‘Het was 6 dagen per week keihard werken’

Voor veel studenten heeft corona impact op hun studie. Opeens zit je aan huis gekluisterd. Volg je alleen online college. Kom je wel aan je studiepunten? Voor tweedejaarsstudente HBO-V Jackie van der Heiden betekent corona dat zij haar stage heeft moeten afbreken. Een stageplek én een bijbaan in de zorg, dat gaat nu even niet werken. Het gevaar anderen en jezelf te besmetten, is veel te groot.

Jackie van der Heiden hbo-v studente over haar stage Stel je voor: je bent gemotiveerd om de zorg in te gaan. Niet voor het geld, niet voor een klinkende carrière. Je kiest om andere dingen welbewust voor de studie HBO-V. En omdat je naast je studie altijd nog vrije tijd overhoudt, neem je een bijbaan. Natuurlijk, ook in de zorg. In een verzorgingshuis, waar je werkt met licht dementerende ouderen.
Op zichzelf heeft tweedejaarsstudente Jackie van der Heiden het begin 2020 goed voor elkaar. Naast die bijbaan kan ze stage gaan lopen bij ’s Heerenloo, een leuke werkgever met een boeiende doelgroep: verstandelijk beperkte mensen of – politiek correcter geformuleerd: ‘mensen met mogelijkheden’.

Erg veel bewondering

Als zij daar begint, is corona nog een mysterieus virus heel ver weg in China. Wél een virus, waar mensen doodziek van worden en aan overlijden. En opeens is corona in Noord-Italië. In Noord-Brabant. Die razendsnelle verspreiding zal de stagetijd van Jackie onvergetelijk maken. “Je weet niet wie het krijgt. In het verzorgingshuis waar ik mijn bijbaan heb, is uit voorzorg alvast een speciale afdeling voor coronapatiënten ingericht. Gelukkig hebben nog geen cliënten het virus opgelopen. Daar ben ik wel heel dankbaar voor.”

De combinatie van stage en bijbaan gaat veel van haar vergen. “Na zes dagen keihard werken was ik aan het einde van de week uitgeput. Dan had ik één dag om bij te tanken. Als ik dan denk aan de IC-verpleegkundigen die weken achter elkaar dubbele diensten draaien, neem ik écht mijn petje voor hen af. Daar heb ik erg veel bewondering voor.”

Spannend

Na drie maanden moet Jackie haar stage afbreken. “Het was niet langer toegestaan om als medewerker in de zorg op twee locaties te werken. Het risico op een coronabesmetting – voor mijzelf en voor anderen – moet zo veel mogelijk worden beperkt. Ik werk nu nog alleen in het verzorgingshuis, 4 dagen in de week.”
Jackie kijkt genuanceerd aan tegen de huidige waardering van mensen in de zorg. “Natuurlijk vind ik het prachtig dat die waardering er is. Mensen ervaren nu hoe snel je goede zorg nodig kunt hebben. Maar dat had best eerder gemogen. Ook toen er nog geen corona was. Het zijn mensen die nu bijvoorbeeld in de ouderen- en thuiszorg vaak onbeschermd of te weinig beschermd bezig zijn. Dan wordt je werk natuurlijk wel heel spannend.”

Goede begeleiding

Een afgebroken stage. Betekent dit dat de coronacrisis ook haar studiejaar gaat verzieken? Jackie: “Voor mijn BIG-registratie moet ik kunnen laten zien dat ik een minimaal aantal uren in de praktijk heb gewerkt. Vanwege deze bijzondere situatie mag ik gelukkig mijn uren in het verzorgingshuis optellen bij mijn stage-uren. Dan kom ik alsnog aan het minimaal vereist aantal uren. Dus ik kan gewoon dit tweede jaar halen als ik maar mijn opdrachten op tijd inlever. Toch vind ik het heel jammer dat het zo loopt. Ik heb een erg leuke stage af moeten breken.”
Jackie is goed te spreken over de begeleiding die docenten HBO-V haar en haar medestudenten bieden in deze bijzondere tijden. “Als ik een vraag heb, kan ik elk van mijn docenten bellen. Die probeert dan zo snel mogelijk een antwoord te geven op de vraag.”

Ieder werkt voorzichtiger

Even nog terug naar haar bijbaan in het verzorgingshuis. Is de samenwerking tussen collega’s anders geworden? Jackie: “Ik merk dat iedereen zich een beetje zorgen maakt. Dat iedereen ook voorzichtiger werkt dan voorheen. Mensen die ik nog nooit met plastic handschoenen hun werk had zien doen, dragen die nu opeens ook. En ik ervaar dat iedereen elkaar steunt. Dat is mooi.”