HBO-ICT - Voltijd
Met ICT kun je alle kanten op, maar vooral de goede: die waar jij het meeste plezier in hebt. Daarom maak je in het eerste halfjaar kennis met alle studierichtingen en werk je veel in teamverband. Zo kun je kiezen wat jij het leukst vindt en groei je uit van hobbyist tot specialist. Een T-shaped professional met een brede basiskennis plus een eigen specialiteit. Wil je programmeren of liever adviseren, bijvoorbeeld wat de beste ICT-oplossingen voor een bedrijf zijn? Dat ontdek je door met medestudenten als team te werken. Met lekker veel praktijkopdrachten, want je leert vooral door te doen.
Opbouw HBO-ICT
De studie begint meteen met een mooi project: The Challenge. Als team van studenten vorm je een start-up en samen bedenk, programmeer en presenteer je een ICT-oplossing voor één van de Sustainable Development Goals (SDG), om de wereld rechtvaardiger en duurzamer te maken. Ook ontwikkel je het businessmodel van de start-up en los je security-issues op. Het is een samenwerking waarin jij ontdekt welk type ICT’er je het liefste bent. Bij The Challenge pas je alles wat je leert in het propedeuseprogramma toe in de praktijk. Later in de opleiding loop je anderhalf jaar stage en kom je er nóg beter achter wat je wilt in de ICT. Zo word je een specialist met een brede blik.
Voordelen HBO-ICT
-
In het eerste halfjaar krijg je les in alle studierichtingen en leer je ICT in de volle breedte kennen. Dat geeft je een stevige basiskennis en helpt je om een differentiatie te kiezen. Want deze keuze hoef je pas definitief na het eerste half jaar te maken.
-
Samen met jou ontwikkelen we je sociale en professionele vaardigheden, zodat je uitgroeit tot uitstekende ICT’er én geweldige collega.
-
ICT is altijd en overal, wereldwijd gericht op de toekomst. Als specialist met brede blik is jouw inbreng heel gewild, of je nu bedrijfsadviseur of developer bent.
-
Laat je inspireren en lees onze opleidingsbrochure en ter verdieping onze Studiegids met informatie over de vakken en het onderwijs waar je tijdens de studie mee te maken krijgt.
Semester 1
Locaties
Den Haag
Differentiaties bij HBO-ICT Den Haag
- Software Engineering (SE)
Programmeren kun je leren, zeker als jij het al voor je hobby deed! - Business & Data Management (BDM)
Data-analyse is jouw ding: jij weet de weg in een zee aan gegevens.
Delft
Differentiatie HBO-ICT Delft
-
Network & Systems Engineering (NSE)
Waar zouden we zijn zonder wifi in de trein? Die hebben we aan jou te danken!
Zoetermeer
Differentiaties bij HBO-ICT Zoetermeer
- Innovative Development (ID)
Jij denkt en bouwt mee aan de razendsnelle ontwikkelingen in de ICT, zoals artificial intelligence. - Information Security Management (ISM)
Jij helpt bedrijven om hun cybersecurity op het hoogste niveau te brengen.
Wat leer je per locatie?
Den Haag |
---|
Business & Management |
Data Management |
Data Science & Artificiële Intelligence |
Internationalisatie |
Software |
Delft |
---|
Cloud Technology |
Cybersecurity (technologie) |
Hardware/Robotica |
Internet of Things |
Zoetermeer |
---|
Cybersecurity (technologie) |
Data Science & Artificiële Intelligence |
Game Development |
Innovatie & Onderzoek |
Ondernemerschap |
Software |
UI/UX |
Elke locatie haar eigen sfeer en specialisaties
Den Haag | Over de klik met De Haagse
Yassin El-Baz
Met de differentiatie Business Data Management ga je werken op het snijvlak van ICT en business, bijvoorbeeld in een baan als IT-manager of data-analist. Je verbetert processen, lost IT-problemen op en doet analyses. Wat wil de business en hoe kun je dat realiseren? Dat trok mij meer aan dan alleen maar software schrijven. Die kennis komt wel goed van pas hoor. Bij De Haagse had ik meteen een klik en het is me al die jaren erg goed bevallen. Dat geldt ook voor de locatie Den Haag. Ik heb er mijn plekje gevonden. Het is een grote school met veel ruimte en een goede sfeer. En je kunt er lekker eten! Belangrijk is natuurlijk ook wat je vindt van de docenten: hoe geven zij les? Je moet het er vier jaar mee doen en dan wil je het liefst wel een prettige band opbouwen. Dat heeft bij mij heel goed uitgepakt.
Delft | Over overlap tussen studies
Ben van de Graaf
De locatie Delft is geweldig: je rúíkt de techniek. We zitten op de campus van de Technische Universiteit. De TU-richting Technische Informatica is een soort Network & Systems Engineering (NSE), maar dan op een wetenschappelijke manier. Wij doen ook onderzoek, maar NSE is meer bedrijfsmatig. Het mooie is: als zij wat meer van de bedrijfsmatige kant willen weten, kloppen ze bij ons aan. Willen wij wat meer weten over de wetenschappelijke kant, dan kunnen we altijd bij hen terecht. We werken ook samen aan projecten, zoals aan een elektrische auto. Geweldig om te zien. Daarnaast is er veel overlap met de opleiding Mechatronica, waar ze ICT op een natuurkundige manier benaderen. Heel inspirerend om zo’n andere kant te zien.
Zoetermeer | Over projecten uit het bedrijfsleven
Loes Visser
Zelf doe ik nu een project met drie medestudenten binnen Innovative Developement (ID): de ontwikkeling van een app en een website voor gymles. De bedoeling is dat de leerlingen meer zelfreflectie leren om hun eigen niveau te beoordelen. Met onze app kan de gymleraar resultaten eenvoudig inscannen om ze daarna op de website te vergelijken. Dat biedt een beter overzicht, voor de leraar en voor de leerlingen. De opdrachtgever is zelf gymleraar. Hij had onze hulp nodig en voor ons is het goed dat we iets van zo’n opdracht leren. De projecten bij de opleiding zijn echte casussen zoals in het bedrijfsleven. De differentiatie ID zit in Zoetermeer. Dat is een vrij kleine locatie met zo’n 600 studenten, zodat je geen nummer bent en de meeste docenten je bij naam kennen. Het is er rustiger, wat mij goed bevalt. Je merkt ook dat iedereen elkaar wil helpen om samen verder te komen.
Den Haag | Over haar leukste project
Youssra Ezzahi
We wonen vijf minuten bij De Haagse Hogeschool vandaan, vanuit huis kijk ik er zelfs op uit. Ik kende daardoor al mensen toen ik er ging studeren. Dat maakte het makkelijker om een groepje te vinden. Maar anders zou het ook wel goed zijn gekomen, dan stap ik gewoon op mensen af. In de projectteams van Software Engineering werk je steeds met andere medestudenten samen en dat vind ik juist heel gezellig. Mijn leukste project tot nu toe? Dat was Game of Trades. We moesten een applicatie ontwikkelen die de beste route van stad tot stad op Westeros berekent, waarmee handelaren de meeste omzet kunnen behalen.
Zoetermeer | Over risicomanagement
Gijs Brandenburg
"Ik denk dat we ons in Nederland best veilig wanen, maar dat er met name digitaal veel risico’s zijn. Als je als bedrijf bijvoorbeeld je software niet tijdig update, kun je door malware zoals een virus al echt de sjaak zijn. Rekening houden met je klant en zorgen dat die écht veilig is, dat vind ik het mooie aan mijn vak. Ik zou dan ook graag later als consultant aan de slag gaan om bedrijven te helpen met hun uitdagingen. Zelf ben ik best voorzichtig. Ik heb een motor en ook daarmee doe ik aan risicomanagement. Het liefst rij ik van Schipluiden richting Maasland of over mooie N-weggetjes. Leuke bochtjes maken, een beetje avontuurlijk rijden, daar hou ik van. Voor lange ritten draag ik een pak, voor korte ritjes niet. Risico lopen maakt op zich niet zoveel uit, zolang je je er maar bewust van bent."
Zoetermeer | Over stage lopen in Japan
Alaa Sharif
“Ik deed onderzoek aan de KIBI international University naar Information Security Awareness & Psychology. Voor mijn onderzoek was het niet vereist om lessen te volgen, maar mijn stagebegeleider in Japan moedigde dit aan. Het bleek een superervaring om de lessen psychologie te volgen. Die hebben mij geholpen bij het uitvoeren van mijn onderzoek. Naast mijn tijd aan de universiteit bezocht ik met vrienden steden als Tokyo, Kyoto, Osaka, Naoshima Island, Tashima Island en Totori. Het is echt een tijd geweest die ik nooit meer zal vergeten. Ik zal er zeker in de toekomst nogmaals naartoe gaan. Ik ben nu al een even terug en nog mis ik het. ”
Minors
Je studie samenstellen
Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Denk aan minors binnen HBO ICT als iOS development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor volgen binnen De Haagse kan ook. Dit is je kans om je te verdiepen in psychologie, projectmarketing, of gesprekken voeren in beroepscontext. Natuurlijk kun je ook een keuzemodule volgen bij een andere universiteit of hogeschool, of je vertrekt richting exotischer oorden. Maak zelf een goed plan, dan bieden wij ondersteuning waar we kunnen.
Werkvormen
Colleges, excursies, practica, projecten
In de eerste 2 jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Alle vakken zijn in het eerste jaar in Nederlands. Later krijg je ook Engelse vakken. Je hebt les in onderwijsperioden van 10 weken. Per week volg je gemiddeld 20 uur college. Dat kan op De Haagse Hogeschool zijn, in Delft of Zoetermeer, maar ook online. We zijn namelijk voorstander van blended learning. Hoorcolleges krijg je in groepen met ongeveer 80 medestudenten. Maar je werkt vooral veel in werkgroepen en practica. Dan zit je met een halve klas bij elkaar.
Later in je studie krijg je meer vrijheid bij het indelen van je tijd, zoals dat later op je werk ook gebeurt. Zelfstandig werken en plannen zijn dus belangrijk. Net als een actieve, ondernemende houding en goed kunnen samenwerken. In projecten die vaak rechtstreeks uit de beroepspraktijk komen, pas je alles toe wat je hebt geleerd. Zo krijg je een goed beeld bij de theorie en zie je waar je de opgedane kennis voor nodig hebt. Ook je professionele skills train je tijdens die projecten; je werkt samen met anderen, oefent gesprekstechnieken en je moet goed kunnen presenteren wat je hebt ontwikkeld, geanalyseerd of gebouwd.
Contact met een student
Joris van der Burgh
Zoetermeer
Hi! Ik ben Joris, 20 jaar, en volg de opleiding HBO-ICT in Zoetermeer. Het mooie aan deze opleiding is dat je aan allemaal gave projecten mag werken. Bij mijn differentiatie, Innovative Development, mag je die projecten en jouw rol daarin zelf vormgeven. Mocht je daar nou vragen over hebben of misschien over de locaties, de differentiaties, je dagelijkse activiteiten, de werklast, onze studievereniging of bijvoorbeeld hoe het is om te studeren vanuit huis, stuur dan gerust een berichtje!
Stel je vraag aan JorisYoussra Ezzahi
Den Haag
Hey, Ik ben Youssra Ezzahi en ben 18 jaar oud. Ik studeer aan de opleiding HBO-ICT in Den Haag en volg de differentiatie Software Engeneering. Ik ben een 2e jaars student en herinner me alles van het eerste jaar nog goed. Als je een vraag hebt over het eerste jaar, de differentiaties of hoe het is om student te zijn in de opleiding HBO-ICT kan je me gerust een vraag stellen!
Stel je vraag aan YoussraJelle van Barneveld
Den Haag
Ik ben Jelle, 24 jaar, en studeer HBO-ICT op De Haagse Hogeschool in Den Haag. Ik heb voor de studie gekozen vanwege de verschillende richtingen die je kunt verkennen, zodat je erachter kunt komen wat nou echt bij jóu past. Zelf koos ik na het eerste semester voor Business Data Management.
Heb je vragen over hoe het is om HBO-ICT te studeren? Ik beantwoord ze graag! Vul het formulier hieronder in en ik stuur zo snel mogelijk een reactie.
Ben van de Graaff
Delft
Hey! Ik ben Ben, 26 jaar oud, en ik ben een eerstejaars student bij de differentiatie Network & Systems Engineering. Ik ben aan deze opleiding begonnen omdat ik Network Engineer wil worden. Bij deze differentiatie leer je namelijk zowel het programmeren van systemen, als het ontwerpen, beheren en beveiligen van computernetwerken. Spreekt dat jou ook aan en wil je meer weten? Laat het me weten!
Stel je vraag aan BenNieuws en Evenementen
Contact met een student
Je kunt ons ook op Facebook vinden.