Databank van de week - Archief

Week 15

 • H Library App : 24/7 toegang tot de bibliotheek van de HHS
 • Download de H Library app op je telefoon en maak 24/7 gebruik van de diensten van de bibliotheek!

  Maak gebruik van de H Library app met je hogeschoolaccount:

  • je leengegevens bekijken
  • je boeken verlengen
  • de bibliotheekcatalogus raadplegen
  • pushberichten instellen: om een herinnering te ontvangen dat de uitleentermijn van je geleende boeken bijna verstreken is. Dit voorkomt onnodige boetes!

  In de app vind je ook de contactgegevens van de verschillende bibliotheeklocaties en een link naar de bibliotheekwebsite. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

 • Economische Statistische Berichten ESB: Inzicht in economie en beleid
 • Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

  Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

  In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

Week 14

 • Science Direct : de Elsevier Science tijdschriftencollectie

Science Direct biedt online toegang tot de Elsevier Science tijdschriftencollectie, deze bevat ruim 4000 tijdschrifttitels. Over economie, gezondheidszorg, management, communicatie, onderwijs, computerwetenschap, techniek etc. De artikelen zijn vanaf 1995  full tekst beschikbaar. De full tekst toegang, deels open access wordt aangegeven met een groen blokje (ruim 3000 titels).

Let op! E-books vallen niet onder de huidige licentie.

Maak een account:

 • om allerts in te stellen
 • een lijst van favorite tijdschriften op te stellen
 • aanbevelingen te ontvangen o.b.v. jouw zoekgeschiedenis

Browse door de titellijst  per domein (Physical Sciences and Engineering, Life Sciences, Health Sciences, Social Sciences and Humaties) of selecteer een domein.
Bij voorbeeld alle Physical Science and Engineering titels (ruim 1200 tijdschrifttitels):
Of subdomein, bij voorbeeld Elektrotechniek

Of zoek op onderwerp. Bij voorbeeld ‘Cybercrime’.

Of artikelen over ‘Energy Transition

Sorteer titellijsten op relevantie of datum. Verfijn deze op o.a. jaar of artikel type. Download artikelen of exporteer de bibliografische gegevens naar Refworks.

Artikel delen?

Kopieer de URL van het artikel met als voorvoegsel  https://ezproxy.hhs.nl/login?url=

 • Web of Science

Web of Science bevat bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. De huidige licentie is voor de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld naar het onderwerp sustainability zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je bij een artikel zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar artikelen die later gepubliceerd zijn. Met Kopernio, een browser add-on voor Firefox, Chrome en Opera, kun je de full-text vinden. Zoals het artikel uit 2019: "A taxonomy of circular economy indicators" inclusief een Excel tool om de juiste CE indicatoren te selecteren. Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Verder is er ook toegang tot EndNote Online, een hulpmiddel voor het beheer van literatuurverwijzingen.

Week 13

 • PubMed : internationale (bio)medische databank

In PubMed, een gratis informatiebron van het National Center for Biotechnology Information (NCBI), staan meer dan 29 miljoen verwijzingen naar biomedische literatuur (Medline). Via de databankleverancier EBSCO is Medline ook toegankelijk. PubMed bevat echter meer referenties van voor 1965 en referenties uit de niet-medische wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, chemie en astrofysica.

In Pubmed is het mogelijk om te zoeken met medische trefwoorden (MESH, medical subject headings). Stel je zoekt bijvoorbeeld artikelen over burnout of stress bij studenten, je kan dan de volgende MESH gebruiken:

(“Burnout, Psychological” [mesh] OR “stress, Psychological” [mesh]) AND (students [mesh] OR “Education, Graduate” [mesh]) dat geeft de volgende resultaten met o.a. het artikel:

Differential Effect of Level of Self-Regulation and Mindfulness Training on Coping Strategies Used by University Students

 • Communicatie Intelligence : vakkennisbank voor communicatieprofessionals

Communicatie Intelligence bevat meer dan 2500 checklists, cases en artikelen op het gebied van communicatie. De databank bevat naast cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, ook (wetenschappelijke) artikelen en cijfers, en tevens modellen, stappenplannen en voorbeeldbriefings. De onderwerpen beslaan het gehele communicatiegebied: van interne communicatie tot contentmarketing, van merkenbeleid tot accountability en huisstijl. Ook vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn vertegenwoordigd.

Wil je weten waarom mensen zich gedragen als kuddedieren en hoe daar in communicatie gebruik van kan worden gemaakt? In een whitepaper over Kuddegedrag lees je hier meer over.

Of misschien vind je het leuk om te lezen wat de do’s en don’ts zijn bij het maken van een goede casevideo. Kijk dan eens hier Do's en don'ts van een goede casevideo's

Week 12

 • SPORTDiscus : Internationale databank op het gebied van sport, gezondheid, lichamelijke opvoeding en vele andere sportgerelateerde onderwerpen

Ook de laatste weken het nieuws gevolgd over schaatsers die astmamedicijnen voorgeschreven kregen, ook al hadden ze geen astmaverschijnselen? Zoek eens in de internationale databank  SPORTDiscus of er al eerder wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp zijn verschenen. In SPORTDiscus zijn artikelen opgenomen, veelal fulltekst, uit ruim 550 (wetenschappelijke) tijdschriften, over onderwerpen op o.a. sport(medisch) gebied, bewegingswetenschappen, coaching, training, revalidatie en lichamelijke opvoeding.  

Als je zoekt op “asthma and treatment and sports and doping”vind je o.a. deze artikelen. Pharmaceutical treatment of asthma symptoms in elite athletes : doping or therapy? Of dit artikel Can asthma treatment in sports be doping? The effect of the rapid onset, long-acting inhaled beta-agonist formoterol upon endurance performance in healthy well-trained athletes

 

 • e-Book Collection van Ebsco: Vooral Engelstalige studieboeken van bekende uitgeverijen op alle onderwerpsgebieden

De HHs bibliotheek biedt een groeiende, gevarieerde collectie wetenschappelijke EBSCO e-books aan. Alle belangrijke onderwerpsgebieden zijn vertegenwoordigd (o.a. economie, informatica, onderwijs, politiek, sociale wetenschappen, technologie en management). Het is een collectie voornamelijk Engelstalige boeken van gerenommeerde uitgevers als Springer, MacMillan, Pearson, Wiley en Routledge. Nu ook met Nederlandstalige (boekenlijst)boeken van Noordhoff.

Neem eens een kijkje via de E-bookswebsite.

De eBooks Collection van EBSCOhost  biedt een presentatie van highlights en titels per onderwerpsgebied.

Als je ingelogd bent op het netwerk van de HHs kun je deze titels lezen of downloaden op je tablet of smartphone, op je laptop of computer of op je e-reader.

 • Open Dissertations : Meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten

Ben je geïnteresseerd in kosmologie en zou je het proefschrift van Stephan Hawking uit 1966 wel een willen zien?

Of ben je theoretisch verdiepen in Amerikaanse en Engelse dissertaties over blended learning in het Hoger onderwijs?

In beide (en nog veel meer!) gevallen kun je dan terecht in de databank “Open Dissertations” van Ebsco waar de bibliotheek een abonnement op heeft. Het biedt toegang tot meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten. Met links naar de volledige tekst indien beschikbaar.

Week 11

'Tijdschrift voor marketing' en 'Communicatie magazine' zijn in 2018 opgegaan in het magazine 'Adformatie'. Dit magazine biedt naast de vertrouwde content uit de wereld van Adformatie vanaf nu dus ook content uit de vakgebieden marketing en communicatie. De content van de beide tijdschriften en bijbehorende websites is dus niet verdwenen, Alles wordt nu geïntegreerd aangeboden onder de naam 'Adformatie'. Dit omdat het vak van marketing, communicatie, media en creatie ingrijpend is veranderd. De vakgebieden raken steeds meer met elkaar vervlochten. De vragen ‘hoe merken zich gedragen’ en ‘hoe gedragsbeïnvloeding werkt’ worden vanuit verschillende invalshoeken tegelijkertijd beantwoord.

Ook het archief is niet verdwenen. De bibliotheek heeft nog de papieren uitgaven van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie Magazine van 2013-2018, en nog steeds een abonnement op de papieren uitgave van Adformatie. De archieven van alle drie de tijdschriften zijn ook online te vinden, geïntegreerd via Printarchief Adformatie, Communicatie, Marketing. Dit printarchief is hiermee een omvangrijke digitale bron geworden. Geschikt voor onder andere pitches, desk- en accountresearch, marktonderzoek en concurrentieanalyse. De artikelen worden aangeboden in een eenvoudige opmaak, maar ze zijn ook te downloaden in de originele opmaak met foto's en afbeeldingen in pdf-vorm. Markeer alle tijdschriften om integraal te zoeken. Standaard wordt er gezocht op het afgelopen jaar. Aan te raden is om te kiezen voor een ruime Van/Tot periode om ook de oudere artikelen van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie magazine te vinden.

Week 10

 • Management Executive Base : Artikelen over talentmanagement

Management Executive Base bevat duizenden artikelen op het gebied van management, afkomstig uit diverse uitgaven van Vakmedianet. Hoewel een aantal uitgaven niet geactualiseerd wordt, zijn er toch interessante artikelen te vinden.

Een voorbeeld: Croes, M., &  Oijen, J. van (2018). Talentmanagement in hbo-praktijkonderzoeken. Management & Organisatie, 2018 (2), 44-65. Hoe geven organisaties in de praktijk vorm aan Talent Management en welke praktische implicaties daaruit af te leiden? Daartoe zijn de resultaten vergeleken van hbo-praktijkonderzoeken rond het thema TM die studenten van de opleiding Human Resource Management en Management in Zorg van de Hogeschool Leiden hebben verricht.

 • Cochrane Library : Meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom?

De Cochrane Library is de belangrijkste databank over Evidence-based Medicine Je kan hier o.a systematische overzichten vinden van de stand zaken van medisch-wetenschappelijk onderzoek, de zogenaamde systematic reviews. Deze reviews worden onderhouden door groepen zorgprofessionals met ieder hun eigen specialisatie (review groups), bijvoorbeeld Skin Review Group, Dementia and Cognitive Improvement Review Group and Movement Disorders Review Group, etc.

Studeer je Huidtherapie of ben je Informatica-student en wil je meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom (huidkanker). Lees dan het systematische review van de Skin Review Group:

Smartphone applications for triaging adults with skin lesions that are suspicious for melanoma

Cochrane Clinical Answers (CCA’s) zijn goed leesbare, toegankelijke antwoorden gebaseerd op Cochrane reviews. Ze zijn toepasbaar in de praktijk en helpen te informeren bij besluiten. Elke CCA bevat een klinische vraag met een beknopt antwoord met data die afkomstig zijn uit de resultaten van Cochrane reviews.

Week 9

 • LexisNexis Academic wordt Nexis Uni : presentatie van de verbeterde interface dinsdag 5 maart om 14:00 uur
  Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten:
  • bronnen en nieuws per discipline,
  • het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten,
  • het plaatsen van aantekeningen bij artikelen.
  Op dinsdag 5 maart van 14:00 uur – 15:30 uur is er een Nexis Uni presentatie door LexisNexis in de instructieruimte (OV1.88) van de bibliotheek. Iedereen is welkom, maar vol=vol.

  Let op: de oude interface LexisNexis Academic verdwijnt eind maart. En alle (perma)links in Nexis Uni zijn anders dan in Academic, houd hier rekening mee als je deze links hebt gebruikt in documenten/presentaties.
 • Marketing Intelligence: Databank voor marketingvraagstukken en praktijkcases
  De partyline van het 'Leave'-kamp, Dancing Queen May en de columns van Boris Johnson. Drie maal PR strategie, well executed. Benieuwd naar de in en outs van de Brexit als PR-case? Of wil je de psychologie achter kuddegedrag leren kennen? Of wat de kracht is van persona's? Of waar het succes van reputatiemanagement van af hangt?
  De Nederlandstalige databank Marketing Intelligence geeft antwoord. Je vindt er over belangrijke marketingvraagstukken onderzoek, tips en oplossingen, stappenplannen, praktijkcases, checklisten maar ook rekenmodellen en voorbeeldbriefingen. De onderwerpen beslaan het hele marketing- en communicatiegebied, van neuro- tot contentmarketing, van merkenbeleid tot conversie en accountability, van huisstijl tot data analytics, juridische vraagstukken, arbeidsmarktcommunicatie, maar ook persoonlijke vaardigheden. Zoek met je eigen trefwoord(en) of browse op onderwerp. De onafhankelijke redactie staat voor betrouwbare need-to-know informatie, zowel nationaal als internationaal.

  Marketing Intelligence is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals, studenten en docenten. Door het aanmaken van een account kun je interessante artikelen opslaan en er notities aan toevoegen. Op basis van bewaarde artikelen ontvang je suggesties van nieuwe en gerelateerde artikelen. Je kunt je tevens aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste trends en ontwikkelingen op marketinggebied.

Week 6

 • Journal Citation Reports : indicatie belang wetenschappelijke tijdschriften
  Voor onderzoekers is het van belang om in een “goed” wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De belangrijkste indicator daarvoor is de zgn. journal impact factor. Dit is een maat voor het gemiddeld aantal verwijzingen naar actuele artikelen in een wetenschappelijk tijdschrift.

  Helen Kopnina is parttime verbonden aan De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, en eerste auteur van het veel geciteerde artikel ”The ‘future of conservation’ debate: Defending ecocentrism and the Nature Needs Half movement”. Het is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift “Biological Conservation” met een vrij hoge impact factor van 4,661

  Journal Citation Reports
  geeft behalve Journal Impact Factors ook andere bibliometrische indicatoren van wetenschappelijk tijdschriften. Verder wordt gerelateerde informatie getoond zoals de belangrijkste artikelen, instituten en landen van de publicaties waarnaar verwezen wordt.
 • Picarta : toegang tot collecties van Nederlandse bibliothekenGebruik Picarta om te zien in welke bibliotheek in Nederland een boek beschikbaar is. Ben je op zoek naar het boek ‘Wat is onderzoek’ van Nel Verhoeven en is het boek uitgeleend of de juiste druk niet aanwezig in de collectie? Kijk in Picarta of dit boek beschikbaar is bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Picarta is een centrale catalogus waarin collecties van Nederlandse bibliotheken zijn ogenomen, waaronder die van alle hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Het bevat bibliografische gegevens, inhoudsopgaven van tijdschriften en verwijzingen naar full text en webpagina's.
 • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten
  De open access publicaties van De HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

  Maar wist je dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens De HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.

  En wist je dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

  Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.

Week 5

 • DOAB: Wetenschappelijke e-books
  DOAB, Directory of Open Access Books, biedt toegang tot full tekst, vrij toegankelijke, wetenschappelijke boeken en bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden.

  Wil je bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid? Wil je weten hoe bedrijven kunnen zorgen dat ze op een duurzame manier bijdragen aan een veranderende maatschappij? Lees dan het e-book: Sustainable Business Models

Week 4

 • BRISwarenhuis : Wijzigingen Regeling Bouwbesluit per 1 januari 2019
  De Regeling Bouwbesluit 2012 is gewijzigd per 1 januari 2019. Het gaat om nieuwe én al in 2017 aangekondigde wijzigingen, bekijk de Regeling Bouwbesluit 2012.

  BRISwarenhuis bevat de gehele bouwregelgeving. We hebben een beperkte licentie op relevante documenten zoals wetten, besluiten en regelingen, normbladen, jurisprudentie, brochures, e.d. Deze zijn gedigitaliseerd en met elkaar gelinkt. Om gebruik te maken van BRISwarenhuis moet je een profiel aanmaken (ook te gebruiken voor SBRCURnet en ISSO-Kennisbank). Sla je wachtwoord op in Simultaan zoeken: klik naast je gebruikersnaam op Wachtwoorden bronnen.

Week 3

 • Bouwformatie : Bouwsector negeert veiligheidsregels
  “De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.” Lees het volledige artikel in Bouwformatie.

  Bouwformatie
  is een multimediale bouwcommunity van Archidat en Bouwformatie, onafhankelijke aanbieders van kwalitatief hoogwaardige informatie voor professionals in de bouw. Toegang tot bouw-, GWW-, installatiekosten, bouwdetails, nieuws, columns en achtergronden. Gericht op de gehele bouwkolom, van de ontwikkeling van gebouwen tot het beheer en onderhoud daarvan.
 • Bookboon: Jouw toekomst, van droom naar realiteit
  Veel mensen dromen ervan ooit een eigen bedrijf te beginnen. Maar waarom blijven dromen?
  In Bookboon vind je veel e-books over ondernemerschap, time management, presenteren, solliciteren en natuurlijk het starten van een eigen bedrijf. Begin nu en lees het e-book “Ondernemen voor beginners” (wel eerst registreren).

Week 2

 • Brittannica Image Quest: Rechtenvrije afbeeldingen nodig over kinderarbeid in Azië?
  In de Engelstalige beelddatabank Brittannica Image Quest vind je meer dan 2,5 miljoen afbeeldingen (foto’s, tekeningen, cliparts, etc.) in hoge kwaliteit, veilig en vrij van auteursrechten, die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.
  Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen over kinderarbeid in fabrieken in Azië, dan kan je de resultaten filteren op de vorm en op collectie waar ze uit komen. Je kunt de afbeeldingen downloaden, printen, opslaan in je eigen map en direct e-mailen.

Week 50

 • FactoMedia-base: Inzet technologie belangrijkste trend binnen facility management
  FactoMedia-base
  is een kennisdatabank op het gebied van facility management en inkoop, beveiliging, schoonmaak, technisch onderhoud, archief- en informatiebeheer. Volgens het artikel “Technologie met de menselijke maat: Een onderzoek naar technologie en hospitality” door Chantal Pieterse en Fanny Nagelmaeker is de inzet van technologie op dit moment de belangrijkste trend binnen Facility Management en de verwachting is dat deze richting 2020 alleen maar belangrijker wordt. Het artikel gaat in op de invloed en kansen van technologie in relatie tot hospitality.
 • Google Scholar: ‘Google’ naar wetenschappelijke artikelen
  Vind eenvoudig recente wetenschappelijke publicaties met Google Scholar zoals: “A new sustainable hydrogen clean energy paradigm”. Je kunt zoeken in de uitgaven (vnl. tijdschriften en boeken) van de grootste wetenschappelijke uitgevers van Europa en Noord-Amerika. Daarbij kun je zelf instellen dat Find it @ H/Library getoond wordt, een hulpmiddel om de full text publicaties te vinden. Zie ook deze LibGuide over Google Scholar.
 • Bouwregels in de Praktijk: Kamervragen over onlangs bekend gemaakte BENG-eisen
  Op 20 november 2018 zijn de aangepaste BENG-eisen bekendgemaakt, deze bleken veel minder streng dan de oorspronkelijke eisen. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wordt vanaf 2020 de standaard waaraan nieuwbouwaanvragen moeten voldoen, ze hebben grote impact op de bouwkosten van toekomstige projecten. Dit heeft tot behoorlijk commotie in de markt geleid. GroenLinks heeft inmiddels Kamervragen gesteld. In Bouwregels in de praktijk vind je alles over de ontwikkeling, toepassing en handhaving van de bouwregelgeving. Maar ook praktijkvoorbeelden, vraag & antwoord, jurisprudentie en het laatste nieuws. Bouwregels in de praktijk is onderdeel van de website Omgeving in de praktijk.

Week 49

 • Gebruik Company.info voor bedrijfs- en marktanalyses
  Het oer-Hollandse warenhuis Hema is gered door Marcel Boekhoorn. Deze ondernemer is geen onbekende in mode- en retailland. Eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suit Supply.  Zowel McGregor als Gaastra zijn in 2016 failliet gegaan. Slecht voorteken?  

  Wil je weten hoe een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) er financieel voorstaat (jaarverslagen en jaarrekeningen,  benchmark, compliance- en faillissementeninformatie), hoe de markt waarin het bedrijf opereert zich ontwikkeld (branchenieuws, marktrapporten en rechtspraak) en of de leiding bijvoorbeeld ook nog verbonden is aan andere bedrijven (bestuurders, commissieleden, aandeelhouders)? Je vindt het allemaal in de databank Company.info. Nuttig wanneer je een bedrijfs- en/of marktanalyse moet maken!
 • Academic Search Complete: Wil je weten wat de impact is op het milieu van het plastic afval in de oceanen?
  In Academic Search Complete, een zeer uitgebreide multidisciplinaire databank, vind je ook veel artikelen over dit onderwerp. In het artikel The Price of Plastic wordt ingegaan op de impact van gedumpte plastic zakken op de ecologie in de Amundsen Sea in Antarctica, één van de meest afgelegen zeeën op aarde. Ook in het artikel Problematic Plastic uit het tijdschrift USA Today Magazine komt de plastic afval problematiek aan de orde.

  Academic Search Complete
  is een EBSCO-databank en via de zoekpagina van deze database kan je ook tegelijkertijd in andere Ebsco-databanken zoeken, zoals GreenFILE, SPORTDiscus, MEDLINE, eBook Collection) en Business Source Elite.
 • BSL-Vakbibliotheek: Euthanasie bij dementie
  Onlangs was in het nieuws dat een arts wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie voor euthanasie bij een demente vrouw. Wil je meer lezen over euthanasie bij dementie? Raadpleeg dan de BSL-Vakbibliotheek.

  Lees bijvoorbeeld het artikel van Martin Smalbrugge of het artikel geschreven door HHs-docent Peter Bakens. Ook over andere onderwerpen m.b.t. gezondheidszorg en hulpverlening kan je artikelen en e-books vinden in de BSL-Vakbibliotheek. Deze databank bevat vooral full-text Nederlandstalige tijdschriften en e-books over gezondheidszorg en hulpverlening van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum op het SpringerLink platform.

Week 48

 • ACM Digital Library: Cybercriminaliteit, wat kun je er tegen doen?Cybercriminelen, hoe spoor je ze op en hoe bewijs je dat zij daadwerkelijk een misdaad hebben gepleegd? Lees het artikel in de ACM Digital Library dat werd gepresenteerd op de Internationale Conferentie 'Availability, Reliability and Security' afgelopen augustus in Duitsland, Hamburg. Om de overige (80+) gepresenteerde artikelen  te bekijken, klik op tabblad “table of contents”.  

  De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. De library bevat een uitgebreide full-text collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audio files.

Week 47

 • Alle spieren en botten uitgelegd in Acland’s Video Atlas of Human Anatomy Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructie-video’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen (gezondheidszorg)studenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens. Bekijk bijvoorbeeld de video over de polsspieren.
 • Ontdek Armed Conflict Database!In de databank Armed Conflict Database is informatie te vinden over gewapende conflicten wereldwijd. Er zijn cijfers en data vanaf 1997 en conflictrapporten vanaf 2000/2001 beschikbaar. Het is mogelijk om te zoeken/browsen per regio, per conflict of per conflictpartij, op actieve conflicten en gearchiveerde conflicten. 

  Per conflictpartij is er beknopte achtergrondinformatie en een overzicht in welke conflicten zij deelnemen en in welke landen of regio’s zij aanwezig zijn (geweest). 

  Met behulp van de ‘data tool’ kun je rapporten genereren met grafieken. De rapporten kunnen ook gedownload worden naar een Excel-sheet. Je kunt bv. een overzicht maken van het aantal vluchtelingen uit Syrië van 2011 tot heden, of een overzicht maken van alle Europese gewapende conflicten van 1997-2015. Zie het voor voorbeeld van het conflict en de conflictpartijen in Libië.

Week 46

 • Veiligheid personeel in acute ggz onder druk
  Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de veiligheid van personeel in de acute ggz onder druk staat. Volgens de ggz-instellingen en het personeel neemt de agressie toe. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Neem eens een kijkje in ASSIA, één van de databanken op het gebied van social work en de ggz.

Week 45

 • Zwarte Piet-discussie al jaren actueelWist je dat de discussie rond Zwarte Piet in 2010 ook al een hot item was als Sinterklaas in aantocht was? In Nieuwsuur wordt aan deze commotie rond Zwarte Piet uitgebreid aandacht besteed.
  Dit televisie-item en duizenden andere video- en audiofragmenten kan je terugzoeken en bekijken in Academia, een Nederlandse databank met een zeer uitgebreide selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt bv. ook montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen.