Introductie

Wereldburgers zijn we allemaal. Maar wat voor wereldburgers willen we zijn? Het  lectoraat Wereldburgerschap verkent de mogelijkheden.

Over het lectoraat

Wereldburgerschap is een begrip dat veel verschillende definities kent en veel verschillende aspecten omvat. Kernvragen zijn: hoe bepalen we wat onze verantwoordelijkheid is voor de wereld, als mens en als professional? Welke waarden streven we daarin na? Hoe kunnen we die vormgeven? Hoe activistisch is de wereldburger?

Promovendus Rosa Groen

Coördinerend senior onderzoeker

dr. Rosa Groen

Rosa Groen is gepromoveerd op hoe beleidsnetwerken Internationale Organisaties binnenhaalden en behouden in vier verschillende steden in Europa. Bekijk ook "Walking the Exte Mile". Zij maakt van deze kennis gebruik bij haar coördinatie van het Lectoraat Wereldburgerschap. Zij leidt projecten met jongeren in de Schilderswijk en Moerwijk in Den Haag, waarin zij het internationale karakter van de stad onder de aandacht wil brengen. Hierbij is ook de aandacht voor op het tegengaan van discriminatie door politie (etnisch profileren) en het de-escaleren van conflicten in de wijken – en welke interventies daarin het best werken. Daarnaast is zij bezig met het vergroten van de politieke participatie van studenten van het mbo en het hbo, waarin zij zich richt op de Europese Parlementaire Verkiezingen in juni 2024. Daarin onderzoekt zij, samen met voormalig lector Laurence Guérin, hoe studenten doeltreffend kunnen participeren in de Europese politiek. Tot slot is zij bezig met de positie van arbeidsmigranten als volwaardige Europese burgers.

Nevenfuncties

  • Visiting Scholar bij het Institute of Security and Global Affairs, Leiden Universiteit
  • Volunteer UN Women
  • Onderzoeker bij het Lectoraat Changing Role of Europe
  • Duurzame docent hoger onderwijs van het jaar 2022

Contact

+31 (0)6 – 24869449 
r.s.groen@hhs.nl

Team

Katinka Bos

Katinka Bos

Katinka Bos

In haar onderzoek werkt Katinka naar conceptualisatie en implementatie van Wereldburgerschap binnen het Built Environment-onderwijs.

Bekijk de presentatie over Katinka's onderzoek
k.a.m.bos@hhs.nl

Natasha Labohm

Natasha Labohm

Go to Natasha Labohm

Natasha Labohm

Natasha (psycholoog en filosoof) doet onderzoek naar de ethische beroepscode van huidzorg professionals.

Go to Natasha Labohm
Tamara Lewis

Tamara Lewis

Shashi Roopram

Shashi Roopram

Shashi Roopram

Shashi is als onderzoeksdocent verbonden aan de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement. Daarnaast doet hij onderzoek naar het stemgedrag van niet-Westerse allochtonen.

s.r.roopram@hhs.nl

Behnaz Taebi

Behnaz Taebi

Behnaz is docente bij de opleiding Pedagogiek. Zij doet exploratief onderzoek naar de transitie van nieuwkomers binnen De HHs na het volgen van het schakeljaartraject.

b.taebi@hhs.nl

Go to Behnaz Taebi
Jumi van der Velde

Mi Jung van der Velde

Mi Jung van der Velde

Mi Jung werkt aan de onafhankelijkheid en zelfvertegenwoordiging van vrouwelijk straat sexwerkers binnen een beknopte politieke context. Daarnaast is zij betrokken bij project PartnerUp!

Projecten

Mensenrechten in het internationaal juridisch onderwijs

Gaan mensenrechten alleen over mensen? Waarom kunnen niet-mensen, de natuur en technologie geen rechten en verantwoordelijkheden hebben?
Lees meer

Cosm-ethiek: een (onderwijs-)interventie in beroepsethiek voor de huidtherapeut

De vraag naar cosmetische (onomkeerbare) behandelingen bij de huidtherapeut is enorm gestegen.
Lees meer

Student voice

Hoe kunnen we de stem van de student -en daarmee de ontwikkeling van de student en de hogeschool- versterken? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Student Voice, waarvoor het lectoraat Wereldburgerschap een Comeniusbeurs heeft aangevraagd.
Lees meer

Nieuws

5 maart 2024

Studenten en docenten werken samen aan de verbetering van het onderwijs

Opleidingen, Onderzoek

Twee enthousiaste docenten werken met een klein groepje gemotiveerde studenten aan de ontwikkeling van beter onderwijs
Lees meer

25 april 2023

Partner Up!-partnership bij HBO-V brengt stagediscriminatie in kaart

Opleidingen

De zorg staat onder druk. Daarom is het uiterst belangrijk dat de opleiding HBO Verpleegkunde voldoende nieuwe,…
Lees meer

8 februari 2023

‘Inclusieve participatie legt zoveel mogelijk perspectieven op tafel’

Onderzoek, Samenwerken

Aan het woord is Laurence Guérin, lector Wereldburgerschap en deelnemer van het project Partner Up!, een collectief van…
Lees meer

Publicaties

Rapport

Rapport 'Student Voice bij De Haagse Hogeschool'

Hoe kunnen we de stem van de student -en daarmee de ontwikkeling van de student en de hogeschool- versterken? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Student Voice.

Artikel

Versterken van student voice in het Hoger Onderwijs

Het artikel 'Versterken van student voice in het Hoger Onderwijs' van Carien Verhoeff en Laurence Guérin van het lectoraat Wereldburgerschap is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (TvHO).

Lees het artikel

Artikel

Een appèl op het hbo tot kritische participatie

In dit artikel dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (TvHO) verkennen auteurs Carien Verhoeff en Laurence Guérin op welke manier het hbo voorbereidt op kritische beroepsuitoefening.

Download PDF

Artikel

Geëngageerde participatie draagt bij aan sociale vaardigheid, Speak Up!

Dit artikel van auteurs Carien Verhoeff en Marc Vermeulen gepubliceerd in het vakblad DNM, verkent een antwoord op de vraag 'wat is adequaat veiligheidsbeleid?

Download PDF