bijeen in het atrium om een groepsfoto te maken om hun solidariteit te tonen.
Lees verderOp vaste dagen ’s ochtends roostervrij
Wat als je ál je bezigheden makkelijk over een week kon verdelen? Voor de studenten van de opleiding Facility Management is dit mogelijk: zij hebben een vast rooster. Mayu Sarmiento, tweedejaarsstudent van de opleiding, is er blij mee. ‘’Zo kan ik mijn persoonlijke activiteiten beter met school combineren’’.
Lees verderEen abnormale stage bij de opleiding verpleegkunde
Bij een normale stage loop je mee met mensen die werken in jouw toekomstige vakgebied. Maar eerstejaarsstudenten Verpleegkunde lopen geen gewone stage. Zij gaan juist in de schoenen staan van hun toekomstige patiënten. Waarom dit een succes is, blijkt uit het verhaal van Wessel: “Door deze stage begrijp ik écht wat je voor iemand betekent.”
Lees verderCoronavirus: Hoe handelt De Haagse Hogeschool?
De eerste besmettingen van het coronavirus in Nederland zijn geconstateerd. De Haagse Hogeschool wil helpen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en volgt daarom de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Lees verderZorgen dat de machines het blijven doen
‘Dat loopt weer gesmeerd’, zo heette het symposium waar de Gouden Oliedruppel Award* uitgereikt werd. De prijs ging onder andere naar de minor Asset Management and Maintenance van de opleiding Werktuigbouwkunde.
Lees verderWeet jij hoe jouw smartphone precies werkt?
ICT: bij het horen van deze afkorting denken veel mensen aan cijfers en computerprogramma’s. Deze technische kant van het vak wordt vaak gezien als ‘onbereikbaar’ en ‘lastig’ voor menig mens die geen deel uitmaakt van het vakgebied, terwijl kennis hierover voor iedereen belangrijk is. Want kunnen wij onze apparatuur wel altijd vertrouwen? Daniel Meinsma, docent HBO-ICT van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer, wil aantonen dat de technische kant van ICT helemaal niet saai of moeilijk is. Daarom onderzocht hij samen met zijn studenten de gebruiksveiligheid en –vriendelijkheid van software. Hun bevindingen worden gedeeld in een bundel.
Lees verderStudenten Process & Food Technology zetten zeewier op de...
“Natuurlijk, lokaal en zero waste. Een circulaire economie. Daar gaan we met z’n allen naartoe”, weet docent Fabrice Ducept. Zijn studenten van de opleiding Process & Food Technology deden onderzoek naar producten van Nederlands zeewier namens een bedrijf uit Den Haag. “De cirkel is zo op meerdere manieren mooi rond.”
Lees verderDe minister interviewen tijdens je stage
Ze interviewde de minister en de staatssecretaris voor de productie van een personeelsvideo.
Lees verderCirculair bouwen in het klein
Een piepklein kantoortje, midden op de Duurzaamste Kilometer van Nederland, geheel circulair gebouwd, vol met de nieuwste, duurzame technieken. Tweedejaars Bouwkunde studenten van De Haagse gingen de challenge aan en ontwierpen in opdracht van Bouwend Nederland een tiny office in Leiden.
Lees verderCelainy Obispo combineert studie Communicatie met voetba...
Spelen als linksback in het vrouwentopteam van ADO Den Haag. Dat is de wereld van derdejaarsstudent Celainy Obispo. “Van mijn 5e tot mijn 17e voetbalde ik tussen de jongens. Toen ik erachter kwam dat ik er best goed in was, gaf dat mijn een ontwikkeling een extra boost. En 2 jaar geleden maakte ik de overstap naar een dameselftal. Ik speel nu in het eerste elftal van ADO Den Haag Vrouwen, waar we in de Eredivisie Vrouwen uitkomen.”
Lees verderStadslab over vergrijzing in Delft van start
In de Delftse wijk Tanthof is op 7 februari in aanwezigheid van onder andere burgemeester Marja van Bijsterveldt en wethouder Karin Schrederhof een Stadslab gestart. Docenten en studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en de TU Delft gaan samen met de gemeente, maatschappelijke organisaties én bewoners onderzoek doen naar problemen, kansen en oplossingen rondom ‘vergrijzing’. “Ik ben ervan overtuigd dat als je met elkaar nadenkt over de vraagstukken in de wijk, je heel creatieve en inventieve ideeën kunt ontwikkelen”, zei de burgemeester.
Lees verderPrimeur: IB tekent als eerste verdrag voor international...
International Business heeft een mooie primeur binnen De Haagse Hogeschool! De opleiding heeft als eerste opleiding binnen de gehele hogeschool een uitbreiding van de “Memorandum of Understanding” voor de uitwisseling van studenten op internationale stages, samen met de partneruniversiteit Universidad de la Sabana in Colombia.
Lees verderDe Moeders van De Mussen
Hoe kunnen we de relatie tussen De Haagse Hogeschool en de bewoners van de omringende wijken duurzaam versterken? Op dinsdag, 21 januari, waren De Moeders van De Mussen bij De Haagse Hogeschool op bezoek. Op initiatief van het Lectoraat Inclusive Education, kwamen dertig moeders uit de Schilderswijk ontbijten en kennismaken met de hogeschool. De afgelopen maanden is Aminata Cairo verschillende keren uitgenodigd om bij De Mussen te spreken. Na verschillende bezoeken aan De Mussen, was het nu tijd om de moeders ook kennis te laten maken met De Haagse Hogeschool.
Lees verderStudenten pitchen innovatief filtersysteem tegen plastic...
“Wij zijn twintigers en hebben nog een heel leven voor ons op deze planeet. We zijn ook industrieel ontwerpers. Met The Floating Coconet pakken we het grootste milieuprobleem in de wereld aan: de plasticvervuiling in rivieren en zeeën,” aldus Sjors van der Meer, een van de vijf Industrial Design Engineering-studenten die momenteel in Panama zit om hun filtratiesysteem te pitchen tijdens het Biomimicry Bootcamp. Als ze de Ray of Hope Prize Competion winnen, kunnen ze 100.000 dollar in de wacht slepen.
Lees verderCirculaire modeshow op verzoek gerecycled
Als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) vraagt of je een onlangs gegeven duurzame modeshow nog een keer wil neerzetten, dan maak je natuurlijk van die gelegenheid ook gebruik. Zeker als dat is tijdens de tweede Nationale Conferentie Circulaire Economie. En dus trokken lector Kim Poldner en studenten van De Haagse Hogeschool de stoute maar duurzame schoenen aan.
Lees verderStudenten gaan The Challenge aan tegen milieuvervuiling,...
Een betere toekomst. Dat willen we allemaal. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe draag je hier nu écht aan bij? Studenten van de opleiding HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool hebben wel een idee. Van een drone die stikstof meet tot een apparaat dat zorgt dat je planten goed groeien: de afgelopen maanden zijn de studenten hard in de weer geweest om hun eigen innovaties tot leven te laten komen. Tijdens de Expo van The Challenge op woensdag 29 januari kwamen zij in het Atrium bijeen om deze duurzame uitvindingen aan nieuwsgierige bezoekers te presenteren.
Lees verderStage London Fashion Week
Een stage bemachtigen die aansluit bij je passie. Dat lukte modeliefhebster Roya Saidi. “Ik heb een grote passie voor mode en mijn liefde voor PR is tijdens de studie gegroeid. "
Lees verderStudenten HBO-ICT worden uitgedaagd met vrije keuze in n...
Het onderwijs innoveren, hoe doe je dat? De opleidingen van De Haagse Hogeschool zijn hier continu mee bezig. Zo ook in de Dutch Innovation Factory in onze vestiging Zoetermeer, waar eerstejaarsstudenten HBO-ICT na hun eerste semester kunnen kiezen voor de gloednieuwe differentiatie Innovative Development. Teamleider Dave Stikkolorum vertelt er graag over.
Lees verderPieter van Foreest en De Haagse Hogeschool starten samen...
De zorg innovatief houden: voor De Haagse Hogeschool en Pieter van Foreest ligt dit onderwerp nauw aan het hart. De twee partijen tekenden op maandag 27 januari een samenwerkingsovereenkomst. Ze willen samen werken aan een onderzoeks- en innovatieprogramma rond een aantal uitdagingen in de ouderenzorg. Nieuwe technologische uitvindingen en beroepsonderwijs staan hierbij centraal.
Lees verderBezoek Australian Aged Care Royal Commission
Op dinsdag 21 januari 2020 bezocht de Australische “Royal Commission into Aged Care Quality and Safety” De Haagse Hogeschool. Deze in 2018 door de Australische overheid geïnstalleerde commissie doet tijdens een rondreis door Europa nader onderzoek naar kwaliteits- en veiligheidsvraagstukken die ouderen tegenkomen in het Australische zorgsysteem.
Lees verderVoor één dag baas van een faculteit
Boy van den Berg heeft alles onder controle. Zijn agenda stond afgelopen donderdag gelukkig niet boordevol afspraken. Voor één dag was de 14-jarige vmbo’er de baas van de faculteit IT & Design. Boy: “Toen ik vanmorgen door Han werd opgehaald, voelde ik wel wat spanning. Een goede spanning. Die viel al direct tijdens het ontbijtoverleg van mij af.” Wat is dít nou: een 14-jarige op de directeursstoel bij De Haagse? Dat vraagt om uitleg.
Lees verderPersoonlijke verhalen tijdens Participatie Podcast
Wat begon als een schoolopdracht, groeide voor Myrthe Gerritse (21) en Sophie Adam (23) uit tot een vrijetijdsbezigheid. Na het behalen van hun diploma Verpleegkunde aan De Haagse Hogeschool, zette zij de Participatie Podcast voort: een podcast waar gasten hun verhalen en ervaringen kunnen delen rondom gezondheid en ziekte. ‘’Als één iemand zijn verhaal durft te delen kan dit andere mensen aansporen om hetzelfde te doen.’’
Lees verderStage bij de brandweer
Van werken met frêle dames van de high fashion tot communiceren met de kranige kerels van de brandwacht. Dat kan allemaal als je vakgebied communicatie is. Zie hier derdejaars student Kelvin Holstege die stage loopt bij Brandwachthuren. "De brandweerauto op de foto is te zien in de misdaadserie 'Keizersvrouwen'. Je kunt ons inhuren als in een scène bijvoorbeeld een auto in de fik moet. Maar het vaakst controleren we de brandveiligheid van gebouwen als de meldinstallatie het niet doet."
Lees verderInnovatie-obstakels bedrijven aangepakt door studenten
5 IKEA-tafels op een rij. Dat is de ‘fabriek’ van Physee. Deze innovatieve startup maakt slimme ramen om zonne-energie mee op te wekken. Maar bij het opschalen van hun bedrijf lopen ze tegen obstakels aan. En ze zijn niet de enige. De Haagse is sinds 1 september betrokken bij SMITZH, een samenwerkingsproject dat de maakindustrie in Zuid-Holland hierbij ondersteunt.
Lees verderRechtenstudenten op studiereis naar Brussel
Bij Brussel denk je aan Manneken Pis, mosselen en Belgische wafels. De stad is ook bekend vanwege het Europese Parlement en de Europese Commissie. Op uitnodiging van parlementariër Sophie in ’t Veld mochten duale en deeltijdstudenten hbo-rechten daar een kijkje nemen. Eind november vertrok de bus voor een studiereis naar Brussel.
Lees verderNieuwe differentiatie Innovative Development bij de Haag...
In de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer wordt vanaf volgend jaar de nieuwe differentiatie Innovative Development (ID) aangeboden bij HBO-ICT van De Haagse Hogeschool.
Lees verderDe Haagse Hogeschool genomineerd voor de MKB Pro-motor a...
Wederom is het project social engineeringsprogramma van de opleiding Information Security Management (ISM) in samenwerking met het lectoraat Cybersecurity in het MKB genomineerd voor de MKB Pro-motor award. Dit keer voor beste innovatieve publiek-private project, dat het MKB verder helpt.
Lees verderNieuwe toelatingseis voor HBO-Rechten Deeltijd
Vanaf 2020 geldt een nieuwe toelatingseis voor de deeltijd opleiding HBO-Rechten.
Lees verderTeam Social Work Deeltijd gekozen tot beste docentteam v...
Het team van Social Work Deeltijd is in 2019 gekozen tot het beste docentteam van de Haagse Hogeschool.
Lees verderMendeltje van Keulen: ''Wat betekent Europese samenwerki...
Op 27 januari vindt op De HHs CREUVENT plaats: een actief event waarin onderzoekers en studenten praten over Europa. Het congres, met tal van EU-workshops door praktijkmensen en onderzoekers wordt georganiseerd door het lectoraat The Changing Role of Europe en haar lector Mendeltje van Keulen. Zij vertelt over het evenement, het betrekken van studenten bij EU-gerelateerde onderwerpen en hoe De Haagse Hogeschool omgaat met Europese ontwikkelingen.
Lees verderSmart society: leren by doing
De grote stedelijke uitdagingen van deze tijd vragen om intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen en overheden. Binnen het landelijke programma City Deal Kennis Maken werkt De Haagse Hogeschool met de TU Delft en Hogeschool Inholland samen met de gemeente Delft. Derdejaarsstudenten UXD bewezen hun diensten met het project Smart Society 2019.
Lees verderMenselijke factor nog steeds grootste cyberbedreiging
Hoe makkelijk zijn we in het delen van persoonlijke gegevens? En kiezen we altijd wel een veilig wachtwoord bij het maken van een account? Onderzoekers van het Centre of Expertise Cybersecurity van De Haagse Hogeschool hebben onderzocht hoe (on)veilig Nederlanders zich op het internet gedragen, en maakten hier een rapport van. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakt dit onderzoeksrapport openbaar op 6 januari 2020.
Lees verderNathan Hoek: “Deze internationale contacten maken mijn s...
Communicatiestudent Nathan Hoek loopt stage bij IHE Delft Institute for Water Education, dat studenten opleidt tot professional in de watersector. Veel van hen komen uit ontwikkelingslanden. Bij IHE doet Nathan van alles.
Lees verderOpkomen voor consumentenrechten: kan jij ook
Rechten saai? Welnee, het is super actueel en dagelijks in het nieuws. Dat rechten zo veelzijdig is weet ook jurist Maya Lazicic. Zij verdiept zich bij Astrea Customer Solutions - een bedrijf voor juridische dienstverlening - in elk dossier en wil de onderste steen boven krijgen. Een klacht over een vakantiereis, een misleidende reclame of een verkeerd geleverd webshopproduct? Het zijn allemaal zaken die Maya aanpakt.
Lees verderInclusief onderwijs in het middelpunt bij #Multinclude
Gelijke kansen creëren voor alle studenten door aandacht te hebben voor ieders achtergrond. Dat is het thema van het Erasmus+ - project #Multinclude, gefinancierd door de Europese Unie en aangevraagd vanuit het lectoraat Inclusive Education. Op 16 december gaf Edward van Os, onderzoeker inclusief onderwijs, een interactieve lezing over de opbrengsten en aandachtspunten van het project, om duidelijk te maken hoe deelname aan dit project De Haagse Hogeschool kan helpen om het onderwijs in de regio inclusiever te maken.
Lees verderDe Haagse Hogeschool brengt speciale editie “Quality of ...
In 2019 is door De Haagse Hogeschool gewerkt aan een speciale editie voor het tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH).
Lees verderStudenten bedenken baanbrekende oplossingen
Op vrijdag 29 november 2019 vond de afsluiting van het innovatieproject ‘Jong talent aan het woord’ plaats in het auditorium van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Studenten van De Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool pitchten 10 oplossingen voor echte praktijkproblemen aan opdrachtgevers als de politie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DIJ) en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).
Lees verderLeonard Geluk nieuwe algemeen directeur Vereniging van N...
Op 1 april start Leonard Geluk bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als algemeen directeur. Geluk neemt dan afscheid van De Haagse Hogeschool, waar hij sinds 2014 voorzitter van het College van Bestuur was.
Lees verderMondiale architectuurprijs voor Sportcampus Zuiderpark
Ze zijn erg enthousiast bij het gerenommeerde architectenbureau Faulkner Browns, gevestigd in Newcastle upon Tyne aan de overkant van de Noordzee. Voor hun project Sportcampus Zuiderpark hebben ze in november een Golden Award gewonnen tijdens de uitreiking van de IOC IPC IAKS Architecture Awards. Het gebeurde allemaal in Keulen. Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd, Volksgezondheid en Sport van Den Haag, nam de prijs in ontvangst.
Lees verderWereldwijde kinderrechten centraal op De Haagse Hogescho...
Studenten en genodigden stonden op 20 november stil bij het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag. Tijdens de conferentie Children’s Rights stond dus alles in het teken van de rechten van het kind. Hoe staat het met deze rechten?
Lees verderKenniscentrum Mission Zero brengt nieuwe munt uit
Het gebeurde na de entreerede van Sander Mertens, de lector Energy in Transition. Voor de meesten kwam het ook volkomen onverwacht. Wie als lector geïnstalleerd wordt, krijgt cadeaus. Sander maakt deel uit van het kenniscentrum Mission Zero. Dit had in samenwerking met het lectoraat New Finance een verrassend cadeau ontwikkeld: de Mission Zero Coin. Een cryptomunt die de samenwerking in het netwerk van het kenniscentrum beoogt te verstevigen.
Lees verderInnovatieve bedenksels in Ziekenhuiskamer van de Toek...
Een ziekenhuiskamer met de nieuwste technologieën: Op 21 november werd het lint doorgeknipt waarmee de opening van de Ziekenhuiskamer van de Toekomst op De Haagse Hogeschool een feit was. Zoals de naam al impliceert, geeft de kamer een blik op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Studenten en onderzoekers van De Haagse zullen in deze kamer, bedacht vanuit een vraag uit het werkveld, onderzoek doen naar zorginnovaties en de behoeften van de eindgebruiker.
Lees verderEen klein bolletje voor een groot wereldprobleem
Elk jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic terecht in de oceaan. 46 procent van al deze plasticvervuiling bestaat uit verloren visnetten. Oliver Greenwood, net afgestuurd aan de opleiding Industrial Design Engineering, bedacht voor zijn afstudeerproject de Sonar Sphere. “Als je denkt in oplossingen, kun je een verschil maken.”
Lees verderDe perfecte manier om uit te zoeken waar je interesses l...
Wat ga ik doen? Ga ik van mijn hobby (koken) mijn beroep maken of neem ik een uitgebreider kijkje in de financiële wereld; een vakgebied waar ik altijd al interesse in had. Het was een tweesplitsing. Uiteindelijk heeft de opleiding Bedrijfseconomie (nu Finance & Control) het gewonnen van de Hotelschool in Maastricht. Daar zag ik mezelf toch niet echt rondlopen. Daarnaast is het koken een prima vrijetijdsbesteding. Finance als hobby lag minder voor de hand.
Lees verderStudenten De Haagse Hogeschool organiseren Fashion Event...
Op maandag 18 november draaide het bij de fashionshow van De Haagse Hogeschool om één ding: duurzaamheid. Beter gezegd, duurzaamheid in de mode-industrie. Met een groen perspectief voor ogen keken studenten en medewerkers naar de spetterende fashionshow waarmee het bewijs werd geleverd dat je er goed uit kunt zien én bij kunt dragen aan het milieu.
Lees verderMinister Bruins op bezoek bij pilot 'Sporthulpmiddelen b...
Minister voor Sport, Bruno Bruins bracht op 14 november een bezoek aan de Sportcampus Zuiderpark.
Lees verderDe beweegvloer: mooie stap naar een actiever dagpatroon ...
Veel kinderen bewegen minder dan goed is voor hun gezondheid. Om daar wat aan te doen, ontwikkelde het bedrijf Springlab een interactieve beweegvloer met een spellenpakket voor peuters. Op zoek naar een wetenschappelijke onderbouwing van het product klopte het bedrijf aan bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving. Dit besloot er een onderzoeksproject aan te wijden. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend.
Lees verderUiteindelijk zijn we mensen
Onze vrije samenleving staat op het spel. De wereld in de 21ste eeuw is een wereld van versnelde technologische ontwikkelingen als digitalisering, robotisering en een continue strijd om data. Filosoof Henriëtta Joosten schreef er een boek over. “Uiteindelijk zijn we mensen.”
Lees verderTechnische puzzels oplossen in Boekarest
Drie studenten van De Haagse Hogeschool (HBO-ICT) namen begin oktober deel aan de studentenwedstrijd European Cyber Security Challenge in Boekarest. Samen met studenten van de Universiteit Twente en Fontys Hogeschool streden zij tegen twintig Europese teams bij het oplossen van technische puzzels. Docent Cyber Security Daniel Meinsma reisde met hen mee.
Lees verderRapport Visitatie Platform Goed Bestuur voor een Veilige...
Op 9 mei 2019 vond de externe visitatie van het platform Goed Bestuur voor een Veilige Wereld plaats. Het Evaluatierapport onderzoeksvisitatie is afgelopen dinsdag 15 oktober door het CvB vastgesteld en inmiddels verzonden aan CEKO (Vereniging Hogescholen).
Lees verderBack to the future met Sander Mertens
Lector Energy in Transition Sander Mertens geeft 16 oktober zijn intreerede ‘Back to the future’. “We moeten nu actie ondernemen, anders staat het water letterlijk aan onze lippen.”
Lees verder‘Ik ben altijd een mijnenveld aan het bewandelen’
Al sinds de jaren 90 speelt het politieke en maatschappelijke debat over de islam. Een debat dat gekenmerkt wordt door polarisatie en scherpe tegenstellingen. Gert Jan Geling docent Integrale Veiligheidskunde aan De Haagse, redigeerde samen met arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University een bundel over het islamdebat in Nederland.
Lees verderProject uitgelicht: Verbetering diagnostiek schouderklac...
Hoe kun je met de inzet van artificial intelligence (AI) de diagnostiek bij schouderklachten verbeteren? Vanuit Medical Delta Living Lab Care Robotics houden studenten van de minor Applied Data Science zich bezig met deze onderzoeksvraag.
Lees verderAnnemiek (29) is UX/UI Designer: ‘Van complexe data kan ...
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemiek Scheele (29), UX/UI Designer bij applicatieontwikkelaar Moxio.
Lees verderSustainable Development Goals in ons onderwijs
Tien jaar geleden werd De Haagse Hogeschool UNESCO-school. Vorig jaar ondertekenden we de intentieverklaring om in ons onderwijs veel aandacht te besteden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Christine de Lille, lector Innovation Networks, laat tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar zien waarom de SDG’s zo dicht bij onze hogeschool staan en wat opleidingen nu al doen om de doelen te helpen verwezenlijken.
Lees verderVan hbo-studie kiezen tot droombaan vinden
Een hbo-studie kiezen na de middelbare school. Dat is niet iets wat je zomaar doet. Je bent jong en nog niet zo bezig met je maatschappelijke positie. Wat zijn je dromen voor later? Waar word je gelukkig van? Welke carrièrestappen wil je zetten? Het zijn lastige vragen om te beantwoorden als je net van de havo komt. Ik had in elk geval geen idee. Toch ben ik op mijn plek terechtgekomen. Via een onwijze omweg, die ik niet had willen missen.
Lees verderHet beste uit jezelf halen begint met een doel
Het beste uit jezelf halen. Sommige mensen krijgen dat van huis uit mee. Ik niet. Maar met een slechte start kun je toch een hoop bereiken. Als je je er maar voor inzet, de juiste mensen om je heen verzamelt en handelt vanuit vertrouwen en loyaliteit. Graag deel ik mijn verhaal met jullie: van zesjarige Surinamer in een klas vol witte kinderen tot een volwassen bedrijfseconoom in de horeca. Laat je niet tegenhouden in je groei!
Lees verderOpeningsspeech hogeschooljaar in teken van persoonlijke ...
De Haagse Hogeschool is al tien jaar een UNESCO-school. Een van de tienduizend scholen wereldwijd die internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel hebben staan. Bij de opening van het hogeschooljaar 2019-2020 geeft CvB-voorzitter Leonard Geluk aan waarom het belangrijk is UNESCO-school te zijn en hoe relevant persoonlijke groei voor hem daarin is.
Lees verderGroeien in ondernemerschap
Op jonge leeftijd had ik al mijn 'ondernemersdroom': tractorchauffeur worden! Een droom die ik snel heb laten uitkomen, maar na een half jaar wist ik zeker dat dit niet mijn einddoel was. Daarom besloot ik eerst in mijzelf te investeren. Door te gaan studeren, mijn kennis verder te verbreden en te groeien in ondernemerschap.
Lees verderAfstuderen en beroepskeuze: blijf wendbaar
Afstuderen en beroepskeuze. Twee werelden die niet zo heel ver uit elkaar liggen. Zou je zeggen. En toch viel het in mijn geval niet mee om beide goed met elkaar te verbinden. Intussen ben ik gegroeid van een onrustige en soms opstandige student tot een jongvolwassen professional.
Lees verderBedrijfsvoering in de gezondheidszorg: daar liggen veel ...
De bedrijfsvoering in de gezondheidszorg. Het is een wereld waaraan je niet snel denkt als je Finance & Control (voorheen: Bedrijfseconomie) studeert. Toch ligt daar een potentieel aan kansen voor studenten die de diepte in willen. Die willen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en zich in hun financiële functie blijvend willen ontwikkelen. Als Zorgfinancial van het Jaar 2018 zie ik het als mijn taak om jong talent te inspireren voor de brede bedrijfsvoering in de zorg. Iets voor jou?
Lees verderHorecaondernemer helpt afstudeerders verder
Tijdens zijn studie Ondernemerschap & Retail Management droomde Daan van Ginneken van een eigen Grandcafé. Een paar jaar na zijn afstuderen lukte het hem een tentje te kopen en er in korte tijd een zaak van te maken die een prijs won. Dat vroeg en vraagt 24/7 energie en aandacht. Toch vindt hij ook tijd om studenten te begeleiden met hun scriptie.
Lees verderEen stage met internationale impact
Tijdens je stage een digitale tool ontwikkelen die onverwachts wereldwijd wordt ingezet. Dat overkwam Sughra Hussain, vierdejaarsstudent Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Zij bouwde een dashboard in Excel dat – tot haar grote verbazing – door alle kantoren van Unicef gebruikt gaat worden. “Met de kennis opgedaan tijdens mijn studie, maak ik impact. Dat geeft voldoening.”
Lees verderJaarverslag 2018 gepubliceerd: De Haagse Hogeschool fina...
Het jaarverslag 2018 van De Haagse Hogeschool is vandaag gepubliceerd. Het jaar stond, evenals voorgaande jaren, in het teken van het realiseren van onze ambitie zoals verwoord in ons instellingsplan ‘Wereldburgers in een lerende samenleving’.
Lees verderDroombaan in thee na studie Bedrijfseconomie
Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen? Die vraag werd mij jaren geleden gesteld. Als ik iets écht graag wil, werk ik daarnaartoe. Daar heb ik geen miljoen voor nodig. Wel droomde ik er al jaren van om iets met thee en chocolade te gaan doen. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van Lente Thee en Chocolade. Na een studie Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool en jaren hard werken voor diverse organisaties heb ik nu mijn droombaan in thee gevonden.
Lees verderJaarlijkse afsluiting Maatjesproject HBO-V op De Haagse ...
Eerstejaars HBO-Verpleegkunde studenten van De Haagse Hogeschool zijn een jaar lang ‘maatje’ geweest van een eenzame oudere, een kind in een moeilijke opvoedsituatie, iemand met een psychische belemmering, oftewel iemand die wel eens een maatje kan gebruiken. Studenten leren zo naar hun toekomstige cliënten te kijken vanuit het perspectief van de zorgvrager en niet van de zorgverlener. Op dinsdag 25 juni werd het Maatjesproject-jaar afgesloten in aanwezigheid van studenten, cliënten en medewerkers van de Zonnebloem, een van de deelnemende organisaties in het project.
Lees verderSnelle test voor motorische vaardigheid
Joris Hoeboer, docent-onderzoeker bij De Haagse Hogeschool, promoveert 25 juni op zijn onderzoek naar motorische vaardigheid van basisschoolleerlingen. Hij ontwikkelde de MQ-scan, een snelle test om inzicht te krijgen in de motorische vaardigheid van een kind.
Lees verderLectoraat Urban Ageing viert officiële start
Op vrijdag 21 juni viert De Haagse Hogeschool de officiële start van het lectoraat Urban Ageing met de intreerede van Joost van Hoof met als thema prettig en succesvol ouder worden in de stad. En wie kan deze dag beter presenteren dan een van de bekendste jonge krachtige senioren die midden in het leven staan, Catherine Keyl?
Lees verderThe Sustainable Development Goals in motion(?)
According to Ms. Irina Bokova, Director-General of UNESCO “education has the responsibility to be in gear with 21st century challenges and aspirations, foster the right type of skills that will lead to growth and peaceful living together”.
Lees verderZeilreis brengt circulaire economie dichterbij
De circulaire economie moet de toekomst hebben. Althans, dat vindt Esmée Amsen. Zij studeert binnen afzienbare tijd af op dit duurzame thema. De vierdejaarsstudent Process & Food Technology deed in februari veel inspiratie op tijdens haar zeilreis van Sint Maarten naar Amsterdam.
Lees verderHaagse kick off onderzoek samensturing buurthuizen
Op dinsdag 28 mei jl. kwamen vrijwilligers, sociale professionals, bestuursleden en betrokken gemeente ambtenaren van twee Haagse buurthuizen bijeen op De Haagse Hogeschool. Deze bijeenkomst markeerde de start van het onderzoek ‘Lokale Samensturing Huis van de Wijk’ in Den Haag. In Den Haag heet een Huis van de Wijk nog gewoon buurthuis. Jaswina Bihari en Wim Burggraaff van De Haagse Hogeschool doen voor dit RAAK project onderzoek bij buurthuis Trefpunt Vliethage en buurthuis Mandelaplein.
Lees verderIntreerede Rob Gilsing 'Normaal doen – en andere wonderw...
Op 15 mei vierden we op De Haagse Hogeschool de officiële start van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. Het lectoraat bestaat al iets meer dan een jaar, maar vorige week woensdag stond de intreerede van Rob Gilsing gepland. Deze feestelijke gebeurtenis werd gecombineerd met de aftrap van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden. Met allerlei branchegenoten en andere geïnteresseerden, stond de middag in het teken van een symposium om met elkaar kennis te delen en te discussiëren.
Lees verderStudenten helpen inwoners Den Haag met belastingaangifte
Wie moeite heeft om zijn belastingaangifte in te vullen, kan half april terecht bij De Haagse Hogeschool. In samenwerking met de Belastingdienst verzorgen 62 studenten Accountancy vier dagen lang voor circa drieduizend mensen de aangifte inkomstenbelasting. Leni Behre: “De student die mij uitleg gaf was een topper.”
Lees verderStap uit je comfortzone en volg een deeltijdstudie
Na 20 jaar als communicatieadviseur te hebben gewerkt, begon het te kriebelen bij Jantien de Jonge (45). Ze wilde altijd nog iets anders doen: voor de klas staan. Direct na de Open Avond heeft ze zich ingeschreven voor de deeltijdvariant van de PABO. Hoe is studeren in deeltijd haar bevallen?
Lees verderOud-HHS-studente Yvette Watson maakt impact met circulai...
De wereld redden en echte impact maken. Dat is de rode draad in het leven van Yvette Watson. “Als kind maakte ik al fanatiek spandoeken voor GreenPeace.” De oud-student richtte haar eigen bedrijf PHI Factory op en werd onlangs genomineerd als tweede in de ABN AMRO Duurzame 50, ‘de jaarlijkse thermometer voor duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland’. “We kunnen gaatjes graven op Mars. We kunnen opereren via onze aderen. Dan moeten we toch ook het klimaatprobleem het hoofd kunnen bieden?!”
Lees verderHet werk van onze Europarlementariërs: ‘Wat doen ze daar...
Mendeltje van Keulen, lector Changing Role of Europe schreef samen met Chris Aalberts, docent onderzoekvaardigheden, het boek ‘Wat doen ze daar eigenlijk?’, op basis van gesprekken met twintig Nederlandse Europarlementariërs.
Lees verderSchilderswijk en Escamp University: de weekendschool als...
Meer kansengelijkheid in het Haagse onderwijs is de topprioriteit in de Haagse Educatieve Agenda 2018-2022. Leveren de Schilderswijk University en de Escamp University een bijdrage aan de ambitie van de gemeente Den Haag om de onderwijssegregatie en kansenongelijkheid tegen te gaan? De Haagse Hogeschool deed er onderzoek naar.
Lees verder8e Employer Network Event op 17 mei van opleiding Law st...
Studenten en alumni met tientallen nationaliteiten, professionals en vertegenwoordigers van toonaangevende organisaties op het gebied van vrede en recht, en vertegenwoordigers van universiteiten uit alle delen van de wereld, allemaal komen ze op 17 mei samen op het Employer Network Event (ENE) van de opleiding International and European Law (Law) van De Haagse. Nationale en internationale experts spreken tijdens het event.
Lees verderSamenwerking De Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden...
Met een vandaag (8 mei) getekende samenwerkingsovereenkomst versterken De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden de banden. De twee opleidingsinstituten spraken af meer gezamenlijk op te trekken in zowel onderwijs- en onderzoeksactiviteiten als in het verbeteren van het studentenklimaat in Den Haag. Ook zullen De Haagse en de Universiteit Leiden zich inzetten voor het beter zichtbaar en beschikbaar maken van de grote hoeveelheid beschikbare kennis in de Haagse regio. Op deze manier willen de beide instellingen bijdragen aan de nationale en internationale profilering van de stad Den Haag.
Lees verderEen betere jeugdhulp vergt dialoog over andere werkwijze
De jeugdzorg in Nederland moet doeltreffender worden. Maar dat proces verloopt nog niet zo soepel. Het lectoraat Jeugdzorg in Transformatie wil daar met praktijkgericht onderzoek verbetering in brengen. Op woensdag 15 mei houdt lector Rob Gilsing zijn intreerede. Dan vindt ook de presentatie plaats van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden, waarin zijn lectoraat is ingebed.
Lees verderWijze lessen voor de 21ste eeuw
Yuval Noah Harari, een Israëlische hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, gaat ervan uit dat de komst van de supercomputer met kunstmatige intelligentie een groter gevaar wordt voor onze welvaart en wereldvrede dan de kernbom, de toenemende immigratie of de veranderingen van ons klimaat. In zijn nieuwste boek – 21 lessen voor de 21ste eeuw – vertelt hij hoe we ons op de supercomputer kunnen voorbereiden.
Lees verderStudenten helpen inwoners Den Haag met belastingaangifte
Wie moeite heeft om zijn belastingaangifte in te vullen, kan half april terecht bij De Haagse Hogeschool. In samenwerking met de Belastingdienst verzorgen 62 studenten Accountancy vier dagen lang voor circa drieduizend mensen de aangifte inkomstenbelasting. Leni Behre: “De student die mij uitleg gaf was een topper.”
Lees verderFuture-Proof Retail: het nieuwe leren voor retailers en ...
Voor veel retailers lijkt het 5 voor 12 te zijn. Winkelstraten buiten de grote steden tellen steeds meer lege panden. Je zou er somber van worden. Níet op het Kennisfeest Future-Proof Retail. Daar is eerder sprake van enthousiasme voor een nieuw ecosysteem van leren voor retailers en studenten.
Lees verderMen at Work
De toestroom en uitval van mannelijke studenten bij de faculteit Sociaal Werk en Educatie is al heel wat jaren een heikel punt. De aanmeldingen zijn minimaal en de studenten die vervolgens op de opleidingen zitten vallen vaak vroeg uit, terwijl men in het beroepenveld mannelijke krachten goed kan gebruiken. Daarom organiseerde het lectoraat Inclusive Education een speciale avond waarbij alumni, professionals en studenten werden uitgenodigd om te zien hoe de opleidingen bij de faculteit Sociaal Werk en Educatie (SWE) aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor mannen.
Lees verderLeven met je zwarte hond
In zijn boek over depressie kiest docent en onderzoeker Bert van den Bergh een cultuurkritisch perspectief: onze individualistische prestatiemaatschappij maakt het moeilijk om echte banden met iemand aan te gaan. Juist dat gebrek aan afstemming met anderen maakt mensen ongelukkig. Depressie is volgens Bert dan ook eerder een afstemmingsstoornis dan een stemmingsstoornis.
Lees verderWaarom deze docent blij wordt van een geflipte klas
Abboy Verkuilen, docent Werktuigbouwkunde, staat zo min mogelijk voor de klas hoorcollege te geven. Hij staat in de klas, tussen de studenten, terwijl ze bezig zijn opdrachten uit te werken. Door dat onderwijsconcept, flipped classroom, steeg het slagingspercentage. “Ik merk dat studenten de stof nu echt begrijpen.”
Lees verderAminata Caïro genomineerd voor lector van het jaar
Aminata Caïro – lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool - is één van de genomineerde voor lector van het jaar ‘18|19’. Uit een sterk deelnemersveld zijn drie lectoren, waaronder Aminata, geselecteerd die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben ingezet rond het thema studentenwelzijn. In juni wordt door organisator ScieneGuide een winnaar gekozen.
Lees verderBehoefte collectieve woonvormen voor ouderen groeit
Huisvesting voor ouderen is één van de grote opgaven waar Nederlandse steden de komende decennia voor komen te staan. Oorzaak is de vergrijzing. De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan in hoeverre bestaande woongroepen hiervoor een oplossing kunnen bieden. De conclusie? Toewerken naar een woongroep 2.0
Lees verderSustainable development goals als kapstok voor wereldbur...
Voor De Haagse Hogeschool is wereldburgerschap een belangrijk thema. Hoe geven we dat vorm in ons onderwijs? De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties helpen daarbij. Twee docenten, Karel van Dijck en Eric Veldhoff, vertellen hoe ze de SDG’s in hun les gebruiken.
Lees verderVerkiezing ‘Sportiefste Basisschool' op Sportcampus Zuid...
Welke school gaat naar huis met de titel ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ of ‘Sportiefste SBO-School van Nederland’? Op 10 april wordt op Sportcampus Zuiderpark de finale van deze verkiezing gehouden.
Lees verderBetekenisvol zijn door de ogen van oudere stadsgenoten
In de laatste week van maart 2019 vond op De Haagse Hogeschool de workshop ‘documentairemaken door ouderen’ plaats. Deze workshop is vanuit het lectoraat Urban Ageing georganiseerd in het kader van de ‘werkplaats sociaal domein Den Haag-Leiden’.
Lees verderBoekpresentatie Verkeer(d) Verbonden
Donderdagmiddag 14 maart vond de feestelijke presentatie van het boek Verkeer(d) Verbonden plaats. Het podium in de hal van de Haagse Hogeschool was ingericht als een gezellige huiskamer, waarbij genodigden en geïnteresseerden langskwamen voor taart en een exemplaar van het boek.
Lees verderHier wordt groei gestimuleerd
Of ze een dagje mee wilde lopen, vroeg directeur Deborah Mevissen aan student Lucy Isenia. Die hoefde niet na denken. Lucy, moeder van twee kinderen, kwam op haar 27ste van Curaçao naar Nederland om Bedrijfskunde te studeren. Ze wilde groeien. Een meeloopdag met een directeur van De Haagse Hogeschool was een kans die ze niet kon laten schieten.
Lees verderAccreditatiecommissie oordeelt positief over HBO-V
De opleiding HBO-V werkte de afgelopen jaren aan vernieuwing van het onderwijs. Best spannend dan, als een een accreditatiecommissie, met onderwijsdeskundigen en specialisten uit het werkveld, je opleiding komt beoordelen.
Lees verderAward voor Deirdre Beneken genaamd Kolmer, lector Mantel...
Lector Mantelzorg, dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer, ontving op 8 maart, de internationale vrouwendag, een Award op het internationale congres van het Women's Economic Forum in Amsterdam.
Lees verderSalesmanager worden bij een (online) warenhuis: kan jij ...
‘Als je van de middelbare school komt, moet je kiezen: welke kant ga je op? Ik wist nog niet precies wat ik wilde. Wel wist ik dat ik ondernemen leuk vond. Vandaar mijn keuze voor Ondernemerschap & Retail Management. Een goede, zou later blijken.’ Guido Abbas (31) werkt al ruim elf jaar in de retail. Met veel plezier en inmiddels ook met veel ervaring. Hij vertelt over zijn functie als salesmanager bij Hudson’s Bay.
Lees verderWeg met hokjes: geloof in jezelf
Voel je je welkom op deze hogeschool? Word je opgenomen in de gemeenschap? Word je zo gefaciliteerd als student dat je helemaal wilt gaan voor de studie? Het zijn belangrijke vragen. Dit blijkt ook tijdens het kennismakingsbezoek van Maurice Limmen aan De Haagse. Hij is sinds december 2018 de nieuwe voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
Lees verderMinister Dekker in gesprek met studenten HBO-Rechten
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, ging op 7 maart in gesprek met zo’n honderd studenten HBO-Rechten van De Haagse. In de Speakers’ corner discussieerden de studenten met de minister over actuele onderwerpen zoals rechtvaardig straffen en buitengerechtelijke alternatieven om geschillen op te lossen. Dekker: “Ik vond het leuk om hier mijn gedachten te scherpen over een aantal belangrijke thema’s.”
Lees verderGame-app maakt kinderen bewust van cyber safety
We leren kinderen al vroeg bij het oversteken eerst naar links te kijken, dan naar rechts en opnieuw naar links. Net zo vanzelfsprekend zouden we hen moeten leren veilig te participeren in de digitale wereld. Het lectoraat Cyber Security & Safety liet een groep studenten binnen de minor Usable App Development onder leiding van onderzoekers een game-app ontwikkelen.
Lees verderAustralische gastdocente bij Huidtherapie
Ze kwam, ze bleef drie maanden en ze ging weer. Maar op de derdejaarsstudenten Huidtherapie maakte Jeannie Devereaux een grote indruk. Alleen al vanwege haar Australische accent. Als rasechte verhalenverteller wist zij haar studenten te enthousiasmeren voor hun vak.
Lees verderMinder bekende aspecten van de VN uitgelicht
In de komende drie jaar zal de nieuw benoemde lector Alanna O’Malley een onderzoeksgroep vormen en leiden: UN Studies in Peace and Justice. “Ik wil de manier veranderen waarop mensen over de VN denken. Mensen zeggen vaak dat de VN niet genoeg doet, maar ik vind het een ongelooflijk dynamische organisatie.”
Lees verderGeen feestbeest toch vrijwilliger bij Connected festival
Connected is niet zomaar een schoolfeestje, heel de hogeschool is voor een nacht het decor van een feest met festivalallure. Het succes van het feest wordt mede mogelijk gemaakt door studenten die vrijwillig hand en spandiensten verlenen. Twee vrijwilligers vertellen waarom ze meedoen.
Lees verderSamenwerking GGD Haaglanden en De Haagse Hogeschool in ‘...
De Haagse Hogeschool en GGD Haaglanden gaan intensief samenwerken aan innovatie, onderwijs, professionalisering en praktijkgericht onderzoek binnen de publieke gezondheid. Op woensdag 12 februari jl. tekenden zij hiervoor een samenwerkingsovereenkomst op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.
Lees verder10 tips om flexpert te worden
HRM-docent Lonneke Frie van het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling constateert dat kennis steeds sneller veroudert en voor nieuwe beroepen vaak andere vaardigheden worden gevraagd. Daarom heeft zij zich verdiept in het fenomeen ‘flexpert’. Dit zijn mensen die het voor elkaar krijgen om hun kennisniveau en vaardigheden continu aan te passen aan een omgeving die verandert en met hun ideeën en expertise voorzien in nieuwe behoeftes. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? En hoe word je zelf een flexpert? Haar 10 tips.
Lees verderBedrijven online laten opbloeien: kan jij ook
Rogier Schmit, aanhanger van vooruitgang en digital transformer, vertelt in een fleurige setting over de toekomst van werk. “Veel organisaties, hebben moeite met het ontwikkelen van hun huidige bedrijfsvoering. Hoe kunnen we digitaal transformeren? Hoe blijven we bestaan in deze veranderende wereld? Kortom: hoe verbeteren we de toekomst van ons werk?”
Lees verderStijging NSE bij vijf opleidingen reden voor feestje
Het College van Bestuur (CvB) zette deze maand vijf opleidingen in het zonnetje vanwege hun mooie, opwaartse resultaten in de Nationale Studenten Enquête (NSE). De teams kregen naast complimenten voor hun prestatie taart of iets anders lekkers. “De truc is om streng te zijn en studenten wat te leren en ze daarmee blij te maken.”
Lees verderCarrière maken in de financiële wereld: kan jij ook
Eind 2002 kwam Negin van Petersen - Mashal naar Nederland. Geboren en getogen in Afghanistan, gevlucht voor de oorlog, was ze vastbesloten om haar leven in Nederland op te bouwen. “Studeren wilde ik. Voor mezelf en mijn drie kinderen zorgen. Ik heb altijd een liefde voor cijfers gehad en begon na een Nederlands taaltraject aan mijn studie Bedrijfseconomie (het huidige Finance & Control) aan De Haagse.”
Lees verderRegisteraccountant worden bij BDO: kan jij ook
“Mijn vader ging elke zondagochtend de afschriften na. Zo hield hij onze persoonlijke administratie op orde. Als kleine jongen keek ik met hem mee en nog steeds kijk ik naar hem op. Wat hij deed, dat wilde ik ook. Werken als accountant. Hij vertelde er vaak over, bracht collega’s mee naar huis en maakte me nieuwsgierig. Het is gelukt: met veel plezier werk ik bij BDO, een van de grootste accountantskantoren van Nederland", vertelt Roy van Hagen enthousiast.
Lees verderVeelzijdig ondernemen: kan jij ook
“Foto- en videografie vind ik te gek. Na mijn opleiding heb ik een drone gekocht en ben ik samen met een maat begonnen met ondernemen. Videocontent maken voor bedrijven. Creatieve campagnes opzetten. Bedrijven kunnen nog zoveel halen uit online marketing. Wij proberen storytelling en leadgeneratie samen te brengen. En helpen organisaties concrete resultaten te behalen. Ondernemen is echt het leukste wat er is.”
Lees verderGeweldige tijd in Denver
Voor mijn minor Criminal Justice and Criminology ben ik afgelopen augustus afgereisd naar Denver, Verenigde Staten. Een heel semester van 17 weken heb ik daar vier vakken gevolgd op de Metropolitan State Univerisity of Denver (MSU Denver).
Lees verderVerdienen aan een zandbak
Sinds 1 augustus vorig jaar is het lectoraat Energy in Transition op De Haagse Hogeschool gestart. Lector Sander Mertens gaf afgelopen maandag 28 januari een lunchlezing in The Lighthouse. “De toekomst is al behoorlijk aan de gang.”
Lees verderLectoraat Urban Ageing gaat wederom Europese samenwerkin...
Vanaf februari 2019 gaat het Lectoraat Urban Ageing deelnemen in een derde COST Action. COST (European Cooperation in Science and Technology) is een Europees framework om transnationale samenwerking tussen onderzoekers te bevorderen binnen het gehele Europese continent. Het is één van de manieren om gestalte te geven aan de Europese ambities van het lectoraat.
Lees verderNieuw lectoraat over buitengerechtelijke geschillenbesle...
Het buitengerechtelijk oplossen van juridische problemen heeft onmiskenbaar voordelen. Onze nieuwe lector Barbara Warwas weet alles van deze zogenaamde informele geschillenbeslechting. In dit interview komen we meer te weten over geschillenbeslechting en hoe het lectoraat Multilevel Regulation dit aanpakt. Je bent uitgenodigd voor de aftrap van het lectoraat op 5 februari 2019.
Lees verderCreatief met sensoren
Bedenk een praktische en betaalbare oplossing om met sensoren data over gezondheid, leeftstijl en leefomgeving te vergaren. Met die opdracht gingen 29 deelnemers in het High Tech Centre Delft aan de slag. Geheel vrijwillig dompelden ze zich voor 24 uur onder in de ‘snelkookpan’ die Sensor Data Challenge heet.
Lees verderOptimale rolstoel met rolstoelergometer
Het onderzoekslab op de Sportcampus Zuiderpark heeft een rolstoelergometer. De rolstoelergometer biedt de mogelijkheid om, in de eigen rolstoel of handbike, zo realistisch en zo nauwkeurig mogelijk te trainen. Ook is het mogelijk uit te zoeken wat de optimale rolstoelinstellingen zijn. Zien hoe het werkt? Kijk het filmpje hieronder.
Lees verderTweede Kamerlid: ‘Internationalisering, een noodzakelijk...
Tijdens een werkbezoek op 21 januari bij De Haagse Hogeschool & Haagse Campus van Universiteit Leiden liet CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen zich in gesprek met studenten, een lector, een rector en een beleidsadviseur informeren over nut en noodzaak van internationalisering en wereldburgerschap in het hoger onderwijs.
Lees verderDocenten blij met prutswerk studenten
Studenten zonder duidelijk doel aan laten rommelen; het gaat tegen alle onderwijskundige logica in. Toch is dat de aanpak waarmee docenten van Communication & Multimedia Design de Olive Award wonnen, de prijs voor beste docententeam van De Haagse Hogeschool. Wat maakt hun werkwijze, tinkering, tot een succes?
Lees verderOnderzoekers leren praktische vaardigheden
Een wetenschappelijk onderzoek opzetten en uitvoeren, daar weten onze onderzoekers voldoende van. Maar over het schrijven van een goede subsidieaanvraag of de projectleiding rond een onderzoek, valt nog wel wat te leren. Een ervaren en een beginnende onderzoeker volgden daarom de leergang Bouwstenen voor succesvol praktijkgericht onderzoek.
Lees verderStudententeam Mens en Techniek wint Ability Battle Hacka...
Als enige deelnemende hogeschool heeft het studententeam van de opleiding Mens en Techniek| Bewegingstechnologie afgelopen december de Ability Battle Hackaton 2018 gewonnen. Zij wonnen deze wedstrijd – die werd gehouden bij het Universitair Medisch Centrum Groningen - van diverse grote Europese universiteiten.
Lees verderSubsidieaanvraag studenten maakt kunst toegankelijk voor...
Het Escher Museum in Den Haag wilde de kunst van Maurits Escher toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden. Scholieren van Technasium ISW Hoogland ontwikkelden daar, in overleg met de doelgroep, ideeën voor. Studenten Bestuurskunde schreven een subsidieaanvraag waardoor de ideeën werkelijkheid konden worden.
Lees verderNederland uitgelegd aan buitenlandse studenten
Om internationale studenten kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur organiseerde De Haagse Hogeschool de lezingenserie Dutch Insights. Zaken als de Nederlandse politiek, water management en natuurlijk Sinterklaas passeerden de revue. De studenten luisterden met verbazing en bewondering.
Lees verderWe doen meer aan duurzaamheid dan je denkt
Wat doet De Haagse Hogeschool eigenlijk aan duurzaamheid? Doet De Haagse wel genoeg? Waarom is er bijvoorbeeld geen gescheiden afvalinzameling in de openbare ruimten van de hoofdvestiging? Met die vragen kwamen studenten bij Maria Toko, student-lid van de Hogeschoolraad. Ze ging daarover in gesprek met het College van Bestuur van De Haagse en wat blijkt: “We doen meer dan de meeste mensen weten.”
Lees verderWachttijd studentenpsycholoog teruggedrongen
“De studentenpsycholoog zelf is een fantastisch persoon, maar het proces eromheen liet te wensen over.” Aan het woord is Thijs Weber (23), vijfdejaars student Mechatronica, die twee tentamenrondes moest wachten totdat hij zijn eerste afspraak had met de psycholoog van De Haagse Hogeschool. “Dan vraag je je af of ze je problemen wel serieus nemen.”
Lees verderStudenten even consultants voor de overheid
Van september tot en met november leek het alsof ze student af waren. Deden ze het werk van junior-consultants voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Leverden ze via deze overheidsorganisatie een stevig adviesrapport aan bedrijven die geïnteresseerd waren in een handelsdelegatie naar Colombia.
Lees verderWe betrekken de studenten vooraf bij de onderwijsopzet
Kortere lesblokken dan normaal, colleges met LEGO: het team van Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management (faculteit Technologie, Innovation & Society) durft te experimenteren. “We zijn rupsjes-nooit-genoeg als het om verbeteren van onderwijs gaat.”
Lees verderPolitie en brandweer vragen studenten om hulp
Politie en brandweer vroegen studenten van de duale opleiding Integrale Veiligheidskunde om innovatieve oplossingen te bedenken. Een mooie opdracht want de vierdejaars hadden nu te maken met een echte opdrachtgever. Maar ook een vage. Want wat voor innovatieve oplossingen dan precies? Kortom, een uitdaging.
Lees verderExtra kamers voor internationale studenten
Maanden achtereen in je auto slapen, couchsurfen bij vrienden of dan toch maar dat dure hotel boeken. Wegens de huisvestingsproblemen in Den Haag slapen studenten overal en nergens. Vooral internationale studenten kunnen nauwelijks een kamer vinden. De Duitse Maren Flunkert (22) deelt haar ervaringen van haar “waanzinnig lange en vermoeiende zoektocht”.
Lees verderKom mee naar buiten, allemaal
Goed natuuronderwijs stimuleert milieubewust gedrag. Natuur moet je zien, horen, ruiken en proeven. Daarom gaan Pabo studenten met Haagse basisschoolleerlingen naar buiten. Studente Vlera: “Fijn dat je ook in Den Haag naar buiten kunt als je natuurles wilt geven.”
Lees verderBasalt: Zuid Holland krijgt grootste expertisecentrum re...
Het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie gaan vanaf 1 januari 2019 samen verder. Met dezelfde kwaliteit van zorg, onder een andere naam. Vol trots presenteren wij deze naam vandaag voor het eerst buiten de muren van onze organisatie: Wij heten vanaf 1 januari Basalt.
Lees verderEnergie voor facility managers
Chantal Spruit is er trots op. Haar bachelorscriptie ‘Facility manager, hier krijg je energie van!’ is door Facility Management Nederland bekroond met de FMN Student Award 2018. Een hele eer. Sindsdien krijgt zij op LinkedIn opmerkelijk meer connectie-aanvragen.
Lees verder‘Eindelijk geen koude kip meer’
Kort geleden stapte Floris van Vliet (21) de studentenpanelmeeting van De Haagse binnen. ‘Een halfuurtje maar, ik wilde graag een goed idee droppen bij het College van Bestuur: of ze magnetrons wilden neerzetten. Wat bleek? Anderen waren me voor.’ Op verzoek van studenten staan naast de ingang van de kantine twee gloednieuwe magnetrons.
Lees verderBlockchain razend populair op De Haagse
Blockchaintechnologie heeft potentie de wereld te veranderen. Dus belangrijk dat De Haagse Hogeschool vinger aan de pols houdt. Docent en onderzoeker Jordi Jansen startte een kennisnetwerk en geeft een minor over blockchain en FinTech. Zijn colleges zitten bomvol.
Lees verderStudenten De Haagse Hogeschool presenteren prototype sch...
Om ervoor te zorgen dat ook kinderen met een ernstige beperking kunnen schaatsen, hebben studenten Mens en Techniek | Bewegingstechnologie (MTBT) en de faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving (TIS) | Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van De Haagse Hogeschool een nieuw schaatshulpmiddel ontworpen. Het prototype is eerder gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Beweegredenen in Pulchri Studio. Deze tentoonstelling is in het leven geroepen om de ontwikkeling van het hulpmiddel te stimuleren en de introductie van twintig schaatstoestellen bij het Sporttainment Center De Uithof in Den Haag te financieren. De tentoonstelling - die ook tijdens de kerstvakantie haar deuren opent - wordt op zondag 6 januari om 15 uur afgesloten met een benefietveiling waarbij bezoekers kunnen bieden op kunstwerken.
Lees verderStudenten Commerciële Economie halen 6416 euro op voor 3...
In een recordtijd van vijf weken hebben drieëntwintig studenten van het keuzevak Event Management allerlei evenementen georganiseerd om geld op te halen voor 3FM Serious Request: Lifeline. Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar staat het initiatief in het teken van drie doelen: Reanimatie in Nederland, Bescherming tegen Natuurgeweld en Noodhulp bij Oorlog en Conflicten. Margot Walraven, projectleider van 3FM Serious Request, nam de cheque ter waarde van 6416 euro gisteren in TivoliVredenburg in ontvangst.
Lees verderVan diversiteit naar inclusie
Twaalf organisaties, waaronder De Haagse Hogeschool hebben op 19 december het Europees Charter Diversiteit getekend tijdens de themabijeenkomst ‘Van diversiteit naar inclusie’ in de Tweede Kamer. Dit Charter helpt publieke en private organisaties bij het opstellen en naleven van diversiteitsbeleid. Rajash Rawal ondertekende de charter namens De Haagse en Aminata Cairo, onze lector Inclusive Education, was gastspreker.
Lees verderDelft maakt gebruik van frisse studentenblik
Hoe kun je het leven van alledag voor inwoners van Delft verbeteren met gebruikmaking van slimme technologie? Nou, mogelijkheden genoeg. Dat blijkt op maandag 17 december wel tijdens een korte expositie door studenten van de opleiding User Experience Design. Zij laten daar zien van welke betekenis zij kunnen zijn als het gaat om de vernieuwing van de digitale agenda van de gemeente Delft.
Lees verderSubsidieaanvraag studenten maakt kunst toegankelijk voor...
Het Escher Museum in Den Haag wilde de kunst van Maurits Escher toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden. Scholieren van Technasium ISW Hoogland ontwikkelden daar, in overleg met de doelgroep, ideeën voor. Studenten Bestuurskunde van De Haagse Hogeschool schreven een subsidieaanvraag waardoor de ideeën werkelijkheid konden worden.
Lees verderMoeilijke keuzes sprintkampioene pakken goed uit
Tijdens het EK in Berlijn deze zomer veroverde Marlene van Gansewinkel (tweedejaars Bewegingstechnologie) goud op de 100 én de 200 meter sprint, beide ook nog eens wereldrecords. Dus ja, 2018 was voor haar een goed jaar. Maar daar had het in 2017 helemaal niet naar uitgezien. Een andere trainingsmethode en het besluit te gaan studeren, zorgden ervoor dat ze haar post olympische dip overwon.
Lees verderStudenten presenteren met succes prototype augmented rea...
Andra en Rubina van de opleiding Industrial Design Engineering (IDE) zijn enthousiast. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteerden zij met hun medestudenten met succes drie veelbelovende projecten. Een van de projecten was Hilume: een augmented reality app. Hiermee kunnen mensen tijdens het winkelen vinden wat ze écht nodig hebben.
Lees verderChallenge based learning geeft studenten de ruimte
Zoveel mogelijk uit je studie halen. Zorgen dat je de professional wordt die je wilt. Hoe doe je dat? Studieloopbaanbegeleiding is dan vaak het antwoord. Maar níet bij de opleiding Voeding & Diëtetiek. Daar hebben de docenten Linda Kruese, Lucita Couto-Gestal en Memon Boukiour vorig studiejaar het challenge based learning ontwikkeld. Studenten uit alle leerjaren zijn daarbij betrokken.
Lees verderMet een tuktuk levens redden
Drie studenten van De Haagse Hogeschool, Victoria Martynova, Jamie Boon en Edwin de Wit, mochten tijdens de Central Innovation District (CID) conferentie hun TukAid-prototype presenteren. De drie studenten ontwikkelden een ombouwpakket om van een tuktuk een ‘Tuktuk Ambulance’ te maken. Het prototype werd gesponsord door het CID. Met de ombouwpakketten willen de drie studenten een bijdrage leveren aan betere en snellere noodzorg op plekken waar dit niet altijd vanzelfsprekend of mogelijk is.
Lees verderMultiBALL beweegmuur helpt motoriek kinderen te verbeter...
De eerste multiBALL beweegmuur van Nederland staat in de Sportcampus Zuiderpark. Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving gaat met studenten onderzoek doen naar de rol die deze technologie kan spelen om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
Lees verderNieuwe gedragscode voor onafhankelijk en integer onderzo...
Waar de universiteiten en het hbo eerst een aparte gedragscode wetenschappelijke integriteit hadden, geldt er nu een nieuwe gedragscode voor universiteiten én hogescholen. De gezamenlijke code is een stukje emancipatie van het hbo. Een logische ontwikkeling want het praktijkgerichte onderzoek van hogescholen wordt steeds belangrijker. Waarom moest de code er komen en wat schieten wetenschappers en samenleving ermee op?
Lees verderProject 'Zukunft Deutschland' wint het Europees Talenlab...
Op vrijdag 2 november, op de Landelijke Studiedag Levende Talen, is het Europees Talenlabel uitgereikt aan het project Zukunft Deutschland, een project van de opleiding European Studies van De Haagse Hogeschool. Leo Tunderman, programmaleider van Zukunft Deutschland, ontving de prijs uit handen van Sarah Breslin, directeur van het Europese Centrum voor Moderne Vreemde Talen van de Raad van Europa. Het Europees Talenlabel is een jaarlijkse Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. De prijs beloont nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en ‘good practices’.
Lees verderNieuwe leerstoel voor de bestudering van de Verenigde Na...
De Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool hebben per 1 september 2018 een nieuwe leerstoel voor de bestudering van de Verenigde Naties. Historicus Alanna O’Malley is de komende drie jaar bijzonder hoogleraar United Nations Studies: Peace and Justice. Bij De Haagse Hogeschool wordt zij lector van het gelijknamige lectoraat. Op dinsdag 20 november zal prof. O'Malley de onderzoeksagenda voor de leerstoel presenteren en een lezing geven getiteld: 'De Verenigde Naties, van blauwe helmen naar blauwe luchten’.
Lees verderPrijzen voor praktijkgericht onderzoek
Op 1 november reikte De Haagse Hogeschool prijzen uit voor de beste afstudeerscriptie, het beste docententeam en het beste onderzoek. De Haagse wethouder Onderwijs Saskia Bruines, was jurylid van laatstgenoemde prijs. “De onderzoeken gingen allemaal over dingen die raakten aan actuele punten in de samenleving. Het is allemaal heel erg bruikbaar.”
Lees verderStudenten helpen winkeliers Den Haag
Een bijzonder project van De Haagse Hogeschool: een groep hbo-studenten onderzoekt hoe kleine ondernemers in winkelcentrum Mariahoeve het hoofd boven water kunnen houden. Dat is namelijk niet makkelijk in een tijd dat grote winkelketens en webshops de dienst uitmaken. 'Persoonlijk contact, daar moeten we op inzetten', aldus student Rachel Damn.
Lees verderGrip op Europa
Europa, dat is toch die trage en tegelijk doordenderende moloch die vanuit Brussel constant nieuwe regels over ons uitstort? Regels die we steeds als fait accompli ervaren? Gelukkig hebben we Mendeltje van Keulen. Deze nieuwe lector geeft handvatten waarmee wij, burgers, beleidsmakers en ondernemers, grip op Europa krijgen. Op 6 november houdt ze hierover haar intreerede.
Lees verder‘Ik wil een positieve impact hebben op mijn omgeving’
Deniz Dibooglu (22) won in september de ECHO Award 2018, een landelijke prijs voor excellent hbo-talent met een niet-westerse achtergrond. Hij studeerde in februari af aan de opleiding HRM. Als scholier wilde hij advocaat worden en veel geld verdienen, nu wil Deniz vooral een positieve impact hebben op zijn omgeving.
Lees verderOne Young World bij De Haagse
One Young World (OYW) is in town! Woensdag 17 oktober gaf Koningin Maxima het startschot voor het grootste internationale jongerencongres ooit tijdens een spectaculaire openingsceremonie in de tuin van het Vredespaleis.
Lees verderMkb weet kersverse lector cybercrime al te vinden
De behoefte aan bestrijding van cybercrime bij het mkb is groot. Nog voor het lectoraat van Rutger Leukfeldt goed en wel van start was gegaan, stond het mkb al bij hem op de stoep. Hij is enthousiast aan de slag gegaan. “Vanuit de criminologie zijn er grote vragen te beantwoorden. Gelden de huidige theorieën? Misschien hebben cybercriminelen wel een andere persoonlijkheid dan gewone boeven. Dat vraagt dan om andere interventies.”
Lees verder