HBO-Rechten - Deeltijd

Als professional met ambitie wil je doorgroeien naar een juridische functie met uitdaging. Denk aan het behartigen van consumentenbelangen in een gerechtelijke procedure of het adviseren van een onderneming in een arbeidszaak. Bij HBO-Rechten maak je kennis met verschillende rechtsgebieden kan je uiteindelijk veel kanten op. De deeltijdstudie is opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Donderdag is je vaste studiedag. Verder is het vooral zelfstudie en ben je gemiddeld 35 uur per week met HBO-Rechten bezig. Daarnaast voer je juridisch relevant werk uit. Zo ontdek je wat je persoonlijke en professionele kwaliteiten en mogelijkheden zijn en het onderwijs sluit daarop aan. Juridische expertise doe je op in colleges en vaardigheidstrainingen. Deze kennis en vaardigheden toets je met opdrachten op je werkplek en bespreek je met jouw coach.

Opbouw van HBO-Rechten - Deeltijd

Werkcolleges

9

uur per week

Onderwijsperiodes

4

van 10 weken

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan een brede basis

Een brede juridische basis is onmisbaar voor een hbo-jurist. Tijdens de deeltijdstudie verken je dan ook een hoop rechtsgebieden. Je krijgt vakken als staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht en burgerlijk recht. Het voordeel: je brengt de theorie direct in de praktijk op je werk. Veel docenten komen uit het werkveld. Het is toch geweldig om het strafrecht uitgelegd te krijgen van een docent die strafrechtadvocaat is geweest?

Werken aan je vaardigheden

Elk blok volg je steeds 2 kennisvakken en krijg je vaardigheidstrainingen van ervaren docenten. Zij dagen jouw scherpe geest flink uit. Vaardigheden als analyseren, adviseren en presenteren maak je je eigen. Na een assessment weet je welke beroepsvaardigheden je beheerst. Je communicatieve én juridische skills nemen zo steeds verder toe.

Aansluiting op het beroep

Een hbo-jurist is een spin in het web en de juridische steun en toeverlaat voor dienstverleners of overheden. Scherp, integer, doelgericht, een meester met taal en altijd klantgericht. Je volgt daarom vakken die aansluiten bij de beroepspraktijk en gericht zijn op jouw professionele ontwikkeling. Denk aan taalvaardigheid, ethiek of conflictvaardigheden.


Lesrooster

Blok 1
Inleiding recht
Inleiding staatsrecht
Professionele ontwikkeling
Juridische Vaardigheden
Blok 2
Burgerlijk recht 1
Strafrecht 1
Professionele ontwikkeling
Juridische vaardigheden
Blok 3
Burgerlijk recht 2
Strafrecht 2
Professionele ontwikkeling
Juridische vaardigheden
Blok 4
Bestuursrecht 1
Bestuursrecht 2
Professionele ontwikkeling
Juridische Vaardigheden
Sleep opzij

Jaar 2 en 3

Kennis verdiepen

De opzet van het programma blijft elk jaar grotendeels hetzelfde. Je bouwt brede juridische kennis op, werkt aan je professionele vaardigheden en volgt vakken waarmee je op de werkplek aan de slag gaat. Alleen ga je elk jaar steeds meer de diepte in en weet je steeds beter waar jouw interesse en niveau liggen.

Vaardigheden uitbouwen

Van een hbo-jurist wordt veel verwacht. Hij heeft kennis van zaken, is integer, competent en in staat te denken en handelen vanuit het belang van de klant of organisatie. In jaar 2 en 3 word je vaardiger in het gebruik van de wet- en regelgeving, het managen van dossiers en de communicatie naar de klant. Of het nu gaat om de directie van een organisatie of een consument met een juridisch probleem. Op je werk maak je opdrachten. De voortgang leg je vast in een portfolio. Zo zie je hoe jouw professionele ontwikkeling verloopt. Je bespreekt met jouw coach welke kennis of vaardigheden extra aandacht behoeven.

Jaar 4

Afstuderen

Je weet goed wat je voorkeur is en welke kant je op wil gaan. Je kan een minor volgen om je kennis te verdiepen, daarna volgt de afstudeeropdracht. Bij HBO-Rechten schrijf je voor je afstuderen een scriptie. Je kunt literatuuronderzoek of een praktijkgericht juridisch onderzoek doen over een onderwerp dat jou aanspreekt. Zo geef je richting aan je eigen interesse. Veel studenten voeren een afstudeeropdracht uit voor hun werkgever. Dan onderzoek je een echt, actueel juridisch probleem. Geheel zelfstandig. Want je wilt natuurlijk laten zien wat je waard bent als hbo-jurist. Jouw docenten

Safiye van Goens Youskine

Coördinator LAP-bureau


Bernard Beijk

Docent


Monique Bil

Docent


Cynthia Veldhuizen

Senior Instructeur praktijkonderwijs


Nino Traverso

Teamleider


Xander Mouthaan

Docent


Caroline van Kordelaar

Teamleider


Ibrahim El-Mokadem

Docent


Karina Taselaar

Docent


Hanneke Feije

Docent


Mark Winius

Docent


Annemarie Bekker

Docent


Marjon Booij

Docent


Danielle Dersjant

Docent


Adriane Koppe

Docent


Joke Ligterink

Docent


Omur Uzak

Docent


Sleep opzij

Ervaringen buiten de collegezaal

Marjolein Westerduin

Over de opleiding als aanvulling op je werk

Sleep opzij

Werkvormen

Colleges, projecten, trainingen en online leren

Colleges

Voor een brede basis volg je veel colleges bij HBO-Rechten. Met steeds dezelfde groep van 30 à 40 studenten volg je gecombineerde hoor- en werkcolleges. Na een theoretische inleiding duik je in de wetboeken en pas je het recht toe in actuele casussen. 

Trainingen

In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, wetswijzigingen reguleren en Legal English. Je neemt alleen deel aan de trainingen waar jij persoonlijk iets aan hebt. Op basis van een assessment bepalen we je niveau. Voldoende? Dan krijg je vrijstelling.

Online leren

Als deeltijdstudent heb je veel aan intranet en Blackboard, de digitale leeromgevingen van De Haagse Hogeschool. Hier vind je opnames van colleges, ondersteunend lesmateriaal en opdrachten.

Contact met de opleiding

Heb je vragen over HBO-Rechten Deeltijd of over studeren en werken? Wil je meer informatie ontvangen over de instroom- en toegangseisen? Welke vraag je ook hebt, we helpen je graag verder.
  • Inhoudelijke vragen? Neem daarvoor contact op met deeltijdcoördinator Ellen den Hollander via e-mail a.h.denhollander@hhs.nl of telefoon 06-38298356.
  • Tips en trucs? Studenten delen op Instagram en Facebook regelmatig allerlei verhalen, tips en trucs. Zo blijf je op de hoogte. Op onze LinkedIn pagina gaan we in gesprek met professionals op het gebied van wet- en regelgeving. Sluit je ook aan?

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

De deeltijdopleiding HBO-Rechten doet een beroep op je zelfstandigheid: we verwachten dat je actief en zelfstandig studeert. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je coach. Dat is een docent van je opleiding. Je voert met jouw coach gesprekken over je studie, voortgang, carrière en nog veel meer. Je coach onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het opbouwen van een portfolio. In je portfolio verzamel je stukken waarmee je aantoont dat je de vaardigheden van een hbo-jurist onder de knie hebt. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

erOm je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
HBO-Rechten - Deeltijd?