Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (HALO) - Voltijd

Je bent altijd in de sportzaal of op het sportveld te vinden. Je weet dat bewegen belangrijk is. Het houdt je gezond, fit en sterk. Maar niet iedereen beleeft plezier aan sport. Welvaartsaandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten steken de kop op. Daar weet jij wel raad mee! Want jij bent een kei in motiveren. Je haalt mensen gemakkelijk over de streep. Van het organiseren van sportactiviteiten gaat je hart sneller kloppen. En dat enthousiasme straal je uit. Bij de lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) leer je hoe je van jouw passie je beroep maakt. Word een sportleraar in hart en nieren!

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Meer weten? Kies je student. Waarom klikte het bij hem of haar?
  Neem contact op met onze studenten. Zij vertellen je graag wat zij vinden van deze studie. Klik en kies.
 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
 • Bekijk de film van de opleidingspresentatie voorafgaande aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de presentatie van de opleiding.

Studenten aan het woord

Demi van der Sluis

Over de nieuwe sportcampus

Ünlü Volkan

Over stage in het buitenland

Branco Kranenburg

Over wat het vak zo leuk maakt

Sleep opzij

Toelatingseisen

HALO 2022 - 2023

Voor de bacheloropleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) moet je een havo- of vwo-diploma hebben. Je bent met alle profielen toelaatbaar. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel bij “Toelatingsadvies” wat voor jou geldt.

Aanvullende eisen HALO

Er zijn drie aanvullende toelatingseisen:
 1. Je bent verplicht om actief deel te nemen aan één van de Meet & Matchdagen op maandag 23 januari, maandag 17 april, donderdag 20 april of dinsdag 27 juni. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.  
  Zo ontdek je of jij en de opleiding goed bij elkaar passen. Je volgt een paar theorie- en praktijklessen, inclusief een didactisch practicum. Ook word je diagnostisch getest op je sportieve vaardigheden en algemene motoriek.* 
 2. Zwemdiploma B is noodzakelijk. Heb je deze niet, dan zorg je zelf dat je dit diploma behaalt voor aanvang van de studie (uiterlijk 1 september). 
 3. Je moet een recente, positieve sportmedische basiskeuring hebben (uiterlijk 1 september en maximaal 1 jaar oud).
Zonder deelname aan één van de Meet & Matchdagen is het helaas niet mogelijk om met de HALO te starten. Centrale studentinschrijvingen (CSI) trekt dan je inschrijving in. 

*De uitslag van de diagnostische test krijg je binnen 3 weken. Dit advies is niet bindend. Je bepaalt zelf of je aan deze studie begint. Bij twijfel over je niveau kun je met een HALO-docent een persoonlijk adviesgesprek voeren. 
 

Uitzonderingen op de eerste eis:

 • Woon je in het buitenland? Bezoek dan niet de Meet & Matchdag, maar stuur een motivatiebrief naar j.w.vanekdom@hhs.nl. Beschrijf waarom je de opleiding tot docent Lichamelijke Opvoeding wilt gaan volgen en wat je daar gaat leren/ontwikkelen. Geef ook aan waarom je denkt dat je geschikt bent om docent LO te worden. Behalve je motivatie schrijf je ook welke ervaringen je hebt met sport en lesgeven, trainen en/of coachen.
 • Ben je tot juli geblesseerd? Volg dan wél een Meet & Matchdag, maar doe niet de praktische vaardigheidstests. Probeer vooral les te geven in het didactisch practicum.

HAVO
C&M
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

 

De lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding HALO is toegankelijk voor studenten met een passie voor sport.
Alle profielen binnen het havo en vwo sluiten hierop aan, evenals een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Volg je de mbo-opleiding sport en bewegen / coördinator niveau 4, dan kan je de HALO in 3 jaar afronden. Dit wordt de verkorte leerroute (VL) genoemd. Je krijgt hier bij aanvang van het studiejaar meer informatie over. 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
De HALO kent aanvullende toelatingseisen. Het is daardoor niet mogelijk om in te stromen na aanvang van het studiejaar eind augustus.

Let op: er zijn specifieke data voor de verplichte Meet&Match dagen, na de laatste datum is het niet meer mogelijk om aan deze aanvullende eis te voldoen.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Student voor een dag

5 november 2022

Bezoek onze Open Dag

Kom naar ons toe op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur en maak kennis met onze docenten, studenten en locaties. Onze Open Dag staat in het teken van ontmoeten, doen en kijken of De Haagse het voor jou heeft.

Evenementen

 1. 5 november 2022
  Bezoek onze Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Geïnteresseerd in
Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (HALO) - Voltijd?