Databank van de week - Archief

Week 41

 • Nieuwe databank: Political Science Complete

Political Science Complete is een van onze nieuwe databanken. Het is een full-text onderzoeksdatabank over politieke onderwerpen met een wereldwijde focus, waaronder internationale betrekkingen, politieke theorie en vergelijkende politiek.

De inhoud omvat bijna 700 full-text tijdschriften, 330 full-text naslagwerken en monografieën, 48.000 full text conferentie papers, waaronder die van de International Political Science Association, en een vakinhoudelijke thesaurus van meer dan 28.000 termen.

Je kan bijvoorbeeld artikelen vinden over mogelijke gevolgen van Brexit  op de diplomatiek van VK in de VN. UK diplomacy at the UN after Brexit: Challenges and Opportunities

Week 40

 • Beeld en Geluid op School : Auteursrechtvrij video- en audiomateriaal gebruiken voor onderwijs

De databank Beeld en Geluid op School biedt toegang tot duizenden uren video en audio, een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De fragmenten en programma’s zijn auteursrechtvrij te gebruiken in presentatie, lessen, etc. Log in met SURFconext om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies van Beeld en Geluid op school. Je kunt o.a. montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen. Het materiaal kan kosteloos worden aangevraagd via het tabblad Bestellen.

Een actueel voorbeeld van een zoekactie is het probleem van het tekort aan passend onderwijs voor kinderen die in het huidige onderwijs niet tot hun recht komen of op hun plaats zijn. Als je zoekt op ‘passend onderwijs’ in de zoekbalk, krijg je een lange lijst met zoekresultaten. Klik op een resultaat om het programma of fragment te bekijken, bv. De Monitor - Passend onderwijs.

Deze lijst kun je verder filteren met het tabje ‘Toon filters’.

 

 • Vakbase: betrouwbaar antwoord op kennisintensieve vraagstukken

Deze portal van Vakmedianet is vooral van belang voor de toegang tot e-journals en een aantal online publicaties op het gebied van HRM, Medezeggenschap, Arbeidsomstandigheden, Facility, Managementondersteuning en Bouw & Installatie. Klik op een bron om de inhoudsopgave te bekijken en toegang te krijgen tot de volledige tekst. Of gebruik de zoekfunctie om Vakbase integraal te doorzoeken.  Bijvoorbeeld met de zoekvraag: adaptief contracteren, vind je een recent artikel in Facto Magazine, nr. 5 2019 over dit onderwerp. Daarin worden praktijkervaringen er inzichten beschreven met deze manier van facilitair aanbesteden.

 

 • Up-to-Date, databank met actuele klinische informatie

De Engelstalige databank Up-to-Date bevat actuele klinische informatie voor het geven van snelle antwoorden op klinische vragen in praktijksituaties. Actuele informatie over meer dan 6.000 geneesmiddelen en potentieel gevaarlijke interacties. Informatie over recente medische ontwikkelingen en bevat over meer dan 1.500 onderwerpen basisinformatie m.b.t. patiëntenvoorlichting. Voor toegang is het nodig om on-campus te registreren met een zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Om het account actief te houden dient men één keer in de 90 dagen binnen de hogeschool in te loggen.

Bij “Drug Interactions” kan je opzoeken of je bepaalde voedingsmiddelen kan blijven gebruiken als je bepaalde medicijnen moet slikken. Bijvoorbeeld kan je groene thee blijven drinken als je het cholesterolverlagend medicijn Simvastatin slikt?

Up-to-Date bevat ook calculators over o.a. lichaamsgewicht en om bijvoorbeeld te berekenen hoe hoog de kans is dat iemand een cardiovasculaire aandoening krijgt.

Week 28

 • Espacenet : Toegang tot ruim 100 miljoen octrooipublicaties uit meer dan 90 landen

In de databank Espacenet vindt u een groot deel van de wereldwijde octrooidocumenten, ruim 90 miljoen uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Ook vindt u er de namen van uitvinders en bedrijven die zich daarmee bezighouden. Espacenet wordt beschikbaar gesteld door de Europese Octrooi Organisatie (EOO) via het Europees Octroooibureau (EOB) en de nationale bureaus van de lidstaten.

Espacenet heeft een geavanceerde zoekmachine. Gezocht kan worden op zoektermen, classificatiecode, publicatie- of aanvraagnummer of datum. Maar ook op uitvinder of aanvrager. Kijk voor meer zoektips in de handleiding.

Wil je weten weten welke octrooien de TU Delft aagevraagd heeft?
'technical university delft' or 'tu delft' en databank Worldwide (incl. Nederland)

Of wil je weten welke alleen in Nederland zijn aangevraagd?

'technical university delft' or 'tu delft' en databank NL-Nederlandse Octrooipublicaties.

 

 • Social Services Abstracts : Internationale databank over maatschappelijk werk en welzijn

Ben je op zoek naar wetenschappelijke artikelen over multiprobleem(gezinnen), specifiek in een Nederlandse situatie? En je schrikt niet van de Engelse taal? Dan kun je ook eens kijken naar “Social Services Abstracts” van Proquest.

Zoek dan bv. op: multiproblem* OR "multiple problems" in alle velden  (“Anywhere”). Ga daarna verfijnen (via de opties links in het scherm) op “Location”: Netherlands. Dan zijn 6 artikelen het resultaat.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) Proquest-databanken op sociologisch en educatief gebied. Dit kan via de optie “Change databases” (op de donkergroene balk bovenin). Vervolgens vink je aan “Social Sciences Premium Collection” ->  “Use selected databases”.

In het daarop volgende zoekscherm klik je op de optie “Result page options” ->  “Exclude duplicate documents” -> “Search”.

Met dezelfde zoekactie en verfijning als hierboven kom je nu uit op 33 veelal fulltext artikelen.

 

Week 27

 • NDFR : Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht

Op de hoogte blijven van actuele, fiscale ontwikkelingen? Dan is NDFR de databank waar je moet zijn.

Wil je bijv. op de hoogte blijven van de Wetsvoorstellen over vliegbelasting? Via de tab wetsvoorstellen kun je de stand van zaken volgen.

Alle belangrijke fiscale wetten zijn beschikbaar in NDFR. Per belastingwet artikelsgewijs toegang tot de huidige en historische wetteksten, parlementaire geschiedenis, beleidsbesluiten, jurisprudentie, literatuur en diepgaande commentaren. Om de actualiteit te bewaken wordt elk commentaar in NDFR vijfmaal per jaar integraal bijgewerkt.

Gebruik bij voorkeur de browser FireFox of Chrome 

Week 26

 • VideoArts : Databank met korte Engelstalige video's op het gebied van management en de werkomgeving

In de databank VideoArts vind je 133 korte humoristische videoclips op het gebied van management, leiderschap, communicatie en customer service. De Engelstalige clips bevatten sketches van 1-3 minuten tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ manager. De clips kunnen een goede aanvulling zijn op de theoretische lesstof over bovenstaande onderwerpen, en brengen op pakkende wijze herkenbare situaties op de werkvloer naar voren, waar we allemaal weleens mee te maken hebben of zullen krijgen.

De clips uit VideoArts kunnen auteursrechtvrij gebruikt worden binnen Blackboard en PowerPoint omgeving, en andere toepassingen binnen de Haagse Hogeschool.

Een herkenbaar voorbeeld over slecht nieuwsgesprekken is: Slecht nieuwsgesprekken

 • Medline : Internationale medische  databank van de National Library of Medicine (USA)

Volgens dit Nieuwsbericht van het RIVM hadden ruim 3,7 miljoen Nederlanders in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen (gastro-enterologische aandoeningen). Wil je artikelen lezen over het voorkomen van deze aandoeningen. Raadpleeg dan Medline dat is een gezaghebbende, internationale medische databank van de National Library of Medicine (USA) en bevat artikelen uit 5400 biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is full-tekst opgenomen.

Artikelen over de preventie van Gastro-enterologische aandoeningen

Week 24

 • ATLAS.ti onderzoeksoftware voor data analyse

Wat SPSS is voor cijfers is ATLAS.ti voor kwalitatieve data zoals artikelen, interviews, afbeeldingen en audio visuele materialen.  Creëer met ATLAS.ti overzicht van jouw onderzoeksdata en ontdek relevante verbanden. Beschikbaar op alle pc's binnen de HHS-campus en te downloaden op je eigen device. Klik hier voor meer informatie.

 • ESB: Inzicht in economie en beleid

Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

 • Databank Retriever verrijkt met de profielen en de bereikcijfers van print mediamerken en van de websites en apps van online mediamerken

Retriever Media Informatie BV is een samenwerking gestart met Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en met de Verenigde Internet Exploitanten Nederlands Online Bereik Onderzoek (VINEX/NOBO) om hun bereiksdata te ontsluiten via de databank Retriever. Dankzij deze partnerships krijgen gebruikers van de databank toegang tot de profielen en bereikcijfers van nieuwsmedia en magazines via NOM en toegang tot profielen en bereikcijfers van vele websites en apps van online mediamerken via VINEX/NOBO. Overzichtelijke grafieken geven eenvoudig inzicht in het bereik. De profielen van print (NOM) en online (VINEX/NOBO) kunnen ook worden vergeleken.

De profielen van de print mediamerken via NOM tonen geslacht, leeftijd en sociale klasse van de gebruikers van deze merken.

Voorbeeld titelprofiel Ouders van Nu uit Retriever:

De profielen van de online mediamerken via VINEX/NOBO tonen geslacht, leeftijd, sociale klasse en device gebruik van de bezoekers. Ook wordt per mediamerk het gemiddeld bereik per maand vermeld.

Voorbeeld titelprofiel Buienradar uit Retriever:

De bereiksdata helpen je bij het onderbouwen van je communicatieplan met kwalitatieve gegevens.

Bronnen: https://www.retriever.nl/medianieuws/bereiksonderzoek-van-nom-in-mediadatabase-retriever/ en https://www.retriever.nl/medianieuws/persbericht-mediadatabase-retriever-verrijkt-met-online-bereiksdata-uit-nobo/

Week 23

 • Psychology and Behavioral Science Collection : databank voor psychologie en gedragswetenschappen

Wil je meer weten over de relatie tussen pesten en zelfmoord door jongeren? En ben je op zoek naar artikelen hierover in peer-reviewed (beoordeeld door vakgenoten) tijdschriften? Dan kun je o.a. terecht in een van de  (internationale en Engelstalige) databanken van EBSCO: Psychology and Behavioral Science Collection (PBSC), de grootste internationale full text databank voor psychologie en gedragswetenschappen ter wereld, met volledige teksten van ongeveer 400 tijdschriften. Met deze PBSC-link zie je ook gelijk hoe je zoekacties kunt verbreden met synoniemen.

Je kunt je zoekactie ook eenvoudig uitbreiden met een van de andere databanken van EBSCO, bv. met de multidisciplinaire databank Academic Search Complete. Als je ook hier alleen de peer-reviewed tijdschriften wilt zien: deze link. Als je alleen geïnteresseerd bent in recente (bv. 2010-2019) en volledige artikelen (“full tekst”): dan kom je hier op uit.

 • Education Resource Information Center (ERIC) : Databank met informatie op educatief gebied

ERIC, the Education Resource Information Center, geeft toegang tot literatuur en bronnen op het gebied van onderwijs. ERIC bevat meer dan 1,3 miljoen records en links tot meer dan 323,000 full-text documenten die terug gaan tot 1966.

Wil je tijdens je lessen aandacht besteden aan de Sustainable Development Goals (SDG)? In ERIC kan je hierover ook informatie vinden: Artikelen over SDG

 

Week 22 

 • SportBusiness Professional : databank op het gebied van sport, management en organisatie

SportBusiness Professional (voorheen SportBusiness International) is een Engelstalige website met nieuws en informatie op het gebied van sport, business, marketing, management en organisatie van internationale sportevenementen. Als abonnee heb je toegang tot exclusieve rapporten, casestudies, analyses en onderzoeken. Je kunt informatie selecteren op sport, geografische gegevens, sector en sportorganisatie.

Ben je bv. op zoek naar informatie over de Invictus Games die in mei 2020 in en rond de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag worden georganiseerd, vul dan in de zoekbalk (vergrootglas rechts) “Invictus Games” in en je ziet in het lijstje van artikelen dat over dit over dit onderwerp verschijnt, ook een artikel over de Invictus Games in Den Haag in 2020: Invictus Games heads to The Hague in 2020.

 • Legal Intelligence: Databank met Nederlandse wet- en regelgeving

De databank Legal Intelligence bevat Nederlandse wet- en regelgeving, rechtspraak, kamerstukken (inclusief parlementaire geschiedenis) en juridische wetenschappelijke literatuur, bv. commentaar op wetsartikelen of op jurisprudentie. Sinds kort zijn ook Ars Aequi Maandblad en Ars Aequi KwartaalSignaal opgenomen als bron.

 

Overige opties: attendering per e-mail of via de persoonlijke pagina; dossiers aanleggen, beheren en delen; aantekeningen toevoegen aan documenten en (gedeelde) dossiers. De iPad en Windows apps bieden behalve eenvoudig zoeken ook functies voor bladeren, attenderen en dossiers.

 

Wil je bv. weten of een smaak ook auteursrechtelijk beschermd kan zijn? Lees meer hierover in een artikel in Ars Aequi Maandblad: "Geen auteursrecht op smaak"

Week 21 

 • Nieuw: Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl

  De databanken Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl voor Bouwkunde en Civiele techniek zijn vanaf nu onbeperkt toegankelijk voor studenten en medewerkers. Ze bieden actuele, onafhankelijke en onderbouwde kostengegevens die gebruikt kunnen worden voor snelle en betrouwbare kostenramingen, calculaties of MJO-begrotingen. Door het vergelijken van materialen en prijzen kunnen offertes, ontwerpen en projecten op haalbaarheid worden getoetst. Met ruim 500 referentieprojecten. Bijvoorbeeld de renovatie van Zorgcentrum De Grevelingen te 's-Hertogenbosch.

 • CC Search : Afbeeldingen vinden

  Hou rekening met de Auteurswet

  Ben je als student op zoek naar afbeeldingen voor je rapport of scriptie? Of wil je als docent de stof illustreren aan de hand van een afbeelding in je presentatie of syllabus? Dat kan, je moet echter wel rekening houden met de Auteurswet. Deze wet schrijft voor dat als je gebruik maakt van andermans werk je de maker van het werk om toestemming moet vragen en een billijke vergoeding moet betalen. De wet kent uitzonderingen op deze regel en binnen die uitzonderingen is de toestemming en vergoeding voor veel afbeeldingen al geregeld. Voor gebruik die buiten deze uitzonderingen vallen kun je gebruik maken van afbeeldingen met een creative commons licentie die zijn te vinden via CC Search

  Citaatrecht en onderwijsuitzondering

  Als student maak je gebruik van het citaatrecht. Je kunt dan iedere afbeelding, bijvoorbeeld een schema of illustratie uit een boek of artikel, gebruiken. Je moet wel aan bronvermelding doen.
  Als docent maak je gebruik van de onderwijsuitzondering. Via de readerregeling heeft De Haagse Hogeschool al toestemming verkregen en een billijke vergoeding betaald. Je mag maximum 25 afbeeldingen gebruiken in je presentatie of syllabus, waarvan tot 5 afbeeldingen van dezelfde maker. Bronvermelding is verplicht.

  CC Search

  Je mag echter geen gebruik maken van het citaatrecht of de onderwijsuitzondering wanneer de afbeelding puur ter versiering dient. Denk aan bijvoorbeeld een afbeelding op de cover van je rapport of scriptie als student en een opvrolijkplaatje of cartoon voor in je presentatie als docent. Voor dit gebruik van afbeeldingen heb je altijd toestemming van de maker nodig. Veel makers geven deze toestemming op voorhand, via een creative commons licentie. Gebruik de zoekmachine CC Search om deze afbeeldingen te vinden. De zoekmachine doorzoekt meer dan 300 miljoen afbeeldingen.

  Meer info op de pagina Beeld en Geluiden de pagina Auteursrecht en Plagiaat.

Week 20  

 • Emerald Insight: een wereldwijde uitgever die onderzoek en praktijk aan elkaar koppelt

  Internationale en multidisciplinaire databank die e-journals bevat op vrijwel alle studiegebieden. Biedt toegang tot de volledige Emerald collectie met ongeveer 310 e-journals. De meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel.  Wil je meer weten over Verslaggeving in de Accountancy? Kies dan bijv. het tijdschrift: Journal of Financial Reporting and Accounting.
  Daarnaast biedt Emerald Insight (gedeeltelijk) toegang tot cases die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Voornamelijk peer reviewed case studies van internationale business schools.

   

 • LISA: databank over kennis- en informatiemanagement

  Wat zijn de intrinsieke drijfveren van onderzoekers om hun onderzoek te delen op ResearchGate (open access)? Onder 206 Research Gate gebruikers zijn 18 factoren onderzocht.  Via de databank LISA vind je samenvattingen uit 440 tijdschriften op het gebied van kennismanagement, informatiemanagement, internettechnologie etc.

Week 18  

 • Regional Business News: Wat zegt de VS en CA pers? 

Wat zegt de Amerikaanse en Canadese zakelijke pers over het in april jongstleden uitgekomen rapport over de VS Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016? Dat lees  je via de databank Regional Business News. Bevat nieuwsberichten en artikelen van ongeveer 100 regionale zakelijke tijdschriften, vakbladen en kranten van de Verenigde Staten en Canada uit zowel stedelijke als landelijke gebieden. Van toonaangevende uitgevers waaronder The Washington Post en PR Newswire US tot regionale uitgaven als de New Hampshire Business Review en de South Carolina Lawyers Weekly. Ook radio- en televisienieuwsafschriften en nieuwsbrieven zijn opgenomen.  

 • Westlaw UK : Wet- en regelgeving uit de Anglo-amerikaanse jurisdictie  

Westlaw UK biedt toegang tot de verzamelde wet- en regelgeving uit de Anglo-Amerikaanse jurisdictie, aangevuld met communautaire regelgeving, ontleend aan EUR-Lex en de beide Journals C en L, en Europese jurisprudentie, b.v. van het Europese Hof van Justitie. Daarnaast vind je er analytische commentaren door Engelstalige juristen en fulltext artikelen en duizenden abstracts afkomstig uit toonaangevende juridische vaktijdschriften. Zoek je bv. de Children Act uit 1989, die vind je hier Children Act 1989.

  Week 17

  • Communication & Mass Media Complete : op het gebied van communicatie en massamedia

  De Communication & Mass Media Complete (CMMC) is een wetenschappelijke databank op het gebied van communicatie en massamedia. In deze databank vind je artikelen uit ruim 820 internationale tijdschriften vanaf 1915, waarvan ca. 450 tijdschriften fulltext worden aangeboden. Het is een EBSCO –databank met een een overzichtelijke zoekpagina met veel filtermogelijkheden. Zoek je bv. informatie over het gebruik van Facebook en de acculturatie door Chinese professionals in de Westerse landen? Dan vind je dit vast een interessant artikel: Facebook Use and Acculturation: The Case of Overseas Chinese Professionals in Western Countries

   

  • Greenfile : Databank met informatie over menselijke invloed op het milieu

  De databank Greenfile bevat informatie over alle aspecten van de menselijke invloed op het milieu. De collectie omvat wetenschappelijke, overheids- en publiekspublicaties en biedt indexen en abstracts van meer dan 384.000 artikelen en toegang tot de volledige tekst van ruim 4700 artikelen. Is een artikel niet fulltext beschikbaar, check m.b.v. de tool Find it@H/Library of het artikel in een van onze andere databanken fulltext beschikbaar is.

  Wil je meer weten over de vervuiling van onze oceanen door plastic? Gebruik de zoekterm: plastic pollution in the ocean

  Maak een account aan om alerts in te stellen. Dan ontvang je per mail alle nieuwe artikelen over een bepaald onderwerp of nieuwe edities van een tijdschrift. 

  Publicatie of artikel delen of gebruiken tijdens de les? Open het artikel dan vind je in de rechter kolom de permalink naar het betreffende artikel. 

   Week 16 

   • Dieetbehandelingsrichtlijnen: standaardprocessen door diëtisten te doorlopen bij dieetbehandeling

   Dieetbehandelingsrichtlijnen zijn primair bedoeld als ondersteuning van het werk van de diëtist.

   De richtlijnen beschrijven de standaardprocessen die diëtisten dienen te doorlopen bij iedere dieetbehandeling. De redactie hanteert bij de totstandkoming van de richtlijnen zo veel mogelijk het principe van evidence based handelen en sluit aan de bij de criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) zijn ontwikkeld. Naast diëtistische gegevens is er ook algemene informatie opgenomen over aandoeningen, bijvoorbeeld relevant medicijngebruik en complicaties bij Leveraandoeningen.

   • Navigator : digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites

   Navigator doorzoekt een groot gedeelte van het digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites. Integraal zijn opgenomen: Asser-serie, Groene-serie en Tekst-en-Commentaar. Daarnaast veel extra’s, bijvoorbeeld financiële rekenmodellen (onder ‘tools’) en Modellen voor de rechtspraktijk en Richtlijnen voor de jaarverslaggeving (onder ‘naslagwerken’).

   Wat valt onder de onderwijsvrijstelling van btw? En wat niet? Wil je meer weten over dit thema, neem dan een kijkje hier Onderwijsvrijstelling vrijgesteld van btw of toch belast? (log eerst in op navigator.nl onder ‘inloggen via WO/HBO’). Of kies één van de andere thema’s onder Fiscaal, Juridisch of Overheid.

   In Navigator vind je ook de fulltext-uitgaves van een aantal tijdschriften, o.a. Nederlandse Juristenblad en Nederlandse Jurisprudentie. Voor de tijdschriften is er de mogelijkheid om alerts in te stellen voor nieuwe uitgaven. Daarnaast vind je ook de Lexplicatie-serie, die wet- en regelgeving becommentarieerd. Ook Europese en internationale regelingen die van belang zijn, zijn hierin opgenomen.


   Week 15

   • H Library App : 24/7 toegang tot de bibliotheek van de HHS
   • Download de H Library app op je telefoon en maak 24/7 gebruik van de diensten van de bibliotheek!

    Maak gebruik van de H Library app met je hogeschoolaccount:

    • je leengegevens bekijken
    • je boeken verlengen
    • de bibliotheekcatalogus raadplegen
    • pushberichten instellen: om een herinnering te ontvangen dat de uitleentermijn van je geleende boeken bijna verstreken is. Dit voorkomt onnodige boetes!

    In de app vind je ook de contactgegevens van de verschillende bibliotheeklocaties en een link naar de bibliotheekwebsite. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

   • Economische Statistische Berichten ESB: Inzicht in economie en beleid
   • Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

    Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

    In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

   Week 14

   • Science Direct : de Elsevier Science tijdschriftencollectie

   Science Direct biedt online toegang tot de Elsevier Science tijdschriftencollectie, deze bevat ruim 4000 tijdschrifttitels. Over economie, gezondheidszorg, management, communicatie, onderwijs, computerwetenschap, techniek etc. De artikelen zijn vanaf 1995  full tekst beschikbaar. De full tekst toegang, deels open access wordt aangegeven met een groen blokje (ruim 3000 titels).

   Let op! E-books vallen niet onder de huidige licentie.

   Maak een account:

   • om allerts in te stellen
   • een lijst van favorite tijdschriften op te stellen
   • aanbevelingen te ontvangen o.b.v. jouw zoekgeschiedenis

   Browse door de titellijst  per domein (Physical Sciences and Engineering, Life Sciences, Health Sciences, Social Sciences and Humaties) of selecteer een domein.
   Bij voorbeeld alle Physical Science and Engineering titels (ruim 1200 tijdschrifttitels):
   Of subdomein, bij voorbeeld Elektrotechniek

   Of zoek op onderwerp. Bij voorbeeld ‘Cybercrime’.

   Of artikelen over ‘Energy Transition

   Sorteer titellijsten op relevantie of datum. Verfijn deze op o.a. jaar of artikel type. Download artikelen of exporteer de bibliografische gegevens naar Refworks.

   Artikel delen?

   Kopieer de URL van het artikel met als voorvoegsel  https://ezproxy.hhs.nl/login?url=

   • Web of Science

   Web of Science bevat bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. De huidige licentie is voor de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld naar het onderwerp sustainability zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je bij een artikel zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar artikelen die later gepubliceerd zijn. Met Kopernio, een browser add-on voor Firefox, Chrome en Opera, kun je de full-text vinden. Zoals het artikel uit 2019: "A taxonomy of circular economy indicators" inclusief een Excel tool om de juiste CE indicatoren te selecteren. Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Verder is er ook toegang tot EndNote Online, een hulpmiddel voor het beheer van literatuurverwijzingen.

   Week 13

   • PubMed : internationale (bio)medische databank

   In PubMed, een gratis informatiebron van het National Center for Biotechnology Information (NCBI), staan meer dan 29 miljoen verwijzingen naar biomedische literatuur (Medline). Via de databankleverancier EBSCO is Medline ook toegankelijk. PubMed bevat echter meer referenties van voor 1965 en referenties uit de niet-medische wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, chemie en astrofysica.

   In Pubmed is het mogelijk om te zoeken met medische trefwoorden (MESH, medical subject headings). Stel je zoekt bijvoorbeeld artikelen over burnout of stress bij studenten, je kan dan de volgende MESH gebruiken:

   (“Burnout, Psychological” [mesh] OR “stress, Psychological” [mesh]) AND (students [mesh] OR “Education, Graduate” [mesh]) dat geeft de volgende resultaten met o.a. het artikel:

   Differential Effect of Level of Self-Regulation and Mindfulness Training on Coping Strategies Used by University Students

   • Communicatie Intelligence : vakkennisbank voor communicatieprofessionals

   Communicatie Intelligence bevat meer dan 2500 checklists, cases en artikelen op het gebied van communicatie. De databank bevat naast cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, ook (wetenschappelijke) artikelen en cijfers, en tevens modellen, stappenplannen en voorbeeldbriefings. De onderwerpen beslaan het gehele communicatiegebied: van interne communicatie tot contentmarketing, van merkenbeleid tot accountability en huisstijl. Ook vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn vertegenwoordigd.

   Wil je weten waarom mensen zich gedragen als kuddedieren en hoe daar in communicatie gebruik van kan worden gemaakt? In een whitepaper over Kuddegedrag lees je hier meer over.

   Of misschien vind je het leuk om te lezen wat de do’s en don’ts zijn bij het maken van een goede casevideo. Kijk dan eens hier Do's en don'ts van een goede casevideo's

   Week 12

   • SPORTDiscus : Internationale databank op het gebied van sport, gezondheid, lichamelijke opvoeding en vele andere sportgerelateerde onderwerpen

   Ook de laatste weken het nieuws gevolgd over schaatsers die astmamedicijnen voorgeschreven kregen, ook al hadden ze geen astmaverschijnselen? Zoek eens in de internationale databank  SPORTDiscus of er al eerder wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp zijn verschenen. In SPORTDiscus zijn artikelen opgenomen, veelal fulltekst, uit ruim 550 (wetenschappelijke) tijdschriften, over onderwerpen op o.a. sport(medisch) gebied, bewegingswetenschappen, coaching, training, revalidatie en lichamelijke opvoeding.  

   Als je zoekt op “asthma and treatment and sports and doping”vind je o.a. deze artikelen. Pharmaceutical treatment of asthma symptoms in elite athletes : doping or therapy? Of dit artikel Can asthma treatment in sports be doping? The effect of the rapid onset, long-acting inhaled beta-agonist formoterol upon endurance performance in healthy well-trained athletes

    

   • e-Book Collection van Ebsco: Vooral Engelstalige studieboeken van bekende uitgeverijen op alle onderwerpsgebieden

   De HHs bibliotheek biedt een groeiende, gevarieerde collectie wetenschappelijke EBSCO e-books aan. Alle belangrijke onderwerpsgebieden zijn vertegenwoordigd (o.a. economie, informatica, onderwijs, politiek, sociale wetenschappen, technologie en management). Het is een collectie voornamelijk Engelstalige boeken van gerenommeerde uitgevers als Springer, MacMillan, Pearson, Wiley en Routledge. Nu ook met Nederlandstalige (boekenlijst)boeken van Noordhoff.

   Neem eens een kijkje via de E-bookswebsite.

   De eBooks Collection van EBSCOhost  biedt een presentatie van highlights en titels per onderwerpsgebied.

   Als je ingelogd bent op het netwerk van de HHs kun je deze titels lezen of downloaden op je tablet of smartphone, op je laptop of computer of op je e-reader.

   • Open Dissertations : Meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten

   Ben je geïnteresseerd in kosmologie en zou je het proefschrift van Stephan Hawking uit 1966 wel een willen zien?

   Of ben je theoretisch verdiepen in Amerikaanse en Engelse dissertaties over blended learning in het Hoger onderwijs?

   In beide (en nog veel meer!) gevallen kun je dan terecht in de databank “Open Dissertations” van Ebsco waar de bibliotheek een abonnement op heeft. Het biedt toegang tot meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten. Met links naar de volledige tekst indien beschikbaar.

   Week 11

   'Tijdschrift voor marketing' en 'Communicatie magazine' zijn in 2018 opgegaan in het magazine 'Adformatie'. Dit magazine biedt naast de vertrouwde content uit de wereld van Adformatie vanaf nu dus ook content uit de vakgebieden marketing en communicatie. De content van de beide tijdschriften en bijbehorende websites is dus niet verdwenen, Alles wordt nu geïntegreerd aangeboden onder de naam 'Adformatie'. Dit omdat het vak van marketing, communicatie, media en creatie ingrijpend is veranderd. De vakgebieden raken steeds meer met elkaar vervlochten. De vragen ‘hoe merken zich gedragen’ en ‘hoe gedragsbeïnvloeding werkt’ worden vanuit verschillende invalshoeken tegelijkertijd beantwoord.

   Ook het archief is niet verdwenen. De bibliotheek heeft nog de papieren uitgaven van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie Magazine van 2013-2018, en nog steeds een abonnement op de papieren uitgave van Adformatie. De archieven van alle drie de tijdschriften zijn ook online te vinden, geïntegreerd via Printarchief Adformatie, Communicatie, Marketing. Dit printarchief is hiermee een omvangrijke digitale bron geworden. Geschikt voor onder andere pitches, desk- en accountresearch, marktonderzoek en concurrentieanalyse. De artikelen worden aangeboden in een eenvoudige opmaak, maar ze zijn ook te downloaden in de originele opmaak met foto's en afbeeldingen in pdf-vorm. Markeer alle tijdschriften om integraal te zoeken. Standaard wordt er gezocht op het afgelopen jaar. Aan te raden is om te kiezen voor een ruime Van/Tot periode om ook de oudere artikelen van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie magazine te vinden.

   Week 10

   • Management Executive Base : Artikelen over talentmanagement

   Management Executive Base bevat duizenden artikelen op het gebied van management, afkomstig uit diverse uitgaven van Vakmedianet. Hoewel een aantal uitgaven niet geactualiseerd wordt, zijn er toch interessante artikelen te vinden.

   Een voorbeeld: Croes, M., &  Oijen, J. van (2018). Talentmanagement in hbo-praktijkonderzoeken. Management & Organisatie, 2018 (2), 44-65. Hoe geven organisaties in de praktijk vorm aan Talent Management en welke praktische implicaties daaruit af te leiden? Daartoe zijn de resultaten vergeleken van hbo-praktijkonderzoeken rond het thema TM die studenten van de opleiding Human Resource Management en Management in Zorg van de Hogeschool Leiden hebben verricht.

   • Cochrane Library : Meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom?

   De Cochrane Library is de belangrijkste databank over Evidence-based Medicine Je kan hier o.a systematische overzichten vinden van de stand zaken van medisch-wetenschappelijk onderzoek, de zogenaamde systematic reviews. Deze reviews worden onderhouden door groepen zorgprofessionals met ieder hun eigen specialisatie (review groups), bijvoorbeeld Skin Review Group, Dementia and Cognitive Improvement Review Group and Movement Disorders Review Group, etc.

   Studeer je Huidtherapie of ben je Informatica-student en wil je meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom (huidkanker). Lees dan het systematische review van de Skin Review Group:

   Smartphone applications for triaging adults with skin lesions that are suspicious for melanoma

   Cochrane Clinical Answers (CCA’s) zijn goed leesbare, toegankelijke antwoorden gebaseerd op Cochrane reviews. Ze zijn toepasbaar in de praktijk en helpen te informeren bij besluiten. Elke CCA bevat een klinische vraag met een beknopt antwoord met data die afkomstig zijn uit de resultaten van Cochrane reviews.

   Week 9

   • LexisNexis Academic wordt Nexis Uni : presentatie van de verbeterde interface dinsdag 5 maart om 14:00 uur
    Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten:
    • bronnen en nieuws per discipline,
    • het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten,
    • het plaatsen van aantekeningen bij artikelen.
    Op dinsdag 5 maart van 14:00 uur – 15:30 uur is er een Nexis Uni presentatie door LexisNexis in de instructieruimte (OV1.88) van de bibliotheek. Iedereen is welkom, maar vol=vol.

    Let op: de oude interface LexisNexis Academic verdwijnt eind maart. En alle (perma)links in Nexis Uni zijn anders dan in Academic, houd hier rekening mee als je deze links hebt gebruikt in documenten/presentaties.
   • Marketing Intelligence: Databank voor marketingvraagstukken en praktijkcases
    De partyline van het 'Leave'-kamp, Dancing Queen May en de columns van Boris Johnson. Drie maal PR strategie, well executed. Benieuwd naar de in en outs van de Brexit als PR-case? Of wil je de psychologie achter kuddegedrag leren kennen? Of wat de kracht is van persona's? Of waar het succes van reputatiemanagement van af hangt?
    De Nederlandstalige databank Marketing Intelligence geeft antwoord. Je vindt er over belangrijke marketingvraagstukken onderzoek, tips en oplossingen, stappenplannen, praktijkcases, checklisten maar ook rekenmodellen en voorbeeldbriefingen. De onderwerpen beslaan het hele marketing- en communicatiegebied, van neuro- tot contentmarketing, van merkenbeleid tot conversie en accountability, van huisstijl tot data analytics, juridische vraagstukken, arbeidsmarktcommunicatie, maar ook persoonlijke vaardigheden. Zoek met je eigen trefwoord(en) of browse op onderwerp. De onafhankelijke redactie staat voor betrouwbare need-to-know informatie, zowel nationaal als internationaal.

    Marketing Intelligence is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals, studenten en docenten. Door het aanmaken van een account kun je interessante artikelen opslaan en er notities aan toevoegen. Op basis van bewaarde artikelen ontvang je suggesties van nieuwe en gerelateerde artikelen. Je kunt je tevens aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste trends en ontwikkelingen op marketinggebied.

   -

   O’Reilly Safari Books Online : Uitbreiding met video tutorials en learning paths

   19-02-2019
   Vernieuwde platform O'Reilly Safari Books Online (SBO) specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. SBO is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

   • Video content en tutorials (6,000)
   • Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.
   • Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studies,  bekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data
    • Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

   Al het materiaal uit Safari Books Online is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

   Een greep uit de collectie:

   Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

   Voor meer leescomfort download de SBO app

   Week 6

   • Journal Citation Reports : indicatie belang wetenschappelijke tijdschriften
    Voor onderzoekers is het van belang om in een “goed” wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De belangrijkste indicator daarvoor is de zgn. journal impact factor. Dit is een maat voor het gemiddeld aantal verwijzingen naar actuele artikelen in een wetenschappelijk tijdschrift.

    Helen Kopnina is parttime verbonden aan De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, en eerste auteur van het veel geciteerde artikel ”The ‘future of conservation’ debate: Defending ecocentrism and the Nature Needs Half movement”. Het is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift “Biological Conservation” met een vrij hoge impact factor van 4,661

    Journal Citation Reports
    geeft behalve Journal Impact Factors ook andere bibliometrische indicatoren van wetenschappelijk tijdschriften. Verder wordt gerelateerde informatie getoond zoals de belangrijkste artikelen, instituten en landen van de publicaties waarnaar verwezen wordt.
   • Picarta : toegang tot collecties van Nederlandse bibliothekenGebruik Picarta om te zien in welke bibliotheek in Nederland een boek beschikbaar is. Ben je op zoek naar het boek ‘Wat is onderzoek’ van Nel Verhoeven en is het boek uitgeleend of de juiste druk niet aanwezig in de collectie? Kijk in Picarta of dit boek beschikbaar is bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Picarta is een centrale catalogus waarin collecties van Nederlandse bibliotheken zijn ogenomen, waaronder die van alle hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Het bevat bibliografische gegevens, inhoudsopgaven van tijdschriften en verwijzingen naar full text en webpagina's.
   • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten
    De open access publicaties van De HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

    Maar wist je dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens De HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.

    En wist je dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

    Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.

   Week 5

   • DOAB: Wetenschappelijke e-books
    DOAB, Directory of Open Access Books, biedt toegang tot full tekst, vrij toegankelijke, wetenschappelijke boeken en bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden.

    Wil je bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid? Wil je weten hoe bedrijven kunnen zorgen dat ze op een duurzame manier bijdragen aan een veranderende maatschappij? Lees dan het e-book: Sustainable Business Models

   Week 4

   • BRISwarenhuis : Wijzigingen Regeling Bouwbesluit per 1 januari 2019
    De Regeling Bouwbesluit 2012 is gewijzigd per 1 januari 2019. Het gaat om nieuwe én al in 2017 aangekondigde wijzigingen, bekijk de Regeling Bouwbesluit 2012.

    BRISwarenhuis bevat de gehele bouwregelgeving. We hebben een beperkte licentie op relevante documenten zoals wetten, besluiten en regelingen, normbladen, jurisprudentie, brochures, e.d. Deze zijn gedigitaliseerd en met elkaar gelinkt. Om gebruik te maken van BRISwarenhuis moet je een profiel aanmaken (ook te gebruiken voor SBRCURnet en ISSO-Kennisbank). Sla je wachtwoord op in Simultaan zoeken: klik naast je gebruikersnaam op Wachtwoorden bronnen.

   Week 3

   • Bouwformatie : Bouwsector negeert veiligheidsregels
    “De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.” Lees het volledige artikel in Bouwformatie.

    Bouwformatie
    is een multimediale bouwcommunity van Archidat en Bouwformatie, onafhankelijke aanbieders van kwalitatief hoogwaardige informatie voor professionals in de bouw. Toegang tot bouw-, GWW-, installatiekosten, bouwdetails, nieuws, columns en achtergronden. Gericht op de gehele bouwkolom, van de ontwikkeling van gebouwen tot het beheer en onderhoud daarvan.
   • Bookboon: Jouw toekomst, van droom naar realiteit
    Veel mensen dromen ervan ooit een eigen bedrijf te beginnen. Maar waarom blijven dromen?
    In Bookboon vind je veel e-books over ondernemerschap, time management, presenteren, solliciteren en natuurlijk het starten van een eigen bedrijf. Begin nu en lees het e-book “Ondernemen voor beginners” (wel eerst registreren).

   Week 2

   • Brittannica Image Quest: Rechtenvrije afbeeldingen nodig over kinderarbeid in Azië?
    In de Engelstalige beelddatabank Brittannica Image Quest vind je meer dan 2,5 miljoen afbeeldingen (foto’s, tekeningen, cliparts, etc.) in hoge kwaliteit, veilig en vrij van auteursrechten, die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.
    Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen over kinderarbeid in fabrieken in Azië, dan kan je de resultaten filteren op de vorm en op collectie waar ze uit komen. Je kunt de afbeeldingen downloaden, printen, opslaan in je eigen map en direct e-mailen.

   Week 50

   • FactoMedia-base: Inzet technologie belangrijkste trend binnen facility management
    FactoMedia-base
    is een kennisdatabank op het gebied van facility management en inkoop, beveiliging, schoonmaak, technisch onderhoud, archief- en informatiebeheer. Volgens het artikel “Technologie met de menselijke maat: Een onderzoek naar technologie en hospitality” door Chantal Pieterse en Fanny Nagelmaeker is de inzet van technologie op dit moment de belangrijkste trend binnen Facility Management en de verwachting is dat deze richting 2020 alleen maar belangrijker wordt. Het artikel gaat in op de invloed en kansen van technologie in relatie tot hospitality.
   • Google Scholar: ‘Google’ naar wetenschappelijke artikelen
    Vind eenvoudig recente wetenschappelijke publicaties met Google Scholar zoals: “A new sustainable hydrogen clean energy paradigm”. Je kunt zoeken in de uitgaven (vnl. tijdschriften en boeken) van de grootste wetenschappelijke uitgevers van Europa en Noord-Amerika. Daarbij kun je zelf instellen dat Find it @ H/Library getoond wordt, een hulpmiddel om de full text publicaties te vinden. Zie ook deze LibGuide over Google Scholar.
   • Bouwregels in de Praktijk: Kamervragen over onlangs bekend gemaakte BENG-eisen
    Op 20 november 2018 zijn de aangepaste BENG-eisen bekendgemaakt, deze bleken veel minder streng dan de oorspronkelijke eisen. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wordt vanaf 2020 de standaard waaraan nieuwbouwaanvragen moeten voldoen, ze hebben grote impact op de bouwkosten van toekomstige projecten. Dit heeft tot behoorlijk commotie in de markt geleid. GroenLinks heeft inmiddels Kamervragen gesteld. In Bouwregels in de praktijk vind je alles over de ontwikkeling, toepassing en handhaving van de bouwregelgeving. Maar ook praktijkvoorbeelden, vraag & antwoord, jurisprudentie en het laatste nieuws. Bouwregels in de praktijk is onderdeel van de website Omgeving in de praktijk.

   Week 49

   • Gebruik Company.info voor bedrijfs- en marktanalyses
    Het oer-Hollandse warenhuis Hema is gered door Marcel Boekhoorn. Deze ondernemer is geen onbekende in mode- en retailland. Eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suit Supply.  Zowel McGregor als Gaastra zijn in 2016 failliet gegaan. Slecht voorteken?  

    Wil je weten hoe een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) er financieel voorstaat (jaarverslagen en jaarrekeningen,  benchmark, compliance- en faillissementeninformatie), hoe de markt waarin het bedrijf opereert zich ontwikkeld (branchenieuws, marktrapporten en rechtspraak) en of de leiding bijvoorbeeld ook nog verbonden is aan andere bedrijven (bestuurders, commissieleden, aandeelhouders)? Je vindt het allemaal in de databank Company.info. Nuttig wanneer je een bedrijfs- en/of marktanalyse moet maken!
   • Academic Search Complete: Wil je weten wat de impact is op het milieu van het plastic afval in de oceanen?
    In Academic Search Complete, een zeer uitgebreide multidisciplinaire databank, vind je ook veel artikelen over dit onderwerp. In het artikel The Price of Plastic wordt ingegaan op de impact van gedumpte plastic zakken op de ecologie in de Amundsen Sea in Antarctica, één van de meest afgelegen zeeën op aarde. Ook in het artikel Problematic Plastic uit het tijdschrift USA Today Magazine komt de plastic afval problematiek aan de orde.

    Academic Search Complete
    is een EBSCO-databank en via de zoekpagina van deze database kan je ook tegelijkertijd in andere Ebsco-databanken zoeken, zoals GreenFILE, SPORTDiscus, MEDLINE, eBook Collection) en Business Source Elite.
   • BSL-Vakbibliotheek: Euthanasie bij dementie
    Onlangs was in het nieuws dat een arts wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie voor euthanasie bij een demente vrouw. Wil je meer lezen over euthanasie bij dementie? Raadpleeg dan de BSL-Vakbibliotheek.

    Lees bijvoorbeeld het artikel van Martin Smalbrugge of het artikel geschreven door HHs-docent Peter Bakens. Ook over andere onderwerpen m.b.t. gezondheidszorg en hulpverlening kan je artikelen en e-books vinden in de BSL-Vakbibliotheek. Deze databank bevat vooral full-text Nederlandstalige tijdschriften en e-books over gezondheidszorg en hulpverlening van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum op het SpringerLink platform.

   Week 48

   • ACM Digital Library: Cybercriminaliteit, wat kun je er tegen doen?Cybercriminelen, hoe spoor je ze op en hoe bewijs je dat zij daadwerkelijk een misdaad hebben gepleegd? Lees het artikel in de ACM Digital Library dat werd gepresenteerd op de Internationale Conferentie 'Availability, Reliability and Security'.

    De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. De library bevat een uitgebreide full-text collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audio files.

   Week 47

   • Alle spieren en botten uitgelegd in Acland’s Video Atlas of Human Anatomy Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructie-video’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen (gezondheidszorg)studenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens. Bekijk bijvoorbeeld de video over de polsspieren.
   • Ontdek Armed Conflict Database!In de databank Armed Conflict Database is informatie te vinden over gewapende conflicten wereldwijd. Er zijn cijfers en data vanaf 1997 en conflictrapporten vanaf 2000/2001 beschikbaar. Het is mogelijk om te zoeken/browsen per regio, per conflict of per conflictpartij, op actieve conflicten en gearchiveerde conflicten. 

    Per conflictpartij is er beknopte achtergrondinformatie en een overzicht in welke conflicten zij deelnemen en in welke landen of regio’s zij aanwezig zijn (geweest). 

    Met behulp van de ‘data tool’ kun je rapporten genereren met grafieken. De rapporten kunnen ook gedownload worden naar een Excel-sheet. Je kunt bv. een overzicht maken van het aantal vluchtelingen uit Syrië van 2011 tot heden, of een overzicht maken van alle Europese gewapende conflicten van 1997-2015. Zie het voor voorbeeld van het conflict en de conflictpartijen in Libië.

   Week 46

   • Veiligheid personeel in acute ggz onder druk
    Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de veiligheid van personeel in de acute ggz onder druk staat. Volgens de ggz-instellingen en het personeel neemt de agressie toe. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Neem eens een kijkje in ASSIA, één van de databanken op het gebied van social work en de ggz.

   Week 45

   • Zwarte Piet-discussie al jaren actueelWist je dat de discussie rond Zwarte Piet in 2010 ook al een hot item was als Sinterklaas in aantocht was? In Nieuwsuur wordt aan deze commotie rond Zwarte Piet uitgebreid aandacht besteed.
    Dit televisie-item en duizenden andere video- en audiofragmenten kan je terugzoeken en bekijken in Academia, een Nederlandse databank met een zeer uitgebreide selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt bv. ook montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen.