HBO-ICT - Voltijd

ICT is onmisbaar. Nu en in de toekomst. Wil jij ICT-oplossingen bedenken waar iedereen wat aan heeft? Dan ben je bij de voltijdstudie HBO ICT aan het juiste adres. De opleiding is zo ontworpen dat je zelf in charge bent: jij bepaalt de invulling van je studie. Tijdens het eerste halfjaar maak je kennis met het brede spectrum binnen het vakgebied: ga jij voor de technische, bedrijfskundige of de mensgerichte kant van ICT? Kies na het eerste halfjaar een van de specialisaties waar je de anderhalf jaar erna volop mee bezig bent en zo specialist wordt. Ook stoom je je jezelf klaar voor een stage in het bedrijfsleven. Die loop je in het derde jaar. 20 weken lang, in binnen- of buitenland. In het vierde jaar kies je een minor (mag ook over de grens) waarin je jezelf verdiept of verbreedt binnen of buiten je vakgebied. Je studeert af in het bedrijfsleven. Zo stroom je eenvoudig door van bit naar baan.

Opbouw van HBO-ICT - Voltijd

In het eerste halfjaar oriënteer je je op het brede vakgebied van ICT en maak je kennis met de specialisaties die de voltijdopleiding HBO ICT biedt. In dit brede semester doe je vakinhoudelijke kennis op, die technology driven of business driven is. Tijdens technologiegerichte colleges leer je hoe je programmeert, ontwerpt, analyseert, bouwt en test. En tijdens de businessgerichte colleges leer je hoe je adviseert, beheert en managet. Je oefent je ICT-vaardigheden in practica en werkt samen met andere studenten aan projecten die rechtstreeks uit de praktijk komen. Daarnaast komen professional skills & career orientation aan bod. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling door te focussen op vaardigheden als communiceren, rapporteren, presenteren en effectief samenwerken.

De voordelen van HBO ICT op een rijtje:

  • Doordat je in het eerste halfjaar les krijgt over alle specialisaties, maak je kennis met het brede spectrum van ICT. Dat geeft je een stevige basis en helpt je beter te bepalen waarin je je wilt specialiseren.
  • Direct van de start is er veel aandacht voor jouw professionele ontwikkeling. En train je jouw sociale en professionele vaardigheden. Daarmee kun je je goed profileren op de arbeidsmarkt.
  • ICT is een vak met toekomst. Je brede kennis is wereldwijd toepasbaar. Bovendien kun je er alle kanten mee op: de technische, de bedrijfskundige of mensgerichte kant.

Bekijk de infographic met de opbouw van de studie van HBO ICT Voltijd.

Specialisaties HBO-ICT voltijd

Gebruik het uitklapmenu hieronder om de opbouw te bekijken van de specialisaties.

Jaar 1

Ontdek je talent

Als je in het tweede semester van jaar 1 voor de differentiatie Innovative Development kiest, wil je uitgedaagd worden en kies je ervoor om je talenten optimaal te ontdekken en te ontwikkelen. Je gaat op de techcampus van de regio, de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer, onderdeel uitmaken van een community samen met medestudenten, docenten, overheid en bedrijfsleven. Deze community levert kennis en skills op die concreet bijdragen aan de innovatiekracht in de regio. 

Je krijgt de ruimte om te focussen op de gebieden waarin jij excelleert waarbij we je geen vast programma aanbieden zoals bij de overige differentiaties het geval is. Je krijgt ruimte om dit te exploreren en wordt hierin begeleid door docenten in de rol van coaches met wie je per semester maatwerk-onderwijs inplant. Dit noemen we ook wel onderzoekend leren. Verwacht geen pretpakket: het is hard werken. Je gaat aan de slag met multidisciplinair samengestelde projectteams werken aan hedendaagse vraagstukken die opdrachtevers - overheid en bedrijfsleven - bij de community gepitcht worden. De DIF faciliteert het Game Lab, het Experience Lab, de Pentest-hub, het Securty Operations Centre en het Usability Lab om hier met je projectgroep scrumwise aan te werken, waarbij coaches je begeleiden, je feedback geven en je adviseren op zowel inhoudelijk als persoonlijk niveau. Je externe opdrachtgever is aan het einde van iedere tweewekelijkse sprint aanwezig om de ontwikkeling door te spreken. 

Of jij nu inzet op het business of technisch domein is op voorhand niet aan de orde omdat je focus ieder semester bijgesteld kan worden. In jaar 1 verdiep jij je wel binnen een van de disciplines. Zo kun je inzetten op Business, Data, Software, Security. De gemene deler is dat jij binnen een van de domeinen jouw talenten benut om te innoveren. Ga jij onderzoeken hoe de software van de toekomst in de gezondheidssector gebruikt kan worden? Een baanbrekende app op de markt brengen? Of fileproblematiek oplossen door de inzet van ICT?

 

Jaar 2

Kennis verdiepen

In jaar 2 bepaal je hoe je dit jaar je kennis inhoudelijk verdiept en je persoonlijke en professionele ontwikkeling vormgeeft. Ook dit jaar werk je aan uitdagende echte vraagstukken uit de praktijk en lever je vanuit de techcampus een bijdrage aan de innovatiekracht in de regio. Elk semester geef je inhoudelijk vorm door uit twee domeinen te kiezen waarop jij je focust. Daarbij bepaal je je aanpak; focus jij je op verdieping en onderzoek? Op het maken, bouwen en ontwikkelen? Of op het in de markt zetten van je product of dienst? 

Op basis van je inhoudelijk plan bepaal je voor welk vraagstuk van de betrokken opdrachtgevers jij je expertise inzet. Ga jij voor Nationale Nederlanden een 3D-visulatie maken van data? Voor KPN een vernieuwende app bouwen? Of met de gemeente meedenken over Smart Buildings? 

Naast je inhoudelijke skills ga je je professionele en persoonlijke skills uitbreiden. Je stippelt met je talent coach een plan uit om te werken aan bijvoorbeeld leidinggevende vaardigheden. Doe je buiten je studie activiteiten doordat je in een bestuur zit van een vereniging of als studentambassadeur voorlichting geeft? Dan draagt dit bij aan je persoonlijke ontwikkeling en word je aangemoedigd om dit voort te zetten of op te pakken. In het kader van Managing Knowlege Outreach (MKO) ga je je werk showcasen en borgen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor hoe jouw geworven kennis door de community ontsloten kan worden? 

 

Jaar 3

Stagelopen

Het derde jaar van de voltijdopleiding HBO ICT is een bijzonder jaar. In het eerste semester loop je een stage van 20 weken. Je stageopdracht zoek je zelf. Dat kan bij een innovatief ICT-bedrijf zijn, maar ook bij een bank, de politie, een verzekeraar, de gemeente of een ministerie. En wat dacht je van een stage in het buitenland? Jij kunt zelf bepalen waar je heen wilt. Naar China bijvoorbeeld. De Haagse werkt samen met de universiteit van Xiamen, van waaruit je onder leiding van een Nederlandse docent en Chinese studenten aan IT-projecten in China werkt. Een waardevolle boost voor je verdere carrière. In het tweede deel van jaar drie kies je de richting waar je je verder in wilt specialiseren zoals bijvoorbeeld Internet of Things, Game Developmen, security of databeheer. Vanwege de snelle ontwikkelingen in de ICT wereld zijn er steeds nieuwe keuzes.

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Je vierde jaar begint met een minor (vrije keuzeruimte). Tijdens de minor verdiep je je nog meer in jouw specialisme. Dat kan met minors in de richting van iOS Development,  Applied Data Science of Cyber Security. Een andere minor binnen of buiten De Haagse kan ook, zoals bijvoorbeeld Blockchain. Reiskriebels? Verken je grenzen en doe een minor in het buitenland. 

In het tweede semester van het vierde jaar is het tijd voor de kroon op je werk: de afstudeeropdracht. Je duikt het bedrijfsleven in, op zoek naar een ICT-probleem dat je gaat oplossen. Denk aan opdrachten bij grote technologische bedrijven of kleinere maatschappelijke organisaties als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Trekt een opdracht bij de overheid of een ministerie je meer aan? Daar wemelt het van in Den Haag. Kies een afstudeeropdracht die naadloos aansluit op jouw interesses. De arbeidsmarkt staat te springen om breed opgeleide en vakgerichte professionals als jij.

Na de opleiding HBO-ICT met de differentiatie Innovative Development ben je een adaptieve young professional: iemand die voorbereid is op de voortdurend veranderende ICT-wereld. Ook kun je communiceren met medewerkers uit alle lagen van de organisatie. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als projectleider, data analist, security specialist of software engineer. 

 

Ervaringen buiten de collegezaal

Rebecca Liem

Over onderzoek naar een veilige haven

Gijs Brandenburg

Over risicomanagement

Luc Pluimakers

Over legaal inbreken bij een bedrijf

Alaa Sharif

Over stage lopen in Japan

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Denk aan minors binnen HBO ICT als iOS development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor volgen binnen De Haagse kan ook. Dit is je kans om je te verdiepen in psychologie, projectmarketing, of gesprekken voeren in beroepscontext. Natuurlijk kun je ook een keuzemodule volgen bij een andere universiteit of hogeschool, of je vertrekt richting exotischer oorden. Maak zelf een goed plan, dan bieden wij ondersteuning waar we kunnen.

Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Alle vakken zijn in het eerste jaar in Nederlands. Later krijg je ook Engelse vakken. Je hebt les in onderwijsperioden van 10 weken. Per week volg je gemiddeld 20 uur college. Dat kan op De Haagse Hogeschool zijn, in Delft of Zoetermeer, maar ook online. We zijn namelijk voorstander van blended learning. Hoorcolleges krijg je in groepen met ongeveer 80 medestudenten. Maar je werkt vooral veel in werkgroepen en practica. Dan zit je met een halve klas bij elkaar.

Later in je studie krijg je meer vrijheid bij het indelen van je tijd, zoals dat later op je werk ook gebeurt. Zelfstandig werken en plannen zijn dus belangrijk. Net als een actieve, ondernemende houding en goed kunnen samenwerken. In projecten die vaak rechtstreeks uit de beroepspraktijk komen, pas je alles toe wat je hebt geleerd. Zo krijg je een goed beeld bij de theorie en zie je waar je de opgedane kennis voor nodig hebt. Ook je professionele skills train je tijdens die projecten; je werkt samen met anderen, oefent gesprekstechnieken en je moet goed kunnen presenteren wat je hebt ontwikkeld, geanalyseerd of gebouwd.

Nieuws en Evenementen

Evenementen


  1. 17 februari 2020
    Proefstuderen
Bekijk al onze evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij ICT voltijd mail je via itd@hhs.nl.
Je kunt ons ook op Facebook vinden.

Contact met een student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding HBO ICT heb je een eigen studiecoach die je helpt bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je specialisatie, de innovatieve of professionele route in jaar 3, je minor in jaar 4 of internationale mogelijkheden tijdens je opleiding.

Wil je langer praten, bijvoorbeeld over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het Study & Career Centre.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.


Geïnteresseerd in
HBO-ICT - Voltijd?

Meld je aan