Introductie

Wereldburgers zijn we allemaal. Maar wat voor wereldburgers willen we zijn? Het nieuwe lectoraat Wereldburgerschap verkent de mogelijkheden.

Over het lectoraat

Wereldburgerschap is een begrip dat veel verschillende definities kent en veel verschillende aspecten omvat. Kernvragen zijn: hoe bepalen we wat onze verantwoordelijkheid is voor de wereld, als mens en als professional? Welke waarden streven we daarin na? Hoe kunnen we die vormgeven? Hoe activistisch is de wereldburger?

Intreerede lectoraat Wereldburgerschap

De intreerede in 3 fragmenten

Lector Laurence Guérin hield op 18 februari 2021 haar intreerede samen met de leden van de kenniskring: een presentatie van de onderzoekslijnen van het lectoraat Wereldburgerschap.

 Laurence Guérin

Over de lector

dr. Laurence Guérin

Laurence Guérin is gepromoveerd op burgerschapsvorming en het vertalen van een visie op burgerschap in didactische principes en in leermateriaal. Ze is projectleider van Bèta Burgerschap (een project van TechYourFuture) waarin een nieuwe vorm van burgerschapsvorming is ontwikkeld op basis van haar proefschrift. Tevens is ze practor Burgerschap in het ROC van Twente waar ze de werkplaats Burgerschap leidt (NRO project). Op De Haagse Hogeschool gaat haar lectoraat zich richten op het verder handen en voeten geven aan Wereldburgerschap, met name de betekenis ervan in het beroepsonderwijs. Haar vertrekpunt is Wereldburgerschap als controversieel onderwerp: verschillende visies op wereldburgerschap leiden tot verschillende implementaties in curriculum, didactiek en organisatie.

Nevenfuncties

  • Practor Burgerschap bij ROC van Twente
  • Bestuurslid bij het Rathenau Instituut

Contact

+31 (0)6 - 39 07 80 33
l.j.f.guerin@hhs.nl

LinkedIn profiel

Team

Katinka Bos

Katinka Bos

Katinka Bos

In haar onderzoek werkt Katinka naar conceptualisatie en implementatie van Wereldburgerschap binnen het Built Environment-onderwijs.

Bekijk de presentatie over Katinka's onderzoek
k.a.m.bos@hhs.nl

Natasha Labohm

Natasha Labohm

Natasha Labohm

Natasha (psycholoog en filosoof) doet onderzoek naar de ethische beroepscode van huidzorg professionals.

Go to Natasha Labohm
Tiaan Westenberg

Tiaan Westenberg

Tiaan Westenberg

Tiaan doet momenteel onderzoek naar de rol die LGBT + identiteiten hebben op de politieke participatie en activisme van studenten.

t.a.westenberg@hhs.nl

Go to Tiaan Westenberg
Tamara Lewis

Tamara Lewis

Shashi Roopram

Shashi Roopram

Shashi Roopram

Shashi is als onderzoeksdocent verbonden aan de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement. Daarnaast doet hij onderzoek naar het stemgedrag van niet-Westerse allochtonen.

s.r.roopram@hhs.nl

Behnaz Taebi

Behnaz Taebi

Behnaz Taebi

Behnaz is docente bij de opleiding Pedagogiek. Zij doet exploratief onderzoek naar de transitie van nieuwkomers binnen De HHs na het volgen van het schakeljaartraject.

b.taebi@hhs.nl

Go to Behnaz Taebi
Janneke Wubs

Janneke Wubs

Janneke Wubs

Janneke houdt zich bezig met de vraag hoe studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool hun wereldburgerschap (be)oefenen.

Bekijk de presentatie over het onderzoek van Janneke

j.m.wubs@hhs.nl

Go to Janneke Wubs

Projecten

Student voice

Hoe kunnen we de stem van de student -en daarmee de ontwikkeling van de student en de hogeschool- versterken? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Student Voice, waarvoor het lectoraat Wereldburgerschap een Comeniusbeurs heeft aangevraagd.
Lees meer

Op weg naar inclusieve participatie met PartnerUp!

Als een van de meest diverse hogescholen streeft De Haagse Hogeschool naar een inclusieve en participatieve organisatie waar de student centraal staat. Om dit te realiseren, moeten studenten betrokken worden in de besluitvorming van het klaslokaal tot in de bestuurskamer.
Lees meer

Publicaties

Rapport

Rapport 'Student Voice bij De Haagse Hogeschool'

Hoe kunnen we de stem van de student -en daarmee de ontwikkeling van de student en de hogeschool- versterken? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Student Voice.

Artikel

Versterken van student voice in het Hoger Onderwijs

Het artikel 'Versterken van student voice in het Hoger Onderwijs' van Carien Verhoeff en Laurence Guérin van het lectoraat Wereldburgerschap is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (TvHO).

Lees het artikel

Artikel

Een appèl op het hbo tot kritische participatie

In dit artikel dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (TvHO) verkennen auteurs Carien Verhoeff en Laurence Guérin op welke manier het hbo voorbereidt op kritische beroepsuitoefening.

Download PDF

Artikel

Geëngageerde participatie draagt bij aan sociale vaardigheid, Speak Up!

Dit artikel van auteurs Carien Verhoeff en Marc Vermeulen gepubliceerd in het vakblad DNM, verkent een antwoord op de vraag 'wat is adequaat veiligheidsbeleid?

Download PDF

Nieuws

25 april 2023

Partner Up!-partnership bij HBO-V brengt stagediscriminatie in kaart

Opleidingen

De zorg staat onder druk. Daarom is het uiterst belangrijk dat de opleiding HBO Verpleegkunde voldoende nieuwe,…
Lees meer

8 februari 2023

‘Inclusieve participatie legt zoveel mogelijk perspectieven op tafel’

Onderzoek, Samenwerken

Aan het woord is Laurence Guérin, lector Wereldburgerschap en deelnemer van het project Partner Up!, een collectief van…
Lees meer

17 november 2022

Klimaatverandering zet onze mensenrechten onder druk

Onderzoek

In december staat het Faith in Human Rights Festival van De Haagse stil bij de rechten van de mens. Precies één jaar…
Lees meer