Kenniscentrum Global Governance
Nieuwe spelers en oplossingen voor de uitdagingen van nu in mondiaal bestuurGlobal governance: wat is dat nou precies?
Weet jij wat er precies met global governance bedoeld wordt, of, anders geformuleerd: wat het nou echt betekent?
Bij global governance, of mondiaal bestuur, denken we al snel aan nationale regeringen die met elkaar samenwerken in grote instituten. Maar hoe meer we ons richten op staten en instellingen, hoe verwarrender dit begrip lijkt; zeker nu bestuursstructuren wereldwijd snel veranderen.
Hoewel veel lokale instanties, instellingen en burgers het echte werk van global governance uitvoeren, zijn zij vaak juist ondervertegenwoordigd in traditionele internationale bestuursorganen. Dit probleem noemen wij de 'participatiekloof'.
Tegelijkertijd weten de mensen die het meest worden beïnvloed door wereldproblemen – zoals studenten, professionals of burgers in het algemeen – vaak niet goed hoe global governance in de praktijk werkt. Dit probleem kennen we als de 'informatiekloof'. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat overheidsactoren op verschillende niveaus samenwerken om mondiale problemen, zoals klimaatverandering, aan te kunnen pakken. Toch weten burgers, studenten en professionals maar zelden wat er lokaal gedaan wordt – via buurtwerk, lokaal bestuur of samenwerkingen tussen overheid en bedrijven – om klimaatverandering tegen te gaan.Meer begrip kweken
Gelukkig is er een oplossing voor deze dilemma's. Zodra we beseffen dat global governance zich in feite afspeelt in de lokale praktijk met lokale oplossingen, kunnen wij werken aan een global governance waar alle spelers – van mondiaal tot lokaal – aan deel kunnen nemen.Dit laatste is de missie van Kenniscentrum Global Governance: meer inzicht geven in de manier waarop global governance in de praktijk werkt ('Nieuwe spelers, nieuwe oplossingen'). Binnen deze missie omschrijven we vier kerndoelen:
- vergroten van praktische kennis en vaardigheden van studenten op het gebied van global governance;
- bijdragen aan de professionalisering van global governance door beroepsopleidingen en toegepast onderzoek;
- verbeteren van de publieke zichtbaarheid van en betrokkenheid bij instanties die global governance vormgeven, voor professionals, burgers en jongeren;
- bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en praktijkgerichte oplossingen die samenwerking, inclusie en innovatief bestuur op internationaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau stimuleren. Deze oplossingen moeten leiden tot meer inclusie, verantwoording en rechtmatigheid en een gelijkwaardigere vertegenwoordiging.
Hoe kunnen wij global governance een inclusiever karakter geven?
Wij hebben inspiratie gehaald uit de wereld van klimaatbeleid: we zien global governance als een netwerk van spelers die onderling van elkaar afhankelijk zijn en samen wereldproblemen oplossen. Aan de hand van dit inzicht bestuderen wij wereldproblemen met de mensen die rechtstreeks bij deze kwesties betrokken zijn: we bestuderen wat ze doen, hoe ze het doen en op welke manier hun toepassingen kunnen worden verbeterd.
We doen dat via Communities of Practice, en door kwalitatieve onderzoeksmethoden te gebruiken zoals interviews, enquêtes, focusgroepen, literatuuronderzoek en citizen science. Ook werken we mee aan projecten voor bestuursontwikkeling, klimaatverandering, vrouwenrechten en diversiteit.
Met onze toegepaste invalshoek kunnen wij op lokaal niveau nieuwe en ondervertegenwoordigde spelers binnen mondiaal bestuur identificeren. Daarbij richten we ons op het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsgerichte oplossingen voor problemen die wereldwijd spelen.
Ons onderzoeksprogramma is dynamisch en wordt regelmatig bijgeschaafd, zodat het een actuele afspiegeling blijft van de snel veranderende wereld van global governance. Het programma is gestoeld op onze drie expertisegebieden:- Europese studies en bestuurskunde
- United nations Studies in Peace and Justice
- Multilevel regulation and alternative dispute resolution
Lectoraten
Projecten
Tussen Brussel en het stadhuis: podcast serie en event
Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers?
Inzicht in de effecten van hittegolven op kwetsbare bevolkingsgroepen in de gemeente Den Haag.
Er is groen licht gegeven aan het gezamenlijke onderzoeksproject 'Hittegolven en kwetsbare populaties: hun behoeften in kaart brengen in Den Haag' door The Centre of Expertise on Global Governance aan De Haagse Hogeschool (HHS), International Institute of Social Studies (ISS, Erasmus Universiteit Rotterdam), en The Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA; Leiden-Delft-Erasmus Universities).
Academy of Global Governance Innovators
Call for volunteers – take part in our new citizen science project “Trust MEdiators”!
Conflicts happen every day, often in an intercultural context. These conflicts frequently arise because we don’t really know how to talk to or collaborate with people from different cultures.
Podcast Global Gossip
In de media
- Integrale actie tegen hittegolven is nu noodzakelijk - NRC 06-07-2021
- Public apologies in Angola, but for whom? - Justiceinfo.net 07-06-2021
- Toerisme en corona; hoe gaat Europa dit oplossen? Mendeltje van Keulen in EenVandaag 25-02-2021
- "Kamerleden vinden het moeilijk Europese zaken te agenderen en daar vrijuit over te praten", Mendeltje van Keulen. NOS Radio 1 Journaal, 24-02-2021
- Coronacrisis: solidariteit in de Europese Unie? Een debat - Montesquieu Instituut 04-05-2020
Onderzoekers in de spotlight
Onderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay
Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie is een belangrijk en zeer actueel onderwerp voor studenten op De H...
Lees verderOnderzoeker in the spotlight: Ruud Schapenk
“It’s a major challenge for any researcher to convey the results of dense research in an accessible and almost effervescent way. However, a podcast is an excellent way to achieve that. Together with Dr. Mendeltje van Keulen, profes...
Lees verderRecente publicaties
Integrale actie tegen hittegolven is nu noodzakelijk
Werk lokale hitteplannen uit om de kwetsbaren te beschermen tegen de komende hittegolven. Die zijn levensgevaarlijk, zegt Sylvia I. Bergh. De beelden en het stijgende dodental uit Canada wijzen ons op de grootste stille moordenaar van klimaatverandering: hittegolven. Tot nu toe overleden honderden mensen en dan met name ouderen aan de ongewoon hoge temperaturen. Hittegolven zijn ook hier in Nederland intenser en komen vaker voor dan vroeger: als gevolg van de hittegolf in juli 2006 registreerde ons land duizend doden en stond daarmee op de vierde plaats van landen die in 2006 de meeste doden door rampen meldden. Vorige zomer hebben wij in Nederland voor het eerst een hittegolf meegemaakt waarbij de temperatuur vijf dagen op rij 35 graden of hoger bereikte. Deze trend gaat sneller dan de modellen voor klimaatverandering voorspellen. Bovendien verergert de Covid-19-pandemie het effect van hittegolven, omdat kwetsbare mensen terughoudend zijn om koele ruimtes te zoeken uit angst voor infectie.
Lees meer >
Decentralisatie: hét antwoord op de Arabische Lente?
The so-called “Arab Spring” originated in the socio-economic grievances which resulted from the long-standing regional inequalities in many countries in the Middle East and North Africa. One of the policy responses was to deepen ongoing decentralisation reforms, or design and implement new ones, ostensibly in a bid to increase citizen participation in local governance and service delivery. In this article published by the Clingendael Spectator, Sylvia I. Bergh takes stock of these reforms in Morocco, Tunisia, and Jordan, and finds that the reforms’ implementation suffer from weak or ambiguous legal frameworks and a lack of adequate human and financial resources. Decentralisation reforms have at best offered a (temporary) solution to the crisis of legitimacy of both authoritarian regimes and newly elected governments. However, they do not (yet) provide a substantive response the protesters' ongoing demands for socio-economic justice.
Lees meer >
De derde, geheel herziene druk van Wereld in Beweging, het Nederlandse studieboek over internationale betrekkingen voor hbo-studenten, is uit!
De wereld staat in brand: Corona, Afghanistan, klimaatverandering. Terwijl Europa en de VS worstelen met hun rol op het wereldtoneel dienen nieuwe grootmachten zich aan. Oorlogen zijn hybride, en een pandemie zette ons beeld stil. Hoe verhouden die thema’s zich tot elkaar, wat is hun gedeelde geschiedenis? Om het heden te begrijpen moet je de achtergronden van de huidige crises kennen. Wereld in beweging is een coproductie van experts in de internationale betrekkingen. Voor studenten van De Haagse Hogeschool is het boek open access beschikbaar. Een docentexemplaar kan worden aangevraagd bij Boom.
Lees meer >
Lectoraat Changing Role of Europe
Artikel
SARS-COV-2 Vaccination and Employment: the Legal Framework in the EU and Hungary
Peer-reviewed journal article; dec. 2020
The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary
Boek
De partij dat ben ik
Boek
Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs
Boek
Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk
Lectoraat Multilevel Regulation
Tekst van de intreerede
Returning to the Origins of Multilevel Regulation
Manifesto
The Multilevel Regulation Manifesto
Artikel
SARS-COV-2 Vaccination and Employment: the Legal Framework in the EU and Hungary
The paper explores whether and under what conditions, vaccination against SARS-CoV-2 may become a mandatory requirement for employees. It includes a discussion on EU action on SARS-CoV-2 vaccination and its relevance for national level policy with emphasis on the legal basis and instruments used by the Union to persuade national authorities into action to increase vaccination uptake. The analysis then moves to the national level by focusing on the case of Hungary. Following an overview of the legal and regulatory framework for SARS-CoV-2 vaccines deployment, the analysis zooms into the sphere of employment and explores whether and how the SARS-CoV-2 vaccination may be turned into a mandatory workplace safety requirement. The paper highlights the decision of the Hungarian government to introduce compulsory vaccination for employees in the healthcare sector, and concludes with a discussion of the relevant rules and their potential, broader implications.
See full text in pdf: https://journals.um.si/index.php/medicine/article/view/1369
Peer-reviewed journal article; dec. 2020
The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary
This paper explores whether constitutional litigation contributes to sustaining the equity element of the right to health. Equity entails a fair distribution of the burden of healthcare financing across the different socio-economic groups of the population. A shift towards uncontrolled private healthcare provision and financing raises equity challenges by disproportionately benefitting those who are able to afford such services.
See full PDF text on: https://doi.org/10.31078/consrev624
Constitutional Review, Volume 6, Number 2, December 2020, , P-ISSN: 2460-0016 (print), E-ISSN: 2548-3870 (online)Boek
De partij dat ben ik
Nooit eerder werd een politieke partij zo snel populair: Forum voor Democratie kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en was twee jaar later de grootste partij van Nederland. Wat is het geheim van dit succes? In De partij dat ben ik reconstrueert Chris Aalberts de opkomst van de beweging van Thierry Baudet.
Aalberts was er vanaf het prille begin bij, toen FvD in 2015 begon met het organiseren van lezingen aan de Amsterdamse Herengracht. Baudet wilde een innovatieve denktank starten, nieuw elan brengen en met een netwerk van gelijkgestemden Nederland veranderen.
FvD zou boven de partijen staan en niet om persoonlijke ego’s draaien. Aalberts analyseert waarom Forum al snel moest gaan nadenken over een andere koers. Waarom begon Baudet een politieke partij?
Voor aanschaf: bol.com of Uitg. Jurgen Maas
Boek
Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs
Elke vijf jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is voor burgers lastig om een beargumenteerde Europese stem uit te brengen. Kranten en televisie geven relatief weinig aandacht aan de Europese politiek. Daardoor hebben burgers weinig zicht op wat Nederlandse politici namens hen doen in Brussel, Straatsburg en in hun werkzaamheden in het land.
Dit boek beschrijft het werk van de Nederlandse Europarlementariërs sinds 2014. Zij komen aan het woord over hun activiteiten, de resultaten waar ze trots op zijn en de manier waarop ze contact hebben onderhouden met hun achterban. Daarmee is het een must-read voor elke Europese kiezer.
Lees meer >
Boek
Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk
De Europese Unie heeft veel invloed, maar Europese beïnvloeding is een vak apart. Dit boekje bespreekt hoe dit komt en hoe het beter kan.
Professionals bij bedrijven en overheden werken dagelijks aan betere Europese regels en toezicht, subsidies of samenwerkingsverbanden. In die wisselwerking tussen het lokale, nationale en internationale niveau wordt er soms verkeerd verbonden. Want Europa kent een eigen taal en timing. Goede plannen lijden soms onder tunnelvisie. En er is een taboe op terugkijken. Gelukkig is er een gereedschapskist vol instrumenten voor grip. Daarvoor moet je actief inzetten op vooruitzien, vertalen, verbinden en verantwoorden. Dit boekje is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe de Europese Unie in de praktijk werkt. Als burger en kiezer, als ambtenaar, student, docent, manager of belanghebbende.
Voor aanschaf: Bol.com
Team
dr. Barbara Warwas
Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation
dr. Mendeltje van Keulen
Lector Changing Role of Europe
Maaike de Loor
Programmacoördinator
dr. Tamara Takács
Coördinator Professional Trainings
dr. Sylvia Bergh
Senior Onderzoeker
Debora Spinabelli
Senior Management Assistent
Georgia Delgado-Fitzgerald
Student-assistent
Sara Kermjioui
Student Assistant Communication
Daiane de Almeida Barros-Schwab
Student Assistant Communication
prof. dr. Jaap de Zwaan
Fellow European Integration
prof. dr. ir. Joris Voorhoeve
Fellow Global Governance
Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation
dr. Barbara Warwas
In 2014 werkte ze als schrijver, onderzoeker en beheerder bij een baanbrekend onderzoek naar de juridische instrumenten en praktijken van arbitrage in de EU en Zwitserland, in opdracht van het Europees Parlement. Barbara heeft een PhD in Law van het European Institute (Florence, Italië). Voorafgaande aan haar aanstelling bij De Haagse Hogeschool, werkte Barbara als visiting counsel op de afdeling procesvoeringen van GE Oil & Gas in Florence en bij het Italiaanse advocatenkantoor Studio Legale Calabresi Guadalupi.
b.a.warwas@hhs.nl
Lector Changing Role of Europe
dr. Mendeltje van Keulen
m.vankeulen@hhs.nl
Programmacoördinator
Maaike de Loor
Ze begon haar carrière in programmabeheer als adviseur externe betrekkingen bij een van de meest vooraanstaande mensenrechtenorganisaties in Cambodja en volgde haar passie voor sociale rechtvaardigheid, duurzame ontwikkeling en goed bestuur. Deze intercontinentale en multiculturele ontmoetingen waren voor haar een bevestiging dat het Afrikaanse spreekwoord 'Wil je het snel doen, doe het alleen. Wil je ver komen, doe het samen' een echt kompas is voor het leven.
Na verrijkende werkervaringen op gebieden als seksuele reproductieve gezondheid en rechten, de empowerment van jongeren, beleidsdialoog, voedselzekerheid, humanitaire hulp en waterbeheer, kreeg ze steeds meer waardering voor de waarde van onderwijs. Tijdens haar werkzaamheden als country manager voor NUFFIC, richtte ze haar focus op de deskundigheidsbevordering van Nederlandse en Midden-Oosterse professionals in het hoger onderwijs.
Als voorstander van de waarde van toegepaste wetenschap, is ze in dienst getreden bij De Haagse om een bijdrage te leveren aan een groeiend team van onderzoekers en praktijkgericht onderzoek uit te voeren waar zowel de studenten als de samenleving baat bij hebben. Het Kenniscentrum Global Governance is de perfecte plek voor haar enthousiasme in het bijeenbrengen van capabele en creatieve mensen die samenwerken aan wereldwijde uitdagingen.
Maaike behaalde een MA in politicologie/internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en een postdoctoraal certificaat in Internationale Duurzame Ontwikkeling aan de Hogeschool Leiden.
Coördinator Professional Trainings
dr. Tamara Takács
Senior Onderzoeker
dr. Sylvia Bergh
Senior Management Assistent
Debora Spinabelli
d.spinabelli@hhs.nl
Student-assistent
Georgia Delgado-Fitzgerald
Fellow European Integration
prof. dr. Jaap de Zwaan
Jaap begon zijn professionele loopbaan in de advocatuur in Den Haag.
Daarna werkte hij 19 jaar voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (Directie Europese Integratie en Juridische Dienst) en in Brussel (Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU).
In 1998 werd Jaap de Zwaan benoemd tot fulltime hoogleraar Europees Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast zijn activiteiten als hoogleraar Europees Recht, was hij vice-decaan voor Internationale Betrekkingen (1999-2001) en decaan (2001-2004) van zijn rechtenfaculteit.
In de periode september 2005 tot mei 2011 was Jaap directeur van Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael', een denktank en opleidingscentrum voor diplomaten.
In mei 2011 keerde hij terug naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. In maart 2014 hield hij zijn afscheidscollege aan die universiteit.
Vanaf mei 2012 is Jaap ook parttime actief als lector Europese integratie en sinds april 2017 als fellow bij De Haagse Hogeschool.
Tot op heden is Jaap de Zwaan nog steeds werkzaam op verschillende gebieden rondom Europees recht en EU-beleid. Zijn grootste interesses op het gebied van de EU hebben respectievelijk betrekking op het constitutionele debat, de samenwerking op de interne markt, vrijheid, veiligheid en recht (met name EU-asiel- en immigratierecht en -beleid), en de externe betrekkingen van de EU.
Fellow Global Governance
prof. dr. ir. Joris Voorhoeve
Joris Voorhoeve promoveerde in 1974 aan de Johns Hopkins Universiteit. Hij werd in 1979 benoemd tot hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ontwikkelingen aan de Universiteit Wageningen. Sinds 1990 is hij deeltijd hoogleraar Internationale Organisaties in Leiden. Voorhoeve was ruim twintig jaar actief in de politiek (als parlementslid en fractievoorzitter van de VVD, minister van Defensie en lid van de Raad van State). De laatste jaren wijdt hij zich weer aan onderzoek en onderwijs, naast het bestuur van internationale niet-gouvernementele organisaties zoals Oxfam Novib en het Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict. Van 2011 t/m 2017 was Voorhoeve lector aan de Haagse. Per 1 januari 2018 draagt Joris Voorhoeve als Fellow (emeritus-lector) nog steeds bij aan onderzoek en onderwijs van De Haagse Hogeschool.
j.j.c.voorhoeve@hhs.nl