Introductie

Update: de leerstoel VN studies is vacant geworden. Voorbereidingen voor de werving van een nieuwe lector / bijzonder hoogleraar UN-studies zijn in volle gang.

Over het lectoraat

De combinatie van leerstoel en lectoraat wordt voor een periode van drie jaar gefinancierd door de gemeente Den Haag als onderdeel van het 'Van Aartsen honours-programma' op het gebied van VN-studies.
De onderzoeksgroep UN Studies in Peace and Justice is onderdeel van zowel het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, Faculteit Governance and Global Affairs (Campus Den Haag), als de Faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool.

Doel van het lectoraat

Het uiteindelijke doel van het lectoraat UN Studies is het veranderen van het denken over de VN en aandacht te vragen voor de ‘lesser-known actors’. De gedeelde onderzoeksgroep streeft ernaar het onderzoek, onderwijs, de internationale instellingen, ngo’s en de gemeente Den Haag op het gebied van de VN bij elkaar te brengen. 

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.


Ontmoet ons team

Team Onderzoek

Projecten

Geschiedenis van de Verenigde Naties en ontwikkelingslanden

Het uitdagen van de liberale wereldorde van binnenuit: de onzichtbare geschiedenis van de Verenigde Naties en ontwikkelingslanden, 1945-1981.
Lees meer

Vrouwen en vrede

Deze onderzoekslijn richt zich op de rol van vrouwen op drie gebieden: conflictpreventie, vredeshandhaving en vredesopbouw.
Lees meer

De VN en ik: wat betekent de VN voor jongeren?

Om jongeren bij de VN te betrekken voert het lectoraat een project uit in samenwerking met het Van Aartsen Honours Programme (Gemeente Den Haag) en het PRE-programma van de Universiteit Leiden.
Lees meer

Nieuws

8 juni 2023

Onderzoek

Szilvia Csevár redactielid van nieuwe boekenserie

De serie publiceert onderzoek over de relatie tussen oorlog en milieu vanuit verschillende disciplinaire invalshoeken.
Lees meer

7 juli 2022

Onderzoek, Opleidingen

Een inheems verhaal - Het verhaal van de Tŝilhqot'in

09.06.2022 16:00 - 18:00 De lichten worden gedimd, en de eerste studenten stappen de zaal binnen. De opname wordt…
Lees meer

7 januari 2021

Onderzoek

Onderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay

Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over…
Lees meer

Publicaties

Rapport

Gender, Climate & Security

Szilvia Csevár was co-auteur van deze VN-studie die gaat over het handhaven van inclusieve vrede op de frontlinie van klimaatverandering.

Download PDF

Publicatie

Ten new insights in climate science 2022

This publication that Szilvia Csevár contributed to, summarizes what the authors assess as the past year's most important findings within climate change research.

Lees meer

Artikel

Stretching Horizons and Testing Limits, The Netherlands and Sweden as Norm Entrepreneurs the United Nations Security Council

This article co-written by David den Dunnen explores the motivations, experiences and challenges of two Western, medium powers, the Netherlands and Sweden, which completed one- and two-year terms respectively

Artikel

Voices in the Background: Environmental Degradation and Climate Change as Driving Forces of Violence Against Indigenous Women

This article by Szilvia Csevár argues how uncontrolled resource extraction can intensify pre-existing inequalities and amplify vulnerabilities, leading to gendered consequences caused by environmental damage.

Lees meer

Artikel

Sexualised Violence and Land Grabbing: forgotten conflict and ignored victims in West Papua

In this article, Szilvia Csevár looks at the enforced militarisation of West Papua and the patterns of sexual violence used to fully control and exploit the islands natural resources.

Lees meer