Nieuwe post-hbo-opleiding: BIM Professional

Wat BIM is? “BIM staat voor Bouw Informatie Management, en dat is veel meer dan 3D-modellen alleen. Het gaat over een slimme manier van informatie structureren, organiseren en delen. Over efficiënter samenwerken dus”, aldus Stephan van Berkel. Net als Anouska Hameetman is hij docent bij de opleidingen van Built Environment binnen De Haagse Hogeschool. Samen geven ze binnenkort ook les bij de post-hbo-opleiding BIM Professional (online). Die valt onder The Hague Graduate School en wordt vanaf eind oktober voor het eerst gegeven.

Nieuwe post-hbo-opleiding: BIM Professional Stephan: “Als hogeschool hebben we een brede scope op het bedrijfsleven. We zien dat een deel van de bedrijven voortvarend bezig is met BIM en digitalisering, maar we zien ook dat er bedrijven achterblijven. En we merken dat het beeld van BIM niet altijd klopt. Mensen hebben er weleens van gehoord maar weten niet precies wat BIM inhoudt en hoe ze daar hun voordeel mee kunnen doen.”

In acht weken tijd raken de cursisten vertrouwd met standaarden en definities en wennen ze zich methodes aan. Stephan: “En dan gaan ze ervaren dat slimme inzet van BIM tijd oplevert, dat bouwprocessen soepeler en sneller verlopen. BIM is trouwens niet alleen interessant in de bouwkunde, maar evengoed van groot belang voor bijvoorbeeld facility-managers en urban miners. Zij maken nog te weinig gebruik van de meerwaarde van BIM.”

Anouska: “Natuurlijk hebben wij genoeg te bieden om de professionals naar een hoger niveau te helpen. Daar heb ik ook echt zin in. Tegelijkertijd denk ik van de cursisten te kunnen leren. Ik ben zelf erg vertrouwd met de bouwpraktijk vanuit de ontwerpende en dus modellerende partijen: architect, constructeur en installateur. Omdat BIM om veel meer gaat dan de 3D-modellen alleen ben ik erg benieuwd naar de andere disciplines in de bouw waar met datasets wordt gewerkt. Tunnelvisie is een groot gevaar en ik zet mijn oogkleppen graag af.”

De opleiding is bedoeld voor werknemers die gaandeweg merken dat ze er met ervaring en handigheidjes alleen niet komen. En voor BIM-adviseurs die zich breder willen oriënteren. Maar net zo goed voor mensen die het werkveld zien veranderen en mee willen in de ontwikkelingen. Kortom: voor iedereen die in zijn werk met BIM te maken heeft en zich daarin wil verdiepen. Om werkprocessen met meer gemak te voltooien en optimaliseren én om een volwaardige gesprekspartner te zijn.

Lees meer over de online post-hbo-opleiding BIM Professional of meld je meteen aan. De opleiding begint op woensdag 27 oktober 2021, duurt acht weken, en kost je 6 uur per week.