Introductie

Update: de leerstoel VN studies is per 1 januari 2022 vacant geworden. Voorbereidingen voor de werving van een nieuwe lector / bijzonder hoogleraar UN-studies zijn in volle gang.

Sinds 1 augustus 2018 is Alanna O’Malley bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden en sinds 1 september lector United Nations Studies in Peace and Justice (Campus Den Haag) aan De Haagse Hogeschool. De combinatie van leerstoel en lectoraat is ingesteld door de gemeente Den Haag ter ere van het werk van Jozias van Aartsen als oud-burgemeester van Den Haag en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Haar onderzoek is gericht op minder bekende actoren binnen de Verenigde Naties (VN): vrouwen, jongeren, vertegenwoordigers van informele diplomatieke netwerken en actoren uit ontwikkelingslanden. Met de gezamenlijke onderzoeksgroep van beide instellingen, gepositioneerd in Den Haag als stad van vrede en recht, wil zij de zichtbaarheid en relevantie van de VN vergroten voor het grote publiek.

 

Over het lectoraat

De combinatie van leerstoel en lectoraat wordt voor een periode van drie jaar (2018-2021) gefinancierd door de gemeente Den Haag als onderdeel van het 'Van Aartsen honours-programma' op het gebied van VN-studies.
De onderzoeksgroep UN Studies in Peace and Justice is onderdeel van zowel het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, Faculteit Governance and Global Affairs (Campus Den Haag), als de Faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool.

Doel van het lectoraat

Het uiteindelijke doel van het lectoraat UN Studies is het veranderen van het denken over de VN en aandacht te vragen voor de ‘lesser-known actors’. De gedeelde onderzoeksgroep streeft ernaar het onderzoek, onderwijs, de internationale instellingen, ngo’s en de gemeente Den Haag op het gebied van de VN bij elkaar te brengen. 

Het juiste momentum

Om drie redenen is het belangrijk om juist nu na te denken over de Verenigde Naties.

Ten eerste, in de aanloop naar het 75-jarig jubileum van de VN in 2020 is het tijd voor evenwichtige, kritische en verantwoorde visies op de VN-organisatie. Het lectoraat stimuleert grensverleggend onderzoek op verschillende gebieden.

Ten tweede, de historische positie van het internationaal recht in de stad Den Haag, haar reputatie op het gebied van vrede en recht en de vele aanwezige instellingen met onderzoekers en experts op dit terrein, maken Den Haag tot de ideale plaats om bijdragen te ontwikkelen aan de huidige debatten over hervorming en vernieuwing van de VN.

Ten derde, Nederland heeft in 2018 een termijn achter de rug als verkozen lid van de Veiligheidsraad, wat gelegenheid biedt vanuit de opgedane Nederlandse ervaring een reeks VN-kwesties te onderzoeken en te evalueren, die benut kan worden voor ontwikkeling van bredere actieplannen. 

Meer informatie is te vinden op de Engelstalige pagina van het lectoraat en de website van de Universiteit Leiden.

Team

Szilvia Csevár

Szilvia Csevár

Docent-onderzoeker

Szilvia Csevár
Docent-onderzoeker

Contact: s.csevar@hhs.nl

Go to Szilvia Csevár
David den Dunnen

David den Dunnen

Docent-onderzoeker

David den Dunnen
Docent-onderzoeker

Contact: ddunnen@hhs.nl

Go to David den Dunnen
Christine Tremblay

Christine Tremblay

Docent-onderzoeker

Christine Tremblay
Docent-onderzoeker
Go to Christine Tremblay
Saskia Rademaker

Saskia Rademaker

Onderzoeker

Saskia Rademaker
Onderzoeker
Go to Saskia Rademaker

Projecten

Geschiedenis van de Verenigde Naties en ontwikkelingslanden

Het uitdagen van de liberale wereldorde van binnenuit: de onzichtbare geschiedenis van de Verenigde Naties en ontwikkelingslanden, 1945-1981.
Lees meer

Vrouwen en vrede

Deze onderzoekslijn richt zich op de rol van vrouwen op drie gebieden: conflictpreventie, vredeshandhaving en vredesopbouw.
Lees meer

De VN en ik: wat betekent de VN voor jongeren?

Om jongeren bij de VN te betrekken voert het lectoraat een project uit in samenwerking met het Van Aartsen Honours Programme (Gemeente Den Haag) en het PRE-programma van de Universiteit Leiden.
Lees meer

Publicaties

Artikel

Stretching Horizons and Testing Limits, The Netherlands and Sweden as Norm Entrepreneurs the United Nations Security Council

The UN Security Council is often criticized for its problematic veto system and its operational logic. This article explores the motivations, experiences, and challenges of two Western, medium powers

Rapport

Future of the UN - A Youth Perspective

The following report presents a summary of the ideas and proposals discussed during the virtual UN75 dialogues organized by The Chair of UN Studies in Peace and Justice.
Download PDF

Rapport

The United Nations after Brexit

How does the looming exit of the United Kingdom from the European Union affect the work of the United Nations?
Download PDF

Rapport

Just Peace X UN Youth Impact: Statelessness and Peaceful Societies

On Monday 16 September 2019, UN Youth Impact held an event with The Lighthouse at The Hague University of Applied Sciences. This event was part of the Just Peace Festival programme in The Hague.
Download PDF

Publicatie

Trip to the UN: Essays by young students of the Van Aartsen Honours Program

From 6-9 July 2019, a group of young students from Edith Stein College, Rijswijk Lyceum and the Johan de Witt School in The Hague travelled to New York City as part of the Van Aartsen Honours Program.
Download PDF

Nieuws

7 juli 2022

Een inheems verhaal - Het verhaal van de Tŝilhqot'in

Onderzoek, Opleidingen

09.06.2022 16:00 - 18:00 De lichten worden gedimd, en de eerste studenten stappen de zaal binnen. De opname wordt…
Lees meer
7 januari 2021

Onderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay

Onderzoek

Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over…
Lees meer
9 november 2020

Onderzoeker in de spotlight: Artemis Malliaropoulou

Onderzoek, Opleidingen

"Het is fascinerend onderzoek te doen en internationaal recht te doceren in Den Haag, de stad die wereldwijd…
Lees meer