Indoor surfpoel: van eindscriptie naar levensecht prototype

Strak blauwe lucht, lekker windje, maar waarom staat diehard golfsurfer Joeri Fredriks dan op het Scheveningse strand en ligt hij niet in de branding te wachten? Omdat hij in het innovatiepaviljoen van de Volvo Ocean Race bezoekers warm maakt voor de eerste indoor surfpoel van Nederland.

Indoor surfpoel Het idee voor zijn indoor surfpoel kreeg Joeri toen hij het zoontje van zijn compagnon Jeroen den Otter surftraining gaf. De omstandigheden om te surfen zijn niet altijd ideaal in Nederland, daardoor kost het tijd om goed te leren. In stabiele omstandigheden met regelmatige golven gaat iemand veel sneller vooruit. Met een indoor surfpoel zou de Nederlandse surfsport een grote stap vooruit maken.

Haalbaarheid onderzoeken

Joeri raakte gegrepen door het idee en in het derde jaar van zijn studie Sportkunde aan De Haagse Hogeschool besloot hij er zijn afstudeeronderzoek en zijn eindscriptie aan te wijden. “Vlak voor ik begon aan mijn afstudeeronderzoek had ik samen met  onder andere Jeroen Stichting Surfpark opgericht”, vertelt Joeri. “Zo'n wavepool is iets heel nieuws. Ik dacht, dat moeten we onderzoeken, de data over de surfmarkt en de haalbaarheid kan ik later weer gebruiken om gemeenten of investeerders te interesseren.” Zijn studie op De Haagse gaf hem daarvoor de handvatten. “Bij een vak als Ondernemerschap heb ik geleerd verbanden te leggen tussen kennis en praktijk.”

Praktijkgericht

Noud van Herpen, docent Sportkunde, maakte met Joeri een aantal studietrips en fungeerde als klankbord tijdens het afstuderen. “Onze studenten studeren af op beroepsproducten; een product waar de praktijk echt iets aan heeft. We werken in de opleiding niet meer met multiplechoicetesten maar altijd aan zaken die studenten ook tegen komen in het werkveld. We willen het afstuderen zo echt mogelijk maken en daar is de wavepool een goed voorbeeld van; dat een afstudeerscriptie de start kan zijn van je carrière. Dat geeft mij als docent een kick.”

Partner

De Haagse Hogeschool is partner in het project van Joeri. Noud ziet kansen voor studenten Sportkunde om er stage te lopen en studenten Bewegingstechnologie kunnen  experimenteren in de wavepool. Komend jaar gaat student Pepijn Tigges een marketingstage lopen bij 24/7Waves, het bedrijf achter de wavepool. Omgekeerd geeft Joeri gastcolleges en wordt zijn afstudeerscriptie gebruikt als voorbeeld in de lessen.

Crowdfunding

Hamvraag is: gaat de indoor surfpoel er, drie jaar na het afstuderen van Joeri, komen? Joeri: “In Australië bouwen ze op dit moment een wavepool. Op basis van die techniek gaan we een prototype van 80 bij 20 meter aanleggen in een fabriekshal op voormalig industrieterrein De Binckhorst. We zijn goed op weg met crowdfunding en druk bezig met subsidies en banken. We zijn van plan in september met de aanleg te beginnen en eind 2018 kunnen de eerste surfers dan het water in.”