Kenniscentrum Global and Inclusive Learning
Een leven lang leren draagt bij aan een leven lang gelukGelijkwaardige kansen voor studenten en professionals creëren en rechtvaardigen. Bij het kenniscentrum Global and Inclusive Learning onderzoeken we de processen om dat te realiseren. Net als de processen voor het actief bevorderen van inclusief onderwijs en een inclusieve samenleving. We ondersteunen ieder lerend persoon in hun talentontwikkeling, zodat ze zich ontpoppen tot verantwoordelijke professionals en kritische burgers.
We studeren, werken en leven in een complexe en globale samenleving waarin niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Een samenleving die voortdurend onderhevig is aan verandering, onder andere door technologische ontwikkelingen en waarin veel ‘wicked’ issues spelen als klimaatadaptatie, migratie- en integratievraagstukken. Het onderwijs moet daarop inspelen en loopt vaak achter op de feiten. Dat moet veranderen. De Haagse Hogeschool fungeert als broedplaats, denktank en laboratorium hoe leren en ontwikkelen hier een rol in kan spelen. Met onder anderen praktijkgericht onderzoek, debat, dialoog, out-of-the-box denken stimuleert kenniscentrum Global and Inclusive Learning leerprocessen en stelt verborgen veronderstellingen, houdingen en gedrag aan de kaak.
Het centrum streeft duurzame innovatie na binnen het onderwijs en daarbuiten door het accent te leggen op thema’s als wereldburgerschap, talentontwikkeling, inclusief onderwijs, internationalisering at home en praktische wijsheid binnen de beroepspraktijk. Alles staat in het teken van professionele en persoonlijke ontwikkeling: een heel leven lang.
Projecten
Student voice
Internationalization at Home activiteiten in verschillende academische disciplines
PowerHouse geeft educatief kwetsbare studenten zelfvertrouwen
iKUDU: ontwikkeling van internationalisering van het curriculum door middel van virtuele COIL-uitwisselingsprojecten (Collaborative Online International Learning) tussen Zuid-Afrikaanse en Europese instellingen voor hoger onderwijs.
Het iKUDU-project is een door de EU gefinancierd capaciteitsopbouwproject dat gericht is op het opzetten van een praktijkgemeenschap voor COIL en de rol die dit kan spelen bij de internationalisering van het curriculum. Er zijn tien instellingen voor hoger onderwijs bij betrokken: vijf in Zuid-Afrika en vijf in Europa, waaronder De Haagse Hogeschool.
Het project bestaat uit twee hoofdteams.
Men at Work
“Wij hebben moeite om jongens binnen te halen en ze vast te houden in de opleiding Sociaal Werk en Educatie.” Dit vraagstuk speelde al meerdere jaren en het lectoraat werd gevraagd mee te denken over een oplossing. In plaats van een top-down benadering wilde het lectoraat bottom-up werken en netwerkgericht en vroeg zich af wie in eerste instantie de experts waren om mee te denken over de oplossing. Dat waren natuurlijk de studenten zelf. Daarnaast uiteraard de staf – zowel onderwijs als medewerkers, alumni en het werkveld.
#Multinclude
In de media
- Student voice en participatie in het onderwijs - leidenpedagogiekblog.nl 19-11-2020
- Haagse Hogeschool stopt met stages weeshuizen: ‘Tachtig procent van de kinderen heeft een ouder’ - AD 14-11-2020
- De weg naar inclusie: samenwerken met studenten met een functiebeperking - ScienceGuide 30-09-2020
- Revisiting Internationalisation at home through Collaborative Online International Learning (COIL) - UFS 21-07-2020
- Lectoren waarschuwen minister De Jonge: houd optie open om géén corona-app te lanceren - ScienceGuide 17-04-2020
Podcast
In een interview vertelt Henriëtta Joosten over haar boek "De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hanna Arendt als gids voor professionals" waarin de zienswijze van filosoof en politiek denker Hannah Arendt centraal staat. Welke handvaten biedt deze bijzondere filosoof, die vooral over totalitarisme geschreven heeft, ons om technische én humane ontwikkelingen in onze hedendaagse samenleving te verenigen? Wat voor kansen en gevaren brengt ICT ons? Welke mogelijkheden hebben (aankomende) professionals om de publieke sfeer te vergroten en waarom is dat belangrijk?
Het boek is genomineerd voor de Socratesbeker 2020. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.
YouTube

Vanaf heden heeft GIL een nieuw YouTube Channel! Via dit kanaal willen we met iedereen die daar interesse in heeft, onze online onderzoekslunches, educatief beeldmateriaal en inspirende movies delen. Om meer te weten over de onderzoekslunch van 18 mei jongstleden, klik dan op deze link: Leven in een spiegeling: ongedocumenteerde adolescenten en onderwijs.
Student Branch project: Hang in there

Lees meer over dit project >
Wereldburgerschap
Het lectoraat Inclusive Education heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop het concept van wereldburgerschap wordt gepromoot in hun curriculum en hoe het wordt ervaren door studenten.
Global Citizenship Certificate
Het lectoraat Inclusive Education heeft in samenwerking met de lectoraten van Global Citizenship and International Learning bijgedragen aan de ontwikkeling van het Global Citizenship Certificate.
Team
Wâtte Zijlstra
Programmadirecteur
Olivier Bello
Kwartiermaker
dr. Laurence Guérin
Lector Wereldburgerschap
dr. Jos Beelen
Lector Global Learning
dr. Ellen Sjoer
Lector Duurzame Talentontwikkeling
Bert van den Bergh
Docent-onderzoeker Filosofie en Beroepspraktijk
dr. Elke Müller
Senior onderzoeker Filosofie en Beroepspraktijk
Jolanda van der Toorn
Managementassistent
Programmadirecteur
Wâtte Zijlstra
Kwartiermaker
Olivier Bello
Lector Wereldburgerschap
dr. Laurence Guérin
Nevenfuncties
- Practor Burgerschap bij ROC van Twente
- Bestuurslid bij het Rathenau Instituut
Contact:
l.j.f.guerin@hhs.nl
Lector Global Learning
dr. Jos Beelen
Jos Beelen behaalde een bachelor’s in oude geschiedenis en een master’s in Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn masterfase deed hij een jaar archeologisch veldwerk in Turkije. Hij behaalde zijn doctorsgraad aan het Centre for Higher Education Internationalisation (CHEI) van de Università Cattolica del Sacro Cuore in Milaan. Voor zijn proefschrift onderzocht Jos de factoren die van invloed zijn op het proces van internationalisering van leeruitkomsten door docenten. Jos werkte als docent bij de Hogeschool Inholland en als international officer, beleidsmedewerker internationalisering en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij was voorzitter van de Expert Community ‘internationalisation at home’ van de European Association for International Education (EAIE). Voor deze associatie is hij senior trainer. In die rol heeft hij trainingen en workshops gefaciliteerd aan universiteiten in diverse Europese landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Finland, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Vlaanderen en Zweden. Buiten Europa deed hij dat o.a. in Australië, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië en Colombia. Voor de EAIE is Jos ook lid van de Publications Committee. Verder is hij reviewer voor de Journal of Studies in International Education. Jos is Visiting Professor bij het Centre for Global Learning van de Universiteit van Coventry.
j.m.h.j.beelen@hhs.nlLector Duurzame Talentontwikkeling
dr. Ellen Sjoer
Na haar promotie aan de Universiteit Leiden is Ellen Sjoer bij de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft gaan werken. Ze is projectleider geweest van diverse onderzoeksprojecten over (e-)leren en kennismanagement in het hoger onderwijs en bedrijven (o.a. Shell). Ze is ook actief in Europese projecten, onder meer Learn RDM in het MKB. Haar eerste lectoraat bij De Haagse Hogeschool was getiteld Kennisinfrastructuur voor Wetenschap en Techniek. Momenteel is Ellen lector Duurzame Talentontwikkeling en daarnaast werkzaam bij de TU Delft als projectleider ‘Collaborative PhD projects’ waarin de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven centraal staat. Ze maakt deel uit van diverse netwerken, zoals het HRM Lectorennetwerk en de board van de IACEE.
+31 (0)6 - 49 69 01 91e.sjoer@hhs.nl
Docent-onderzoeker Filosofie en Beroepspraktijk
Bert van den Bergh
Bert van den Bergh is als docent verbonden aan de opleiding European Studies. Daar houdt hij zich bezig met cultuurbeschouwing, onderzoeksvaardigheden en scriptie- en stagebegeleiding. In 2018 verdedigde hij zijn proefschrift De gestolen stoornis - Een cultuurfilosofische duiding van de ‘depressie-epidemie'. Binnen de kenniskring is hij nu bezig met onderzoek naar studentenwelzijn. Bert studeerde Filosofie en Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en is vooral geïnteresseerd in zaken die op het grensvlak van beide disciplines liggen. Wil je contact? Stuur dan een e-mail om een afspraak te maken. a.j.vandenbergh@hhs.nl
+31 (0)6 - 39 08 05 79a.j.vandenbergh@hhs.nl