HALO - Voltijd

Je bent altijd in de sportzaal of op het sportveld te vinden. Je weet dat bewegen belangrijk is. Het houdt je gezond, fit en sterk. Maar niet iedereen beleeft plezier aan sport. Welvaartsaandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten steken de kop op. Daar weet jij wel raad mee! Want jij bent een kei in motiveren. Je haalt mensen gemakkelijk over de streep. Van het organiseren van sportactiviteiten gaat je hart sneller kloppen. En dat enthousiasme straal je uit. Bij de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren!

Studenten aan het woord

Demi van der Sluis

Over de nieuwe sportcampus

Ünlü Volkan

Over stage in het buitenland

Branco Kranenburg

Over wat het vak zo leuk maakt

Sleep opzij

Toelatingseisen

HALO, 2019-2020

Om met de bacheloropleiding HALO te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.

Aanvullende toelatingseisen

Als de kandidaat als gemiddeld cijfer van de drie eindscores op de onderdelen spel, turnen en atletiek een cijfer 3,0 of hoger scoort, dan wordt hij/zij toegelaten tot de opleiding.
De data voor deze toelatingstesten 2019-2020 volgen nog.


HAVO
C&M
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

De HALO is een opleiding met aanvullende toelatingseisen. Deze bestaan uit sportieve vaardigheden, die worden gemeten bij atletiek, turnen en spel. Daarnaast moet je in het bezit zijn van het zwemdiploma A en B. Alle toekomstige studenten van de HALO moeten daarom verplicht deelnemen aan de toelatingstest:

 • Je dient in het bezit te zijn van het zwemdiploma A en B, en dit bij de opleiding kunnen aantonen. Is het zwemdiploma niet aanwezig dan kun je deelnemen aan een zwemtest op de toelatingstestdag, om te laten zien dat je aan de criteria van het zwemdiploma A en B voldoet.

Om toegelaten te worden tot de HALO moet je voldoen aan onze toelatingstest. Hoewel enthousiasme en motivatie belangrijke kwalificaties zijn, kan niet iedereen zich voor onze opleiding inschrijven. De toelatingstest moet uitwijzen of je motorisch vaardig genoeg bent om aan onze opleiding te kunnen starten. De toelatingstest duurt een dag. Tijdens deze dag word je getest op jouw atletiekvaardigheden, turnvaardigheden en spelvaardigheden.  

Na je aanmelding bij studielink voor de HALO word je automatisch aangemeld voor de toelatingstest. Dit kan tot 2 weken voor de toelatingstestdag. Hierna ontvang je binnen 10 werkdagen een uitnodiging per mail, met daarin de datum, tijdstip en aanvullende informatie voor de toelatingstest.

De sportieve vaardigheden worden getest op het gebied van atletiek, turnen en spel. Alle onderdelen van de sportieve vaardigheden worden beoordeeld.

Op het praktijkonderdeel atletiek worden vier elementen beoordeeld:

 • Sprint (10 x 5 meter)
 • Medicinbal verstoten (vrouwen 2 kg, mannen 3 kg)
 • Vijfsprong (5 loopsprongen op rij)
 • Standhoogsprong


Op het praktijkgebied turnen worden vijf elementen beoordeeld:

 • Borstwaarts om aan de rekstok
 • Handstand
 • Koprol
 • Radslag
 • Zweefhurksprong

Op het praktijkgebied spel worden twee elementen beoordeeld:
Basketbal
. De student wordt beoordeeld op zijn vaardigheid tijdens een instructielesje en in de eindspelvorm 3 tegen 3 op een basket en de wijze waarop de student in de les participeert. Onder participatie wordt verstaan:

 • een positief spelgedrag tonen (omgaan met de regels en met de medestudenten)
 • een positief leergedrag tonen (verbeteren van eigen tactische vaardigheid en eventueel die van anderen)
 • het begrijpen en toepassen van de instructies

Softbal. Bij softbal worden de volgende technische vaardigheden beoordeeld:

 • gooien
 • vangen en de tactische toepassing daarvan in een insluitsituatie (insluiten van een honkloper)

Heb je je zwemdiploma niet, of niet tijdig aangetoond, dan worden op het praktijkgebied zwemmen de volgende zwemvaardigheden beoordeeld:
 • schoolslag
 • borstcrawl
 • rugcrawl
 • wentelen en draaien

Je ontvangt een paar weken na jouw testdag het resultaat van jouw toelatingstest.


N.B. Je dient je uiterlijk 1 mei 2018 in te schrijven via Studielink!

De eerste testdag vindt plaats op 30 januari 2018. De overige dagen zijn 12 april 2018, 19 april 2018 en 26 juni 2018.

Alle nieuwe studenten van de HALO moeten een sportmedische keuring doorlopen (deze moet plaatsvinden in het jaar van aanvang van de studie). Als nieuwe student van de HALO ben je vrij te kiezen waar je je laat keuren, zolang er aan bepaalde criteria wordt voldaan. Deze criteria zijn onder andere een naar waarheid ingevulde vragenlijst over fysieke gezondheid, onderzoek van inwendige organen, bepaling van gezichtsscherpte en de longfunctie. Deze criteria vallen allemaal onder de Basis Sport Medische Keuring, of het Basis Plus Onderzoek.  

Dankzij onze samenwerking met het Medisch Centrum Haaglanden (MCH-Bronovo) kan de keuring met korting worden aangeboden. Het bewijs van de keuring lever je bij aanvang van de studie in, samen met een Verklaring omtrent Gedrag (VOG). Hierover wordt na daadwerkelijke plaatsing op de opleiding meer informatie verzonden.  

Zonder deze 2 documenten is het niet mogelijk om met je opleiding te starten.

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

De lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding HALO is toegankelijk voor studenten met een passie voor sport.
Alle profielen binnen het havo en vwo sluiten hierop aan, evenals een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Volg je de mbo-opleiding sport en bewegen / coördinator niveau 4, dan kun je een verzoek indienen voor toelating tot de verkorte route van 3 jaar.
Het verzoek om toegelaten te worden tot de verkorte leerroute en de bewijsstukken daarvoor moet je pas bij aanvang van het studiejaar bij de opleiding indienen, dus nog niet bij de aanmelding voor de selectie.

Bij deze opleiding ben je toelaatbaar met alle profielen, er is geen extra vakkeneis. Je hoeft dus geen deficiëntie-examen te doen.
Heb je een havo-diploma behaald vóór 2009 of een vwo-diploma behaald vóór 2010. Dan wordt je diploma individueel beoordeeld op toelaatbaarheid. Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de Centrale Studenten Inschrijvingen (CSI) via het contactformulier.
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het Toelatingsonderzoek 21+. Als je hier voor slaagt, mag je alsnog beginnen met de opleiding van jouw keuze. Het toelatingsonderzoek van opleidingen aan De Haagse Hogeschool bestaat uit de vakken Nederlands en Engels en daarnaast een opleidingsspecifiek onderdeel.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studiecoördinator bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Halverwege of toch liever aan het begin van het nieuwe studiejaar? Onze studiecoördinator Marieke van Bragt vertelt je graag meer. Je kunt haar bereiken via e-mail halo-pr@hhs.nl.

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

Voel je al even student

3 november 2018

Open Dag

Kom langs op onze nieuwe vestiging in de Sportcampus Zuiderpark en maak kennis met de HALO! Ontmoet studenten en docenten, die al je vragen kunnen beantwoorden. Loop mee met een van de rondleidingen om onze prachtige Sportcampus te bekijken. En neem je sportkleding mee, want naast de informatie die je over de opleiding kan krijgen, is het ook mogelijk om op deze dag deel te nemen aan demo’s en proeflessen en kan je jouw motorische vaardigheid testen in het onderzoekslab! Geef je wel even op. Dan weten we dat je langskomt.

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of proefstuderen, na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.
Neem contact op met het Study & Career Centre Bel naar 070-4458595 of stuur een e-mail aan studycareer@hhs.nl

Geïnteresseerd in
HALO - Voltijd?

Meld je aan