Technische Natuurkunde - Voltijd

Natuurkunde begrijpen en toepassen in de praktijk. Bij de opleiding Technische Natuurkunde duik je 4 jaar lang in de techniek van onder meer licht, geluid en mechanica. Je zit veel met je neus in de boeken, maar voert ook veel practica en projecten uit. Je kunt hier zelfs ideeën voor aandragen. Wat dacht je van de akoestiek van een theaterzaal meten of experimenten uitvoeren naar energiebesparing? Met wiskundige modellen beschrijf en verklaar je jouw metingen. Je stelt niet alleen vast hoe iets werkt, maar zorgt ook dat het werkt. De wereld ligt aan je voeten.

Opbouw van Technische Natuurkunde - Voltijd

Hoorcollege

320

per jaar

Zelfstudie

24

uur per week

Project

300

uur per jaar

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Bij de studie Technische Natuurkunde observeer en meet je natuurkundige processen. Zo krijg je steeds meer grip op hoe apparatuur werkt. De meetopstelling bouw en bedien je helemaal zelf. Totdat de meetgegevens eruit rollen en je kunt starten met het echte werk: ordenen, bewerken en interpreteren. Veel colleges zijn klassikaal. Je krijgt les van docenten en gastsprekers uit het bedrijfsleven en de wetenschap. Leuk, als een ingenieur van Shell, Philips of het KNMI komt vertellen over de natuurkundige onderzoeken die ze doen.

Ook zijn er regelmatig practicumlessen, want Technische Natuurkunde is vooral een kwestie van doen. Elk blok zet je samen met 5 à 6 medestudenten je tanden in een omvangrijk project. Je doet bijvoorbeeld literatuuronderzoek naar het gebruik van duurzame energie. Of je meet golfbewegingen en rapporteert daarover. Je onderbouwt je bevindingen en gaat een stevige discussie met medestudenten niet uit de weg. Iemand uit het bedrijfsleven licht elk project toe vanuit de beroepspraktijk. Stage loop je het eerste jaar niet. Wel breng je een bezoek aan een bedrijf.

Lesrooster

Blok 1 en 2
Duurzame energie
Meettechnieken 1
Elektrische netwerken
Simulaties mechanica
Wiskunde basisvaardigheden
Wiskunde 1 & 2
Mechanica 1 & 2
Warmteleer
Speciale relativiteitstheorie
Natuurkunde opnieuw geordend
Studiebegeleiding
Tutoring
Capita selecta
Blok 3 en 4
Simulaties mechanica
Akoestiek
Programmeren
Ontwerpen
Onderzoeken
Wiskunde 3 & 4
Mechanica 3
Trillingen en golven
Deeltjesfysica
Medische fysica
Optica 1

Jaar 2

Kennis verdiepen

De basisvakken krijgen in het tweede jaar van de studie Technische Natuurkunde meer diepgang. Je wordt ingewijd in de geheimen van de moderne natuurkunde, en voelt je net Einstein. Jouw ‘speelterrein’ breidt zich uit met atoom- en kernfysica, thermodynamica en vastestoffysica. Je duikt het laboratorium in om te testen hoe bijvoorbeeld atomen zijn opgebouwd. Of je zit achter de pc om van simulaties te leren of zelf te ontwerpen. Waarom glijdt een schaatser met ijzers bijvoorbeeld beter over het ijs dan met hout? Ooit heeft iemand dat onderzocht. En van die voorbeelden uit het verleden kun jij leren. Zo pas je alle technische formules en sommen direct toe in de praktijk. Je bedenkt zelf oplossingen en gaat op onderzoek uit. Zo doe je kennis en vaardigheden op.

Jaar 3

Halfjaar stage lopen

In het derde jaar van de studie Technische Natuurkunde leer je alles over regeltechniek en fysische meettechnieken. Je gaat met een reëel vraagstuk uit het bedrijfsleven aan de slag en leert hoe een goede projectorganisatie in elkaar steekt. Lukt het jou bijvoorbeeld om met een laserstraal heel precies metingen te verrichten, zodat de pijnlijke hielprik bij baby’s niet meer nodig is? Je bezoekt hiervoor een bedrijf en zit deels op school. Mooi als je dikke vrienden bent met de studenten van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek, want je krijgt tijdens je studie en later in je beroep veel met hen te maken. Het bedrijfsproject is in het Engels. Handig voor als je stage gaat lopen in Amerika of Zwitserland of Engelstalige gastcolleges volgt. Maar ook als je straks als technisch natuurkundige bij een multinational werkt. Je stage duurt 22 weken. Bij welk bedrijf en in welk land, bepaal je zelf. Ga je voor een lange stage van 22 weken of gaat je voorkeur uit naar 2 stages van 11 weken? Aan jou de keuze.

Jaar 4

Minors volgen, afstuderen

Dit jaar kies je heel bewust voor een verdiepende minor toegepaste natuurkunde of fotonica. Ga je graag op zoek naar nieuwe toepassingen van natuurkundige principes? Kies dan voor toegepaste natuurkunde. Krijg je een glimlach op je gezicht bij laserlicht en lasers? Dan is fotonica het helemaal. Bij beide leer je over opto-elektronica, digitale signaalbewerking en spectrometrie. Verder is alles anders. Elke minor sluit je af met een project waarbij je een oplossing bedenkt voor een probleem uit de praktijk.

Het tweede halfjaar staat in het teken van afstuderen. Dan ga je 17 weken de praktijk in bij een bedrijf naar keuze. Wat dacht je van Shell, Philips, een ziekenhuis, onderzoeksinstelling, universiteit of hightechbedrijf? Stel, je doet onderzoek naar de toepassing van lasers in de microchirurgie. Je zet daarvoor al je natuurkundige kwaliteiten in en verdedigt je scriptie tegenover een commissie van deskundigen. Zo bewijs je dat je een professional bent.

Studie in beeld

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors zijn keuzevakken waarmee je je opleiding zelf richting geeft. Alles kan. Ben je meer een specialist? Volg dan een verdiepende minor, zoals medische fysica of fotonica. Ben je juist een allrounder? Kies dan een verbredende minor in een heel ander vakgebied. Je kunt 25% op deze manier zelf invullen met bijvoorbeeld een minor duurzame energie of ingenieur en docent. Verbredende minors kun je ook buiten de muren van De Haagse volgen, zelfs in het buitenland als je dat wilt. Overleg met je studieloopbaanbegeleider en kies een minor die bij jou past.

Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

In de eerste twee jaar volg je veel colleges, van je eigen docenten of van gastsprekers. Je gaat op excursie naar bedrijven waar je straks kunt werken. Van ziekenhuis tot ingenieursbureau: ze zetten de deur wagenwijd voor je open. Benieuwd wat een onderzoeker, meettechnicus of software engineer doet en welke beroepen er nog meer zijn? Je krijgt het te horen van oude rotten uit het vak of juist van jonge honden die net een onderneming zijn gestart.

Tijdens practica verricht je metingen en leer je effectief communiceren met medestudenten. Heel belangrijk, want zij kunnen later je collega’s zijn met wie je goed moet overleggen. 
 
Alles wat je leert, pas je toe tijdens projecten. Daarin voer je, met een team van maximaal 8 studenten, opdrachten uit voor echte bedrijven. Zo oefen je met het ontwerpen, bouwen en testen van elektrische schakelingen van lampen of radio’s. Het resultaat presenteer je uiteindelijk aan je opdrachtgever.

Nieuws en Evenementen

Evenementen


  1. 7 november 2020
    Bezoek onze online Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij Technische Natuurkunde mail je naar studieadviseur Nico van der Houwen via n.l.vanderhouwen@hhs.nl.

Contact met de student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Technische Natuurkunde maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Een ouderejaars student helpt je op weg binnen het gebouw én de opleiding. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Deze lessen vinden afwisselend klassikaal, in kleine groepen of individueel plaats. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.


Geïnteresseerd in
Technische Natuurkunde - Voltijd?

Meld je aan