Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jij vindt het leuk om websites te bouwen, te gamen of te programmeren? Of misschien vind je big data en cybersecurity spannende onderwerpen? Dan is de opleiding HBO-ICT iets voor jou.

Nee hoor, je hoeft geen whizzkid te zijn voor deze studie, want je kunt alle kanten op: van supertechneut tot bedrijfsadviseur. In de snelle ontwikkeling van de automatisering ben jij straks iedereen steeds een stapje voor, omdat jij die ontwikkeling samen met je collega’s bedenkt. Bij De Haagse helpen we je je weg te vinden naar de life changing ICT die bij jou past.  

Je kunt kiezen uit 5 differentiaties of richtingen binnen deze opleiding:  

Het eerste halfjaar is het basissemester en is op alle locaties gelijk: je krijgt les in alle studierichtingen en zo leer je ICT in de volle breedte kennen. Je differentiatiekeuze hoef je pas na het eerste halfjaar te maken. Ook volg je een stage en een minor en kun je kiezen uit 7 afstudeerprogramma’s om jouw unieke HBO-ICT-profiel te creëren dat past bij jouw interesse en talenten. 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Om met de bacheloropleiding HBO-ICT te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt. 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Overige situaties

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Als je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool zit en wilt overstappen naar De Haagse, dan kan dat alleen aan het begin van een nieuw studiejaar. Voor meer informatie kun je terecht bij onze studentenadministratie via itd@hhs.nl

Je hebt een mbo-diploma 

Mbo-opleidingen die goed aansluiten zijn technische opleidingen zoals Elektrotechniek of Informatica of daaraan gerelateerde opleidingen. Dit is echter geen vereiste. 

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers in basissemester

60

studiepunten per jaar

6

uur hoorcollege per week

6

uur werkcollege per week

20

uur zelfstudie per week

8

uur projecten per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Je begint de studie met het basisprogramma van een half jaar op 1 van onze 3 locaties. Doordat je les krijgt in alle studierichtingen leer je ICT in de volle breedte kennen. Dat geeft je een stevige basiskennis en helpt je om een differentiatie te kiezen.   

Naast de lessen werken alle studenten in het basisprogramma aan eenzelfde mooi project: The Challenge. Als team van studenten vorm je een start-up en samen bedenk, programmeer en presenteer je een ICT-oplossing voor 1 van de Sustainable Development Goals (SDG), om de wereld rechtvaardiger en duurzamer te maken. Ook ontwikkel je het businessmodel van de start-up en los je security-issues op. Het is een samenwerking waarin jij ontdekt welk type ICT’er je het liefste bent. 

Na dit halfjaar ga je de differentiatie van jouw keuze volgen: 

Laat je inspireren en lees onze opleidingsbrochure en ter verdieping onze studiegids met informatie over de vakken en het onderwijs waar je tijdens de studie mee te maken krijgt. Ook onze opleidingsfilm geeft een goed overzicht van de opleiding. En wil je weten wat er bij de opleiding speelt, zoals de projecten waar onze studenten aan werken? Volg ons dan op LinkedIn en Insta!

Semester 1 - blok 1
Vijf differentiaties
Werkvormen

In het basissemester volgt iedereen dezelfde vakken: 6 uur hoorcollege, 6 werkcollege, 8 uur projecten, 20 uur zelfstudie per week.

Daarna hangen de werkvormen af van de differentiatie die je kiest. De Haagse Hogeschool is een voorstander van blended learning; je krijgt met veel verschillende werkvormen te maken.

Klik op de differentiatiepagina’s om meer te weten te komen.

Minors

Minors zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. Bijna alles is mogelijk. Als je kiest voor een minor bij de eigen opleiding, bieden we bij HBO-ICT onder meer de volgende minors aan: Digital Ethics, Game Development, Cloud Technology en Applied Data Science. Als je een minor wilt volgen buíten je eigen vakgebied, kijk dan in de minorkrant. Die staat vol met de minors van alle opleidingen. Welke past het beste bij jouw interessegebied? Je kunt ook een minor volgen buiten De Haagse Hogeschool en zelfs in het buitenland. In alle gevallen geldt: maak een goed plan. Waar wij kunnen, ondersteunen we je.

Curriculum overzicht

Curriculum overzicht HBO ICT

Doorstuderen

Wil je je nog verder verdiepen in programmeertalen, ICT in business, informatica of cyber security? Stoom dan door naar een universitaire opleiding of master. Dat kan bijvoorbeeld in Utrecht, Leiden of Amsterdam. 

Na je studie

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Software architect 

 • Database administrator 

 • Softwaretester 

 • Software-ontwerper 

 • Programmeur 

   

Lees meer over deze beroepen

Minder passende beroepen

 • Elektronisch ingenieur 

 • Productontwerper 

 • Network designer 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. In het eerste jaar van je opleiding start je over de volle breedte op het ICT-vakgebied, zodat je leert waar je interesses en talenten liggen en ontdekt welke differentiatie goed bij je past. Jij kiest! Je zit in een eigen klas en hebt vaste docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste halfjaar mentorlessen waarin je bekend raakt met de hogeschool en de opleiding. Ook besteed je daarin veel tijd aan skills die je nodig hebt voor je studie en beroep. De rest van de opleiding HBO-ICT heb je een eigen studiecoach die je helpt bij de keuzes die je moet maken tijdens je studie. Overleg met je coach en stel hem of haar al je vragen over je specialisatie, de innovatieve of professionele route in jaar 3, je minor in jaar 4 of internationale mogelijkheden tijdens je opleiding. 

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 
 

 • Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT 

 • Naam internationaal: Information & Communication Technology 

 • Opleidingscode (Isat): 30020 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar HBO-ICT Student aan het werk met computer in praktijklokaal

HBO-ICT

Network & Systems Engineering

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
In deze ICT-richting verdiep je je in de technische aspecten van computersystemen en software. Technische informatica dus.
Ga naar Applied Data Science & Artificial Intelligence Twee studenten werken samen aan tafel met laptop

Applied Data Science & Artificial Intelligence

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Jij wilt je verdiepen in data en AI. Met die waardevolle kennis help je organisaties om onderbouwde beslissingen te nemen.
Ga naar HBO-ICT Studente achter laptop aan tafel

HBO-ICT

Innovative Development

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Jij bedenkt nieuwe, innovatieve oplossingen voor bedrijven en organisaties - vooral buiten de school én out of the box.