Databank van de week - Archief

Week 40

 • DOAJ : meer dan 16.500 peer reviewed Open Access tijdschriften

In de databank DOAJ (Directory of Open Access Journals) vind je zowel peer reviewed tijdschriften om Open access te publiceren, als wetenschappelijke Open Access artikelen over een bepaald  onderwerp. DOAJ dekt bijna alle onderwerpen en bevat publicaties van uitgevers uit de hele wereld. DOAJ bevat ruim 1,8 miljoen artikelen uit meer dan 10.000 tijdschriften. Daarvan kunnen er meer dan 6,000 op artikelniveau worden doorzocht.

 

Wat heel handig is als je zelf Open Acces wil publiceren, is dat je kan filteren op CC-licentie, uitgever en, type peer-review. Daarnaast kan je ook tijdschriften met ‘verwerkingskosten’ eruit filteren.

 

Zo kan je een lijst samenstellen met onderwijstijdschriften van Taylor & Francis waarvoor je niet hoeft te betalen, die aan double blind peer review voldoen en met de licentie “delen met naamsvermelding” (CC-BY). Zie hier het resultaat van deze zoekactie.

 

 • ISSO Open : Databank van de installatiebranche

ISSO-Kennisbank is ISSO Open geworden. In deze databank vind je alle kennis voor de professional in de Bouw en Installatietechniek en deze informatie is overal toegankelijk.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van ISSO Open moet ingelogd worden met Kennis-ID. Zonder inloggen is het niet mogelijk de rapporten fulltekst te openen.

Zoeken op producten
Via zoeken op producten is het mogelijk alle beschikbare ISSO-publicaties of SBR-publicaties op te vragen. Vergeet niet om in te loggen met je Kennis-ID om de rapporten te openen.

Zoeken op trefwoord of categorie

Voor bv. meer informatie over het ventileren van schoolgebouwen i.v.m. Covid kan gezocht worden op trefwoord COVID-19. Je kunt nog verder verfijnen op (sub)categorie, bijvoorbeeld Werktuigkundige installaties of op publicatietype, zoals ISSO-publicatie. Open één van de resultaten en zoek binnen de publicatie verder of open de inhoudsopgave om naar het betreffende onderdeel te gaan.

Vergeet wederom niet om in te loggen met je Kennis-ID om de rapporten te kunnen openen.

Persoonlijk profiel

Via je persoonlijke profiel (na inloggen met Kennis-ID) is alle kennis 24/7 beschikbaar, compleet en actueel. Beheer hier je favorieten of meest gebruikte rapporten om deze de volgende keer meteen te kunnen openen. Tevens kun je hier zien welke rapporten je bekeken hebt de laatste keren dat je bent ingelogd. Ook is het mogelijk om je te abonneren op nieuwsbrieven over diverse vakgebieden. Per mail word je dan geattendeerd als op dat vakgebied nieuws te melden is.

Week 39

 • Education Database: vooraanstaande databank over onderwijsonderzoek

Education Database ondersteunt de studie en toepassing van onderwijs op alle niveaus, met inbegrip van voorschools onderwijs, basis-, secundair en hoger onderwijs. De databank bevat duizenden fulltext tijdschriften, proefschriften en andere relevante bronnen. Tevens abstracts en indexering van meer dan 1090 onderwijstijdschriften, waarvan 800 fulltext. De databank is net als ERIC onderdeel van de “Education Collection”, dat weer onderdeel is van de “Social Science Premium Collection” van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie “Change databases” zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten.

Wil je meer weten over het digitaal monitoren van studenten? Zoek dan met de term ‘E-coaching” in de Education Database.

 • Bookboon : gratis e-(studie)boeken

Bookboon biedt hoogwaardige online leermiddelen. Bookboon voorziet studenten van gratis e-studieboeken die zijn geschreven door docenten aan ’s werelds beste universiteiten, met onderwerpen als techniek en ICT tot economie en bedrijfskunde. Op zakelijk gebied bieden ze voor de professionals toegang tot business e-books, soft skills en persoonlijke ontwikkeling. Voor zakelijk gebruik kan een maandabonnement worden afgesloten.

Voor gratis toegang tot de e-studieboeken moet je eerst een gratis account aanmaken.

De collecties worden voortdurend bijgewerkt en uitgebreid. Momenteel bevat de collectie meer dan 1000 gratis studieboeken en meer dan 1700 business e-books.

Met de toename van het hybride werken en/of studeren, is het soms zoeken naar een nieuw evenwicht. Wil je een betere werk-privé balans? Neem dan een kijkje in deze collectie.

Of wil je meer weten over Verandermanagement? Digitalisering & IT? Accountancy en Financieel management? Bookboon biedt het allemaal, en meer.

Week 38

 • GreenFILE: multidisciplinaire databank voor onderzoek naar klimaatverandering                                                                                             

De databank GreenFILE geeft toegang tot wetenschappelijke bronnen, overheidsrapporten en populaire publicaties over hoe individuen, bedrijven en overheden het milieu beïnvloeden en wat gedaan moet worden om negatieve effecten te neutraliseren. GreenFILE bevat indexen en abstracts van meer dan 1,1 miljoen items, waarvan een klein deel (15.000 publicaties)  in full-tekst beschikbaar is. Het tijdbereik van de publicaties is vanaf 1913 tot heden. De meeste publicaties gaan over mondiale klimaatverandering en wat moet gedaan worden om de fatale gevolgen daarvan te beperken. Zo kun je er veel publicaties vinden over  groen bouwen, vervuiling, duurzame landbouw, hernieuwbare energie en recycling. De databank is dus relevant voor onderzoekers geïnteresseerd bijvoorbeeld in de invloed van klimaatverandering op biodiversiteit of dagelijks leven in steden. Daarnaast heeft de databank een multidisciplinair karakter: het maakt een verbinding tussen de problematiek van het milieu en verschillende vakgebieden zoals onderwijs, recht, gezondheid, technologie en sociale wetenschappen. 

Wil je meer weten over in Nederland zeer relevante probleem van de invloed van de klimaatverandering  op zeespiegel? Zoek naar desbetreffende publicaties met de trefwoorden ‘climate change’ en “sea level’.

 Studenten van Ruimtelijke Ontwikkeling kunnen interessante artikelen vinden over de relatie tussen klimaatverandering en biodiversiteit in stedelijke omgeving met de combinatie van de trefwoorden ‘climate change’, ‘cities OR urban’ en ‘biodiversity’.  

De stedenbevolking wereldwijd lijdt het meest onder de gevolgen van hittegolven. Met de trefwoorden ‘cities OR urban’  en ‘heat waves’ vind je relevante informatie over deze thematiek. Dit is een voorbeeld hoe deze databank ook de belangstelling van sociale wetenschappers zou moeten wekken.

 

 • Marketing Intelligence : Onafhankelijke vakkennisbank voor de marketingprofessional                                                                                             

De databank Marketing Intelligence kan je inzetten bij het (aan)leren van marketing-skills en het opzetten van een marketingstrategie. Je kunt eenvoudig zoeken met eigen zoektermen en er is gekozen voor een thematische aanpak van onderwerpen. In Marketing Intelligence vind je over belangrijke marketingvraagstukken onderzoeken, tips en oplossingen, stappenplannen, praktijkcases, checklisten, maar ook rekenmodellen en voorbeeldbriefingen. 

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de relatie tussen een stevige crisis en communicatie of reputatie, dan vind je daarover in de databank o.a. een artikel met de tien regels voor toekomstbestendige communicatie in de coronacrisis en hoeveel moeite het kabinet had om die basale regels aan te houden, onderzoek dat verklaart waarom een crisis de merkreputatie niet altijd schaadt en tien adviezen voor crisiscommunicatie

De onderwerpen van Marketing Intelligence beslaan het hele marketing- en communicatiegebied, van neuro- tot contentmarketing, van merkenbeleid tot conversie en accountability, van huisstijl tot data analytics, juridische vraagstukken, arbeidsmarktcommunicatie en persoonlijke vaardigheden. De databank bevat ook cases en video’s die door docenten kunnen ingezet worden in het onderwijs (bijvoorbeeld bij blended learning). Maak een gratis account aan om content voor later te bewaren en de mogelijkheid deze content te voorzien van persoonlijke notities.

Week 37

 • Linguistics & Language Behavior Abstracts (LLBA)

In de ProQuest databank Linguistics & Language Behavior Abstracts (LLBA) vind je abstracts en indexes van internationale literatuur in de taalkunde en aanverwante disciplines in de taalwetenschappen.

De database omvat alle aspecten van taalstudie, waaronder fonetica, fonologie, morfologie, syntaxis en semantiek. Er wordt veel aandacht besteed aan verschillende gebieden van de taalkunde, waaronder beschrijvende, historische, vergelijkende, theoretische en geografische taalkunde. De database biedt samenvattingen van tijdschriftartikelen en citaties voor boekrecensies uit meer dan 1.500 tijdschriftpublicaties, en ook samenvattingen van boeken, hoofdstukken uit boeken en proefschriften.

Deze database is geïndexeerd met een thesaurus van 3.700 termen. De thesaurus is online beschikbaar. LLBA is onderdeel van de ‘Linguistics Collection’, die weer onderdeel is van de ‘Library and Information Science Collection’ van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie ‘Change databases’ zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten.

Een voorbeeld van een zoekopdracht: Zoek je bv. een recent artikel over studeren in een vreemde taal in Nederland, en studieprestaties en ervaringen, dan vind je hier een interessant artikel.

 • SpringerLink

SpringerLink is een zeer omvangrijke multidisciplinaire databank van de gerenommeerde academische uitgever Springer. Via dit platform zijn meer dan 5 miljoen wetenschappelijke artikelen (vanaf 1997) full-text beschikbaar evenals referentiewerken en protocollen. De databank bevat momenteel meer dan 54.000 volledige e-books (vanaf 2017), onder meer handboeken en encyclopedieën. Deze zijn peer reviewed en zonder beperking van het aantal gelijktijdige gebruikers te bekijken, downloaden en printen. Ook is Nederlandse content van uitgeverij BSL op het gebied van gezondheidszorg en hulpverlening opgenomen. Zie ook de databanken Springer Protocols (vanaf 1980) en SpringerMaterials. Handleiding

Trefwoorden: Aardwetenschappen, Bedrijfskunde, Biologie, Economie, Energie, Farmacie, Filosofie, Geneeskunde, Geografie, Informatica, Internationale betrekkingen, Levenswetenschappen, Management, Materiaalwetenschappen, Milieu, Natuurkunde, Onderwijs, Politieke wetenschappen, Psychologie, Recht, Scheikunde, Sociale wetenschappen, Statistiek, Tandheelkunde, Techniek, Volksgezondheid, Wiskunde

Zo is de World Sustainability Series (2015 – 2021) opgenomen in SpringerLink. Via de huidige licentie is er toegang tot 26 van de 36 e-book titels, zoals Universities as Living Labs for Sustainable Development (2020).

Week 28

 • Oorlog om talent in Amerikaanse horeca. Ontdek via Regional Business News wat er speelt

Via de databank Regional Bussiness News kan je zoeken in regionale zakelijke tijdschriften, dagbladen en kranten van de Verenigde Staten en Canada uit zowel stedelijke als landelijke gebieden. Ontdek in bronnen als de Journal of Business, The Washington Post en de Crain’s Chicago Business wat er op dit moment speelt in de Amerikaanse horeca. Wellicht kan het inspiratie bieden voor eigen studie en onderzoek. De coronatijd met zijn verplichte sluitingen heeft de Amerikaanse horeca namelijk danig op zijn kop gezet.

Volgens statistieken van het Amerikaanse arbeidsbureau is de werkgelegenheid in de vrijetijds- en horecasector in bijvoorbeeld Illinois gedaald met meer dan 50%. De horeca mag nu weer open maar kamt met een groot personeelstekort. Medewerkers zijn ondertussen hun heil ergens anders gaan zoeken en komen niet meer terug, vooral omdat ze onderbetaald werden voor de coronatijd. Om weer op oude krachten te komen wat betreft personeelsbezetting, verhogen restaurants daarom nu de lonen, bieden ze meer voordelen of bonussen aan en worden ze creatief bij het zoeken naar talent. Zo zijn er horeca-eigenaren die elke bestaande werknemer die een vriend, familielid of zelfs een voormalige werknemer zo ver krijgt om te solliciteren, een hoge bonus geven als de sollicitant wordt aangenomen en ten minste 30 dagen blijft. Nu dat restauranteigenaren de druk van het tekort aan werknemers voelen, kan de tijd rijp zijn voor een noodzakelijke verandering in de branche. Het zet bedrijfseigenaren aan het denken over hun cultuur en hoe ze hun werknemers kunnen behouden door ze goed te behandelen. 

Week 27

 • HeinOnline International Core – van wetenschappelijke artikelen tot cases en wetgeving

Via HeinOnline International Core, krijg je toegang tot meer dan 2.700 rechtsgerelateerde tijdschriften, meer dan duizend rechten publicaties en grondwetten van alle landen, de meest complete databank op het gebied van traktaten, VN-documenten, jurisprudentie en een schat aan informatie over internationaal recht. En meer!

 

Na registratie, kan je bookmarks en TOC-alerts instellen, en zoekacties bewaren in MyHein.

 

Wil je meer komen te weten over het onderwerp mensenrechten voor LGBT*-personen en internationale relaties? Hier vind je een aantal recente artikelen.

 

 • Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht (NDFR) : online fiscaal naslagwerk

In deze "fiscale encyclopedie" zijn full-tekst beschikbaar:

 • de belastingwetgeving met commentaar en verwijzingen naar jurisprudentie en literatuur
 • de fiscale tijdschriften van Sdu, zoals 'Forfaitair', 'Maandblad Belasting Beschouwingen' en 'Tijdschrift Formeel Belastingrecht'
 • de boekseries, zoals de 'Fiscaal Wetenschappelijke Reeks', 'Fiscale Praktijkreeks' en de 'Wegwijsserie'.

Per belastingwet artikelsgewijs toegang tot de huidige en historische wetteksten, parlementaire geschiedenis, beleidsbesluiten, jurisprudentie, literatuur en diepgaande commentaren. Om de actualiteit te bewaken wordt elk commentaar in NDFR vijfmaal per jaar integraal bijgewerkt.

Meer info? Kijk op: Demo Vinden in NDFR of ga direct naar NDFR.

Gebruik bij voorkeur de browser FireFox of Chrome.

Week 26

 • NEN Connect – databank met Nederlandse en internationale normen zoals aanvaard in Nederland

NEN Connect is een databank met alle Nederlandse (NEN), Europese (EN) en internationale (ISO, IEC) normen (standaarden), zoals aanvaard in Nederland. Zo biedt NEN Connect een collectie van meer dan 34.000 standaarden. Deze collectie is vastgesteld door het Nederlandse Normalisatie Instituut (NNI), dat is opgericht in 1916. De databank is vooral relevant voor alle technische opleidingen. Daarnaast is de NEN collectie ook van toepassing op vakgebieden zoals voeding en informatica. Normen waarnaar verwezen wordt in wet- of regelgeving krijgen hiervan in NEN Connect een melding. Deze melding vind je op de normdetailpagina.

Normen

Normen betekenen dat er afspraken zijn gemaakt over de kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid of betrouwbaarheid waaraan producten, gebouwen, methodes of diensten moeten voldoen. Zo wordt bijvoorbeeld veiligheid van speelgoed en duurzaamheid van gebouwinstallaties gegarandeerd. Kortom, normen zijn van toepassing op alle gebieden en aspecten van het dagelijks leven. De afspraken worden gemaakt door alle stakeholders (bedrijven, universiteiten, overheidsinstanties) die er belang bij hebben om de eisen en voorwaarden vast te stellen en een gemeenschappelijke taal te creëren. NEN legt het uit in dit promo filmpje.  

Voorbeelden

Afspraken over standaarden worden gemaakt als antwoord op actuele behoeftes van verschillende stakeholders of de gehele samenleving.  Bijvoorbeeld, in januari 2020 is een norm gepubliceerd voor mondkapjes voor publiek gebruik. Actuele standaarden voor de handschoenen met beschermend effect voor voetbal keepers zijn geldig vanaf 2011. Een bouwkundige die interesse heeft in duurzaam bouwen kan mogelijk behoefte hebben om de normen te leren kennen voor de zonne-energiesystemen en hoe deze geïntegreerd moeten worden in daken en gevels. Studenten van voedingstechnologie kunnen de richtlijnen willen uitzoeken voor opslag en transport van groene en onbewerkte koffie.

Zoeken

In de NEN databank kun je zoeken met het nummer of titel van een norm of met een trefwoord. Twee manieren van zoeken zijn mogelijk. Het zoeksysteem werkt zoals Google waar de zoekterm wordt ingevuld in een zoekveld. De gekozen zoekterm wordt gezocht in titels, samenvattingen en in volledige teksten van normen. Om je zoekopdracht specifieker te maken kun je booleaanse operatoren (AND, OR, NOT) gebruiken.  De optie “exact zoeken” kies je wanneer je specifiek zoekt naar documentnummer, ICS-code, norm- of technische commissie.

Verfijnen

Wanneer je een standaard zoekactie uitvoert in NEN Connect, krijg je een groot aantal zoekresultaten. Om de juiste norm te vinden zal je de resultaten moeten verfijnen. De databank laat je filteren op collecties, beschikbaarheid, type documenten, status en herkomst. Als een norm in je zoekresultaten ontbreekt, kan dit betekenen dat die ingetrokken is. Om ingetrokken normen te zien vink je de optie “Ingetrokken” aan.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van de recente verwijzingen in de normen, dan kun je die hier op de pagina Recent gewijzigd blijven volgen.

 • Communicatie Intelligence : vakkennisbank voor communicatieprofessionals

Communicatie Intelligence is een vakkennisbank voor communicatieprofessionals. De databank bevat cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, maar ook (wetenschappelijke) artikelen en cijfers. De onderwerpen beslaan het gehele communicatiegebied: van interne communicatie tot contentmarketing, van merkenbeleid tot accountability en huisstijl. Ook vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn vertegenwoordigd.

 

Communicatie Intelligence bevat meer dan 2500 checklists, cases en artikelen op het gebied van communicatie. De databank bevat naast cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, tevens modellen, stappenplannen en voorbeeldbriefings. 

 

Wil je weten waarom mensen zich gedragen als kuddedieren en hoe daar in communicatie gebruik van kan worden gemaakt? In een whitepaper over Kuddegedrag lees je hier meer over. 

Of misschien vind je het leuk om te lezen wat de do’s en don’ts zijn bij het maken van een goede casevideo. Kijk dan eens hier Do's en don'ts van een goede casevideo's

Week 25

 • Taylor & Francis Online: vrouwelijk leiderschap

Gelijke participatie en leiderschap van vrouwen in het politieke en openbare leven zijn essentieel om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling tegen 2030 te bereiken. Uit data blijkt echter dat vrouwen wereldwijd ondervertegenwoordigd zijn op alle besluitvormingsniveaus en dat het bereiken van gendergelijkheid in het politieke leven nog ver weg is. Niet alleen in de publieke sector maar ook in het bedrijfsleven blijkt er geen verbetering te zitten in het aandeel van vrouwen in managementfuncties.

Uit diverse artikelen die je kan raadplegen via de databank Taylor & Francis Online blijkt dat statistische significantie van vrouwelijk leiderschap en gendervertegenwoordiging in het personeelsbestand doorgaans een positief effect hebben op de prestaties van publieke organisaties en bedrijven. Maar ook dat empirische bevindingen over het verband tussen genderdiversiteit en prestaties inconsistent zijn. En dat het type bedrijfstak een matigend effect heeft op de relatie tussen genderdiversiteit en prestaties.

Wel wordt er onderzoek gedaan naar gender en bedrijfsprestaties in specifieke bedrijfstakken zoals familiebedrijven of micro-ondernemingen.

Het Business, Management & Economics pakket van Taylor & Francis Online waartoe bovenstaande artikelen behoren bevat meer dan 120 e-journals die zich richten op onderwerpen als accounting, bedrijfsgeschiedenis, economie, financiën, human resources, marketing en public management. Onder andere de e-journals Journal of Advertising, Economic Systems Research en Review of Social Economy zitten in dit pakket. De databank bevat ook allerlei handigheidjes die je kunt inzetten bij je zoektocht naar relevante publicaties. Gebruik de 'People also read', 'Recommended articles' en 'Cited by' aan de rechterkant van een artikelpagina om populaire, aanbevolen en citerende artikelen te vinden. Zo vind je eenvoudig artikelen over hetzelfde thema. En wanneer je tekst selecteert op een artikelpagina, krijg je automatisch een handige vertaal- en woordenboekoptie. Dit helpt bij het correct interpreteren van het artikel.

 • Dieetbehandlingsrichtlijnen: Onmisbare bron over diëtetiek! 

De databank Dieetbehandelingsrichtlijnen is primair bedoeld als ondersteuning van het werk van de diëtist.

De richtlijnen beschrijven de standaardprocessen die diëtisten dienen te doorlopen bij iedere dieetbehandeling. De redactie hanteert bij de totstandkoming van de richtlijnen zo veel mogelijk het principe van evidence based handelen en sluit aan bij de criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) zijn ontwikkeld. Deze richtlijnen bevatten ook dieetbehandelplannen voor specifiek doelgroepen zoals Wedstrijdsporters, Ouderen of Drugsgebruikers

Week 24

 • Vakbase en Facto.nl

Vakbase is een portal van uitgever Vakmedianet en vooral van belang voor de toegang tot e-journals en een aantal online publicaties op het gebied van HRM, Medezeggenschap, Arbeidsomstandigheden, Facility, Managementondersteuning en Bouw & Installatie. Onze licentie biedt geen toegang tot de E-pubs. Klik op een bron om de inhoudsopgave te bekijken en toegang te krijgen tot de volledige tekst. Of gebruik de zoekfunctie om Vakbase integraal te doorzoeken. De afleveringen van ejournals in Vakbase zijn off-campus wel te downloaden, maar de viewer werkt helaas niet goed. De bibliotheek heeft alle ejournals ook opgenomen in de E-Publication Finder (de opvolger van de A-Z lijst van ejournals).

In het databankenoverzicht is nu ook Facto.nl opgenomen, de site behorende bij Facto magazine dat ook in Vakbase te vinden is. Via Facto.nl is het magazine wel goed te lezen. Op HHs computers werkt Edge hiervoor het beste. 

 • Attenderingen/alerts instellen voor juridische databanken

 

In plaats van zelf telkens te gaan zoeken, kan je je ook laten attenderen op nieuw inhoud in een databank.  Dit is handig om op de hoogte te blijven m.b.t. een bepaald onderwerp. De werkwijze in de meeste databanken is als volgt:

 1. Je maakt een (gratis) persoonlijk account aan.
 2. Je kiest een tijdschrift of dossier waarvan je op de hoogte gebracht wil worden bij het verschijnen van nieuwe nummers of aanvullingen. Of je maakt een zoekopdracht (bijvoorbeeld “hoger onderwijs”).
 3. Je kiest een frequentie en levering (e-mail of RSS-feed) van je alert en slaat deze instellingen op.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt over een enkele Nederlandse databanken/bronnen waar het mogelijk is om attenderingen in te stellen.

 

Nederlandse juridische databanken

  
Legal Intelligence
NB! Legal Intelligence is een zoekschil die de volgende bronnen doorzoekt: Ars Aequi, Boom Juridisch, Defence for Children, deLex, Navigator, NFDR, OpMaat en Rechtspraak.nl. Een alert instellen in zowel LI als in één van deze bronnen, is niet nodig.
In Legal Intelligence word je automatisch ingelogd met je persoonlijke account via de hogeschoolbibliotheek, dus je hoef geen account te maken.
Legal Intelligence biedt je de mogelijkheid een alert in te stellen voor:
-          - nieuwe zoekresultaten -> na het uitvoeren van een zoekopdracht klik op de knop ‘Attendering’ (bel-icoon). 
-          - nieuwe edities van publicaties -> ga naar de overzicht van bronnen (boek-icoontje). Nu kan je per bron een attendering instellen door op de bel-icoon te klikken.
-          - een dossier -> Klik op de dossiers (mapjes links bovenin), klik het dossier van je keuze aan en klik rechtsboven op ‘Attendering’. Als er geen belletje staat, dan kan er ook geen alert ingesteld worden.
Raadpleeg voor meer opties de website tours onder het  ‘i’-tje rechts bovenin.
 
Kluwer Navigator
NB! Kluwer Navigator is een bron in LI. Een alert instellen in beide LI en Navigator is niet nodig.
Navigator biedt je de mogelijkheid om alerts in te stellen op:
-          Nieuwe edities van bijvoorbeeld tijdschriften -> via Uitgaven, kan je kiezen voor Sortering: op e-mail-alerts. Dan zie je alle uitgaven waarvoor alerts ingesteld kunnen worden. Door op de bel te klikken achter de titel, stel je een nieuw alert in. 
Opmaat (SDU)
Wanneer je OpMaat opent via de hogeschoolbibliotheek, ben je automatisch ingelogd met de instellingsaccount. Maar om attenderingen te ontvangen, moet er eerst een persoonlijk account voor je aangemaakt worden. Neem hiervoor contact op met Maria Blix (m.e.blix@hhs.nl) of Francesco Izzo (f.a.a.izzo@hhs.nl).
Als een account eenmaal aangemaakt is en je ingelogd bent in OpMaat met je persoonlijke account, kan je attenderingen instellen. OpMaat biedt je de mogelijkheid om alerts in te stellen voor nieuwe zoekresultaten (na het uitvoeren van een zoekopdracht). Na een zoekopdracht zie je een bel-icoon verschijnen aan de rechterkant van de zoekbalk. Dit is om alerts in te stellen.
Opmaat biedt geen mogelijkheid voor alerts op nieuwe edities van tijdschriften.
  
  
  

Openbare bronnen

 

Rechtspraak.nl

NB! Rechtspraak.nl is een bron in LI. Een alert instellen in zowel LI en Rechtspraak.nl is niet nodig.

Rechtspraak.nl biedt een reeks RSS-feeds aan:  Landelijke actualiteiten, Uitspraken per rechtsgebied, van rechtbanken, van appelcolleges, van de Raad voor de Rechtspraak, van de Hoge Raad der Nederlanden en van The Netherlands Commercial Court.

 

Eur-Lex

In EUR-Lex kan je een gratis account aanmaken -> Mijn EUR-Lex.

EUR-Lex biedt je de mogelijkheid om alerts in te stellen voor:

-          nieuwe zoekresultaten (na een uitgevoerde zoekopdracht)

-          gepersonaliseerde RSS-feeds

Als je geen persoonlijk account wil maken, kan je kiezen voor algemene RSS-feeds.

Week 23

 • Vind meer via Worldcat.org dan via Google

Met Google Scholar vind je niet altijd alle gedrukte boeken (verwijzingen), maar wel met Worldcat.org. Je vindt niet alleen de exacte gegevens, maar ook nabije bibliotheken (wereldwijd) die het boek in bezit hebben.

Deze wereldwijde catalogus is handig als je op stage bent of tijdens het afstuderen. Naast gedrukte titels vind je er ook artikelen en e-bookverwijzingen. Ook kun je deze titels makkelijk exporteren naar een literatuurmanagement softwaretool zoals RefWorks.

Dus nogmaals: vind je materialen niet via Google Scholar? Gebruik Worldcat.org

Week 22

 • Databank SDGO ondersteunt duurzame ontwikkeling

De databank Sustainable Development Goals Online van uitgeverij Taylor & Francis is een interdisciplinaire digitale collectie rondom de 17 SDG's, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid te bestrijden en de planeet te beschermen.

De inhoud bestaat uit een groot aantal zorgvuldig geselecteerde hoofdstukken uit e-books, tijdschriftartikelen en vele presentaties, video's, case studies, lesgidsen en lesplannen. Jaarlijks in april en september wordt er nieuwe content toegevoegd. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt geleid door een internationale adviesraad van academici, praktijkmensen, beleidsmakers en functionarissen in de tertiaire sector, de overheid en NGO's. Zie ook deze introductie, de flyer en de content list.

Eind april is er weer nieuwe content bijgekomen, zoals het hoofdstuk "Human rights education" in het vorig jaar verschenen boek "International Law on the Aims of Education".

 • OAPEN: Wetenschappelijke Open Access e-books

Open Access Publishing in European Networks (OAPEN) biedt via het Online Library and Publication Platform toegang tot meer dan 4200 wetenschappelijke peer reviewed Open Access e-books op velerlei onderzoeksgebieden, maar vooral op het gebied van de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen.

Doel van OAPEN is een ‘branded’ collectie van open access peer-reviewed titels op te bouwen, de zichtbaarheid en vindbaarheid van hoogwaardige publicaties te vergroten, en het bevorderen van het publiceren van boeken met open access. Momenteel stellen 273 uitgevers OA e-books beschikbaar, waaronder Springer Nature en Oxford University Press.
Meer weten over bijvoorbeeld het klimaat? OAPEN biedt toegang tot peer-reviewed, wetenschappelijke e-books, die full-tekst beschikbaar zijn.

Week 21

 • Communication & Mass Media Complete : Meest uitgebreide communicatie- en mediadatabank

Communication & Mass Media Complete (CMMC) is een zeer uitgebreide en kwaliteitsvolle Engelstalige databank op het gebied van communicatie en massamedia. CMMC bevat de inhoud van CommSearch en Mass Media Articles Index, samen met tal van andere tijdschriften op het gebied van communicatie, massamedia en andere nauw verwante studiegebieden.

CMMC biedt cover-to-cover ("core") indexering en samenvattingen van meer dan 390 tijdschriften, en geselecteerde ("prioriteit") dekking voor nog eens 200 tijdschriften, dus voor een gecombineerde dekking van zo’n 600 titels. Verder bevat deze database fulltext artikelen van meer dan 285 tijdschriften.

CMMC bevat een geavanceerde communicatiethesaurus en uitgebreide naslaginformatie (d.w.z. doorzoekbare geciteerde referenties voor door vakgenoten beoordeelde tijdschriften die als "core" worden gedekt). Bovendien beschikt CMMC over meer dan 3.000 auteursprofielen, die biografische gegevens en bibliografische informatie bieden en de meest productieve, meest geciteerde en meest gezochte auteurs in de database beslaan.

Zoek je bv. een artikel over de impact van de coronacrisis op de marketingcommunicatie gericht op het toerisme? Dan is dit misschien een interessant artikel: Impact of the corona crisis on marketing communication focused on tourism.

 • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) nu zonder inlog toegankelijk!

Het NTvG is vanaf 1986 toegankelijk zonder inlog en embargo. Dit tijdschrift is een belangrijke bron voor de verspreiding van medische kennis in Nederland. Het NTvG volgt de meest recente ontwikkelingen in de medische wetenschap op de voet. Naast Nederlands onderzoek worden er ook artikelen uit de internationale literatuur besproken. Er wordt naar gestreefd om artikelen te publiceren die voor meer dan één vakgebied interessant zijn. Het tijdschrift is gericht op de praktijk, wat tot uiting komt in de klinische lessen en de bijzondere casuïstiek.

Op onderstaande link staan onderzoekartikelen over obesitas die de afgelopen 10 jaar zijn verschenen:

Obesitas

Week 17

 • CROW – kennisbank over openbare ruimte

CROW Online Kennisbank is de kennisbank van de Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid. Daarnaast houdt zich CROW bezig met contracteren en aanbesteden.

In samenwerking met partners in het vakgebied en het werkveld stelt CROW aanbevelingen en richtlijnen op betreffende vormgeving, maatvoering en verkeersinfrastructuur. Deze richtlijnen hebben geen wettelijke status, maar kunnen dienen als advies voor deskundigen in ruimtelijke ontwikkeling, civiele techniek en bouwkundigen.

Zoeken en vinden

In CROW Online Kennisbank kun je op twee manieren zoeken. Met de alfabetische lijst van 43 modules en 300 producten krijg je een duidelijk overzicht van thema’s die door CROW zijn behandeld. De functie uitgebreid zoeken laat je meer gerichte zoekacties uitvoeren. Hier biedt CROW drie mogelijkheden: zoeken met trefwoorden, zoeken volgens bepaalde criteria zoals locatie of object en zoeken met de titel of nummer van een publicatie. Onder de link Wijzigingen vind je een overzicht van de laatste veranderingen aangebracht in de modules.

Geschikt voor onderwijs

CROW heeft een aantal handige tools ingebouwd. Met een persoonlijke account die je makkelijk kan aanmaken door in te loggen met je hhs-emailadres kun je bv. dossiers aanmaken, zoekopdrachten opslaan en toevoegen aan favorieten. Ook kun je je eigen beeldlatmaten uploaden. Een dossier kan dienen als achtergrondmateriaal bij het onderbouwen van je colleges. Je kunt dossiers delen met andere gebruikers van de databank. Hiervoor laat je ook je studenten een account aanmaken. Hun emailadressen worden opgenomen in de lijst binnen de CROW databank. Wanneer een dossier is gedeeld vinden andere gebruikers dit dossier onder de link Mijn dossier.

 • ERIC: vooraanstaande, internationale onderwijsdatabank!

ERIC, the Education Resource Information Center, geeft toegang tot literatuur en bronnen op het gebied van onderwijs. ERIC bevat meer dan 1,3 miljoen records en links tot meer dan 323,000 full-text documenten die terug gaan tot 1966.

Wil je artikelen lezen over de invloed van afstandsonderwijs op de relatie tussen docent en student?

In ERIC kan je hierover informatie vinden: Teacher Student Relationship Distance Education

Week 16

 • Zoek in Legal Intelligence voor informatie op rechterlijk gebied

Legal Intelligence is een zoekschil die onze meest belangrijke Nederlandse juridische bronnen doorzoekt. Boeken, tijdschriften, naslagwerken, modellen en meer, van uitgevers zoals bijvoorbeeld Wolters Kluwer, Sdu, Boom en Ars Aequi. Ook openbare bronnen zoals rechtspraak.nl en VvERecht.nl worden doorzocht. Ook kun je zoeken in Nederlandse wet- en regelgeving en kamerstukken (inclusief parlementaire geschiedenis).

 

In Legal Intelligence kan je ook alerts in stellen, bv. voor een interessante onderwerp of voor nieuw verschenen tijdschriftnummers. Je kan bijvoorbeeld op 'handicap' zoeken binnen rechtsgebied 'Arbeids/Sociaal Recht' en daar een alert van maken.

Lukt het je niet om dit zelf in te stellen? Neem contact op met de bibliotheek (bibliotheek@hhs.nl) en we helpen je verder.

Week 15

 • Directory of Open Access Books : onbeperkt toegankelijke peer-reviewed e-books

In Directory of Open Access Books (DOAB) vind je een grote collectie peer-reviewed OA e-books, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Je kan filteren of zoeken op onderwerp, taal en uitgever. De e-books zijn onbeperkt, full-text toegankelijk.

Wil je meer weten over Open Access publiceren? Ga dan naar de OA BooksToolkit.

De DOAB e-books zijn ook beschikbaar via de E-publication Finder.

 • Databank LISA : samenvattingen over Informatiemanagement en Artificial Intelligence

De databank Library and Information Science Abstracts (LISA), is internationaal georiënteerd en bevat samenvattingen uit 440 tijdschriften uit meer dan 68 landen en 20 talen. Ook is het mogelijk om te zoeken naar specifieke grafieken en tabellen. LISA is onderdeel van de ‘Library and Information Science Collection’, die weer onderdeel is van de ‘Social Science Premium Collection’ van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie ‘Change databases’ zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten. Bekijk bijv. in deze samenvatting hoe Human Computer Interaction (HCI) wordt ingezet in vliegtuig informatiesystemen waar piloten mede van afhankelijk zijn tijdens het vliegen.

 • De Auteurswet naleven bij het gebruik van videomateriaal van een ander

Wanneer je als student, docent of onderzoeker gebruik wil maken van videomateriaal van een ander moet je daarbij de Auteurswet naleven. In principe betekent dat dat je altijd toestemming moet vragen aan de auteursrechthebbende(n) van het videomateriaal. De auteursrechthebbende is in beginsel de maker van een werk. Bij een video kan het om meerdere makers gaan. Van een eenvoudige video gemaakt door één persoon die bijvoorbeeld een object of de omgeving filmt tot een documentaire of een film met een scenarioschrijver, een regisseur, acteurs en een producent. In het eerste geval is die ene persoon de auteursrechthebbende. In het tweede geval de producent indien de andere makers hun exploitatierechten, onderdeel van hun auteursrechten, overgedragen hebben aan de producent (wat vaak gebeurt).

Om het werkbaar te houden kent de Auteurswet een aantal uitzonderingen waarbij toestemming vragen niet nodig is (beperkingen op de Auteurswet). Zo is er de vertoningsbeperking die toelaat dat je zonder toestemming van de auteursrechthebbende het videomateriaal in zijn geheel mag tonen, mits de vertoning een onderwijsdoel heeft en het “binnen de muren” van de onderwijsinstelling plaats vindt. Concreet wil dit zeggen dat je videomateriaal, bijvoorbeeld een documentaire, in zijn geheel mag afspelen in de klas of in Teams of Blackboard Collaborate mits er geen opname plaats vindt (dus alleen scherm delen). Zodra er een opname plaats vindt of bijvoorbeeld de presentatie met het videobestand wordt gedeeld (bijvoorbeeld door de presentatie te plaatsen op Blackboard), moet er wel toestemming gevraagd

worden aan de auteursrechthebbende. Speel daarom wanneer je geen toestemming hebt geen videomateriaal af tijdens een opname en vervang voor het delen van de presentatie het videobestand door een link of een verwijzing. Kortom, je mag zonder toestemming videomateriaal downloaden op je eigen device (kan handig zijn als je niet afhankelijk wil zijn van een goede internetverbinding of als je zeker wil zijn dat het videomateriaal voorhanden is als je het nodig hebt) en in zijn geheel afspelen voor anderen in een onderwijscontext maar niet zonder toestemming het videomateriaal in zijn geheel als videobestand delen of via een opname beschikbaar maken voor anderen om te bekijken of later terug te kijken. 

Een andere uitzondering van de Auteurswet die van toepassing kan zijn op videomateriaal is het citaatrecht. Citeren van videomateriaal kan door studenten, docenten en onderzoekers toegepast worden in een digitaal product. Je hoeft dan geen toestemming te vragen mits je niet meer citeert dan nodig, je citeert uit een reeds gepubliceerde bron en je aan bronvermelding doet. Je kunt dat product dan, in tegenstelling tot bij de vertoningsbeperking, delen of beschikbaar maken voor anderen. Het risico zit hem in de voorwaarde dat je niet meer mag citeren dan nodig. De Auteurswet laat namelijk in het midden wat daar in concrete termen wordt onder verstaan. Ook uit de talrijke rechtszaken die door producenten zijn aangespannen komt geen duidelijke maatstaf. Voorzichtigheid is daarom geboden en wellicht is toestemming vragen in deze situatie een veiligere optie, ook al is het niet nodig om het videomateriaal in zijn geheel te citeren. Beter is om in deze situatie gebruik te maken van videomateriaal open access beschikbaar gesteld en/of onder een algemene licentie. Open access werken hebben als voornaamste kenmerk dat ze zonder financiële, juridische of technische barrières toegankelijk en beschikbaar zijn. Open Access werken zijn te herkennen aan het Open Access-logo (een open slotje). Met een open licentie maakt de auteursrechthebbende in één keer aan iedereen duidelijk onder welke voorwaarden het werk gebruikt mag worden zonder dat er toestemming nodig is. De meest voorkomende open licentie is de Creative Commons-licentie. Filter op deze licentie wanneer je op zoek gaat naar videomateriaal waarbij delen of beschikbaar maken voor anderen vereist is.

Week 14

 • Britannica Image Quest: Rechtenvrije afbeeldingen nodig over moeders die thuis werken?

In de Engelstalige beelddatabank Britannica Image Quest vind je meer dan 2,5 miljoen afbeeldingen (foto’s, tekeningen, cliparts, etc.) in hoge kwaliteit, veilig en vrij van auteursrechten, die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.

Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen over moeders die thuis werken, dan kan je de resultaten filteren op de vorm en op collectie waar ze uit komen. Je kunt de afbeeldingen downloaden, printen, opslaan in je eigen map en direct e-mailen.

 • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten

De open access publicaties van de HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

Maar wist u dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens de HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse Universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.

En wist u dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.

Week 13

 • Cochrane Library: voor hoogwaardige informatie m.b.t. Evidence-based medicine

De Cochrane Library is de belangrijkste databank over Evidence-based Medicine. Je kan hier o.a systematische overzichten vinden van de stand zaken van medisch-wetenschappelijk onderzoek, de zogenaamde systematic reviews. Deze reviews worden onderhouden door groepen zorgprofessionals met ieder hun eigen specialisatie (review groups), bijvoorbeeld Skin Review Group, Dementia and Cognitive Improvement Review Group, Movement Disorders Review Group, etc.

Klik op onderstaande link als je wilt weten welke reviews, interventies, etc. recent zijn verschenen over het Corona-virus:

Covid-19 related content Cochrane

 • Blijf op de hoogte binnen de politieke wetenschappen met Worldwide Political Science Abstract

 

Worldwide Political Science Abstracts bevat beschrijvingen en samenvattingen van boeken en tijdschriften uit de gehele wereld op het gebied van politieke wetenschappen, relevante deelgebieden binnen internationale betrekkingen, rechten en bestuurskunde.

 

Wil je graag weten wat er gepubliceerd wordt binnen je onderwerp? Bewaar dan een zoekopdracht of maak een (of meerdere) attenderingen aan. Voor meer informatie over hoe en waar je attenderingen/alerts kunt instellen, neem hier een kijkje.

Als voorbeeld is hier een zoekopdracht in Worldwide Political Science Abstracts over wat gepubliceerd is over Europese grenscontroles in 2020 en 2021. Makkelijk om te delen met je collega’s en geldig voor een jaar.

Week 12

 • Vind informatie over Nederlandse bedrijven en markten in Company.info

De databank Company.info bevat bedrijfsinformatie van meer dan 2,5 miljoen Nederlandse en internationale - veelal in Nederland actieve - organisaties. De informatie bestaat uit adresgegevens, informatie over bestuurders en commissieleden, volledige jaarrekeningen en jaarverslagen, financiële gegevens, nieuwsberichten, markrapporten, benchmark, analyse verslagen, handelsregisterpublicaties, rechtspraak, compliance- en faillissementeninformatie. Hierdoor is Company.info in te zetten voor markt- en concurrentieanalyses.

Stel, je moet een markt- en concurrentieanalyse uitvoeren voor garage Auto Collin uit Zoetermeer die auto’s verkoopt maar ook onderhoudt en repareert. Bij ieder bedrijf in Company.info vind je de SBI-code (Standaard BedrijfsIndeling). De SBI-code geeft de sector aan waarin een bedrijf opereert. Via de sector kan je veel relevantie informatie vinden in Company.info. Tip: de SBI werkt met hoofd- en subsectoren. Selecteer ook de hoofdsector of de andere subsectoren om meer informatie te vinden. Zo kom je door de hoofdsector te selecteren in het onderdeel marktrapporten van Company.info achter de verkoopcijfers van personenauto’s en occasions.

Een toekomstvisie schadeherstel 2030 vinden we in een andere subsector. Je kunt ook zoeken op trefwoorden als schadeherstel of op de uitgever van de rapporten zoals Bovag. In het onderdeel verslagen selecteer je de hoofdsector, geef je bijvoorbeeld de provincie aan en selecteer je relevante jaartallen. Je krijgt dan de jaarverslagen te zien van concurrerende bedrijven. Het onderdeel nieuws werkt met andere sectoren. De sector Automotive levert veel treffers. Beter is om daar te zoeken met trefwoorden, bijvoorbeeld verkoop occasions. Via het aanmaken van een persoonlijk account kun je volglijsten samenstellen op organisatie, sectoren in het nieuws en zoekopdrachten in het nieuws.

Week 11

 • Op zoek naar afbeeldingen voor een presentatie of paper? Zoek eens in CC Search

Op de CC Search-website kunnen gebruikers afbeeldingen vinden met Creative Commons-licenties en plaatjes die zich in het publieke domein bevinden. De zoekmachine doorzoekt ruim 300 miljoen afbeeldingen via open api's en de Common Crawl-dataset. Bijna al het beeldmateriaal is afkomstig van Flickr. Ook doorzoekt CC Search de databanken van verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum.

Vooralsnog is CC Search alleen geschikt om afbeeldingen te zoeken, maar in de toekomst moet ook tekst en audio te vinden zijn. Het doel van de Creative Commons-organisatie is om uiteindelijk alle 1,4 miljard werken die een CC-licentie hebben, doorzoekbaar te maken. Handig zijn de zoekhandleiding, die helpt bij het vinden van afbeeldingen, en de lijst met bronnen.

De afbeeldingen die vindbaar zijn met de zoekmachine, kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in presentaties of publicaties. Daarbij moet wel aan de vermelde CC-voorwaarden worden voldaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om naamsvermelding. CC controleert niet of de beelden correct zijn gelicentieerd of dat de informatie juist of volledig is, dus controleer de licentiestatus en de attribuut-informatie voordat je de inhoud opnieuw gebruikt.

 • Emerald Insight: een wereldwijde uitgever die onderzoek en praktijk aan elkaar koppelt

Internationale en multidisciplinaire databank die e-journals, cases en e-books bevat op vrijwel alle studiegebieden. De e-books en de meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel. Wil je meer weten over Verslaggeving in de Accountancy? Kies dan bijv. het tijdschrift: Journal of Financial Reporting and Accounting.

Daarnaast biedt Emerald Insight (gedeeltelijk) toegang tot cases die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Voornamelijk peer reviewed case studies van internationale business schools.

Week 9

 • Uitbreiding Web of Science: vind meer belangrijke wetenschappelijke informatie

Citaties leggen verbanden tussen verwante wetenschappelijke literatuur. Via de citatie-index Web of Science van Clarivate kan invloedrijke literatuur gemakkelijk worden opgespoord. Web of Science bevat bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. De licentie gaf voorheen toegang tot content van de afgelopen 10 jaar, maar is nu uitgebreid met de backfiles vanaf 1980. Daardoor zijn 65 % meer relevante records beschikbaar.

Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld naar een onderwerp zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je daarbij zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar later gepubliceerde artikelen. En via Find it @ H\Library en/of EndNote Click (voorheen: Kopernio) kun je proberen de full-text vinden.

Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Via de Data Citation Index kun je zoeken in meer dan 380 data repositories wereldwijd.

De interface van Web of Science wordt stapsgewijs vernieuwd. Zie de uitgebreide website voor meer informatie en trainingen.

Week 8

 • Wiley Online Library: Een databank met meer dan 1.000 e-journals op veel verschillende gebieden 

Wiley Online Library is een multidisciplinaire databank met een uitgebreide tijdschriftencollectie. Via iconen is aangegeven welke content toegankelijk is, ongeveer 960 tijdschriften in fulltekst vanaf 1997. De publicaties van Wiley zijn gerenommeerd en veel gelezen en het merendeel van hun tijdschriften hebben dan ook een impact factor.

Wiley heeft een COVID-19-collectie gemaakt, waar alle onderzoek over dit onderwerp is verzameld. Je  kunt bijvoorbeeld in het tijdschrift Campus Legal Advisor dit artikel lezen: Does campus disciplinary authority extend to pandemic-related conduct issues

Attenderingen:

Na het uitvoeren van een zoekopdracht, kan je een alert instellen zodat je een bericht krijgt zodra er nieuwe artikelen zijn gepubliceerd over hetzelfde onderwerp. Je moet wel zelf eerst een (gratis) persoonlijk account aanmaken.

 • Meer weten over anatomie? Raadpleeg Acland's Video Atlas of Human Anatomy

Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructievideo’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen bv. sport- en gezondheidszorgstudenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens.

Voorbeeld van een video over de polsspieren

Week 7

 • Klimapedia : Kennisbank duurzame bouwfysica voor studenten en docenten van Bouwkunde

Klimapedia is een heel nuttige kennisbank voor studenten en docenten van vooral de studie Bouwkunde. Docenten van Nederlandse hogescholen en universiteiten delen hier hun kennis met collega’s en studenten over bouwkunde, met aandacht voor bouwfysica, binnenmilieu, installaties en duurzaamheid. De kennisbank bevat leermateriaal in het vorm van beknopte, encyclopedische informatie, die kan dienen als inspiratiebron voor docenten en als bron van kennis voor studenten. Handig ter voorbereiding van examens en opdrachten.

De kennisbank heeft verschillende onderdelen: modules, leerbundels, hulpmiddelen, publicaties, links, video’s en presentaties. De volgende thema’s worden behandeld in de kennisbank: binnenmilieu en gezondheid, brandveiligheid, energie en duurzaamheid, gebouwinstallaties, geluid en trillingen, licht en bezonning, onderzoek, ontwerp, stedenbouwfysica, en warmte en vocht. Onder ‘modules’ vind je een overzicht van alle onderwerpen die zijn behandeld. Heb je informatie nodig over ruimteakoestiek of thermische isolatie, dan kan je hier deze modules  lezen.

De grootste informatie-eenheden zijn de leerbundels, vooral ontwikkeld voor onderwijsdoeleinden. Thema’s zoals  milieuprestatie, arbeidsomstandigheden, energiezuinig bouwen en basis bouwfysica komen hier aan bod.

De ‘hulpmiddelen’ bevatten tabellen, formules en Excel-bestanden met handleidingen, richtlijnen en diagrammen die bouwfysische theorieën ondersteunen.

Onder ‘publicaties’ vind je links naar full-tekst artikelen, boeken en rapporten. Onder ‘links’ vind je een overzicht van belangrijke informatieve websites, en verenigingen in Nederland en België. 

De informatieve video’s waarin onder andere over herrie, akoestiek, warmte en vocht worden besproken kunnen uitstekend ingezet worden voor blended learning in het onderwijs.

Week 6

 • Gebruik RefWorks Citation Manager voor de juiste APA brongegevens  

Het opnemen van een literatuurlijst in een verslag is verplicht, als je dat niet doet dan pleeg je plagiaat. Door de RefWorks Citation Manager (RCM) te gebruiken tijdens het schrijven, bespaar je jezelf tijd en onnodig typewerk.  

Volg de onderstaande stappen voor installatie op de privé computer  

 • Maak een account aan via RefWorks (het online verzamelaccount voor alle bronnen)  
 • Download via MS Officestore: Proquest RCM  
 • Het tabblad RCM is nu zichtbaar in MS Word lint 
 • Log in RCM met je RefWorks account 
 • Zie  voor meer info de RCM video tutorial 

Op de HHs campus pc’s is de nieuwe RCM nog niet geïnstalleerd, hierop staat nog het oude Write ’n Cite tabblad, deze werkt met de oude RefWorks.

 • Mediadatabank Retriever

Succesvolle mediastrategie vergt kennis van mogelijkheden en bereik.

Retriever verzamelt alle mediadata en verrijkt deze met doelgroepkenmerken. De databank bevat gegevens van alle Nederlandse media (print, online, rtv, digitaal en out-of-home). Je vindt informatie over doelgroepen, bereik, advertentiekosten, redactionele profielen, verspreidingsgebieden en meer.

Zet Retriever in voor diverse doeleinden, zoals:

 • Verkennen van het medialandschap (kanalen per doelgroep) in Nederland
 • Bekijken met welk mediakanaal je het hoogste bereik hebt binnen je doelgroep
 • Opstellen van een mediaplan/marketingcommunicatieplan voor een dienst of product
 • Selecteren van de meest geschikte media passend bij de doelgroep en campagnedoelstelling
 • Bekijken wat de advertentiekosten zijn voor verschillende soorten advertentiemogelijkheden en mediakanalen

Nu volgen een aantal concrete voorbeelden, log eerst met je HHs-account in bij Retriever om via de hierna weergegeven links de voorbeelden te bekijken. Met Retriever kun je o.a. ontdekken welk huis-aan-huisblad in een bepaalde stad de hoogste dekking heeft en wat het profiel is van de inwoners van die stad. Bijvoorbeeld, in Amsterdam heeft het blad City Amsterdam de hoogste dekking. Als je op het linkje ‘Inwonersprofiel’ boven het geografische kaartje van Amsterdam klikt, vind je het inwonersprofiel (gezinssamenstelling, geslacht, leeftijd, nationaliteit en inkomen; bron: CBS data).  

Wil je een bepaalde doelgroep bereiken? Dan ontdek je in Retriever hoe je dat het beste kunt doen. Zwangere vrouwen zijn bijvoorbeeld het beste online en via publieksbladen te bereiken. En als je een bekende blogger of influencer wilt inzetten, kun je via Retriever kijken wie je het beste kunt contacteren. Door bij bijvoorbeeld het thema koken/cateren/recepten te filteren op mediatype blogger en influencer vind je een lijst waar je uit kunt kiezen. Docenten kunnen suggesties voor lesmateriaal voor het gebruik van Retriever in het onderwijs opvragen via bibliotheek@hhs.nl.

Week 5

 • Een betrouwbare fulltekst databank op het gebied van o.a. sociologie en communicatie? Kijk dan eens in de “Social Science Database”!                                                                                  

Op zoek naar internationale (wetenschappelijke) artikelen, vakbladen, dissertaties of blogs op het gebied van o.a. sociologie, psychologie, communicatie, politicologie, criminologie en social work? De hogeschoolbibliotheek heeft veel Proquest databanken op dit gebied, maar Social Science Database (SSD) biedt veel, voornamelijk fulltekst, artikelen uit ruim 1800 internationale tijdschriften vanaf 1980.

Ben je bv. benieuwd naar achtergrondartikelen over virusontkenners, dan zou dit een zinvolle zoekactie zijn in SSD: (covid or corona) AND (conspiracy or denialists). Als resultaat krijg je ruim ca. 900 resultaten, waarvan ruim 130 wetenschappelijke (peer-reviewed ) artikelen en bijna 100 daarvan zijn fulltekst.

Je kunt je zoekactie overigens in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) Proquest-databanken op sociologisch gebied via de optie “Change databases” en dan vink je aan “Social Sciences Premium Collection” én “Exclude duplicate documents” (via ‘Result page options’ onderaan, als je terug bent op de zoekpagina). Door deze laatste actie voorkom je dat hetzelfde artikel meerdere keren in je resultaten voorkomt.

Met dezelfde filters als hierboven bij SSD, fulltext en peer-reviewed, kom je nu uit op ruim 190 unieke resultaten, waarvan er ca. 100 uit SSD komen dus SSD was een prima databank voor dit onderwerp!

 • VideoArts : Databank met korte Engelstalige video's op het gebied van management en de werkomgeving

In de databank VideoArts vind je 234 korte humoristische videoclips op het gebied van management, coaching, leiderschap, communicatie en customer service. De Engelstalige clips bevatten sketches van 1-3 minuten tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ manager. De clips kunnen een goede aanvulling zijn op de theoretische lesstof over bovenstaande onderwerpen, en brengen op pakkende wijze herkenbare situaties op de werkvloer naar voren, waar we allemaal weleens mee te maken hebben of zullen krijgen.

De clips uit VideoArts kunnen auteursrechtvrij gebruikt worden binnen Blackboard en PowerPoint omgeving, en andere toepassingen binnen de Haagse Hogeschool.

Welzijn (op de werkvloer) is in deze voor werknemers vaak moeilijke tijden van thuiswerken een erg relevant thema. Hier vind je een aantal videoclips over dit thema.

Week 4

 • Teacher Reference Center : internationale databank over pedagogiek en onderwijs

Teacher Reference Center bevat informatie over levenslang leren, lopende pedagogisch onderzoek, curriculumontwikkeling, informatievaardigheden, onderwijsadministratie, educatie voor docenten, onderwijstechnologie en media. Er zijn abstracts en full-tekst artikelen uit 280 peer-reviewed tijdschriften opgenomen.

Volg je bv. als docent de cursus Basiskwalificatie Examinering of Basis Didactische Vaardigheden en ben je op zoek naar artikelen over kwaliteit van leren? Hier vind je een selectie van artikelen die je over dit onderwerp zou kunnen raadplegen : Quality Learning

 • Science Direct: uitgebreide databank met toegang tot Elsevier Science tijdschriftencollectie

Science Direct biedt online toegang tot de Elsevier Science tijdschriftencollectie, die ruim 4300 tijdschrifttitels bevat over economie, gezondheidszorg, management, communicatie, onderwijs, computerwetenschap, techniek etc. De artikelen zijn vanaf 1995  fulltekst beschikbaar. De fulltekst toegang, deels open access wordt aangegeven met een groen blokje (ruim 3000 titels).

Let op! De e-books vallen niet onder onze huidige licentie.

Maak een account aan:

 • om allerts in te stellen voor nieuwe edities of updates voor recente zoekopdrachten
 • om bij te houden welke artikelen je gelezen hebt
 • aanbevelingen te ontvangen o.b.v. jouw zoekgeschiedenis

Browse door de titellijst of selecteer een domein - Physical Sciences and Engineering, Life Sciences, Health Sciences, Social Sciences and Humaties – bv. alle Physical Science and Engineering titels (bijna 1400 tijdschrifttitels), of een subdomein, bv. Engineering

Of zoek op onderwerp, zoals ‘sustainable manufacturing’, of over ‘photonics’ en verfijn op vakgebied bv. Energy.

Gebruik “ om termen bij elkaar te houden, AND, NOT of OR (in hoofdletters) om termen te combineren, of - (hyphen) om termen uit te sluiten.

Sorteer titellijsten op relevantie of datum. Verfijn deze op o.a. jaar of artikel type. Download artikelen of exporteer de bibliografische gegevens naar Refworks.

Artikel delen?

Kopieer de URL van het artikel met als voorvoegsel https://ezproxy.hhs.nl/login?url=

 • Boomportaal : digitale bibliotheek met e-books en e-journals

Boomportaal bevat een ruime collectie Nederlandstalige e-books en e-journals van Boom Uitgevers Den Haag en Amsterdam en biedt toegang tot een aantal databanken, waaronder Sigmabase en Management Executive. De tijdschriften zijn allemaal juridisch. De e-books collectie bevat diverse onderwerpen, o.a. communicatie, gezondheidszorg, onderzoek en statistiek, bedrijfseconomie, opleidingskunde, social work en talen. Wil je weten welke titels worden aangeboden? Klik dan hier voor toegang tot het portaal.

De e-books zijn voor een beperkt aantal gelijktijdige gebruikers toegankelijk, de e-journals zijn wel ruim toegankelijk. Als een e-book niet beschikbaar is, probeer het dan later nog eens.

De oude versie, Boom Digitale Bibliotheek, is niet meer up-to-date, maar wel toegankelijk.

Week 3

 • Bouwformatie – nieuws en tools voor bouwkundigen      

Archidat Bouwformatie is een kennisplatform dat actuele informatie biedt op het gebied van bouwkunde. In samenwerking met verschillende partijen, actief in de bouwindustrie, zoals producenten, leveranciers, architecten, ingenieurs, adviseurs, aannemers en opdrachtgevers, deelt Bouwformatie kennis over technische, esthetische en commerciële aspecten van bouwkunde. Op de website van Bouwformatie vind je verschillende soorten publicaties, o.a. nieuws, columns en actualiteiten over duurzaam bouwen. Belangrijkste onderdelen uit Bouwformatie zijn Kosten Online en Bouwdetails online.

Bouwkosten Online is de grootste databank van bouwkosten in Nederland. Met een goed gestructureerde zoektool maak je een raming of een begroting voor jouw bouwproject. De databank bestaat uit verschillende bibliotheken: woningbouw, verbouw, utilisatiebouw, onderhoud & renovatie, schilderwerk en civiele techniek. De gegevens worden elke maand geactualiseerd.

Bouwdetails Online is een databank met toegepaste producten en de detailleringen die als basis dienen voor de verwerking. Een ervaren team van bouwkundigen en ingenieurs in samenwerking met de producenten en leveranciers van bouwmaterialen en –producten delen kennis over bouwkundige detaillering die belangrijk is voor de kwaliteit en uitstraling van een gebouw. Met deze tool kan je naar bouwdetails zoeken per verschillende onderdelen van het gebouw, per soorten projecten (woningbouw, utilisatiebouw of renovatie) of  per leverancier.

Week 2

 • DigiBib.Jeugd : Leerzaam blog over vaccineren

Op 6 januari 2021 heeft zorgmedewerker Sanna Elkadiri de eerste Nederlandse vaccinatie tegen COVID-19 ontvangen. Er zijn nog mensen die twijfelen over wel of niet vaccineren. Er verschijnen veel berichten hierover in de sociale media. De blog van Caroline Schouten, Jeugdarts KNMG - Wel of niet vaccineren? Een pleidooi voor een open gesprek! - geeft tips hoe je het gesprek aan kan gaan met mensen die twijfelen. Deze tips kan je wellicht gebruiken als je stage loopt bij een gezondheidszorginstelling of in de (jeugd)hulpverlening.

Dit blog komt uit de databank DigiBib.Jeugd, een digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines.

 • Political Science Database : Van vakbladen tot wetenschappelijke tijdschriften - publicaties over politiek, internationale relaties en overheidsbeleid

De Political Science Database geeft toegang tot vooraanstaande internationale tijdschriften over politiek, overheidsbeleid en internationale betrekkingen. De databank bevat duizenden actuele full tekst dissertaties van Amerikaanse en Canadese universiteiten, discussiestukken, conferentiebijdragen, landenrapporten en beleidsdocumenten en er vinden dagelijks updates van de databank plaats.

Door een persoonlijk account te maken, kan je ook alerts instellen om geattendeerd te worden als er nieuwe publicaties verschijnen van een interessant onderwerp.

Je kunt bijvoorbeeld meer lezen over het besluit van de Trump-regering om sancties op te leggen aan medewerkers van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court).

 • The Case Centre: Lesgeven via cases uit de praktijk

In The Case Centre vind je een groot aantal cases op het gebied van bedrijfskunde, marketing en management van universiteiten en business schools wereldwijd. De casestudies gaan over reëele situaties die de studenten confronteren met een dilemma of een onzekere uitkomst. Vaak horen er bij een case relevante documenten, audiovisuele items en zorgvuldig ontworpen docentaantekeningen. Bij interesse in docentenexemplaren of het gebruik van de cases in het onderwijs zie de bestelprocedure. Deze databank is heel geschikt voor Blended Learning. Meer informatie over online lesgeven, het gebruik of het schrijven van cases.

Voorbeeld van een case: Philips Healthcare: Global Sourcing in a Post-COVID-19 World
Als wereldleider in de gezondheidszorgtechnologie had Philips een belangrijke rol te spelen in de COVID-19-pandemie. De sterke toename van de vraag naar levensreddende medische apparatuur door ziekenhuizen over de hele wereld bood het bedrijf grote mogelijkheden. Tegelijkertijd werden de nationale overheden in de meeste landen echter gedwongen om veiligheidsmaatregelen te nemen die de commerciële activiteiten sterk beïnvloedden. De bedrijfsonderdelen van Philips' Healthcare, met name op het gebied van diagnostiek en ademhalingsapparatuur, werden tijdens de Corona-crisis geconfronteerd met kritieke uitdagingen op het gebied van toelevering. Om in te spelen op de grote vraag naar medische apparatuur wist CEO Frans van Houten dat Philips verschillende hindernissen moest nemen om voldoende voorraad te produceren en te leveren om aan die vraag te kunnen voldoen. Van Houten was zich bewust van de vele uitdagingen die in het verschiet liggen en moest beslissen of hij de wereldwijde inkoopstrategie van het bedrijf zou herzien om deze in een post-COVID-19-wereld toekomstbestendig te maken - en zo ja, hoe.

Week 51

 • Haal je inspiratie voor feestdagencampagnes uit Adfobase

In deze tijd van het jaar zie je de mooiste campagnes langskomen op tv, internet of sociale media.

Moet je zelf een campagne ontwikkelen? Haal dan je inspiratie uit Adfobase, onze databank met gegevens over Nederlandse reclamecampagnes, -awards, -adverteerders, -cases en -bureaus. Per campagne kun je reclamefilmpjes en campagnebeelden bekijken en je vindt er informatie over de opdrachtgevers, de makers en de doelstellingen.

Ook campagnes rond feestdagen zijn vertegenwoordigd. Zoals die van Plus met de kraamafdeling als decor voor het kerstdiner. Deze commercials worden vaak tot leven gebracht vanuit initiatieven. Bij Plus hebben ze dus gezinnen verrast in een geboortecentrum die dachten hun kerstdiner te missen. Bij Lidl konden fans zich via Facebook opgeven voor een rolletje in hun kerstcommercial van 2015. Laat je dus niet alleen inspireren door de commercials zelf maar ook door de werkwijzen waarop ze zijn ontstaan. 

Ook andere feestdagen zijn vertegenwoordigd: Moederdag, Pasen, … Zoek op de feestdag via het zoekvenster. Klik op ‘Toon alle gevonden campagnes’ om de filteropties te krijgen. Filteren is mogelijk op Medium, Branche en Jaar.

 • OECD iLibrary : Online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)

OECD iLibrary is de online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). De databank biedt toegang tot e-books, tijdschriften en statistische databanken op diverse vakgebieden, zoals economie, wetenschap en techniek, landbouw en voedsel, werkgelegenheid, energie, milieu, onderwijs, sociale wetenschappen, migratie en gezondheid.

Wil je de meest recente OECD-uitgave inzien over de invloed van COVID 19? Bekijk dan hier de Economic Outlook van december 2020.

 

De OECD iLibrary biedt ook toegang tot statistieken. De OECD iLibrary bevat content die is vrijgegeven door de OESOIEA (het Internationaal Energieagentschap), NEA (het Agentschap voor Kernenergie), het Ontwikkelingscentrum van de OESOPISA (Programme for International Student Assessment) en ITF (International Transport Forum).

Week 50

 • Linguistics Database: fulltext artikelen over alle aspecten van de linguistiek

De Linguistics Database bevat fulltext artikelen uit tijdschriften en andere bronnen in de linguistiek, waaronder veel titels die zijn geïndexeerd in Linguistics and Language Behavior Abstracts (LLBA). Het behandelt alle aspecten van de studie van taal, inclusief fonetiek, fonologie, morfologie, syntaxis en semantiek.

De Linguistics Database is onderdeel van de ‘Linguistics Collection’, die weer onderdeel is van de ‘Library and Information Science Collection’ van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie ‘Change databases’ kan je zoeken in meerdere ProQuest databanken tegelijk.

Zoek je bv. een fulltext artikel over de inzet van Blended Learning bij het leren van vreemde talen? Dan vind je in de Linguistics Database dit interessante artikel  met als titel “Can blended learning aid foreign language learning”. Je vindt het door te zoeken met de volgende zoektermen: (blended learning) AND (higher education) AND (foreign languages). Bij de zoekresultaten staat het bewuste artikel bovenaan.

 • Beeld en Geluid op school : M.b.v. videofragmenten complexe onderwerpen bespreekbaar maken

Het in de klas bespreken van complexe onderwerpen als de vrijheid van meningsuiting is door de moord op de Franse leraar Samuel Paty relevanter dan ooit. Hoe pak je dat aan? De databank Beeld en Geluid op school helpt je op weg.

Op Beeld en Geluid op school zijn videofragmenten rondom het thema vrijheid van meningsuiting geselecteerd die kunnen dienen als gespreksstarter. Denk aan een fragment over Charlie Hebdo en beelden van een demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting.

Dieper op dit onderwerp ingaan met de klas? Kijk dan eens naar de workshop 'De grens van de grap'. In deze workshop leren leerlingen over de beeldtaal van satire. Ook ontdekken zij waar de eigen satire-grenzen én die van hun klasgenoten liggen. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan jouw grenzen? Waar komen die vandaan en waarom kwetsen zij jou wel en de ander niet?

Om bovenstaande links te kunnen bekijken, dien je ingelogd te zijn in de databank, bij voorkeur via Firefox of Chrome. 

Deze databank is zeer geschikt voor gebruik bij Blended Learning, zoals uit bovenstaande informatie blijkt.

Week 49

 • Policy File Index : Op zoek naar informatie of onderzoek over overheidsbeleid?

 

In de databank Policy File index vind je onderzoek van denktanks, NGO’s, onderzoeksinstituten, universiteiten, belangenbehartigingsgroepen etc.

De nadruk ligt op bronnen uit de Verenigde Staten, maar er is ook veel internationaal materiaal.  

De onderwerpen die in deze databanken terug te vinden zijn, zijn sociologie, politicologie, overheidsbeleid, internationale betrekkingen, overheidsadministratie en economie.

In dit rapport worden drie belangrijke barrières voor universele en eerlijke toegang tot een COVID-19 vaccin onder de loep genomen

 • Ontdek de laatste IT ontwikkelingen met databank ACM & connect wereldwijd met IT specialisten  

De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. Hun digitale bibliotheek bevat een uitgebreide fulltext collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audiobestanden. Vind via ACM ook vakspecialisten/community om mee te verbinden. Handig als je er even niet uitkomt met een IT-inhoudelijke afstudeeropdracht of vraagstuk.  

Zie bijv. de laatste ontwikkelingen op het gebied van multi-user augmented reality waarbij in groepsverband aan een virtueel object gewerkt wordt, zoals een gezamenlijke online graffitiproject. 

Week 48

 • Databank SDGO ondersteunt duurzame ontwikkeling
  De databank Sustainable Development Goals Online van uitgeverij Taylor & Francis is een interdisciplinaire digitale collectie rondom de 17 SDG's, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid te bestrijden en de planeet te beschermen. De inhoud bestaat uit een groot aantal zorgvuldig geselecteerde hoofdstukken uit e-books; tijdschriftartikelen en vele presentaties, video's, case studies, lesgidsen en lesplannen. Jaarlijks in april en september wordt er nieuwe content toegevoegd. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt geleid door een internationale adviesraad van academici, praktijkmensen, beleidsmakers en functionarissen in de tertiaire sector, de overheid en NGO's. Zie ook deze introductie, de flyer en de content list.

Zo is het ebook "Psychological Perspectives on Radicalization" (2020) opgenomen. Daarin wordt gekeken naar de verschillende typologieën van radicaliserende individuen, wat individuen weerbaar maakt tegen radicalisering, en gebeurtenissen die individuen kunnen triggeren om te radicaliseren of te deradicaliseren.

 • Sociology Database : een fulltekst database op het gebied van sociologie en sociaal werk

Op zoek naar internationale wetenschappelijke artikelen, boeken of dissertaties op het gebied van sociologie en sociaal werk? De bibliotheek heeft veel Proquest databanken op dit gebied maar Sociology Database  heeft vooral veel fulltext-artikelen van totaal 330 vooraanstaande tijdschriften (voorheen deels alleen met abstract te vinden in Sociological Abstracts en Social Services Abstracts).  

Ben je bv. benieuwd naar artikelen van de laatste 10 jaar (filter na de zoekactie op 2010-2020) over behandelingen van kinderen bij kindermisbruik door ouders met een drugsverslaving, dan zou dit een zinvolle zoekactie zijn: (child abuse) AND (substance abuse) AND treatment. Als resultaat zal je ruim 7000 items vinden, waarvan ruim 5000 peer-reviewed en fulltekst in Sociology Database. 

Als je graag een artikel wilt hebben waarin al literatuuronderzoek op dit gebied is verricht filter dan ook nog op ‘Document type’ : Literature Review. Dan krijg je een overzicht van ruim 100 artikelen.

 • BSL-Vakbibliotheek, belangrijke Nederlandstalige databank over gezondheidszorg en hulpverlening

BSL-Vakbibliotheek geeft toegang tot Nederlandstalige online tijdschriften en e-books van uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum. Zoals Kind en Adolescent of Onderwijs en gezondheidszorg.

Van 16 t/m 22 november is het de week tegen kindermishandeling. Meer weten over de preventie van kinderenmishandeling? Lees dan het artikel Praktijkvariatie binnen de JGZ in preventie van kindermishandeling.

Week 46

 • Espacenet - de databank met uitvindingen 

Espacenet is een databank ontwikkeld door het Octrooicentrum Nederland en  bevat ruim 100 miljoen octrooipublicaties. Met deze octrooipublicaties afkomstig uit meer dan 90 landen kun je inspiratie opdoen wanneer je jouw eigen product aan het ontwikkelen bent. Met behulp van Espacenet krijg je inzicht in beschikbare technische ontwikkelingen en daarmee kun je ook voorkomen dat jouw uitvinding de ideeën herhaalt die al eerder waren uitgedacht en uitgebracht.

In de databank zijn nationale en regionale octrooicollecties beschikbaar. De regionale collecties bevatten octrooi-documenten van octrooiverlenende instanties die meerdere landen vertegenwoordigen.  In octrooidocumenten vind je technische beschrijvingen van uitvindingen, auteurs, aanvragers en de datum van aanvraag. Helaas biedt de databank geen informatie over de status van een octrooi. Dat betekent dat je niet kunt inzien of de octrooi ooit verleend is geweest en zo ja, of het nog steeds geldig is. Voor deze informatie ga je naar het Nederlands Octrooiregister op www.octrooiregister.nl of naar het European Patent Register op www.epo.org/register.

Met Espacenet kun je op drie verschillende manieren zoeken. Met Smart Search kun je met trefwoorden eenvoudig zoeken. Met uitgebreid zoeken maak je onderzoeksvragen specifieker. Met de tool ‘zoeken naar classificatie’ kun je bladeren in de collectie voor technische domeinen die jou het meest interesseren.  

Wil je bijvoorbeeld de nieuwste ontwikkelingen in keukenapparatuur ontdekken, dan kun je hier de zoekresultaten zien.

 • Finance & ControlBase : een database met artikelen over financieel management en administratie

 

Meer weten over het accountantsberoep? Over de verschuiving van de rol van financial controller naar business controller? Of bijv. over de transparantie van corporate governance? Informatie hierover vind je in de Finance & ControlBase  Deze databank bevat toonaangevende artikelen op het gebied van financieel management en administratie. Ook artikelen over de relatie met maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzaamheid  en fraudebestrijding vind je hierin terug.

Week 45

 • Verbreed je technologische vakkennis met databank O'Reilly Safari 

De laatste Excel of Powerpoint tips? Cloud technology, Cyber security 2020 training course?  Gebruik de e-books en videocontent uit de databank O’Reilly Safari (ook op het gebied van communicatie en marketing). Bekijk zelfs e-books over gezonde voeding!  O’Reilly Safari bevat 39.000 e-books en ruim 6.000 video tutorials van toonaangevende uitgevers op het gebied van technologie, digitale media, techniek en business. Naast e-books en video tutorials zijn ‘learning paths’ ook een onderdeel van het digitaal aanbod. IT-ers, software ontwikkelaars, web designers en systeembeheerders gebruiken O'Reilly Safari als de bron voor onderzoek, probleemoplossing en certificaat training. De e-books kun je online lezen, niet downloaden. 

Onderwijstip: gebruik O’Reilly e-books (zonder extra kosten voor studenten) als verplicht literatuur voor volgend jaar (2021-2022). Dankzij onbeperkte toegang is O’Reilly Safari geschikt voor blended learning in het onderwijs.

 • Linguistics & Language Behavior Abstracts (LLBA) : Abstracts over alle aspecten van de taalkunde

In de ProQuest databank Linguistics & Language Behavior Abstracts (LLBA) vind je abstracts en indexes van internationale literatuur in de taalkunde en aanverwante disciplines in de taalwetenschappen. De database omvat alle aspecten van taalstudie, waaronder fonetica, fonologie, morfologie, syntaxis en semantiek.

Er wordt veel aandacht besteed aan verschillende gebieden van de taalkunde, waaronder beschrijvende, historische, vergelijkende, theoretische en geografische taalkunde. De database biedt samenvattingen van tijdschriftartikelen en citaties voor boekrecensies uit meer dan 1.500 tijdschriftpublicaties, en biedt ook samenvattingen van boeken, hoofdstukken uit boeken en proefschriften. Deze database is geïndexeerd met een thesaurus van 3.700 termen. De thesaurus is online beschikbaar.

Zo kan je bv. interessante peer reviewed artikelen vinden over de schrijfvaardigheden van studenten met dyslexie in het hoger onderwijs.

Week 42

 • Medline, internationale databank met gezaghebbende medische informatie

In Medline zijn wetenschappelijke artikelen te vinden over de behandeling van apneu. Medline is een medische databank van de National Library of Medicine (USA). Deze databank bevat artikelen uit 5400 internationale, biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is fulltext opgenomen.

Behandeling van apneu (ademstops tijdens het slapen) in slaapcentra wordt niet meer vergoed door de basisverzekering in Nederland, omdat de wetenschappelijke onderbouwing voor deze behandeling onvoldoende is.

Als je systematisch wilt zoeken, denk dan goed na over het gebruik van de juiste trefwoorden. Een medische trefwoordenlijst (MESH, klik op “MESH 2020” in de blauwe balk bovenaan in MEDLINE) kan hierbij helpen. Het juiste Engelstalige trefwoord voor Apneu is “Sleep apnea syndromes”.

Onder Therapy Sleep Apnea Syndromes vind je een voorbeeld van een zoekactie van wetenschappelijke artikelen over de behandeling van apneu die de afgelopen tien jaar fulltext zijn verschenen.

Medline bevat audiovisuele media, die gebruikt kunnen worden voor Blended Learning.

 • PAIS Index: Vind hier informatie over openbare aangelegenheden (Public Affairs Information Service)

 

De databank PAIS Index bevat bibliografische gegevens en abstracts van meer dan een half miljoen tijdschriftenartikelen, boeken, overheidsdocumenten, onderzoeksrapporten etc. over openbaar bestuur en publieke zaken. De databank wordt per kwartaal geüpdatet en meer dan 17.000 actuele records worden per jaar toegevoegd. Als er toegang is in een van onze databanken, word je direct doorgelinkt naar het fulltext artikel.

 

De onderwerpen die in deze databank terugvindt, zijn economie, onderwijs, energiebronnen en –beleid, (overheids-)bestuur, gezondheidszorg, mensenrechten, internationale relaties, arbeidsmarkt, politiek en sociale omstandigheden, allemaal met overheidsbeleid als invalshoek.

 

Hier vind je bv. artikel over de langtermijngevolgen voor de volksgezondheid van maatregelen die genomen zijn vanwege de corona-pandemie.

 • Lees online en download de artikelen uit de archieven van de tijdschriften Adformatie, Communicatie en het Tijdschrift voor Marketing

Communicatie en het Tijdschrift voor Marketing waren toonaangevende vakbladen. Ze zijn in 2018 opgegaan in het platform Adformatie. De bibliotheek van De Haagse Hogeschool had op deze tijdschriften altijd een abonnement. Het tijdschrift Adformatie behoort nog steeds tot onze lopende tijdschriftencollectie. De digitale archieven van deze drie tijdschriften zijn via één eenvoudige zoekinterface te doorzoeken.

Markeer alle tijdschriften om integraal te zoeken. De artikelen zijn gericht op de onderwerpen marketing, media, communicatie en creatie. Dat maakt het digitaal archief geschikt voor onder andere pitches, desk- en accountresearch, marktonderzoek en concurrentieanalyse. Kom er bijvoorbeeld achter hoe je betrokken medewerkers krijgt,  hoe je een purpose-gedreven onderneming bouwt of hoe 4 van 's wereld meest gelauwerde creative directors uit de creative sector het hoofd bieden aan de coronacrisis. De artikelen zijn online te lezen in een weergave zonder opmaak. Deel ze door de URL te kopiëren met als voorvoegsel: https://ezproxy.hhs.nl/login?url=. De artikelen zijn tevens te downloaden als PDF met de originele opmaak met foto's en afbeeldingen. Downloaden alleen voor persoonlijk gebruik. PDF gebruiken op Blackboard of in een blended learning tool als FeedbackFruits? Respecteer auteursrechten en gebruik alleen artikelen met minder dan 8000 woorden (inclusief 200 woorden per afbeelding of figuur).

 • ISSO-Kennisbank wordt ISSO Open

ISSO-Kennisbank wordt ISSO Open. Hier vind je alle kennis voor de professional in de Bouw en Installatietechniek. Om gebruik te maken van ISSO Open moet je inloggen met een  KennisID zijn alle ISSO- en SBR-raporten en publicaties, de Referentiedetails, instructieboeken en rekentools 24/7 beschikbaar, compleet en actueel. Maak een KennisID aan op deze pagina.

Persoonlijke profiel - Sla je favoriete en veel gebruikte publicaties, rapporten en documenten via het hartje op in je favorieten zodat elke keer dat ISSO Open opgestart wordt de gewenste documenten snel toegankelijk zijn en niet elke keer weer opnieuw opgezocht hoeven te worden.

Zoekmogelijkheden - Zoeken is mogelijk op trefwoord of categorie of producten.
Via producten is het mogelijk alle beschikbare ISSO-publicaties of SBR-publicaties op te vragen. Maar ook de Referentiedetails en rekentools.

Zoekvoorbeeld - Zoek op trefwoord COVID-19 en verfijn op categorie COVID-19 voor eisen aan ventilatie en een goede binnenluchtkwaliteit en om de verspreiding van aerosolen via de lucht te voorkomen.

Links openen in Firefox of Chrome. Werkt niet goed in Internet Explorer.

Week 41

 • GreenFILE: multidisciplinaire databank voor onderzoek naar relatie tussen mens en milieu

De databank GreenFILE geeft toegang tot wetenschappelijke bronnen, overheidsrapporten en populaire publicaties over hoe individuen, bedrijven en overheden het milieu beïnvloeden en wat gedaan moet worden om negatieve effecten te neutraliseren. GreenFILE bevat indexen en abstracts van 216 000 publicaties, waarvan een  deel (9100 publicaties) in fulltekst beschikbaar is. Het tijdbereik van de publicaties is vanaf 1913 tot heden.

De meeste publicaties gaan over mondiale klimaatverandering, groen bouwen, vervuiling, duurzame landbouw, hernieuwbare energie en recycling. Daarnaast heeft de databank een multidisciplinair karakter: het maakt een verbinding tussen de problematiek van het milieu en verschillende vakgebieden zoals onderwijs, recht, gezondheid en technologie.

Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de toepassing van zonne-energie in duurzame architectuur in de afgelopen twintig jaar? Met de termen ‘sustainable building’ en ‘solar energy’ vind je de relevante, academische en populaire publicaties.

Greenfile bevat ook videofragmenten, die gebruikt zouden kunnen worden bij Blended Learning. Wanneer je bv. zoekt bij Documenttype ‘Image’ op het trefwoord ‘environment’, vind je ruim 10.000 videofragmenten.

Week 40

 • Web of Science: veelzijdige multidisciplinaire databank voor wetenschappelijke informatie

Web of Science bevat bibliografische metadata van de afgelopen 10 jaar van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken.

Als je bijvoorbeeld naar het onderwerp fake news zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je bij artikelen zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar artikelen die later gepubliceerd zijn. Met Find it @ H\Library en/of Kopernio kun je de fulltext vinden. Zoals het artikel uit 2020: “Who falls for fake news? The roles of bullshit receptivity, overclaiming, familiarity, and analytic thinking”.

Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Via de Data Citation Index kun je zoeken in meer dan 380 data repositories wereldwijd.

 • Business Source Ultimate : de databank voor bedrijfskundig onderzoek

De database Business Source Ultimate biedt fulltext toegang tot peer reviewed business, management en economische tijdschriften, waaronder de Harvard Business Review. Onderwerpen zijn onder meer boekhouding, bankwezen, financiën, internationaal zakendoen, marketing en economie. Daarnaast biedt de databank ook toegang tot onder meer casussen, economische landenrapporten, bedrijfsinformatie en meer dan 27.000 video’s van o.a. Harvard Business Publishing.

Wil je bijvoorbeeld de economische impact weten van COVID-19? Zoek op de termen COVID-19 en Economic impact en in deze resultatenlijst vind je hoogwaardige artikelen.

De video’s en de cases zouden goed gebruikt kunnen bij Blended Learning.

Gebruik bij voorkeur de browser FireFox.

Week 39

 • Boeken lenen bij de bibliotheek van De Haagse Hogeschool

De bibliotheek heeft een collectie van meer dan 45.000 titels, ter ondersteuning van het onderwijs en opdrachten. De meesten titels kunnen geleend worden.  Naast studieboeken staat er op de hoofdvestiging ook een kleine collectie romans en dvd’s in vele talen, ter ondersteuning van het taalonderwijs.

De bibliotheek heeft van voorgeschreven literatuur altijd een niet-uitleen exemplaar voor raadpleging in de bibliotheek beschikbaar. Een tweede exemplaar is beschikbaar voor uitleen maar voorziet uiteraard niet in de enorme vraag van grote aantallen studenten. Van de aanbevolen literatuur en minoren is een uitleen exemplaar in de collectie opgenomen.

Wil je weten of een boek in de collectie aanwezig is en beschikbaar? Ga naar catalogus.hhl.nl en type je zoekterm(en) in. Combineren van termen is mogelijk. Maar je kan ook achteraf verfijnen op o.a. locatie, materiaalsoort of auteur. Zoek bij voorbeeld naar onderzoek en verfijn op auteur of materiaalsoort. Bij voorbeeld op verplichte literatuur en/of e-book.

Staat het boek dat je zoekt niet in de catalogus of is uitgeleend?
Dien een aanschaf verzoek of vraag deze aan via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) aan

Lenen en inleveren van materialen kan bij de zelfservice systemen. Voor lenen bij de zelfservice systemen gebruiken studenten hun digitale collegekaart. Medewerkers kunnen voor gebruik van de zelfservice systemen een bibliotheekpas aanvragen. Maximaal 7 boeken kunnen geleend worden en indien niet gereserveerd tot 5x verlengd worden.

Naast de fysieke collectie heeft de bibliotheek ook een digitale collectie met meer dan 100 databanken en een collectie e-books in verschillende databanken en op individuele basis aangeschafte e-books in de catalogus.

 • Library Science – Alles over kennis- en informatiemanagement

De Engelstalige databank Library Science  bevat ruim 200 publicaties over informatiewetenschap. Bekijk bv. hoe studenten een informatiebeveiligingscursus voor het MKB hebben ontwikkeld en fake news detecteren met behulp van multi-objective hybrid feature approach. De artikelen zijn ook te gebruiken als lesmateriaal in de vorm van Blended Learning, denk aan opdrachten of om studenten kennis te laten maken met wetenschappelijke artikelen.

 • Westlaw UK – actuele informatie over wetten en rechtspraak in het VK

 

De databank Westlaw UK  biedt toegang tot rechtspraak, wetten en tijdschriften die onder het rechtsgebied Verenigd Koningrijk (VK) vallen, maar er is ook een apart onderdeel voor rechtspraak en wetten in de Europese Unie.

Via de thema’s op de startpagina, kun je bv. up-to-date blijven over zaken die betrekking hebben op het vertrek van VK uit de EU, bv. een overzicht van de wetten die betrekking hebben op Brexit.

Je moet wel een account aanmaken om de resultaten te kunnen bekijken.

 

Je kunt verschillende soorten alerts (oftewel attenderingen) instellen. Zo kun je een notificatie ontvangen wanneer de status van een rechtspraak verandert of wanneer een uitspraak afgerond is. Als je het bel-icoon ziet, kun je een alert instellen.

 

Zinvol om te weten, in Westlaw UK kan je mappen aanmaken, opmerkingen toevoegen aan documenten en tekst markeren.

 

De cases in Westlaw UK zijn geschikt voor gebruik bij Blended Learning.

Week 38

 • Education Database: vooraanstaande databank over onderwijsonderzoek

Education Database ondersteunt de studie en toepassing van onderwijs op alle niveaus, met inbegrip van voorschoolsonderwijs, basis-, secundair en hoger onderwijs. De database bevat duizenden full-tekst tijdschriften, proefschriften en andere relevante bronnen. Je vindt er abstracts en indexering van meer dan 1090 onderwijstijdschriften, waarvan 800 full-tekst.

De databank is net als ERIC onderdeel van de “Education Collection”, die weer onderdeel is van de “Social Science Premium Collection” van ProQuest, met databanken over sociologie, politiek, criminologie, bibliotheek- en informatiekunde, educatie en taalkunde. Via de optie “Change databases” zijn ProQuest databanken te combineren of uit te sluiten.

Nu het onderwijs voornamelijk online plaatsvindt is het lastig om binding te houden met studenten. In de Education Database staan artikelen over dit onderwerp. Zoek dan met de trefwoorden “learner engagement” en “online courses” en “higher education”. Artikelen kunnen in het kader van Blended Learning worden geplaatst op Blackboard. M.b.v. feedback fruits kunnen studenten eventueel commentaar leveren op de artikelen.

Week 37

 • Een speciale databank op het gebied van Posttraumatische Stress Stoornissen? Jazeker, de “PTSD” databank!

Op zoek naar internationale wetenschappelijke artikelen/boeken/dissertaties die te maken hebben met PTSD? Zoek dan in de Engelstalige Proquest databank PTSD (voorheen “Pilots”).

Ben je bv. benieuwd naar behandelingen van PTSD bij jonge vluchtelingen, dan zou dit een zinvolle zoekactie zijn: (treatment ptsd refugee) AND (children OR minors OR adolescents). Het resultaat van deze zoekactie is 150 items, waarvan 96 peer-reviewed artikelen in PTSD.

Let op: via de “Findit- tool” of via “Get full text” is het vaak mogelijk om het volledige artikel te vinden op record-niveau.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar alle andere Proquest-databanken via de optie “Change databases” én ‘Exclude duplicate documents’ (via ‘Result page options’ bij de zoekpagina). Met dezelfde selectie als hierboven kom je dan uit op ruim 3600 unieke resultaten, waarvan 2300 peer-reviewed artikelen en 191 artikelen van de laatste 12 maanden.

 • Mis je het lezen van de dagbladen in de bibliotheek? In Nexis Uni kan je ook thuis al het plaatselijke en wereldnieuws bijhouden

De databank Nexis Uni bevat meer dan 15.000 nieuwsbronnen, juridische bronnen en zakelijke bronnen, waaronder gedrukte en online tijdschriften, nieuwsberichten en blogs uit nationale en internationale kranten, maar ook gewoon het lokale en regionale nieuws uit de dagbladen. Ook kan je (Amerikaanse) juridische cases, radiofragmenten en videoopnames vinden in Nexis Uni, die misschien interessant zouden kunnen zijn om te gebruiken voor Blended learning.

Wil je bv. op de hoogte blijven van de spanningen tussen Griekenland en Turkije, m.b.t. het eigendom over de wateren in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, dan kan je deze nieuwsberichten in alle Nederlandse kranten nalezen in Nexis Uni. Klik op ‘doorgaan’ op het scherm dat verschijnt.

De zoekactie is als volgt. Klik op de beginpagina op ‘Alles in Nexis Uni’. Vervolgens filter je op ‘Nieuws’ en als nieuwsbron kies je ‘Kranten’ en als Nieuws op taal ‘Dutch’. In het zoekveld typ je ‘Griekenland Turkije spanningen’ en vervolgens krijg je 1104 resultaten. Deze kan je nog sorteren op het nieuwste bericht eerst en filteren op bv. datum, vanaf 1-6-2020, dan kom je op een lijst met relevante artikelen.

Week 28

 • OAPEN: Wetenschappelijke Open Access e-books

Open Access Publishing in European Networks (OAPEN) biedt via het Online Library and Publication Platform toegang tot meer dan 2500 wetenschappelijke peer reviewed Open Access e-books op velerlei onderzoeksgebieden. Maar vooral op het gebied van de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen. Momenteel stellen 273 uitgevers OA e-books beschikbaar, waaronder Springer Nature en Oxford University Press.
Meer weten over bijvoorbeeld etnografie? Of over duurzaamheid? OAPEN biedt toegang tot peer-reviewed, wetenschappelijke e-books, die full-tekst beschikbaar zijn.

 

Week 25

 • Gedegen literatuuronderzoek? Gebruik Web of Science!

Met Web of Science kun je zoeken in de bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties. Zoals het artikel "Towards a New Definition of Blended Learning" (februari 2020) waarin een nieuwe definitie gegeven wordt die context, theorie, methodologie en technologie omvat. WoS verwijst naar tijdschriften, boeken en conferentieverslagen uit alle wetenschapsgebieden, van de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Met Cited Reference Search kun je op zoek gaan naar actuele publicaties vinden die een bepaald artikel citeren. Ook kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. Wil je leren om WoS optimaal te gebruiken? Volg dan een van de webinars.

 • Academic Search Ultimate : Zeer uitgebreide internationale en multidisciplinaire databank

Academic Search Ultimate is een internationale en multidisciplinaire databank bestemd voor academische instellingen. De databank  bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden, inclusief informatie voor de technische opleidingen. De databank bevat ca. 17.800 academische tijdschriften en vakbladen met samenvattingen, waarvan 5.479 met full tekst, en tevens meer dan 77.000 korte video’s van Associated Press, het toonaangevende Amerikaanse persbureau, vanaf 1930 tot heden.

Zoek eenvoudig in de index alle woorden of zoek geavanceerd en combineer zoektermen in verschillende indexen. Om alleen full tekst artikelen te verkrijgen, verfijn hiervoor vooraf of achteraf op full tekst in de linker kolom.

Zoektips
Plaats “ ” om samengestelde zoektermen, bij voorbeeld “Renewable materials” om ervoor te zorgen dat de termen alleen naast elkaar voorkomen.

Browse via Termen voor onderwerp om te zien welke termen voorkomen, deze te selecteren en te combineren. Bijvoorbeeld Hydrogen production OR Hydrogen storage.

Klik in de resultatenlijst op het vergrootglas om snel de samenvatting te bekijken.
Sla via “share” boven resultatenlijst om je zoekvraag op te bewaren en opnieuw uit te voeren.

Klik na openen van het artikel in de rechterkolom op het icoon voor de permalink van het betreffende artikel om deze te delen.

Week 24

 • Databankinhoud uitgebreid in ProQuest: Criminologie wordt beter vertegenwoordigd!

Sinds kort is de inhoud in de ProQuest-databanken sterk uitgebreid, o.a. op het gebied van criminologie. Zo hebben wij nu toegang tot de fulltekst-databank Criminal Justice Database en daarnaast de bibliografische databank National Criminal Justice Reference Service . In beide kan je zoeken op onderwerpen zoals Criminologie, Drugsbestrijding, Kinderstrafrecht, Recht, Rechtshandhaving, Sociologie en Strafrecht. 

 

Er wordt veel aandacht besteedt in de media over het gebruik van geweld door politie tegen zwarte mensen. In dit onderzoek testen ze hypothesen over het verband tussen ras, gedrag van burgers, leeftijd en het gebruik van geweld door politie.

 

Attenderingen:

Door een (gratis) persoonlijk account te maken in ProQuest (My Research Account), zijn de volgende attenderingen mogelijk:

1. Nieuw gepubliceerde artikelen op een door jouw bepaald onderwerp. Hiervoor moet je eerst een zoekopdracht maken. Na het uitvoeren van een zoekopdracht, zie je aan de rechterkant een optie om een alert in te stellen:

ProQuest save alert

Als je op ‘Save search/alert’ klikt, krijg je de optie tussen Create alert (e-mail) of Create RSS feed. Stel je voorkeuren in en klik op Create alert/feed.

2. Nieuwe uitgaven van de door jou gekozen tijdschriften. Zoek je gewenste tijdschrift op. Nu kan je kiezen tussen e-mailalert of RSS feed:

ProQuest create alert

Stel je voorkeuren in en klik op Create alert/feed.

 

Week 23

 • Coronavirus : financiële regelingen voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is er voor ondernemende Nederlanders die werken aan een duurzame en economisch sterke samenleving. De RVO subsidiewijzer geeft een actueel overzicht van de tegemoetkomingen voor MKB-bedrijven. Binnenkort gaat de regeling Tegemoetkoming Voor vaste Lasten mkb (TVL) open. De RVO gaat deze regeling uitvoeren. Voor een compleet overzicht van de overheidsnoodmaatregelen kun je hier terecht.

Week 22

 • Blijf up-to-date over jeugdzorg m.b.v. DigiBibJeugd.

DigiBib.Jeugd is een digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines. De databank bevat landelijke beleidsrapporten, onderzoeken en adviezen tot concrete projecten, protocollen en instructies. Je kunt er bijvoorbeeld het document Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus? Bijvoorbeeld als zij erg jong of angstig zijn raadplegen.

Week 21

 • Boomportaal : Nieuwe databank met heel veel e-books

Boomportaal is een digitale bibliotheek van de uitgeverijen Boom Amsterdam en Boom Den Haag met ruim 2.400 e-books over vrijwel alle onderwerpsgebieden, plus 54 e-journals op de vakgebieden recht, bestuur en beleid, maatschappij, gezondheidszorg, HRM, communicatie en talen.

Wil je weten welke titels aangeboden worden? Klik hier voor de Boomportaal e-books en verfijn op auteur of trefwoord voor een specifieke titel of onderwerp.

Of ga naar de A-Z lijst databanken voor de volledige Boomportaal collectie (e-books en e-journals).

 

 • Publicatie niet aanwezig in onze (digitale) bibliotheek? Dien dan een aanvraag in via Interbibliothecair Leenverkeer (IBL)

De bibliotheek van De Haagse Hogeschool biedt studenten en medewerkers de mogelijkheid om boeken en tijdschriftartikelen die niet in onze (digitale) collectie aanwezig zijn, aan te vragen bij een andere bibliotheek in Nederland via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL). Voor elke aanvraag vul je een apart formulier in. Je ontvangt per e-mail een bevestiging van de aanvraag.

Voor studenten zijn hier wel enige kosten aan verbonden, voor medewerkers van de Haagse Hogeschool niet. De levertijd van een boek is meestal ca. een week, een artikel wordt vaak al binnen enkele dagen digitaal geleverd.

Voordat je een aanvraag voor IBL indient, is het handig om eerst met behulp van Google Scholar te controleren of wij, via onze databanken, toegang hebben tot het fulltekst artikel. Dit is in Google Scholar te herkennen aan de linkresolver Find it @H/Library.

Als je thuis zoekt via Google Scholar, dien je eerst een instelling aan te passen om de linkresolver te zien. Dat doe je als volgt:

Google Scholar uitklapmenu linksboven -> Instellingen -> Bibliotheeklinks -> vinkje bij De Haagse Hogeschool – Find it @ H/Library -> Opslaan

 

Week 19

 • Ontdek de toegevoegde Politics-collecties binnen de ProQuest-databanken

Sinds kort zijn de ProQuest databanken sterk uitgebreid - ook op de onderwerpen met betrekking tot politiek.

 

Zo hebben wij nu toegang tot de fulltekst-databank Political Science Database. Daarnaast kan je PAIS index, Policy File Index en Worldwide Political Science Abstracts doorzoeken voor bibliografische gegevens.

De onderwerpen die je in deze databanken terug vindt zijn: Bestuur en overheidsmanagement, energiebeleid, (internationale) bestuurskunde, internationale politiek, internationale relaties,  overheidsbeleid en -administratie, politieke wetenschappen, vergelijkende politicologie en arbeidsomstandigheden.

 

Je kunt zoeken in één database, maar je kunt ervoor kiezen om in meerdere ProQuest-databanken tegelijk te zoeken. En er is ook een overzicht van welke tijdschriften in bv. Political Science Database ontsloten worden, die je naar interesse kunt selecteren.

 

Dit is bv. een artikel in de Political Science Database over vergelijkend politiek beleid n.a.v. epidemieën zoals Zika, Ebola of SARS.

 

Week 18

 • Springer Protocols: onmisbaar voor laboratoriumonderzoek

De protocollen in de databank Springer Protocols zijn handleidingen voor het verantwoord uitvoeren van biochemische, moleculair biologische en biomedische laboratorium experimenten. Een protocol bevat ook een lijst van benodigde materialen (chemicaliën, apparatuur, software etc.), literatuurverwijzingen en soms notities en tips om problemen op te lossen. De protocollen zijn ook opgenomen in SpringerLink.

Als je zoekt op coronavirus, zijn er meer dan 160 coronavirus protocollen en methoden beschikbaar.

Dit overzicht geeft 8 protocollen aan gericht op diagnose van het coronavirus.

 • Directory of Open Access Journals : Al veel Open Access-artikelen over COVID-19

In Directory of Open Access Journals (DOAJ) vind je een grote collectie peer-reviewed OA-tijdschriften, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Je kan filteren of zoeken op onderwerp. Ook kan je op CC-licentie of op uitgever zoeken, heel handig als jij zelf Open Access wilt publiceren.

Er zijn al veel artikelen over COVID-19 als Open Access beschikbaar via DOAJ.

 

Week 17

 • De bibliotheekcatalogus : Meer dan zoeken naar een boek!
  In de catalogus van de bibliotheek van De Haagse Hogeschool kun je zoeken naar boeken, tijdschrifttitels, cd’s of dvd’s. Hierbij zie je de beschikbaarheid, op welke locatie het boek beschikbaar is  en waar het boek in de kast te vinden is. Wil je weten welke titels vanuit de zoekresultaten op één van de vestigingen beschikbaar is, verfijn dan de resultaten door een vestiging te selecteren. Verfijnen kan ook op materiaalsoort, bijvoorbeeld e-book of verplichte literatuur.
  Ook een deel van de e-book- en e-journalcollecties is zijn te vinden en direct toegankelijk via de catalogus.
  Bijvoorbeeld: Wat is onderzoek van Nel Verhoeven. Is het fysieke boek beschikbaar of hebben de e-book versie? Wil je naar een titel verwijzen kopieer dan de permalink.
  Wat vind je nog meer in de catalogus?
  Elke week worden er nieuwe boeken of e-books aan de collectie toegevoegd. Ga hiervoor naar de tab Aanwinsten. De boekenlijsten per opleiding en van voorgaande jaren staan op de tab Boekenlijsten.
  Verlengen van geleende materialen kan ook via catalogus open hiervoor de tab Lenergegevens.  
 • IntechOpen: Peer-reviewed Open Access e-books over wetenschap, technologie en geneeskunde

De Engelstalige databank IntechOpen biedt toegang tot 4700 wetenschappelijke Open Access e-books op het gebied van onderzoek in de wetenschap, technologie en geneeskunde. De onderwerpsgebieden zijn natuurwetenschappen, techniek & technologie, biowetenschappen, gezondheidswetenschappen, sociale wetenschappen & geesteswetenschappen.

Met name de natuurwetenschappen, techniek en technologie zijn ruim vertegenwoordigd.

Meer weten over bijvoorbeeld robotics? Of over drones? IntechOpen biedt toegang tot veel peer-reviewed, wetenschappelijke e-books, die full-tekst beschikbaar zijn.

Week 16

 • United Nations Digital Library : Allerlei publicaties en informatie van de VN

De United National Digital Library (UNDL) is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Dag Hammarskjöld Library en het United Nations Office at Geneva Library en biedt een ‘single point of access’ naar zowel historische als hedendaagse informatie van de Verenigde Naties, zoals VN rapporten, VN kaarten, VN stemdata en VN toespraken. De interface is in 6 talen (geen Nederlands) beschikbaar en de inhoud is ook meertalig. De content wordt dagelijks geüpdatet (niet tijdens de COVID-19 crisis).

 

Welke functies zijn er?

 • Uitgebreide zoekhandleiding
 • Geavanceerd browsen
 • Linked data tussen gerelateerde documenten
 • Filteren op VN organen of document type
 • Eenvoudige en geavanceerde zoekmogelijkheden
 • Personalisatie (zoekacties bewaren, alerts instellen)

Je kan je eigen alert instellen voor bijvoorbeeld het stemmen in de General Assembly on Human rights advancement.

 

 • Databank Sociale Vraagstukken: Ook voor als je op zoek bent naar Nederlandstalige achtergrondartikelen over de Corona-crisis

Ben je op zoek naar interessante artikelen op sociaal-maatschappelijk,  ethisch, economisch en gezondheidsgebied in een vrij toegankelijke Nederlandstalige databank? Kijk dan eens in de databank  Sociale Vraagstukken.

Dit is een databank met artikelen en discussiestukken van diverse (wetenschappelijke) auteurs. De artikelen zijn gerubriceerd in ca. 70 ‘vraagstukken’ en 50 thematische ‘dossiers’ over maatschappelijke kwesties in Nederland. Onlangs is daar een nieuw uitgebreid en interessant ‘dossier’ aan toegevoegd over de Corona-crisis.

 • A-Z lijst e-journals

Op zoek naar een specifiek e-journal? Deze vind je eenvoudig in ons overzicht over e-journals waarin al onze e-journals zijn verzameld in de A-Z lijst met e-journals. Je kan zoeken op tijdschrifttitel, ISSN of het onderwerp van het tijdschrift, maar bijvoorbeeld niet op artikelen of auteurs.

 

Populaire e-journals zijn Harvard Business Review en Foreign Affairs, maar ook Nederlandse kranten zijn hier te vinden, bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad, Trouw, De Volkskrant en NRC.next.

Week 15

 • Omgeving in de praktijk: alle belangrijke wetten en regels voor de bouw

De vernieuwde databank Omgeving in de praktijk geeft antwoord op alle vragen omtrent de huidige en nieuwe bouwregelgeving. Nieuws, wetgeving en jurisprudentie, praktijkvoorbeelden en commentaren omtrent de Omgevingswet, het Bouwbesluit en de Wet Kwaliteitsborging. Omgeving in de praktijk biedt:

 • Bouwregelgeving in woord en beeld (bestaande en nieuwe bouwregelgeving)
 • Koppeling met alle wetten, toelichting en commentaren
 • Praktijkinformatie veiligheid van gebouwen
 • Veelgestelde vragen over het Bouwbesluit en de nieuwe Omgevingswet

Wil je weten hoe de Omgevingswet werkt of welke wetten opgaan in de Omgevingswet? Of wil je weten wat de gevolgen zijn van klimaatverandering? je vindt de antwoorden in Omgeving in de praktijk.  

Week 13

 • Van Dale Onlinewoordenboeken : Altijd een up-to-date woordenboek bij de hand  

Van Dale Onlinewoordenboeken bevat complete en up-to-date woordenboeken Dikke van Dale Nederlands, Synoniemen, woordenboeken Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Zweeds, handboek Nederlands, handboek Engels, Spellinghulp Nederlands, Oxford English. Alle bronnen worden gelijktijdig doorzocht. Met extra informatie, thematische overzichten, taaltips en landeninformatie.

Geen dure papieren ouderwetse woordenboeken meer in je kast, maar de nieuwste up-to-date versies altijd online beschikbaar. Met voorbeelden, synoniemen en meerdere betekenissen van een woord. 

 • BoomPortaal : Daar is ie dan eindelijk!  

Met heel veel plezier kunnen wij nu BoomPortaal voor onze studenten en medewerkers aanbieden.  

In BoomPortaal kan je zowel boeken als tijdschriften vinden. De boeken betreffen vrijwel alle onderwerpsgebieden, zo ook bijna alle rechtsgebieden, de tijdschriften gaan over recht, bestuur & beleid, maatschappij, gezondheidszorg, HRM en communicatie & talen.  

Boeken downloaden is niet mogelijk, printen kan per paragraaf. E-journals kunnen wel gedownload worden en je kan gebruik maken van e-mailattendering of RSS om op de hoogte te blijven. 

 

Voor bijna alle boeken geldt dat er maar één gebruiker tegelijk kan lezen, voor de tijdschriften zijn er geen beperkingen voor het aantal gebruikers.  

 

Via de ‘Direct naar’-link is een overzicht over de updates per rechtsgebied te vinden. De verschillende updates zitten allemaal onder redactie van specialisten binnen de betreffende rechtsgebied. 

 

Beschikbaar zowel op on- als off-campus.  

 • CBS Statline : data over de Nederlandse economie en samenleving

Statline is de databank van het CBS en bevat cijfers over de Nederlandse economie en samenleving. Van inflatie tot bevolkingsontwikkeling, de informatie is overzichtelijk gerubriceerd op thema en gratis beschikbaar voor iedereen. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan en belang bij om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. 

Wat zijn de cijfers over de internationale handel? Wat waren de cijfers betreffende de uitvoer van diensten naar China? Deze tabel geeft de data weer van het jaar 2019. Uit deze tabel kun je selecties samenstellen, op je beeldscherm presenteren, afdrukken en downloaden in diverse formaten. Ook is het mogelijk om de data grafisch weer te geven. Zie ook de handleidingen ter ondersteuning voor optimaal gebruik van Statline. 

Week 12

NEN Connect: toegang tot alle in Nederland aanvaarde NEN normen

In een NEN norm staat beschreven welke afspraken er zijn, of aan welke specificaties of criteria een product, dienst of methode moet voldoen. NEN staat voor Nederlandse Norm.

Via NEN Connect heb je toegang tot de volledige normencollectie van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NNI). Je kunt in de databank zoeken op normnummer of binnen de samenvattingen van alle normen. Voor de HHs zijn alle normen die in Nederland aanvaard zijn full tekst beschikbaar.

De meeste normen betreffen technische onderwerpen maar er zijn normen voor vrijwel alle vakgebieden, van brandveiligheid van gebouwen tot informatiebeveiliging in de gezondheidszorg.

Bekende normen zijn NEN-EN-ISO 9000 (voor kwaliteitsmanagementsystemen) en NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties).

Taylor & Francis : What does “crisis” education look like?

 

Dit is een interessante artikel met de titel  What does “crisis” education look like?

van de databank Taylor&Francis. Voor welke uitdagingen staan wij als wij onze kinderen, als toekomstige burgers en leiders, willen voorbereiden op een wereld die van de ene naar de andere crisis springt?

 

De databank Taylor&Francis bevat artikelen met onderwerpen zoals bedrijfsinformatie, economie, HRM, marketing, verkoop, bestuur, militaire inlichtingen, terrorisme en vrede- & veiligheidsstudies. Niet de hele collectie is beschikbaar, maar als je een vinkje zet bij ‘only show what I have access to’, zie jij alleen wat beschikbaar is.

Als jij een account aanmaakt, kan jij ook up-to-date blijven door een alert in te stellen.

 

Beschikbaar zowel op on- als off-campus.

Week 11

Bibliotheek Sportcampus Zuiderpark : Boeken over tal aan onderwerpen, in relatie tot sport

Misschien is het niet iedereen bekend, maar op de Sportcampus Zuiderpark is een kleine vestiging van de bibliotheek van de Haagse Hogeschool, speciaal gericht op de opleidingen die daar gehuisvest zijn. Dit zijn De HALO, Sportkunde en International Sport Management (ISPM).

De boekencollectie bestaat uit boeken op algemene vakgebieden zoals onderzoek, management, marketing en psychologie, maar ook boeken over didactiek, opvoeding, onderwijs, vooral lichamelijke opvoeding, en anatomie en fysiologie.

Daarnaast is er een uitgebreid aanbod met boeken over onderwerpen die een relatie hebben met sport, zoals sportwetgeving, sportsponsoring, sportmarketing, sportmanagement en sportcoaching.

In de bibliotheekcatalogus vind je ook de boeken die op de Sportcampus staan.

Ook is er uiteraard een uitgebreide collectie boeken over de verschillende sporten, zoals alle balsporten, atletiek, racketsporten, vechtsporten en tevens biografieën over beroemde sporters.

Een gedeelte van de collectie is Engelstalig, met name voor de opleiding ISPM. Er is ook een kleine collectie tijdschriften die relevant zijn voor de genoemde opleidingen, maar veel informatie op sportgebied is ook te vinden in databases als SportDiscus en SportBusiness Professional.

De boeken zijn uiteraard ook te leen voor studenten, docenten en medewerkers van andere vestigingen van de Haagse Hogeschool, en kunnen evt. aangevraagd worden bij de helpdesk in de bibliotheek op de hoofdvestiging. Men kan natuurlijk ook zelf langskomen op de Sportcampus Zuiderpark.

20180508_133626_1525783245236_resizedSC Zuiderpark2

 

INVERT: Index van Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriftliteratuur

INVERT neemt in principe de beschrijvingen op van alle artikelen die in de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften verschijnen. Ook de mededelingenbladen van alle landelijke Nederlandse en Vlaamse verpleegkundige beroepsverenigingen worden in de databank opgenomen. Uit een aantal tijdschriften dat niet aan deze criteria beantwoordt, maar waarin regelmatig verpleegkundige bijdragen verschijnen, worden de expliciet verpleegkundige artikelen geselecteerd. Zoek je bijvoorbeeld informatie over kwalificatieniveaus, de Wet BIG of over beroepsprofielen raadpleeg dan INVERT. Check de A-Z lijst E-journals voor de full-tekst beschikbaarheid van artikelen. 

Week 9


A-Z lijst e-journals

 

Op zoek naar een specifiek e-journal? Vind het dan eenvoudig in ons overzicht over e-journals waarin al onze e-journals zijn verzameld. Je kan zoeken op tijdschrifttitel, ISSN of het onderwerp van het tijdschrift, maar niet op artikelen of auteurs.

 

Populaire e-journals zijn Harvard Business Review en Foreign Affairs, maar ook Nederlandse kranten zijn hier te vinden, bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad, Trouw, De Volkskrant en NRC.next.

 

Vernieuwde versie van Pubmed

Pubmed wordt vernieuwd en is alvast beschikbaar op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

FAQ’s en handleidingen over de nieuwe Pubmed zijn te vinden op https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/help/

Voorlopig blijft de oude versie ook nog beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

De precieze datum van de definitieve overgang van de oude naar de nieuwe Pubmed is nog niet bekend. Zodra deze bekend is zullen wij dit bekend maken.

N.B. In de nieuwe versie van Pubmed is het nog niet mogelijk om full tekst artikelen op te vragen via Find it @ H/Library.

Week 8

SpringerMaterials: de betrouwbare materialen database

Informatie over eigenschappen en gebruik van fysische en chemische materialen. Je kunt zoeken op o.a. elementaire samenstelling of chemische structuur. Interactieve grafieken, dynamische datatabellen en fasediagrammen met export opties. Materialen en eigenschappen kunnen worden vergeleken. Vooral relevant voor instellingen met een onderzoeksfocus op materiaalkunde, fysica, chemie en engineering; en bedrijven op het gebied van bulk- en fijnchemische productie, petroleum en petrochemie, halfgeleiders en elektronische materialen, optische metalen, keramiek, polymeersynthese en -verwerking, en materialen voor brandstoffen en energietoepassingen. Als je bijvoorbeeld naar ethanol (alcohol) zoekt kun je o.a. de 3D interactieve molecuulstructuur bekijken.

Week 7

CINAHL, internationale databank over verpleegkunde en aanverwante (para)medische vakgebieden

Wereldwijd zijn er ernstige zorgen over het coronavirus. De WHO en andere gezondheidszorgorganisaties zijn druk bezig om de bron van de besmetting te achterhalen en er worden internationale maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

In de databank CINAHL staan (achtergrond) artikelen over het coronavirus.

Op onderstaande link staat een voorbeeld van een zoekactie naar full-tekst artikelen over dit virus.

Coronavirus OR Coronavirus Infections

 

GWWkosten.nl: kostengegevens op het gebied van grond-, weg- en waterbouw                                                              

GWWkosten.nl bevat actuele, complete en onderbouwde kostengegevens voor het ramen, calculeren of het maken van een MJO-begroting voor kleinschalige en seriematige woning- en utiliteitsbouwprojecten, maar ook onderbouwde installatiekosten op bouwdeelniveau en op STABU-bestekpostniveau. 

Toets offertes, ontwerpen en projecten op haalbaarheid, vergelijk materialen en prijzen. Maak razendsnel een raming, calculatie of MJO-begroting dankzij handige tools die op elkaar aansluiten. Maak gebruik van ruim 500 referentieprojecten om binnen enkele minuten de investeringskosten van een project te achterhalen. De gegevens worden gepresenteerd in de vorm van een tabel, meestal met een illustratie of foto.

Bekijk via GWWkosten o.a. wat de materiaalprijzen voor het aanbrengen van een damwand zijn of wat de uurtarieven zijn voor elektrotechnisch werk.

Week 6

Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) : databank met modelverordeningen en jurisprudentie

 

Op zoek naar een specifieke modelverordening of juist alle modelverordeningen binnen een categorie? Je kan ze vinden in de Kennisbank Decentrale Regelgeving (KDER) en ook kan je per gemeente zoeken in  verordeningen. KDER wordt beheerd door de VNG en Sdu en geeft handreikingen bij het opstellen van ruim honderd, veel voorkomende verordeningen. Behalve de volledige tekst van de verordeningen, vind je ook toelichtingen, metadata en Jurisprudentie voor Gemeenten (JG).

 

Met een persoonlijk account kan je in Mijn kennisbank je eigen favorieten verzamelen en notities maken in de tekst in KDER.

In Dossiers is informatie verzameld over actuele onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld meer lezen over de AVG en de invoering van de jeugdwet.

 

Beschikbaar zowel on- en off-campus.

 

OpenAIR is van de betere muziekfestivals, OpenAIRE is de naam van een grote Europese academische repository-verzameling!

Ben je op zoek naar betrouwbare Europese wetenschappelijke publicaties, onderzoeksdatasets, informatie over (en filters op!) Europese onderzoeksprojecten en –financiers. Zoek dan in OpenAIRE.

Het is een enorme verzameling (22 miljoen publicaties en 800.000 datasets) van 12.000 onderzoeksrepositories op alle wetenschapsgebieden. Het Nederlandse NARCIS is daar een onderdeel van. Het is bedoeld om het open science beleid van de Europese Commissie in allerlei opzichten te ondersteunen.

Via deze link heb je zowel ON-Campus-toegang als thuis toegang.

Let op: laat je niet afschrikken als soms iets toch “closed access” is! Als je klikt op de DOI (= Digital Object Identifier) van bv. een artikel zou je toch zomaar bij het volledige artikel uit kunnen komen doordat we als Hogeschoolbibliotheek steeds meer databank-abonnementen hebben, waar je dan automatisch naar toe wordt gelinkt!

Zo blijkt bijv. een “closed” artikel ‘Climbing the ladder or falling from grace? A threat-opportunity framework of the effects of norm violations on social rank’ (UvA), alsnog fulltekst beschikbaar te komen via één klik op de DOI

Bezoek je van buiten de hogeschool OpenAIRE zet dan voor de DOI ons EZproxy voorvoegsel:  https://ezproxy.hhs.nl/login?url= Dat resulteert dus in deze link.

Week 5

Op zoek naar actuele informatie over (digitaal) toetsen?

 

Hieronder staat een selectie van bronnen die toegankelijk zijn via de digitale bibliotheek:


[*] De HHS heeft een abonnement afgesloten t/m 10 gebruikers. Gelijktijdig kunnen dan 10 gebruikers binnen het netwerk gebruik maken om uitgaven of artikelen van een titel kosteloos te downloaden. Wanneer zich een 11e gebruiker op hetzelfde moment meldt zal hij/zij een melding krijgen dat het aantal gebruikers is overschreden en hij/zij op een later moment zal moeten terugkomen om content gratis te kunnen downloaden.

Boek of artikel niet in de HHs bibliotheek? Check WorldCat waar het wel aanwezig is!

Met WorldCat.org kun je zien welke dichtstbijzijnde bibliotheek het boek of artikel in de collectie heeft. Vervolgens vraag je het item aan via het HHs IBL formulier om het item bij de HHs bibliotheek hoofdvestiging op te halen. Worldcat.org is een wereldcatalogus waarin niet alleen boeken of artikelen te vinden zijn op jouw locatie, maar over de hele wereld. Ook handig in gebruik tijdens stage in het buitenland.

Zie bv. welke bibliotheek naast de HHs de verplichte literatuur “wat is onderzoek” van Nel Verhoeven in de collectie heeft.

Nieuw: databank SDGO ondersteunt duurzame ontwikkeling

De Sustainable Development Goals Online is een nieuwe databank van uitgeverij Taylor & Francis. Het is een interdisciplinaire digitale collectie rondom de 17 SDG's, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en onrechtvaardigheid te bestrijden en de planeet te beschermen. Meer dan 13.000 zorgvuldig geselecteerde hoofdstukken uit e-books, 1.300 tijdschriftartikelen en meer dan 250 presentaties, video's, case studies, lesgidsen en lesplannen. De collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt geleid door een internationale adviesraad van academici, praktijkmensen, beleidsmakers en functionarissen in de tertiaire sector, de overheid en NGO's. Zie ook de introductie, de flyer en de content list

Een voorbeeld is het hoofdstuk “Solidarity and Security in the EU Discourse on Aid” door Iliana Olivié en Aitor Pérez uit het book “Aid Power and Politics”. Dit gaat over de toegenomen nadruk op veiligheidsaspecten bij het verlenen van (ontwikkelings)hulp door Europa.

Week 4

Beeld en Geluid op School : Lector Leukfeldt over cybercrime in Eenvandaag

De databank Beeld en Geluid op School biedt toegang tot duizenden uren video en audio voor het  onderwijs, een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt o.a. actuele nieuwsprogramma’s en documentaires terugkijken van de Nederlandse publieke omroep.

Ook is het mogelijk om fragmenten te ‘knippen’ uit een programma en deze fragmenten te gebruiken in een les, of een dossier over een bepaald onderwerp aan te leggen.

Op donderdag 16 januari 2020 was lector Cybersecurity in het mkb Rutger Leukfeldt in Eenvandaag als specialist aan het woord over het momenteel zeer actuele onderwerp cybercrime.

Lector Rutger Leukfeldt over cybercrime in Eenvandaag 16-1-2020

Log in met SURFconext om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies van Beeld en Geluid op School.

ALURVS.nl : Databank voor de Aluminium en de Roestvast Staal branche

ALURVS bevat de twee gescheiden kennisbanken. Eén over aluminium en één over roestvast staal met honderden studies, onderzoeksrapporten en verhandelingen over deze materialen. Antwoorden op vragen betreffende legeringstypen, bewerking, behandeling, toepassingsmogelijkheden, voordelen en beperkingen van de materialen.

ALURVS biedt tevens online toegang tot het online magazine ALURVS.nl. Beide kennisbanken bevatten ook een bedrijvenregister op onderwerp en vakgebied.

Wat is in ALURVS te vinden over aluminium kozijnen.
Of over de eigenschappen van roestvast staal.

Week 3

Emerald Insight wenst u een happy duurzaam 2020!

Vanwege de 50e Earth Day dit jaar, geeft Emerald Insight  tot eind januari gratis toegang tot artikelen over duurzaamheid. Lees hier de 7 tips met literatuurlijst.

Emerald Insight is een databank met toegang ongeveer 310 Emerald e-journals van hoge kwaliteit op vele vakgebieden. De meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel.

Week 2

De internationale bedrijfs- en industrie-informatiedatabank MarketLine Advantage vernieuwd en uitgebreid

De internationale databank MarketLine Advantage biedt actuele en accurate informatie over bedrijven, industrieën, landen en steden. De informatie over bedrijven en industrieën is beschikbaar in profielen, rapporten en case studies. De bedrijfsinformatie bevat SWOT analyses. Daarnaast vind je er trend- en risicorapporten, nieuws en informatie over financiële deals.

Met de nieuwe interface die eerder dit jaar is gelanceerd heeft de databank er nieuwe functies bijgekregen. De innovatieve Tableau-interface presenteert gegevens in flexibele grafieken en tabellen die kunnen worden geëxporteerd. Zo kun je bijvoorbeeld via Country Statistics (onder Databases) aangeven van welke regio of landen je het werkloosheidspercentage (of een andere macro-economische indicator) wilt zien. De gegevens worden dan weergegeven in een kaart- en tabelvorm. En daarbij krijg je ook de grafiek met de voorspelling van de werkloosheid per regio. Naast deze eigen grafieken en tabellen kunnen gebruikers ook hun eigen rapporten samenstellen via de Company Report Generator (onder Databases).

Door de uitbreiding is er ook toegang tot nieuwe content. De informatie over bedrijven, industrieën, landen en steden is verwerkt in overzichtelijke Chartbooks (onder Analysis). Je kan bijvoorbeeld Amsterdam vergelijken met andere Europese steden in de Top 50 Europe City Chartbook. Naast trend- en risicorapporten zijn er nu ook Value and Supply Chain Analysis (via Industry Analysis onder Analysis). Daarin kun je bijvoorbeeld lezen dat er behoefte is aan tyfoonklare turbinetechnologie of dat je voor wat betreft online retail moet kijken naar de speelgoedgigant Toys ‘R’ Us . Tenslotte is er de nieuwe influencer tool (onder Databases) waarbij je de top 100 van influencers kunt samenstellen per sector op basis van hun Twittergedrag. Evan Kirstel leidt bijvoorbeeld de RetailTech lijst.

Thesaurus Zorg en Welzijn : Lijst met zoektermen op sociaal gebied

Ben je op zoek naar artikelen of boeken op sociaal gebied in catalogi en databanken maar je vind niet de goede artikelen of te weinig of juist teveel? Gebruik de Thesaurus Zorg en Welzijn! Ga via deze link naar de HHs-ON Campus-toegang en tik in het zoekscherm je zoekterm in, bv. wijkteams.

Dit is een lijst met termen op sociaal gebied die in relatie tot elkaar worden weergegeven. Zo kun je op andere termen komen die je zelf nog niet bedacht hebt maar die wel met je onderwerp te maken hebben. Ze kunnen algemener of juist specifieker zijn, maar het kunnen ook (min of meer) synoniemen zijn.

Als je vervolgens met die termen gaat zoeken opent je literatuuronderzoek zich ineens helemaal en vind je ook die publicaties die je eerst niet kon vinden!

NB. OFF-campus werkt de toegang momenteel niet. Wordt binnenkort opgelost!

 

Week 51

Upgrade van Academic Search Complete naar Academic Search Ultimate : Nog meer inhoud!

De bibliotheek heeft een upgrade aangeschaft van de multidisciplinaire database Academic Search Complete, nl. Academic Search Ultimate. De inhoud van deze upgrade is nog uitgebreider dan de eerdere versie.

 • 5,479 actieve, full-text, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften
 • 4,792 actieve, full-text, peer-reviewed, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften
 • 2,767 actieve, full-text, peer-reviewed, niet-open access wetenschappelijke tijdschriften zonder embargo
 • 3,108 actieve, full-text, niet-open access wetenschappelijke tijdschiften, geïndexeerd in Web of Science of Scopus

Academic Search Ultimate bevat meer dan 77.000 video's van de Associated Press. Deze verzameling video's van 's werelds toonaangevende persbureau, die maandelijks wordt bijgewerkt, bevat beeldmateriaal van 1930 tot heden. De video’s verschijnen in de resultatenlijst, het is helaas nog niet mogelijk apart op video’s te zoeken.

De onderwerpen in Academic Search Ultimate lopen uiteen van astronomie, antropologie, biomedicine, engineering, gezondheid, sport, recht en geletterdheid tot wiskunde, farmacologie, vrouwenstudies, zoölogie en nog veel meer.

Blijf up-to-date over jeugdzorg m.b.v. de databank DigiBibJeugd

DigiBib.Jeugd is een digitale bibliotheek voor professionals en studenten jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogische hulpverlening/pedagogiek en opvoedkundige disciplines. Bevat landelijke beleidsrapporten, onderzoeken en adviezen tot concrete projecten, protocollen en instructies. Je kan er bijvoorbeeld het laatste Rapport over toezicht jeugdbescherming en jeugdreclassering raadplegen.

Finance & ControlBase : een database met artikelen over financieel management en administratie

Meer weten over het accountantsberoep? Over de verschuiving van de rol van financial controller naar business controller? Of bijv. over de transparantie van corporate governance? Informatie hierover vind je in de Finance & ControlBase  Deze databank bevat toonaangevende artikelen op het gebied van financieel management en administratie. Ook artikelen over de relatie met maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzaamheid en fraudebestrijding vind je hierin terug.

Week 50

 • Probeer BrowZine, onze voorziening voor e-journals

De bibliotheek biedt toegang tot haar wetenschappelijke tijdschriften via BrowZine.

BrowZine is een app waarmee je in tijdschriften kunt browsen, lezen en volgen in een mooie visuele display.

Met Browzine kan je bladeren in de belangrijkste tijdschriften op onderwerp, een overzicht van de inhoudsopgaven opvragen en fulltext artikelen downloaden. Je kan de artikelen opslaan en exporteren. En de referenties kunnen geëxporteerd worden naar bij voorbeeld RefWorks or Zotero.

Blijf up-to-date met My Bookshelf: Maak je eigen persoonlijke boekenplank met titels die je wil volgen en waarvan je notificaties/alerts wil ontvangen als er nieuwe artikelen gepubliceerd worden.

Je hebt toegang tot Browzine via verschillende apparaten, bv. via je iOS of Android apparaat en ook op je desktop on- en off-campus.

Neem vandaag een kijkje! Ga of naar browzine.com of download de app via Apple App Store, Google Play Store of Amazone App Store.

Neem contact op met de bibliotheek voor meer informatie: bibliotheek@hhs.nl

 • O’Reilly Safari: Uitbreiding met video tutorials en learning paths

Vernieuwde platform O'Reilly Safari specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. O’Reilly Safari is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

Video content en tutorials (6,000)

Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.

Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studiesbekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data

Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

Al het materiaal uit O’Reilly Safari is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

Een greep uit de collectie:

Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

Voor meer leescomfort download de app

Week 49

 • Nexis Uni : Verbeterde opvolger van LexisNexis Academic

Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten, zoals bronnen en nieuws per discipline, het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten en het plaatsen van aantekeningen bij artikelen. Ook kun je het originele krantartikel opvragen (met foto's).

Week 48

 • Medline : Internationale databank met gezaghebbende medische informatie

Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Wil je artikelen lezen over het voorkomen van antibioticaresistentie? Raadpleeg dan Medline, een medische databank van de National Library of Medicine (USA). Deze databank bevat artikelen uit 5400 internationale, biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is fulltekst opgenomen.

Als je systematisch wilt zoeken, denk dan goed na over de juiste trefwoorden. Een medische trefwoordenlijst (MESH, klik op “MESH 2019” in de blauwe balk bovenaan in MEDLINE) kan hierbij helpen. Dan zie je dat het juiste Engelstalige trefwoord voor antibiotica, “Anti-Bacterial Agents” is. 

Het juiste trefwoord voor resistentie is “Drug resistance, bacterial”. Op onderstaande link staat een voorbeeld van zoekactie naar fulltekst artikelen over de preventie van antibioticaresistentie die zijn verschenen vanaf januari 2018:

Prevention Anti-Bacterial Agents

Week 47

 • CC Search: Zoekinstrument van Creative Commons met meer dan 300 miljoen afbeeldingen

CC Search kan niet in Internet Explorer gebruikt worden, wel in Firefox en Edge!

CC Search is een zoekinstrument van Creative Commons waarmee meer dan 300 miljoen afbeeldingen doorzocht kunnen worden.  Zo kan bv. gezocht worden in de collecties van een aantal musea en in Flickr. Ook kan er kan gefilterd worden op soort licentie. Er is een CC Search Syntax Guide, voor hulp bij het zoeken.

CC controleert nu nog niet of de beelden correct zijn gelicentieerd of dat de informatie juist of volledig is, dus controleer de licentiestatus en de attribuut-informatie voordat u de inhoud gebruikt.

Zoek je bv. met de zoekterm ‘Nachtwacht’ in de collectie van het Rijksmuseum, dan vind je de volgende resultaten Nachtwacht in collectie Rijksmuseum.

 • The Case Centre: Lesgeven via cases uit de praktijk

In The Case Centre vind je een groot aantal cases op het gebied van bedrijfskunde, marketing en management van universiteiten en business schools wereldwijd. De casestudies gaan over reële situaties die de studenten confronteren met een dilemma of een onzekere uitkomst. Vaak horen er bij een case relevante documenten, audiovisuele items en zorgvuldig ontworpen docentaantekeningen. Bij interesse in docentenexemplaren of het gebruik van de cases in het onderwijs kan contact opgenomen worden met de bibliotheek.

Een voorbeeld van een vaker gebruikte case is "Google in China". In januari 2010 dreigde Google in een publieke verklaring dat het zou stoppen met het censureren van de zoekresultaten op de website google.cn, zoals vereist door de Chinese autoriteiten. Moet Google China verlaten? Of een compromis met de Chinese regering proberen te sluiten? Hoe moet een multinationaal bedrijf reageren wanneer zijn kernwaarden in strijd zijn met het beleid van de overheid van het gastland? Wat zijn de uitdagingen in de relatie tussen bedrijfsleven en overheid in een opkomende economie? Hoe kunnen de reacties van verschillende belanghebbenden in een crisis worden beoordeeld? En kunnen er scenario's worden ontwikkeld met betrekking tot de oplossing van de crisis?

Week 46

 • Neem een kijkje in UN iLibrary – de online bibliotheek van de Verenigde Naties

In UN iLibrary, de online Bibliotheek van de Verenigde Naties, kan je boeken, (jaar-)rapporten en statistieken vinden die gepubliceerd zijn door de VN (of een van haar fondsen). Naast het zoeken kan je ook browsen op thema en/of land, bijvoorbeeld Mensenrechten en vluchtelingen in Algerije.

De inhoud is beschikbaar in verschillende formaten – PDF en READ – om het lezen op mobiele apparaten, delen op sociale media en het integreren in bijvoorbeeld rapporten te vergemakkelijken.

Er zijn twee toegangsmodellen: toegang tot alle READ-documenten of toegang tot alle formaten.

In UN iLibrary vindt u publicaties over alle onderwerpen waar de Verenigde Naties bij betrokken zijn.

Geïnteresseerd in statistieken over duurzame markten? Neem een kijkje in “The state of sustainable markets 2018 : statistics and emerging trends”

 • Project MUSE : Open Access Books

Project MUSE is een Engelstalige wetenschappelijke, multidisciplinaire database van full-text e-journals en e-books van meer dan 200 toonaangevende universitaire uitgevers en wetenschappelijke verenigingen, gericht op sociale wetenschappen. Er zijn ongeveer 1.750 open access e-books en 5 e-journals. Het is mogelijk om te printen en te downloaden en de e-books kunnen ongelimiteerd gelijktijdig gelezen worden. Als je een account aanmaakt is het o.a. mogelijk om alerts in te stellen. Het is mogelijk om in MUSE te zoeken via een browser. Doe je bijvoorbeeld onderzoek naar duurzaamheid, en zoek je op deze term in MUSE dan krijg je een resultatenlijst met wetenschappelijke e-books en artikelen uit de e-journals. 24/7 en full-text beschikbaar.

 • CROW Kennisbank: informatie op het gebied van infrastructuur, verkeer en vervoer en openbare ruimte

In de online kennisbank van CROW vind je vele digitale uitgaven op het gebied van infrastructuur, verkeer en vervoer en openbare ruimte. Je kunt via de inhoudsopgave de Kennisbank raadplegen of via (uitgebreid) zoeken een zoekopdracht uitvoeren. Enkele handige instructievideo’s helpen je bij het gebruik van de CROW Kennisbank.

Binnen uitgebreid zoeken kunt u ook zoeken op publicatietitel en publicatienummer.  CROW Kennisbank is verdeeld in verschillende kennismodules, elke module bevat alle beschikbare kennis over een bepaald onderwerp.

Met een eigen account kun je een dossier aanmaken waarin je je favorieten, notities en zoekopdrachten kunt opslaan en delen.

Via de kennisbank heb je o.a. toegang tot het “Handboek wegontwerp” en vind je er alle feiten over de elektrische fiets.

 • Op zoek naar wetenschappelijke artikelen op het gebied van de sociale- en gedragswetenschappen? Probeer Sociological Abstracts eens!

Sociological Abstracts is een van de vele prima wetenschappelijke databases van ProQuest op sociaal-/psychologisch gebied. In de basis is het een zgn. “bibliografische” database (vandaar “Abstracts”) maar je vindt er steeds meer de volledige artikelen in. Prima inhoud en zoekfunctionaliteiten (filters!). Je vindt hem in het A-Z databanken-overzicht van de bibliotheek.

Ben je bv. benieuwd hoe jongeren op zoek gaan naar (psychologisch) hulp? Probeer: “help seeking behavior” AND adolescents in één zoekveld. Dat zou ruim 300 resultaten op kunnen leveren.

Via de filters “peer-reviewed” en 2010-2019 kom je uit op bijna 140 resultaten.

Is een artikel niet full-tekst? Klik dan op “Find a Copy”. Deze tool gaat dan in onze andere databanken op zoek naar het volledige artikel.

Je kunt je zoekactie overigens in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) ProQuest-databanken op sociologisch- en educatief gebied via de optie “Change databases” en dan vink je aan “Social Sciences Premium Collection” én “Exclude duplicate documents” (via ‘Result page options’ onderaan, als je terug bent op de zoekpagina). Door deze laatste actie voorkom je dat hetzelfde artikel meerdere keren in je resultaten voorkomt.

Met dezelfde filters als hierboven bij Sociological Abstracts kom je nu uit op ruim 700 resultaten.

Week 45

 • Teacher Reference Center (TRC): databank met 280 populaire tijdschriften over onderwijs

Teacher Reference Center (TRC) bevat o.a. informatie over de volgende vakgebieden: levenslang leren, lopend pedagogisch onderzoek, curriculumontwikkeling, informatievaardigheden, onderwijsadministratie, educatie voor docenten, onderwijstechnologie en media.  Er zijn full-text artikelen en abstracts uit 280 peer-reviewed tijdschriften opgenomen.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over duurzame ontwikkeling in het onderwijs? Raadpleeg dan het Framework Higher education in the sustainable development goals.

 • Hein Online International Core : databank met tijdschriften en belangrijke publicaties van de Verenigde Naties

Deze databank werkt het best met Firefox.

Via Hein Online International Core krijg je o.a. toegang tot meer dan 2.700 rechten (gerelateerde) tijdschriften, meer dan duizend rechtenpublicaties en grondwetten van alle landen, de meest inhoudsrijke databank op het gebied van traktaten, VN-documenten, jurisprudentie en een schat aan informatie over internationaal recht.

Bij het registreren, kan jij bookmarks en TOC-alerts maken, en zoekacties bewaren in MyHein.

In 2000 heeft de VN Resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid aangenomen. Wil jij meer lezen over hoe dit vredesprocessen hebben beïnvloedt? Klik dan op deze link (link werkt niet met Internet Explorer).

Week 44

 • Klimapedia: kennisbank voor bouwfysica, binnenmilieu, installaties en duurzaamheid

Klimapedia bevat les- en kennismateriaal van technische universiteiten, technische hogescholen en vakgerichte cursussen. Docenten en cursusleiders kunnen hier hun dictaten, presentaties, toetsen, oefeningen en achtergrondinformatie delen en beschikbaar stellen voor collega’s, studenten en andere geïnteresseerden. Zo heb je onder andere toegang tot het Energievademecum en alle modules van Klimaatinstallaties. Integratie van gebouw en installaties. Deze kun je volledig bekijken.

Week 43

 • Taylor & Francis Online uitgebreid met Business, Management & Economics e-journals
  De databank Taylor & Francis Online is uitgebreid met de Business, Management & Economics collectie. Deze collectie geeft full tekst toegang tot high-impact onderzoek gepubliceerd in invloedrijke tijdschriften die zich richten op onderwerpen als accounting, bedrijfsgeschiedenis, economie, financiën, human resources, marketing en public management. Zowel actuele onderwerpen als het historische perspectief op onderwerpen komen aan bod. En thema’s worden vanuit verschillende invalshoeken behandeld. Zo kun je in het e-journal Emerging Markets Finance and Trade vernemen wat de economische impact is van de handelsoorlog tussen China en de VS. Lees je in de Business History over de strategische en structurele reacties op internationale dynamiek in de open Nederlandse economie en wordt in de Journal of Business-to-Business Marketing de merkpersoonlijkheidsdimensies van business-to-business-bedrijven onder de loep genomen. En dit zijn maar een paar voorbeelden van specifieke onderwerpen uit de meer dan 120 e-journals in deze collectie. 
 • XpertHR: praktische HRM informatie
  In XpertHR vind je actuele, praktische informatie over alle aspecten van het vakgebied van human resources. Thematische indeling: in dienst treden, arbeidsvoorwaarden, in dienst zijn, organisatie en strategie, uit dienst gaan en de Wet arbeidsmarkt in balans. Praktijkcases die over deze thema’s gaan worden aangevuld met up-to-date gegevens. Met onderwerpen als personeelsplanning, vitaliteit, het voeren van gesprekken, grensoverschrijdend werken, stappenplannen en checklists. Tevens Nederlandse en Europese arbeidsvoorwaarden (cao's, OR) in combinatie met juridische informatie.

  Ook is een wetgevingskalender opgenomen met de complete tekst van het wetsvoorstel, wat de vorderingen zijn, uitleg van de inhoud en de betekenis voor de praktijk.

Week 42

 • OECD iLibrary : Online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development

OECD iLibrary is de Online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). De Library biedt toegang tot e-books, journal issues en statistische databanken op diverse vakgebieden, zoals Economie, Wetenschap en techniek, Landbouw en voedsel, Werkgelegenheid, Energie, Omgeving , Onderwijs, Sociale wetenschappen, Migratie, Gezondheid.

Wil je meer bv. weten over de wijze waarop het overheidsbeleid de sectorale productiviteit en duurzaamheid van de voedsel- landbouwsector kan verbeteren? Lees dan het rapport: Innovation, Productivity and Sustainability in Food and Agriculture, uit oktober 2019 door de OECD.

De OECD iLibrary biedt ook toegang tot statistieken. De OECD iLibrary bevat content die is vrijgegeven door de OESO, IEA (het Internationaal Energieagentschap), NEA (het Agentschap voor Kernenergie), het Ontwikkelingscentrum van de OESO, PISA (Programme for International Student Assessment) en ITF (International Transport Forum).

 

 • LISTA: databank over kennis– en informatiemanagement

In de database LISTA vind je samenvattingen uit 440 tijdschriften op het gebied van kennismanagement, informatiemanagement, internettechnologie, etc.

Voorbeelden van enkele zoekacties zijn: Hoe houden amateur hardlopers hun personal health information management (PHIM) in de gaten? Interessante materie over het bijhouden van activiteitentechnologie op het gebied van sportkunde en human computer interaction.

Wat zijn de recente gebruikerservaringen over Amazon Alexa lees het in de samenvatting “Talk to me: Exploring user interactions with the Amazon Alexa”. Of hoe gaan Nederlandse gezinnen om met de negatieve effecten door het gebruik van internet dit onderzoek is in oktober 2019 gepubliceerd door de universiteit van Twente.  Om te bekijken of het artikel fulltext aanwezig is in de overige databanken van de HHS gebruik dan Findit@H/Library in Google Scholar.

Week 41

 • Nieuwe databank: Political Science Complete

Political Science Complete is een van onze nieuwe databanken. Het is een full-text onderzoeksdatabank over politieke onderwerpen met een wereldwijde focus, waaronder internationale betrekkingen, politieke theorie en vergelijkende politiek.

De inhoud omvat bijna 700 full-text tijdschriften, 330 full-text naslagwerken en monografieën, 48.000 full text conferentie papers, waaronder die van de International Political Science Association, en een vakinhoudelijke thesaurus van meer dan 28.000 termen.

Je kan bijvoorbeeld artikelen vinden over mogelijke gevolgen van Brexit  op de diplomatiek van VK in de VN. UK diplomacy at the UN after Brexit: Challenges and Opportunities

Week 40

 • Beeld en Geluid op School : Auteursrechtvrij video- en audiomateriaal gebruiken voor onderwijs

De databank Beeld en Geluid op School biedt toegang tot duizenden uren video en audio, een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De fragmenten en programma’s zijn auteursrechtvrij te gebruiken in presentatie, lessen, etc. Log in met SURFconext om volledig gebruik te kunnen maken van alle functies van Beeld en Geluid op school. Je kunt o.a. montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen. Het materiaal kan kosteloos worden aangevraagd via het tabblad Bestellen.

Een actueel voorbeeld van een zoekactie is het probleem van het tekort aan passend onderwijs voor kinderen die in het huidige onderwijs niet tot hun recht komen of op hun plaats zijn. Als je zoekt op ‘passend onderwijs’ in de zoekbalk, krijg je een lange lijst met zoekresultaten. Klik op een resultaat om het programma of fragment te bekijken, bv. De Monitor - Passend onderwijs.

Deze lijst kun je verder filteren met het tabje ‘Toon filters’.

 

 • Vakbase: betrouwbaar antwoord op kennisintensieve vraagstukken

Deze portal van Vakmedianet is vooral van belang voor de toegang tot e-journals en een aantal online publicaties op het gebied van HRM, Medezeggenschap, Arbeidsomstandigheden, Facility, Managementondersteuning en Bouw & Installatie. Klik op een bron om de inhoudsopgave te bekijken en toegang te krijgen tot de volledige tekst. Of gebruik de zoekfunctie om Vakbase integraal te doorzoeken.  Bijvoorbeeld met de zoekvraag: adaptief contracteren, vind je een recent artikel in Facto Magazine, nr. 5 2019 over dit onderwerp. Daarin worden praktijkervaringen er inzichten beschreven met deze manier van facilitair aanbesteden.

 

 • Up-to-Date, databank met actuele klinische informatie

De Engelstalige databank Up-to-Date bevat actuele klinische informatie voor het geven van snelle antwoorden op klinische vragen in praktijksituaties. Actuele informatie over meer dan 6.000 geneesmiddelen en potentieel gevaarlijke interacties. Informatie over recente medische ontwikkelingen en bevat over meer dan 1.500 onderwerpen basisinformatie m.b.t. patiëntenvoorlichting. Voor toegang is het nodig om on-campus te registreren met een zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Om het account actief te houden dient men één keer in de 90 dagen binnen de hogeschool in te loggen.

Bij “Drug Interactions” kan je opzoeken of je bepaalde voedingsmiddelen kan blijven gebruiken als je bepaalde medicijnen moet slikken. Bijvoorbeeld kan je groene thee blijven drinken als je het cholesterolverlagend medicijn Simvastatin slikt?

Up-to-Date bevat ook calculators over o.a. lichaamsgewicht en om bijvoorbeeld te berekenen hoe hoog de kans is dat iemand een cardiovasculaire aandoening krijgt.

Week 28

 • Espacenet : Toegang tot ruim 100 miljoen octrooipublicaties uit meer dan 90 landen

In de databank Espacenet vindt u een groot deel van de wereldwijde octrooidocumenten, ruim 90 miljoen uit meer dan 90 landen. Deze documenten beschrijven de techniek van uitvindingen. Ook vindt u er de namen van uitvinders en bedrijven die zich daarmee bezighouden. Espacenet wordt beschikbaar gesteld door de Europese Octrooi Organisatie (EOO) via het Europees Octroooibureau (EOB) en de nationale bureaus van de lidstaten.

Espacenet heeft een geavanceerde zoekmachine. Gezocht kan worden op zoektermen, classificatiecode, publicatie- of aanvraagnummer of datum. Maar ook op uitvinder of aanvrager. Kijk voor meer zoektips in de handleiding.

Wil je weten weten welke octrooien de TU Delft aagevraagd heeft?
'technical university delft' or 'tu delft' en databank Worldwide (incl. Nederland)

Of wil je weten welke alleen in Nederland zijn aangevraagd?

'technical university delft' or 'tu delft' en databank NL-Nederlandse Octrooipublicaties.

 

 • Social Services Abstracts : Internationale databank over maatschappelijk werk en welzijn

Ben je op zoek naar wetenschappelijke artikelen over multiprobleem(gezinnen), specifiek in een Nederlandse situatie? En je schrikt niet van de Engelse taal? Dan kun je ook eens kijken naar “Social Services Abstracts” van Proquest.

Zoek dan bv. op: multiproblem* OR "multiple problems" in alle velden  (“Anywhere”). Ga daarna verfijnen (via de opties links in het scherm) op “Location”: Netherlands. Dan zijn 6 artikelen het resultaat.

Je kunt je zoekactie in één keer uitbreiden naar de andere tien (!) Proquest-databanken op sociologisch en educatief gebied. Dit kan via de optie “Change databases” (op de donkergroene balk bovenin). Vervolgens vink je aan “Social Sciences Premium Collection” ->  “Use selected databases”.

In het daarop volgende zoekscherm klik je op de optie “Result page options” ->  “Exclude duplicate documents” -> “Search”.

Met dezelfde zoekactie en verfijning als hierboven kom je nu uit op 33 veelal fulltext artikelen.

 

Week 27

 • NDFR : Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht

Op de hoogte blijven van actuele, fiscale ontwikkelingen? Dan is NDFR de databank waar je moet zijn.

Wil je bijv. op de hoogte blijven van de Wetsvoorstellen over vliegbelasting? Via de tab wetsvoorstellen kun je de stand van zaken volgen.

Alle belangrijke fiscale wetten zijn beschikbaar in NDFR. Per belastingwet artikelsgewijs toegang tot de huidige en historische wetteksten, parlementaire geschiedenis, beleidsbesluiten, jurisprudentie, literatuur en diepgaande commentaren. Om de actualiteit te bewaken wordt elk commentaar in NDFR vijfmaal per jaar integraal bijgewerkt.

Gebruik bij voorkeur de browser FireFox of Chrome 

Week 26

 • VideoArts : Databank met korte Engelstalige video's op het gebied van management en de werkomgeving

In de databank VideoArts vind je 133 korte humoristische videoclips op het gebied van management, leiderschap, communicatie en customer service. De Engelstalige clips bevatten sketches van 1-3 minuten tussen een ‘goede’ en een ‘slechte’ manager. De clips kunnen een goede aanvulling zijn op de theoretische lesstof over bovenstaande onderwerpen, en brengen op pakkende wijze herkenbare situaties op de werkvloer naar voren, waar we allemaal weleens mee te maken hebben of zullen krijgen.

De clips uit VideoArts kunnen auteursrechtvrij gebruikt worden binnen Blackboard en PowerPoint omgeving, en andere toepassingen binnen de Haagse Hogeschool.

Een herkenbaar voorbeeld over slecht nieuwsgesprekken is: Slecht nieuwsgesprekken

 • Medline : Internationale medische  databank van de National Library of Medicine (USA)

Volgens dit Nieuwsbericht van het RIVM hadden ruim 3,7 miljoen Nederlanders in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen (gastro-enterologische aandoeningen). Wil je artikelen lezen over het voorkomen van deze aandoeningen. Raadpleeg dan Medline dat is een gezaghebbende, internationale medische databank van de National Library of Medicine (USA) en bevat artikelen uit 5400 biomedische tijdschriften. Ongeveer 11% van de artikelen is full-tekst opgenomen.

Artikelen over de preventie van Gastro-enterologische aandoeningen

Week 24

 • ATLAS.ti onderzoeksoftware voor data analyse

Wat SPSS is voor cijfers is ATLAS.ti voor kwalitatieve data zoals artikelen, interviews, afbeeldingen en audio visuele materialen.  Creëer met ATLAS.ti overzicht van jouw onderzoeksdata en ontdek relevante verbanden. Beschikbaar op alle pc's binnen de HHS-campus en te downloaden op je eigen device. Klik hier voor meer informatie.

 • ESB: Inzicht in economie en beleid

Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

 • Databank Retriever verrijkt met de profielen en de bereikcijfers van print mediamerken en van de websites en apps van online mediamerken

Retriever Media Informatie BV is een samenwerking gestart met Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en met de Verenigde Internet Exploitanten Nederlands Online Bereik Onderzoek (VINEX/NOBO) om hun bereiksdata te ontsluiten via de databank Retriever. Dankzij deze partnerships krijgen gebruikers van de databank toegang tot de profielen en bereikcijfers van nieuwsmedia en magazines via NOM en toegang tot profielen en bereikcijfers van vele websites en apps van online mediamerken via VINEX/NOBO. Overzichtelijke grafieken geven eenvoudig inzicht in het bereik. De profielen van print (NOM) en online (VINEX/NOBO) kunnen ook worden vergeleken.

De profielen van de print mediamerken via NOM tonen geslacht, leeftijd en sociale klasse van de gebruikers van deze merken.

Voorbeeld titelprofiel Ouders van Nu uit Retriever:

De profielen van de online mediamerken via VINEX/NOBO tonen geslacht, leeftijd, sociale klasse en device gebruik van de bezoekers. Ook wordt per mediamerk het gemiddeld bereik per maand vermeld.

Voorbeeld titelprofiel Buienradar uit Retriever:

De bereiksdata helpen je bij het onderbouwen van je communicatieplan met kwalitatieve gegevens.

Bronnen: https://www.retriever.nl/medianieuws/bereiksonderzoek-van-nom-in-mediadatabase-retriever/ en https://www.retriever.nl/medianieuws/persbericht-mediadatabase-retriever-verrijkt-met-online-bereiksdata-uit-nobo/

Week 23

 • Psychology and Behavioral Science Collection : databank voor psychologie en gedragswetenschappen

Wil je meer weten over de relatie tussen pesten en zelfmoord door jongeren? En ben je op zoek naar artikelen hierover in peer-reviewed (beoordeeld door vakgenoten) tijdschriften? Dan kun je o.a. terecht in een van de  (internationale en Engelstalige) databanken van EBSCO: Psychology and Behavioral Science Collection (PBSC), de grootste internationale full text databank voor psychologie en gedragswetenschappen ter wereld, met volledige teksten van ongeveer 400 tijdschriften. Met deze PBSC-link zie je ook gelijk hoe je zoekacties kunt verbreden met synoniemen.

Je kunt je zoekactie ook eenvoudig uitbreiden met een van de andere databanken van EBSCO, bv. met de multidisciplinaire databank Academic Search Complete. Als je ook hier alleen de peer-reviewed tijdschriften wilt zien: deze link. Als je alleen geïnteresseerd bent in recente (bv. 2010-2019) en volledige artikelen (“full tekst”): dan kom je hier op uit.

 • Education Resource Information Center (ERIC) : Databank met informatie op educatief gebied

ERIC, the Education Resource Information Center, geeft toegang tot literatuur en bronnen op het gebied van onderwijs. ERIC bevat meer dan 1,3 miljoen records en links tot meer dan 323,000 full-text documenten die terug gaan tot 1966.

Wil je tijdens je lessen aandacht besteden aan de Sustainable Development Goals (SDG)? In ERIC kan je hierover ook informatie vinden: Artikelen over SDG

 

Week 22 

 • SportBusiness Professional : databank op het gebied van sport, management en organisatie

SportBusiness Professional (voorheen SportBusiness International) is een Engelstalige website met nieuws en informatie op het gebied van sport, business, marketing, management en organisatie van internationale sportevenementen. Als abonnee heb je toegang tot exclusieve rapporten, casestudies, analyses en onderzoeken. Je kunt informatie selecteren op sport, geografische gegevens, sector en sportorganisatie.

Ben je bv. op zoek naar informatie over de Invictus Games die in mei 2020 in en rond de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag worden georganiseerd, vul dan in de zoekbalk (vergrootglas rechts) “Invictus Games” in en je ziet in het lijstje van artikelen dat over dit over dit onderwerp verschijnt, ook een artikel over de Invictus Games in Den Haag in 2020: Invictus Games heads to The Hague in 2020.

 • Legal Intelligence: Databank met Nederlandse wet- en regelgeving

De databank Legal Intelligence bevat Nederlandse wet- en regelgeving, rechtspraak, kamerstukken (inclusief parlementaire geschiedenis) en juridische wetenschappelijke literatuur, bv. commentaar op wetsartikelen of op jurisprudentie. Sinds kort zijn ook Ars Aequi Maandblad en Ars Aequi KwartaalSignaal opgenomen als bron.

 

Overige opties: attendering per e-mail of via de persoonlijke pagina; dossiers aanleggen, beheren en delen; aantekeningen toevoegen aan documenten en (gedeelde) dossiers. De iPad en Windows apps bieden behalve eenvoudig zoeken ook functies voor bladeren, attenderen en dossiers.

 

Wil je bv. weten of een smaak ook auteursrechtelijk beschermd kan zijn? Lees meer hierover in een artikel in Ars Aequi Maandblad: "Geen auteursrecht op smaak"

Week 21 

 • Nieuw: Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl

  De databanken Bouwkosten.nl en GWWkosten.nl voor Bouwkunde en Civiele techniek zijn vanaf nu onbeperkt toegankelijk voor studenten en medewerkers. Ze bieden actuele, onafhankelijke en onderbouwde kostengegevens die gebruikt kunnen worden voor snelle en betrouwbare kostenramingen, calculaties of MJO-begrotingen. Door het vergelijken van materialen en prijzen kunnen offertes, ontwerpen en projecten op haalbaarheid worden getoetst. Met ruim 500 referentieprojecten. Bijvoorbeeld de renovatie van Zorgcentrum De Grevelingen te 's-Hertogenbosch.

 • CC Search : Afbeeldingen vinden

  Hou rekening met de Auteurswet

  Ben je als student op zoek naar afbeeldingen voor je rapport of scriptie? Of wil je als docent de stof illustreren aan de hand van een afbeelding in je presentatie of syllabus? Dat kan, je moet echter wel rekening houden met de Auteurswet. Deze wet schrijft voor dat als je gebruik maakt van andermans werk je de maker van het werk om toestemming moet vragen en een billijke vergoeding moet betalen. De wet kent uitzonderingen op deze regel en binnen die uitzonderingen is de toestemming en vergoeding voor veel afbeeldingen al geregeld. Voor gebruik die buiten deze uitzonderingen vallen kun je gebruik maken van afbeeldingen met een creative commons licentie die zijn te vinden via CC Search

  Citaatrecht en onderwijsuitzondering

  Als student maak je gebruik van het citaatrecht. Je kunt dan iedere afbeelding, bijvoorbeeld een schema of illustratie uit een boek of artikel, gebruiken. Je moet wel aan bronvermelding doen.
  Als docent maak je gebruik van de onderwijsuitzondering. Via de readerregeling heeft De Haagse Hogeschool al toestemming verkregen en een billijke vergoeding betaald. Je mag maximum 25 afbeeldingen gebruiken in je presentatie of syllabus, waarvan tot 5 afbeeldingen van dezelfde maker. Bronvermelding is verplicht.

  CC Search

  Je mag echter geen gebruik maken van het citaatrecht of de onderwijsuitzondering wanneer de afbeelding puur ter versiering dient. Denk aan bijvoorbeeld een afbeelding op de cover van je rapport of scriptie als student en een opvrolijkplaatje of cartoon voor in je presentatie als docent. Voor dit gebruik van afbeeldingen heb je altijd toestemming van de maker nodig. Veel makers geven deze toestemming op voorhand, via een creative commons licentie. Gebruik de zoekmachine CC Search om deze afbeeldingen te vinden. De zoekmachine doorzoekt meer dan 300 miljoen afbeeldingen.

  Meer info op de pagina Beeld en Geluiden de pagina Auteursrecht en Plagiaat.

Week 20  

 • Emerald Insight: een wereldwijde uitgever die onderzoek en praktijk aan elkaar koppelt

  Internationale en multidisciplinaire databank die e-journals bevat op vrijwel alle studiegebieden. Biedt toegang tot de volledige Emerald collectie met ongeveer 310 e-journals. De meeste artikelen zijn full-text beschikbaar, herkenbaar aan een groen blokje voor het artikel.  Wil je meer weten over Verslaggeving in de Accountancy? Kies dan bijv. het tijdschrift: Journal of Financial Reporting and Accounting.
  Daarnaast biedt Emerald Insight (gedeeltelijk) toegang tot cases die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Voornamelijk peer reviewed case studies van internationale business schools.

   

 • LISA: databank over kennis- en informatiemanagement

  Wat zijn de intrinsieke drijfveren van onderzoekers om hun onderzoek te delen op ResearchGate (open access)? Onder 206 Research Gate gebruikers zijn 18 factoren onderzocht.  Via de databank LISA vind je samenvattingen uit 440 tijdschriften op het gebied van kennismanagement, informatiemanagement, internettechnologie etc.

Week 18  

 • Regional Business News: Wat zegt de VS en CA pers? 

Wat zegt de Amerikaanse en Canadese zakelijke pers over het in april jongstleden uitgekomen rapport over de VS Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016? Dat lees  je via de databank Regional Business News. Bevat nieuwsberichten en artikelen van ongeveer 100 regionale zakelijke tijdschriften, vakbladen en kranten van de Verenigde Staten en Canada uit zowel stedelijke als landelijke gebieden. Van toonaangevende uitgevers waaronder The Washington Post en PR Newswire US tot regionale uitgaven als de New Hampshire Business Review en de South Carolina Lawyers Weekly. Ook radio- en televisienieuwsafschriften en nieuwsbrieven zijn opgenomen.  

 • Westlaw UK : Wet- en regelgeving uit de Anglo-amerikaanse jurisdictie  

Westlaw UK biedt toegang tot de verzamelde wet- en regelgeving uit de Anglo-Amerikaanse jurisdictie, aangevuld met communautaire regelgeving, ontleend aan EUR-Lex en de beide Journals C en L, en Europese jurisprudentie, b.v. van het Europese Hof van Justitie. Daarnaast vind je er analytische commentaren door Engelstalige juristen en fulltext artikelen en duizenden abstracts afkomstig uit toonaangevende juridische vaktijdschriften. Zoek je bv. de Children Act uit 1989, die vind je hier Children Act 1989.

  Week 17

  • Communication & Mass Media Complete : op het gebied van communicatie en massamedia

  De Communication & Mass Media Complete (CMMC) is een wetenschappelijke databank op het gebied van communicatie en massamedia. In deze databank vind je artikelen uit ruim 820 internationale tijdschriften vanaf 1915, waarvan ca. 450 tijdschriften fulltext worden aangeboden. Het is een EBSCO –databank met een een overzichtelijke zoekpagina met veel filtermogelijkheden. Zoek je bv. informatie over het gebruik van Facebook en de acculturatie door Chinese professionals in de Westerse landen? Dan vind je dit vast een interessant artikel: Facebook Use and Acculturation: The Case of Overseas Chinese Professionals in Western Countries

   

  • Greenfile : Databank met informatie over menselijke invloed op het milieu

  De databank Greenfile bevat informatie over alle aspecten van de menselijke invloed op het milieu. De collectie omvat wetenschappelijke, overheids- en publiekspublicaties en biedt indexen en abstracts van meer dan 384.000 artikelen en toegang tot de volledige tekst van ruim 4700 artikelen. Is een artikel niet fulltext beschikbaar, check m.b.v. de tool Find it@H/Library of het artikel in een van onze andere databanken fulltext beschikbaar is.

  Wil je meer weten over de vervuiling van onze oceanen door plastic? Gebruik de zoekterm: plastic pollution in the ocean

  Maak een account aan om alerts in te stellen. Dan ontvang je per mail alle nieuwe artikelen over een bepaald onderwerp of nieuwe edities van een tijdschrift. 

  Publicatie of artikel delen of gebruiken tijdens de les? Open het artikel dan vind je in de rechter kolom de permalink naar het betreffende artikel. 

   Week 16 

   • Dieetbehandelingsrichtlijnen: standaardprocessen door diëtisten te doorlopen bij dieetbehandeling

   Dieetbehandelingsrichtlijnen zijn primair bedoeld als ondersteuning van het werk van de diëtist.

   De richtlijnen beschrijven de standaardprocessen die diëtisten dienen te doorlopen bij iedere dieetbehandeling. De redactie hanteert bij de totstandkoming van de richtlijnen zo veel mogelijk het principe van evidence based handelen en sluit aan de bij de criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) zijn ontwikkeld. Naast diëtistische gegevens is er ook algemene informatie opgenomen over aandoeningen, bijvoorbeeld relevant medicijngebruik en complicaties bij Leveraandoeningen.

   • Navigator : digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites

   Navigator doorzoekt een groot gedeelte van het digitale aanbod van juridische uitgeverij Kluwer en een aantal relevante publieke websites. Integraal zijn opgenomen: Asser-serie, Groene-serie en Tekst-en-Commentaar. Daarnaast veel extra’s, bijvoorbeeld financiële rekenmodellen (onder ‘tools’) en Modellen voor de rechtspraktijk en Richtlijnen voor de jaarverslaggeving (onder ‘naslagwerken’).

   Wat valt onder de onderwijsvrijstelling van btw? En wat niet? Wil je meer weten over dit thema, neem dan een kijkje hier Onderwijsvrijstelling vrijgesteld van btw of toch belast? (log eerst in op navigator.nl onder ‘inloggen via WO/HBO’). Of kies één van de andere thema’s onder Fiscaal, Juridisch of Overheid.

   In Navigator vind je ook de fulltext-uitgaves van een aantal tijdschriften, o.a. Nederlandse Juristenblad en Nederlandse Jurisprudentie. Voor de tijdschriften is er de mogelijkheid om alerts in te stellen voor nieuwe uitgaven. Daarnaast vind je ook de Lexplicatie-serie, die wet- en regelgeving becommentarieerd. Ook Europese en internationale regelingen die van belang zijn, zijn hierin opgenomen.


   Week 15

   • H Library App : 24/7 toegang tot de bibliotheek van de HHS
   • Download de H Library app op je telefoon en maak 24/7 gebruik van de diensten van de bibliotheek!

    Maak gebruik van de H Library app met je hogeschoolaccount:

    • je leengegevens bekijken
    • je boeken verlengen
    • de bibliotheekcatalogus raadplegen
    • pushberichten instellen: om een herinnering te ontvangen dat de uitleentermijn van je geleende boeken bijna verstreken is. Dit voorkomt onnodige boetes!

    In de app vind je ook de contactgegevens van de verschillende bibliotheeklocaties en een link naar de bibliotheekwebsite. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

   • Economische Statistische Berichten ESB: Inzicht in economie en beleid
   • Al meer dan honderd jaar biedt Economisch Statistische Berichten (ESB) inzicht in markten en argumenten voor beleid. Naast een economisch vakblad is ESB ook het communicatieplatform voor economie en beleid in brede zin. De kern van ESB bestaat uit artikelen die worden geschreven door externe auteurs - academisch economen en invloedrijke beleidsmakers - op basis van gedegen onderzoek.

    Wil je bijvoorbeeld meer weten over Economische Groei in relatie tot leren? Zoek de term Economische Groei via de zoekbalk. Kies het artikel: Toegang tot leven lang leren versnelt economische groei.

    In de rubriek Kort licht de redactie recent academisch onderzoek uit en worden interessante statistieken onder de aandacht gebracht. Blogs zijn kortere columns van vooraanstaande economen.

   Week 14

   • Science Direct : de Elsevier Science tijdschriftencollectie

   Science Direct biedt online toegang tot de Elsevier Science tijdschriftencollectie, deze bevat ruim 4000 tijdschrifttitels. Over economie, gezondheidszorg, management, communicatie, onderwijs, computerwetenschap, techniek etc. De artikelen zijn vanaf 1995  full tekst beschikbaar. De full tekst toegang, deels open access wordt aangegeven met een groen blokje (ruim 3000 titels).

   Let op! E-books vallen niet onder de huidige licentie.

   Maak een account:

   • om allerts in te stellen
   • een lijst van favoriete tijdschriften op te stellen
   • aanbevelingen te ontvangen o.b.v. jouw zoekgeschiedenis

   Browse door de titellijst  per domein (Physical Sciences and Engineering, Life Sciences, Health Sciences, Social Sciences and Humaties) of selecteer een domein.
   Bij voorbeeld alle Physical Science and Engineering titels (ruim 1200 tijdschrifttitels):
   Of subdomein, bij voorbeeld Elektrotechniek

   Of zoek op onderwerp. Bij voorbeeld ‘Cybercrime’.

   Of artikelen over ‘Energy Transition

   Sorteer titellijsten op relevantie of datum. Verfijn deze op o.a. jaar of artikel type. Download artikelen of exporteer de bibliografische gegevens naar Refworks.

   Artikel delen?

   Kopieer de URL van het artikel met als voorvoegsel  https://ezproxy.hhs.nl/login?url=

   • Web of Science

   Web of Science bevat bibliografische metadata van een groot aantal wetenschappelijke onderzoekspublicaties op alle wetenschapsgebieden. De huidige licentie is voor de afgelopen 10 jaar. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te zoeken en trends en patronen te ontdekken. Als je bijvoorbeeld naar het onderwerp sustainability zoekt en de "hot papers" bekijkt, zie je bij een artikel zowel de geciteerde literatuur als verwijzingen naar artikelen die later gepubliceerd zijn. Met Kopernio, een browser add-on voor Firefox, Chrome en Opera, kun je de full-text vinden. Zoals het artikel uit 2019: "A taxonomy of circular economy indicators" inclusief een Excel tool om de juiste CE indicatoren te selecteren. Met Web of Science kan de h-index worden bepaald, een maat voor de impact van publicaties van een wetenschappelijk onderzoeker. En met de Journal Citation Reports de impact factor van een tijdschrift, een indicatie van het belang op basis van citatiegegevens. Verder is er ook toegang tot EndNote Online, een hulpmiddel voor het beheer van literatuurverwijzingen.

   Week 13

   • PubMed : internationale (bio)medische databank

   In PubMed, een gratis informatiebron van het National Center for Biotechnology Information (NCBI), staan meer dan 29 miljoen verwijzingen naar biomedische literatuur (Medline). Via de databankleverancier EBSCO is Medline ook toegankelijk. PubMed bevat echter meer referenties van voor 1965 en referenties uit de niet-medische wetenschappen zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, chemie en astrofysica.

   In Pubmed is het mogelijk om te zoeken met medische trefwoorden (MESH, medical subject headings). Stel je zoekt bijvoorbeeld artikelen over burnout of stress bij studenten, je kan dan de volgende MESH gebruiken:

   (“Burnout, Psychological” [mesh] OR “stress, Psychological” [mesh]) AND (students [mesh] OR “Education, Graduate” [mesh]) dat geeft de volgende resultaten met o.a. het artikel:

   Differential Effect of Level of Self-Regulation and Mindfulness Training on Coping Strategies Used by University Students

   • Communicatie Intelligence : vakkennisbank voor communicatieprofessionals

   Communicatie Intelligence bevat meer dan 2500 checklists, cases en artikelen op het gebied van communicatie. De databank bevat naast cases en informatie vanuit de communicatiepraktijk, ook (wetenschappelijke) artikelen en cijfers, en tevens modellen, stappenplannen en voorbeeldbriefings. De onderwerpen beslaan het gehele communicatiegebied: van interne communicatie tot contentmarketing, van merkenbeleid tot accountability en huisstijl. Ook vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn vertegenwoordigd.

   Wil je weten waarom mensen zich gedragen als kuddedieren en hoe daar in communicatie gebruik van kan worden gemaakt? In een whitepaper over Kuddegedrag lees je hier meer over.

   Of misschien vind je het leuk om te lezen wat de do’s en don’ts zijn bij het maken van een goede casevideo. Kijk dan eens hier Do's en don'ts van een goede casevideo's

   Week 12

   • SPORTDiscus : Internationale databank op het gebied van sport, gezondheid, lichamelijke opvoeding en vele andere sportgerelateerde onderwerpen

   Ook de laatste weken het nieuws gevolgd over schaatsers die astmamedicijnen voorgeschreven kregen, ook al hadden ze geen astmaverschijnselen? Zoek eens in de internationale databank  SPORTDiscus of er al eerder wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp zijn verschenen. In SPORTDiscus zijn artikelen opgenomen, veelal fulltekst, uit ruim 550 (wetenschappelijke) tijdschriften, over onderwerpen op o.a. sport(medisch) gebied, bewegingswetenschappen, coaching, training, revalidatie en lichamelijke opvoeding.  

   Als je zoekt op “asthma and treatment and sports and doping”vind je o.a. deze artikelen. Pharmaceutical treatment of asthma symptoms in elite athletes : doping or therapy? Of dit artikel Can asthma treatment in sports be doping? The effect of the rapid onset, long-acting inhaled beta-agonist formoterol upon endurance performance in healthy well-trained athletes

    

   • e-Book Collection van Ebsco: Vooral Engelstalige studieboeken van bekende uitgeverijen op alle onderwerpsgebieden

   De HHs bibliotheek biedt een groeiende, gevarieerde collectie wetenschappelijke EBSCO e-books aan. Alle belangrijke onderwerpsgebieden zijn vertegenwoordigd (o.a. economie, informatica, onderwijs, politiek, sociale wetenschappen, technologie en management). Het is een collectie voornamelijk Engelstalige boeken van gerenommeerde uitgevers als Springer, MacMillan, Pearson, Wiley en Routledge. Nu ook met Nederlandstalige (boekenlijst)boeken van Noordhoff.

   Neem eens een kijkje via de E-bookswebsite.

   De eBooks Collection van EBSCOhost  biedt een presentatie van highlights en titels per onderwerpsgebied.

   Als je ingelogd bent op het netwerk van de HHs kun je deze titels lezen of downloaden op je tablet of smartphone, op je laptop of computer of op je e-reader.

   • Open Dissertations : Meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten

   Ben je geïnteresseerd in kosmologie en zou je het proefschrift van Stephan Hawking uit 1966 wel een willen zien?

   Of ben je theoretisch verdiepen in Amerikaanse en Engelse dissertaties over blended learning in het Hoger onderwijs?

   In beide (en nog veel meer!) gevallen kun je dan terecht in de databank “Open Dissertations” van Ebsco waar de bibliotheek een abonnement op heeft. Het biedt toegang tot meer dan 800.000 proefschriften van Amerikaanse en Engelse universiteiten. Met links naar de volledige tekst indien beschikbaar.

   Week 11

   'Tijdschrift voor marketing' en 'Communicatie magazine' zijn in 2018 opgegaan in het magazine 'Adformatie'. Dit magazine biedt naast de vertrouwde content uit de wereld van Adformatie vanaf nu dus ook content uit de vakgebieden marketing en communicatie. De content van de beide tijdschriften en bijbehorende websites is dus niet verdwenen, Alles wordt nu geïntegreerd aangeboden onder de naam 'Adformatie'. Dit omdat het vak van marketing, communicatie, media en creatie ingrijpend is veranderd. De vakgebieden raken steeds meer met elkaar vervlochten. De vragen ‘hoe merken zich gedragen’ en ‘hoe gedragsbeïnvloeding werkt’ worden vanuit verschillende invalshoeken tegelijkertijd beantwoord.

   Ook het archief is niet verdwenen. De bibliotheek heeft nog de papieren uitgaven van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie Magazine van 2013-2018, en nog steeds een abonnement op de papieren uitgave van Adformatie. De archieven van alle drie de tijdschriften zijn ook online te vinden, geïntegreerd via Printarchief Adformatie, Communicatie, Marketing. Dit printarchief is hiermee een omvangrijke digitale bron geworden. Geschikt voor onder andere pitches, desk- en accountresearch, marktonderzoek en concurrentieanalyse. De artikelen worden aangeboden in een eenvoudige opmaak, maar ze zijn ook te downloaden in de originele opmaak met foto's en afbeeldingen in pdf-vorm. Markeer alle tijdschriften om integraal te zoeken. Standaard wordt er gezocht op het afgelopen jaar. Aan te raden is om te kiezen voor een ruime Van/Tot periode om ook de oudere artikelen van het Tijdschrift voor Marketing en het Communicatie magazine te vinden.

   Week 10

   • Management Executive Base : Artikelen over talentmanagement

   Management Executive Base bevat duizenden artikelen op het gebied van management, afkomstig uit diverse uitgaven van Vakmedianet. Hoewel een aantal uitgaven niet geactualiseerd wordt, zijn er toch interessante artikelen te vinden.

   Een voorbeeld: Croes, M., &  Oijen, J. van (2018). Talentmanagement in hbo-praktijkonderzoeken. Management & Organisatie, 2018 (2), 44-65. Hoe geven organisaties in de praktijk vorm aan Talent Management en welke praktische implicaties daaruit af te leiden? Daartoe zijn de resultaten vergeleken van hbo-praktijkonderzoeken rond het thema TM die studenten van de opleiding Human Resource Management en Management in Zorg van de Hogeschool Leiden hebben verricht.

   • Cochrane Library : Meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom?

   De Cochrane Library is de belangrijkste databank over Evidence-based Medicine Je kan hier o.a systematische overzichten vinden van de stand zaken van medisch-wetenschappelijk onderzoek, de zogenaamde systematic reviews. Deze reviews worden onderhouden door groepen zorgprofessionals met ieder hun eigen specialisatie (review groups), bijvoorbeeld Skin Review Group, Dementia and Cognitive Improvement Review Group and Movement Disorders Review Group, etc.

   Studeer je Huidtherapie of ben je Informatica-student en wil je meer weten over smartphone-applicaties bij melanoom (huidkanker). Lees dan het systematische review van de Skin Review Group:

   Smartphone applications for triaging adults with skin lesions that are suspicious for melanoma

   Cochrane Clinical Answers (CCA’s) zijn goed leesbare, toegankelijke antwoorden gebaseerd op Cochrane reviews. Ze zijn toepasbaar in de praktijk en helpen te informeren bij besluiten. Elke CCA bevat een klinische vraag met een beknopt antwoord met data die afkomstig zijn uit de resultaten van Cochrane reviews.

   Week 9

   • LexisNexis Academic wordt Nexis Uni : presentatie van de verbeterde interface dinsdag 5 maart om 14:00 uur
    Vele Nederlandse en buitenlandse dagbladen en bedrijfsbladen zijn voortaan te lezen en doorzoeken via Nexis Uni. Nexis Uni biedt een aantal aanvullende en nieuwe functionaliteiten:
    • bronnen en nieuws per discipline,
    • het opslaan en delen van artikelen en zoekopdrachten,
    • het plaatsen van aantekeningen bij artikelen.
    Op dinsdag 5 maart van 14:00 uur – 15:30 uur is er een Nexis Uni presentatie door LexisNexis in de instructieruimte (OV1.88) van de bibliotheek. Iedereen is welkom, maar vol=vol.

    Let op: de oude interface LexisNexis Academic verdwijnt eind maart. En alle (perma)links in Nexis Uni zijn anders dan in Academic, houd hier rekening mee als je deze links hebt gebruikt in documenten/presentaties.
   • Marketing Intelligence: Databank voor marketingvraagstukken en praktijkcases
    De partyline van het 'Leave'-kamp, Dancing Queen May en de columns van Boris Johnson. Drie maal PR strategie, well executed. Benieuwd naar de in en outs van de Brexit als PR-case? Of wil je de psychologie achter kuddegedrag leren kennen? Of wat de kracht is van persona's? Of waar het succes van reputatiemanagement van af hangt?
    De Nederlandstalige databank Marketing Intelligence geeft antwoord. Je vindt er over belangrijke marketingvraagstukken onderzoek, tips en oplossingen, stappenplannen, praktijkcases, checklisten maar ook rekenmodellen en voorbeeldbriefingen. De onderwerpen beslaan het hele marketing- en communicatiegebied, van neuro- tot contentmarketing, van merkenbeleid tot conversie en accountability, van huisstijl tot data analytics, juridische vraagstukken, arbeidsmarktcommunicatie, maar ook persoonlijke vaardigheden. Zoek met je eigen trefwoord(en) of browse op onderwerp. De onafhankelijke redactie staat voor betrouwbare need-to-know informatie, zowel nationaal als internationaal.

    Marketing Intelligence is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals, studenten en docenten. Door het aanmaken van een account kun je interessante artikelen opslaan en er notities aan toevoegen. Op basis van bewaarde artikelen ontvang je suggesties van nieuwe en gerelateerde artikelen. Je kunt je tevens aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste trends en ontwikkelingen op marketinggebied.

   -

   O’Reilly Safari Books Online : Uitbreiding met video tutorials en learning paths

   19-02-2019
   Vernieuwde platform O'Reilly Safari Books Online (SBO) specifiek voor IT & Design, economie, marketing en persoonlijke ontwikkeling. SBO is recent uitgebreid, naast 39,000 e-books zijn de volgende materialen beschikbaar:

   • Video content en tutorials (6,000)
   • Diverse learning paths – hierin delen experts kennis en vaardigheden in korte video’s zoals bijv. Agile. De meest populaire learning paths bevatten ook een self assessment.
   • Bekijk hoe experts/bedrijven specifieke problemen oplossen m.b.v. case studies,  bekijk bijv. hoe marktleider Linkedin zich richt op big data
    • Beheer bovenstaande materialen in jouw ‘playlist’

   Al het materiaal uit Safari Books Online is voor onbeperkt gebruik.  Er zijn geen restricties betreft het aantal gebruikers.

   Een greep uit de collectie:

   Titels zijn online te lezen en kunnen niet gedownload worden

   Voor meer leescomfort download de SBO app

   Week 6

   • Journal Citation Reports : indicatie belang wetenschappelijke tijdschriften
    Voor onderzoekers is het van belang om in een “goed” wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De belangrijkste indicator daarvoor is de zgn. journal impact factor. Dit is een maat voor het gemiddeld aantal verwijzingen naar actuele artikelen in een wetenschappelijk tijdschrift.

    Helen Kopnina is parttime verbonden aan De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, en eerste auteur van het veel geciteerde artikel ”The ‘future of conservation’ debate: Defending ecocentrism and the Nature Needs Half movement”. Het is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift “Biological Conservation” met een vrij hoge impact factor van 4,661

    Journal Citation Reports
    geeft behalve Journal Impact Factors ook andere bibliometrische indicatoren van wetenschappelijk tijdschriften. Verder wordt gerelateerde informatie getoond zoals de belangrijkste artikelen, instituten en landen van de publicaties waarnaar verwezen wordt.
   • Picarta : toegang tot collecties van Nederlandse bibliothekenGebruik Picarta om te zien in welke bibliotheek in Nederland een boek beschikbaar is. Ben je op zoek naar het boek ‘Wat is onderzoek’ van Nel Verhoeven en is het boek uitgeleend of de juiste druk niet aanwezig in de collectie? Kijk in Picarta of dit boek beschikbaar is bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Picarta is een centrale catalogus waarin collecties van Nederlandse bibliotheken zijn ogenomen, waaronder die van alle hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Het bevat bibliografische gegevens, inhoudsopgaven van tijdschriften en verwijzingen naar full text en webpagina's.
   • NARCIS : Wetenschappelijke publicaties van met name de repositories van alle Nederlandse universiteiten
    De open access publicaties van De HHs worden meer en meer opgenomen in de HBO Kennisbank, het publicatieplatform van de Nederlandse hogescholen.

    Maar wist je dat sinds kort alle (onderzoeks)publicaties (behalve de scripties) die de hogeschoolbibliotheek hier namens De HHs heeft ingevoerd in de HBO Kennisbank ook in NARCIS te zien zijn? NARCIS is het publicatie- en dataplatform van de Nederlandse universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Je kunt zoeken op de Haagse hogeschool en vervolgens filteren op lectoren. Maar je kunt uiteraard ook op onderwerp en titel zoeken.

    En wist je dat de HHs-publicaties via NARCIS ook te vinden zijn met Google Scholar? Bv. de publicaties van lector Vincent Smit.

    Via NARCIS is sinds kort ook een variëteit aan datasets te vinden, bv. over armoede van koopvaardij-gezinnen in oorlogstijd.

   Week 5

   • DOAB: Wetenschappelijke e-books
    DOAB, Directory of Open Access Books, biedt toegang tot full tekst, vrij toegankelijke, wetenschappelijke boeken en bevat publicaties op vrijwel alle studiegebieden.

    Wil je bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid? Wil je weten hoe bedrijven kunnen zorgen dat ze op een duurzame manier bijdragen aan een veranderende maatschappij? Lees dan het e-book: Sustainable Business Models

   Week 4

   • BRISwarenhuis : Wijzigingen Regeling Bouwbesluit per 1 januari 2019
    De Regeling Bouwbesluit 2012 is gewijzigd per 1 januari 2019. Het gaat om nieuwe én al in 2017 aangekondigde wijzigingen, bekijk de Regeling Bouwbesluit 2012.

    BRISwarenhuis bevat de gehele bouwregelgeving. We hebben een beperkte licentie op relevante documenten zoals wetten, besluiten en regelingen, normbladen, jurisprudentie, brochures, e.d. Deze zijn gedigitaliseerd en met elkaar gelinkt. Om gebruik te maken van BRISwarenhuis moet je een profiel aanmaken (ook te gebruiken voor SBRCURnet en ISSO-Kennisbank). Sla je wachtwoord op in Simultaan zoeken: klik naast je gebruikersnaam op Wachtwoorden bronnen.

   Week 3

   • Bouwformatie : Bouwsector negeert veiligheidsregels
    “De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport.” Lees het volledige artikel in Bouwformatie.

    Bouwformatie
    is een multimediale bouwcommunity van Archidat en Bouwformatie, onafhankelijke aanbieders van kwalitatief hoogwaardige informatie voor professionals in de bouw. Toegang tot bouw-, GWW-, installatiekosten, bouwdetails, nieuws, columns en achtergronden. Gericht op de gehele bouwkolom, van de ontwikkeling van gebouwen tot het beheer en onderhoud daarvan.
   • Bookboon: Jouw toekomst, van droom naar realiteit
    Veel mensen dromen ervan ooit een eigen bedrijf te beginnen. Maar waarom blijven dromen?
    In Bookboon vind je veel e-books over ondernemerschap, time management, presenteren, solliciteren en natuurlijk het starten van een eigen bedrijf. Begin nu en lees het e-book “Ondernemen voor beginners” (wel eerst registreren).

   Week 2

   • Brittannica Image Quest: Rechtenvrije afbeeldingen nodig over kinderarbeid in Azië?
    In de Engelstalige beelddatabank Brittannica Image Quest vind je meer dan 2,5 miljoen afbeeldingen (foto’s, tekeningen, cliparts, etc.) in hoge kwaliteit, veilig en vrij van auteursrechten, die gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.
    Zoek je bijvoorbeeld afbeeldingen over kinderarbeid in fabrieken in Azië, dan kan je de resultaten filteren op de vorm en op collectie waar ze uit komen. Je kunt de afbeeldingen downloaden, printen, opslaan in je eigen map en direct e-mailen.

   Week 50

   • FactoMedia-base: Inzet technologie belangrijkste trend binnen facility management
    FactoMedia-base
    is een kennisdatabank op het gebied van facility management en inkoop, beveiliging, schoonmaak, technisch onderhoud, archief- en informatiebeheer. Volgens het artikel “Technologie met de menselijke maat: Een onderzoek naar technologie en hospitality” door Chantal Pieterse en Fanny Nagelmaeker is de inzet van technologie op dit moment de belangrijkste trend binnen Facility Management en de verwachting is dat deze richting 2020 alleen maar belangrijker wordt. Het artikel gaat in op de invloed en kansen van technologie in relatie tot hospitality.
   • Google Scholar: ‘Google’ naar wetenschappelijke artikelen
    Vind eenvoudig recente wetenschappelijke publicaties met Google Scholar zoals: “A new sustainable hydrogen clean energy paradigm”. Je kunt zoeken in de uitgaven (vnl. tijdschriften en boeken) van de grootste wetenschappelijke uitgevers van Europa en Noord-Amerika. Daarbij kun je zelf instellen dat Find it @ H/Library getoond wordt, een hulpmiddel om de full text publicaties te vinden. Zie ook deze LibGuide over Google Scholar.
   • Bouwregels in de Praktijk: Kamervragen over onlangs bekend gemaakte BENG-eisen
    Op 20 november 2018 zijn de aangepaste BENG-eisen bekendgemaakt, deze bleken veel minder streng dan de oorspronkelijke eisen. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wordt vanaf 2020 de standaard waaraan nieuwbouwaanvragen moeten voldoen, ze hebben grote impact op de bouwkosten van toekomstige projecten. Dit heeft tot behoorlijk commotie in de markt geleid. GroenLinks heeft inmiddels Kamervragen gesteld. In Bouwregels in de praktijk vind je alles over de ontwikkeling, toepassing en handhaving van de bouwregelgeving. Maar ook praktijkvoorbeelden, vraag & antwoord, jurisprudentie en het laatste nieuws. Bouwregels in de praktijk is onderdeel van de website Omgeving in de praktijk.

   Week 49

   • Gebruik Company.info voor bedrijfs- en marktanalyses
    Het oer-Hollandse warenhuis Hema is gered door Marcel Boekhoorn. Deze ondernemer is geen onbekende in mode- en retailland. Eerder was hij als investeerder verbonden aan McGregor, Gaastra en Suit Supply.  Zowel McGregor als Gaastra zijn in 2016 failliet gegaan. Slecht voorteken?  

    Wil je weten hoe een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) er financieel voorstaat (jaarverslagen en jaarrekeningen,  benchmark, compliance- en faillissementeninformatie), hoe de markt waarin het bedrijf opereert zich ontwikkeld (branchenieuws, marktrapporten en rechtspraak) en of de leiding bijvoorbeeld ook nog verbonden is aan andere bedrijven (bestuurders, commissieleden, aandeelhouders)? Je vindt het allemaal in de databank Company.info. Nuttig wanneer je een bedrijfs- en/of marktanalyse moet maken!
   • Academic Search Complete: Wil je weten wat de impact is op het milieu van het plastic afval in de oceanen?
    In Academic Search Complete, een zeer uitgebreide multidisciplinaire databank, vind je ook veel artikelen over dit onderwerp. In het artikel The Price of Plastic wordt ingegaan op de impact van gedumpte plastic zakken op de ecologie in de Amundsen Sea in Antarctica, één van de meest afgelegen zeeën op aarde. Ook in het artikel Problematic Plastic uit het tijdschrift USA Today Magazine komt de plastic afval problematiek aan de orde.

    Academic Search Complete
    is een EBSCO-databank en via de zoekpagina van deze database kan je ook tegelijkertijd in andere Ebsco-databanken zoeken, zoals GreenFILE, SPORTDiscus, MEDLINE, eBook Collection) en Business Source Elite.
   • BSL-Vakbibliotheek: Euthanasie bij dementie
    Onlangs was in het nieuws dat een arts wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie voor euthanasie bij een demente vrouw. Wil je meer lezen over euthanasie bij dementie? Raadpleeg dan de BSL-Vakbibliotheek.

    Lees bijvoorbeeld het artikel van Martin Smalbrugge of het artikel geschreven door HHs-docent Peter Bakens. Ook over andere onderwerpen m.b.t. gezondheidszorg en hulpverlening kan je artikelen en e-books vinden in de BSL-Vakbibliotheek. Deze databank bevat vooral full-text Nederlandstalige tijdschriften en e-books over gezondheidszorg en hulpverlening van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum op het SpringerLink platform.

   Week 48

   • ACM Digital Library: Cybercriminaliteit, wat kun je er tegen doen?Cybercriminelen, hoe spoor je ze op en hoe bewijs je dat zij daadwerkelijk een misdaad hebben gepleegd? Lees het artikel in de ACM Digital Library dat werd gepresenteerd op de Internationale Conferentie 'Availability, Reliability and Security'.

    De Association for Computing Machinery (ACM) is de grootste beroepsvereniging op het gebied van computeronderwijs en -wetenschap ter wereld. De library bevat een uitgebreide full-text collectie op het gebied van informatietechnologie, maar ook conferentieverslagen, nieuwsbrieven, video- en audio files.

   Week 47

   • Alle spieren en botten uitgelegd in Acland’s Video Atlas of Human Anatomy Wil je nog extra oefenen voor je anatomie-examen? Raadpleeg dan Acland’s Video Atlas of Human Anatomy. Deze atlas is ontwikkeld door prof. Acland van de Department of Anatomical Sciences at the University of Louisville School of Medicine. Hij is een expert in instructie-video’s en klinische anatomie en heeft een video-atlas ontwikkeld die een driedimensionale uitleg geeft over anatomie. Alle video’s zijn gemaakt met geprepareerde lichaamsdelen. Met behulp van deze atlas kunnen (gezondheidszorg)studenten individueel het vakgebied anatomie bestuderen en eventueel toetsen door examens. Bekijk bijvoorbeeld de video over de polsspieren.
   • Ontdek Armed Conflict Database!In de databank Armed Conflict Database is informatie te vinden over gewapende conflicten wereldwijd. Er zijn cijfers en data vanaf 1997 en conflictrapporten vanaf 2000/2001 beschikbaar. Het is mogelijk om te zoeken/browsen per regio, per conflict of per conflictpartij, op actieve conflicten en gearchiveerde conflicten. 

    Per conflictpartij is er beknopte achtergrondinformatie en een overzicht in welke conflicten zij deelnemen en in welke landen of regio’s zij aanwezig zijn (geweest). 

    Met behulp van de ‘data tool’ kun je rapporten genereren met grafieken. De rapporten kunnen ook gedownload worden naar een Excel-sheet. Je kunt bv. een overzicht maken van het aantal vluchtelingen uit Syrië van 2011 tot heden, of een overzicht maken van alle Europese gewapende conflicten van 1997-2015. Zie het voor voorbeeld van het conflict en de conflictpartijen in Libië.

   Week 46

   • Veiligheid personeel in acute ggz onder druk
    Uit onderzoek van Trouw blijkt dat de veiligheid van personeel in de acute ggz onder druk staat. Volgens de ggz-instellingen en het personeel neemt de agressie toe. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Neem eens een kijkje in ASSIA, één van de databanken op het gebied van social work en de ggz.

   Week 45

   • Zwarte Piet-discussie al jaren actueelWist je dat de discussie rond Zwarte Piet in 2010 ook al een hot item was als Sinterklaas in aantocht was? In Nieuwsuur wordt aan deze commotie rond Zwarte Piet uitgebreid aandacht besteed.
    Dit televisie-item en duizenden andere video- en audiofragmenten kan je terugzoeken en bekijken in Academia, een Nederlandse databank met een zeer uitgebreide selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Je kunt bv. ook montages en fragmenten maken of eigen dossiers aanleggen.