Databank van de week - Archief

Week 49

• Gebruik Company.info voor bedrijfs- en marktanalyses
    Het oer-Hollandse warenhuis Hema is gered door Marcel Boekhoorn. Deze ondernemer is geen onbekende in mode- en retailland. Eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suit Supply.  Zowel McGregor als Gaastra zijn in 2016 failliet gegaan. Slecht voorteken?

Wil je weten hoe een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) er financieel voorstaat (jaarverslagen en jaarrekeningen,  benchmark, compliance- en faillissementeninformatie), hoe de markt waarin het bedrijf opereert zich ontwikkeld (branchenieuws, marktrapporten en rechtspraak) en of de leiding bijvoorbeeld ook nog verbonden is aan andere bedrijven (bestuurders, commissieleden, aandeelhouders)? Je vindt het allemaal in de databank Company.info. Nuttig wanneer je een bedrijfs- en/of marktanalyse moet maken!
  • Academic Search Complete: Wil je weten wat de impact is op het milieu van het plastic afval in de oceanen?
    In Academic Search Complete, een zeer uitgebreide multidisciplinaire databank, vind je ook veel artikelen over dit onderwerp. In het artikel The Price of Plastic wordt ingegaan op de impact van gedumpte plastic zakken op de ecologie in de Amundsen Sea in Antarctica, één van de meest afgelegen zeeën op aarde. Ook in het artikel Problematic Plastic uit het tijdschrift USA Today Magazine komt de plastic afval problematiek aan de orde.

Academic Search Complete
    is een EBSCO-databank en via de zoekpagina van deze database kan je ook tegelijkertijd in andere Ebsco-databanken zoeken, zoals GreenFILE, SPORTDiscus, MEDLINE, eBook Collection) en Business Source Elite.
  • BSL-Vakbibliotheek: Euthanasie bij dementie
    Onlangs was in het nieuws dat een arts wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie voor euthanasie bij een demente vrouw. Wil je meer lezen over euthanasie bij dementie? Raadpleeg dan de BSL-Vakbibliotheek.

Lees bijvoorbeeld het artikel van Martin Smalbrugge of het artikel geschreven door HHs-docent Peter Bakens. Ook over andere onderwerpen m.b.t. gezondheidszorg en hulpverlening kan je artikelen en e-books vinden in de BSL-Vakbibliotheek. Deze databank bevat vooral full-text Nederlandstalige tijdschriften en e-books over gezondheidszorg en hulpverlening van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum op het SpringerLink platform.

Week 48

• ACM Digital Library: Cybercriminaliteit, wat kun je er tegen doen?Cybercriminelen, hoe spoor je ze op en hoe bewijs je dat zij daadwerkelijk een misdaad hebben gepleegd? Lees het artikel in de ACM Digital Library dat werd gepresenteerd op de Internationale Conferentie 'Availability, Reliability and Security' afgelopen augustus in Duitsland, Hamburg. Om de overige (80+) gepresenteerde artikelen  te bekijken, klik op tabblad “table of contents”.

De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. De library bevat een uitgebreide full-text collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audio files.

Week 47

• Alle spieren en botten uitgelegd in Acland’s Video Atlas of Human Anatomy Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructie-video’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen (gezondheidszorg)studenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens. Bekijk bijvoorbeeld de video over de polsspieren.
  • Ontdek Armed Conflict Database!In de databank Armed Conflict Database is informatie te vinden over gewapende conflicten wereldwijd. Er zijn cijfers en data vanaf 1997 en conflictrapporten vanaf 2000/2001 beschikbaar. Het is mogelijk om te zoeken/browsen per regio, per conflict of per conflictpartij, op actieve conflicten en gearchiveerde conflicten.

Per conflictpartij is er beknopte achtergrondinformatie en een overzicht in welke conflicten zij deelnemen en in welke landen of regio’s zij aanwezig zijn (geweest).

Met behulp van de ‘data tool’ kun je rapporten genereren met grafieken. De rapporten kunnen ook gedownload worden naar een Excel-sheet. Je kunt bv. een overzicht maken van het aantal vluchtelingen uit Syrië van 2011 tot heden, of een overzicht maken van alle Europese gewapende conflicten van 1997-2015. Zie het voor voorbeeld van het conflict en de conflictpartijen in Libië.

Week 46

• Veiligheid personeel in acute ggz onder druk
    Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de veiligheid van personeel in de acute ggz onder druk staat. Volgens de ggz-instellingen en het personeel neemt de agressie toe. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Neem eens een kijkje in ASSIA, één van de databanken op het gebied van social work en de ggz.

Week 45

• Zwarte Piet-discussie al jaren actueelWist je dat de discussie rond Zwarte Piet in 2010 ook al een hot item was als Sinterklaas in aantocht was? In Nieuwsuur wordt aan deze commotie rond Zwarte Piet uitgebreid aandacht besteed.
    Dit televisie-item en duizenden andere video- en audiofragmenten kan je terugzoeken en bekijken in Academia, een Nederlandse databank met een zeer uitgebreide selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt bv. ook montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen.