Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jij vindt het leuk om software te ontwikkelen? Mooie en handige dingen bouwen voor gebruikers van computers en smart phones? Dan is de differentiatie Software Engineering binnen de opleiding HBO-ICT iets voor jou.

Iedereen gebruikt technische infrastructuur. Denk alleen maar aan onze computers, laptops en tablets. Om daar leuke dingen op te kunnen doen, is software nodig. Als je de differentiatie Software Engineering kiest binnen de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool leer je software te ontwerpen om daar structuur in te brengen. Daarna ga je programmeren en coderen. Je configureert jouw software met andere programma’s. Je test wat je hebt gemaakt en je richt processen in.  

Door te differentiëren in je studie, groei je uit tot een T-shaped professional: een ICT’er met een brede basiskennis en een eigen specialiteit. Je verdiept je in de differentiatie die je hebt gekozen, bijvoorbeeld Software Engineering. Je stoomt jezelf klaar voor een stage. De differentiatie Software Engineering volg je in onze hoofdlocatie Den Haag. Daar heb je alle faciliteiten van De Haagse Hogeschool binnen handbereik. Je kunt er ook genieten van het bruisende Haagse studentenleven!

Bekijk het volledige overzicht van de opleiding HBO ICT en zijn 5 differentiaties hier.

    Hulp bij studiekeuze

    Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

    groep studenten in atrium

    Open Dag

    Zaterdag 9 november 2024

    Go to Open Dag

    Open Dag

    Zaterdag 9 november 2024

    Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

    Go to Open Dag
    Groepje studenten zit buiten bij elkaar

    Meelopen

    Wanneer het jou uitkomt

    Go to Meelopen

    Meelopen

    Wanneer het jou uitkomt

    Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

    Go to Meelopen
    Twee studenten aan tafel

    Proefstuderen

    Go to Proefstuderen

    Proefstuderen

    Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

    Go to Proefstuderen

    Studie in cijfers in basissemester

    60

    studiepunten per jaar

    6

    uur hoorcollege per week

    6

    uur werkcollege per week

    20

    uur zelfstudie per week

    8

    uur projecten per week

    Inhoud van de studie

    Wat ga je doen?

    Jaar 1
    Jaar 2
    Jaar 3
    Jaar 4
    Werkvormen

    In de eerste 2 jaar heb je practica en volg je colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Alle vakken zijn in het eerste jaar in het Nederlands. Later krijg je ook Engelse vakken. Je hebt les in onderwijsblokken van 10 weken. Per week heb je gemiddeld 20 contacturen. Voor de differentiatie Software Engineering is dat in Den Haag.

    Blended learning

    We zijn voorstander van blended learning: een mix tussen fysieke en online lessen. Hoorcolleges krijg je in groepen met ongeveer 80 medestudenten. Maar je werkt vooral veel in werkgroepen en practica.

    Steeds zelfstandiger

    Later in je studie krijg je meer vrijheid bij het indelen van je tijd, zoals dat later op je werk ook gebeurt. Zelfstandig werken en plannen zijn dus belangrijk. Net als een actieve, ondernemende houding en goed kunnen samenwerken. In projecten die vaak rechtstreeks uit de beroepspraktijk komen, pas je alles toe wat je hebt geleerd. Zo krijg je een goed beeld bij de theorie en zie je waar je de opgedane kennis voor nodig hebt. Ook je professionele skills train je tijdens die projecten. Je werkt samen met anderen en oefent gesprekstechnieken. Je moet goed kunnen presenteren wat je hebt ontwikkeld, geanalyseerd of gebouwd.

    Minoren

    Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. Bijna alles is mogelijk. Als je kiest voor een minor bij de eigen opleiding, bieden we bij HBO-ICT onder meer de volgende minors aan: Digital Ethics, Game Development, Cloud Technology en Applied Data Science. Als je een minor wilt volgen buíten je eigen vakgebied, kijk dan in de minorkrant. Die staat vol met de minoren van alle opleidingen. Welke past het beste bij jouw interessegebied? Je kunt ook een minor volgen buiten De Haagse Hogeschool en zelfs in het buitenland. In alle gevallen geldt: maak een goed plan. Waar wij kunnen, ondersteunen we je.

    Curriculum overzicht

    Curriculum overzicht HBO ICT

    Ook onze opleidingsfilm geeft een goed overzicht van de opleiding. En wil je weten wat er bij de opleiding speelt, zoals de projecten waar onze studenten aan werken? Volg ons dan op LinkedIn en Insta!

    Na je studie

    Wat kun je later worden en wat niet?

    Dit word je wel

    • Webdeveloper

    • Webarchitect

    • Cloudarchitect

    • Software analist

    • Game developer

    • Game tester

    • Application developer

    • Websecurity specialist

    • Security architect

    Lees meer over deze beroepen

    Doorstuderen

    Wil je je nog verder verdiepen in de ontwikkeling van software, dan kun je een master volgen binnen het domein van software engineering en data science. Dat kan onder meer aan de Universiteit van Amsterdam, de Open Universiteit en bij veel universiteiten in het buitenland. Kijk hier voor meer informatie over masters in het buitenland.

    Alles over toelating

    Toelatingseisen
    Vooropleiding Vereiste profiel
    Havo
    • C&M 
    • E&M
    • N&G 
    • N&T
    Vwo
    • C&M
    • E&M
    • N&G
    • N&T
    Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

    Om de differentiatie Software Engineering van de opleiding HBO-ICT te kunnen volgen, moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan in de tabel wat voor jou geldt.

    Overige situaties

    Je hebt een mbo-diploma

    Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste.

    Niet rechtstreeks toelaatbaar?

    Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

    Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

    Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

    Je wilt overstappen naar De Haagse

    Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl.

    Uitspraken over je toelating

    Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

    Praktische info

    Wat moet je verder nog weten?

    Inschrijven en aanmelden

    Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

    Studiekosten-en financiering

    Collegegeld

    De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

    Studiefinanciering

    Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

    Hulp bij studiekeuze

    Wat als je nog twijfelt?

    Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

    Hulp tijdens je studie

    Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding in de differentiatie Software Engineering heb je een eigen studiecoach. Deze helpt jou bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je studie.

    Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

    Officiële opleidingsnaam

    Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

    Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT

    Naam internationaal: Information & Communication Technology

    Opleidingscode (Isat): 30020

    Instellingscode (Brin): 27UM

    Bij jouw afstuderen zullen we de dan geldende officiële opleidingsnaam en officiële internationale naam vermelden op het getuigschrift.

    Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

    Bindend studieadvies (BSA)

    Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

    Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

    Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

    Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

    Downloads