Databank van de week - Archief

Week 38

 • Education Database: vooraanstaande databank over onderwijsonderzoek

Education Database ondersteunt de studie en toepassing van onderwijs op alle niveaus, met inbegrip van voorschoolsonderwijs, basis-, secundair en hoger onderwijs. De database bevat duizenden full-tekst tijdschriften, proefschriften en andere relevante bronnen. Je vindt er abstracts en indexering van meer dan 1090 onderwijstijdschriften, waarvan 800 full-tekst.

De databank is net als ERIC onderdeel van de “Education Collection”, die weer onderdeel is van de “Social Science Premium Collection” van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie “Change databases” zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten.

Nu het onderwijs voornamelijk online plaatsvindt is het lastig om binding te houden met studenten. In de Education Database staan artikelen over dit onderwerp. Zoek dan met de trefwoorden “learner engagement” en “online courses” en “higher education”. Artikelen kunnen in het kader van Blended Learning worden geplaatst op Blackboard. M.b.v. feedback fruits kunnen studenten eventueel commentaar leveren op de artikelen.

Week 37

 • Een speciale databank op het gebied van Posttraumatische Stress Stoornissen? Jazeker, de “PTSD” databank!

Op zoek naar internationale wetenschappelijke artikelen/boeken/dissertaties die te maken hebben met PTSD? Zoek dan in de Engelstalige Proquest databank PTSD (voorheen “Pilots”).

Ben je bv. benieuwd naar behandelingen van PTSD bij jonge vluchtelingen, dan zou dit een zinvolle zoekactie zijn: (treatment ptsd refugee) AND (children OR minors OR adolescents). Het resultaat van deze zoekactie is 150 items, waarvan 96 peer-reviewed artikelen in PTSD.

Let op: via de “Findit- tool” of via “Get full text” is het vaak mogelijk om het volledige artikel te vinden op record-niveau.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar alle andere Proquest-databanken via de optie “Change databases” én ‘Exclude duplicate documents’ (via ‘Result page options’ bij de zoekpagina). Met dezelfde selectie als hierboven kom je dan uit op ruim 3600 unieke resultaten, waarvan 2300 peer-reviewed artikelen en 191 artikelen van de laatste 12 maanden.

 • Mis je het lezen van de dagbladen in de bibliotheek? In Nexis Uni kan je ook thuis al het plaatselijke en wereldnieuws bijhouden

De databank Nexis Uni bevat meer dan 15.000 nieuwsbronnen, juridische bronnen en zakelijke bronnen, waaronder gedrukte en online tijdschriften, nieuwsberichten en blogs uit nationale en internationale kranten, maar ook gewoon het lokale en regionale nieuws uit de dagbladen. Ook kan je (Amerikaanse) juridische cases, radiofragmenten en videoopnames vinden in Nexis Uni, die misschien interessant zouden kunnen zijn om te gebruiken voor Blended learning.

Wil je bv. op de hoogte blijven van de spanningen tussen Griekenland en Turkije, m.b.t. het eigendom over de wateren in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, dan kan je deze nieuwsberichten in alle Nederlandse kranten nalezen in Nexis Uni. Klik op ‘doorgaan’ op het scherm dat verschijnt.

De zoekactie is als volgt. Klik op de beginpagina op ‘Alles in Nexis Uni’. Vervolgens filter je op ‘Nieuws’ en als nieuwsbron kies je ‘Kranten’ en als Nieuws op taal ‘Dutch’. In het zoekveld typ je ‘Griekenland Turkije spanningen’ en vervolgens krijg je 1104 resultaten. Deze kan je nog sorteren op het nieuwste bericht eerst en filteren op bv. datum, vanaf 1-6-2020, dan kom je op een lijst met relevante artikelen.

Week 28

 • OAPEN: Wetenschappelijke Open Access e-books

Open Access Publishing in European Networks (OAPEN) biedt via het Online Library and Publication Platform toegang tot meer dan 2500 wetenschappelijke peer reviewed Open Access e-books op velerlei onderzoeksgebieden. Maar vooral op het gebied van de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen. Momenteel stellen 273 uitgevers OA e-books beschikbaar, waaronder Springer Nature en Oxford University Press.
Meer weten over bijvoorbeeld etnografie? Of over duurzaamheid? OAPEN biedt toegang tot peer-reviewed, wetenschappelijke e-books, die full-tekst beschikbaar zijn.

 

Week 25

 • Gedegen literatuuronderzoek? Gebruik Web of Science!

Met Web of Science kun je zoeken in de bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties. Zoals het artikel "Towards a New Definition of Blended Learning" (februari 2020) waarin een nieuwe definitie gegeven wordt die context, theorie, methodologie en technologie omvat. WoS verwijst naar tijdschriften, boeken en conferentieverslagen uit alle wetenschapsgebieden, van de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Met Cited Reference Search kun je op zoek gaan naar actuele publicaties vinden die een bepaald artikel citeren. Ook kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. Wil je leren om WoS optimaal te gebruiken? Volg dan een van de webinars.

 • Academic Search Ultimate : Zeer uitgebreide internationale en multidisciplinaire databank

Academic Search Ultimate is een internationale en multidisciplinaire databank bestemd voor academische instellingen. De databank  bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden, inclusief informatie voor de technische opleidingen. De databank bevat ca. 17.800 academische tijdschriften en vakbladen met samenvattingen, waarvan 5.479 met full tekst, en tevens meer dan 77.000 korte video’s van Associated Press, het toonaangevende Amerikaanse persbureau, vanaf 1930 tot heden.

Zoek eenvoudig in de index alle woorden of zoek geavanceerd en combineer zoektermen in verschillende indexen. Om alleen full tekst artikelen te verkrijgen, verfijn hiervoor vooraf of achteraf op full tekst in de linker kolom.

Zoektips
Plaats “ ” om samengestelde zoektermen, bij voorbeeld “Renewable materials” om ervoor te zorgen dat de termen alleen naast elkaar voorkomen.

Browse via Termen voor onderwerp om te zien welke termen voorkomen, deze te selecteren en te combineren. Bijvoorbeeld Hydrogen production OR Hydrogen storage.

Klik in de resultatenlijst op het vergrootglas om snel de samenvatting te bekijken.
Sla via “share” boven resultatenlijst om je zoekvraag op te bewaren en opnieuw uit te voeren.

Klik na openen van het artikel in de rechterkolom op het icoon voor de permalink van het betreffende artikel om deze te delen.

Week 24

 • Databankinhoud uitgebreid in ProQuest: Criminologie wordt beter vertegenwoordigd!

Sinds kort is de inhoud in de ProQuest-databanken sterk uitgebreid, o.a. op het gebied van criminologie. Zo hebben wij nu toegang tot de fulltekst-databank Criminal Justice Database en daarnaast de bibliografische databank National Criminal Justice Reference Service . In beide kan je zoeken op onderwerpen zoals Criminologie, Drugsbestrijding, Kinderstrafrecht, Recht, Rechtshandhaving, Sociologie en Strafrecht. 

 

Er wordt veel aandacht besteedt in de media over het gebruik van geweld door politie tegen zwarte mensen. In dit onderzoek testen ze hypothesen over het verband tussen ras, gedrag van burgers, leeftijd en het gebruik van geweld door politie.

 

Attenderingen:

Door een (gratis) persoonlijk account te maken in ProQuest (My Research Account), zijn de volgende attenderingen mogelijk:

1. Nieuw gepubliceerde artikelen op een door jouw bepaald onderwerp. Hiervoor moet je eerst een zoekopdracht maken. Na het uitvoeren van een zoekopdracht, zie je aan de rechterkant een optie om een alert in te stellen:

ProQuest save alert

Als je op ‘Save search/alert’ klikt, krijg je de optie tussen Create alert (e-mail) of Create RSS feed. Stel je voorkeuren in en klik op Create alert/feed.

2. Nieuwe uitgaven van de door jou gekozen tijdschriften. Zoek je gewenste tijdschrift op. Nu kan je kiezen tussen e-mailalert of RSS feed:

ProQuest create alert

Stel je voorkeuren in en klik op Create alert/feed.

 

Week 23

 • Coronavirus : financiële regelingen voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is er voor ondernemende Nederlanders die werken aan een duurzame en economisch sterke samenleving. De RVO subsidiewijzer geeft een actueel overzicht van de tegemoetkomingen voor MKB-bedrijven. Binnenkort gaat de regeling Tegemoetkoming Voor vaste Lasten mkb (TVL) open. De RVO gaat deze regeling uitvoeren. Voor een compleet overzicht van de overheidsnoodmaatregelen kun je hier terecht.

Week 22

 • Blijf up-to-date over jeugdzorg m.b.v. DigiBibJeugd.

DigiBib.Jeugd is een digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines. De databank bevat landelijke beleidsrapporten, onderzoeken en adviezen tot concrete projecten, protocollen en instructies. Je kunt er bijvoorbeeld het document Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus? Bijvoorbeeld als zij erg jong of angstig zijn raadplegen.

Week 21

 • Boomportaal : Nieuwe databank met heel veel e-books

Boomportaal is een digitale bibliotheek van de uitgeverijen Boom Amsterdam en Boom Den Haag met ruim 2.400 e-books over vrijwel alle onderwerpsgebieden, plus 54 e-journals op de vakgebieden recht, bestuur en beleid, maatschappij, gezondheidszorg, HRM, communicatie en talen.

Wil je weten welke titels aangeboden worden? Klik hier voor de Boomportaal e-books en verfijn op auteur of trefwoord voor een specifieke titel of onderwerp.

Of ga naar de A-Z lijst databanken voor de volledige Boomportaal collectie (e-books en e-journals).

 

 • Publicatie niet aanwezig in onze (digitale) bibliotheek? Dien dan een aanvraag in via Interbibliothecair Leenverkeer (IBL)

De bibliotheek van De Haagse Hogeschool biedt studenten en medewerkers de mogelijkheid om boeken en tijdschriftartikelen die niet in onze (digitale) collectie aanwezig zijn, aan te vragen bij een andere bibliotheek in Nederland via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL). Voor elke aanvraag vul je een apart formulier in. Je ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.

Voor studenten zijn hier wel enige kosten aan verbonden, voor medewerkers van de Haagse Hogeschool niet. De levertijd van een boek is meestal ca. een week, een artikel wordt vaak al binnen enkele dagen digitaal geleverd.

Voordat je een aanvraag voor IBL indient, is het handig om eerst met behulp van Google Scholar te controleren of wij, via onze databanken, toegang hebben tot het fulltekst artikel. Dit is in Google Scholar te herkennen aan de linkresolver Find it @H/Library.

Als je thuis zoekt via Google Scholar, dien je eerst een instelling aan te passen om de linkresolver te zien. Dat doe je als volgt:

Google Scholar uitklapmenu linksboven -> Instellingen -> Bibliotheeklinks -> vinkje bij De Haagse Hogeschool – Find it @ H/Library -> Opslaan

 

Week 19

 • Ontdek de toegevoegde Politics-collecties binnen de ProQuest-databanken

Sinds kort zijn de ProQuest databanken sterk uitgebreid - ook op de onderwerpen met betrekking tot politiek.

 

Zo hebben wij nu toegang tot de fulltekst-databank Political Science Database. Daarnaast kan je PAIS index, Policy File Index en Worldwide Political Science Abstracts doorzoeken voor bibliografische gegevens.

De onderwerpen die je in deze databanken terug vindt zijn: Bestuur en overheidsmanagement, energiebeleid, (internationale) bestuurskunde, internationale politiek, internationale relaties,  overheidsbeleid en -administratie, politieke wetenschappen, vergelijkende politicologie en arbeidsomstandigheden.

 

Je kunt zoeken in één database, maar je kunt ervoor kiezen om in meerdere ProQuest-databanken tegelijk te zoeken. En er is ook een overzicht van welke tijdschriften in bv. Political Science Database ontsloten worden, die je naar interesse kunt selecteren.

 

Dit is bv. een artikel in de Political Science Database over vergelijkend politiek beleid n.a.v. epidemieën zoals Zika, Ebola of SARS.

 

Week 18

 • Springer Protocols: onmisbaar voor laboratoriumonderzoek

De protocollen in de databank Springer Protocols zijn handleidingen voor het verantwoord uitvoeren van biochemische, moleculair biologische en biomedische laboratorium experimenten. Een protocol bevat ook een lijst van benodigde materialen (chemicaliën, apparatuur, software etc.), literatuurverwijzingen en soms notities en tips om problemen op te lossen. De protocollen zijn ook opgenomen in SpringerLink.

Als je zoekt op coronavirus, zijn er meer dan 160 coronavirus protocollen en methoden beschikbaar.

Dit overzicht geeft 8 protocollen aan gericht op diagnose van het coronavirus.

 • Directory of Open Access Journals : Al veel Open Access-artikelen over COVID-19

In Directory of Open Access Journals (DOAJ) vind je een grote collectie peer-reviewed OA-tijdschriften, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Je kan filteren of zoeken op onderwerp. Ook kan je op CC-licentie of op uitgever zoeken, heel handig als jij zelf Open Access wilt publiceren.

Er zijn al veel artikelen over COVID-19 als Open Access beschikbaar via DOAJ.

 

Week 17

 • De bibliotheekcatalogus : Meer dan zoeken naar een boek!
  In de catalogus van de bibliotheek van De Haagse Hogeschool kun je zoeken naar boeken, tijdschrifttitels, cd’s of dvd’s. Hierbij zie je de beschikbaarheid, op welke locatie het boek beschikbaar is  en waar het boek in de kast te vinden is. Wil je weten welke titels vanuit de zoekresultaten op één van de vestigingen beschikbaar is, verfijn dan de resultaten door een vestiging te selecteren. Verfijnen kan ook op materiaalsoort, bijvoorbeeld e-book of verplichte literatuur.
  Ook een deel van de e-book- en e-journalcollecties is zijn te vinden en direct toegankelijk via de catalogus.
  Bijvoorbeeld: Wat is onderzoek van Nel Verhoeven. Is het fysieke boek beschikbaar of hebben de e-book versie? Wil je naar een titel verwijzen kopieer dan de permalink.
  Wat vind je nog meer in de catalogus?
  Elke week worden er nieuwe boeken of e-books aan de collectie toegevoegd. Ga hiervoor naar de tab Aanwinsten. De boekenlijsten per opleiding en van voorgaande jaren staan op de tab Boekenlijsten.
  Verlengen van geleende materialen kan ook via catalogus open hiervoor de tab Lenergegevens.  
 • IntechOpen: Peer-reviewed Open Access e-books over wetenschap, technologie en geneeskunde

De Engelstalige databank IntechOpen biedt toegang tot 4700 wetenschappelijke Open Access e-books op het gebied van onderzoek in de wetenschap, technologie en geneeskunde. De onderwerpsgebieden zijn natuurwetenschappen, techniek & technologie, biowetenschappen, gezondheidswetenschappen, sociale wetenschappen & geesteswetenschappen.

Met name de natuurwetenschappen, techniek en technologie zijn ruim vertegenwoordigd.

Meer weten over bijvoorbeeld robotics? Of over drones? IntechOpen biedt toegang tot veel peer-reviewed, wetenschappelijke e-books, die full-tekst beschikbaar zijn.

Week 16

 • United Nations Digital Library : Allerlei publicaties en informatie van de VN

De United National Digital Library (UNDL) is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Dag Hammarskjöld Library en het United Nations Office at Geneva Library en biedt een ‘single point of access’ naar zowel historische als hedendaagse informatie van de Verenigde Naties, zoals VN rapporten, VN kaarten, VN stemdata en VN toespraken. De interface is in 6 talen (geen Nederlands) beschikbaar en de inhoud is ook meertalig. De content wordt dagelijks geüpdatet (niet tijdens de COVID-19 crisis).

 

Welke functies zijn er?

 • Uitgebreide zoekhandleiding
 • Geavanceerd browsen
 • Linked data tussen gerelateerde documenten
 • Filteren op VN organen of document type
 • Eenvoudige en geavanceerde zoekmogelijkheden
 • Personalisatie (zoekacties bewaren, alerts instellen)

Je kan je eigen alert instellen voor bijvoorbeeld het stemmen in de General Assembly on Human rights advancement.

 

 • Databank Sociale Vraagstukken: Ook voor als je op zoek bent naar Nederlandstalige achtergrondartikelen over de Corona-crisis

Ben je op zoek naar interessante artikelen op sociaal-maatschappelijk,  ethisch, economisch en gezondheidsgebied in een vrij toegankelijke Nederlandstalige databank? Kijk dan eens in de databank  Sociale Vraagstukken.

Dit is een databank met artikelen en discussiestukken van diverse (wetenschappelijke) auteurs. De artikelen zijn gerubriceerd in ca. 70 ‘vraagstukken’ en 50 thematische ‘dossiers’ over maatschappelijke kwesties in Nederland. Onlangs is daar een nieuw uitgebreid en interessant ‘dossier’ aan toegevoegd over de Corona-crisis.

 • A-Z lijst e-journals

Op zoek naar een specifiek e-journal? Deze vind je eenvoudig in ons overzicht over e-journals waarin al onze e-journals zijn verzameld in de A-Z lijst met e-journals. Je kan zoeken op tijdschrifttitel, ISSN of het onderwerp van het tijdschrift, maar bijvoorbeeld niet op artikelen of auteurs.

 

Populaire e-journals zijn Harvard Business Review en Foreign Affairs, maar ook Nederlandse kranten zijn hier te vinden, bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad, Trouw, De Volkskrant en NRC.next.

Week 15

 • Omgeving in de praktijk: alle belangrijke wetten en regels voor de bouw

De vernieuwde databank Omgeving in de praktijk geeft antwoord op alle vragen omtrent de huidige en nieuwe bouwregelgeving. Nieuws, wetgeving en jurisprudentie, praktijkvoorbeelden en commentaren omtrent de Omgevingswet, het Bouwbesluit en de Wet Kwaliteitsborging. Omgeving in de praktijk biedt:

 • Bouwregelgeving in woord en beeld (bestaande en nieuwe bouwregelgeving)
 • Koppeling met alle wetten, toelichting en commentaren
 • Praktijkinformatie veiligheid van gebouwen
 • Veelgestelde vragen over het Bouwbesluit en de nieuwe Omgevingswet

Wil je weten hoe de Omgevingswet werkt of welke wetten opgaan in de Omgevingswet? Of wil je weten wat de gevolgen zijn van klimaatverandering? je vindt de antwoorden in Omgeving in de praktijk.  

Week 13

 • Van Dale Onlinewoordenboeken : Altijd een up-to-date woordenboek bij de hand  

Van Dale Onlinewoordenboeken bevat complete en up-to-date woordenboeken Dikke van Dale Nederlands, Synoniemen, woordenboeken Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Zweeds, handboek Nederlands, handboek Engels, Spellinghulp Nederlands, Oxford English. Alle bronnen worden gelijktijdig doorzocht. Met extra informatie, thematische overzichten, taaltips en landeninformatie.

Geen dure papieren ouderwetse woordenboeken meer in je kast, maar de nieuwste up-to-date versies altijd online beschikbaar. Met voorbeelden, synoniemen en meerdere betekenissen van een woord. 

 • BoomPortaal : Daar is ie dan eindelijk!  

Met heel veel plezier kunnen wij nu BoomPortaal voor onze studenten en medewerkers aanbieden.  

In BoomPortaal kan je zowel boeken als tijdschriften vinden. De boeken betreffen vrijwel alle onderwerpsgebieden, zo ook bijna alle rechtsgebieden, de tijdschriften gaan over recht, bestuur & beleid, maatschappij, gezondheidszorg, HRM en communicatie & talen.  

Boeken downloaden is niet mogelijk, printen kan per paragraaf. E-journals kunnen wel gedownload worden en je kan gebruik maken van e-mailattendering of RSS om op de hoogte te blijven. 

 

Voor bijna alle boeken geldt dat er maar één gebruiker tegelijk kan lezen, voor de tijdschriften zijn er geen beperkingen voor het aantal gebruikers.  

 

Via de ‘Direct naar’-link is een overzicht over de updates per rechtsgebied te vinden. De verschillende updates zitten allemaal onder redactie van specialisten binnen de betreffende rechtsgebied. 

 

Beschikbaar zowel op on- als off-campus.  

 • CBS Statline : data over de Nederlandse economie en samenleving

Statline is de databank van het CBS en bevat cijfers over de Nederlandse economie en samenleving. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, de informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar voor iedereen. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan en belang bij om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. 

Wat zijn de cijfers over de internationale handel? Wat waren de cijfers betreffende de uitvoer van diensten naar China? Deze tabel geeft de data weer van het jaar 2019. Uit deze tabel kun je selecties samenstellen, op je beeldscherm presenteren, afdrukken en downloaden in diverse formaten. Ook is het mogelijk om de data grafisch weer te geven. Zie ook de handleidingen ter ondersteuning voor optimaal gebruik van Statline. 

Week 12

NEN Connect: toegang tot alle in Nederland aanvaarde NEN normen

In een NEN norm staat beschreven welke afspraken er zijn, of aan welke specificaties of criteria een product, dienst of methode moet voldoen. NEN staat voor Nederlandse Norm.

Via NEN Connect heb je toegang tot de volledige normencollectie van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NNI). Je kunt in de databank zoeken op normnummer of binnen de samenvattingen van alle normen. Voor de HHs zijn alle normen die in Nederland aanvaard zijn full tekst beschikbaar.

De meeste normen betreffen technische onderwerpen maar er zijn normen voor vrijwel alle vakgebieden, van brandveiligheid van gebouwen tot informatiebeveiliging in de gezondheidszorg.

Bekende normen zijn NEN-EN-ISO 9000 (voor kwaliteitsmanagementsystemen) en NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties).

Taylor & Francis : What does “crisis” education look like?

 

Dit is een interessante artikel met de titel  What does “crisis” education look like?

van de databank Taylor&Francis. Voor welke uitdagingen staan wij als wij onze kinderen, als toekomstige burgers en leiders, willen voorbereiden op een wereld die van de ene naar de andere crisis springt?

 

De databank Taylor&Francis bevat artikelen met onderwerpen zoals bedrijfsinformatie, economie, HRM, marketing, verkoop, bestuur, militaire inlichtingen, terrorisme en vrede- & veiligheidsstudies. Niet de hele collectie is beschikbaar, maar als je een vinkje zet bij ‘only show what I have access to’, zie jij alleen wat beschikbaar is.

Als jij een account aanmaakt, kan jij ook up-to-date blijven door een alert in te stellen.

 

Beschikbaar zowel op on- als off-campus.

Week 11

Bibliotheek Sportcampus Zuiderpark : Boeken over tal aan onderwerpen, in relatie tot sport

Misschien is het niet iedereen bekend, maar op de Sportcampus Zuiderpark is een kleine vestiging van de bibliotheek van de Haagse Hogeschool, speciaal gericht op de opleidingen die daar gehuisvest zijn. Dit zijn De HALO, Sportkunde en International Sport Management (ISPM).

De boekencollectie bestaat uit boeken op algemene vakgebieden zoals onderzoek, management, marketing en psychologie, maar ook boeken over didactiek, opvoeding, onderwijs, vooral lichamelijke opvoeding, en anatomie en fysiologie.

Daarnaast is er een uitgebreid aanbod met boeken over onderwerpen die een relatie hebben met sport, zoals sportwetgeving, sportsponsoring, sportmarketing, sportmanagement en sportcoaching.

In de bibliotheekcatalogus vind je ook de boeken die op de Sportcampus staan.

Ook is er uiteraard een uitgebreide collectie boeken over de verschillende sporten, zoals alle balsporten, atletiek, racketsporten, vechtsporten en tevens biografieën over beroemde sporters.

Een gedeelte van de collectie is Engelstalig, met name voor de opleiding ISPM. Er is ook een kleine collectie tijdschriften die relevant zijn voor de genoemde opleidingen, maar veel informatie op sportgebied is ook te vinden in databases als SportDiscus en SportBusiness Professional.

De boeken zijn uiteraard ook te leen voor studenten, docenten en medewerkers van andere vestigingen van de Haagse Hogeschool, en kunnen evt. aangevraagd worden bij de helpdesk in de bibliotheek op de hoofdvestiging. Men kan natuurlijk ook zelf langskomen op de Sportcampus Zuiderpark.

20180508_133626_1525783245236_resizedSC Zuiderpark2

 

INVERT: Index van Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriftliteratuur

INVERT neemt in principe de beschrijvingen op van alle artikelen die in de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften verschijnen. Ook de mededelingenbladen van alle landelijke Nederlandse en Vlaamse verpleegkundige beroepsverenigingen worden in de databank opgenomen. Uit een aantal tijdschriften dat niet aan deze criteria beantwoordt, maar waarin regelmatig verpleegkundige bijdragen verschijnen, worden de expliciet verpleegkundige artikelen geselecteerd. Zoek je bijvoorbeeld informatie over kwalificatieniveaus, de Wet BIG of over beroepsprofielen raadpleeg dan INVERT. Check de A-Z lijst E-journals voor de full-tekst beschikbaarheid van artikelen. 

Week 9


A-Z lijst e-journals

 

Op zoek naar een specifiek e-journal? Vind het dan eenvoudig in ons overzicht over e-journals waarin al onze e-journals zijn verzameld. Je kan zoeken op tijdschrifttitel, ISSN of het onderwerp van het tijdschrift, maar niet op artikelen of auteurs.

 

Populaire e-journals zijn Harvard Business Review en Foreign Affairs, maar ook Nederlandse kranten zijn hier te vinden, bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad, Trouw, De Volkskrant en NRC.next.

 

Vernieuwde versie van Pubmed

Pubmed wordt vernieuwd en is alvast beschikbaar op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

FAQ’s en handleidingen over de nieuwe Pubmed zijn te vinden op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/help/

Voorlopig blijft de oude versie ook nog beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

De precieze datum van de definitieve overgang van de oude naar de nieuwe Pubmed is nog niet bekend. Zodra deze bekend is zullen wij dit bekend maken.

N.B. In de nieuwe versie van Pubmed is het nog niet mogelijk om full tekst artikelen op te vragen via Find it @ H/Library.

Week 8

SpringerMaterials: de betrouwbare materialen database

Informatie over eigenschappen en gebruik van fysische en chemische materialen. Je kunt zoeken op o.a. elementaire samenstelling of chemische structuur. Interactieve grafieken, dynamische datatabellen en fasediagrammen met export opties. Materialen en eigenschappen kunnen worden vergeleken. Vooral relevant voor instellingen met een onderzoeksfocus op materiaalkunde, fysica, chemie en engineering; en bedrijven op het gebied van bulk- en fijnchemische productie, petroleum en petrochemie, halfgeleiders en elektronische materialen, optische metalen, keramiek, polymeersynthese en -verwerking, en materialen voor brandstoffen en energietoepassingen. Als je bijvoorbeeld naar ethanol (alcohol) zoekt kun je o.a. de 3D interactieve molecuulstructuur bekijken.

Week 7

CINAHL, internationale databank over verpleegkunde en aanverwante (para)medische vakgebieden

Wereldwijd zijn er ernstige zorgen over het coronavirus. De WHO en andere gezondheidszorgorganisaties zijn druk bezig om de bron van de besmetting te achterhalen en er worden internationale maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

In de databank CINAHL staan (achtergrond) artikelen over het coronavirus.

Op onderstaande link staat een voorbeeld van een zoekactie naar full-tekst artikelen over dit virus.

Coronavirus OR Coronavirus Infections

 

GWWkosten.nl: kostengegevens op het gebied van grond-, weg- en waterbouw                                                              

GWWkosten.nl bevat actuele, complete en onderbouwde kostengegevens voor het ramen, calculeren of het maken van een MJO-begroting voor kleinschalige en seriematige woning- en utiliteitsbouwprojecten, maar ook onderbouwde installatiekosten op bouwdeelniveau en op STABU-bestekpostniveau. 

Toets offertes, ontwerpen en projecten op haalbaarheid, vergelijk materialen en prijzen. Maak razendsnel een raming, calculatie of MJO-begroting dankzij handige tools die op elkaar aansluiten. Maak gebruik van ruim 500 referentieprojecten om binnen enkele minuten de investeringskosten van een project te achterhalen. De gegevens worden gepresenteerd in de vorm van een tabel, meestal met een illustratie of foto.

Bekijk via GWWkosten o.a. wat de materiaalprijzen voor het aanbrengen van een damwand zijn of wat de uurtarieven zijn voor elektrotechnisch werk.

Week 6

Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) : databank met modelverordeningen en jurisprudentie

 

Op zoek naar een specifieke modelverordening of juist alle modelverordeningen binnen een categorie? Je kan ze vinden in de Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) en ook kan je per gemeente zoeken in  verordeningen. KDER wordt beheerd door de VNG en Sdu en geeft handreikingen bij het opstellen van ruim honderd, veel voorkomende verordeningen. Behalve de volledige tekst van de verordeningen, vind je ook toelichtingen, metadata en Jurisprudentie voor Gemeenten (JG).

 

Met een persoonlijk account kan je in Mijn kennisbank je eigen favorieten verzamelen en notities maken in de tekst in KDER.

In Dossiers is informatie verzameld over actuele onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld meer lezen over de AVG en de invoering van de jeugdwet.

 

Beschikbaar zowel on- en off-campus.

 

OpenAIR is van de betere muziekfestivals, OpenAIRE is de naam van een grote Europese academische repository-verzameling!

Ben je op zoek naar betrouwbare Europese wetenschappelijke publicaties, onderzoeksdatasets, informatie over (en filters op!) Europese onderzoeksprojecten en –financiers. Zoek dan in OpenAIRE.

Het is een enorme verzameling (22 miljoen publicaties en 800.000 datasets) van 12.000 onderzoeksrepositories op alle wetenschapsgebieden. Het Nederlandse NARCIS is daar een onderdeel van. Het is bedoeld om het open science beleid van de Europese Commissie in allerlei opzichten te ondersteunen.

Via deze link heb je zowel ON-Campus-toegang als thuis toegang.

Let op: laat je niet afschrikken als soms iets toch “closed access” is! Als je klikt op de DOI (= Digital Object Identifier) van bv. een artikel zou je toch zomaar bij het volledige artikel uit kunnen komen doordat we als Hogeschoolbibliotheek steeds meer databank-abonnementen hebben, waar je dan automatisch naar toe wordt gelinkt!

Zo blijkt bijv. een “closed” artikel ‘Climbing the ladder or falling from grace? A threat-opportunity framework of the effects of norm violations on social rank’ (UvA), alsnog fulltekst beschikbaar te komen via één klik op de DOI

Bezoek je van buiten de hogeschool OpenAIRE zet dan voor de DOI ons EZproxy voorvoegsel:  https://ezproxy.hhs.nl/login?url= Dat resulteert dus in deze link.

Week 5

Op zoek naar actuele informatie over (digitaal) toetsen?

 

Hieronder staat een selectie van bronnen die toegankelijk zijn via de digitale bibliotheek:


[*] De HHS heeft een abonnement afgesloten t/m 10 gebruikers. Gelijktijdig kunnen dan 10 gebruikers binnen het netwerk gebruik maken om uitgaven of artikelen van een titel kosteloos te downloaden. Wanneer zich een 11e gebruiker op hetzelfde moment meldt zal hij/zij een melding krijgen dat het aantal gebruikers is overschreden en hij/zij op een later moment zal moeten terugkomen om content gratis te kunnen downloaden.

Boek of artikel niet in de HHs bibliotheek? Check WorldCat waar het wel aanwezig is!

Met WorldCat.org kun je zien welke dichtstbijzijnde bibliotheek het boek of artikel in de collectie heeft. Vervolgens vraag je het item aan via het HHs IBL formulier om het item bij de HHs bibliotheek hoofdvestiging op te halen. Worldcat.org is een wereldcatalogus waarin niet alleen boeken of artikelen te vinden zijn op jouw locatie, maar over de hele wereld. Ook handig in gebruik tijdens stage in het buitenland.

Zie bv. welke bibliotheek naast de HHs de verplichte literatuur “wat is onderzoek” van Nel Verhoeven in de collectie heeft.

Nieuw: databank SDGO ondersteunt duurzame ontwikkeling

De Sustainable Development Goals Online is een nieuwe databank van uitgeverij Taylor & Francis. Het is een interdisciplinaire digitale collectie rondom de 17 SDG's, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid te bestrijden en de planeet te beschermen. Meer dan 13.000 zorgvuldig geselecteerde hoofdstukken uit e-books, 1.300 tijdschriftartikelen en meer dan 250 presentaties, video's, case studies, lesgidsen en lesplannen. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt geleid door een internationale adviesraad van academici, praktijkmensen, beleidsmakers en functionarissen in de tertiaire sector, de overheid en NGO's. Zie ook de introductie, de flyer en de content list

Een voorbeeld is het hoofdstuk “Solidarity and Security in the EU Discourse on Aid” door Iliana Olivié en Aitor Pérez uit het book “Aid Power and Politics”. Dit gaat over de toegenomen nadruk op veiligheidsaspecten bij het verlenen van (ontwikkelings)hulp door Europa.

Week 4

Beeld en Geluid op School : Lector Leukfeldt over cybercrime in Eenvandaag

De databank Beeld en Geluid op School biedt toegang tot duizenden uren video en audio voor het  onderwijs, een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt o.a. actuele nieuwsprogramma’s en documentaires terugkijken van de Nederlandse publieke omroep.

Ook is het mogelijk om fragmenten te ‘knippen’ uit een programma en deze fragmenten te gebruiken in een les, of een dossier over een bepaald onderwerp aan te leggen.

Op donderdag 16 januari 2020 was lector Cybersecurity in het mkb Rutger Leukfeldt in Eenvandaag als specialist aan het woord over het momenteel zeer actuele onderwerp cybercrime.

Lector Rutger Leukfeldt over cybercrime in Eenvandaag 16-1-2020

Log in met SURFconext om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies van Beeld en Geluid op School.

ALURVS.nl : Databank voor de Aluminium en de Roestvast Staal branche

ALURVS bevat de twee gescheiden kennisbanken. Eén over aluminium en één over roestvast staal met honderden studies, onderzoeksrapporten en verhandelingen over deze materialen. Antwoorden op vragen betreffende legeringstypen, bewerking, behandeling, toepassingsmogelijkheden, voordelen en beperkingen van de materialen.

ALURVS biedt tevens online toegang tot het online magazine ALURVS.nl. Beide kennisbanken bevatten ook een bedrijvenregister op onderwerp en vakgebied.

Wat is in ALURVS te vinden over aluminium kozijnen.
Of over de eigenschappen van roestvast staal.

Week 3

Emerald Insight wenst u een happy duurzaam 2020!

Vanwege de 50e Earth Day dit jaar, geeft Emerald Insight  tot eind januari gratis toegang tot artikelen over duurzaamheid. Lees hier de 7 tips met literatuurlijst.

Emerald Insight is een databank met toegang ongeveer 310 Emerald e-journals van hoge kwaliteit op vele vakgebieden. De meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel.

Week 2

De internationale bedrijfs- en industrie-informatiedatabank MarketLine Advantage vernieuwd en uitgebreid

De internationale databank MarketLine Advantage biedt actuele en accurate informatie over bedrijven, industrieën, landen en steden. De informatie over bedrijven en industrieën is beschikbaar in profielen, rapporten en case studies. De bedrijfsinformatie bevat SWOT analyses. Daarnaast vind je er trend- en risicorapporten, nieuws en informatie over financiële deals.

Met de nieuwe interface die eerder dit jaar is gelanceerd heeft de databank er nieuwe functies bijgekregen. De innovatieve Tableau-interface presenteert gegevens in flexibele grafieken en tabellen die kunnen worden geëxporteerd. Zo kun je bijvoorbeeld via Country Statistics (onder Databases) aangeven van welke regio of landen je het werkloosheidspercentage (of een andere macro-economische indicator) wilt zien. De gegevens worden dan weergegeven in een kaart- en tabelvorm. En daarbij krijg je ook de grafiek met de voorspelling van de werkloosheid per regio. Naast deze eigen grafieken en tabellen kunnen gebruikers ook hun eigen rapporten samenstellen via de Company Report Generator (onder Databases).

Door de uitbreiding is er ook toegang tot nieuwe content. De informatie over bedrijven, industrieën, landen en steden is verwerkt in overzichtelijke Chartbooks (onder Analysis). Je kan bijvoorbeeld Amsterdam vergelijken met andere Europese steden in de Top 50 Europe City Chartbook. Naast trend- en risicorapporten zijn er nu ook Value and Supply Chain Analysis (via Industry Analysis onder Analysis). Daarin kun je bijvoorbeeld lezen dat er behoefte is aan tyfoonklare turbinetechnologie of dat je voor wat betreft online retail moet kijken naar de speelgoedgigant Toys ‘R’ Us . Tenslotte is er de nieuwe influencer tool (onder Databases) waarbij je de top 100 van influencers kunt samenstellen per sector op basis van hun Twittergedrag. Evan Kirstel leidt bijvoorbeeld de RetailTech lijst.

Thesaurus Zorg en Welzijn : Lijst met zoektermen op sociaal gebied

Ben je op zoek naar artikelen of boeken op sociaal gebied in catalogi en databanken maar je vind niet de goede artikelen of te weinig of juist teveel? Gebruik de Thesaurus Zorg en Welzijn! Ga via deze link naar de HHs-ON Campus-toegang en tik in het zoekscherm je zoekterm in, bv. wijkteams.

Dit is een lijst met termen op sociaal gebied die in relatie tot elkaar worden weergegeven. Zo kun je op andere termen komen die je zelf nog niet bedacht hebt maar die wel met je onderwerp te maken hebben. Ze kunnen algemener of juist specifieker zijn, maar het kunnen ook (min of meer) synoniemen zijn.

Als je vervolgens met die termen gaat zoeken opent je literatuuronderzoek zich ineens helemaal en vind je ook die publicaties die je eerst niet kon vinden!

NB. OFF-campus werkt de toegang momenteel niet. Wordt binnenkort opgelost!

 

Week 51

Upgrade van Academic Search Complete naar Academic Search Ultimate : Nog meer inhoud!

De bibliotheek heeft een upgrade aangeschaft van de multidisciplinaire database Academic Search Complete, nl. Academic Search Ultimate. De inhoud van deze upgrade is nog uitgebreider dan de eerdere versie.

 • 5,479 actieve, full-text, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften
 • 4,792 actieve, full-text, peer-reviewed, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften
 • 2,767 actieve, full-text, peer-reviewed, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften zonder embargo
 • 3,108 actieve, full-text, niet-open access wetenschappelijke tijdschiften, geïndexeerd in Web of Science of Scopus

Academic Search Ultimate bevat meer dan 77.000 video's van de Associated Press. Deze verzameling video's van 's werelds toonaangevende persbureau, die maandelijks wordt bijgewerkt, bevat beeldmateriaal van 1930 tot heden. De video’s verschijnen in de resultatenlijst, het is helaas nog niet mogelijk apart op video’s te zoeken.

De onderwerpen in Academic Search Ultimate lopen uiteen van astronomie, antropologie, biomedicine, engineering, gezondheid, sport, recht en geletterdheid tot wiskunde, farmacologie, vrouwenstudies, zoölogie en nog veel meer.

Blijf up-to-date over jeugdzorg m.b.v. de databank DigiBibJeugd

DigiBib.Jeugd is een digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines. Bevat landelijke beleidsrapporten, onderzoeken en adviezen tot concrete projecten, protocollen en instructies. Je kan er bijvoorbeeld het laatste Rapport over toezicht jeugdbescherming en jeugdreclassering raadplegen.

Finance & ControlBase : een database met artikelen over financieel management en administratie

Meer weten over het accountantsberoep? Over de verschuiving van de rol van financial controller naar business controller? Of bijv. over de transparantie van corporate governance? Informatie hierover vind je in de Finance & ControlBase  Deze databank bevat toonaangevende artikelen op het gebied van financieel management en administratie. Ook artikelen over de relatie met maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzaamheid en fraudebestrijding vind je hierin terug.

Week 50

 • Probeer BrowZine, onze voorziening voor e-journals

De bibliotheek biedt toegang tot haar wetenschappelijke tijdschriften via BrowZine.

BrowZine is een app waarmee je in tijdschriften kunt browsen, lezen en volgen in een mooie visuele display.

Met Browzine kan je bladeren in de belangrijkste tijdschriften op onderwerp, een overzicht van de inhoudsopgaven opvragen en fulltext artikelen downloaden. Je kan de artikelen opslaan en exporteren. En de referenties kunnen geëxporteerd worden naar bij voorbeeld RefWorks or Zotero.

Blijf up-to-date met My Bookshelf: Maak je eigen persoonlijke boekenplank met titels die je wil volgen en waarvan je notificaties/alerts wil ontvangen als er nieuwe artikelen gepubliceerd worden.

Je hebt toegang tot Browzine via verschillende apparaten, bv. via je iOS of Android apparaat en ook op je desktop on- en off-campus.

Neem vandaag een kijkje! Ga of naar browzine.com of download de app via Apple App Store, Google Play Store of Amazone App Store.

Neem contact op met de bibliotheek voor meer informatie: bibliotheek@hhs.nl

 • O’Reilly Safari: Uitbreiding met video tutorials en learning paths

Vernieuwde platform O'Reilly Safari specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. O’Reilly Safari is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

Video content en tutorials (6,000)

Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.

Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studiesbekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data

Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

Al het materiaal uit O’Reilly Safari is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

Een greep uit de collectie:

Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

Voor meer leescomfort download de app

Week 49

 • Nexis Uni : Verbeterde opvolger van LexisNexis Academic

Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten, zoals bronnen en nieuws per discipline, het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten en het plaatsen van aantekeningen bij artikelen. Ook kun je het originele krantartikel opvragen (met foto's).

Week 48

 • Medline : Internationale databank met gezaghebbende medische informatie

Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Wil je artikelen lezen over het voorkomen van antibioticaresistentie? Raadpleeg dan Medline, een medische databank van de National Library of Medicine (USA). Deze databank bevat artikelen uit 5400 internationale, biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is fulltekst opgenomen.

Als je systematisch wilt zoeken, denk dan goed na over de juiste trefwoorden. Een medische trefwoordenlijst (MESH, klik op “MESH 2019” in de blauwe balk bovenaan in MEDLINE) kan hierbij helpen. Dan zie je dat het juiste Engelstalige trefwoord voor antibiotica, “Anti-Bacterial Agents” is. 

Het juiste trefwoord voor resistentie is “Drug resistance, bacterial”. Op onderstaande link staat een voorbeeld van zoekactie naar fulltekst artikelen over de preventie van antibioticaresistentie die zijn verschenen vanaf januari 2018:

Prevention Anti-Bacterial Agents

Week 47

 • CC Search: Zoekinstrument van Creative Commons met meer dan 300 miljoen afbeeldingen

CC Search kan niet in Internet Explorer gebruikt worden, wel in Firefox en Edge!

CC Search is een zoekinstrument van Creative Commons waarmee meer dan 300 miljoen afbeeldingen doorzocht kunnen worden.  Zo kan bv. gezocht worden in de collecties van een aantal musea en in Flickr. Ook kan er kan gefilterd worden op soort licentie. Er is een CC Search Syntax Guide, voor hulp bij het zoeken.

CC controleert nu nog niet of de beelden correct zijn gelicentieerd of dat de informatie juist of volledig is, dus controleer de licentiestatus en de attribuut-informatie voordat u de inhoud gebruikt.

Zoek je bv. met de zoekterm ‘Nachtwacht’ in de collectie van het Rijksmuseum, dan vind je de volgende resultaten Nachtwacht in collectie Rijksmuseum.

 • The Case Centre: Lesgeven via cases uit de praktijk

In The Case Centre vind je een groot aantal cases op het gebied van bedrijfskunde, marketing en management van universiteiten en business schools wereldwijd. De casestudies gaan over reële situaties die de studenten confronteren met een dilemma of een onzekere uitkomst. Vaak horen er bij een case relevante documenten, audiovisuele items en zorgvuldig ontworpen docentaantekeningen. Bij interesse in docentenexemplaren of het gebruik van de cases in het onderwijs kan contact opgenomen worden met de bibliotheek.

Een voorbeeld van een vaker gebruikte case is "Google in China". In januari 2010 dreigde Google in een publieke verklaring dat het zou stoppen met het censureren van de zoekresultaten op de website google.cn, zoals vereist door de Chinese autoriteiten. Moet Google China verlaten? Of een compromis met de Chinese regering proberen te sluiten? Hoe moet een multinationaal bedrijf reageren wanneer zijn kernwaarden in strijd zijn met het beleid van de overheid van het gastland? Wat zijn de uitdagingen in de relatie tussen bedrijfsleven en overheid in een opkomende economie? Hoe kunnen de reacties van verschillende belanghebbenden in een crisis worden beoordeeld? En kunnen er scenario's worden ontwikkeld met betrekking tot de oplossing van de crisis?

Week 46

 • Neem een kijkje in UN iLibrary – de online bibliotheek van de Verenigde Naties

In UN iLibrary, de online Bibliotheek van de Verenigde Naties, kan je boeken, (jaar-)rapporten en statistieken vinden die gepubliceerd zijn door de VN (of een van haar fondsen). Naast het zoeken kan je ook browsen op thema en/of land, bijvoorbeeld Mensenrechten en vluchtelingen in Algerije.

De inhoud is beschikbaar in verschillende formaten – PDF en READ – om het lezen op mobiele apparaten, delen op sociale media en het integreren in bijvoorbeeld rapporten te vergemakkelijken.

Er zijn twee toegangsmodellen: toegang tot alle READ-documenten of toegang tot alle formaten.

In UN iLibrary vindt u publicaties over alle onderwerpen waar de Verenigde Naties bij betrokken zijn.

Geïnteresseerd in statistieken over duurzame markten? Neem een kijkje in “The state of sustainable markets 2018 : statistics and emerging trends”

 • Project MUSE : Open Access Books

Project MUSE is een Engelstalige wetenschappelijke, multidisciplinaire database van full-text e-journals en e-books van meer dan 200 toonaangevende universitaire uitgevers en wetenschappelijke verenigingen, gericht op sociale wetenschappen. Er zijn ongeveer 1.750 open access e-books en 5 e-journals. Het is mogelijk om te printen en te downloaden en de e-books kunnen ongelimiteerd gelijktijdig gelezen worden. Als je een account aanmaakt is het o.a. mogelijk om alerts in te stellen. Het is mogelijk om in MUSE te zoeken via een browser. Doe je bijvoorbeeld onderzoek naar duurzaamheid, en zoek je op deze term in MUSE dan krijg je een resultatenlijst met wetenschappelijke e-books en artikelen uit de e-journals. 24/7 en full-text beschikbaar.

 • CROW Kennisbank: informatie op het gebied van infrastructuur, verkeer en vervoer en openbare ruimte

In de online kennisbank van CROW vind je vele digitale uitgaven op het gebied van infrastructuur, verkeer en vervoer en openbare ruimte. Je kunt via de inhoudsopgave de Kennisbank raadplegen of via (uitgebreid) zoeken een zoekopdracht uitvoeren. Enkele handige instructievideo’s helpen je bij het gebruik van de CROW Kennisbank.

Binnen uitgebreid zoeken kunt u ook zoeken op publicatietitel en publicatienummer.  CROW Kennisbank is verdeeld in verschillende kennismodules, elke module bevat alle beschikbare kennis over een bepaald onderwerp.

Met een eigen account kun je een dossier aanmaken waarin je je favorieten, notities en zoekopdrachten kunt opslaan en delen.

Via de kennisbank heb je o.a. toegang tot het “Handboek wegontwerp” en vind je er alle feiten over de elektrische fiets.

 • Op zoek naar wetenschappelijke artikelen op het gebied van de sociale- en gedragswetenschappen? Probeer Sociological Abstracts eens!

Sociological Abstracts is een van de vele prima wetenschappelijke databases van ProQuest op sociaal-/psychologisch gebied. In de basis is het een zgn. “bibliografische” database (vandaar “Abstracts”) maar je vindt er steeds meer de volledige artikelen in. Prima inhoud en zoekfunctionaliteiten (filters!). Je vindt hem in het A-Z databanken-overzicht van de bibliotheek.

Ben je bv. benieuwd hoe jongeren op zoek gaan naar (psychologisch) hulp? Probeer: “help seeking behavior” AND adolescents in één zoekveld. Dat zou ruim 300 resultaten op kunnen leveren.

Via de filters “peer-reviewed” en 2010-2019 kom je uit op bijna 140 resultaten.

Is een artikel niet full-tekst? Klik dan op “Find a Copy”. Deze tool gaat dan in onze andere databanken op zoek naar het volledige artikel.

Je kunt je zoekactie overigens in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) ProQuest-databanken op sociologisch- en educatief gebied via de optie “Change databases” en dan vink je aan “Social Sciences Premium Collection” én “Exclude duplicate documents” (via ‘Result page options’ onderaan, als je terug bent op de zoekpagina). Door deze laatste actie voorkom je dat hetzelfde artikel meerdere keren in je resultaten voorkomt.

Met dezelfde filters als hierboven bij Sociological Abstracts kom je nu uit op ruim 700 resultaten.

Week 45

 • Teacher Reference Center (TRC): databank met 280 populaire tijdschriften over onderwijs

Teacher Reference Center (TRC) bevat o.a. informatie over de volgende vakgebieden: levenslang leren, lopend pedagogisch onderzoek, curriculumontwikkeling, informatievaardigheden, onderwijsadministratie, educatie voor docenten, onderwijstechnologie en media.  Er zijn full-text artikelen en abstracts uit 280 peer-reviewed tijdschriften opgenomen.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over duurzame ontwikkeling in het onderwijs? Raadpleeg dan het Framework Higher education in the sustainable development goals.

 • Hein Online International Core : databank met tijdschriften en belangrijke publicaties van de Verenigde Naties

Deze databank werkt het best met Firefox.

Via Hein Online International Core krijg je o.a. toegang tot meer dan 2.700 rechten (gerelateerde) tijdschriften, meer dan duizend rechtenpublicaties en grondwetten van alle landen, de meest inhoudsrijke databank op het gebied van traktaten, VN-documenten, jurisprudentie en een schat aan informatie over internationaal recht.

Bij het registreren, kan jij bookmarks en TOC-alerts maken, en zoekacties bewaren in MyHein.

In 2000 heeft de VN Resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid aangenomen. Wil jij meer lezen over hoe dit vredesprocessen hebben beïnvloedt? Klik dan op deze link (link werkt niet met Internet Explorer).

Week 44

 • Klimapedia: kennisbank voor bouwfysica, binnenmilieu, installaties en duurzaamheid

Klimapedia bevat les- en kennismateriaal van technische universiteiten, technische hogescholen en vakgerichte cursussen. Docenten en cursusleiders kunnen hier hun dictaten, presentaties, toetsen, oefeningen en achtergrondinformatie delen en beschikbaar stellen voor collega’s, studenten en andere geïnteresseerden. Zo heb je onder andere toegang tot het Energievademecum en alle modules van Klimaatinstallaties. Integratie van gebouw en installaties. Deze kun je volledig bekijken.

Week 43

 • Taylor & Francis Online uitgebreid met Business, Management & Economics e-journals
  De databank Taylor & Francis Online is uitgebreid met de Business, Management & Economics collectie. Deze collectie geeft full tekst toegang tot high-impact onderzoek gepubliceerd in invloedrijke tijdschriften die zich richten op onderwerpen als accounting, bedrijfsgeschiedenis, economie, financiën, human resources, marketing en public management. Zowel actuele onderwerpen als het historische perspectief op onderwerpen komen aan bod. En thema’s worden vanuit verschillende invalshoeken behandeld. Zo kun je in het e-journal Emerging Markets Finance and Trade vernemen wat de economische impact is van de handelsoorlog tussen China en de VS. Lees je in de Business History over de strategische en structurele reacties op internationale dynamiek in de open Nederlandse economie en wordt in de Journal of Business-to-Business Marketing de merkpersoonlijkheidsdimensies van business-to-business-bedrijven onder de loep genomen. En dit zijn maar een paar voorbeelden van specifieke onderwerpen uit de meer dan 120 e-journals in deze collectie. 
 • XpertHR: praktische HRM informatie
  In XpertHR vind je actuele, praktische informatie over alle aspecten van het vakgebied van human resources. Thematische indeling: in dienst treden, arbeidsvoorwaarden, in dienst zijn, organisatie en strategie, uit dienst gaan en de Wet arbeidsmarkt in balans. Praktijkcases die over deze thema’s gaan worden aangevuld met up-to-date gegevens. Met onderwerpen als personeelsplanning, vitaliteit, het voeren van gesprekken, grensoverschrijdend werken, stappenplannen en checklists. Tevens Nederlandse en Europese arbeidsvoorwaarden (cao's, OR) in combinatie met juridische informatie.

  Ook is een wetgevingskalender opgenomen met de complete tekst van het wetsvoorstel, wat de vorderingen zijn, uitleg van de inhoud en de betekenis voor de praktijk.

Week 42

 • OECD iLibrary : Online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development

OECD iLibrary is de Online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). De Library biedt toegang tot e-books, journal issues en statistische databanken op diverse vakgebieden, zoals Economie, Wetenschap en techniek, Landbouw en voedsel, Werkgelegenheid, Energie, Omgeving , Onderwijs, Sociale wetenschappen, Migratie, Gezondheid.

Wil je meer bv. weten over de wijze waarop het overheidsbeleid de sectorale productiviteit en duurzaamheid van de voedsel- landbouwsector kan verbeteren? Lees dan het rapport: Innovation, Productivity and Sustainability in Food and Agriculture, uit oktober 2019 door de OECD.

De OECD iLibrary biedt ook toegang tot statistieken. De OECD iLibrary bevat content die is vrijgegeven door de OESO, IEA (het Internationaal Energieagentschap), NEA (het Agentschap voor Kernenergie), het Ontwikkelingscentrum van de OESO, PISA (Programme for International Student Assessment) en ITF (International Transport Forum).

 

 • LISTA: databank over kennis– en informatiemanagement

In de database LISTA vind je samenvattingen uit 440 tijdschriften op het gebied van kennismanagement, informatiemanagement, internettechnologie, etc.

Voorbeelden van enkele zoekacties zijn: Hoe houden amateur hardlopers hun personal health information management (PHIM) in de gaten? Interessante materie over het bijhouden van activiteitentechnologie op het gebied van sportkunde en human computer interaction.

Wat zijn de recente gebruikerservaringen over Amazon Alexa lees het in de samenvatting “Talk to me: Exploring user interactions with the Amazon Alexa”. Of hoe gaan Nederlandse gezinnen om met de negatieve effecten door het gebruik van internet dit onderzoek is in oktober 2019 gepubliceerd door de universiteit van Twente.  Om te bekijken of het artikel fulltext aanwezig is in de overige databanken van de HHS gebruik dan Findit@H/Library in Google Scholar.

Week 41

 • Nieuwe databank: Political Science Complete

Political Science Complete is een van onze nieuwe databanken. Het is een full-text onderzoeksdatabank over politieke onderwerpen met een wereldwijde focus, waaronder internationale betrekkingen, politieke theorie en vergelijkende politiek.

De inhoud omvat bijna 700 full-text tijdschriften, 330 full-text naslagwerken en monografieën, 48.000 full text conferentie papers, waaronder die van de International Political Science Association, en een vakinhoudelijke thesaurus van meer dan 28.000 termen.

Je kan bijvoorbeeld artikelen vinden over mogelijke gevolgen van Brexit  op de diplomatiek van VK in de VN. UK diplomacy at the UN after Brexit: Challenges and Opportunities

Week 40

 • Beeld en Geluid op School : Auteursrechtvrij video- en audiomateriaal gebruiken voor onderwijs

De databank Beeld en Geluid op School biedt toegang tot duizenden uren video en audio, een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De fragmenten en programma’s zijn auteursrechtvrij te gebruiken in presentatie, lessen, etc. Log in met SURFconext om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies van Beeld en Geluid op school. Je kunt o.a. montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen. Het materiaal kan kosteloos worden aangevraagd via het tabblad Bestellen.

Een actueel voorbeeld van een zoekactie is het probleem van het tekort aan passend onderwijs voor kinderen die in het huidige onderwijs niet tot hun recht komen of op hun plaats zijn. Als je zoekt op ‘passend onderwijs’ in de zoekbalk, krijg je een lange lijst met zoekresultaten. Klik op een resultaat om het programma of fragment te bekijken, bv. De Monitor - Passend onderwijs.

Deze lijst kun je verder filteren met het tabje ‘Toon filters’.

 

 • Vakbase: betrouwbaar antwoord op kennisintensieve vraagstukken

Deze portal van Vakmedianet is vooral van belang voor de toegang tot e-journals en een aantal online publicaties op het gebied van HRM, Medezeggenschap, Arbeidsomstandigheden, Facility, Managementondersteuning en Bouw & Installatie. Klik op een bron om de inhoudsopgave te bekijken en toegang te krijgen tot de volledige tekst. Of gebruik de zoekfunctie om Vakbase integraal te doorzoeken.  Bijvoorbeeld met de zoekvraag: adaptief contracteren, vind je een recent artikel in Facto Magazine, nr. 5 2019 over dit onderwerp. Daarin worden praktijkervaringen er inzichten beschreven met deze manier van facilitair aanbesteden.

 

 • Up-to-Date, databank met actuele klinische informatie

De Engelstalige databank Up-to-Date bevat actuele klinische informatie voor het geven van snelle antwoorden op klinische vragen in praktijksituaties. Actuele informatie over meer dan 6.000 geneesmiddelen en potentieel gevaarlijke interacties. Informatie over recente medische ontwikkelingen en bevat over meer dan 1.500 onderwerpen basisinformatie m.b.t. patiëntenvoorlichting. Voor toegang is het nodig om on-campus te registreren met een zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Om het account actief te houden dient men één keer in de 90 dagen binnen de hogeschool in te loggen.

Bij “Drug Interactions” kan je opzoeken of je bepaalde voedingsmiddelen kan blijven gebruiken als je bepaalde medicijnen moet slikken. Bijvoorbeeld kan je groene thee blijven drinken als je het cholesterolverlagend medicijn Simvastatin slikt?

Up-to-Date bevat ook calculators over o.a. lichaamsgewicht en om bijvoorbeeld te berekenen hoe hoog de kans is dat iemand een cardiovasculaire aandoening krijgt.

Week 28

 • Espacenet : Toegang tot ruim 100 miljoen octrooipublicaties uit meer dan 90 landen

In de databank Espacenet vindt u een groot deel van de wereldwijde octrooidocumenten, ruim 90 miljoen uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Ook vindt u er de namen van uitvinders en bedrijven die zich daarmee bezighouden. Espacenet wordt beschikbaar gesteld door de Europese Octrooi Organisatie (EOO) via het Europees Octroooibureau (EOB) en de nationale bureaus van de lidstaten.

Espacenet heeft een geavanceerde zoekmachine. Gezocht kan worden op zoektermen, classificatiecode, publicatie- of aanvraagnummer of datum. Maar ook op uitvinder of aanvrager. Kijk voor meer zoektips in de handleiding.

Wil je weten weten welke octrooien de TU Delft aagevraagd heeft?
'technical university delft' or 'tu delft' en databank Worldwide (incl. Nederland)

Of wil je weten welke alleen in Nederland zijn aangevraagd?

'technical university delft' or 'tu delft' en databank NL-Nederlandse Octrooipublicaties.

 

 • Social Services Abstracts : Internationale databank over maatschappelijk werk en welzijn

Ben je op zoek naar wetenschappelijke artikelen over multiprobleem(gezinnen), specifiek in een Nederlandse situatie? En je schrikt niet van de Engelse taal? Dan kun je ook eens kijken naar “Social Services Abstracts” van Proquest.

Zoek dan bv. op: multiproblem* OR "multiple problems" in alle velden  (“Anywhere”). Ga daarna verfijnen (via de opties links in het scherm) op “Location”: Netherlands. Dan zijn 6 artikelen het resultaat.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) Proquest-databanken op sociologisch en educatief gebied. Dit kan via de optie “Change databases” (op de donkergroene balk bovenin). Vervolgens vink je aan “Social Sciences Premium Collection” ->  “Use selected databases”.

In het daarop volgende zoekscherm klik je op de optie “Result page options” ->  “Exclude duplicate documents” -> “Search”.

Met dezelfde zoekactie en verfijning als hierboven kom je nu uit op 33 veelal fulltext artikelen.

 

Week 27

 • NDFR : Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht

Op de hoogte blijven van actuele, fiscale ontwikkelingen? Dan is NDFR de databank waar je moet zijn.

Wil je bijv. op de hoogte blijven van de Wetsvoorstellen over vliegbelasting? Via de tab wetsvoorstellen kun je de stand van zaken volgen.

Alle belangrijke fiscale wetten zijn beschikbaar in NDFR. Per belastingwet artikelsgewijs toegang tot de huidige en historische wetteksten, parlementaire geschiedenis, beleidsbesluiten, jurisprudentie, literatuur en diepgaande commentaren. Om de actualiteit te bewaken wordt elk commentaar in NDFR vijfmaal per jaar integraal bijgewerkt.

Gebruik bij voorkeur de browser FireFox of Chrome 

Week 26

 • VideoArts : Databank met korte Engelstalige video's op het gebied van management en de werkomgeving

In de databank VideoArts vind je 133 korte humoristische videoclips op het gebied van management, leiderschap, communicatie en customer service. De Engelstalige clips bevatten sketches van 1-3 minuten tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ manager. De clips kunnen een goede aanvulling zijn op de theoretische lesstof over bovenstaande onderwerpen, en brengen op pakkende wijze herkenbare situaties op de werkvloer naar voren, waar we allemaal weleens mee te maken hebben of zullen krijgen.

De clips uit VideoArts kunnen auteursrechtvrij gebruikt worden binnen Blackboard en PowerPoint omgeving, en andere toepassingen binnen de Haagse Hogeschool.

Een herkenbaar voorbeeld over slecht nieuwsgesprekken is: Slecht nieuwsgesprekken

 • Medline : Internationale medische  databank van de National Library of Medicine (USA)

Volgens dit Nieuwsbericht van het RIVM hadden ruim 3,7 miljoen Nederlanders in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen (gastro-enterologische aandoeningen). Wil je artikelen lezen over het voorkomen van deze aandoeningen. Raadpleeg dan Medline dat is een gezaghebbende, internationale medische databank van de National Library of Medicine (USA) en bevat artikelen uit 5400 biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is full-tekst opgenomen.

Artikelen over de preventie van Gastro-enterologische aandoeningen

Week 24

 • ATLAS.ti onderzoeksoftware voor data analyse

Wat SPSS is voor cijfers is ATLAS.ti voor kwalitatieve data zoals artikelen, interviews, afbeeldingen en audio visuele materialen.  Creëer met ATLAS.ti overzicht van jouw onderzoeksdata en ontdek relevante verbanden. Beschikbaar op alle pc's binnen de HHS-campus en te downloaden op je eigen device. Klik hier voor meer informatie.

 • ESB: Inzicht in economie en beleid

Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

 • Databank Retriever verrijkt met de profielen en de bereikcijfers van print mediamerken en van de websites en apps van online mediamerken

Retriever Media Informatie BV is een samenwerking gestart met Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en met de Verenigde Internet Exploitanten Nederlands Online Bereik Onderzoek (VINEX/NOBO) om hun bereiksdata te ontsluiten via de databank Retriever. Dankzij deze partnerships krijgen gebruikers van de databank toegang tot de profielen en bereikcijfers van nieuwsmedia en magazines via NOM en toegang tot profielen en bereikcijfers van vele websites en apps van online mediamerken via VINEX/NOBO. Overzichtelijke grafieken geven eenvoudig inzicht in het bereik. De profielen van print (NOM) en online (VINEX/NOBO) kunnen ook worden vergeleken.

De profielen van de print mediamerken via NOM tonen geslacht, leeftijd en sociale klasse van de gebruikers van deze merken.

Voorbeeld titelprofiel Ouders van Nu uit Retriever:

De profielen van de online mediamerken via VINEX/NOBO tonen geslacht, leeftijd, sociale klasse en device gebruik van de bezoekers. Ook wordt per mediamerk het gemiddeld bereik per maand vermeld.

Voorbeeld titelprofiel Buienradar uit Retriever:

De bereiksdata helpen je bij het onderbouwen van je communicatieplan met kwalitatieve gegevens.

Bronnen: https://www.retriever.nl/medianieuws/bereiksonderzoek-van-nom-in-mediadatabase-retriever/ en https://www.retriever.nl/medianieuws/persbericht-mediadatabase-retriever-verrijkt-met-online-bereiksdata-uit-nobo/

Week 23

 • Psychology and Behavioral Science Collection : databank voor psychologie en gedragswetenschappen

Wil je meer weten over de relatie tussen pesten en zelfmoord door jongeren? En ben je op zoek naar artikelen hierover in peer-reviewed (beoordeeld door vakgenoten) tijdschriften? Dan kun je o.a. terecht in een van de  (internationale en Engelstalige) databanken van EBSCO: Psychology and Behavioral Science Collection (PBSC), de grootste internationale full text databank voor psychologie en gedragswetenschappen ter wereld, met volledige teksten van ongeveer 400 tijdschriften. Met deze PBSC-link zie je ook gelijk hoe je zoekacties kunt verbreden met synoniemen.

Je kunt je zoekactie ook eenvoudig uitbreiden met een van de andere databanken van EBSCO, bv. met de multidisciplinaire databank Academic Search Complete. Als je ook hier alleen de peer-reviewed tijdschriften wilt zien: deze link. Als je alleen geïnteresseerd bent in recente (bv. 2010-2019) en volledige artikelen (“full tekst”): dan kom je hier op uit.

 • Education Resource Information Center (ERIC) : Databank met informatie op educatief gebied

ERIC, the Education Resource Information Center, geeft toegang tot literatuur en bronnen op het gebied van onderwijs. ERIC bevat meer dan 1,3 miljoen records en links tot meer dan 323,000 full-text documenten die terug gaan tot 1966.

Wil je tijdens je lessen aandacht besteden aan de Sustainable Development Goals (SDG)? In ERIC kan je hierover ook informatie vinden: Artikelen over SDG

 

Week 22 

 • SportBusiness Professional : databank op het gebied van sport, management en organisatie

SportBusiness Professional (voorheen SportBusiness International) is een Engelstalige website met nieuws en informatie op het gebied van sport, business, marketing, management en organisatie van internationale sportevenementen. Als abonnee heb je toegang tot exclusieve rapporten, casestudies, analyses en onderzoeken. Je kunt informatie selecteren op sport, geografische gegevens, sector en sportorganisatie.

Ben je bv. op zoek naar informatie over de Invictus Games die in mei 2020 in en rond de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag worden georganiseerd, vul dan in de zoekbalk (vergrootglas rechts) “Invictus Games” in en je ziet in het lijstje van artikelen dat over dit over dit onderwerp verschijnt, ook een artikel over de Invictus Games in Den Haag in 2020: Invictus Games heads to The Hague in 2020.

 • Legal Intelligence: Databank met Nederlandse wet- en regelgeving

De databank Legal Intelligence bevat Nederlandse wet- en regelgeving, rechtspraak, kamerstukken (inclusief parlementaire geschiedenis) en juridische wetenschappelijke literatuur, bv. commentaar op wetsartikelen of op jurisprudentie. Sinds kort zijn ook Ars Aequi Maandblad en Ars Aequi KwartaalSignaal opgenomen als bron.

 

Overige opties: attendering per e-mail of via de persoonlijke pagina; dossiers aanleggen, beheren en delen; aantekeningen toevoegen aan documenten en (gedeelde) dossiers. De iPad en Windows apps bieden behalve eenvoudig zoeken ook functies voor bladeren, attenderen en dossiers.

 

Wil je bv. weten of een smaak ook auteursrechtelijk beschermd kan zijn? Lees meer hierover in een artikel in Ars Aequi Maandblad: "Geen auteursrecht op smaak"

Week 21 

 • Nieuw: Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl

  De databanken Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl voor Bouwkunde en Civiele techniek zijn vanaf nu onbeperkt toegankelijk voor studenten en medewerkers. Ze bieden actuele, onafhankelijke en onderbouwde kostengegevens die gebruikt kunnen worden voor snelle en betrouwbare kostenramingen, calculaties of MJO-begrotingen. Door het vergelijken van materialen en prijzen kunnen offertes, ontwerpen en projecten op haalbaarheid worden getoetst. Met ruim 500 referentieprojecten. Bijvoorbeeld de renovatie van Zorgcentrum De Grevelingen te 's-Hertogenbosch.

 • CC Search : Afbeeldingen vinden

  Hou rekening met de Auteurswet

  Ben je als student op zoek naar afbeeldingen voor je rapport of scriptie? Of wil je als docent de stof illustreren aan de hand van een afbeelding in je presentatie of syllabus? Dat kan, je moet echter wel rekening houden met de Auteurswet. Deze wet schrijft voor dat als je gebruik maakt van andermans werk je de maker van het werk om toestemming moet vragen en een billijke vergoeding moet betalen. De wet kent uitzonderingen op deze regel en binnen die uitzonderingen is de toestemming en vergoeding voor veel afbeeldingen al geregeld. Voor gebruik die buiten deze uitzonderingen vallen kun je gebruik maken van afbeeldingen met een creative commons licentie die zijn te vinden via CC Search

  Citaatrecht en onderwijsuitzondering

  Als student maak je gebruik van het citaatrecht. Je kunt dan iedere afbeelding, bijvoorbeeld een schema of illustratie uit een boek of artikel, gebruiken. Je moet wel aan bronvermelding doen.
  Als docent maak je gebruik van de onderwijsuitzondering. Via de readerregeling heeft De Haagse Hogeschool al toestemming verkregen en een billijke vergoeding betaald. Je mag maximum 25 afbeeldingen gebruiken in je presentatie of syllabus, waarvan tot 5 afbeeldingen van dezelfde maker. Bronvermelding is verplicht.

  CC Search

  Je mag echter geen gebruik maken van het citaatrecht of de onderwijsuitzondering wanneer de afbeelding puur ter versiering dient. Denk aan bijvoorbeeld een afbeelding op de cover van je rapport of scriptie als student en een opvrolijkplaatje of cartoon voor in je presentatie als docent. Voor dit gebruik van afbeeldingen heb je altijd toestemming van de maker nodig. Veel makers geven deze toestemming op voorhand, via een creative commons licentie. Gebruik de zoekmachine CC Search om deze afbeeldingen te vinden. De zoekmachine doorzoekt meer dan 300 miljoen afbeeldingen.

  Meer info op de pagina Beeld en Geluiden de pagina Auteursrecht en Plagiaat.

Week 20  

 • Emerald Insight: een wereldwijde uitgever die onderzoek en praktijk aan elkaar koppelt

  Internationale en multidisciplinaire databank die e-journals bevat op vrijwel alle studiegebieden. Biedt toegang tot de volledige Emerald collectie met ongeveer 310 e-journals. De meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel.  Wil je meer weten over Verslaggeving in de Accountancy? Kies dan bijv. het tijdschrift: Journal of Financial Reporting and Accounting.
  Daarnaast biedt Emerald Insight (gedeeltelijk) toegang tot cases die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Voornamelijk peer reviewed case studies van internationale business schools.

   

 • LISA: databank over kennis- en informatiemanagement

  Wat zijn de intrinsieke drijfveren van onderzoekers om hun onderzoek te delen op ResearchGate (open access)? Onder 206 Research Gate gebruikers zijn 18 factoren onderzocht.  Via de databank LISA vind je samenvattingen uit 440 tijdschriften op het gebied van kennismanagement, informatiemanagement, internettechnologie etc.

Week 18  

 • Regional Business News: Wat zegt de VS en CA pers? 

Wat zegt de Amerikaanse en Canadese zakelijke pers over het in april jongstleden uitgekomen rapport over de VS Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016? Dat lees  je via de databank Regional Business News. Bevat nieuwsberichten en artikelen van ongeveer 100 regionale zakelijke tijdschriften, vakbladen en kranten van de Verenigde Staten en Canada uit zowel stedelijke als landelijke gebieden. Van toonaangevende uitgevers waaronder The Washington Post en PR Newswire US tot regionale uitgaven als de New Hampshire Business Review en de South Carolina Lawyers Weekly. Ook radio- en televisienieuwsafschriften en nieuwsbrieven zijn opgenomen.  

 • Westlaw UK : Wet- en regelgeving uit de Anglo-amerikaanse jurisdictie  

Westlaw UK biedt toegang tot de verzamelde wet- en regelgeving uit de Anglo-Amerikaanse jurisdictie, aangevuld met communautaire regelgeving, ontleend aan EUR-Lex en de beide Journals C en L, en Europese jurisprudentie, b.v. van het Europese Hof van Justitie. Daarnaast vind je er analytische commentaren door Engelstalige juristen en fulltext artikelen en duizenden abstracts afkomstig uit toonaangevende juridische vaktijdschriften. Zoek je bv. de Children Act uit 1989, die vind je hier Children Act 1989.

  Week 17

  • Communication & Mass Media Complete : op het gebied van communicatie en massamedia

  De Communication & Mass Media Complete (CMMC) is een wetenschappelijke databank op het gebied van communicatie en massamedia. In deze databank vind je artikelen uit ruim 820 internationale tijdschriften vanaf 1915, waarvan ca. 450 tijdschriften fulltext worden aangeboden. Het is een EBSCO –databank met een een overzichtelijke zoekpagina met veel filtermogelijkheden. Zoek je bv. informatie over het gebruik van Facebook en de acculturatie door Chinese professionals in de Westerse landen? Dan vind je dit vast een interessant artikel: Facebook Use and Acculturation: The Case of Overseas Chinese Professionals in Western Countries

   

  • Greenfile : Databank met informatie over menselijke invloed op het milieu

  De databank Greenfile bevat informatie over alle aspecten van de menselijke invloed op het milieu. De collectie omvat wetenschappelijke, overheids- en publiekspublicaties en biedt indexen en abstracts van meer dan 384.000 artikelen en toegang tot de volledige tekst van ruim 4700 artikelen. Is een artikel niet fulltext beschikbaar, check m.b.v. de tool Find it@H/Library of het artikel in een van onze andere databanken fulltext beschikbaar is.

  Wil je meer weten over de vervuiling van onze oceanen door plastic? Gebruik de zoekterm: plastic pollution in the ocean

  Maak een account aan om alerts in te stellen. Dan ontvang je per mail alle nieuwe artikelen over een bepaald onderwerp of nieuwe edities van een tijdschrift. 

  Publicatie of artikel delen of gebruiken tijdens de les? Open het artikel dan vind je in de rechter kolom de permalink naar het betreffende artikel. 

   Week 16 

   • Dieetbehandelingsrichtlijnen: standaardprocessen door diëtisten te doorlopen bij dieetbehandeling

   Dieetbehandelingsrichtlijnen zijn primair bedoeld als ondersteuning van het werk van de diëtist.

   De richtlijnen beschrijven de standaardprocessen die diëtisten dienen te doorlopen bij iedere dieetbehandeling. De redactie hanteert bij de totstandkoming van de richtlijnen zo veel mogelijk het principe van evidence based handelen en sluit aan de bij de criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) zijn ontwikkeld. Naast diëtistische gegevens is er ook algemene informatie opgenomen over aandoeningen, bijvoorbeeld relevant medicijngebruik en complicaties bij Leveraandoeningen.

   • Navigator : digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites

   Navigator doorzoekt een groot gedeelte van het digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites. Integraal zijn opgenomen: Asser-serie, Groene-serie en Tekst-en-Commentaar. Daarnaast veel extra’s, bijvoorbeeld financiële rekenmodellen (onder ‘tools’) en Modellen voor de rechtspraktijk en Richtlijnen voor de jaarverslaggeving (onder ‘naslagwerken’).

   Wat valt onder de onderwijsvrijstelling van btw? En wat niet? Wil je meer weten over dit thema, neem dan een kijkje hier Onderwijsvrijstelling vrijgesteld van btw of toch belast? (log eerst in op navigator.nl onder ‘inloggen via WO/HBO’). Of kies één van de andere thema’s onder Fiscaal, Juridisch of Overheid.

   In Navigator vind je ook de fulltext-uitgaves van een aantal tijdschriften, o.a. Nederlandse Juristenblad en Nederlandse Jurisprudentie. Voor de tijdschriften is er de mogelijkheid om alerts in te stellen voor nieuwe uitgaven. Daarnaast vind je ook de Lexplicatie-serie, die wet- en regelgeving becommentarieerd. Ook Europese en internationale regelingen die van belang zijn, zijn hierin opgenomen.


   Week 15

   • H Library App : 24/7 toegang tot de bibliotheek van de HHS
   • Download de H Library app op je telefoon en maak 24/7 gebruik van de diensten van de bibliotheek!

    Maak gebruik van de H Library app met je hogeschoolaccount:

    • je leengegevens bekijken
    • je boeken verlengen
    • de bibliotheekcatalogus raadplegen
    • pushberichten instellen: om een herinnering te ontvangen dat de uitleentermijn van je geleende boeken bijna verstreken is. Dit voorkomt onnodige boetes!

    In de app vind je ook de contactgegevens van de verschillende bibliotheeklocaties en een link naar de bibliotheekwebsite. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

   • Economische Statistische Berichten ESB: Inzicht in economie en beleid
   • Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

    Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

    In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

   Week 14

   • Science Direct : de Elsevier Science tijdschriftencollectie

   Science Direct biedt online toegang tot de Elsevier Science tijdschriftencollectie, deze bevat ruim 4000 tijdschrifttitels. Over economie, gezondheidszorg, management, communicatie, onderwijs, computerwetenschap, techniek etc. De artikelen zijn vanaf 1995  full tekst beschikbaar. De full tekst toegang, deels open access wordt aangegeven met een groen blokje (ruim 3000 titels).

   Let op! E-books vallen niet onder de huidige licentie.

   Maak een account:

   • om allerts in te stellen
   • een lijst van favoriete tijdschriften op te stellen
   • aanbevelingen te ontvangen o.b.v. jouw zoekgeschiedenis

   Browse door de titellijst  per domein (Physical Sciences and Engineering, Life Sciences, Health Sciences, Social Sciences and Humaties) of selecteer een domein.
   Bij voorbeeld alle Physical Science and Engineering titels (ruim 1200 tijdschrifttitels):
   Of subdomein, bij voorbeeld Elektrotechniek

   Of zoek op onderwerp. Bij voorbeeld ‘Cybercrime’.

   Of artikelen over ‘Energy Transition

   Sorteer titellijsten op relevantie of datum. Verfijn deze op o.a. jaar of artikel type. Download artikelen of exporteer de bibliografische gegevens naar Refworks.

   Artikel delen?

   Kopieer de URL van het artikel met als voorvoegsel  https://ezproxy.hhs.nl/login?url=

   • Web of Science

   Web of Science bevat bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. De huidige licentie is voor de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld naar het onderwerp sustainability zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je bij een artikel zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar artikelen die later gepubliceerd zijn. Met Kopernio, een browser add-on voor Firefox, Chrome en Opera, kun je de full-text vinden. Zoals het artikel uit 2019: "A taxonomy of circular economy indicators" inclusief een Excel tool om de juiste CE indicatoren te selecteren. Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Verder is er ook toegang tot EndNote Online, een hulpmiddel voor het beheer van literatuurverwijzingen.

   Week 13

   • PubMed : internationale (bio)medische databank

   In PubMed, een gratis informatiebron van het National Center for Biotechnology Information (NCBI), staan meer dan 29 miljoen verwijzingen naar biomedische literatuur (Medline). Via de databankleverancier EBSCO is Medline ook toegankelijk. PubMed bevat echter meer referenties van voor 1965 en referenties uit de niet-medische wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, chemie en astrofysica.

   In Pubmed is het mogelijk om te zoeken met medische trefwoorden (MESH, medical subject headings). Stel je zoekt bijvoorbeeld artikelen over burnout of stress bij studenten, je kan dan de volgende MESH gebruiken:

   (“Burnout, Psychological” [mesh] OR “stress, Psychological” [mesh]) AND (students [mesh] OR “Education, Graduate” [mesh]) dat geeft de volgende resultaten met o.a. het artikel:

   Differential Effect of Level of Self-Regulation and Mindfulness Training on Coping Strategies Used by University Students

   • Communicatie Intelligence : vakkennisbank voor communicatieprofessionals

   Communicatie Intelligence bevat meer dan 2500 checklists, cases en artikelen op het gebied van communicatie. De databank bevat naast cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, ook (wetenschappelijke) artikelen en cijfers, en tevens modellen, stappenplannen en voorbeeldbriefings. De onderwerpen beslaan het gehele communicatiegebied: van interne communicatie tot contentmarketing, van merkenbeleid tot accountability en huisstijl. Ook vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn vertegenwoordigd.

   Wil je weten waarom mensen zich gedragen als kuddedieren en hoe daar in communicatie gebruik van kan worden gemaakt? In een whitepaper over Kuddegedrag lees je hier meer over.

   Of misschien vind je het leuk om te lezen wat de do’s en don’ts zijn bij het maken van een goede casevideo. Kijk dan eens hier Do's en don'ts van een goede casevideo's

   Week 12

   • SPORTDiscus : Internationale databank op het gebied van sport, gezondheid, lichamelijke opvoeding en vele andere sportgerelateerde onderwerpen

   Ook de laatste weken het nieuws gevolgd over schaatsers die astmamedicijnen voorgeschreven kregen, ook al hadden ze geen astmaverschijnselen? Zoek eens in de internationale databank  SPORTDiscus of er al eerder wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp zijn verschenen. In SPORTDiscus zijn artikelen opgenomen, veelal fulltekst, uit ruim 550 (wetenschappelijke) tijdschriften, over onderwerpen op o.a. sport(medisch) gebied, bewegingswetenschappen, coaching, training, revalidatie en lichamelijke opvoeding.  

   Als je zoekt op “asthma and treatment and sports and doping”vind je o.a. deze artikelen. Pharmaceutical treatment of asthma symptoms in elite athletes : doping or therapy? Of dit artikel Can asthma treatment in sports be doping? The effect of the rapid onset, long-acting inhaled beta-agonist formoterol upon endurance performance in healthy well-trained athletes

    

   • e-Book Collection van Ebsco: Vooral Engelstalige studieboeken van bekende uitgeverijen op alle onderwerpsgebieden

   De HHs bibliotheek biedt een groeiende, gevarieerde collectie wetenschappelijke EBSCO e-books aan. Alle belangrijke onderwerpsgebieden zijn vertegenwoordigd (o.a. economie, informatica, onderwijs, politiek, sociale wetenschappen, technologie en management). Het is een collectie voornamelijk Engelstalige boeken van gerenommeerde uitgevers als Springer, MacMillan, Pearson, Wiley en Routledge. Nu ook met Nederlandstalige (boekenlijst)boeken van Noordhoff.

   Neem eens een kijkje via de E-bookswebsite.

   De eBooks Collection van EBSCOhost  biedt een presentatie van highlights en titels per onderwerpsgebied.

   Als je ingelogd bent op het netwerk van de HHs kun je deze titels lezen of downloaden op je tablet of smartphone, op je laptop of computer of op je e-reader.

   • Open Dissertations : Meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten

   Ben je geïnteresseerd in kosmologie en zou je het proefschrift van Stephan Hawking uit 1966 wel een willen zien?

   Of ben je theoretisch verdiepen in Amerikaanse en Engelse dissertaties over blended learning in het Hoger onderwijs?

   In beide (en nog veel meer!) gevallen kun je dan terecht in de databank “Open Dissertations” van Ebsco waar de bibliotheek een abonnement op heeft. Het biedt toegang tot meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten. Met links naar de volledige tekst indien beschikbaar.

   Week 11

   'Tijdschrift voor marketing' en 'Communicatie magazine' zijn in 2018 opgegaan in het magazine 'Adformatie'. Dit magazine biedt naast de vertrouwde content uit de wereld van Adformatie vanaf nu dus ook content uit de vakgebieden marketing en communicatie. De content van de beide tijdschriften en bijbehorende websites is dus niet verdwenen, Alles wordt nu geïntegreerd aangeboden onder de naam 'Adformatie'. Dit omdat het vak van marketing, communicatie, media en creatie ingrijpend is veranderd. De vakgebieden raken steeds meer met elkaar vervlochten. De vragen ‘hoe merken zich gedragen’ en ‘hoe gedragsbeïnvloeding werkt’ worden vanuit verschillende invalshoeken tegelijkertijd beantwoord.

   Ook het archief is niet verdwenen. De bibliotheek heeft nog de papieren uitgaven van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie Magazine van 2013-2018, en nog steeds een abonnement op de papieren uitgave van Adformatie. De archieven van alle drie de tijdschriften zijn ook online te vinden, geïntegreerd via Printarchief Adformatie, Communicatie, Marketing. Dit printarchief is hiermee een omvangrijke digitale bron geworden. Geschikt voor onder andere pitches, desk- en accountresearch, marktonderzoek en concurrentieanalyse. De artikelen worden aangeboden in een eenvoudige opmaak, maar ze zijn ook te downloaden in de originele opmaak met foto's en afbeeldingen in pdf-vorm. Markeer alle tijdschriften om integraal te zoeken. Standaard wordt er gezocht op het afgelopen jaar. Aan te raden is om te kiezen voor een ruime Van/Tot periode om ook de oudere artikelen van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie magazine te vinden.

   Week 10

   • Management Executive Base : Artikelen over talentmanagement

   Management Executive Base bevat duizenden artikelen op het gebied van management, afkomstig uit diverse uitgaven van Vakmedianet. Hoewel een aantal uitgaven niet geactualiseerd wordt, zijn er toch interessante artikelen te vinden.

   Een voorbeeld: Croes, M., &  Oijen, J. van (2018). Talentmanagement in hbo-praktijkonderzoeken. Management & Organisatie, 2018 (2), 44-65. Hoe geven organisaties in de praktijk vorm aan Talent Management en welke praktische implicaties daaruit af te leiden? Daartoe zijn de resultaten vergeleken van hbo-praktijkonderzoeken rond het thema TM die studenten van de opleiding Human Resource Management en Management in Zorg van de Hogeschool Leiden hebben verricht.

   • Cochrane Library : Meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom?

   De Cochrane Library is de belangrijkste databank over Evidence-based Medicine Je kan hier o.a systematische overzichten vinden van de stand zaken van medisch-wetenschappelijk onderzoek, de zogenaamde systematic reviews. Deze reviews worden onderhouden door groepen zorgprofessionals met ieder hun eigen specialisatie (review groups), bijvoorbeeld Skin Review Group, Dementia and Cognitive Improvement Review Group and Movement Disorders Review Group, etc.

   Studeer je Huidtherapie of ben je Informatica-student en wil je meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom (huidkanker). Lees dan het systematische review van de Skin Review Group:

   Smartphone applications for triaging adults with skin lesions that are suspicious for melanoma

   Cochrane Clinical Answers (CCA’s) zijn goed leesbare, toegankelijke antwoorden gebaseerd op Cochrane reviews. Ze zijn toepasbaar in de praktijk en helpen te informeren bij besluiten. Elke CCA bevat een klinische vraag met een beknopt antwoord met data die afkomstig zijn uit de resultaten van Cochrane reviews.

   Week 9

   • LexisNexis Academic wordt Nexis Uni : presentatie van de verbeterde interface dinsdag 5 maart om 14:00 uur
    Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten:
    • bronnen en nieuws per discipline,
    • het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten,
    • het plaatsen van aantekeningen bij artikelen.
    Op dinsdag 5 maart van 14:00 uur – 15:30 uur is er een Nexis Uni presentatie door LexisNexis in de instructieruimte (OV1.88) van de bibliotheek. Iedereen is welkom, maar vol=vol.

    Let op: de oude interface LexisNexis Academic verdwijnt eind maart. En alle (perma)links in Nexis Uni zijn anders dan in Academic, houd hier rekening mee als je deze links hebt gebruikt in documenten/presentaties.
   • Marketing Intelligence: Databank voor marketingvraagstukken en praktijkcases
    De partyline van het 'Leave'-kamp, Dancing Queen May en de columns van Boris Johnson. Drie maal PR strategie, well executed. Benieuwd naar de in en outs van de Brexit als PR-case? Of wil je de psychologie achter kuddegedrag leren kennen? Of wat de kracht is van persona's? Of waar het succes van reputatiemanagement van af hangt?
    De Nederlandstalige databank Marketing Intelligence geeft antwoord. Je vindt er over belangrijke marketingvraagstukken onderzoek, tips en oplossingen, stappenplannen, praktijkcases, checklisten maar ook rekenmodellen en voorbeeldbriefingen. De onderwerpen beslaan het hele marketing- en communicatiegebied, van neuro- tot contentmarketing, van merkenbeleid tot conversie en accountability, van huisstijl tot data analytics, juridische vraagstukken, arbeidsmarktcommunicatie, maar ook persoonlijke vaardigheden. Zoek met je eigen trefwoord(en) of browse op onderwerp. De onafhankelijke redactie staat voor betrouwbare need-to-know informatie, zowel nationaal als internationaal.

    Marketing Intelligence is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals, studenten en docenten. Door het aanmaken van een account kun je interessante artikelen opslaan en er notities aan toevoegen. Op basis van bewaarde artikelen ontvang je suggesties van nieuwe en gerelateerde artikelen. Je kunt je tevens aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste trends en ontwikkelingen op marketinggebied.

   -

   O’Reilly Safari Books Online : Uitbreiding met video tutorials en learning paths

   19-02-2019
   Vernieuwde platform O'Reilly Safari Books Online (SBO) specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. SBO is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

   • Video content en tutorials (6,000)
   • Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.
   • Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studies,  bekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data
    • Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

   Al het materiaal uit Safari Books Online is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

   Een greep uit de collectie:

   Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

   Voor meer leescomfort download de SBO app

   Week 6

   • Journal Citation Reports : indicatie belang wetenschappelijke tijdschriften
    Voor onderzoekers is het van belang om in een “goed” wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De belangrijkste indicator daarvoor is de zgn. journal impact factor. Dit is een maat voor het gemiddeld aantal verwijzingen naar actuele artikelen in een wetenschappelijk tijdschrift.

    Helen Kopnina is parttime verbonden aan De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, en eerste auteur van het veel geciteerde artikel ”The ‘future of conservation’ debate: Defending ecocentrism and the Nature Needs Half movement”. Het is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift “Biological Conservation” met een vrij hoge impact factor van 4,661

    Journal Citation Reports
    geeft behalve Journal Impact Factors ook andere bibliometrische indicatoren van wetenschappelijk tijdschriften. Verder wordt gerelateerde informatie getoond zoals de belangrijkste artikelen, instituten en landen van de publicaties waarnaar verwezen wordt.
   • Picarta : toegang tot collecties van Nederlandse bibliothekenGebruik Picarta om te zien in welke bibliotheek in Nederland een boek beschikbaar is. Ben je op zoek naar het boek ‘Wat is onderzoek’ van Nel Verhoeven en is het boek uitgeleend of de juiste druk niet aanwezig in de collectie? Kijk in Picarta of dit boek beschikbaar is bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Picarta is een centrale catalogus waarin collecties van Nederlandse bibliotheken zijn ogenomen, waaronder die van alle hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Het bevat bibliografische gegevens, inhoudsopgaven van tijdschriften en verwijzingen naar full text en webpagina's.
   • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten
    De open access publicaties van De HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

    Maar wist je dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens De HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.

    En wist je dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

    Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.

   Week 5

   • DOAB: Wetenschappelijke e-books
    DOAB, Directory of Open Access Books, biedt toegang tot full tekst, vrij toegankelijke, wetenschappelijke boeken en bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden.

    Wil je bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid? Wil je weten hoe bedrijven kunnen zorgen dat ze op een duurzame manier bijdragen aan een veranderende maatschappij? Lees dan het e-book: Sustainable Business Models

   Week 4

   • BRISwarenhuis : Wijzigingen Regeling Bouwbesluit per 1 januari 2019
    De Regeling Bouwbesluit 2012 is gewijzigd per 1 januari 2019. Het gaat om nieuwe én al in 2017 aangekondigde wijzigingen, bekijk de Regeling Bouwbesluit 2012.

    BRISwarenhuis bevat de gehele bouwregelgeving. We hebben een beperkte licentie op relevante documenten zoals wetten, besluiten en regelingen, normbladen, jurisprudentie, brochures, e.d. Deze zijn gedigitaliseerd en met elkaar gelinkt. Om gebruik te maken van BRISwarenhuis moet je een profiel aanmaken (ook te gebruiken voor SBRCURnet en ISSO-Kennisbank). Sla je wachtwoord op in Simultaan zoeken: klik naast je gebruikersnaam op Wachtwoorden bronnen.

   Week 3

   • Bouwformatie : Bouwsector negeert veiligheidsregels
    “De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.” Lees het volledige artikel in Bouwformatie.

    Bouwformatie
    is een multimediale bouwcommunity van Archidat en Bouwformatie, onafhankelijke aanbieders van kwalitatief hoogwaardige informatie voor professionals in de bouw. Toegang tot bouw-, GWW-, installatiekosten, bouwdetails, nieuws, columns en achtergronden. Gericht op de gehele bouwkolom, van de ontwikkeling van gebouwen tot het beheer en onderhoud daarvan.
   • Bookboon: Jouw toekomst, van droom naar realiteit
    Veel mensen dromen ervan ooit een eigen bedrijf te beginnen. Maar waarom blijven dromen?
    In Bookboon vind je veel e-books over ondernemerschap, time management, presenteren, solliciteren en natuurlijk het starten van een eigen bedrijf. Begin nu en lees het e-book “Ondernemen voor beginners” (wel eerst registreren).

   Week 2

   • Brittannica Image Quest: Rechtenvrije afbeeldingen nodig over kinderarbeid in Azië?
    In de Engelstalige beelddatabank Brittannica Image Quest vind je meer dan 2,5 miljoen afbeeldingen (foto’s, tekeningen, cliparts, etc.) in hoge kwaliteit, veilig en vrij van auteursrechten, die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.
    Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen over kinderarbeid in fabrieken in Azië, dan kan je de resultaten filteren op de vorm en op collectie waar ze uit komen. Je kunt de afbeeldingen downloaden, printen, opslaan in je eigen map en direct e-mailen.

   Week 50

   • FactoMedia-base: Inzet technologie belangrijkste trend binnen facility management
    FactoMedia-base
    is een kennisdatabank op het gebied van facility management en inkoop, beveiliging, schoonmaak, technisch onderhoud, archief- en informatiebeheer. Volgens het artikel “Technologie met de menselijke maat: Een onderzoek naar technologie en hospitality” door Chantal Pieterse en Fanny Nagelmaeker is de inzet van technologie op dit moment de belangrijkste trend binnen Facility Management en de verwachting is dat deze richting 2020 alleen maar belangrijker wordt. Het artikel gaat in op de invloed en kansen van technologie in relatie tot hospitality.
   • Google Scholar: ‘Google’ naar wetenschappelijke artikelen
    Vind eenvoudig recente wetenschappelijke publicaties met Google Scholar zoals: “A new sustainable hydrogen clean energy paradigm”. Je kunt zoeken in de uitgaven (vnl. tijdschriften en boeken) van de grootste wetenschappelijke uitgevers van Europa en Noord-Amerika. Daarbij kun je zelf instellen dat Find it @ H/Library getoond wordt, een hulpmiddel om de full text publicaties te vinden. Zie ook deze LibGuide over Google Scholar.
   • Bouwregels in de Praktijk: Kamervragen over onlangs bekend gemaakte BENG-eisen
    Op 20 november 2018 zijn de aangepaste BENG-eisen bekendgemaakt, deze bleken veel minder streng dan de oorspronkelijke eisen. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wordt vanaf 2020 de standaard waaraan nieuwbouwaanvragen moeten voldoen, ze hebben grote impact op de bouwkosten van toekomstige projecten. Dit heeft tot behoorlijk commotie in de markt geleid. GroenLinks heeft inmiddels Kamervragen gesteld. In Bouwregels in de praktijk vind je alles over de ontwikkeling, toepassing en handhaving van de bouwregelgeving. Maar ook praktijkvoorbeelden, vraag & antwoord, jurisprudentie en het laatste nieuws. Bouwregels in de praktijk is onderdeel van de website Omgeving in de praktijk.

   Week 49

   • Gebruik Company.info voor bedrijfs- en marktanalyses
    Het oer-Hollandse warenhuis Hema is gered door Marcel Boekhoorn. Deze ondernemer is geen onbekende in mode- en retailland. Eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suit Supply.  Zowel McGregor als Gaastra zijn in 2016 failliet gegaan. Slecht voorteken?  

    Wil je weten hoe een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) er financieel voorstaat (jaarverslagen en jaarrekeningen,  benchmark, compliance- en faillissementeninformatie), hoe de markt waarin het bedrijf opereert zich ontwikkeld (branchenieuws, marktrapporten en rechtspraak) en of de leiding bijvoorbeeld ook nog verbonden is aan andere bedrijven (bestuurders, commissieleden, aandeelhouders)? Je vindt het allemaal in de databank Company.info. Nuttig wanneer je een bedrijfs- en/of marktanalyse moet maken!
   • Academic Search Complete: Wil je weten wat de impact is op het milieu van het plastic afval in de oceanen?
    In Academic Search Complete, een zeer uitgebreide multidisciplinaire databank, vind je ook veel artikelen over dit onderwerp. In het artikel The Price of Plastic wordt ingegaan op de impact van gedumpte plastic zakken op de ecologie in de Amundsen Sea in Antarctica, één van de meest afgelegen zeeën op aarde. Ook in het artikel Problematic Plastic uit het tijdschrift USA Today Magazine komt de plastic afval problematiek aan de orde.

    Academic Search Complete
    is een EBSCO-databank en via de zoekpagina van deze database kan je ook tegelijkertijd in andere Ebsco-databanken zoeken, zoals GreenFILE, SPORTDiscus, MEDLINE, eBook Collection) en Business Source Elite.
   • BSL-Vakbibliotheek: Euthanasie bij dementie
    Onlangs was in het nieuws dat een arts wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie voor euthanasie bij een demente vrouw. Wil je meer lezen over euthanasie bij dementie? Raadpleeg dan de BSL-Vakbibliotheek.

    Lees bijvoorbeeld het artikel van Martin Smalbrugge of het artikel geschreven door HHs-docent Peter Bakens. Ook over andere onderwerpen m.b.t. gezondheidszorg en hulpverlening kan je artikelen en e-books vinden in de BSL-Vakbibliotheek. Deze databank bevat vooral full-text Nederlandstalige tijdschriften en e-books over gezondheidszorg en hulpverlening van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum op het SpringerLink platform.

   Week 48

   • ACM Digital Library: Cybercriminaliteit, wat kun je er tegen doen?Cybercriminelen, hoe spoor je ze op en hoe bewijs je dat zij daadwerkelijk een misdaad hebben gepleegd? Lees het artikel in de ACM Digital Library dat werd gepresenteerd op de Internationale Conferentie 'Availability, Reliability and Security'.

    De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. De library bevat een uitgebreide full-text collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audio files.

   Week 47

   • Alle spieren en botten uitgelegd in Acland’s Video Atlas of Human Anatomy Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructie-video’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen (gezondheidszorg)studenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens. Bekijk bijvoorbeeld de video over de polsspieren.
   • Ontdek Armed Conflict Database!In de databank Armed Conflict Database is informatie te vinden over gewapende conflicten wereldwijd. Er zijn cijfers en data vanaf 1997 en conflictrapporten vanaf 2000/2001 beschikbaar. Het is mogelijk om te zoeken/browsen per regio, per conflict of per conflictpartij, op actieve conflicten en gearchiveerde conflicten. 

    Per conflictpartij is er beknopte achtergrondinformatie en een overzicht in welke conflicten zij deelnemen en in welke landen of regio’s zij aanwezig zijn (geweest). 

    Met behulp van de ‘data tool’ kun je rapporten genereren met grafieken. De rapporten kunnen ook gedownload worden naar een Excel-sheet. Je kunt bv. een overzicht maken van het aantal vluchtelingen uit Syrië van 2011 tot heden, of een overzicht maken van alle Europese gewapende conflicten van 1997-2015. Zie het voor voorbeeld van het conflict en de conflictpartijen in Libië.

   Week 46

   • Veiligheid personeel in acute ggz onder druk
    Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de veiligheid van personeel in de acute ggz onder druk staat. Volgens de ggz-instellingen en het personeel neemt de agressie toe. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Neem eens een kijkje in ASSIA, één van de databanken op het gebied van social work en de ggz.

   Week 45

   • Zwarte Piet-discussie al jaren actueelWist je dat de discussie rond Zwarte Piet in 2010 ook al een hot item was als Sinterklaas in aantocht was? In Nieuwsuur wordt aan deze commotie rond Zwarte Piet uitgebreid aandacht besteed.
    Dit televisie-item en duizenden andere video- en audiofragmenten kan je terugzoeken en bekijken in Academia, een Nederlandse databank met een zeer uitgebreide selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt bv. ook montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen.