Accountancy - Voltijd
Leren door te doen, met veel praktijkopdrachten. Daarvoor werken we als opleiding samen met accountantsorganisaties, die onze onderwijsmodules adopteren. Dat betekent dat de opdrachten uit het bedrijfsleven komen, we noemen ze dan ook beroepstaken. Een aantal van onze docenten heeft een eigen accountancypraktijk en deskundigen uit het bedrijfsleven geven gastcolleges. We werken samen met de grootste vier kantoren ter wereld: EY, KPMG, Deloitte en PwC. Maar ook met kantoren voor middelgrote ondernemingen, zoals BDO, Lansigt en Alfa, en kantoren die zich richten op het kleinbedrijf, zoals Zirkzee en Astrium.
Zo maak je kennis met alle kanten en mogelijkheden van het vak en weet je hoe het eraan toegaat. Niet eerst in de boeken duiken, maar meteen aan de slag en de boeken erbij pakken om de nodige kennis op te zoeken. Dan valt de theorie vanzelf op haar plek en begrijp je heel goed wat je leert. En omdat je alles al een keer hebt gezien, kun jij de beste beroepskeuze maken: een baan die perfect bij jou past. Want onthoud: bij De Haagse studeer je geen Accountancy, jij dóét Accountancy! De meest praktijkgerichte opleiding van Nederland.
Opbouw van Accountancy - Voltijd
Hoorcollege
1uur per week
Werkcollege
14uur per week
Projecten
9uur per week
Zelfstudie
16uur per week
Studiepunten
60per jaar
Jaar 1
Bouwen aan een goede basis
Jouw eerste keuze is Accountancy, maar Finance & Control doe je er in het propedeusejaar vanzelf bij, met hetzelfde vakkenpakket. Zo leer je beide richtingen een jaar lang kennen en pas daarna hoef je je definitieve keuze te bepalen. Toch liever Finance & Control? Dan maak je gewoon de overstap met behoud van alle vakken die je al gehaald hebt!
Leren door te doen begint gelijk vanaf de eerste dag. In jaar 1 staan kennis en vaardigheden centraal, waarbij je alles wat je leert meteen toepast. Het jaar is opgedeeld in vier blokken, die draaien om beroepstaken. Dat zijn praktijkopdrachten die je in teamverband uitvoert, het echte accountantswerk. In het eerste blok schrijf je een ondernemingsplan, in het tweede richt je een financiële administratie in, in het derde maak je een jaarrekening en in het vierde en laatste blok bouw je een dashboard. Klinkt ingewikkeld? Je leert het vanzelf door het te doen!
Daarnaast maak je kennis met accountantskantoren en financiële afdelingen van de overheid. Zij zijn intensief betrokken bij de beroepstaken en je kunt professionals alle vragen over het vak stellen. Dat geldt ook voor de Netwerkmarkt die De Haagse organiseert. Mensen uit de praktijk vertellen over hun werk en jij kunt je eigen netwerk opbouwen: voor je stages en straks voor een baan. En dan is er nog de Circular Challenge, waarbij je samen met studenten van andere opleidingen aan een duurzaamheidsproject werkt. Leuk om nieuwe mensen te leren kennen!
Bij de opleiding Accountancy sta je er nooit alleen voor. Je krijgt een vaste mentor in de eerste twee jaar en de docenten staan altijd voor je klaar, of het nu voor een gezellig praatje of voor een serieus gesprek is. Ook kun je terecht bij studentcoaches: ouderejaars die eerstejaars helpen met praktische zaken en advies. Verder kun je meedoen aan veel activiteiten, zoals tijdens de introductieweek, een sportdag en een festival in Den Haag. Zo voel je je snel thuis!
Lesrooster
Jaar 2
Kennis verdiepen
Nu weet je precies wat je wilt, jij hebt je weloverwogen keuze gemaakt. Het moment om aan de hoofdfase van de opleiding te beginnen.
In het tweede jaar ga je je theoretische kennis vergroten en verdiepen, waarbij je het geleerde gelijk weer toepast bij praktijkprojecten. Je bezoekt accountantskantoren van groot tot klein en financiële afdelingen van de overheid. Zo ontdek je welke werkplek jou het beste bevalt en doe je contacten op om je te helpen aan een stage of baan. Aan het eind van het jaar ben je al zover dat je aan de slag kunt bij een kantoor: de module Beroepstaken in de Praktijk.
Je gaat elke week naar een andere organisatie om een casus uit te werken, met hulp van docenten en een begeleider vanuit de organisatie. De ene keer geef je advies over cybersecurity. De andere keer praat je met een accountant om uit te zoeken of het financiële dossier wel klopt of dat er met de boeken geknoeid is. Verder werk je in groepjes aan een jaarrekening, begroting of businessplan. Grensoverschrijdend samenwerken kan ook: dat gebeurt in de internationale week online met studenten in andere landen. Bovendien kun je een bezoek brengen aan onze partneruniversiteit in het Engelse Coventry.
Jaar 3
Praktijkervaring opdoen
Vanaf het derde jaar is de studie voor een groot deel werken en leren tegelijk. In de tweede helft van het jaar ga je op meewerkstage, waarbij je zestien weken meedraait bij een accountantsorganisatie. Dat kan waar jij wilt: een van de Big Four-kantoren, dus EY, PwC, KPMG of Deloitte, een middelgroot kantoor of een klein kantoor dat de boekhouding doet voor het midden- en kleinbedrijf. Waarschijnlijk heb je in de eerste twee jaar al voldoende contacten opgedaan voor een stageplek. Zo niet, dan brengen wij je in contact met een van de vele kantoren waar we mee samenwerken.
Je contacten met collega’s worden intensief. Zij leren jou kennen en waarderen, wat je baankansen nog verder vergroot. En omgekeerd proef jij de werksfeer en zie je hoe het er bij een kantoor aan toegaat: de beste manier om te bepalen waar je wilt werken. Nu merk je hoeveel je geleerd hebt en hoe waardevol je bent binnen een organisatie! Toch kun je nog steeds rekenen op alle begeleiding vanuit school die je wenst. Regelmatig heb je een gesprek met je docent om te zien hoe het gaat en of je ergens hulp bij kunt gebruiken. Ook krijg je een mentor vanuit het kantoor die de kennis en ervaring heeft om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Heb je even genoeg van het koude Nederland? Dan doe je toch lekker een stage op Curaçao!
Jaar 4
Minor volgen, afstuderen
Het laatste jaar staat helemaal in het teken van afstuderen. We bereiden je uitstekend voor op het landelijk examen van de accountantsopleidingen en je schrijft een scriptie over een accountancy-onderwerp. Doe je het goed dan word jij er niet alleen wijzer van, maar kan het bedrijfsleven ook wat van jou leren! Je doet namelijk onderzoek naar een actueel probleem bij een bedrijf. Een echt probleem dat vraagt om een echte oplossing, dus iedereen blij als jij die in jouw scriptie aandraagt.
Eng, zo’n project van een halfjaar? Nee hoor, want ook bij je scriptie word je goed begeleid. Elke week mag je je voorlopige versie mailen en krijg je een review van je scriptiebegeleider. Zo kom je tot het beste resultaat. Het vierde jaar Accountancy biedt verder de mogelijkheid om een minor te volgen als voorbereiding op een universitaire vervolgopleiding. Dat scheelt jou een premaster als je met je bachelor op zak wilt doorstuderen.
Jouw docenten
Marius Zomer
"Ik ben opleidingsmanager van de opleidingen Accountancy en Finance & Control . Ik verbind mijn lessen graag aan actuele onderwerpen uit het nieuws of de accountantspraktijk en vind het leuk om uit te leggen op welke manier je beroepsmatig met de lesstof in aanraking komt. Het liefst ga ik op een actieve manier met studenten aan de slag, bijvoorbeeld door te werken met quizvragen, kleinere opdrachten, testjes en (rollen-)spellen. Voordat ik docent werd werkte ik in het bedrijfsleven aan verschillende financiële vraagstukken, zoals financiering regelen voor grote bedrijven en een onderneming van de beurs halen. Vervolgens heb ik gekozen voor het onderwijs. Mijn ervaring helpt mij om de theorie te koppelen aan de praktijk, wat de leerstof inzichtelijk maakt voor studenten. Ik help je graag verder: in je opleiding en in je ontwikkeling. Dus bij vragen over het onderwijsprogramma, het accountantsvak, je toekomstige carrière of andere zaken ben je van harte welkom." Voordat ik docent werd werkte ik in het bedrijfsleven aan verschillende financiële vraagstukken, zoals financiering regelen voor grote bedrijven en een onderneming van de beurs halen. Vervolgens heb ik gekozen voor het onderwijs. Mijn ervaring helpt mij om de theorie te koppelen aan de praktijk, wat de leerstof inzichtelijk maakt voor studenten. Ik help je graag verder: in je opleiding en in je ontwikkeling. Dus bij vragen over het onderwijsprogramma, het accountantsvak, je toekomstige carrière of andere zaken ben je van harte welkom."
Jacco Dane
Toen ik 6 jaar geleden ambassadeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) werd, kwam ik erachter dat ik het leuk vond om voor de klas te staan. En nu nog steeds vind ik het als docent van de vakgroep Accountancy geweldig om mijn kennis en vaardigheden op het gebied van financiën over te dragen aan de toekomstige generatie. Momenteel geef ik les in de vakken bedrijfsadministratie en externe verslaggeving.
Devika Ramrattansing
Tijdens de opleiding Accounting, Auditing and Control aan de Erasmus Universiteit ben ik van Den Haag naar Rotterdam verhuisd. Maar uit het oog is zeker niet uit het hart, want ik kom nog altijd met veel plezier terug in mijn geboortestad om les te geven aan toekomstige accountants. Ik ben nieuwsgierig van aard, analytisch van geest en uiteraard goed in cijfers. Binnen het accountancyvakgebied heb ik diverse functies bekleed: van profit tot non-profit en van samenstel- tot controlepraktijk. Zodoende heb ik ervaring over de volle breedte opgedaan alvorens de overstap te maken naar het docentschap. Ik ben getrouwd en de trotse moeder van twee prachtige dochters. Deze kleine dametjes vormen een heel andere uitdaging dan een klas met jongvolwassenen, maar er is ook een overeenkomst: de ontwikkeling die zij allemaal doormaken vind ik een prachtig iets om deel van uit te maken en een bijdrage aan te leveren. Naast mijn werk en gezin houd ik gelukkig nog tijd over voor hobbyās als boeken lezen en films kijken. Ook houd ik van reizen. Je kunt altijd bij me aankloppen om over een boek, film, reis en natuurlijk over je studie te praten!
Mansoor Mubarak
Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd met accounting & control als specialisatie. Vervolgens heb ik korte tijd als assistent-accountant en controller gewerkt, maar mijn hart lag meer bij het lesgeven. Dat had ik al ontdekt toen ik tijdens mijn studie bijles gaf. Wat me trekt is de maatschappelijke betrokkenheid: kennis overdragen en eigen ervaringen delen om anderen van te laten leren. Inmiddels werk ik 13 jaar als docent op De Haagse Hogeschool. Voor 80 procent, want ik heb ernaast nog een fiscale en financiƫle adviespraktijk, waarbij ik ook les en trainingen geef aan andere organisaties. Op De Haagse zijn financieel management en accounting mijn kernvakken, verder geef ik nog enkele ondersteunende vakken. De opleiding Accountancy heeft deskundige docenten met passie. We bieden een breed scala aan specialismen, met verschillende minors of keuzemodules, zodat je je in de richting van jouw voorkeur kunt verdiepen. Die ruime keuze maakt het aantrekkelijk voor studenten. IT wordt steeds belangrijker in de beroepspraktijk en wij gaan daar dieper op in dan andere opleidingen. Bovendien hebben we een samenwerking met Nyenrode, met als voordeel een goede voorbereiding op een eventuele vervolgopleiding. Dit betekent dat je voor Nyenrode vrijstellingen krijgt en een korter studietraject doorloopt.
Annelies Rintjema
Als een communicatief sterke professional: zo belooft de opleiding Accountancy je af te leveren in je toekomstige werkveld. Tijdens de hele opleiding werk je daaraan, bijvoorbeeld door te oefenen met presenteren. Of door te leren welk gereedschap je kunt gebruiken om een gesprek efficiĆ«nter en betekenisvoller te laten verlopen. Ook werk je aan je schrijfvaardigheid, zodat je straks professionele rapporten en verslagen maakt, maar ook een helder betoog en een goeie e-mail of brief kunt schrijven. Ik werk al een aantal jaren met veel plezier bij de opleiding Accountancy als docent Nederlands en communicatieve vaardigheden, waarbij ik me ten doel stel om maatwerk te leveren, studenten te helpen waar het kan en altijd de tijd te nemen voor ieders vragen. Een studie Nederlands is hiervoor de basis, waarna er een opleiding tot docent NT2 volgde (Nederlands als tweede taal). Ik heb ook enkele jaren gewerkt als docent NT2, met allerlei verschillende doelgroepen, op diverse niveaus, en ik kan die ervaring goed gebruiken bij studenten op de hogeschool van wie Nederlands niet de moedertaal is. Daarnaast heb ik enkele jaren als redacteur en zzpāer boeken bewerkt en lesgegeven. Centraal stond om lesstof begrijpelijk en op een toegankelijke manier over te brengen, en dat zie ik nog steeds als mijn belangrijkste missie.
Deborah Oosting
Ik heb psychologie gestudeerd en doe onderzoek naar cybersecurity op De Haagse Hogeschool. Maar onderzoek alleen beperkt je visie en daarom wilde ik ook graag lesgeven. Inmiddels geef ik ethiek en debatteren en ben ik docent financiƫle wiskunde. Bij dat vak zorg ik ervoor dat onze eerstejaarsstudenten, die afkomstig zijn van vmbo tot vwo, op hetzelfde niveau komen. Wiskunde is niet voor iedereen even makkelijk, maar natuurlijk heb je wel wat met cijfers als je voor Accountancy kiest. In het eerste kwartaal krijg je de basis en daarna gaan we aan de slag met Excel en gaat het meer de kant van Accountancy op. Het contact met studenten vind ik hartstikke leuk. Je hebt in het onderwijs tegenwoordig veel meer interactie. Hoe de klas reageert is van invloed op hoe de les zich ontwikkelt. Dat maakt het leuk en interessant voor zowel docent als student. Aantrekkelijk aan Accountancy is dat het een vrij kleine opleiding is en daardoor heel persoonlijk, met veel aandacht voor iedere student. Docenten denken met je mee bij wat je wel of niet wilt. Je kunt met je diploma namelijk veel meer dan alleen accountant worden en daar bieden we ook alle ruimte voor.
Koert Meijs
Ik heb Algemene Economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en houd mij bezig met beleggingstheorieƫn (kun je de markt verslaan?), islamitisch financieren (komt er in Nederland een halalhypotheek?) en het professionele oordeel van accountants (wat zijn veelvoorkomende beoordelingsfouten?). Ook breng ik actuele economische onderwerpen aan de orde, zoals het protectionisme van de Amerikaanse president Trump, de betaalbaarheid van de zorg en de voorspelbaarheid van een nieuwe financiƫle crisis. Naast docent en onderzoeker ben ik lid van de examencommissie. Als je het oneens bent met de beoordeling van een docent en jullie komen er samen niet uit, dan kun je in beroep gaan en kom je terecht bij de examencommissie. Ook bij het vermoeden van plagiaat door een student buigt de examencommissie zich over de zaak. En aan het eind van het propedeusejaar geven we in de meeste gevallen positieve studieadviezen, maar helaas ook enkele negatieve bindende studieadviezen. Mocht je met de examencommissie in aanraking komen en je weet niet goed wat je moet doen, dan mag je altijd van tevoren contact opnemen.
Hanneke van Rhijn
"Ik ben wiskundige, maar heb altijd veel interesse voor economie gehad. Vandaar dat ik ook mijn propedeuse economie heb gehaald. Ik begon mijn loopbaan als wiskundeleraar op een middelbare school om vervolgens te solliciteren bij de toenmalige heao in Den Haag, waar ik werd aangenomen. Inmiddels werk ik al 28 jaar op De Haagse Hogeschool, tegenwoordig als docent statistiek, wiskunde en bedrijfscalculatie. Bij dit laatste vak draait het om rekenen met rente, wat bijvoorbeeld belangrijk is bij investeringsbeslissingen. Het interessante van lesgeven vind ik om lastige dingen uit de leggen. Met onze opleiding benaderen we zo veel mogelijk de beroepspraktijk, wat heel waardevol voor onze studenten is. Daarom probeer ik in mijn lessen steeds een link te leggen naar de praktijk. Je hebt namelijk niet alleen kennis nodig als je straks een baan hebt, je moet die ook toe kunnen passen. Voor mij is het uitdagend om met een groep studenten aan de slag te gaan en het is mooi om te zien hoe ze na de opleiding van 4 jaar wijzer en verstandiger De Haagse verlaten."
Raadj Baldewsing
"Ik ben een kritische, extraverte hbo-docent. Na mijn studie toegepaste wiskunde aan de TU Delft ben ik gepromoveerd aan het Erasmus MC in Rotterdam op een experimentele wiskundige methode om vetophopingen te detecteren in bloedvaatwanden. Daarna ging ik aan de slag in het bedrijfsleven, met als werkveld pensioenen en financiële wiskunde. Uitleggen en anderen kritisch enthousiasmeren vind ik leuk, vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar de opleiding Accountancy. Ik geef les in wiskunde, financiële rekenkunde, statistiek, onderzoeksvaardigheden en Excel/Access. Ook ben ik stagebegeleider en mentor. In 2015 raakte ik geïnspireerd door de bachata en het bachata-topdansduo Samy el Magico & Carolina Rosa. Sindsdien heb ik diverse workshops gevolgd in deze van oorsprong Dominicaanse dansstijl. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu ook op een heel ander vlak lesgeef: sinds 2018 maak ik als dansdocent anderen enthousiast voor de uitdagende en bevredigende bachata. Wanneer je mij als student benadert, geef ik je straightforward antwoorden met kritische, reflecterende wedervragen! Maar eerst de hamvraag: start jij ook bij Accountancy? En met bachata?!"
Tahany Jindeel
"Ik ben 18 jaar docent en werk al 9 jaar op De Haagse Hogeschool, waar ik het erg naar mijn zin heb. Naast docent ben ik studieloopbaanbegeleider en stagebegeleider. Het contact met de studenten vind ik heel fijn. Het geeft een goed gevoel om ze te helpen bij de eerste stap in hun carrière. Ik geef wiskunde, statistiek, bedrijfs- en investeringscalculatie, financiële rekenkunde, Excel, onderzoeksvaardigheden en een aantal projecten. Wiskunde is bij ons verplicht, wat ik alleen maar goed vind. Het helpt je om logisch te denken en snel verbanden te zien. De studenten ontwikkelen een andere kijk op wiskunde vergeleken met als ze hier binnenkomen. De opleiding Accountancy van De Haagse Hogeschool is degelijk en inhoudelijk heel sterk. Waar nodig sturen we studenten bij en we zijn er altijd om je te coachen, met je te praten en je te helpen. Je krijgt bij ons een goede basis voor de beroepspraktijk, met veel boekhouden. En je hoeft zeker niet bang te zijn voor de toekomst van het vak, integendeel: er is juist heel veel vraag naar accountants. Bovendien kun je met deze studie nog veel meer kanten op."
Jan Hendrik van der Kooij
"Na een carriĆØre in het bedrijfsleven, eerst bij een Ierse toeleverancier voor de bouw en later bij een milieuadviesbureau als operationeel directeur, ben ik nu met veel plezier actief in het onderwijs. Ik ben docent financiering, strategie en sustainable economics en zorg er altijd voor dat mijn lessen actueel en interactief zijn. Bij financiering kijken we hoe bedrijven aan voldoende geld komen voor hun activiteiten. Ondernemers kijken altijd vooruit, daarom is dit vak toekomstgericht. Strategie gaat over de manier waarop een ondernemer keuzes maakt voor de toekomst, welke richting het bedrijf opgaat en welke investeringen nodig zijn. En omdat ondernemen risico nemen is, is het van belang goed te beoordelen welke risicoās ondernemers lopen en hoe zij risicoās kunnen afdekken. In het vak sustainable economics kijken we naar de langetermijnontwikkelingen die ons allemaal aangaan. Bedrijven zoeken in toenemende mate naar een goede balans tussen milieu, mens en verantwoordelijkheid. Behalve dat ik deze drie vakken doceer bij de opleiding Accountancy aan De Haagse Hogeschool ben ik ook verbonden aan het lectoraat New Finance. In die hoedanigheid doe ik onderzoek naar nieuwe financieringsvormen. Ook onderzoek ik hoe we een investeringsfonds voor studenten kunnen opzetten, om met echt geld mooie plannen te financieren. Dan wordt het onderwijs nóg leuker en actueler."
Vikaash Koeldiep
Arnold Westgeest
"Ik heb zelf van 2000 tot 2004 de opleiding Accountancy aan De Haagse Hogeschool gevolgd. Toen ik in het derde jaar zat, kreeg ik een baan bij een accountantskantoor in Zoetermeer, waar ik 8,5 jaar heb gewerkt. Na mijn afstuderen haalde ik mijn master op Nyenrode en vervolgens heb ik de opleiding IT-auditor gevolgd op de Vrije Universiteit. Na 4 jaar in dienst te zijn geweest als IT-auditor en mijn RE-titel te hebben behaald, ging ik parttime als docent werken op De Haagse. Daarnaast startte ik mijn eigen praktijk, waarmee ik accountants ondersteun met onderzoek of de IT van hun klanten goed beveiligd is en met data-analyse. Dankzij die combinatie blijven mijn lessen niet beperkt tot de theorie, maar kan ik juist met voorbeelden uit de praktijk komen. Data-analyse is hot in het vak en onze opleiding Accountancy besteedt er veel aandacht aan. Je krijgt Excel met complexere formules. IT is een van onze speerpunten, samen met praktijkleren en public responsibility: als accountant heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat de financiƫle verslaglegging van bedrijven in orde is. Ik hecht veel waarde aan de praktijkkant van de opleiding en wil onze studenten een professionele houding bijbrengen. Het is mooi om jonge mensen te zien groeien en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling."
Ferdie Mooijman
Ik wist al vroeg dat lesgeven mij aansprak, doordat ik tijdens mijn studie Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit twee jaar lesgaf op een middelbare school. Na de studie ben ik gaan werken bij een accountantsorganisatie. Beide banen deed ik met veel plezier en ineens ontstond het ideale plaatje: ik kon het onderwijs gaan combineren met werk voor een accountantspraktijk. Vanaf dat moment verzorg ik colleges op De Haagse Hogeschool en de Vrije Universiteit naast mijn werk als registeraccountant. Deze combinatie is prettig voor mij, maar ook gunstig voor de studenten, omdat ik mijn praktijkervaring kan gebruiken in de colleges. Ik doceer met name audit en assurance en bestuurlijke informatieverzorging. Dit zijn praktische vakken die je goed kunt leren met casesituaties en actuele ontwikkelingen ontleend aan de praktijk. Als afgestudeerde moet je deze vakken beheersen en dus is het goed om te weten dat het slagingspercentage van onze school altijd hoog is bij het landelijk slotexamen!
Edwin van Kampen
Hai, ik ben Edwin van Kampen en heb net als jullie Accountancy aan de hogeschool gestudeerd, toen nog de heao. Een leuke en veelzijdige opleiding, waar je veel aan hebt en mee kunt. Daarna ben ik verder gaan studeren aan de Erasmus Universiteit en heb ik mijn master Accounting and Control gehaald. Tot slot deed ik nog een postdoctoraalopleiding voor registercontroller. Als docent vind ik het leuk om de praktijk, de actualiteit en het vak te verbinden. Zo keken we tijdens de les naar de serie āDe prooiā, over hoe ABN Amro aan de rand van de afgrond belandde. Superleuk, alle studenten wilden direct de volgende aflevering zien, zo spannend vonden ze het. Zie ik jou binnenkort ook in de klas om samen de verbinding tussen de opleiding, de actualiteit en de praktijk te maken?
Evert Schellen
Mijn naam is Evert Schellen en ik ben sinds september begonnen als docent aan de Haagse Hogeschool. Ik geef het vak Inleiding Financieel Management en begeleid enkele studenten met hun afstudeerscriptie. Daarnaast werk ik als docent Economie op een middelbare school. Voordat ik docent ben geworden, heb ik 25 jaar gewerkt als Finance manager in het internationale bedrijfsleven, waarvan de laatste 18 jaar bij Shell. Een aantal jaren geleden kwam ik tot de conclusie dat ik op dit moment de meeste persoonlijke voldoening haal uit het begeleiden van jonge mensen en dat ik dat veel liever doe dan een rol als Finance Manager. Daarom heb ik Shell per eind november 2019 verlaten en heb ik inmiddels de lerarenopleiding afgerond en geef ik met heel veel plezier en voldoening les in Economie en Bedrijfseconomie.
Studie in beeld
Ervaringen buiten de collegezaal
Over praktijkweken en stage
Jessika Spijker
''Ik loop stage op dit moment bij Lakarsk accountants. Ondanks dat ik deze stage volg vanuit huis door corona ervaar ik het als erg leuk en leerzaam! Ik ben met Lakarsk accountants in contact gekomen door de praktijkweken die wij eind tweede jaar hebben gevolgd. Tijdens deze praktijkweken hebben wij in een rap tempo kennis kunnen maken met accountantskantoren en projecten gemaakt met behulp van deze kantoren. De docenten hebben goed contact met een heleboel accountantskantoren, sommige zijn er zelf nog werkzaam of hebben er gewerkt. Leuk feitje: mijn stagebegeleider & docent mevr. Weijers heeft met sommige van mijn stagecollegaās samengewerkt bij het big four accountantskantoor EY.''
Over praktijkleren en docenten
Muhammed Ali Yücel
''De opleiding accountancy is in mijn ogen een erg praktijkgerichte opleiding. Ik heb kennis kunnen maken met meerdere accountants uit het bedrijfsleven. De docenten van wie ik les krijg zijn vaak zelf ook accountant of zijn accountant geweest. Dit zorgt er voor dat ik veel voorbeelden uit de praktijk te horen krijg, waardoor ik een beter beeld krijg over het beroep.''
Over praktijkleren en studieprojecten
Jeroen Aalbers
āWat ik leuk vind aan de opleiding Accountancy is dat je heel veel te weten komt over de financiĆ«le markt. Ook is het leuk dat de opleiding erg praktijkgericht is. Voor het project Investeringscalculaties en -beslissingen hebben mijn projectpartners en ik een adviesrapport opgesteld waarin wij hebben beantwoord of het een verstandige keuze is om in een bestaande onderneming te investeren. Ik werd met mijn projectgroepje uitgekozen om onze analyses, prognoses en berekeningen te mogen presenteren aan de ondernemer en het crowdfundingplatform. ā
Over het gebouw
Bianca van Adrichem
āHet lijkt heel groot hier. Maar mijn opleiding is gevestigd in een klein gedeelte van het gebouw: dat maakt de school voor je gevoel meteen een stuk kleiner. Ik vind het grappig om te zien dat andere delen van het pand heel anders zijn ingericht. Op de plek waar de PABO zit, hangen bijvoorbeeld tekeningen aan de muren. Zo onderscheiden de verschillende opleidingen zich van elkaar.ā
Minors
Je studie samenstellen
Een minor bestaat uit een of meer keuzevakken waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je kiest ze zelf of in overleg met je studieloopbaanadviseur. Tijdens de opleiding Accountancy volg je een keuzevak in het tweede en derde jaar en kies je één minor in het vierde jaar voor 15 studiepunten.
Veel studenten kiezen voor de minor public management. Je leert daarin meer over het accountantsvak in de publieke sector: organisaties zonder winstoogmerk. Onderzoek de financiële situatie van een klein ziekenhuis, bestudeer de externe verslaglegging van een hogeschool of neem extreem hoge inkomens in de publieke sector onder de loep.āØāØ
Na de opleiding ben je bachelor in Accountancy en kun je werken in de volle breedte van de accountancypraktijk. Wil je de arbeidsmarkt bestormen én doorleren? Doe dan de doorstroomminor voor registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die bereidt je voor op een vervolgopleiding op de Nyenrode Business Universiteit, waar je dan geen premaster hoeft te doen en meteen aan je master mag beginnen.
Werkvormen
Colleges, vaardigheden en projecten
Accountancy is volop in beweging: de sector en daarmee ook de opleiding. Saai wordt het nooit, wel avontuurlijk. Dat komt doordat de opleiding vaak om het echte werk gaat, met stages bij accountantsorganisaties en werkopdrachten uit de beroepspraktijk, tot het starten van een eigen bedrijf aan toe. Ook kun je stage lopen in het buitenland, of je bezoekt onze partneruniversiteit Coventry in het kloppend hart van Engeland. Je social skills krijgen een boost, zodat je uitgroeit tot een communicatief sterke professional.
Je werkt met cijfers, maar bent zelf geen nummer. De opleiding Accountancy is persoonlijk en gezellig. We werken met kleine klassen, waardoor je al snel een vriendengroep opbouwt. En onze eigen studievereniging Orbita organiseert het hele jaar door leuke en interessante activiteiten. Ook krijg je alle steun en begeleiding die je wilt, zodat je je thuis voelt op de opleiding en het maximale uit jezelf kunt halen.
Contact met de opleiding
Je kunt je vragen via WhatsApp stellen aan Accountancy medewerker Anne-Fleur Zwarts via 0642541519, of je kunt haar mailen via ac@hhs.nl.
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding Accountancy is een intensieve studie. Daarom is individuele aandacht belangrijk. Vanaf het eerste jaar voer je gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt je begeleider het hele jaar door vragen stellen, bijvoorbeeld over je studieplanning, je stages, of je carrière. Samen bespreek je je studieresultaten, waar je interesses liggen en of de opleiding Accountancy nog steeds bij je past. Ook handig: je wordt gematcht met een tweedejaars student. Hij of zij neemt je op sleeptouw en maakt je wegwijs binnen de opleiding. Tweedejaarsstudenten ontwikkelen zo hun coachingskills en helpen jou naar betere studieresultaten.
Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.
Studiepunten halen
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.