Van Vivaldi tot Einstein

Dit college is onderdeel van de open collegereeks Liberal Arts bij The Lighthouse. Docent Simon Burgers neemt je op aansprekende en interactieve wijze mee langs een breed scala aan onderwerpen. Onderwerpen die veelal geen deel uitmaken van het reguliere curriculum van onze opleidingen of die net op een wat andere manier worden benaderd. Onderwerpen zijn: mens en recht, psychologie, filosofie, beeldende kunst, muziek, film en materie en kosmos.  

Meer informatie & aanmelden

Materie en Kosmos

In dit college gaan we eerst in op kennis van de kosmos uit het verre verleden. Zo werd de omtrek van de Aarde al door de Oude Grieken bij benadering vastgesteld en een zonsverduistering werd correct voorspeld. Inzichten van Copernicus en Galilei completeerden ons beeld van het Zonnestelsel.

Daarna gaan we in op twee belangrijke inzichten van Einstein (1) Gelijktijdigheid bestaat niet, (2) zwaartekracht doet licht afbuigen. We gaan (proberen te) begrijpen hoe Einstein tot deze inzichten kwam.

Ten slotte verdiepen we ons in een aantal fascinerende moderne inzichten aangaande materie en kosmos. Wat is leeftijd van ons Zonnestelsel, de leeftijd van ons Heelal? Wat zijn supernova’s, neutronensterren en zwarte gaten? Hoe ziet de Verre Toekomst van het universum eruit?

Dit is een evenement van The Lighthouse

The Lighthouse biedt een programma vol interessante activiteiten over actuele vraagstukken en wereldwijde issues.

Ontdek meer
The Lighthouse - Ilja Leonard Pfeijffer