Accountancy - Voltijd

Leren door te doen, met veel praktijkopdrachten. Daarvoor werken we als opleiding samen met accountantsorganisaties, die onze onderwijsmodules adopteren. Dat betekent dat de opdrachten uit het bedrijfsleven komen, we noemen ze dan ook beroepstaken. Een aantal van onze docenten heeft een eigen accountancypraktijk en deskundigen uit het bedrijfsleven geven gastcolleges. We werken samen met de grootste vier kantoren ter wereld: EYKPMGDeloitte en PwC. Maar ook met kantoren voor middelgrote ondernemingen, zoals BDOLansigt en Alfa, en kantoren die zich richten op het kleinbedrijf, zoals Zirkzee en Astrium.

Zo maak je kennis met alle kanten en mogelijkheden van het vak en weet je hoe het eraan toegaat. Niet eerst in de boeken duiken, maar meteen aan de slag en de boeken erbij pakken om de nodige kennis op te zoeken. Dan valt de theorie vanzelf op haar plek en begrijp je heel goed wat je leert. En omdat je alles al een keer hebt gezien, kun jij de beste beroepskeuze maken: een baan die perfect bij jou past. Want onthoud: bij De Haagse studeer je geen Accountancy, jij dóét Accountancy! De meest praktijkgerichte opleiding van Nederland.

Opbouw van Accountancy - Voltijd

Hoorcollege

1

uur per week

Werkcollege

14

uur per week

Projecten

9

uur per week

Zelfstudie

16

uur per week

Studiepunten

60

per jaar


Jaar 1

Bouwen aan een goede basis

Jouw eerste keuze is Accountancy, maar Finance & Control doe je er in het propedeusejaar vanzelf bij, met hetzelfde vakkenpakket. Zo leer je beide richtingen een jaar lang kennen en pas daarna hoef je je definitieve keuze te bepalen. Toch liever Finance & Control? Dan maak je gewoon de overstap met behoud van alle vakken die je al gehaald hebt!

Leren door te doen begint gelijk vanaf de eerste dag. In jaar 1 staan kennis en vaardigheden centraal, waarbij je alles wat je leert meteen toepast. Het jaar is opgedeeld in vier blokken, die draaien om beroepstaken. Dat zijn praktijkopdrachten die je in teamverband uitvoert, het echte accountantswerk. In het eerste blok schrijf je een ondernemingsplan, in het tweede richt je een financiële administratie in, in het derde maak je een jaarrekening en in het vierde en laatste blok bouw je een dashboard. Klinkt ingewikkeld? Je leert het vanzelf door het te doen!

Daarnaast maak je kennis met accountantskantoren en financiële afdelingen van de overheid. Zij zijn intensief betrokken bij de beroepstaken en je kunt professionals alle vragen over het vak stellen. Dat geldt ook voor de Netwerkmarkt die De Haagse organiseert. Mensen uit de praktijk vertellen over hun werk en jij kunt je eigen netwerk opbouwen: voor je stages en straks voor een baan. En dan is er nog de Circular Challenge, waarbij je samen met studenten van andere opleidingen aan een duurzaamheidsproject werkt. Leuk om nieuwe mensen te leren kennen!

Bij de opleiding Accountancy sta je er nooit alleen voor. Je krijgt een vaste mentor in de eerste twee jaar en de docenten staan altijd voor je klaar, of het nu voor een gezellig praatje of voor een serieus gesprek is. Ook kun je terecht bij studentcoaches: ouderejaars die eerstejaars helpen met praktische zaken en advies. Verder kun je meedoen aan veel activiteiten, zoals tijdens de introductieweek, een sportdag en een festival in Den Haag. Zo voel je je snel thuis!

Lesrooster

Semester AB
Ondernemingsplan
Bedrijfsadministratie / project schoenendoos
Financieel management
Access en Excel
Wiskunde
Management en organisatie
Externe verslaggeving
Semester CD
Businessgame
Beroepsoriëntatie
Cost Accounting
Statistiek
Nederlands en Engels
Financiële wiskunde
Inleiding Recht
Onderzoeksvaardigheden

Jaar 2

Kennis verdiepen

Nu weet je precies wat je wilt, jij hebt je weloverwogen keuze gemaakt. Het moment om aan de hoofdfase van de opleiding te beginnen.

In het tweede jaar ga je je theoretische kennis vergroten en verdiepen, waarbij je het geleerde gelijk weer toepast bij praktijkprojecten. Je bezoekt accountantskantoren van groot tot klein en financiële afdelingen van de overheid. Zo ontdek je welke werkplek jou het beste bevalt en doe je contacten op om je te helpen aan een stage of baan. Aan het eind van het jaar ben je al zover dat je aan de slag kunt bij een kantoor: de module Beroepstaken in de Praktijk.

Je gaat elke week naar een andere organisatie om een casus uit te werken, met hulp van docenten en een begeleider vanuit de organisatie. De ene keer geef je advies over cybersecurity. De andere keer praat je met een accountant om uit te zoeken of het financiële dossier wel klopt of dat er met de boeken geknoeid is. Verder werk je in groepjes aan een jaarrekening, begroting of businessplan. Grensoverschrijdend samenwerken kan ook: dat gebeurt in de internationale week online met studenten in andere landen. Bovendien kun je een bezoek brengen aan onze partneruniversiteit in het Engelse Coventry.

Jaar 3

Praktijkervaring opdoen

Vanaf het derde jaar is de studie voor een groot deel werken en leren tegelijk. In de tweede helft van het jaar ga je op meewerkstage, waarbij je zestien weken meedraait bij een accountantsorganisatie. Dat kan waar jij wilt: een van de Big Four-kantoren, dus EY, PwC, KPMG of Deloitte, een middelgroot kantoor of een klein kantoor dat de boekhouding doet voor het midden- en kleinbedrijf. Waarschijnlijk heb je in de eerste twee jaar al voldoende contacten opgedaan voor een stageplek. Zo niet, dan brengen wij je in contact met een van de vele kantoren waar we mee samenwerken.
Je contacten met collega’s worden intensief. Zij leren jou kennen en waarderen, wat je baankansen nog verder vergroot. En omgekeerd proef jij de werksfeer en zie je hoe het er bij een kantoor aan toegaat: de beste manier om te bepalen waar je wilt werken. Nu merk je hoeveel je geleerd hebt en hoe waardevol je bent binnen een organisatie! Toch kun je nog steeds rekenen op alle begeleiding vanuit school die je wenst. Regelmatig heb je een gesprek met je docent om te zien hoe het gaat en of je ergens hulp bij kunt gebruiken. Ook krijg je een mentor vanuit het kantoor die de kennis en ervaring heeft om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Heb je even genoeg van het koude Nederland? Dan doe je toch lekker een stage op Curaçao!

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Het laatste jaar staat helemaal in het teken van afstuderen. We bereiden je uitstekend voor op het landelijk examen van de accountantsopleidingen en je schrijft een scriptie over een accountancy-onderwerp. Doe je het goed dan word jij er niet alleen wijzer van, maar kan het bedrijfsleven ook wat van jou leren! Je doet namelijk onderzoek naar een actueel probleem bij een bedrijf. Een echt probleem dat vraagt om een echte oplossing, dus iedereen blij als jij die in jouw scriptie aandraagt.

Eng, zo’n project van een halfjaar? Nee hoor, want ook bij je scriptie word je goed begeleid. Elke week mag je je voorlopige versie mailen en krijg je een review van je scriptiebegeleider. Zo kom je tot het beste resultaat. Het vierde jaar Accountancy biedt verder de mogelijkheid om een minor te volgen als voorbereiding op een universitaire vervolgopleiding. Dat scheelt jou een premaster als je met je bachelor op zak wilt doorstuderen.

Jouw docenten

Marius Zomer


Jacco Dane


Devika Ramrattansing


Mansoor Mubarak


Annelies Rintjema


Deborah Oosting


Koert Meijs


Hanneke van Rhijn


Raadj Baldewsing


Tahany Jindeel


Jan Hendrik van der Kooij


Vikaash Koeldiep


Arnold Westgeest


Ferdie Mooijman


Edwin van Kampen


Evert Schellen


Sleep opzij

Studie in beeld

Ervaringen buiten de collegezaal

Jessika Spijker

Over praktijkweken en stage

Muhammed Ali Yücel

Over praktijkleren en docenten

Jeroen Aalbers

Over praktijkleren en studieprojecten

Bianca van Adrichem

Over het gebouw

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Een minor bestaat uit een of meer keuzevakken waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je kiest ze zelf of in overleg met je studieloopbaanadviseur. Tijdens de opleiding Accountancy volg je een keuzevak in het tweede en derde jaar en kies je één minor in het vierde jaar voor 15 studiepunten. Veel studenten kiezen voor de minor public management. Je leert daarin meer over het accountantsvak in de publieke sector: organisaties zonder winstoogmerk. Onderzoek de financiële situatie van een klein ziekenhuis, bestudeer de externe verslaglegging van een hogeschool of neem extreem hoge inkomens in de publieke sector onder de loep.Na de opleiding ben je bachelor in Accountancy en kun je werken in de volle breedte van de accountancypraktijk. Wil je de arbeidsmarkt bestormen én doorleren? Doe dan de doorstroomminor voor registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA). Die bereidt je voor op een vervolgopleiding op de Nyenrode Business Universiteit, waar je dan geen premaster hoeft te doen en meteen aan je master mag beginnen.

Werkvormen

Colleges, vaardigheden en projecten

Accountancy is volop in beweging: de sector en daarmee ook de opleiding. Saai wordt het nooit, wel avontuurlijk. Dat komt doordat de opleiding vaak om het echte werk gaat, met stages bij accountantsorganisaties en werkopdrachten uit de beroepspraktijk, tot het starten van een eigen bedrijf aan toe. Ook kun je stage lopen in het buitenland, of je bezoekt onze partneruniversiteit Coventry in het kloppend hart van Engeland. Je social skills krijgen een boost, zodat je uitgroeit tot een communicatief sterke professional.

Je werkt met cijfers, maar bent zelf geen nummer. De opleiding Accountancy is persoonlijk en gezellig. We werken met kleine klassen, waardoor je al snel een vriendengroep opbouwt. En onze eigen studievereniging Orbita organiseert het hele jaar door leuke en interessante activiteiten. Ook krijg je alle steun en begeleiding die je wilt, zodat je je thuis voelt op de opleiding en het maximale uit jezelf kunt halen.

Contact met de opleiding

Je kunt je vragen via WhatsApp stellen aan Accountancy medewerker Anne-Fleur Zwarts via 0642541519, of je kunt haar mailen via ac@hhs.nl.

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. De opleiding Accountancy is een intensieve studie. Daarom is individuele aandacht belangrijk. Vanaf het eerste jaar voer je gesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt je begeleider het hele jaar door vragen stellen, bijvoorbeeld over je studieplanning, je stages, of je carrière. Samen bespreek je je studieresultaten, waar je interesses liggen en of de opleiding Accountancy nog steeds bij je past. Ook handig: je wordt gematcht met een tweedejaars student. Hij of zij neemt je op sleeptouw en maakt je wegwijs binnen de opleiding. Tweedejaarsstudenten ontwikkelen zo hun coachingskills en helpen jou naar betere studieresultaten.
Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Accountancy - Voltijd?