HBO-ICT - Voltijd

Met ICT kun je alle kanten op, maar vooral de goede: die waar jij het meeste plezier in hebt. Daarom maak je in het eerste halfjaar kennis met alle studierichtingen en werk je veel in teamverband. Zo kun je kiezen wat jij het leukst vindt en groei je uit van hobbyist tot specialist. Een T-shaped professional met een brede basiskennis plus een eigen specialiteit. Wil je programmeren of liever adviseren, bijvoorbeeld wat de beste ICT-oplossingen voor een bedrijf zijn? Dat ontdek je door met medestudenten als team te werken. Met lekker veel praktijkopdrachten, want je leert vooral door te doen.

Opbouw HBO-ICT

De studie begint meteen met een mooi project: The Challenge. Als team van studenten vorm je een start-up en samen bedenk, programmeer en presenteer je een ICT-oplossing voor één van de Sustainable Development Goals (SDG), om de wereld rechtvaardiger en duurzamer te maken. Ook ontwikkel je het businessmodel van de start-up en los je security-issues op. Het is een samenwerking waarin jij ontdekt welk type ICT’er je het liefste bent. Bij The Challenge pas je alles wat je leert in het propedeuseprogramma toe in de praktijk. Later in de opleiding loop je anderhalf jaar stage en kom je er nóg beter achter wat je wilt in de ICT. Zo word je een specialist met een brede blik.

Voordelen HBO-ICT

  • In het eerste halfjaar krijg je les in alle studierichtingen en leer je ICT in de volle breedte kennen. Dat geeft je een stevige basiskennis en helpt je om een differentiatie te kiezen. Want deze keuze hoef je pas definitief na het eerste half jaar te maken.

  • Samen met jou ontwikkelen we je sociale en professionele vaardigheden, zodat je uitgroeit tot uitstekende ICT’er én geweldige collega.

  • ICT is altijd en overal, wereldwijd gericht op de toekomst. Als specialist met brede blik is jouw inbreng heel gewild, of je nu bedrijfsadviseur of developer bent.

  • Laat je inspireren en lees onze opleidingsbrochure en ter verdieping onze Studiegids met informatie over de vakken en het onderwijs waar je tijdens de studie mee te maken krijgt.

Semester 1

In het eerste halfjaar tijdens het project krijg je op alle locaties dezelfde vakken. Daarna maak je je keuze voor een differentiatie.
Blok 1
The Challenge
Security Essentials 1
Programming 1
Business Process Management
Computer Networks
Blok 2
The Challenge
Security Essentials 2
Programming 2
Databases
Embedded Systems

Locaties

Den Haag

Den Haag is onze hoofdlocatie, met alle faciliteiten van De Haagse Hogeschool binnen handbereik. Hier kun jij je specialiseren in Software Engineering en Business & Data Management. En genieten van het bruisende studentenleven!

Delft

Delft bevindt zich op de campus van de TU Delft. Daar kies je voor Network & Systems Engineering en kun je rekenen op hightech en kruisbestuiving met de universiteit. Delft is een echte studentenstad, met de gezelligste terrasjes van het land.

Zoetermeer

Zoetermeer is voor de pioniers, vernieuwers met de ambitie een eigen bedrijf op te zetten. Kortom: start-up heaven! Met als differentiaties Innovative Development en Information Security Management.

Sleep opzij

Wat leer je per locatie?

Den Haag
Business & Management
Data Management
Data Science & Artificiële Intelligence
Internationalisatie
Software
Delft
Cloud Technology
Cybersecurity (technologie)
Hardware/Robotica
Internet of Things
Zoetermeer
Cybersecurity (technologie)
Data Science & Artificiële Intelligence
Game Development
Innovatie & Onderzoek
Ondernemerschap
Software
UI/UX

Elke locatie haar eigen sfeer en differentiaties

In het eerste halfjaar krijg je les in alle studierichtingen en leer je ICT in de volle breedte kennen. Dat geeft je een stevige basiskennis en helpt je om een differentiatie te kiezen. Want deze keuze hoef je pas definitief na het eerste half jaar te maken.

Locatie Den Haag

  • Bij Software Engineering leer je programmeren en ontwikkel je software in een programmeertaal. Je leert oplossingen te bedenken voor eindgebruikers, bijvoorbeeld door applicaties te ontwikkelen of complexe database systemen in te richten voor grote organisaties. 
  • Bij Business & Data Management verdiep je je in hoe organisaties een goede match kunnen maken tussen wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met informatietechnologie en data én waar de organisatie en de klanten behoefte aan hebben. Daarbij gaat het niet alleen over hoe je gestructureerde data van de organisatie kunt inzetten, maar ook hoe ongestructureerde data (bijvoorbeeld documenten) en data ‘van buiten’ (bijvoorbeeld open data) kunnen helpen om een slimmere organisatie te worden. 

Locatie Delft

  • De differentiatie Network and Systems Engineering is een technische studie waar de combinatie hardware/software centraal staat. Je ontwikkelt software om apparaten optimaal te laten functioneren, denk aan de apparaten in een smart home, een elektrische auto en aan het Internet of Things.

Locatie Zoetermeer

  • Bij Information Security Management leer je de strijd aangaan met cybercriminaliteit. Je leert veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en bedenkt hoe je een systeem bouwt met het hoogst mogelijke security niveau, zodat hackers er niet in komen en de veiligheid voor gebruikers en data gewaarborgd blijft.
  • De differentiatie Innovative Development is geen traditionele studie met lessen en hoorcolleges, maar werk je in kleine groepen aan projecten om digitale oplossingen te bedenken voor problemen waar bedrijven en organisaties tegenaan lopen. Er komt veel zelfstudie bij kijken en leert veel aspecten van ICT zoals programmeren, code schrijven en het bedenken van systemen.
Is je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je meer weten over deze differentiaties? Download dan onze brochure en studiegids. Ook op ons YouTube kanaal vind je filmpjes die meer uitleggen over onze locaties en differentiaties.

Yassin El-Baz

Den Haag | Over de klik met De Haagse

Ben van de Graaf

Delft | Over overlap tussen studies

Loes Visser

Zoetermeer | Over projecten uit het bedrijfsleven

Youssra Ezzahi

Den Haag | Over haar leukste project

Gijs Brandenburg

Zoetermeer | Over risicomanagement

Alaa Sharif

Zoetermeer | Over stage lopen in Japan

Sleep opzij
 

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Denk aan minors binnen HBO ICT als iOS development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor volgen binnen De Haagse kan ook. Dit is je kans om je te verdiepen in psychologie, projectmarketing, of gesprekken voeren in beroepscontext. Natuurlijk kun je ook een keuzemodule volgen bij een andere universiteit of hogeschool, of je vertrekt richting exotischer oorden. Maak zelf een goed plan, dan bieden wij ondersteuning waar we kunnen.

Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

In de eerste 2 jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Alle vakken zijn in het eerste jaar in Nederlands. Later krijg je ook Engelse vakken. Je hebt les in onderwijsperioden van 10 weken. Per week volg je gemiddeld 20 uur college. Dat kan op De Haagse Hogeschool zijn, in Delft of Zoetermeer, maar ook online. We zijn namelijk voorstander van blended learning. Hoorcolleges krijg je in groepen met ongeveer 80 medestudenten. Maar je werkt vooral veel in werkgroepen en practica. Dan zit je met een halve klas bij elkaar.

Later in je studie krijg je meer vrijheid bij het indelen van je tijd, zoals dat later op je werk ook gebeurt. Zelfstandig werken en plannen zijn dus belangrijk. Net als een actieve, ondernemende houding en goed kunnen samenwerken. In projecten die vaak rechtstreeks uit de beroepspraktijk komen, pas je alles toe wat je hebt geleerd. Zo krijg je een goed beeld bij de theorie en zie je waar je de opgedane kennis voor nodig hebt. Ook je professionele skills train je tijdens die projecten; je werkt samen met anderen, oefent gesprekstechnieken en je moet goed kunnen presenteren wat je hebt ontwikkeld, geanalyseerd of gebouwd.

Contact met een student

Contact met een student

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij ICT voltijd mail je via itd@hhs.nl.
Je kunt ons ook op Facebook vinden.
 

Geïnteresseerd in
HBO-ICT - Voltijd?

Meld je aan