Accountancy - Voltijd

Je werkt met cijfers, maar bent zelf geen nummer. De opleiding Accountancy is persoonlijk en gezellig. We werken met kleine klassen, waardoor je al snel een vriendengroep opbouwt. En onze eigen studievereniging Orbita organiseert het hele jaar door leuke en interessante activiteiten. Ook kun je rekenen op alle steun en begeleiding van docenten die je nodig hebt, zodat iedereen zich thuis voelt op de opleiding en het maximale uit zichzelf kan halen.

Je krijgt veel praktijklessen. Dit start al in jaar 1 en neemt de jaren daarna steeds meer toe. Leren door te doen: het leukste dat er is! Daarom hebben we een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven. Een aantal van onze docenten heeft een eigen accountantskantoor en deskundigen uit het bedrijfsleven geven les bij ons. De grote kantoren EY, PwC, KPMG en Deloitte bieden stage- en afstudeerplekken aan, ook in het buitenland. Verder kun je terecht bij kantoren gericht op het Midden- en Kleinbedrijf, zoals BDO, Lansigt en Alfa Accountants.

Opbouw van Accountancy - Voltijd

Hoorcollege

1

uur per week

Werkcollege

14

uur per week

Projecten

9

uur per week

Zelfstudie

16

uur per week

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan een gedegen basis

De opleiding Accountancy is dynamisch en praktijkgericht. Kennis en vaardigheden staan in het eerste jaar centraal, maar we koppelen de theorie altijd aan de praktijk. Naast de lessen krijg je veel praktijkopdrachten, zoals het schrijven van een businessplan, maar ook het opstellen van een jaarrekening: een van de hoofdtaken van een accountant. En dan is er nog de businessgame, waarbij je samen met studenten van andere opleidingen een bedrijf opricht.

Leuk om nieuwe mensen te leren kennen! Ook bezoek je accountantskantoren. Dat zul je tijdens de studie nog veel vaker doen, met name bij stages. Een uitgelezen kans om een netwerk op te bouwen: voor een stage in jaar 3 en straks voor een baan.

Fijn om te weten: bij de opleiding Accountancy loop je nooit verloren. Je krijgt een vaste mentor gedurende de eerste twee jaar en het contact met docenten is even informeel als intensief. Verder kun je meedoen aan veel activiteiten, zoals tijdens de introductieweek, een sportdag en een festival in Den Haag. Zo voel je je snel thuis!

 

Lesrooster

Semester AB
Ondernemingsplan
Bedrijfsadministratie / project schoenendoos
Financieel management
Access en Excel
Wiskunde
Management en organisatie
Externe verslaggeving
Semester CD
Businessgame
Beroepsoriëntatie
Cost Accounting
Statistiek
Nederlands en Engels
Financiële wiskunde
Inleiding Recht
Onderzoeksvaardigheden

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar gaan we dieper in op de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als financiële man of vrouw in het bedrijfsleven. Je theoretische basis wordt versterkt. Uiteraard wisselen de lessen weer af met actieve werkvormen in teamverband. Zo staat zes weken praktijkleren op het programma. Je gaat elke week bij een ander bedrijf op bezoek om een accountancy-gerelateerde casus uit te werken, met hulp van docenten en een begeleider vanuit het bedrijf. Je geeft bijvoorbeeld advies over cybersecurity en ontwikkelt een scherp oog voor financiële fraude.

Ook werk je in groepjes aan een jaarrekening, begroting of businessplan. Behalve dat je zo je kennis kunt toepassen, doe je waardevolle contacten op bij bedrijven die je kunnen helpen aan een stageplek of baan.

Grensoverschrijdend samenwerken kan ook: de internationale week staat in het teken van online learning met studenten in andere landen. Bovendien kun je een bezoek brengen aan onze partneruniversiteit in het Engelse Coventry. En intussen ben je ook al zo goed in je werk dat je inwoners van Den Haag kunt helpen met hun belastingaangifte tijdens de HUBA (Hulp bij belastingaangifte).


Jaar 3

Praktijkervaring opdoen

Vanaf het derde jaar is de studie voor een groot deel werken en leren tegelijk. In de tweede helft van het jaar ga je op meewerkstage, waarbij je zestien weken meedraait op een accountantskantoor. Dit kan waar jij dat wilt: een van de Big Four-kantoren, dus EY, PwC, KPMG of Deloitte, een middelgroot kantoor of een klein kantoor dat de boekhouding doet voor het midden- en kleinbedrijf. Waarschijnlijk heb je in de eerste twee jaar al voldoende contacten opgedaan om een stageplek te bemachtigen. Zo niet, dan brengen wij je in contact met een van de kantoren waar we mee samenwerken.

Je contacten met collega’s worden nu intensief. Zij leren jou kennen en waarderen, wat je baankansen nog verder vergroot. En omgekeerd proef jij de werksfeer en zie je hoe het er bij een kantoor aan toegaat: de beste manier om te bepalen waar je wilt werken. Regelmatig plant je docent een gesprek om te zien hoe het gaat en of je ergens hulp bij kunt gebruiken. Ook krijg je een mentor vanuit het kantoor die de kennis en ervaring heeft om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Heb je even genoeg van het koude Nederland? Dan ga je toch lekker stage lopen op Curaçao!

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Het laatste jaar staat geheel in het teken van je afstuderen. Je doet de landelijke toets voor accountants OAT en schrijft een scriptie over een accountancy-onderwerp. Doe je het goed dan word jij er niet alleen wijzer van, maar kan het bedrijfsleven ook wat van jou leren! Je doet namelijk onderzoek naar een actueel probleem bij een bedrijf. Een echt probleem dat vraagt om een echte oplossing, dus iedereen blij als jij die in jouw scriptie aandraagt. Eng, zo’n project van een halfjaar? Nee hoor, want ook bij je scriptie word je grondig begeleid. Elke week mag je je voorlopige versie mailen en krijg je een review van je scriptiebegeleider. Zo kom je tot het beste resultaat. Het vierde jaar Accountancy biedt de mogelijkheid om een minor te volgen als voorbereiding op een universitaire vervolgopleiding. Dat scheelt jou een premaster als je met je bachelor op zak wilt doorstuderen.

Jouw docenten

Marius Zomer


Jacco Dane


Devika Ramrattansing


Mansoor Mubarak


Annelies Rintjema


Deborah Oosting


Koert Meijs


Hanneke van Rhijn


Raadj Baldewsing


Tahany Jindeel


Jan Hendrik van der Kooij


Vikaash Koeldiep


Arnold Westgeest


Ferdie Mooijman


Edwin van Kampen


Sleep opzij

Studie in beeld

Ervaringen buiten de collegezaal

Jeroen Aalbers

Over praktijkleren en studieprojecten

Bianca van Adrichem

Over het gebouw

Diordy Vols

Over praktijkleren en je stage regelen

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Een minor bestaat uit één of meer keuzevakken waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je kiest ze zelf, of in overleg met je studieloopbaanadviseur. Tijdens je opleiding Accountancy volg je een keuzevak in het tweede en derde jaar en kies je één minor in het vierde jaar voor 15 studiepunten. Veel studenten kiezen voor de minor public management. Je leert daarin meer over het accountantsvak in de publieke sector: organisaties zonder winstoogmerk. Onderzoek de financiële situatie van een klein ziekenhuis, bestudeer de externe verslaglegging van hogescholen of neem extreem hoge inkomens in die publieke sector onder de loep.

Na de opleiding ben je bachelor in accountancy en kun je in de volle breedte van de accountancypraktijk worden ingezet. Wil je de arbeidsmarkt bestormen én doorleren? Kies dan een minor in de richting van registeraccountant (RA)


Werkvormen

Colleges, vaardigheden en projecten

Zoals gezegd is Accountancy volop in beweging: de sector en daarmee ook de opleiding. Saai wordt het nooit, wel avontuurlijk. Zeker ook omdat de opleiding vaak om het echte werk gaat, met stages bij accountantskantoren en werkopdrachten uit de beroepspraktijk, tot het starten van een eigen bedrijf aan toe.  Maar ook als je ervoor kiest op stage te gaan in het buitenland, of onze partneruniversiteit Coventry in het kloppend hart van Engeland bezoekt.

We brengen je in de eerste twee jaar alle kennis en kunde bij, waarmee je vervolgens in teamverband aan de slag gaat om die toe te passen. Ook je sociale vaardigheden krijgen een boost, zodat je uitgroeit tot een communicatief sterke professional!

Contact met de opleiding

Je kunt je vragen via WhatsApp stellen aan Accountancy docent Edwin van Kampen via +31648072161. Je kunt je vragen ook aan ons mailen.

Contact met een student

Stel je vragen aan één van onze studenten!

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding Accountancy is een intensieve studie. Daarom is individuele aandacht belangrijk. Vanaf het eerste jaar voer je gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt je begeleider het hele jaar door vragen stellen, bijvoorbeeld over je studieplanning, je stages, of je carrière. Samen bespreek je je studieresultaten, waar je interesses liggen en of de opleiding Accountancy nog steeds bij je past. Ook handig: je wordt gematcht met een tweedejaars student. Hij of zij neemt je op sleeptouw en maakt je wegwijs binnen de opleiding. Tweedejaarsstudenten ontwikkelen zo hun coachingskills en helpen jou naar betere studieresultaten.
Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Accountancy - Voltijd?

Meld je aan