Kenniscentrum Governance of Urban Transitions
Stedelijke ontwikkeling en besturing van de stad in de 21ste eeuwDe wereld verstedelijkt snel en steden staan voor grote uitdagingen. Hoe gaat de stad om met diversiteit en ongelijkheid? Worden sociale mobiliteit, veiligheid, participatiekansen en voldoende huisvesting gerealiseerd? Het kenniscentrum Governance of Urban Transitions (GUTs) voert samen met stedelijke partijen praktijkgericht onderzoek uit naar maatschappelijke vraagstukken en nieuwe vormen van samenwerken. Dit past bij de transities waar de stad voor staat.
Het gaat om uitdagingen waar een veelheid aan partijen – overheden, marktpartijen, maatschappelijk middenveld, burgers – alleen gezamenlijk uit kunnen komen. Partijen in de stad hebben vaak verschillende waarden en belangen en het tot stand brengen van goede samenwerking is complex. Het kenniscentrum GUTs ontwikkelt en onderzoekt nieuwe effectieve vormen van samenwerken.
Het uitgangspunt hierbij is dat stedelijke partners eigenaar zijn van hun eigen veranderproces. Het kenniscentrum stelt zich ten dienste van partijen om hen in de breedst mogelijke zin te ondersteunen met kennis. Met actiegericht onderzoek dragen we bij aan het vormgeven van sociale inclusiviteit in de stad. We werken bijvoorbeeld in leernetwerken en stadslabs, waarin burgers, studenten, docenten, onderzoekers, ambtenaren, sociale professionals en/of ondernemers samenwerken aan het realiseren van een inclusieve stad.
Onze expertiseterreinen zijn de sociale vraagstukken in de Haagse regio, nieuwe vormen van governance en technologie. We hebben veel ervaring met effectieve vormen van cocreatie. Specifiek hebben onderzoekers van GUTs brede kennis en ervaring op thema’s als jeugdhulp, digitale transities, huisvesting, onderwijs, participatie, publieke dialoog en ‘citizen science’.
Nieuws
-
Mobiliteit onder ouderen in Tanthof -
Jeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren de verschillen tussen verwacht en werkelijk gebruik van jeugdhulp? -
Negatieve impact van COVID-19 is weer toegenomen: toename angst en stress, afname vertrouwen in overheid, RIVM en GGD
In de media
- Katja Rusinovic benoemd tot nieuw commissielid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken - ACVZ 19-01-2021
- 'Het aantal kinderen dat niet thuis opgroeit stijgt nog steeds’. Aan het woord is onder andere onze onderzoeker Cora Bartelink. VPRO, ARGOS-radio 07-11-2020
- ‘De City Deal Kennis Maken is een mooi voorbeeld voor andere landen’ - Agenda Stad 19-10-2020
- Wederom aandacht voor ons onderzoek Duindorp apart en ook gewoon: Haagse politiek blijkt tot op het bot verdeeld over problemen Duindorp - omroepwest.nl 02-09-2020
- Lector Katja Rusinovic in Publiek Denken over het onderzoek naar de maatschappelijke impact van de coronacrisis (in Rotterdam en Den Haag) - publiekdenken.nl 15-07-2020
- Interview Onderzoeker Katja Rusinovic: ‘De crisis treft niet iedereen in gelijke mate’ - Sociale Vraagstukken 28-05-2020
- Extra stress bij jonge mensen door corona: ‘Je voelt het gewicht op je schouders dat er iets mis is’ - Algemeen Dagblad 28-05-2020
- Stadsbewoners helpen elkaar meer dan voor corona. Hoe lang blijft dat zo? - De Volkskrant 28-05-2020
- De impact van het coronavirus in Den Haag is fors - Algemeen Dagblad 27-05-2020
- Lectoren waarschuwen minister De Jonge: houd optie open om géén corona-app te lanceren - ScienceGuide 17-04-2020
- Rapport Visitatie Platform Goed Bestuur voor een Veilige Wereld
Blogs
Afstand, afstand! Wijkagenten, rappers en social media...
Terwijl het hele land op slot zit zijn wijkagenten degenen die de 'intelligente lockdown' moeten handhaven. De politie heeft de afgelopen jaren enorm ingezet op social media om het werk van de politie een gezicht te geven en inzich...
Lees verderPodcast
11-01-2021: Vanaf vandaag is de eerste aflevering te beluisteren van Studio Corona; dé podcast over de impact van het coronavirus op onze maatschappij. In deze eerste aflevering spreken we over de impact van de coronacrisis op jongeren. Podcasthost Ruud Schapenk gaat in gesprek met verschillende jongeren op De Haagse Hogeschool. Verder spreken we met onderzoeker André Krouwel van de VU en oprichter van Kieskompas, of hij deze verhalen herkent vanuit zijn onderzoek. Tot slot gaan we in gesprek met Yvette Nass, zij is jeugdombudsman in Den Haag. Met haar bespreken we de oproep die zij deed aan de gemeente Den Haag om jongeren meer te betrekken bij de coronamaatregelen en wat er gedaan kan worden om jongeren verder te ondersteunen en te informeren.
Luister hier de aflevering (Apple Podcasts)Team
dr. Rob Gilsing
Lector Jeugdhulp in Transformatie
dr. ir. Jos van Leeuwen
Lector Civic Technology
dr. Katja Rusinovic
Lector Grootstedelijke Ontwikkeling
dr. Henno Theisens
Lector Public Governance
Meike de Jong
Programmacoördinator
Rachel Barrett
Managementassistent
Lector Jeugdhulp in Transformatie
dr. Rob Gilsing
Rob Gilsing studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, afstudeerrichting Internationale Betrekkingen. Bij dezelfde vakgroep Politicologie deed hij vervolgens onderzoek naar de relatie tussen burger en lokaal bestuur. Vanaf 1996 werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en deed onderzoek naar lokaal jeugdbeleid. Hierop promoveerde hij in 2005. Andere belangrijke onderzoekslijnen bij het SCP waren lokaal sociaal beleid en lokaal Wmo-beleid. In 2009 werd hij hoofd van de onderzoeksgroep Jeugd, opvoeding en onderwijs bij het Verwey-Jonker Instituut. Daar onderzocht hij de transitie en transformatie van de jeugdhulp – naast een breed scala aan andere onderwerpen. Sinds 1 mei 2018 is Rob lector Jeugdhulp in transformatie.
+31 (0)6 - 83 92 19 91r.j.h.gilsing@hhs.nl
Lector Civic Technology
dr. ir. Jos van Leeuwen
Jos van Leeuwen is Lector Civic Technology sinds mei 2019. Hij studeerde begin jaren ’90 Bouwinformatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn studie werkte hij parttime in de software-industrie en aan zijn promotieonderzoek bij de TU Eindhoven, waar hij daarna als universitair hoofddocent onderzoek deed op het gebied van collaborative design en verantwoordelijk was voor de masteropleiding Design & Decision Support Systems. In 2006 werd hij associate professor aan de Universidade da Madeira, Portugal. Daar initieerde hij een nieuwe bacheloropleiding in Interactive Media Design en was medeoprichter en bestuurslid van het succesvolle Madeira Interactive Technologies Institute, een onderzoeks- en opleidingsinstituut op het terrein van Human-Computer Interaction dat intensief samenwerkte met Carnegie Mellon University. Sinds 2011 werkt Jos bij De Haagse Hogeschool, in de faculteit IT & Design, initieel als hoofddocent in de opleiding Communication & Multimedia Design. Sinds mei 2019 is hij Lector Civic Technology. Het lectoraat ontwikkelt kennis over het ontwerpen en inzetten van interactieve technologie die constructief bijdraagt aan de samenleving, op gebieden als democratie, burgerparticipatie, smart city ontwikkeling, community-building en sociale media. Een centraal thema is het stimuleren van de publieke dialoog. Twee belangrijke onderwerpen in het onderzoek zijn online deliberatie en dialogen met spraakinterfaces in de publieke ruimte.
+31 (0)6 4812 9061j.p.vleeuwen@hhs.nl
Lector Grootstedelijke Ontwikkeling
dr. Katja Rusinovic
Sinds 1 juni 2020 is Katja Rusinovic lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan De Haagse Hogeschool. Centrale thema’s in haar werk zijn sociale mobiliteit, burgerschap, (arbeids-) migratie, stedelijke arbeidsmarkt, onderwijs en nieuwe woonvormen voor ouderen. Daarnaast houdt zij zich op dit moment bezig met onderzoek naar de maatschappelijke impact van COVID-19 in Den Haag.
In 2006 promoveerde Katja aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een studie naar migrantenondernemerschap in de vier grote steden, waarbij een vergelijking is gemaakt tussen eerste en tweede generatie migranten. Haar postdoconderzoek betrof burgerschap en transnationale bindingen onder de migrantenmiddenklasse in Rotterdam en Den Haag.
Van 2012 tot 2017 werkte Katja aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling sociologie, als docent, onderzoeker en opleidingsdirecteur van de master sociologie. Sinds 2017 werkt zij aan De Haagse Hogeschool.
Naast haar werk als lector is Katja in verschillende besturen actief.
k.m.rusinovic@hhs.nl
Lector Public Governance
dr. Henno Theisens
Henno Theisens studeerde European Politics and Policy aan de London School of Economics en bestuurskunde aan de Universiteit Twente. In 2004 promoveerde hij aan het Center for Higher Education Policy Studie, op een vergelijkend onderzoek naar beleidsverandering in het hoger onderwijs in Nederland en Engeland. Als onderzoeker in Enschede deed hij met name internationaal consultancywerk op het gebied van hoger onderwijs. Vanaf 2005 werkte hij als analist bij de onderwijsdirectie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs. In 2012 werd Theisens benoemd tot lector aan De Haagse Hogeschool.
+31 (0)6 - 38 29 83 47h.c.theisens@hhs.nl
Programmacoördinator
Meike de Jong
Contact:
m.s.dejong@hhs.nl