Kenniscentrum Digital Operations & Finance
Digitale technologie in dienst van een economie die deugtDe rol van technologie in het bedrijfsleven en de samenleving blijft groeien. Nog nooit hadden we zo veel data en rekenkracht tot onze beschikking. Tegelijkertijd staan we voor een grote uitdaging om onze economie ‘volhoudbaar’ te maken: ecologisch én sociaal duurzaam. Het koppelen van fysieke en financiële datastromen in bedrijfsprocessen kan ons helpen om die stap te zetten.
Het kenniscentrum Digital Operations & Finance onderzoekt hoe we data en digitale technologie kunnen inzetten voor een duurzame economie. We onderzoeken hoe processen beter ingericht kunnen worden en hoe we daarbij data kunnen koppelen. Hoe we de effecten van keuzes die een onderneming maakt, inzichtelijk kunnen krijgen. We onderzoeken, bouwen en experimenteren. Zo helpen we organisaties de transitie te maken naar een volhoudbare economie.
Onze missie en doelen realiseren we met een onderzoeksprofiel dat zich enerzijds richt op industrie en anderzijds op onderwijsvernieuwing. Beide krijgen (mede) vorm door onderzoek aan de onderstaande zeven thema’s binnen drie werkvelden:
Projecten
PrimaVera
In het landelijke project Predictive maintenance for Very effective asset management (PrimaVera) onderzoeken we hoe we met big data algoritmen kunnen maken die voorspellen wanneer kapitaalgoederen onderhoud nodig hebben. De werkpakketten richten zich op drie sectoren: maritiem, infrastructuur, hightech productie.
Reshaping Business Education
Experimenteel onderzoeks- en ontwikkelproject KOIOS
In de media
- Podcast met Dominique Damon (lectoraat Change Management): What is the role of gossip in organizations?
- Podcast met Jordi Jansen: Wat is blockchain precies en wat kunnen we ervan verwachten? Jordi Jansen, docent bij de opleiding Finance & Control aan De Haagse Hogeschool, vertelt je alles hierover in deze podcast
- Podcast met Egbert Willekes: Kun je sturen op duurzame waarden binnen management control systemen?
- Wat betekent opkomst digitale munten voor ons geldstelsel? Een gesprek met Martijn van der Linden YouTube 05-01-2021
- KOIOS LightningATM Demo - YouTube KOIOS Media 09-11-2020
- Pak de banken het geld af - stukje bij beetje - BNR podcast met Martijn van der Linden 29-10-2020
- Twee miljoen voor Digital Operations Centre in Haaglanden. ROC Mondriaan en vele partners halen RIF subsidie binnen - 01-07-2020
- Heeft geld zijn beste tijd gehad? Over hoe het geldsysteem anders kan én moet - Studium Generale UU - YouTube 09-10-2019
Bouw je mee aan een Haags Student Investment Fund?
Komend jaar wil het lectoraat New Finance met een enthousiaste club studenten onderzoeken of het haalbaar is om een Student Investment Fund op te zetten, een fonds dat investeert in start-ups en scale-ups van studenten aan De Haagse Hogeschool en/of van alumni van de Haagse. Het idee is dat het fonds geheel gemanaged wordt door studenten, dus jullie worden zelf verantwoordelijk voor het scouten van investeringsmogelijkheden, binnenhalen van funding, verbinding aangaan met verschillende opleidingen, marketing, administratie, governance, etc. Ofwel, alles wat er komt kijken bij het opzetten van een zelfstandige business. Aan het eind van het jaar willen we een business plan gereed hebben voor het fonds en willen we een pitch-evenement organiseren.
Je kunt op verschillende manieren deelnemen, bijvoorbeeld door je in te schrijven in de nieuwe keuzemodule: Student Investment Fund. Deze module is 3-6 studiepunten en zal op projectbasis worden uitgevoerd. Je hebt veel eigen inbreng.
Maar, je kunt ook deelnemen als je een opdracht moet doen voor je eigen opleiding die past in onze doelstelling. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden. We mikken komend studiejaar op zo’n 8 – 10 studenten van verschillende opleidingen.
Deze module wordt aangeboden door het lectoraat New Finance en de opleiding Accountancy en staat open voor studenten van alle opleidingen.
Als je interesse hebt stuur dan een gemotiveerde mail met C.V. naar: j.h.vanderkooij@hhs.nl
Ook als je al je studiepunten hebt ingevuld is deelname mogelijk en biedt het je een mogelijkheid je netwerk uit te breiden en interessante ervaring op te doen.
Meer informatie >
Startpunt van het kenniscentrum DOF - juni 2019
Lectoraat New Finance
Proefschrift
Balancing the social and financial sides of the coin
Artikel
De ‘Triple Depreciation Line’: een effectief wapen tegen greenwashing of een nieuwe accounting fata morgana?
Paper
Toekomst van het geldstelsel
Artikel
Veel geleerd maar niet gewaardeerd?
Rapport
Ondersteuning van ondernemende statushouders: ervaringen uit de praktijk
Lectoraat Smart Sensor Systems
Artikel
Legibility as a Design Principle: Surfacing Values in Sensing Technologies
Artikel
Smart industrial safety and worker health: wearables in the workplace
Intreerede
Voorkomen door voorspellen: Weet wat je meet!
Artikel
Prediction of RF-EMF exposure levels in large outdoor areas through car-mounted measurements on the enveloping roads.
Artikel
Actual and perceived exposure to electromagnetic fields and non-specific physical symptoms
Team
dr. John Bolte
Lector Smart Sensor Systems Leading lector KC DOF
dr. Steven van den Berg
Lector Fotonica
dr. ir. Jenny Coenen
Lector Smart Sustainable Manufacturing
Martijn van der Linden
Lector New Finance
dr. Jacco van Uden
Lector Change Management
Margot Custers
Programme Coordinator Centre of Expertise
Merel Hillen
Management Assistant Centre of Expertise
Lector Smart Sensor Systems Leading lector KC DOF
dr. John Bolte
John Bolte studeerde af als aardbevingsseismoloog aan de Universiteit Utrecht. In 2003 promoveerde hij aan de TU Delft op het gebied van akoestische imaging. Al vanaf 2002 werkt hij als scientific project manager voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij schreef bijvoorbeeld aan een nationale richtlijn voor de bescherming van werknemers tegen elektromagnetische velden. Bij het RIVM deed hij ook jarenlange ervaring op met het ontwikkelen en toepassen van draagbare meetinstrumenten (wearables). Hij kreeg diverse onderzoeksubsidies toegekend van ZonMw en RIVM (> 1,25 Miljoen Euro). John Bolte studeerde in 2011 af als milieuepidemioloog aan de Vrije Universiteit en werd in 2016 benoemd tot lector aan De Haagse Hogeschool. In 2020 is hij aangesteld als directeur (leading lector) van het Kenniscentrum Digital Operations & Finance.
Commissies en nevenfuncties:
- Lectorenplatform Domein Applied Sciences
- Platform Praktijkgericht ICT-onderzoek (PRIO)
- NWA Meten en Detecteren van gezond gedrag
- Beroepenveldcommissie opleiding Data Science i.o.
j.f.b.bolte@hhs.nl
Lector Fotonica
dr. Steven van den Berg
Steven van den Berg studeerde natuurkunde aan de Universiteit Leiden. In 2002 promoveerde hij, eveneens in Leiden, op onderzoek aan de dynamica van polymeer-gebaseerde lasers, waarbij o.a. gebruik gemaakt werd van ultrasnelle lasers. Aansluitend trad hij als research scientist in dienst bij VSL, het nationale metrologie-instituut van Nederland, waar hij in 2009 tot principal scientist werd benoemd. Gedreven door nieuwe ontwikkelingen in de natuurkunde én door vragen uit de markt richtte hij zich op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van optische meettechnieken en –opstellingen, vaak in samenwerking met nationale en internationale partners. Voorbeelden hiervan variëren van het zeer nauwkeurig meten van afstanden van tientallen meters met frequentiekamlasers tot het meten van verplaatsingen op de nanometerschaal met een Fabry-Pérot interferometer, en van het kalibreren van spectrometers voor aardobservatie tot het meten van de flikkering van LED-lampen. Optica en fotonica vormen hiermee al zo’n 25 jaar de rode draad in zijn werk. Sinds 1 januari 2021 is hij lector Fotonica bij De Haagse Hogeschool.
Lector Smart Sustainable Manufacturing
dr. ir. Jenny Coenen
Nevenfuncties
Docent Scheepvaart & Transport College Rotterdam (Master Shipping & Transport, HBO Maritieme Techniek Deeltijd)
Partner Marstrat (adviesbureau voor de maritieme industrie)
j.m.g.coenen@hhs.nl
Lector New Finance
Martijn van der Linden
Van der Linden studeerde bedrijfseconomie (Strategisch management) aan de Universiteit van Tilburg (2004) en startte zijn carrière als managementtrainee bij ING. Na zes jaar in de financiële sector te hebben gewerkt, besloot hij zich te richten op economische transities. Hij was van september 2011 tot januari 2014 voorzitter bij het Platform Duurzame en Solidaire Economie en ontwikkelde hij in 2012 een visie op Arnhem in 2050 (Energetic City). Van 2014 tot 2017 werkte Van der Linden als onderzoeker bij het EU-project Creating Economic Space for Social Innovation. Momenteel bekleedt Van der Linden drie nevenfuncties: voorzitter van Stichting Ons Geld, penningmeester van Casco Art Institute: Working for the Commons ) en voorzitter van Our New Economy. Daarnaast schrijft hij geregeld artikelen voor onder andere het journalistieke platform Follow the Money en is adviseur van verschillende startups. Het afgelopen decennium is van der Linden met name geïnteresseerd geraakt in de kansen van digitale technologieën. Deze lijken een by design stabiel geldstelsel mogelijk te maken en bieden fundamenteel nieuwe mogelijkheden. De introductie van programmeerbaar geld kan bijvoorbeeld leiden tot een herinrichting van processen, bedrijfsmodellen en systemen. Ook kunnen digitale technologieën worden gebruikt om financiële data en niet-financiële data (bijvoorbeeld data over grondstofstromen) aan elkaar te koppelen. Op deze manier kan een circulaire economie worden gerealiseerd.
Lector Change Management
dr. Jacco van Uden
Jacco van Uden studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij zich specialiseerde in veranderkunde. Na zijn studie werkte hij twee jaar bij Nyenrode Universiteit (Center for Organisational Learning and Change) om vervolgens promotieonderzoek te gaan doen aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn dissertatie (proefschrift) ‘Organisation and Complexity’ stond de vraag centraal wat complexiteittheorie de organisatiekunde heeft te bieden. Eind 2011 trad Jacco in dienst bij De Haagse Hogeschool als projectleider/senior onderzoeker voor het KITE120 project (Lectoraat Ondernemen en Innoveren). Sinds 1 februari 2013 is hij lector Change Management.
j.c.vanuden@hhs.nlProgramme Coordinator Centre of Expertise
Margot Custers
Contact:
m.custers@hhs.nlManagement Assistant Centre of Expertise
Merel Hillen
Merel heeft haar BBA behaald in 2008 en werkt sinds 2011 voor de Haagse Hogeschool en ondersteunt sinds 2016 het onderzoek.
0622251522m.hillen@hhs.nl