Industrieel Product Ontwerpen - Voltijd

Al in de eerste weken ga je aan de slag voor een echte opdrachtgever. En dat blijft zo. We hebben in het grote schoolgebouw een eigen plek. Met docenten en labs in de buurt, en een gezellige ontwerpstudio waar je met medestudenten aan projecten werkt. Tijdens die projecten heb je altijd trainingen als schetsen, modelbouw en 3D-CAD in je rooster. En je volgt vakken als produceren & materialen, wiskunde of vormgeving. Met andere woorden: je leert telkens precies wat je op dat moment moet weten. En dat werkt. Tijdens je stage zul je merken dat je helemaal klaar bent voor de praktijk.

Opbouw van Industrieel Product Ontwerpen - Voltijd

Contacturen

24

uur per week (gemiddeld)

Zelfstudie

16

uur per week

Projecten

50%

van het curriculum

Studiepunten

60

in jaar 1


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

In het eerste jaar ontdek je wat ontwerpen is. Je maakt je de stappen van het ontwerpproces eigen door ze telkens weer zelf uit te voeren: onderzoeken wat het probleem is (analyse), ideeën schetsen, modelletjes maken en verder uitwerken tot technisch tekeningen zodat een bedrijf het in productie kan nemen.
IPOjaar1

Je maakt uitgebreid kennis met de verschillende kanten van het beroep industrieel ontwerper. Je komt van alles te weten over constructie, productie en materialen. Ook leer je schetsen maken van je ideeën. En met de theorie en vaardigheden op zak duik je de werkplaats in om van je ontwerp een werkend product te maken. Zo ontdek je of het zo goed werkt en gebruiksvriendelijk is als jij dacht. Bij het ontwerpen zijn veel thema’s belangrijk. Jij zorgt voor een goede balans tussen gebruiksgemak, techniek en vormgeving.

ipojaar1cirkel

Ontwerpopdrachten

Het jaar is onderverdeeld in 4 blokken van 10 weken. Ieder blok heeft een ontwerpopdracht. Alle trainingen die je krijgt, staan in het teken van dit project. Je werkt met alle materialen, zoals hout, kunststof of metaal. En of je nu aan het sleutelen bent aan een designlamp of een rollator, je moet het product zo ontwerpen dat het feilloos werkt en er ook nog eens mooi uitziet. De opdrachten voer je alleen uit of samen met andere studenten.

Dat leren wat je nodig hebt

Behalve in de ontwerpopdracht en de trainingen verdiep je je ook in twee kennisvakken. Die ondersteunen het ontwerpproject of bereiden je voor op het volgende project. Bij zo’n kennisvak horen colleges, opdrachten en/of een toets.

Groeien als student

Jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling nemen we heel serieus. Dat geldt ook voor je studievoortgang. We ondersteunen je waar mogelijk. Je hebt regelmatig een gesprek met je coach, en tussendoor natuurlijk allerlei informele gesprekjes met docenten. We zien jou! En doordat je ook trainingen krijgt over studievaardigheden, motivatie en beroepsbeeld, word je een steeds betere student.

Lesrooster

Blok 1 en 2
Introweek
Onderzoek & ergonomie
Mechanica basis (wiskunde en constructie)
Basis Ontwerpproject
Produceren & materialen 1
Mechanica basis
Doelgroep Ontwerpproject
Blok 3 en 4
Ontwerpweek
Vormgeving
Constructie-elementen
Integraal Ontwerpproject
Elektronica basis
Produceren & materialen 2 (duurzaamheid)
Project

Jaar 2

Kiezen bij de ontwerpprojecten

Wil je meer weten over materialen of verdiep je je liever in onderzoek en creativiteit? In jaar 2 valt er al iets te kiezen. Bij de ontwerpprojecten werken we met keuzethema’s zodat je ervaring opdoet met dat wat jij interessant vindt. Twee keer per jaar is er een ontwerpweek waarin jouw ontwerpgroep een maatschappelijk relevant probleem oplost.

De diepte in

Ook in jaar 2 heb je naast een ontwerpopdracht twee interessante vakken. Je verdiept je in alles wat er komt kijken bij het maken en verkopen van jouw ontwerp. Hoe is een bedrijf georganiseerd? Hoe bepaal je de prijs van een product? En hoe zit het met marketing en octrooirecht? En je houdt ook rekening met de kritische consument. Natuurlijk wil je je opdrachtgevers tevredenstellen, maar het milieu verlies je niet uit het oog. Je gebruikt bijvoorbeeld recyclebare materialen in jouw industriële ontwerpen.

Van ontwerp naar prototype

Je bent veel achter de computer te vinden en leert werken met computerprogramma’s voor driedimensionaal ontwerpen. Jouw handigheid met gereedschap komt ook goed van pas. Van elk ontwerp maak je een prototype, waarmee je bedrijven als Philips en Gazelle versteld doet staan!

Jaar 3

Minors 

Vanaf het derde jaar kies je de richting die jou het meest interesseert. Dat doe je door minors te volgen. Hiermee specialiseer je je in bijvoorbeeld international product design of ondernemen & innoveren. Ook maak je de keus tussen productontwerp of verpakkingsontwerp. Kies je voor productontwerp, dan ben jij degene die uiteindelijk misschien wel de schets van de nieuwste sneakers maakt. Of laat je liever je creatieve geest los op meubels, fietsen of speelgoed? Je bedenkt de meest originele uitpakbelevenis en houdt tegelijkertijd rekening met het transport. Als verpakker verduurzaam je koffiecups door slimme afwegingen te maken tussen functie en materiaalgebruik, of je bedenkt een mooie geschenkverpakking.

Stage lopen

Dit jaar loop je 1 lange stage van 20 weken of 2 korte stages van elk 10 weken. Alle ins en outs van de praktijk krijg je onder de knie. Of het nu gaat om een brainstormsessie, het maken van schetsen, modellen en computeranimaties of het klaarmaken van jouw ontwerp voor productie. Denk nu trouwens niet dat je nog van niets weet als je aan de stage begint. Je bent tijdens de opleiding zo goed voorbereid op de praktijk dat je dat je nauwelijks onderdoet voor ervaren collega’s. Bedrijven vertellen ons dat IPO-stagiairs meteen gewaardeerde collega’s zijn omdat ze snappen waar ze mee bezig zijn.

Jaar 4

Bedrijfsproject

Het laatste jaar. Je bent bijna een industrieel productontwerper. Maar eerst werk je nog, in een team van medestudenten, aan een bedrijfsproject. Jullie krijgen een echte opdracht van een bedrijf uit de creatieve industrie. Bedenk een originele verpakking voor de HEMA-worst, een multifunctionele rugzak of een product met een industriële toepassing.

Minor en afstudeerproject

Na het volgen van nog een minor, ben je bijna bij de eindstreep. Je rondt je studie Industrieel Product Ontwerpen af met een afstudeerproject bij een bedrijf. Je hebt een halfjaar de tijd om het hele ontwerptraject te doorlopen, van idee tot product. En aan het eind van het jaar geef je een presentatie aan je docenten, je mogelijk toekomstige werkgever en ... aan je trotse familieleden. Je bent een ingenieur en draagt deze titel met overtuiging!

Ervaringen buiten de collegezaal

Luna ’t Hart

Over verpakkingen ontwerpen

Domino Bosland

Over een idee realiseren

Mathijs Valkenburg

Over een robot ontwerpen

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Na het eerste jaar volg je ongeveer 25% van je studietijd minors. Hiermee kun je je kennis verder verdiepen en verbreden. Je bepaalt zelf, in overleg met je studieloopbaancoach, welke minors je volgt. Wil je je helemaal storten op duurzaam ontwerpen? Volg dan de minor sustainable product design. Maar wat dacht je van ondernemen & innoveren? Hoe start je als designer je eigen toko op en hoe verover jij vervolgens de markt? Of ben jij die globetrotter die buiten de grenzen van Nederland denkt? Volg de minor international product design en word een topontwerper, misschien wel in Italië. Volg Italiaans als minor en maak je daar ook nog eens verstaanbaar.

Werkvormen

Colleges, workshops, projecten en practica

De hbo-bachelor Industrieel Product Ontwerpen leer je zeker niet alleen uit de boeken. Je bent veel met je handen bezig en werkt praktijkopdrachten achter de computer uit. Je krijgt een uitgekiende mix van colleges, workshops, projecten en practica. Zo word je opgeleid tot een praktische, creatieve en slimme industrieel ontwerper. Met verstand van techniek én gevoel voor vormgeving.

Studio en werkplaats

Je hebt een prachtige werkruimte tot je beschikking: de Studio. Hier kun je je uitleven op je eigen ideeën en ontwerpen. Je vindt er een tekenruimte, de visualisatiestudio (VisLab) en de Reactor, een speciaal klaslokaal ingericht voor instructies en korte presentaties. Na het ontwerpproces maak je een 3D-model van je ontwerp. Je gebruikt daar een van de vele 3D-printers in ons 3D-lab voor of je gaat de werkplaats in. Daar vind je gereedschappen, materialen, machines (ook een lasersnijmachine) en zelfs aparte cabines voor spuiten en lassen.

Stages en excursies

In het derde jaar loop je 1 stage van 20 weken of 2 stages van 10 weken. Maar de praktijk leer je niet alleen op de werkvloer. Je gaat een aantal keer op excursie, naar bijvoorbeeld een spuitgieter van kunststof producten. Of naar een bedrijf waar producten worden verpakt die je later in de supermarkt kunt vinden.

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij Industrieel Product Ontwerpen leg je voor aan onze studieadviseur Gerard de Koning via de mail g.j.dekoning@hhs.nl.
 

Contact met de student

Social media

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding maak je kennis met je studieloopbaancoach. Dat is altijd een docent van je opleiding. Jouw coach helpt je tijdens je studie met het maken van keuzes. Welke richting kies jij om opgeleid te worden voor jouw droombaan?

Mocht je willen praten over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Industrieel Product Ontwerpen - Voltijd?