Nieuws

De German Desk: studenten actief voor het mkb in Den Haa...

Stel je voor: je raakt in gesprek met iemand. Die persoon vraagt wat je doet. “Ik ben student.” “O, dus je zit de hele dag in de schoolbanken?” Jij: “Nee, ik zit nu bij een bedrijf en zorg ervoor dat dit bedrijf zo veel mogelijk kansen pakt op de Duitse afzetmarkt.” Wauw! Hoor je de verbaasde stilte vallen? Maar dát is precies wat je doet wanneer je als student deel uitmaakt van de German Desk. Een geanimeerd gesprek met studenten die genieten van de dynamiek van innovatief onderwijs.

Lees verder

Aangepast mondkapjesbeleid

Sinds 15 januari is het voor iedereen verplicht om binnen de gebouwen van onderwijsinstellingen te allen tijde een mondkapje te dragen. Deze uitbreiding van de mondkapjesmaatregel binnen het hoger onderwijs is de voorwaarde die hoort bij de versoepeling van de lockdown voor het hoger onderwijs, zoals door de regering bekend gemaakt op 14 januari. Waar het dragen van een mondkapje voordien alleen verplicht was in de algemene ruimtes van de hogeschool, en dan vooral bij het verplaatsen, geldt er vanaf zaterdag 15 januari voor studenten en medewerkers binnen álle ruimtes van De Haagse Hogeschool, inclusief de klaslokalen, een verplichting tot het dragen van een (bij voorkeur medisch) mondkapje.

Lees verder

Lantaarnpaal reageert op bluetooth-signaal

Camiel houdt ervan om zijn agenda gevuld te houden. Anders gaat hij maar onzinnige dingen zitten doen waar hij achteraf spijt van heeft. Deze student Elektrotechniek stapte over van de TU naar De Haagse Hogeschool en is nu hard op weg om zijn studie in drieënhalf jaar af te ronden. Aangezien het puzzelen tijdens een programmeerpracticum hem telkens weer enthousiast maakte, zocht hij een stage waarbij hij zich op software kon richten. Dat is gelukt. Camiel maakt nu een programma voor een microcontroller in een lantaarnpaal.

Lees verder

Onderzoek: Buitenspelen: wie, waar en wat?

Onderzoek

In zowel onderzoek als beleid komt er gelukkig steeds meer aandacht voor een speelvriendelijke openbare ruimte. Toch is er vaak nog weinig inzicht in hele basale vragen. Spelen jongens bijvoorbeeld meer buiten dan meisjes? Waar spelen kinderen vooral buiten? En wat doen ze daar?

Lees verder

5 Tips voor Blue Monday

Onderzoek

Maandag 17 januari 2022 is het Blue Monday. De kerstballen zijn opgeruimd, de goede voornemens van de baan en de sleur hakt er in. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is Blue Monday wereldwijd de meest depressieve dag van het jaar. Wetenschappelijk bewezen of een marketingstunt om de verkoop van vakanties te stimuleren? Feit blijft dat er genoeg mensen zijn die in deze tijd van het jaar last hebben van sombere gevoelens. Het kenniscentrum Health Innovation geeft je 5 tips om somberheid te lijf te gaan. Met een bonustip waar je het hele jaar plezier van zult hebben.

Lees verder

Update n.a.v. persconferentie 14 januari

Tijdens de persconferentie van 14 januari heeft de regering laten weten verschillende maatregelen te versoepelen. Zo mogen universiteiten, hogescholen en mbo’s vanaf maandag onder voorwaarden weer onderwijs op locatie gaan verzorgen.

Lees verder

Food Boost Challenge vraagt studenten om gezonde ideeën

Onderzoek

Een challenge die studenten uitdaagt om groenten en fruit (producten) populairder te maken onder jongeren is vandaag geopend. Op initiatief van Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL, en met het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving als onderzoekspartner, staat de Food Boost Challenge in het teken van de zoektocht naar baanbrekende ideeën. Er ligt een prijs van € 5.000,- klaar voor hét idee dat afrekent met het probleem dat jongeren structureel te weinig groenten en fruit eten. Tot 19 februari kunnen deelnemers plannen indienen.

Lees verder

Tussen Brussel en het stadhuis: podcast serie over Europ...

Onderzoek

Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers?

Lees verder

Update n.a.v. persconferentie 3 januari

Op 3 januari 2022 heeft het kabinet het huidige coronabeleid opnieuw gewogen. Voor het hoger onderwijs geldt een ongewijzigd beleid. Dit betekent concreet dat al het hoger onderwijs in Nederland tot tenminste 14 januari online verzorgd wordt. De bestaande uitzondering voor praktijkonderwijs, onderwijs aan kwetsbare studenten en toetsing blijven van kracht. Op 14 januari volgt een nieuw weegmoment en worden de maatregelen voor het hoger onderwijs opnieuw bekeken.

Lees verder

Hoe seniorvriendelijk zijn onze steden?

Onderzoek

De wereldwijde vergrijzing van de stedelijke bevolking vraagt om meer leeftijdsvriendelijke steden: afgestemd op de wensen en behoeften van senioren en die hen volop kans bieden om mee te doen met de maatschappij. Het lectoraat Urban Ageing gaat samen met nationale en Europese partners de seniorvriendelijkheid van 4 Europese steden onderzoeken tijdens het driejarige project City & Co.

Lees verder

Afscheidsreceptie voor lector UN studies Alanna O’Malley

Onderzoek

Op 13 december was er een kleine afscheidsreceptie voor lector UN studies Alanna O’Malley, met gasten van de HHs, de universiteit Leiden en de gemeente Den Haag. Alanna vertrekt bij de HHs per 31 december om zich te wijden aan haar European Research Council subsidieproject, dat ze met een team onderzoekers uitvoert bij het instituut voor Geschiedenis van de universiteit Leiden.

Lees verder

Update n.a.v. persconferentie 18-12 

Vanavond, op zaterdag 18 december, heeft minister-president Rutte weer een lockdown aangekondigd die vanaf morgenochtend 05.00 uur zal gelden. Tot 14 januari 2022 gaat Nederland, met slechts enkele uitzonderingen zoals voor essentiële winkels, weer op slot. Ook het (hoger) onderwijs sluit tenminste tot en met 9 januari de deuren. Wel wordt daarbij weer een uitzondering gemaakt voor toetsing, praktijkonderwijs en onderwijs aan kwetsbare studenten. De overheid roept op om de eerste week na de vakantie alleen online onderwijs te geven. Uiterlijk 3 januari neemt het kabinet een besluit over het vervolg van de lockdown voor het onderwijs na 9 januari.  

Lees verder

Paarse Vrijdag bij De Haagse

Onderzoek

Op 10 december 2021 was het Paarse Vrijdag, een dag waarop iedereen solidariteit kan tonen met LHBTIQ+ ’ers, simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk. Dit initiatief is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en Canada waar Spirit Day voor het eerst plaatsvond, als middel om het pesten van LHBTIQ+-jongeren tegen te gaan. Ook De Haagse sloot zich aan bij dit initiatief, en riep al haar studenten en medewerkers die de queer-community een warm hart toedragen ook paars te dragen op 10 december.

Lees verder

Survey Wereldburgerschap en Internationalisering: doe je...

Onderzoek

Moet je in het buitenland gestudeerd of stagegelopen hebben om jezelf een wereldburger te noemen? Hoe leid jij jouw studenten op tot wereldburgers en welke rol speelt internationalisering daarbij. Het kenniscentrum Global & Inclusive Learning is benieuwd naar jouw mening en ervaring. Werk je mee aan de survey ‘Wereldburgerschap en Internationalisering’?

Lees verder

Internationale samenwerking onderzoek: duurzame en socia...

De National Natural Science Foundation of China (NSFC) en NWO hebben binnen het Merian Fund de financiering van 2 projectvoorstellen van het lectoraat Data Science gehonoreerd. De onderzoeksprojecten zijn onderdeel van een samenwerkingsprogramma tussen Nederland en China en geven het lectoraat de kans om verbinding te maken en samen te werken met vooraanstaande Chinese en Nederlandse universiteiten. De projecten zullen bijdragen aan duurzame en sociale lokale energiesystemen.

Lees verder

Update n.a.v. persconferentie 14-12: Geen aanvullende ma...

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december aangegeven dat de huidige coronamaatregelen verlengd worden. Er worden geen extra maatregelen ingevoerd voor het hoger onderwijs. Voor De Haagse verandert er dus vooralsnog niets. We mogen fysiek onderwijs blijven geven, ook in de avonduren.

Lees verder

Blog Elisabeth Minnemann - Jezelf zijn

Vorig jaar bezocht ik op Paarse Vrijdag een sessie van onze minor Diversiteit en seksualiteit. De (inmiddels gepensioneerde) docent achter die minor, begroette mij met de vriendelijke vraag: “Jij bent waarschijnlijk cisgender?” En ik moet eerlijk bekennen: ondanks dat we al weken aan het praten waren over regenboogvlaggen en activiteiten rond identiteit voor deze vrijdag, wist ik even niet wat hij bedoelde. Kennelijk had ik toch nog wat bij te spijkeren aan mijn kennis rond seksuele en genderdiversiteit.

Lees verder

Rosa’s exoskelet maakt mensen mobiel

De prothese van haar opa, daar is het allemaal mee begonnen. Rosa Barg is derdejaarsstudent Mechatronica aan De Haagse. Ze zit in de elfde week van haar eerste stage en werkt bij Allied Motion aan een aandrijving voor een kniegewricht van een exoskelet. Zo’n uitwendig skelet biedt uitkomst als het lichaam zelf bepaalde bewegingen niet kan maken of als er extra kracht nodig is. Wie Rosa een jaar geleden ingefluisterd had dat ze dit nu zou kunnen, had op een schaterlach kunnen rekenen.

Lees verder

Promovendus Arie Taal ontwikkelt manier om verborgen ene...

‘Met deze methode kunnen we een gezond binnenklimaat handhaven’ De discussie over hernieuwbare of duurzame energie is levendig. Moeten we alle daken vol zonnepanelen leggen? Hele weilanden daarmee bedekken? Of kiezen we voor megawindturbines? Maar ja, wie wil zo’n ding – net zo hoog of hoger zelfs dan de Domtoren – zien verrijzen naast zijn woonwijk?! Hoe dichter de discussie raakt aan de eigen woonbeleving hoe feller zij wordt gevoerd. Daarbij vergeet men vaak één aspect: we winnen al veel energie door minder te verspillen. Op dinsdag 23 november promoveerde docent-onderzoeker Arie Taal op een methode waarmee hij verborgen energieverspilling kan opsporen en verhelpen.

Lees verder

Onderzoeker en docent Joris Hoeboer schrijft praktisch b...

Onderzoek

Een leven lang bewegen betekent een leven lang fitter, gezonder en minder kans op overgewicht. En dat begint bij het aanleren van goede motoriek bij kinderen. In het boek ‘Leer bewegen!’ geven onderzoeker Joris Hoeboer en hoogleraar Geert Savelsbergh nieuwe inzichten, praktische tips en handvatten voor de motorische ontwikkeling. “Je kunt beter met veel variatie oefenen, dan 1000 keer dezelfde beweging herhalen.”

Lees verder

International Public Management studenten doen met succe...

Op maandag 4 oktober 2021 werd in het Vredespaleis in Den Haag de Internationale Dag van Geweldloosheid gevierd. Twee tweedejaars International Public Management studenten, Kevin Eustatia - Palm en Rianne Jenner woonden de viering bij omdat zij deelnamen aan de Ghandi Essay Competition. Het essay van Rianne werd uiteindelijk gekozen als het winnende essay.

Lees verder

Unieke master van De Haagse Hogeschool overtreft verwach...

“De opleiding overtreft mijn verwachtingen. Een breed scala aan cybersecurity-onderwerpen komt aan bod en we gaan ook de diepte in.” Student Mitchell Pompe vertelt enthousiast over de master Cyber Security Engineering, waaraan hij in februari is begonnen. Ook student Peter Konings – hij heeft zijn Master of Science bijna binnen – is enthousiast. Dat verbaast lector Marcel Spruit niet. Hij stond aan de wieg van de master die heel dicht bij de praktijk staat en die werkgevers als een pre beschouwen. Beiden studenten volgen de master naast hun baan. Wat zij leren, kunnen ze onmiddellijk in praktijk brengen.

Lees verder

Een leven lang bewegen begint bij goede motoriek

Onderzoek

Een leven lang bewegen betekent een leven lang fitter, gezonder en minder kans op overgewicht. En dat begint bij het aanleren van goede motoriek bij kinderen. In het boek ‘Leer bewegen!’ geven onderzoeker Joris Hoeboer en hoogleraar Geert Savelsbergh nieuwe inzichten, praktische tips en handvatten voor de motorische ontwikkeling. “Je kunt beter met veel variatie oefenen, dan 1000 keer dezelfde beweging herhalen.”

Lees verder

Oud-student PABO wint scriptieprijs

'Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar' dat is de rode draad van de leerlijn digitale geletterdheid waarmee oud-student Kim Pauw-Noordam de scriptieprijs van de PABO aan De Haagse Hogeschool heeft gewonnen. Midden in de 'week van de mediawijsheid' gaf Pauw-Noordam een boeiende les uit de leerlijn aan leerlingen uit groep zes van OBS Prins Willem Alexander in het Haagse Laakkwartier.

Lees verder

Zoetermeer en De Haagse Hogeschool zetten in op cybervee...

Onderzoek

Cybercriminaliteit is een acuut en toenemend probleem. Voor de bestrijding hiervan is niet alleen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar juist ook toegepast praktisch onderzoek. Daarom hebben de gemeente Zoetermeer en het lectoraat Cyber Security in het mkb van De Haagse Hogeschool hun samenwerking met nog eens vier jaar verlengd.

Lees verder

Vier tips uit onderzoek over kleuters en bewegen

Onderzoek

Veel kleuters vinden gym het leukste ‘vak’ op school. Toch bewegen kinderen al jaren steeds minder – en minder goed. Hoe is het tij te keren en kun je zorgen dat jonge kinderen met plezier goed leren bewegen? Pim Koolwijk, docent en onderzoeker aan De Haagse Hogeschool, geeft vier tips en adviezen uit onderzoek.

Lees verder

THiNK FeST afgesloten met prachtige Prijzenparade

Aan het einde van de dag vol workshops en verrassende ontmoetingen verzamelen alle THiNK FeST-gangers zich op donderdagmiddag 4 november in de aula voor de Prijzenparade. Daar reikt CvB-lid Rajash Rawal aan zeven afgestudeerden, vier promovendi een team van docenten en een team van onderzoekers mooie prijzen uit. Wie zijn in het zonnetje gezet en wat hebben zij gepresteerd? Een fotopresentatie.

Lees verder

Update n.a.v. persconferentie 12 november 2021

Vanwege de nog steeds oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames heeft de regering tijdens de persconferentie van 12 november aanvullende maatregelen aangekondigd. We brengen je graag op de hoogte wat dit betekent voor onze hogeschool. De aangekondigde maatregelen, die per zaterdag 13 november 18.00 uur in zullen gaan, hebben gelukkig slechts een beperkte impact op ons onderwijs. Fysiek onderwijs op onze campus kan verder gewoon doorgang vinden.

Lees verder

Behoefte van de cliënt centraal zetten

Opleidingen

Juristen weten alles over wet- en regelgeving en zijn goed in het bedenken van juridische oplossingen. ‘Logisch’, zegt Caroline van Kordelaar, docent HBO-rechten, ‘maar in de praktijk spelen meer factoren een rol. Bij HBO-rechten duaal leren studenten klantgerichter te kijken en te handelen en dat toe te passen bij de organisatie waar zij werken.’

Lees verder

Docent- en columnist Jennifer Kilgus Smits deelt haar ve...

Onderzoek

Jarenlang werkte Jennifer Smits-Kilgus in Washington DC, oftewel ‘The Hill’. Het is een plek waar een werkweek van 70 uur normaal is en waar je elk jaar van functietitel kan veranderen. Zo had Jennifer in tien jaar tijd elf(!) verschillende functies in Washington. In een nieuwe aflevering van de podcast Global Gossip vertelt ze over een voor haar “verslavende werkomgeving” waar elke minuut iets spannends gebeurt.

Lees verder

Jongeren met impact

Onderzoek

Laurence Guérin en Carien Verhoeff stellen dat het niet vanzelfsprekend is dat jongeren op basis van gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid participeren in besluitvorming over complexe maatschappelijke vraagstukken zoals het klimaatbeleid.

Lees verder

Een stad voor iedereen: samen werken aan een inclusieve ...

Onderzoek

Samenvatting intreerede lector Katja Rusinovic

Nog nooit eerder woonden er meer mensen in de stad dan daarbuiten. Dat maakt een stad niet alleen een plek van verwachting, innovatie en werkgelegenheid, maar ook van armoede, onveiligheid en sociale uitsluiting. Doordat woningen onbetaalbaar worden, verdwijnt de middenklasse uit de stad en komen steeds grotere groepen in een precaire sociale positie terecht. Dat maakt ‘een inclusief progressief urbanisme’ (Richard Florida) meer dan ooit nodig. Het kenniscentrum Governance of Urban Transitions levert met praktijkgericht onderzoek een bijdrage aan een inclusieve stad. Het onderzoek van het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkelingen wil Katja Rusinovic toespitsen op 3 thema’s.

Lees verder

Promotiebeurzen van NWO voor leraren toegekend aan docen...

Onderzoek

De Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie (NWO) heeft twee promotiebeurzen voor leraren toegekend aan docentonderzoekers Ohad Ben Shimon en Stefania Marassi. Zij gaan bij Kenniscentrum Digital Operations & Finance onderzoek doen. Met de beurs van NWO hebben Ohad en Stefania de komende vijf jaar ruimte om promotieonderzoek te doen, terwijl zij ook les kunnen blijven geven.

Lees verder

5 tips over mediawijsheid

De digitale samenleving biedt veel mogelijkheden. Je kunt snel en makkelijk contact houden met vrienden aan de andere kant van de wereld, je hoeft je huis niet meer uit voor de boodschappen, je werk of je studie. Om echt mee te doen met de digitale samenleving, moet je wel weten hoe je het beste kunt omgaan met media. Kortom: je moet mediawijs zijn.

Lees verder

Caspers converter verbindt stroomnetten

Tijdens de Prijzenparade van De Haagse werden die studenten in het zonnetje gezet die tijdens hun afstuderen een buitengewone prestatie hebben geleverd. Zij wonnen de Afstudeerprijs 2021. Namens techniekfaculteit TIS stond Casper Grootes op het podium. Inmiddels is hij klaar met zijn studie, maar hij deed Elektrotechniek en ontwikkelde een converter die gelijkstroom om kan zetten in wisselstroom én andersom. Dat is handig als we straks naast het bestaande AC-net een DC-net willen aanleggen.

Lees verder

‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’

Patrick Dekker werkt bij Orthototaal als Orthese Specialist. Deze tak binnen Medux bezoekt klanten om daar ortheses op te meten en te maken. Patrick zijn tip aan iedereen is: ‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’ Na zijn studie bewegingstechnologie in Den Haag is Patrick terecht gekomen bij Medux. “Ik ben samen met collega’s van rolstoel leverancier ‘Van Breugel’ naar MHG, onderdeel van Medux, gegaan. Hier heb ik enkele jaren rolstoel advies gegeven binnen de WLZ en WMO. Later heb ik intern de overstap gemaakt naar Orthototaal. Ik zocht naar meer verdieping in mijn werk en wilde graag meer de samenwerking met de adviseurs opzoeken. Er werd gevraagd of deze functie wat voor mij was. Ik heb toen een dagje meegelopen en nu zit ik al 4 jaar op deze functie. Oud collega’s van MHG zie ik nu heel vaak, omdat ik daar veel mee samenwerk. Ik ben voornamelijk actief in Brabant, Rotterdam en Zeeland. Daarnaast ondersteun ik HartingBank in de regio Den Haag.’

Lees verder

Co-creatie in de gymles

Gymdocenten staan bekend om hun vindingrijkheid en zijn kampioen oplossingsgericht denken. Ze geven les aan steeds wisselende groepen leerlingen met verschillende niveaus en behoeften én moeten werken met de (on)mogelijkheden van de lesomgeving en beschikbaar materiaal. Ze hoeven dat niet alleen te doen: leerlingen kunnen meedenken en zelf aantrekkelijke en vernieuwende sport- en spelactiviteiten ontwerpen. Maar hoe doe je dat?

Lees verder

Sterk dalend vertrouwen in de overheid: de laag-vertrouw...

Onderzoek

Nederland heeft in september 2021 het karakter van een laag-vertrouwensamenleving. Er is sprake van een sterke afname van het vertrouwen in de overheid in het afgelopen anderhalf jaar: van bijna 70 procent in april 2020 naar minder dan 30 procent in september 2021. Daarnaast is sprake van een lichte afname in het onderling vertrouwen tussen mensen. Mensen vertrouwen vooral verwanten (familie en vrienden) en personen waarmee men een persoonlijke relatie kan onderhouden, zoals de huisarts. Wantrouwen ten opzichte van de overheid is een belangrijk motief van ongevaccineerden om zich niet te laten vaccineren. Daarnaast bestaat er een samenhang tussen het gebruik van sociale media als primaire informatiebron en een gering vertrouwen in de overheid en een geringe vaccinatiebereidheid.

Lees verder

Evidence based werken is een must

Onderzoek

Werkt een cyberproject wel of werkt een cyberproject niet, that is the question! Dat weet je pas als je het cyberproject zowel aan het begin als aan het einde van de looptijd onderzoekt op effectiviteit. De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime heeft bij een aantal van haar projecten hier onderzoekers bij gezet om dat te onderzoeken.

Lees verder

Klimaatcrisis roept op tot radicale verandering

Onderzoek

De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stem van diverse jongerenorganisaties en probeert namens deze jongeren het klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. De beweging voert campagnes en gaat gesprekken aan met politici, beleidsmakers en bedrijfsleven.

Lees verder

Wat is de effectiviteit van een breed motorische beweegi...

Onderzoek

Hoe kunnen beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, de beweegvaardigheid en het plezier in bewegen bij kleuters vergroten? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Start(V)aardig. Om inzicht te krijgen in de effectiviteit en het gebruik van interventies om kleuters beter en plezieriger te laten bewegen, is eind oktober 2021 een beweegprogramma van 18 weken gestart. Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende omgeving werkt mee aan dit onderzoek.

Lees verder

CMD-student ontwerpt design ADO-bus

De spelersbus van ADO Den Haag springt er behoorlijk uit. Het indrukwekkende design is ontworpen door student Communication and Multimedia Design Cidalia Madeira. Naast haar studie werkt Cidalia bij Eye-c Multimedia, een online marketingbureau. Het bureau heeft business seats bij ADO en veel medewerkers zijn supporter van de club. “Toen deze vraag voorbij kwam wist ik meteen dat ik deze opdracht heel graag wilde doen,” vertelt Madeira. De eigenaar van Eye-c, zelf ook fanatiek ADO-supporter, gaf haar daar de kans voor.

Lees verder

Start onderzoek: sneller herstel mensen met darmkanker

Onderzoek

Gezond leven ter voorbereiding op een operatie kan ervoor zorgen dat er minder complicaties optreden en mensen sneller herstellen. Het Medical Delta Living Lab Better In Better Out richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van e-health toepassingen en technologieën die de fitheid van mensen met kanker verbeteren. Ook onderzoekt het lab hoe de samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en patiënten verloopt ná een operatie. Het lectoraat Oncologische Zorg werkt mee aan dit onderzoek.

Lees verder

Recht en onrecht levensgroot in beeld

Levensgroot hangt het kunstwerk ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven bij de Hoge Raad. HBO-Rechten is sinds 14 oktober de trotse eigenaar van een reproductie. Hans Storm, griffier van de Hoge Raad, zei bij de onthulling: ‘Het schilderij brengt recht en onrecht in beeld. Het is goed om met studenten het gesprek te voeren over de grens tussen goed en kwaad.’

Lees verder

Online toolbox met praktische tips voor inclusief bewege...

Onderzoek

​ Inclusief bewegen in de gymles is belangrijk. Er zijn steeds meer kinderen op de basisschool met een fysieke en/of sensorische beperking, gedragsproblemen, overgewicht of een motorische achterstand. De diversiteit in de gymzaal is toegenomen en het is van vitaal belang dat leerkrachten en kinderen individuele verschillen erkennen en begrijpen. Een online toolbox met 7 modules helpt iedereen die inclusief bewegingsonderwijs vorm wil geven met praktisch tips en handvatten.

Lees verder

Revalidatie en technologie: samen beter!

Onderzoek

Met een wearable je beweeggedrag meten, via een app 24/7 ondersteuning krijgen bij fysieke oefeningen en Big Data inzetten om de zorg te verbeteren. E-health en zorgtechnologie bieden oplossingen voor een toenemende en steeds complexere zorgvraag. Sinds 1 jaar verricht lector Revalidatie en Technologie Jorit Meesters onderzoek hoe technologie kan bijdragen aan een efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Op 28 oktober hield hij zijn online intreerede. Je kunt de intreerede terugkijken via deze link: https://vimeo.com/615894243/ca90518e73

Lees verder

Nieuwe post-hbo-opleiding: BIM Professional

Wat BIM is? “BIM staat voor Bouw Informatie Management, en dat is veel meer dan 3D-modellen alleen. Het gaat over een slimme manier van informatie structureren, organiseren en delen. Over efficiënter samenwerken dus”, aldus Stephan van Berkel. Net als Anouska Hameetman is hij docent bij de opleidingen van Built Environment binnen De Haagse Hogeschool. Samen geven ze binnenkort ook les bij de post-hbo-opleiding BIM Professional (online). Die valt onder The Hague Graduate School en wordt vanaf eind oktober voor het eerst gegeven.

Lees verder

Terugblik onderzoekslunch: Verwarmen met waterstof

Onderzoek

Het kabinet heeft als doelstelling gesteld dat Nederland in 2050 van (aard)gas los moet zijn. Elektrisch verwarmen als alternatief is helaas niet volhoudbaar. Het elektriciteitsnet wordt hierdoor te hoog belast en brengt de nodige hoge kosten met zich mee. Een ander obstakel is de energieopslag. Denk aan het energieaanbod van zonnepanelen in de zomer en de energievraag voor verwarmen in de wintermaanden.

Lees verder

Digiwerkplaats jaar na lancering groot succes

De MKB Digiwerkplaats, een loket waar studenten ondernemers ondersteunen in en adviseren over de digitalisering van hun bedrijf, is een jaar na de start een groot succes. Ondanks corona zijn er meer projecten van de grond gekomen dan de toch al hoge ambitie. Afgelopen vrijdag 24 september was de Celebration van het 1-jarige jubileum. “En gelukkig niet meer online.”

Lees verder

Mediawijsheid kun je leren

Onderzoek

Recent internationaal onderzoek concludeert dat aandacht voor mediawijsheid in bestaande lessen op school kan helpen om jongeren mediawijzer te maken. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling werkt mee aan dit onderzoek dat jongeren helpt nepnieuws te herkennen.

Lees verder

Promovenda Laura Stevens inspireert graag haar studenten

Onderzoek

Haar studenten lopen met haar weg. Ze raken door haar geïnspireerd om mooie dingen te ontwerpen, gebaseerd op de natuur. Laura Stevens – in haar jeugd een camp fire girl en natuuractiviste – onderzoekt hoe we de natuur kunnen nabootsen in onze ontwerpen. Biomimicry heet dat. Vandaag, 8 oktober, promoveert zij aan de TU Delft op het proefschrift Analogical Reasoning in Biomimicry Design Education. Studenten spelen voor haar een belangrijke rol. In haar werk én voor haar PhD.

Lees verder

Verkleinen van gezondheidsverschillen: werk in uitvoerin...

Onderzoek

Een gezond leven in een gezonde leefomgeving is geen vanzelfsprekendheid. Opvallend daarbij is dat iemands gezondheid voor een groot deel samenhangt met zijn of haar opleidingsniveau, inkomensniveau en/of beroepsstatus. Zo leven mensen met een lage opleiding gemiddeld vijf jaar korter en ongeveer veertien jaar in minder goede gezondheid. Deze sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijken een hardnekkig fenomeen te zijn, want ondanks de groeiende welvaart in Nederland en de toegenomen sociale mobiliteit nemen de verschillen niet af.

Lees verder

Sportieve teamprestatie van IVK

Een team studenten en docenten van Integrale Veiligheidskunde (IVK) stond op 1 oktober jl. aan de start van de Paleizen-Estafetteloop in Apeldoorn. Een groot sportevenement van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), waaraan 30 teams deelnamen. ‘We hebben een fantastische prestatie neergezet’, aldus docent Renate Hoogduin.

Lees verder

Sportlab zet de deuren open tijdens Week van de Toeganke...

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Maar wat als je een fysieke beperking hebt? Het Sportlab in Sportcampus Zuiderpark doet heel veel om sporten en bewegen ook voor deze mensen mogelijk te maken. Door te verwijzen en te adviseren bij het Beweegloket, door tijdelijk hulpmiddelen aan te reiken in de Mobilitheek en door praktijkgericht onderzoek te doen onder meer met de innovatieve rolstoelergometer. Onderzoeker Melle van Dilgt en beweegconsulente Simone Hoek vertellen hier graag over.

Lees verder

Ouderen brengen woonwensen in beeld met eigen documentai...

Hoe willen ouderen in de Delftse wijk Tanthof wonen? Welke drempels ervaren zij bij het realiseren van hun wensen en welke mogelijkheden zien zij? In de documentaire ‘Van deur tot deur’ brengen ouderen zelf verhalen in beeld over het wonen op oudere leeftijd. Het resultaat: een inspirerende en informatieve film over wensen, belemmeringen en mogelijkheden. Onderzoekers van het lectoraat Urban Ageing ondersteunden de ouderen in het proces. De ouderen ontwikkelden zich tijdens het maken van de film niet alleen tot filmmakers: het bracht mensen samen en ze werden ook film’makkers’.

Lees verder

Sociaal, lokaal en samen: Lectoraat Impact of Sport werk...

Onderzoek

Hoe kun je mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en daarmee de sociale binding in een wijk versterken? Twee onderzoekers van het lectoraat Impact of Sport werken mee aan een living lab in een buurthuis in de Haagse wijk Bouwlust. Afgelopen woensdag 22 september was de feestelijke heropening van het nieuwe wijkcentrum. “Sociaal, lokaal en samen, dat is ons credo.”

Lees verder

Vier jaar lang zwemmen, studeren en slapen

Thomas Jansen (20) is vierdejaars student Bouwkunde aan De Haagse. Sinds kort woont hij tegenover het zwembad in Eindhoven. Wel zo praktisch, aangezien hij bij het Nederlandse zwemteam hoort en 27 uur per week traint. Thomas mikt op de Spelen van 2024 en doet er alles aan om zo snel mogelijk af te studeren. Dat betekent: iedere avond, ieder weekend en meestal ook in de vakantie bezig zijn met zijn studie. Corona was voor hem net iets minder vervelend dan voor veel andere studenten. Eindelijk kon hij alle lessen volgen en tentamens inhalen. Nu ligt hij helemaal op schema, op alle vlakken.

Lees verder

Good practices van circulaire koplopers in de maakindust...

Onderzoek

Circulair produceren? Gewoon beginnen. En doe het niet alleen, maar ga in gesprek met klanten en partners in de keten. Dat is wat circulaire ondernemers andere ondernemers willen meegeven. Deze en andere resultaten komen voort uit SMITZH, dé smart manufacturing hub in Zuid-Holland. In deze samenwerking laat De Haagse Hogeschool het Zuid-Hollandse bedrijfsleven zien hoe alles wat hoort bij trends als Industry 4.0 en Smart Industry kan worden vertaald naar concrete resultaten op de werkvloer.

Lees verder

Studenten zetten zich in voor inclusie en diversiteit

Samen met studenten bouwt De Haagse aan een inclusieve campus waar plek is voor alle studenten en iedereen recht heeft op gelijke kansen en mogelijkheden voor ontwikkeling. In de Taskforce Diversiteit en Inclusie werken medewerkers, maar ook studenten aan een zo prettig mogelijk schoolklimaat. “Het is onze taak om de stemmen die niet worden gehoord door te laten klinken.”

Lees verder

Praten over de toekomst van de EU

Hoe ziet de Nederlandse burger de toekomst van Europa? Of in dit geval: Hoe zien studenten die toekomst? In aanloop naar de Europese ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’ in het voorjaar van 2022, is het ministerie van Buitenlandse Zaken zoveel mogelijk Nederlandse burgers al aan het vragen hoe zij tegen Europa aankijken. Met een landelijke online campagne ‘Kijk op Europa’, maar ook door op verschillende plekken het gesprek aan te gaan, verzamelen zij input voor en maken zij mensen bewust van die Europese conferentie. Zo ook op maandag 27 september op De Haagse Hogeschool. Wepke Kingma, speciaal gezant voor de Conferentie over de toekomst van Europa, en Leah Corsmit en Leverne Nijman, beiden jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, gingen in gesprek met 30 studenten van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

Wethouder Hilbert Bredemeijer bezoekt De Haagse Hogescho...

Het lerarentekort blijft een enorme zorg. Landelijk, maar zeker ook in Den Haag. Gemiddeld is dat tekort in de stad opgelopen tot 15 procent. In stadsdeel Laak zelfs tot 22 procent. Alle reden voor wethouder Hilbert Bredemeijer om een bezoek te brengen aan de PABO van De Haagse Hogeschool. Om van elkaar te leren, elkaar te informeren en mogelijkheden uit te wisselen. De opleiding doet er alles aan om – in samenwerking met de Opleidingsschool – zoveel mogelijk gekwalificeerde professionals aan het Haagse onderwijsveld te leveren.

Lees verder

Weet jij hoe Belangrijk het Thema EU is Tijdens de Gemee...

Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. In de campagnes gaat het, logischerwijs, om lokale thema’s. Maar welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale politieke onderwerpen? En wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie? Het lectoraat Changing Role of Europe gaat de komende maanden aan de slag om het thema ‘Europa’ zichtbaar te maken in de context van de lokale politiek.

Lees verder

Integrale Veiligheidskunde studenten leren over publieke...

Opleidingen

Sanne Wittop Koning, 23 jaar, tweedejaars student van de opleiding Integrale Veiligheidskunde heeft voor de introductieweek van de opleiding voor de nieuwe eerstejaars studenten een bezoek aan voetbalclub ADO Den Haag gepland. Hier hebben de nieuwe studenten kennisgemaakt met het maken van een integrale veiligheidsopdracht (IVO). Heel bijzonder om aan het begin van je studie gelijk de praktijk in te gaan. Sanne vertelt er meer over:

Lees verder

Mission Impact, Ready for Re-Launch

Think for a moment what the future of higher education could look like? Where do we find meaning in learning? What leads to collective learning and how can we nurture it more holistically as higher education evolves? These were some questions our small team of student and teacher-researchers set off to ask ourselves as we delved into the redesign and co-creation of new learning pathways for the second iteration of Mission Impact (MI) at The Hague University of Applied Sciences. At a time when the current trends and trajectories are depleting global resources and the fragility of our world’s systems are being exposed, this minor aims to explore the future of higher education as a catalyst of hope and co-creator for more regenerative futures.

Lees verder

Met zorgmodules inspelen op nieuwe opleidingsvraag

Opleidingen

Regio Midden-Holland kampt met een tekort aan geschikt en duurzaam inzetbaar zorgpersoneel. Het aanbod van (flexibel) hoger onderwijs blijkt vaak onvoldoende afgestemd op de specifieke behoeften van deze doelgroep, het werkveld en de toekomstige arbeidsmarkt. Daarom kunnen vanaf dit najaar zorgmedewerkers met een mbo-4-diploma flexibele onderwijsmodules volgen die door De Haagse Hogeschool worden aangeboden. Met het modulaire onderwijs van de opleiding HBO-Verpleegkunde levert De Haagse zo een bijdrage aan het verkleinen van het tekort aan geschikt en duurzaam inzetbaar personeel.

Lees verder

Anders denken, anders doen: 10 jaar onderzoek naar duurz...

Onderzoek

De wereld waarin we leven verandert razendsnel, en daarmee ook de manier waarop we samen werken en leven. Dat vraagt om innovatieve leer- en werkomgevingen waarin individueel talent centraal staat. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling bestaat 10 jaar en viert donderdag 30 september zijn jubileum getiteld ‘10 jaar op ontdekkingstocht’.

Lees verder

Update persconferentie dinsdag 14 september 2021

Op dinsdag 14 september kondigde het kabinet verdere versoepelingen aan, ook voor het onderwijs. Vanaf zaterdag 25 september vervallen zowel de mondkapjesplicht voor het onderwijs, als de maximale groepsgrootte van 75 personen in één onderwijsruimte.

Lees verder

Fake of nepnieuws? Zie jij het verschil?

Onderzoek

Heb je wel eens een nieuwsbericht gelezen dat achteraf niet waar bleek te zijn? Niet vreemd, want fake news ofwel nepnieuws is soms bijna niet te onderscheiden van echt nieuws. En je ziet het steeds vaker op je tijdlijn voorbijkomen, want het neemt een steeds grotere plek in op sociale media.

Lees verder

Student Marlène van Gansewinkel wint 3 olympische medail...

‘Na mijn eerste gouden plak was ik volledig flabbergasted’ Ze denkt zeker dat haar studie ‘Bewegingstechnologie – Mens en Techniek’ een toegevoegde waarde heeft gehad op haar prestaties in Tokio. Marlène van Gansewinkel behaalde tijdens de net afgesloten Paralympics 2 gouden medailles en 1 bronzen. “Nee, dat had ik van tevoren niet kunnen denken.”

Lees verder

Grote periscoop wijst voorbijgangers op data

De meeste mensen op de boulevard hebben helemaal niet door dat ze over het testgebied van Living Lab Scheveningen lopen. Om daar verandering in te brengen, werden studenten Industrial Design Engineering van De Haagse gevraagd met een slim ontwerp te komen. Het werden twee teams met ieder een interactief ontwerp. En wat bleek? "Mensen blijken bereid om in hun vrije tijd naar saaie data te kijken als je daar iets interactiefs bij bedenkt.”

Lees verder

Nut en noodzaak van bewegen

Onderzoek

Voor een goede motorische ontwikkeling is het van groot belang dat kinderen voldoende, maar vooral ook gevarieerd bewegen, trainen én spelen. Goed ontwikkelde basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen, slaan en het schoppen van een bal vormen bovendien weer een belangrijke voorwaarde om verdere sport specifieke vaardigheden effectief aan te leren.

Lees verder

Healthy@HHs, leefstijlonderzoek op De Haagse Hogeschool

Onderzoek

Healthy@HHs? Het kan zomaar zijn dat je daar als student of medewerker nog nooit van hebt gehoord. De eerste jaars van de HALO wel. Ze deden in een pilot mee aan fitheidstesten, lieten zich wegen en meten en vulden vragenlijsten in. Het resultaat? Studenten gingen nadenken over hun leefstijl.

Lees verder

RAAK-mkb financiering toegekend aan het lectoraat Smart ...

Onderzoek

Het project MRI Proof Sensors suitable for Catheterization van lectoraat Smart Sensor Systems heeft onlangs financiering uit het programma RAAK-mkb van SIA toegekend gekregen. In een RAAK-mkb onderzoek staat een vraag uit het mkb centraal, in dit geval wordt er onderzoek gedaan naar sensoren voor hartkatheterisatie.

Lees verder

RAAK-mkb financiering toegekend aan het lectoraat Change...

Onderzoek

Het project SUSTainable Artistic INnovation (SUSTAIN) van lectoraat Change Management heeft onlangs financiering uit het programma RAAK-mkb van SIA toegekend gekregen. In een RAAK-mkb onderzoek staat een vraag uit het mkb centraal. Hogescholen en andere kennisinstellingen en minimaal 6 mkb’ers doen in een consortium onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor de vraag. Oplossingen kunnen de vorm hebben van een prototype, een nieuwe werkwijze of een ander toepasbaar resultaat.

Lees verder

Nieuwe lector betekenismarketing gaat starten

Wij zijn blij met de benoeming van Dr. Hongli Joosten-Ma als lector voor het nieuwe lectoraat Betekenismarketing binnen het kenniscentrum Digital Operations & Finance (DOF). We kennen Hongli als Hoofddocent bij de faculteit BFM. Ook was zij betrokken bij het kenniscentrum Mission Zero.

Lees verder

Nieuw lab doet innovatief onderzoek naar cybergedrag van...

Onderzoek

Hackersgroepen weten bedrijfsprocessen steeds vaker te verstoren. Wat doe je daartegen? Cybersecurity draait om technologie, processen en mensen. Hackers weten dat zij zich moeten richten op de factor mens als de technologie op orde is. Het menselijk gedrag is vaak de zwakke schakel in cyberveiligheid. Om daar onderzoek naar te doen, heeft het Centre of Expertise Cyber Security op 1 september het Human factors in cybersecurity lab geopend in de Dutch Innovation Factory.

Lees verder

Geen plek voor ongewenst gedrag

Pesten, discriminatie, uitsluiting, seksuele intimidatie of agressie en geweld. Daarvoor is geen plek binnen De Haagse. Advocaat Dilek Akdemir is sinds maart de nieuwe voorzitter van de klachtencommissie Ongewenst Gedrag. “Inclusiviteit is een belangrijke waarde bij De Haagse. Iedereen moet gehoord kunnen worden.”

Lees verder

Studenten Civiele Techniek herontwerpen Kijkduins plein

Den Haag neemt het plein bij Kijkduin onder handen. In de zomer staan daar overal fietsen en houden inparkerende auto’s het verkeer op. De nieuwe appartementen en winkels hebben al iets met het gebied gedaan. Nu wacht het nog de laatste aanpassingen én een nieuwe look. Groepjes eerstejaarsstudenten Civiele Techniek gingen tijdens hun vierde project als heuse adviesbureaus aan het werk. Ze dachten na over de entree van de nieuwe parkeergarage en over de fietsenstalling die onder het plein komt. Eén plan blonk uit in creativiteit. Mohamed Taouil en Tim Treur vertellen over het ontwerp dat zij met medestudenten Lars, Sabriye en Sewar maakten.

Lees verder

Gelijke mogelijkheden vragen om een pluriforme benaderin...

Gelijke mogelijkheden voor iedereen in het hoger onderwijs. Wie kan daar nu op tegen zijn?! En toch: is dat doel wel echt haalbaar? Dat is op donderdag 26 augustus onderwerp van gesprek in de Aula van De Haagse Hogeschool. Het gesprek tijdens bij de opening van het hogeschooljaar 2021-2022 is ook een eerste aftrap van het proces naar een nieuwe onderwijsstrategie. De Amerikaanse hoogleraar dr. Joseph Fishkin is keynotespreker op deze donderdagmiddag. Hij staat een andere benadering voor als het gaat om gelijke mogelijkheden voor iedereen.

Lees verder

Podcast 'Gezond (online) weer aan de slag'

Onderzoek

Hoe blijf je gezond en in verbinding met je collega's als je (deels) online werkt? Lectoren Sanne de Vries en Frank van Eekeren geven je tips in de eerste podcast van het kenniscentrum Health Innovation.

Lees verder

Helpt onderzoek Team NL aan paralympisch goud?

De 16e editie van de Paralympische Spelen ging 24 augustus 2021 in Tokio van start. Ruim 4000 sporters uit 164 landen strijden tot en met 5 september in 22 disciplines om een van de 537 medailles. Onder leiding van chef de mission Esther Vergeer komen er op deze spelen meer dan 150 sporters in actie om medailles te halen voor Nederland. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van het kenniscentrum Health Innovation hielp onder andere het Nederlandse damesteam rolstoelbasketbal met de voorbereidingen op dit belangrijke sportevenement. Veel studenten van Mens en Techniek |Bewegingstechnologie speelden de afgelopen jaren een rol in het onderzoek van het lectoraat.

Lees verder

Afscheid lector Erwin de Vlugt

Zes jaar was Erwin de Vlugt lector binnen het Lectoraat Technology for Health. Per 1 september neemt hij afscheid. In een interview blikt Erwin terug op zijn lectoraatsperiode bij De Haagse.

Lees verder

Van klein eilandje naar groot Nederland

Ze wonen in Nederland, maar wel 8.000 kilometer ver. Sneeuw zien ze vaak voor het eerst en Nederland voelt heel anders aan dan hun vertrouwde eiland. Veel Caribische studenten lopen aan tegen cultuur- en taalproblemen. De Care-community op De Haagse Hogeschool biedt deze studenten een steuntje in de rug. Rishainy Bomberg is onderdeel van de community en rondde onlangs haar studie zeer succesvol af.

Lees verder

The LINK

De Haagse werkt onder andere samen met de Student Branch om de diversiteit en inclusiviteit van studenten, docenten en medewerkers te omarmen. Als onderdeel van deze doelstelling is er op De Haagse een fysieke meeting point gecreëerd, The LINK.

Lees verder

Praktijkvoorbeeld van de implementatie van een living la...

Onderzoek

Sinds februari 2021 heeft de opleiding Facility Management (FM) aan De Haagse Hogeschool een volledig operationeel living lab. Dit artikel gaat in op de vraag wat een living lab precies inhoudt, hoe deze tot stand is gekomen binnen De Haagse Hogeschool en wat een living lab betekent voor onderzoek en onderwijs.

Lees verder

Aandacht voor rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting

Onderzoek

Op 8 juli 2021 nam Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, het pamflet ‘Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting’ in ontvangst. Het pamflet biedt praktische handvatten voor bestuurders en beleidsmakers die zoeken naar vernieuwing in wonen en zorg voor ouderen. Het pamflet werd overhandigd door Marianne van Bochove (onderzoeker), Joost van Hoof (lector Urban Ageing) en Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen) van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

Deel van gebouwdeel Strip van hoofdvestiging De Haagse t...

Op zaterdagavond 10 juli is er, door wat nu een technische storing in een apparaat lijkt, een kleine brand ontstaan in een van de kantoren in gebouwdeel Strip op de 1e verdieping. Het brandblussysteem schakelde direct in en ook de brandweer was snel ter plaatse, waardoor de brand beperkt bleef. Wel ontstond hierbij aanzienlijke waterschade.

Lees verder

Food Boost Challenge lanceert website met gezonde ambiti...

Foodvalley NL, HortiHeroes en Medical Delta Living Lab VIT for Life slaan de handen ineen voor een knetter gezonde ambitie: jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit. Donderdag 8 juli lanceerden ze tijdens het HeroFestival de website van de Food Boost Challenge met 15 vooruitstrevende partners waaronder De Haagse Hogeschool als onderzoekspartner.

Lees verder

Ian ontwierp de perfecte mengmachine

Opleidingen

Ian de Boom, derdejaars Werktuigbouwkunde, doorliep zijn stage bij een bedrijf dat producten voor biologische gewasbescherming levert. Een fles met zeventigduizend levende mijten bijvoorbeeld. Ian ontwierp een machine die swirski-mijten mengt met de juiste hoeveelheid toevoegmateriaal, dat ook in de fles zit. De verspreidingstoren bleek perfect te werken.

Lees verder

Pilot Research Drive verlengd

Onderzoek

Praktijkgericht onderzoek binnen De HHs professionaliseert steeds verder. Nu het aantal lectoraten flink is toegenomen en er strengere (wettelijke) eisen gelden voor het delen en opslaan van data is het belangrijk dat hier een veilige tool voor beschikbaar komt. “Onderzoekers slaan nu regelmatig nog data op usb-sticks en harde schijven op. Dat is niet modern en onveilig.”

Lees verder

Swipen voor een bruisend studentenleven

Opleidingen

Studeren is meer dan in de boeken zitten. Gelukkig heeft Den Haag als studentenstad veel te bieden. Een gezellige studentenkroeg, een prachtig museum of toch liever een interessante debatavond. Twee studenten aan De Haagse bedachten een app om het sociale studentenleven in Den Haag te vergroten.

Lees verder

Wat windmolens met explosieven te maken hebben

Opleidingen

Enig idee wat UXO is? De afkorting staat voor unexploded ordnance, oftewel niet-ontplofte munitie. De stage van Joe Meliëzer heeft er alles mee te maken. Als tweedejaars Civiele Techniek is Joe betrokken bij de ontwerpfase van het windmolenproject Hollandse Kust Noord. Voordat die zeventig windturbines gebouwd kunnen worden, zoekt het bedrijf zorgvuldig uit of er op de zeebodem explosieven uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven zijn. Je kunt niet zomaar gaan heien of graven.

Lees verder

Masteropleiding Cyber Security Engineering geaccrediteer...

Het Nationaal Cyber Security Centrum stuurde felicitaties. Defensie zond meteen een aantal medewerkers als student voor de eerste lichting. Je kunt dus met recht zeggen dat de NVAO-accreditatie van de masteropleiding Cyber Security Engineering ook buiten De Haagse Hogeschool de aandacht trok. Met deze master of science onderscheidt de hogeschool zich in meerdere opzichten. Een gesprek met Marcel Spruit, lector Cyber Security and Safety. Samen met zijn kenniskring ontwikkelde hij de masteropleiding.

Lees verder

New Academy for Global Governance Innovators is looking ...

Onderzoek

Exploring new ways to have your say in climate policy? Yes, you can! Have your say and join our upcoming project at the Academy for Global Governance Innovators! The Academy for Global Governance Innovators is calling all interested THUAS students from all faculty backgrounds to join its new project focusing on Youth participation in climate policy. This 10 weeks long student-led project starting in mid-September will connect you to leading experts in the various fields of climate mitigation and adaptation and allow for a truly multidisciplinary, creative and innovative cooperation.

Lees verder

Het ontwerp waar ze nog niets over mag zeggen

Opleidingen

Misschien komt je kaasschaaf of pizzaplank er wel vandaan. Domino Bosland, derdejaarsstudent Industrieel Product Ontwerpen (IPO) loopt stage bij Boska. Het bedrijf is 125 jaar geleden begonnen om allerlei producten voor kaas te ontwerpen en produceren. Nu richt het zich ook op chocola, pizza en meat & veggie. Domino zet alles op alles om te zorgen dat haar ontwerp voor weer een andere ‘foodgroup’ na de zomer in productie genomen kan worden. Waar ze precies aan werkt, dát kan ze nog niet zeggen.

Lees verder

Resultaten Nationale Studenten Enquête bekend

Opleidingen

Deze week zijn de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2021 (NSE) gepubliceerd op de website van keuzegids123. De NSE is een jaarlijks terugkerend landelijk onderzoek naar studenttevredenheid in het hoger onderwijs. De Haagse Hogeschool scoort in de NSE op twee derde van de onderwerpen sterk. Op vragen over ‘studiefaciliteiten’, ‘gevoel van veiligheid en betrokkenheid contact’ geven studenten aan het meest tevreden te zijn. Daar zijn wij trots op, omdat deze waarden tijdens een pandemie extra onder druk staan.

Lees verder

Toolkit: hoe zet je zorgtechnologie slim in?

Een slimme rollator, een pleister die het suikergehalte monitort, computergames als onderdeel van een revalidatie? Ook in de zorg is technologie niet meer weg te denken. Zorgtechnologie – of eHealth – heeft veel voordelen: het helpt patiënten actief mee te werken aan hun herstel, het zorgt voor betere informatie-uitwisseling, het is kostenbesparend en maakt de zorg toegankelijker. Maar hoe vind je als zorgprofessional de juiste tool voor jouw patiënten? En welke tools zijn er beschikbaar? Een toolkit met 3 lesopzetten wijst docenten en studenten van zorgopleidingen de weg.

Lees verder

Sportkunde-student Diane van Es rent zichzelf naar de Ol...

Opleidingen

Diane van Es (22), vierdejaarsstudent Sportkunde, liep eind mei de olympische limiet op de 5000 meter. Ze kwam tot een tijd van 15.07.52, ruim onder de limiet van Tokio van 15.10.00. Dat betekent dat Diane deze zomer deel mag nemen aan de Olympische Spelen. In dit artikel vertelt Diane over haar succes, haar aankomende uitdagingen en hoe ze topsport combineert met studeren.

Lees verder

“De Haagse Hogeschool investeert met Training of Greatne...

Sushy Mangat, teamleider Commerciële Economie aan De Haagse Hogeschool, heeft in het rare coronajaar intensief contact gehouden met haar studenten om de best mogelijke ondersteuning aan te bieden. “Tijdens het afgelopen jaar is de mentale weerbaarheid van onze studenten flink onder druk gezet,” vertelt Mangat. Vanuit De Haagse Hogeschool is daarom besloten om extra te investeren in het 4 weeks to Greatness programma van Training of Greatness om eerstejaars studenten te helpen met persoonlijk leiderschap en een toekomstvisie.

Lees verder

Symposium: ‘Van het gas los, maar hoe dan?”

Onderzoek

In de energietransitie val het op dat iedereen op elkaar wacht. Op welke wijze kunnen we vooruitgang boeken en dienen ingenieurs hierin het voortouw te nemen? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft afgelopen 1 juni het online symposium* “Van het gas los, maar hoe dan?” plaatsgevonden.

Lees verder

Joint Cyber Range NL: faciliteit voor cybersecurity onde...

Onderzoek

In het najaar van 2020 is een pilot gestart voor het delen van technisch cybersecurity onderwijs: de Joint Cyber Range NL. Docent-onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool hebben een concept cyberrange ontwikkeld. De cyberrange wordt tijdelijk gehost door SURFnet en gedurende de pilot in ICT-onderwijs van de twee initiatiefnemers toegepast. Docenten en studenten gingen o.a. aan de slag met het ontwerpen van CTFs (capture the flag competities) en attack/defense games. De pilot cyberrange is tevens gebruikt in een landelijke wedstrijd voor scholieren.

Lees verder

Marjet van Zuijlen nieuwe voorzitter Raad van Toezicht D...

Per 1 augustus 2021 mag De Haagse Hogeschool een nieuwe voorzitter van haar Raad van Toezicht verwelkomen: Marjet van Zuijlen, politicoloog, historicus, voormalig lid van de Tweede Kamer en oud-partner van Deloitte. Van Zuijlen is een ervaren bestuurder en toezichthouder met een sterke focus op het publiek-private. Zij heeft nevenfuncties bekleed bij een scala aan organisaties in o.a. het bedrijfsleven, de cultuursector, het onderwijs en de gezondheidszorg. Zij woont in Den Haag.

Lees verder

Studenten bedenken sensorapparaat voor anderhalve meter ...

Opleidingen

Hoe goed wordt die anderhalvemetermaatregel nou echt nageleefd? Dat was een vraag die Niels van den Nieuwendijk en Timo Duindam bezighield. Op het hoogtepunt van de coronapandemie volgden de twee studenten Technische Natuurkunde een minor sensortechnologie. Ze ontwikkelden een systeem dat registreert hoe goed mensen de gewenste afstand aanhouden op drukke plekken als een winkelstraat of een café.

Lees verder

Update 8-6-2021 – perspectief voor het nieuwe studiejaar...

Niet alleen het zonnetje dat zich vaker en vaker laat zien, ook de ontwikkelingen rond de pandemie geven aanleiding voor een voorzichtig positieve stemming. In de aanloop naar de zomervakantie krijgen meer en meer medewerkers hun vaccinaties, en ook alle studenten kunnen zich binnenkort aanmelden om gevaccineerd te worden. Nu al loopt het aantal besmettingen en de Covid-gerelateerde ziekenhuisopnames terug, de stijgende vaccinatiegraad zal dat alleen maar versterken. Dit geeft de overheid de ruimte om steeds meer maatregelen los te laten.

Lees verder

‘Door deze robot koos ik voor Mechatronica’

Opleidingen

Een robot die voorleest en daarna vragen stelt aan de leerlingen in de klas. Het is maar een voorbeeld, want de robot kan veel meer. Luka van Gemert koos voor de opleiding Mechatronica omdat ze als kind zo onder de indruk was van een sociale robot die op haar pad kwam. Het was die van de foto, een NAO. Extra leuk dus dat ze nu stage loopt bij een bedrijf dat een softwareplatform voor dit soort robots in het onderwijs heeft opgezet. Leerkrachten gebruiken het platform om een app te maken waarmee ze zonder veel kennis van techniek de robot iets kunnen laten doen wat aansluit op de leerdoelen.

Lees verder

Lectoraat Wereldburgerschap werkt mee aan beroepscode hu...

Onderzoek

De Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NHV) nam eind mei een nieuwe beroepscode aan. Natasha Labohm, docent Huidtherapie én onderzoeker bij het lectoraat Wereldburgerschap, werkte als projectleider met de beroepsvereniging aan de nieuwe beroepscode: “Het is een mooie start om het ethisch handelen van de huidtherapeut te vergroten en om met de studenten Huidtherapie hierover in gesprek te gaan.”

Lees verder

Koeltorens en afvalwater

Opleidingen

Schoon, daar draait het eigenlijk om bij Ecolab/Nalco Water. Het bedrijf ontwikkelt allerlei producten en diensten voor hygiëne en water. Het zeeppompje in de wc van je favoriete restaurant bijvoorbeeld. Maar ook allerlei innovatieve oplossingen op watergebied. Water besparen bij de bierproductie. Roestvorming in koeltorens onderdrukken. Zorgen dat hergebruik van water mogelijk is door verfresten eruit te filteren. Er wordt veel getest bij het bedrijf en daar weten Yajing Wang en Curtis Duinkerk alles van. Ze hebben allebei Process & Food Technology gestudeerd en zijn nu collega’s.

Lees verder

Call for volunteers – take part in our new citizen scien...

Onderzoek

In our citizen science platform for the Trust MEdiators project, we are asking lay people such as students and the general public to share their stories of trust building in dispute resolution, from the perspective of their respective cultures. Those stories will contribute to our World Mediation Map that will be accessible to the public, hopefully helping students, lecturers, professional mediators, and everyone else who is interested in human interactions and cultural diversity to learn more about how to build trust across different cultures.

Lees verder

Koffie proeven als werk

Opleidingen

Wist je dat er in ons land elke dag twintig miljoen kopjes koffie worden gedronken? Wie zou het niet leuk vinden om zo’n populair product te helpen ontwikkelen? Priska Astasari & Nienke Boon zijn allebei in 2018 afgestudeerd bij de opleiding Process & Food Technology (PFT) aan De Haagse. Tijdens hun studie al besloten ze iets in de voedselindustrie te gaan doen. Nu werken ze bij Jacobs Douwe Egberts. Naast de bekende rode pakken filterkoffie produceert en ontwikkelt het bedrijf heel wat andere koffievarianten. Koffie proeven staat elke werkdag op het takenlijstje van Priska en Nienke.

Lees verder

Een solidaire stad: Den Haag in coronatijd

Onderzoek

Op vrijdag 21 mei heeft wethouder Balster het onderzoeksrapport "De Solidaire Stad: maatschappelijke initiatieven in coronatijd" ontvangen. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Katja Rusinovic van De Haagse Hogeschool, blijkt dat maatschappelijke initiatieven in coronatijd van groot belang zijn, vooral voor kwetsbare groepen.

Lees verder

De Haagse viert de Unesco-dag voor culturele diversiteit

Wereldburgerschap

Het lijkt vandaag een vrijdag als alle andere. Maar 21 mei 2021 staat bij De Haagse in het teken van culturele diversiteit voor dialoog en ontwikkeling. Niet alleen wij zetten vandaag dit thema centraal. Wereldwijd doen heel veel mensen op verschillende plekken dat, in navolging van de Unesco die sinds 2002 deze dag bestempeld heeft als de World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development.

Lees verder

‘Met CarE willen we onze Caribisch-Nederlandse studenten...

Onderzoek

Inclusief onderwijs. We hebben er de mond vol van. Want we willen alle studenten gelijke kansen op studiesucces bieden. Maar één groep studenten staat wat dat betreft al jarenlang met 0-1 achter zodra ze op school komen. De Caribisch-Nederlandse studenten. Niet alleen op De Haagse, het is een landelijk aandachtspunt. Cateleine de Jong, lid van de kenniskring van het lectoraat Inclusive Education en hogeschooldocent bij de opleiding Facility Management, trekt zich het lot van deze studenten aan. Ze heeft samen met docenten Karym Leito en Nadège Heyligar het project CarE gelanceerd.

Lees verder

Data zijn handig maar op de werkvloer moet je zijn

Je staat er misschien niet altijd bij stil als je een maaltijdsalade verorbert. Dat daar een hele productielijn achter zit en dat zo’n proces weleens hapert. Arjan Moerkerk is derdejaars Technische Bedrijfskunde. Op zijn stageplek optimaliseert hij een van de vele – bijna volledig geautomatiseerde - productielijnen. Door te analyseren waardoor de prestaties soms tegenvallen en daar iets op te verzinnen. Zo bespaart het bedrijf loonkosten en grondstoffen, en zo blijven medewerkers plezier in hun werk houden.

Lees verder

Eerste afgestudeerden flexibele opleiding Social Work

Het beroepenveld in Nederland verandert in een hoog tempo. Bijscholing of omscholing vraagt om flexibel deeltijdonderwijs. De opleiding Social Work van De Haagse speelt hierop in met de in 2017 gestarte pilot Flexibilisering voor werkenden. De eerste lichting studenten is dit voorjaar afgestudeerd. “De praktijk is het vertrekpunt.”

Lees verder

Eerste lichting afgestudeerden flexibele Pabo-opleiding

Opleidingen

Het beroepenveld in Nederland verandert in een hoog tempo. Bijscholing of omscholing vraagt om flexibel deeltijdonderwijs. De Pabo van De Haagse speelt hierop in met de in 2017 gestarte pilot Flexibilisering voor werkenden. De eerste lichting studenten is dit voorjaar afgestudeerd. “De praktijk is het vertrekpunt.”

Lees verder

Zelf nepnieuws maken

Onderzoek

Onze samenleving wordt steeds digitaler. Het internet is vooral voor jongeren de voornaamste informatiebron. Tegelijkertijd is er een sterke toename van online nepnieuws. Onderzoekers van het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling deden samen met studenten van de Pabo onderzoek naar een effectieve methode om jonge kinderen mediawijzer te maken.

Lees verder

Lectoraat helpt Team NL met voorbereidingen Paralympisch...

Onderzoek

Nederland is als klein land op de Paralympische Spelen erg succesvol. Bij de laatste zomerspelen in 2016 veroverde de paralympische ploeg 63 medailles en eindigde op de 7e plaats in het medailleklassement. Eind augustus vindt in Tokyo de 16e editie van de Paralympische Zomerspelen plaats. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport levert een bijdrage aan de voorbereidingen van Team NL door te onderzoeken hoe technologie de sporters verder vooruit kan helpen.

Lees verder

NWO-financiering voor het oplossen van cyberveiligheidsp...

Onderzoek

Het Centre of Expertise Cyber Security is er trots op deel uit te maken van het consortium C-SIDe (Cyber Security by Integrated Design) dat 1,45 miljoen euro toegekend heeft gekregen om de komende vier jaar cyberveiligheidsproblemen op te lossen. Verschillende wetenschappelijke disciplines bundelen in dit project hun krachten om het ingewikkelde probleem dat cybersecurity is, met succes aan te pakken. Doel van het project is een methodologie te ontwikkelen voor het softwareontwerpproces waarin zowel technische als niet-technische aspecten van cybersecurity zijn geïntegreerd.

Lees verder

Openstelling zelftestportaal

Studentenleven

Vanaf woensdagochtend 5 mei om 10 uur is het zelftestportaal geopend. Hier kunnen studenten en personeel uit het (hoger) onderwijs hun (gratis) zelftests aanvragen. Je vindt het zelftestportaal op https://www.zelftestonderwijs.nl/.

Lees verder

Met echt geld experimenteren

Een investeringsfonds, gerund door studenten aan De Haagse. Met het door het lectoraat New Finance opgezette The Hague Student Investment Fund (HSIF) wordt geld geïnvesteerd in aan de Haagse Hogeschool en de Haagse regio verbonden start- en scaleups. En de student doet praktijkervaring op. “Met echt geld kijk je kritischer en handel je anders.”

Lees verder

Ondernemers gezocht!

Onderzoek

Vorige keer is er een uitgebreid stuk geplaatst over The Hague Student Investment Fund. In dit stuk werd benoemd dat het fonds bezig was met het organiseren van een pitchevenement. Sindsdien is er een pitchevenement gepland op 4 juni 2021, en HSIF is nog op zoek naar ondernemers die hun idee willen pitchen!

Lees verder

Dalend vertrouwen in de overheid en toenemende onvrede m...

Onderzoek

In maart 2021 is het een jaar geleden dat de eerste maatregelen tegen het COVID-19 virus werden afgekondigd. In dat jaar is het vertrouwen in overheid, RIVM en GGD duidelijk afgenomen en is de onvrede met het overheidsbeleid toegenomen. Mensen met weinig vertrouwen in de overheid en die moeilijk kunnen rondkomen zijn minder bereid zich te laten vaccineren. Ook het gevoel van uitzichtloosheid is verder toegenomen: bijna de helft van de mensen heeft ‘het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken’. Nederland wacht vol ongeduld op het einde van de pandemie zonder alle beperkende regels die het afgelopen jaar zijn opgelegd.

Lees verder

Voor een baan gevraagd worden

In Syrië deed Hadi Altaleb (32) al een studie bedrijfskunde maar na zijn komst naar Nederland besloot hij zich te richten op de elektrotechniek. Vanwege de gunstige baankansen. Nu volgt hij aan De Haagse de duale opleiding Elektrotechniek, omdat hij het belangrijk vindt om snel veel werkervaring op te doen en omdat hij geen studieschuld op wil bouwen. Hij hoopt gevraagd te worden voor een baan in plaats van te moeten solliciteren. Liefst door meerdere werkgevers, zodat er iets te kiezen valt.

Lees verder

Datarevolutie zet de wereld op z’n kop

Onderzoek

Artificial Intelligence, het klinkt voor velen nog als toekomstmuziek. Maar we staan aan het begin van de vierde industriële revolutie. Op 7 april hield het lectoraat Data Science een online event over de kansen van datascience voor De Haagse Hogeschool. “De wereldwijde digitalisering en de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie zet de wereld op zijn kop.”

Lees verder

Luc wint prijs voor topstage in Genève

Opleidingen

De stage van Luc Wigbout bij CERN in Genève was in alle opzichten geslaagd. Hij liep – net voor corona - rond op een inspirerende plek waar aan grootse projecten wordt gewerkt en had internationale studenten als collega’s. Tijdens de lunch had hij uitzicht op de Mont Blanc. En dan was hij ook nog eens met een uitdagende opdracht bezig: ontwerpparameters berekenen voor een re-ionisatiecel, een cel waarin ongeladen deeltjes negatieve lading opdoen. Zijn werk daar was van topkwaliteit en leverde hem zelfs een prijs op: de NNV hbo Jong Talentprijs 2021. Luc is er verguld mee.

Lees verder

Henk Ritzen-prijs voor artikel van docenten en alumna HB...

Onderzoek

Het artikel ‘Afstuderen met authentieke beroepsproducten’ van HBO-Verpleegkunde docenten dr. Lottie Kuijt-Evers, dr. Peter Renden, dr. Sam Schrevel, dr. Jeroen Dikken en alumna Britt Kraaijenvanger heeft de Henk Ritzen-prijs 2020 gewonnen. Lottie Kuijt-Evers, Sam Schrevel en Jeroen Dikken zijn verbonden aan het kenniscentrum Health Innovation.

Lees verder

Reshaping Business Education: wég van de mooie plek bij ...

Onderzoek

Hoe normatief of activistisch mag je als onderzoeker zijn? Jacco van Uden, lector Change Management binnen het kenniscentrum Digital Operations & Finance, heeft daar een uitgesproken mening over. “Met de onderzoekslijn Reshaping Business Education begeven wij ons op ongemakkelijk gebied. En toch moeten we onderkennen dat er iets wezenlijks moet veranderen in de manier waarop wij kijken naar economische groeimodellen. We willen praktijkgericht onderzoek doen naar een economie die deugt.”

Lees verder

Bijbaantje in de energietransitie

Opleidingen

“Het moet voor studenten net zo normaal worden om iets bij te verdienen in de energietransitie als om vakken te vullen bij de Appie.” Ambitieus kun je ze gerust noemen, Joey van Loo en Liam Rozing, twee studenten die in de afstudeerfase van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling zitten. Een paar jaar geleden begonnen de huisgenoten met de podcast Klimaatnerds. Die maakte later plaats voor een eigen bedrijf en dat is waar ze mee verder willen: zorgen dat al die studenten die iets met duurzaamheid willen hun steentje kunnen bijdragen, op oproepbasis en in heel Nederland. Groot dromen is volgens Joey het geheim. “Naar je plafond toewerken en niet bang zijn daardoorheen te breken. Dan weer iets nieuws uitproberen. Zo kom je vanzelf bij iets wat bij je past en wat werkt.”

Lees verder

In gesprek met Raj Rawal over afval op De Haagse

Onderzoek

Rajash (Raj) Rawal is een gepassioneerd pedagoog en lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. In de vijfde aflevering van Mission Zero's podcast, Wasted Tales, vertolkt hij de stem van de hoofdrolspeler: Walter de vuilnisbak. Walter werkt in een gevangenis waar afvalbeheer een enorme uitdaging is, net als op De Haagse Hogeschool

Lees verder

Schatzoeken naar data

Onderzoek

Het opslaan van data wordt steeds goedkoper. Bedrijven en overheden verzamelen dan ook steeds meer data. Deze datarevolutie heeft ingrijpende gevolgen voor onze samenleving.

Lees verder

Rebels wonen op je oude dag

Onderzoek

Door het wegvallen van verzorgingshuizen is er een toenemende behoefte aan collectieve woonvormen voor ouderen. Tijdens een online hackathon op 25 maart namen ouderen en studenten deel aan de ontwerpwedstrijd ‘Bouw mee aan het wonen van de toekomst’. De opdracht: ontwerp innovatieve, rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst.

Lees verder

Studenten onderzoeken in living lab leefstijlverandering...

Onderzoek

Binnen het Medical Delta Living Lab Better In Better Out zijn afstudeerders en studenten begin februari van start gegaan met verkennende onderzoeken op het gebied van leefstijl en darmkanker. De derde- en vierdejaarsstudenten Verpleegkunde en Voeding en Diëtiek van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam onderzoeken in interdisciplinaire teams de mogelijkheden voor gepersonaliseerde leefstijlveranderingen voor darmkankerpatiënten.

Lees verder

Living labs sport en bewegen: samen uitzoeken wat belang...

Onderzoek

In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen kunnen oppakken. De ervaringen uit de netwerkfase zijn gebundeld in een digitale publicatie die recent is gelanceerd.

Lees verder

Batterijen optimaal gebruikt dankzij hardware Jeffrey

Opleidingen

Bij sensoren die langdurig zelfstandig moeten werken, worden de batterijen vaak voortijdig vervangen. Zo voorkom je immers een onderbreking in de metingen. Student Elektrotechniek Jeffrey Gorissen ontwikkelt tijdens zijn stage een apparaatje dat bijhoudt hoeveel energie de batterij al geleverd heeft. Dan kan de batterij tot het eind gebruikt worden. Wel zo fijn voor het milieu.

Lees verder

Onderzoek naar de impact van corona in Mariahoeve: De ma...

Onderzoek

Hoe gaan de bewoners van Mariahoeve om met de coronamaatregelen? Wat zijn de belangrijkste veranderingen als gevolg van corona, zowel in het werk en privé, maar ook voor de leefbaarheid? Deze en andere vragen stonden centraal in het onderzoek van Katja Rusinovic, lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan De Haagse Hogeschool, naar de maatschappelijke gevolgen van corona in de Haagse wijk Mariahoeve. Gister werd het rapport aan wethouder Saskia Bruines overhandigd.

Lees verder

Update n.a.v. de persconferentie van 23 maart

Op 23 maart gaven demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie over (de maatregelen rond) Corona. In de voorgaande persconferentie werden mogelijke versoepelingen rond Pasen in het vooruitzicht gesteld, maar helaas blijkt het oplopend aantal besmettingen die ruimte nu nog niet te geven. Dat is begrijpelijk, maar ook heel erg jammer. Wij weten immers dat onze studenten en medewerkers niets liever willen dan ‘gewoon’ weer naar de hogeschool komen.

Lees verder

Mensen iets nieuws laten beleven

Opleidingen

Drones zijn al niet meer zo bijzonder maar een drone met vleugels is dat wel. Remco Stam, student Mechatronica, werkt er tijdens zijn stage bij een Delftse startup aan. Dit type drone is niet alleen veiliger voor mensen maar ook nog eens leuk om te zien. Sta je tijdens een concert of festival opeens te kijken naar vliegende robotvogels die een choreografie uitvoeren.

Lees verder

Welke deeltijd studie kies jij?

Hoe maak je als professional de beste studiekeuze? In Nederland kun je deeltijd studies volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het opleidingsaanbod is groot. Het is dan ook een flinke puzzel om het ruime aanbod met elkaar te vergelijken. Dit stappenplan is een handig hulpmiddel om jou te helpen de studie te vinden die bij je past.

Lees verder

GAME OVER: feestelijke afsluiting minor Game Development

Hank, een 50-jarige accountant die een ruimteschip heeft gewonnen, laveert tussen ruimtepuin door om aliens en robots uit de lucht te schieten. In een ander kanaal zien we een teddybeer vechten met alledaagse voorwerpen die ’s nachts tot leven komen en in monsters veranderen, om de nachtmerries van een slapend meisje terug te brengen naar normale dromen. Een derde kanaal toont een spel waarbij de speler op de maat van de muziek moet aanvallen om tegenstanders te verslaan. Op een vierde scherm is een konijn met een blauwe jurk en breedgerande puntmuts zichtbaar, op een missie om kleur terug te brengen in een grauwe en grijze wereld.

Lees verder

‘We onderzoeken de hele keten: van productie tot en met ...

Onderzoek

Hoe maak je de bedrijfsvoering van een penitentiaire inrichting circulair? Wat kan een living lab bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering? Waarom zou je studenten met hun handen afval uit laten sorteren? Spannende vragen die aan de orde komen als we in gesprek gaan met Thomas Wissingh. Hij is als junior onderzoeker betrokken bij alle facetten van het RAAK publiek-project Circulaire Bedrijfsvoering van het lectoraat Circular Business binnen het Kenniscentrum Mission Zero. “We onderzoeken daarin de hele keten: van productie tot en met afvalstromen.”

Lees verder

Eten maken tijdens de opleiding PFT

Kaas maken, bier brouwen, allerlei producten van appel maken... Tijdens de opleiding Process and Food Technology (PFT) breng je heel wat tijd in de keuken door. Lees meer over het appel- en kaasproject.

Lees verder

Bang voor het stemhokje?

Daar weten ze bij The Lighthouse, centrum voor debat, cultuur en innovatie van De Haagse Hogeschool, wel raad mee. Speciaal voor medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool worden vier onlineactiviteiten georganiseerd om jou te helpen in deze keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Lees verder

“Onderwijs is een relatie waar je voortdurend aan moet w...

Onderzoek

Sinds 1 januari 2021 is Naomi van Stapele (46) de nieuwe lector Inclusive Education bij het kenniscentrum Global & Inclusive Learning. Naomi heeft jarenlang ervaring in het onderwijs, een passie voor inclusiviteit en deed een vreugdedans toen ze hoorde dat zij bij De Haagse was aangenomen. Een kennismaking.

Lees verder

Hoe seniorvriendelijk is uw wijk?

Onderzoek

In de Delftse wijk Tanthof wonen steeds meer ouderen. Veelal bewoners van het eerste uur die ondertussen hun kinderen het huis uit hebben zien gaan en zelf met pensioen zijn. Hoe ervaren zij het ouder worden in hun wijk? In hoeverre is hun wijk op het gebied van wonen, voorzieningen en openbaar vervoer ingericht op de aanwezigheid van ouderen?

Lees verder

Kieswijzer voor studenten

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Maar wat willen politieke partijen eigenlijk met het bindend studieadvies? Hoe gaan ze het tekort aan studentenwoningen verhelpen? En moet er weer een basisbeurs komen? Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) biedt hulp met een kieswijzer speciaal voor studenten.

Lees verder

Positief bijdragen aan het leven van mensen

Opleidingen

Ze kijken terug op een leuke tijd bij de opleiding Process and Food Technology en hebben daar ook nog eens een leuke baan aan overgehouden. Joeri Langelaar, David Broekhuijsen en Anna van Ginkel werken alle drie sinds een paar jaar bij farmaceut Janssen Biologics Leiden. Het bedrijf ziet het als haar verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van alle mensen ter wereld duurzaam te verbeteren. Janssen is het bedrijf waar het COVID-vaccin ontwikkeld is, al zijn Anna, Joeri en David daar niet direct bij betrokken geweest. Onze oud-studenten zijn niet van plan binnenkort ergens anders te gaan werken. Op termijn kan een andere functie best aantrekkelijk zijn, maar wel bij Janssen graag. Mogelijkheden genoeg daar, en wie wil er niet bij die bevlogen familie horen?

Lees verder

Kenniscentrum Digital Operations & Finance: met digitale...

Een groei van 3 naar straks 7 lectoraten, en dat tussen zomer 2020 en voorjaar 2021. Het is beslist een understatement te zeggen dat het Kenniscentrum Digital Operations & Finance stevig aan de weg timmert. Het kenniscentrum verbindt business met de nieuwste digitale technieken en streeft daarmee naar een economie die deugt. Leading lector John Bolte: “We zijn nu met z’n vijven, in het voorjaar met z’n zevenen. Dan gaan we de tijd nemen om samen iets moois op te bouwen. Heel belangrijk is dat iedereen bij ons duurzaamheid in zijn vezels heeft.”

Lees verder

Staat van de Haagse Economie 2020

Onderzoek

De Gemeente Den Haag heeft in 2020 voor zichzelf een ambitieuze economische doelstelling geformuleerd voor 2030. Ze wil in 2030 een economie zijn met brede economische bloei, dat wil zeggen een economie die floreert en waarvan iedereen profiteert. Daarbij richt ze zich op vier pijlers: een attractieve stad om te wonen, te werken en te bezoeken, een economie met een veerkrachtige structuur, een excellent ondernemingsklimaat en voldoende ruimte voor bedrijvigheid.

Lees verder

Global Gossip podcast: nieuwe aflevering met journalist ...

Onderzoek

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?

Lees verder

Politieke partijen tellen stappen!

Onderzoek

Bewegen is – zeker in deze tijd – van groot belang voor onze gezondheid. Politici hebben hierbij een voorbeeldfunctie vinden De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Ambition by Sport Foundation. Wij hebben daarom Tweede Kamerleden uitgedaagd om in de komende weken, naar aanloop van de verkiezingen, hun stappen te gaan tellen. Kamerleden van acht politieke partijen doen mee met dit initiatief. De uitkomsten van de eerste telweek zijn bekend: SP, CDA en 50+ gaan aan de leiding!

Lees verder

Vacature Associate Lector Artificial Intelligence

Onderzoek

Ben jij een ervaren onderzoeker die verantwoordelijkheid wil nemen in de verdere ontwikkeling van praktijkgericht onderzoek rond artificial intelligence technieken in Smart Mobility & Field Robotics of High Tech Health & Agro? Wil jij leidend zijn in onderzoek waarbij je samen met docenten en studenten een bijdrage levert aan het verbinden van onderzoek, onderwijs en de maatschappij?

Lees verder

Onderwijs ontwikkelen? Geef meer ruimte aan de stem van ...

Onderzoek

Wat hebben studenten eigenlijk te vertellen over hun onderwijs? In de week waarin het kabinet een steunpakket van ongekende grootte presenteerde, pleit Carien Verhoeff, associate lector bij het lectoraat Wereldburgerschap, voor meer aandacht voor de ‘Student Voice’.

Lees verder

Intreerede Laurence Guérin over democratisering van were...

Onderzoek Wereldburgerschap

De wereld globaliseert, grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en migratie raakt iedere wereldburger. Wereldburgerschap is een kernthema op De Haagse. Maar wat is dat precies? “Democratie en wereldburgerschap zijn omstreden begrippen. Studenten en docenten moeten zelf invulling geven aan de definitie van wereldburgerschap. Dat maakt het zo boeiend.”

Lees verder

Maatschappelijke thema’s vanuit de werktuigbouwkunde bek...

Technologie heeft de samenleving veel opgeleverd, maar laten we onze ogen niet sluiten voor de negatieve neveneffecten. Maatschappelijke ontwikkelingen dwingen ons om ons gedrag te veranderen en tegelijkertijd met slimme technologische oplossingen te komen. Juliëtta den Toom en Youri Duindam zitten in het derde jaar van hun duale opleiding Werktuigbouwkunde. Zij verdiepten zich tijdens een project van tien weken in een werktuigbouwkundig aspect van een maatschappelijk probleem. De groep van Youri maakte een concreet plan voor het afvangen, opslaan en hergebruiken van CO2. De andere groep kwam met een nieuw, herbruikbaar ontwerp voor een lithium-ion-accu. Eind januari presenteerden de studenten hun onderzoeksresultaten tijdens een mini-congres.

Lees verder

Een systeemhack voorkomen: Oud-student beveiligt ICT van...

Opleidingen

Op Schiphol gaat veiligheid boven alles. Vandaar alle checks voordat je kunt boarden: bij de bagageafgifte, de douane, de security. Maar ook de ICT op de luchthaven moet zo veilig mogelijk zijn. Je wilt toch écht niet dat iemand met minder fraaie bedoelingen kan inloggen. Oud-student Jean-Paul van Haastert heeft er zijn werk van gemaakt om ICT-systemen zo veilig mogelijk te maken. Op Schiphol maakt hij deel uit van het team Cyber Security.

Lees verder

Samenwerking met Onderwijsgeschillen voor minor Kinderre...

Onderzoek

In 2020 startte De Haagse met een minor Kinderrechten voor studenten van de opleidingen HBO-Rechten, Social Work, Pedagogiek en de PABO. Vanuit de behoefte naar authentieke casuïstiek zocht De Haagse daarbij de samenwerking met Stichting Onderwijsgeschillen. Lisa van Zanen, docent Pedagogiek bij De Haagse en Roswitha de Bekker en Krista te Mebel, beiden secretaris bij Onderwijsgeschillen, vertellen over de samenwerking.

Lees verder

Vacature Lector Platformeconomie

Onderzoek

Bij het kenniscentrum Digital Operations & Finance bestaat een vacature voor het nieuwe lectoraat Platformeconomie. De reactietermijn loopt tot en met woensdag 24 februari 2021.

Lees verder

Integrale oplossingen voor een houdbare planeet

Een economie die draait op duurzame energie en herbruikbare grondstoffen en materialen. Met multidisciplinair en integraal praktijkonderzoek werkt het Kenniscentrum Mission Zero aan een houdbare toekomst. “We lopen aan tegen onze grenzen. Het klimaatprobleem is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw.”

Lees verder

Een hoger vaccinatiepercentage? Moet wel lukken.

Hoe zorgen we ervoor dat 80% van de Nederlanders zich laat vaccineren? Dat was de opdracht die hoorde bij een van de drie thema’s van de Covid Behavioural Challenge. Met deze wedstrijd hoopte de overheid innovatieve ideeën op te halen om het gedrag van de Nederlander te beïnvloeden. De prijs? 15.000 euro. David Teng is oud-student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan De Haagse. Met zijn nichtje Yeewah Chong stuurde hij een idee in. Ze wonnen.

Lees verder

Waarom cyber-ketenweerbaarheid meer aandacht verdient

Onderzoek

Producent, leverancier of afnemer: bijna elk bedrijf maakt deel uit van een keten. Deze ketens worden steeds meer afhankelijk van ICT. Dat brengt een toename in cyber-gerelateerde risico’s met zich mee. Hoe kunnen ketens zich weerbaar maken tegen deze dreiging? Om de overheid te adviseren in de ontwikkeling en uitvoering van beleid, vroegen het Ministerie van Justitie en Veiligheid en MKB Nederland aan De Haagse Hogeschool onderzoek te doen naar het fenomeen cyber-ketenweerbaarheid.

Lees verder

Associate lector Robert Duiveman: ‘Ik richt mij op de be...

Onderzoek

Als associate lector Urban Governance is Robert Duiveman verantwoordelijk voor praktijkgericht onderzoek naar nieuwe vormen van governance rondom grootstedelijke vraagstukken. Hij maakt deel uit van het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions dat zich breed en concreet richt op de stad. Op vraagstukken als veiligheid en woningbouw, big tech en jeugdzorg. “Die zijn heel verschillend, maar in de alledaagse praktijk van de stad liggen ze vaak dicht bij elkaar. Ik ben socioloog en bestuurskundige en richt mij als associate lector helemaal op de bestuurskundige kant van die vraagstsukken.”

Lees verder

Waarom spaar je makkelijker in een spaargroep dan alleen...

Onderzoek

Op 10 februari promoveert onze docent-onderzoeker Julie Lehmann aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het onderwerp informele spaargroepen. Binnen het lectoraat New Finance legt zij zich toe op microsavings, community economics and financial literacy. De titel van haar proefschrift luidt: Balancing the social and financial sides of the coin. An action research on setting up financial self-help groups in the Netherlands. Zij toont daarin aan, dat informele spaargroepen de leden weerbaarder maken in de huidige participatiesamenleving en meer diversiteit toevoegen aan het huidige, eenzijdige financiële landschap.

Lees verder

15 procent Nederlanders maakt poging tot WhatsApp-fraude...

Onderzoek

WhatsApp-fraude of vriend-in-nood-fraude: het komt steeds vaker voor. Criminelen benaderen slachtoffers via WhatsApp en proberen ze te overtuigen dat zij een familielid of bekende zijn met een nieuw telefoonnummer. Vervolgens vragen ze om geld. Tot nu toe waren er geen cijfers die een volledig beeld gaven van de impact van deze fraudevorm in Nederland.

Lees verder

Associate lector Carien Verhoeff: ‘Laten we als docenten...

Onderzoek

Haar eigen tieners mogen haar er ’s nachts voor wakker maken. “Voor de ongezouten en ongepolijste verhalen van hoe directeuren, afdelingsleiders, mentoren en docenten omgaan met de leerlingen. Die verhalen zou iedereen moeten horen.” Voor Carien Verhoeff is de Student Voice erg belangrijk. Sinds oktober 2020 leidt zij als associate lector het onderzoeksprogramma met die naam. Een gesprek over haar bijzondere functie, over de participatie van studenten aan De Haagse Hogeschool en over haar eigen tieners.

Lees verder

Global Gossip podcast: nieuwe aflevering met ambassadeur...

Onderzoek

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?

Lees verder

Warmetruiendag: vrolijkste klimaatactie nu ook op De Haa...

Welke warme trui ga jíj dragen op 5 februari? Als je van plan bent om dan naar De Haagse te gaan, zul je hem nodig hebben. Want op deze nationale Warmetruiendag 2021 gaat de verwarming in alle locaties van De Haagse 1 graad lager. Steeds meer Nederlanders melden zich jaarlijks aan voor deze dag. De Haagse doet voor de eerste keer mee. Gerard Willemse, teamleider Beheer en Onderhoud, is degene die de kachel wat zal ‘knijpen’. “Dit initiatief past goed bij alles wat we al doen aan duurzaam beheer en onderhoud.”

Lees verder

Onderwijs speelt een sleutelrol in een circulaire econom...

Onderzoek

Veva Uwamarogie, een vierdejaarsstudente Facility Management aan De Haagse, was op 1 februari de keynotespreekster op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. In het afsluitende discussiepanel sprak ze met Premier Mark Rutte, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en twee andere jongeren: Werner Schouten (voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging) en Elzelinde van Doleweerd, de oprichter van Upprinting Food.

Lees verder

De natuur als ontwerper – een circulair mondkapje

Hoeveel wegwerpmondkapjes zie jij in een week op straat liggen? In China alleen al worden elke dag 450 miljoen mondkapjes geproduceerd om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat de gebruiker het mondkapje niet altijd netjes weggooit, is een serieus probleem aan het worden. Student Industrial Design Engineering Mari Genova (22) ontdekte tijdens de opleiding haar passie voor duurzaamheid. Ze volgde de minor Design with Nature en ging met de kennis die ze daar opdeed aan de slag als onderzoeker bij kenniscentrum Mission Zer. Om circulaire mondkapjes te ontwerpen.

Lees verder

Je eigen juf of meester aan huis

Opleidingen

Kinderen die hysterisch rondrennen in huis, collega’s op het beeldscherm. De combinatie thuiswerken en thuisonderwijs is voor veel ouders en kinderen een hele opgaaf. Twee medewerkers van de HRM-afdeling bedachten een win-win-winsituatie: studenten Pedagogiek inzetten als juf of meester aan huis.

Lees verder

CREUvent 2021: Exploring the pandemic’s impact on Europe

Onderzoek

After the successful inaugural edition of CREUvent 2020 that investigated the working practice, modalities and implications of EU policy-making processes, on Thursday 4 February, the Changing role of Europe research group explores with you the impact of the Covid19 pandemic on European Union policies and policymaking. We will engage a broad spectrum of relevant stakeholders online to discuss challenges and offer solutions to these topical issues. Chaired by the members of the research group, and hosting experts in the respective areas, the sessions will welcome students, practitioners, civil servants, academics and all those interested in the topical issues to join in a discussion online.

Lees verder

Zijn Nederlandse gemeenten voldoende voorbereid op een c...

Onderzoek

Cybercriminelen slaan steeds vaker toe bij overheidsinstellingen, die in groeiende mate afhankelijk zijn van digitale systemen. Eind 2020 werd de gemeente Hof van Twente volledig platgelegd door cybercriminelen. Tijdens deze hack-aanval versleutelden cybercriminelen de gegevens op veel gemeentelijke servers. Om gemeenten te ondersteunen en te adviseren bij deze groeiende bedreiging, brachten NHL Stenden Hogeschool en De Haagse Hogeschool in kaart in welke mate Nederlandse gemeenten zich voorbereiden op zo’n cybercrisis. “Het onderwerp staat hoog op de agenda, maar níet op papier.”

Lees verder

The Challenge: je kunt niet mooier starten met een oplei...

Opleidingen

Wie aan de opleiding HBO-ICT begint, heeft uiteenlopende verwachtingen. The Challenge is voor pas beginnende studenten een leuke manier om direct het brede HBO-ICT-werkveld te verkennen en om meer inzicht te krijgen in de opleiding. Samen met de studenten Youssra Ezzahi en Chris Golemi laat coördinator en docent Mirabai Vosteen zien hoe uitdagend dit project van 20 weken is, waarin we ICT koppelen aan maatschappelijke uitdagingen. Door veel samen te doen, ontwikkelen de studenten gelijk ook een stukje sociale binding. Lees hier meer over The Challenge.

Lees verder

Capture the Flag: leer denken als een criminele hacker

Opleidingen

Gewoon voor de lol rondkijken in de computer van een ander? Daarin op zoek gaan naar gevoelige informatie? Slimme hackers draaien er hun hand niet voor om. Hoe ga jij je verdedigen? Door als een hacker te denken. Met dat doel traint docent Daniel Meinsma zijn tweedejaars studenten en organiseert hij op 16, 17 en 18 februari een landelijke scholenwedstrijd.

Lees verder

Ouderen Den Haag tevreden over hun stad

Onderzoek

Ouderen geven de stad Den Haag een goede voldoende voor seniorvriendelijkheid. Ze zijn erg tevreden over hun eigen woning. De openbare ruimte en gebouwen in Den Haag scoren lager. Mensen met een rollator of rolstoel, slechtere gezondheid en met een lager inkomen zijn wat minder tevreden over Den Haag als seniorvriendelijke stad.

Lees verder

Update 21-01: Impact Avondklok op De Haagse Hogeschool

Zojuist is bekend geworden dat de avondklok die minister president Rutte gisteren al aangekondigde, deze zaterdag in zal gaan. Hij zal gelden tussen 21.00 tot 04.30 uur, en in ieder geval in de periode tot 9 februari. Op deze maatregel wordt voor het onderwijs één uitzondering gemaakt: toetsing in de avonden mag doorgaan.

Lees verder

Zo veel geleerd in een paar maanden

Opleidingen

Outside In was de naam van het project waar de opleiding Bouwkunde mee begon. De eerstejaars Bouwkunde 20/21 gingen in groepjes aan de slag met de volgende opdracht: bedenk een driedaagse experience voor Airbnb op het dak van een gebouw naar keuze in Den Haag. De studenten kenden elkaar nog helemaal niet, dus het ging in dit project vooral om kennismaken. Een introductiekamp eigenlijk, maar dan hartstikke coronaproof én met een bouwkundig tintje. Corianne, John en Jasmijn - drie kersverse studenten - vertellen hoe ze het eerste jaar tot nu toe ervaren hebben.

Lees verder

PrimaVera-project: de uitdagende route naar voorspellend...

Machines worden steeds complexer. Vanwege het streven naar just-in-time productiviteit moeten ze zeer betrouwbaar zijn. Door de opkomst van sensoring, machine learning en big data is predictive maintenance of voorspellend onderhoud een belangrijk onderwerp geworden. Een groot consortium van kennisinstellingen en bedrijven startte het Nederlandse PrimaVera-project. De deelnemers spelen een grote rol in het onderzoek naar predictive maintenance. Alieh Alipour is docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en projectleider van PrimaVera. Zij geeft de laatste informatie én een vooruitblik op prescriptive maintenance.

Lees verder

Bericht n.a.v. persconferentie 12-1-2021

Hierbij een korte update over de laatste persconferentie van de regering en de impact ervan op De Haagse Hogeschool. De lockdown is verlengd tot 9 februari, maar omdat De Haagse er eerder al voor koos om gedurende heel semester 1 alleen afstandsonderwijs (m.u.v. praktijkonderwijs en toetsing) te geven, heeft dit eigenlijk geen impact op ons rooster van deze drie weken.

Lees verder

Mondiaal bestuur vraagt om lokale invloed

Wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering, de COVID-19-pandemie of internationale migratie vragen om effectief mondiaal bestuur. Het Kenniscentrum Global Governance wil met praktijkonderzoek de betrokkenheid en invloed van burgers en professionals bij internationale instituten als de Verenigde Naties en de Europese Unie versterken. “Voor het aanpakken van mondiale problemen heb je betrokkenheid op lokaal niveau nodig.”

Lees verder

Onderwijsvernieuwing op de Haagse werkvloer: de Teaching...

Wereldwijd zoeken scholen en universiteiten naar het onderwijskundige ei van Columbus: hoe houden wij ons onderwijs actueel en relevant en hoe maken we optimaal gebruik van nieuwe en bestaande technologische ontwikkelingen? Onderwijsvernieuwing, het is een onderwerp waarover in binnen- en buitenland veel wordt gedacht, gesproken en geschreven. De Haagse Hogeschool doet meer dan denken en praten. Sinds september 2020 faciliteert zij onderwijsinnovatie met vier Teaching & Learning Labs: onderwijsvernieuwing op de werkvloer.

Lees verder

De waarde van een opleiding op het gebied van cybersecur...

Het tekort aan cybersecurity-experts wordt alsmaar groter. Wat is de toegevoegde waarde van een opleiding en hoe helpt dit studenten in hun werk? Lees het artikel over de masteropleiding Cyber Security Engineering bij The Hague Graduate School, waar Marcel Spruit en Pieter Burghouwt van het lectoraat Cyber Security & Safety de functie van kerndocent vervullen.

Lees verder

Nieuwjaarsreceptie gemist

Wat doe je als er een lockdown is, maar je toch behoefte hebt om als hogeschoolgemeenschap samen te proosten op het nieuwe jaar? Dan organiseer je natuurlijk een virtuele samenkomst.

Lees verder

Onderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay

Blog Onderzoek

Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie is een belangrijk en zeer actueel onderwerp voor studenten op De Haagse, en discussies hierover bieden een belangrijke gelegenheid voor verdere studie. Christine’s persoonlijke belangstelling voor dit project is ontstaan vanuit haar eigen achtergrond in diversiteit en inclusie. ‘Ik heb de afgelopen drie jaar het vak Gender & Law gedoceerd bij de opleiding Law en ik wil graag de discussie verbreden met andere thema's rondom diversiteit en ook de raakvlakken tussen deze thema's bespreken. Ik ben ook benieuwd hoe een jongere generatie over deze thema's denkt.’

Lees verder

Student Haagse helpt ouderen met Onderwijsprijs

Opleidingen

Veel ouderen zijn in deze coronatijden, helemaal met de feestdagen, eenzaam. Student Sughra Hussain won de Haagse Onderwijsprijs en besteedde het prijzengeld aan een vitaliseringsproject voor ouderen. “Juist nu met de harde lockdown is het belangrijk dat je in ieder geval elkaar hebt.”

Lees verder

‘Beetje klooien met printplaat’ leidt tot innovatie

Opleidingen

Hij heeft er lol in, Gijs van Aken (22), student Elektrotechniek aan De Haagse. Tijdens zijn stage in het derde jaar werkt hij aan een applicatie die gekoppeld wordt aan een oplaadstation voor telefoons en powerbanks. Een oplaadstation op zonnecellen en batterijen, want het project richt de pijlen op gebieden waar geen elektriciteitsnet is. De app moet ervoor zorgen dat de eigenaar van het oplaadpunt, meestal een kleine ondernemer, precies weet hoeveel stroom er aan wie is geleverd. Op die manier kan hij of zij nauwkeurig factureren en de investering terugverdienen. En daar heeft iedereen iets aan, want hoe meer oplaadpunten, hoe meer bewoners van afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika thuis over stroom kunnen beschikken.

Lees verder

Mobiliteit onder ouderen in Tanthof

Onderzoek

In de Delftse wijk Tanthof is het aandeel bewoners van 65 jaar of ouder aan het toenemen. Mensen die ouder worden, worden veelal ook minder mobiel en worden daarmee afhankelijk van andere vervoersmiddelen. Hoe zit dit in de grootste wijk van Delft?

Lees verder

Onderzoeker in the spotlight: Ruud Schapenk

Onderzoek Blog

“It’s a major challenge for any researcher to convey the results of dense research in an accessible and almost effervescent way. However, a podcast is an excellent way to achieve that. Together with Dr. Mendeltje van Keulen, professor for The Changing Role of Europe, I developed the podcast Global Gossip. During the podcast we talk to leading public figures about international politics.”

Lees verder

Jeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren d...

Onderzoek

Op 18 december 2020 verschijnt het onderzoeksrapport ‘Jeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren de verschillen tussen verwacht en werkelijk gebruik van jeugdhulp?’ van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. De focus in het onderzoek lag op een tweetal hoofdvragen: 'Zijn er verschillen tussen werkelijk en verwacht jeugdhulpgebruik in de regio Haaglanden en op wijkniveau?' en 'Zijn verschillen tussen wijken in de regio Haaglanden te duiden?' De belangrijkste bevinding in dit onderzoek? Sociale cohesie, veiligheid, voorzieningen en de samenwerking tussen (bij jeugd en opvoeding betrokken) partijen zijn van invloed op het gebruik van jeugdhulp. Deze factoren spelen een rol naast demografische en sociaaleconomische kenmerken van wijken en gemeenten.

Lees verder

Negatieve impact van COVID-19 is weer toegenomen: toenam...

Onderzoek

Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving begin juli was de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich niet doorgezet. Dit blijkt uit de bevindingen van het vervolgonderzoek De verdeelde samenleving. Er is weer sprake van een toename van angst- en stressgevoelens en een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities, zoals een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid, en een beperkt ondersteunend netwerk, hebben relatief meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk. Een verdeelde samenleving dus. Een samenvattende infographics en het rapport is te vinden op de website impactcorona.nl.

Lees verder

“Als je een droom hebt: doe het”

Opleidingen

Hij is 25 jaar en heeft al twee succesvolle bedrijven verkocht en een derde opgezet. Het leverde Crispijn de Koning een nominatie op voor Meest Inspirerende Ondernemer van het platform De Ondernemer. En jij kunt op deze oud-student van De Haagse Hogeschool stemmen!

Lees verder

Voor opleidingen van een hoge kwaliteit is kennis van de...

De Haagse Hogeschool wil de connectie tussen professionals en studenten verder versterken. Dit doet de onderwijsinstelling onder meer met een nieuw opleidingsprogramma over BIM en digitalisering in de bouw, gericht op beide groepen. Stephan van Berkel, docent aan de hogeschool en betrokken bij de ontwikkeling van het opleidingsprogramma: “Het Professional Certification Foundation programma van buildingSMART sluit hier goed bij aan en wordt dan ook onderdeel van ons opleidingsprogramma. Daarnaast is De Haagse Hogeschool ook sponsor van het buildingSMART programma en zitten we in de raad van advies. Dit houdt in dat we meedenken over de Nederlandse invulling en inhoud van het programma.”

Lees verder

Een seconde na de big bang

Opleidingen

Je kent hem misschien, dé oerknalfoto. Deze geeft een beeld van de overblijfselen van het eerste licht in het heelal. Dat was zo’n 380.000 jaar na het begin. Duidelijk is dat er al veel eerder specifieke deeltjes ontstaan zijn, binnen een seconde na de oerknal al. Die relic neutrinos zijn nooit waargenomen, maar vallen nog steeds elke seconde in imposante hoeveelheden vanuit het heelal op aarde. Een consortium van partners in binnen- en buitenland, waaronder De Haagse, wil deze neutrino’s gaan meten.

Lees verder

Veranderende samenleving vraagt om innovatief onderwijs

Onderzoek

De samenleving van vandaag verandert continu. Om kennis en vaardigheden actueel en relevant te houden, moet het onderwijs voortdurend worden vernieuwd. Het Kenniscentrum Global and Inclusieve Learning verricht praktijkgericht onderzoek naar leer- en ontwikkelprocessen en het verhogen van leeropbrengsten voor studenten en professionals. “De school is de samenleving in het klein.”

Lees verder

Lessen uit de eerste golf

Onderzoek

De coronapandemie grijpt weer om zich heen. Welke gevolgen heeft dat voor het uitvoeren van onderzoek en het aanvragen van subsidie? Met een terugblik naar de eerste golf, kunnen we lessen trekken voor de tweede golf. “De lockdown bood een kans adaptiever te werken.”

Lees verder

“Ik bestrijd onrecht met woorden”

Opleidingen Studentenleven

Tijdens een online live cast won student Riiziane Golamun van De Haagse Hogeschool dinsdagavond de prestigieuze ECHO Award, een onderscheiding vanwege prestaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Ik bestrijd onrecht met woorden.”

Lees verder

IPO, dat is creativiteit én techniek

Opleidingen

In het eerste jaar maakte ze tijdens het kinderspeelgoedproject een houten blender met een zwengel. Er vielen stukjes fruit uit als je daaraan draaide. Dat in de opleiding techniek en creativiteit mooi samenkomen, dat vindt tweedejaars Evy van Dijk zo leuk aan IPO. Lekker creatief bezig zijn tijdens de praktijklessen – al is dat in coronatijden wat minder - en daarnaast theoretische kennis opdoen over alles wat er bij het ontwerpen van producten komt kijken.

Lees verder

Onderwijsexperiment KOIOS wint Meaningful Education Bloc...

Onderzoek

Koios, een onderwijsplatform waarmee zij die iets willen leren en zij die iets te leren aanbieden op een niet eerder vertoonde manier worden samengebracht, heeft op 4 december de meaningful Education Award 2020 in ontvangst mogen nemen. Deze award, een van zes Dutch Blockchain Awards die dit jaar voor het eerst werden uitgereikt, ging naar de genomineerde die, volgens de stemmers, 'erkenning verdient voor de inspanningen om kennis te delen/onderwijzen en awareness te creeeren binnen bedrijfsleven en maatschappij over de mogelijkheden die Blockchain biedt. Jordi Jansen, docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en een van de initiatiefnemers, nam de prijs in ontvangst namens iedereen die aan en met dit steeds uitdijende project werkt.

Lees verder

Voor de eerste keer een Masterclass verzorgd door ons ke...

Onderzoek

Op maandag 7 december 2020 heeft de masterclass Verantwoorde rebellie & verantwoord toezicht: governance bij collectieve woonvormen voor ouderen plaatsgevonden. Aan deze masterclass namen ruim 90 toezichthouders vanuit zowel zorgorganisaties als woningcorporaties deel. Deze masterclass is georganiseerd door de HHS, samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).

Lees verder

Circulariteit in de operatiekamer

Onderzoek

Een operatie in een ziekenhuis levert gemiddeld acht tot twaalf kilogram afval op. Joost van der Sijp, Lector Oncologische Zorg bij De Haagse Hogeschool, wil de zorg in Nederland circulair maken. “Er wordt heel wat weggegooid in de operatiekamer. Er is heel veel verspilling.”

Lees verder

Het manifest ‘Opvoeden en opgroeien in Delft’ bindt maat...

Onderzoek

Op 3 december 2020 hebben vele bij de Delftse jeugd betrokken partijen het manifest ‘Opvoeden en opgroeien in Delft’ ondertekend. Het is een leidraad met elf uitgangspunten die gezamenlijk de basis vormen voor een duurzame werkwijze rond opvoeden en opgroeien in Delft. De gemeente Delft en haar maatschappelijke partners stellen zich in het manifest op als partners van ouders en jeugdigen.

Lees verder

Civic Technology: versterk de burger door innovatieve te...

Onderzoek

Wat wordt het ‘nieuwe normaal’ ná de COVID-19-pandemie? Voor velen een spannende vraag. Vanuit China komt het idee om alle wereldburgers een gezondheidspaspoort te geven. Een QR-code daarin moet officials in staat stellen te controleren of iemand gezond is. Technisch kan het, maar wíllen we het ook? Dat is precies de vraag die ook boven het onderzoeksterrein van Jos van Leeuwen hangt. Hij hield op 4 november zijn digitale intreerede als lector Civic Technology. Een gesprek over drie boeiende onderzoekslijnen.

Lees verder

Surfend nadenken over scriptie

Het kan gewoon, een opleiding volgen aan De Haagse en afstuderen in Australië. Roxy Diephuis, student Ruimtelijke Ontwikkeling, volgde in 2019 een paar minoren in Melbourne en besloot om langer te blijven. Om te werken eigenlijk, maar door visumgedoe koos ze er toch voor om aan haar scriptie te beginnen. Ook dat liep anders, want tijdens een rondreis strandde ze vanwege corona aan de oostkust terwijl haar stage in het westen was. Gelukkig vond ze een interessante nieuwe opdracht bij een architectenbureau: nadenken over klimaatvriendelijke gebiedsontwikkeling van Gold Coast. Hoe zorg je dat er wel woonruimte bijkomt, maar dan liefst op een duurzame manier en zodanig dat de identiteit van het gebied behouden blijft?

Lees verder

Lector ‘Impact of Sport’ Frank van Eekeren wil het speel...

Onderzoek

Sport is in bijna alle gevallen teamwork. Samen met je ploeggenoten en/of je trainer werken aan een nog betere prestatie in een fysieke omgeving. Dan is het haast tegennatuurlijk om als lector ‘Impact of Sport’ je intreerede ‘#Changing the Playingfield’ noodgedwongen digitaal te houden. Op afstand. Frank van Eekeren maakte er niettemin op donderdag 26 november een bijzondere gebeurtenis van. Zijn rede hield hij in de vorm van 3 video’s, allemaal opgenomen in de Haagse wijk Morgenstond. Deze video’s boden stuk voor stuk genoeg stof om door te praten tijdens een levendige talkshow met een aantal zeer betrokken genodigden.

Lees verder

Global Gossip podcast: nieuwe aflevering met Karel van O...

Onderzoek

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?

Lees verder

Van scholier naar ondernemer

"Je begint letterlijk vanaf nul en je mag alle kanten op zolang het iets met techniek te maken heeft”, zo vat Jennifer Hu (19) het project Jong Ondernemen samen. Ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het starten van een bedrijf, daar gaat het om. En, belangrijker misschien nog wel, bij jezelf nagaan of het iets voor je is. Jennifer is enthousiast over het project in het eerste jaar van haar opleiding Technische Bedrijfskunde. In de rol van algemeen directeur heeft ze in een half jaar tijd met haar groepje een product bedacht, een prototype ontwikkeld en marketing gedaan. Dat haar student company DTech ook nog in de halve finale van de landelijke wedstrijd Jong Ondernemen terecht zou komen, dát had ze niet kunnen denken.

Lees verder

Besparen met ventileren

Onderzoek

Vanuit het lectoraat Energy in Transition is docent-onderzoeker Baldiri Salcedo Rahola betrokken bij het project ‘Besparen met ventileren’ van de Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg. In dit project wordt gedurende een jaar onderzoek gedaan naar de invloed van ventilatie op de gezondheid (luchtkwaliteit) en wordt de warmtevraag van de woningen gemonitord via de stadsverwarming.

Lees verder

Lezing Smart industrial safety and worker health

Onderzoek

Op 4 november gaf John Bolte, lector Smart Sensor Systems, een lezing op het Human Factors jaarcongres. John hield een betoog over “Smart industrial safety and worker health – wearables in the workplace”. Hierin ging hij in op de vraag hoe draagbare sensoren voor een veiligere werkomgeving kunnen zorgen.

Lees verder

De Haagse Hogeschool stopt met weeshuisstages

Onderzoek

Op de internationale dag van de rechten van het kind, 20 november 2020, heeft De Haagse Hogeschool de University Pledge Weeshuisstages ondertekent. Hiermee is vastgelegd dat studenten van De Haagse geen stage meer zullen lopen bij weeshuizen wereldwijd. Deze pledge is tot stand gekomen in samenwerking met Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties en op initiatief van het lectoraat Wereldburgerschap.

Lees verder

Prijzen voor beste scripties en afstudeeropdrachten

Afstuderende studenten met een uitblinkende scriptie of afstudeeropdracht worden bij De Haagse ieder jaar beloond met de Afstudeerprijzen. Dit jaar, tijdens het online event THiNK & CO op donderdag 5 november, werden maar liefst zeven Afstudeerprijzen uitgereikt: voor iedere faculteit een winnaar.

Lees verder

Circulaire dijkontwerpen

Cheyenne Kraag (24) heeft dijken altijd al interessant gevonden. Omdat dijken het land tegen overstromingen beschermen en zij daar als civiel ingenieur graag aan bijdraagt. Toen een docent met een afstudeeropdracht over dijkversterking kwam, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Ze solliciteerde direct en dacht na over een circulaire oplossing: dijkversterkingen met circulaire materialen in plaats van materialen die een beperkte levensduur hebben. Omdat grond in principe oneindig hergebruikt kan worden zonder dat er iets van afval overblijft, is dit milieuvriendelijke materiaal dus bij uitstek geschikt.

Lees verder

Je op je gemak voelen in het klaslokaal

Onderzoek

Een leeromgeving waarin jij je welkom voelt en waar iedereen gelijk behandeld wordt - dat is uiteraard belangrijk. Maar hoe zorg je dat dit vanzelfsprekend wordt? Studenten Rishainy Bomberg en Saïd Touhami zijn lid van de Unesco Jongerencommissie waar ze zich actief met dit onderwerp bezighouden. Op donderdag 15 oktober, tijdens de Nederlandse lancering van het Unesco Global Education Monitoring Report 2020, benadrukten zij dat het onderwijs actief aan inclusiviteit moet werken. ‘’We moeten van een cultuur van ik naar een cultuur van wij.’’

Lees verder

Haagse helpt met digitalisering mkb

Het mkb is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Maar veel kleine en middelgrote bedrijven benutten de kansen van digitalisering onvoldoende. In een digitaliseringswerkplaats gaan studenten en lokale ondernemers aan de slag om hun bedrijf future proof te maken. “Een win-winsituatie.”

Lees verder

Robert Duiveman, eerste associate lector binnen De Haags...

Robert Duiveman is vanaf 1 november 2020 aangesteld als associate lector Urban Governance bij het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions (GUTs). In deze nieuwe rol is hij verantwoordelijk voor praktijkgericht onderzoek naar nieuwe vormen van governance rondom grootstedelijke vraagstukken.

Lees verder

De stem van studenten in de VN

Onderzoek

75 jaar vrede en 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een gedenkwaardig jaar voor het Just Peace Festival in Den Haag. Maar wat valt er te vieren als er wereldwijd conflicten zijn? Studenten aan De Haagse denken mee over de toekomst van de Verenigde Naties. “Er zit veel energie in jongeren, dat stemt hoopvol.”

Lees verder

Onderzoeker in de spotlight: Artemis Malliaropoulou

Blog Onderzoek

"Het is fascinerend onderzoek te doen en internationaal recht te doceren in Den Haag, de stad die wereldwijd bekendstaat als de internationale stad van vrede en recht. Ik vind het mooi om als onderzoeker onder meer betrokken te zijn bij het opzetten van een ‘monitor’ voor The Hague Rules on Business and Human Rights Arbitration.’ Aan het woord is Artemis Malliaropoulou. Haar naam verraadt haar Griekse geboorte. Zij is als onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Global Governance en als docent aan de opleiding Internationaal en Europees Recht van De Haagse Hogeschool."

Lees verder

‘Met KOIOS faciliteren en stimuleren we een leven lang l...

Onderzoek

Wie met docent-onderzoeker Jordi Jansen over KOIOS praat, raakt al gauw enthousiast over de mogelijkheden van deze open source onderwijsinfrastructuur in ontwikkeling. Daarmee faciliteert en stimuleert De Haagse Hogeschool een leven lang leren. KOIOS maakt het mogelijk te experimenteren met innovatieve ideeën zoals het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen of nieuwe vormen van onderwijscurricula.

Lees verder

Let's celebrate diversity

Onderzoek

Donderdag 15 oktober vond de Nederlandse lancering van het Unesco Global Education Monitoring Report 2020 plaats. Het kenniscentrum Global & Inclusive Learning organiseerde dit online event in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie. In een studio vanuit Zoetermeer– geheel coronaproof ingericht – met live verbindingen met diverse nationale en internationale sprekers.

Lees verder

Future-Proof Retail: Zo bewegen Nino en Luke tussen onde...

Onderzoek

Lang dachten winkeliers dat online shoppen een storm was die wel zou gaan liggen. Dat gebeurde niet, met steeds meer winkelleegstand tot gevolg. Om samen dat tij te keren, initieerde De Haagse Hogeschool het veelomvattende onderzoeksproject Future-Proof Retail (FPR). De coronacrisis heeft het project alleen maar geïntensiveerd en het een nieuwe dimensie gegeven. In dit verhaal zien we hoe Future-Proof Retail mede vorm krijgt in winkelcentrum De Julianabaan in Voorburg, en de belangrijke rol die studenten erbij spelen.

Lees verder

Ambassadeur Hoekstra in debat met studenten

Mag Trump aan zijn tweede termijn beginnen of heeft Biden de beste papieren? In de week voor de Amerikaanse verkiezingen, bespraken studenten van De Haagse met ambassadeur Pete Hoekstra onder leiding van Amerika-kenner Maarten Kolsloot de traditioneel spannende campagnestrijd.

Lees verder

Een seniorvriendelijke stad, hoe maak je die?

Losse stoeptegels. Een te smalle doorgang voor scootmobielen. Te kleine letters op informatiefolders. Kijk eens door de ogen van senioren naar een wijk of stad. Dan zie je genoeg verbeterpunten. “En dat is precies wat we studenten lieten doen in het onderzoeksproject Seniorvriendelijke stad”, zegt Esther Kroon, docent-onderzoeker bij het lectoraat Urban Ageing.

Lees verder

ISPM student shares his journey as an intern at ASICS

The sport management industry is quite vast and the working field offers a multitude of options. However, the first ideas that come to mind usually revolve around FIFA, IOC, club franchises and sport apparel brands, such as ASICS, one of the leading ones particularly in their running category. So, to learn that one of our own ISPM students is part of that team is cause for celebration!

Lees verder

Jorit Meesters nieuwe lector Revalidatie en Technologie ...

Onderzoek

De revalidatiezorg innoveren zodat revalidanten met de juiste inzet van e-health en zorgtechnologie de best mogelijke zorg krijgen. Dat is de ambitie van Jorit Meesters, hoofdonderzoeker bij Basalt, expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde en onderzoeker bij het LUMC, en vanaf 1 november ook lector Revalidatie en Technologie bij De Haagse Hogeschool. Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief van Basalt en De Haagse Hogeschool in onderzoek, kennis en innovatie. De jarenlange samenwerking tussen deze partners in zorg en onderwijs maakt het mogelijk om vanuit kennis en ervaring belangrijke uitdagingen zoals toenemende complexiteit van de zorgvraag en personeelskrapte het hoofd te bieden. Daarbij wordt de revalidatiezorg in toenemende mate ondersteund door ICT en e-health toepassingen.

Lees verder

Diploma’s voor eerste afgestudeerden flex-opleiding Voed...

Opleidingen

De eerste drie diploma’s Voeding en Diëtetiek flexibele deeltijd zijn uitgereikt. Merije Brouwer, Marloes Boon en Kathinka Oud namen ze op 8 oktober in de Speaker’s Corner in ontvangst. Ondanks corona werd het een feestelijke plechtigheid met gezinnen en partners op de tribune.

Lees verder

Student Eric paste wiskunde toe in een bloemenkas

Wiskunde en gerbera’s. Strakke formules en kleurige bloemen. Die combinatie ligt écht niet zo voor de hand als je net denkt alles te snappen over snijpunten, parabolen, logaritmen, sinus en cosinus. Toch doet voormalig student Toegepaste Wiskunde Eric van der Sluis prachtig werk voor LetsGrow.com. Hij ontwikkelde voor het bedrijf een model om gerbera’s te detecteren en traceren. Door zijn werk kan iedere gerberateler op de voet volgen hoe hard iedere plant groeit en wanneer die geoogst kan worden.

Lees verder

Gemeente Zoetermeer, De Haagse Hogeschool, CIV Smart Tec...

Op gepaste afstand, maar (wél) met de intentie om nauwer samen te werken, ondertekenden, de gemeente Zoetermeer, De Haagse Hogeschool, het CIV Smart Technology en mboRijnland vandaag de intentieverklaring: samenwerken aan innovatief onderwijs. De partners leggen hiermee de ambitie vast om de samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven verder uit te bouwen en hiermee het lerend regionaal netwerk te versterken.

Lees verder

Verticale zonnepanelen langs het spoor

Onderzoek

In Nederland staat 550 kilometer aan geluidschermen langs het treinspoor. De komende jaren komt daar nog circa 150 kilometer bij. Zonnepanelen op zulke grote oppervlakken kunnen een forse bron van zonne-energie zijn. De Haagse werkt samen met Prorail aan een integraal onderzoeksproject. “Verticale panelen hebben de toekomst.”

Lees verder

Wiskunde toepassen in een bloemenkas

Wiskunde en gerbera’s. Strakke formules en kleurige bloemen. Die combinatie ligt écht niet zo voor de hand als je net denkt alles te snappen over snijpunten, parabolen, logaritmen, sinus en cosinus. Toch doet voormalig student Toegepaste Wiskunde Eric van der Sluis prachtig werk voor LetsGrow.com. Hij ontwikkelde voor het bedrijf een model om gerbera’s te detecteren en traceren. Door zijn werk kan iedere gerberateler op de voet volgen hoe hard iedere plant groeit en wanneer die geoogst kan worden.

Lees verder

‘WheelPower’ organiseert Embedded Scientist-dag in Sport...

Op vrijdag 11 september organiseerde Wheelpower de Embedded Scientist-dag van het Paralympisch cluster van NOC-NSF. Middenin het prachtige Zuiderpark in Den Haag schiep een rood, glinsterend gebouw met allerlei moderne sportfaciliteiten meteen hoge verwachtingen. Eenmaal binnengekomen viel al snel de trots van De Haagse Hogeschool te bewonderen: het SportLab. Deze ruimte, voorzien van technische hoogstandjes als een ingebouwd video-analysesysteem, krachtenplatforms en een fiets- en rolstoelergometer, was met zijn ruime omvang uitermate geschikt voor een coronaproof middag.

Lees verder

Voorbereid op een missie naar Mars

Toen oud-student Technische Natuurkunde Charlotte Pouwels met haar vader naar Star Trek keek, raakte zij gefascineerd door de ruimtevaart. “Ik ging technische vragen stellen, waarop ik geen antwoord kreeg. Daarom besloot ik zelf ruimtevaarder te worden. In mijn onderzoek boots ik na hoe het is om op de maan of op Mars te leven. Dat doe ik bijvoorbeeld op Hawaii in een omgeving die een beetje lijkt op die van de maan.”

Lees verder

Veel kansen voor internationale studenten in coronatijd

Een nieuwe periode beginnen op een nieuwe school is altijd spannend. Nieuwe klasgenoten, vrienden, docenten en natuurlijk een nieuwe omgeving. Voor internationale studenten is deze omgeving nóg anders en de spanning hoogstwaarschijnlijk nóg groter, vooral in de coronacrisis. Gelukkig heeft elke medaille een keerzijde: Deze tijd biedt ook veel kansen voor hen. Vooral bij een hogeschool dat internationale verbondenheid hoog in het vaandel heeft staan.

Lees verder

Aanscherping maatregelen De Haagse Hogeschool

Tijdens de persconferentie van afgelopen maandagavond 28 september kondigden minister-president Rutte en minister de Jonge een verscherping van de geldende maatregelen aan. Bovendien hebben de burgemeesters van de grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam een aanvullende oproep gedaan. Dinsdagochtend overlegde het Crisis Management Team (CMT) van De Haagse over de impact van de aanscherpingen en adviezen op onze hogeschool.

Lees verder

De Age-Friendly Cities and Communities Questionnaire gel...

Onderzoek

Begin 2020 heeft de Gemeente Den Haag een consortium bestaande uit De Haagse Hogeschool, Hulsebosch Advies en AFEdemy de opdracht gegeven om een vragenlijst te ontwikkelen en daarmee een representatief onderzoek te doen naar de ervaren seniorvriendelijkheid van ouderen in de stad. Den Haag is sinds 2014 een officiële seniorvriendelijke stad in het wereldwijde netwerk van seniorvriendelijke steden en gemeenschappen (Global Network for Age-friendly Cities and Communities) van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lees verder

Promoveren verrijkt en verdiept

Onderzoek

Mi Jung van der Velde, hogeschooldocent Bestuurskunde/Overheidsmanagement en lid van het lectoraat Inclusive Education, heeft één van de 24 ‘Promotiebeurzen voor leraren’ ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met deze beurs kan zij de komende vijf jaar onderzoek doen naar en uiteindelijk promoveren op ‘nieuw overheidshandelen dat de kracht en het organiserend vermogen benut van tippelaarsters en boerka- en niqaabdraagsters.’

Lees verder

Samen kunnen we afvalbergen verzetten

Onderzoek

‘Samen kunnen we afvalbergen verzetten’. Facilitair Bedrijf DJI en FMHaaglanden, twee van de facilitaire dienstverleners van het Rijk zijn gestart met een grootschalig onderzoek samen met De Haagse Hogeschool. Hiermee wordt bijgedragen aan de reductie van restafval en verbruik van grondstoffen Het onderzoek is van belang om de ambities van 35% restafval, 50% minder verbruik van primaire grondstoffen in 2030 en 100% duurzaam inkopen te realiseren. Stip op de horizon is Nederland Circulair in 2050.

Lees verder

Van gezonde start tot vitaal oud

Onderzoek

Een gezonde levensloop voor iedereen. Dat streeft het Kenniscentrum Health Innovation van De Haagse Hogeschool na. Met sociaal-technologische innovaties moet de positieve gezondheid van kwetsbare groepen worden bevorderd. “We willen dat iedereen op een volwaardige manier kan participeren in onze samenleving.”

Lees verder

Prachtig voorbeeld van wereldburgerschap

Voor nieuwkomers en studenten die hun middelbare school in een andere taal hebben gevolgd biedt De Haagse het Schakeljaar. “Iedereen moet de kans krijgen om zich op eigen niveau zinvol te ontwikkelen.”

Lees verder

Wijk lanceert samen met De Haagse Hogeschool een innovat...

Onderzoek

De Haagse wijk Binckhorst en De Haagse Hogeschool hebben deze maand de eerste Nederlandse (maar Engelstalig en internationale!) minor gelanceerd die is ontworpen als een ‘regenerative learning ecology’ waarin het hele gebied als opdrachtgever fungeert om gezamenlijk te leren naar een duurzame toekomst.

Lees verder

Oud-student Martijn ontwikkelde innovatieve geluidstechn...

Stel, je staat in een stationshal en je trein is vertraagd. “Beste reizigers,…” klinkt het dan. “De trein naar Roosendaal heeft vijfen… minu… vertrag…” En de rest van de boodschap valt weg. Met name voor mensen met een gehoorproblemen is het heel belangrijk dat luidsprekerboxen goed staan afgesteld. Martijn van Essen, oud-student Elektrotechniek, hielp de techniek zo afstellen dat omroepen beter verstaanbaar zijn. Hij won er een scriptieprijs mee en heeft inmiddels een baan gevonden waar hij zijn kennis verder toepast.

Lees verder

Leren is meer dan over kennis beschikken

Onderzoek

Door de snelle veranderingen en innovaties in het zorglandschap wordt de noodzaak om te blijven ontwikkelen urgenter. “Leren is veel meer dan aantoonbaar over kennis beschikken, het gaat om het geleerde te integreren in het dagelijks werk”, aldus Jeroen Dikken (hogeschoolhoofddocent HBO-V). In zijn blog in het kader van de training Leadership Mentoring in Nursing Research (ZonMw) vertelt hij o.a. over onderzoek naar scholings-ingrediënten die nodig zijn om succesvolle scholingen voor verpleegkundigen te ontwikkelen.

Lees verder

Waarom lidmaatschap van de Europese Raad zo interessant ...

Onderzoek

De Europese Raad is de belangrijkste politieke instelling van de Europese Unie. Rutte, Merkel, Macron en de andere nationale politieke leiders bepalen als leden van deze Europese Raad gezamenlijk de politieke richting van de Europese Unie en nemen de belangrijkste politieke besluiten. Zoals het recente Europese Corona noodfonds van 750 miljard Euro. Maar wat betekent het precies dat de nationale regeringsleiders lid zijn van de Europese Raad? Dr. David Nederlof, docent European Union Law en verbonden aan het lectoraat Changing Role of Europe aan De Haagse Hogeschool, geeft hier antwoord op in zijn gloednieuwe boek Membership of the European Council in a Constitutional and Historical Perspective, dat wordt uitgebracht op 15 september. Op 14 september promoveert Nederlof op het onderliggende onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Bewegen is het nieuwe normaal

Onderzoek

De coronacrisis en met name de lockdown heeft grote impact gehad op onze mentale en fysieke gezondheid. Eenzaamheid onder ouderen nam toe en de jeugd ging nog minder bewegen. Tegelijkertijd is een nieuw besef ontstaan over het belang van positieve gezondheid en een gezonde leefstijl. “Bewegen is het nieuwe normaal.”

Lees verder

Corona: superversneller van digitalisering

Onderzoek

Sinds de lockdown dit voorjaar moet een groot deel van Nederland ineens vanuit huis werken. Deze snelle digitaliseringsslag zorgt voor risico’s. “Het massale thuiswerken werkt als een superversneller van digitalisering. En de cybercrimineel speelt daarop in.”

Lees verder

Vincent Smit: ‘De straten in de stad zijn de gangen van ...

Onderzoek

De grote stad. Voor Vincent Smit is zij één groot laboratorium. Praktijkgericht onderzoek in de wijken en de straten kan alleen maar succesvol zijn als er een vorm van wederkerigheid is tussen de stad en de Hogeschool. “Als ik met studenten in een wijk loop, willen zij wat voor de bewoners van die wijk betekenen. Dat geeft vertrouwen.” Aan het woord is scheidend lector Vincent Smit. Hij heeft 14 jaar lang menig student en docent-onderzoeker enthousiast gemaakt voor stad- en wijklabs, om zo met praktijkgericht onderzoek de oplossing van grootstedelijke problemen dichterbij te brengen.

Lees verder

Cateleine de Jong ontvangt Comeniusbeurs voor project C...

Onderzoek

Bij de uitreiking van de Comeniusbeurzen 2020 door het Ministerie van OCW viel De Haagse Hogeschool maar liefst viermaal in de prijzen. Cateleine de Jong, lid van de kenniskring van het lectoraat Inclusive Education, ontving een teaching fellows beurs van 50.000 euro voor haar project CarE voor Nederlands-Caraïbische studenten.

Lees verder

Arend de Kloet: ‘Koester participatie en inclusie op de ...

Onderzoek

Hij weet alles over participatie van kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Was 12 jaar lang de trekker van het bijzonder lectoraat Revalidatie. Op 1 september neemt Arend de Kloet afscheid van De Haagse Hogeschool. De boodschap die hij nalaat, is dat inclusief denken en jezelf en anderen optimaal laten participeren 21st-century skills zijn. ‘Dat zouden kernwaarden van de HHS moeten zijn, de opdracht en duurzame uitdaging voor alle studenten en docenten, ongeacht opleiding en toekomstig werkveld.’

Lees verder

Nieuwe collegevoorzitter Elisabeth Minnemann opent studi...

De traditionele opening van het hogeschooljaar, maar dan vol vernieuwing. Medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool konden vandaag (donderdag 25 augustus) voor het eerst de formele aftrap van het hogeschooljaar digitaal bijwonen. Voor Dr. Elisabeth Minnemann het eerste evenement als kersvers voorzitter van het College van Bestuur. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf voor te stellen aan de hogeschoolgemeenschap, en vol enthousiasme haar visie voor het nieuwe jaar te delen.

Lees verder