Kenniscentrum Global Governance
Bestuur in de 21e eeuw: inzicht en kennis voorbij de grenzen van de natiestaatMede door voortschrijdende globalisering ontstaat er, naast de traditioneel in nationale staten gecentreerde macht, bestuurlijke macht op andere niveaus en tussen andere partijen. Samenwerkingsverbanden zoals de EU en de VN houden zich bezig met economie, recht en veiligheid op grensoverschrijdend niveau. Andere taken zijn juist gedecentraliseerd naar lokale en regionale overheden. Naast de traditionele spelers, nemen nieuwe spelers zoals private partijen en maatschappelijke organisaties, hun positie in op het bestuurlijke veld. Hierdoor ontstaan, naast de gevestigde orde, ook nieuwe bestuurlijke samenwerkingen en vertegenwoordigingen.
Ons kenniscentrum bundelt de krachten van drie onderzoeksgroepen op De Haagse Hogeschool: The Changing role of Europe (CRoEU), UN studies in Peace and Justice (UNPJ) en Multilevel Regulation (MLR). Elk vanuit zijn eigen perspectief, zoeken zij naar verbreding van kennis over hoe hedendaagse bestuursstructuren worden georganiseerd, hoe ze veranderen en – dat met name - hoe deze veranderingen het grotere publiek en (toekomstige) professionals beïnvloeden. Dit gezamenlijke perspectief helpt ons meer grip te krijgen op wat er gebeurt binnen en tussen bestuurslagen. Essentiële kennis om het vertrouwen in en functioneren van een goede bestuurlijke vertegenwoordiging in de 21e eeuw te waarborgen.
Projecten
Podcast Global Gossip
Onderzoekers in de spotlight
Onderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay
Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie is een belangrijk en zeer actueel onderwerp voor studenten op De H...
Lees verderOnderzoeker in the spotlight: Ruud Schapenk
“It’s a major challenge for any researcher to convey the results of dense research in an accessible and almost effervescent way. However, a podcast is an excellent way to achieve that. Together with Dr. Mendeltje van Keulen, profes...
Lees verderRecente publicaties
Decentralisatie: hét antwoord op de Arabische Lente?
The so-called “Arab Spring” originated in the socio-economic grievances which resulted from the long-standing regional inequalities in many countries in the Middle East and North Africa. One of the policy responses was to deepen ongoing decentralisation reforms, or design and implement new ones, ostensibly in a bid to increase citizen participation in local governance and service delivery. In this article published by the Clingendael Spectator, Sylvia I. Bergh takes stock of these reforms in Morocco, Tunisia, and Jordan, and finds that the reforms’ implementation suffer from weak or ambiguous legal frameworks and a lack of adequate human and financial resources. Decentralisation reforms have at best offered a (temporary) solution to the crisis of legitimacy of both authoritarian regimes and newly elected governments. However, they do not (yet) provide a substantive response the protesters' ongoing demands for socio-economic justice.
Lees meer >
Publicaties kenniscentrum
Lectoraat Changing Role of Europe
Peer-reviewed journal article; dec. 2020
The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary
Boek
De partij dat ben ik
Boek
Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs
Boek
Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk
Lectoraat Multilevel Regulation
Tekst van de intreerede
Returning to the Origins of Multilevel Regulation
Manifesto
The Multilevel Regulation Manifesto
Team
dr. Barbara Warwas
Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation
dr. Mendeltje van Keulen
Lector Changing Role of Europe
prof. dr. Alanna O'Malley
Lector United Nations Studies in Peace and Justice
Remmelt de Weerd
Programmacoördinator
dr. Sylvia Bergh
Senior Onderzoeker
Tamara Takács
Coördinator Professional Trainings
Debora Spinabelli
Management Assistent
Leading Lector Kenniscentrum en lector Multilevel Regulation
dr. Barbara Warwas
Dr. Barbara Warwas is hoogleraar aan De Haagse Hogeschool. Barbara is tevens docent arbitrage en coördinator van de minor geschillenbeslechting bij het LAW-programma van de Haagse. Voorafgaand aan haar functie als hoogleraar was zij coördinator van de Comparative Law Line en Commercial Law Specialization bij het LAW-programma. Barbara is de auteur van ‘The Liability of Arbitral Institutions: Legitimacy Challenges and Functional Responses’, gepubliceerd door Springer in 2016. In 2014 werkte ze als onderzoeker en administrateur voor het baanbrekende onderzoek naar de juridische instrumenten en praktijken van arbitrage in de EU en Zwitserland, in opdracht van het Europees Parlement. Barbara heeft een Ph.D. rechten behaald aan het Europees Universitair Instituut (Florence, Italië). Voordat ze bij de Haagse kwam, werkte Barbara als visiting counsel op de litigation afdeling bij GE Oil & Gas in Florence en bij het Italiaanse advocatenkantoor Studio Legale Calabresi Guadalupi.
b.a.warwas@hhs.nl
Lector Changing Role of Europe
dr. Mendeltje van Keulen
Mendeltje van Keulen is sinds 1 januari 2018 lector Changing Role of Europe. Ze studeerde en promoveerde in de Europese Bestuurskunde ( (Europa College Brugge; EUI Florence, Universiteit Twente). Haar proefschrift richtte zich op de effecten van EU-beleidsvorming door de Nederlandse overheid op de terreinen aardgas en biotechnologie. Zij werkte als (senior) onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael', de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en diverse ministeries. Als teamleider van de parlementaire EU staf in de Tweede Kamer deed zij ruime praktijkervaring op met processen van Europeanisering en organisatieverandering. Mendeltje van Keulen schrijft en spreekt regelmatig over Europese beleidsvorming voor diverse doelgroepen.
+31 (0)6 - 39 76 53 21m.vankeulen@hhs.nl
Lector United Nations Studies in Peace and Justice
prof. dr. Alanna O'Malley
Alanna O'Malley is lector/hoogleraar United Nations Studies in Peace and Justice aan respectievelijk De Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden. Van 2007 tot 2012 was zij als promovenda verbonden aan het Europees Universitair Instituut (EUI) in Florence. In 2009 werkte ze als gastonderzoeker aan de New York University en in het voorjaar van 2017 was zij als Kathleen Fitzpatrick gastonderzoeker verbonden aan het Laureate Research Program in Internationale Geschiedenis van de Universiteit van Sydney. Van augustus 2017 tot februari 2018 werkte ze met een Fulbright Onderzoeksbeurs aan de Afdeling Geschiedenis van de George Washington Universiteit in Washington D.C. In 2019 ontving ze een startsubsidie van de European Research Council (ERC) voor haar nieuwe onderzoeksproject 'Challenging the Liberal World Order from Within, The Invisible History of the UN and the Global South’, dat momenteel wordt uitgevoerd.
a.m.sylver-omalley@hhs.nlProgrammacoördinator
Remmelt de Weerd
Remmelt de Weerd is de programmacoördinator van het Kenniscentrum Global Governance. Remmelt heeft een master in Politieke geografie van de Universiteit van Amsterdam en een bachelor in Sociale geografie van de Universiteit Utrecht. Voordat hij in 2019 in dienst trad bij De Haagse Hogeschool was Remmelt enkele jaren werkzaam voor een organisatie van ‘kennismakelaars’, die onderzoek, management en journalistiek met elkaar verbond. Hij heeft ook ervaring als feitencontroleur en onderzoeksjournalist voor verschillende (Nederlandstalige) media. Hij heeft grote belangstelling voor vraagstukken rond klimaatverandering en -aanpassing, sociaal-economische (on)gelijkheid en verstedelijking.
+31 (0)6 - 42 51 37 49r.j.deweerd@hhs.nl
Senior Onderzoeker
dr. Sylvia Bergh
Dr. Sylvia I. Bergh is senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Global Governance van De Haagse Hogeschool. Ze voltooide zowel haar PhD in Ontwikkelingsstudies als haar master in Filosofie in Moderne Midden-Oosterse Studies aan de Universiteit van Oxford, nadat ze een MA in Arabische en Internationale Betrekkingen had behaald aan de Universiteit van St. Andrews (Schotland). Sylvia heeft een grote belangstelling voor kwesties op het gebied van meerlagig bestuur (multi-level governance) en heeft veel gepubliceerd over de betrekkingen tussen de staat en de samenleving in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder de ontwikkelingspolitiek in Marokko: The Politics of Development in Morocco: Local Governance and Participation in North Africa (I.B. Tauris, 2017), en was de redacteur van het boek The Redeployment of State Power in the Southern Mediterranean: Implications of Neoliberal Reforms for Local Governance (Londen: Routledge, 2013). Voor aanvang van haar academische carrière werkte Sylvia bij de Wereldbank, zowel op het hoofdkantoor in Washington D.C. als het kantoor in Marokko. Ze geeft ook regelmatig les en adviseert over evaluaties van ontwikkelingsprojecten en -programma’s, en combineert haar functie bij De Haagse Hogeschool met een parttime functie als adjunct-hoogleraar in Ontwikkelingsmanagement en Governance aan het International Institute of Social Studies (ISS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze zich vooral richt op de begeleiding van promovendi.
Coördinator Professional Trainings
Tamara Takács
Sinds 2017 heeft Tamara verschillende leidinggevende functies vervuld binnen De Haagse Hogeschool: eerst als senior docent en teamleider bij de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid en recentelijk als senior onderzoeker en onderzoekscoördinator bij de Changing Role of Europe Research Group binnen het Kenniscentrum Global Governance. Momenteel werkt ze voor het Kenniscentrum als coördinator van beroepsopleidingen. Daarvoor was zij academisch programmacoördinator en senior onderzoeker binnen het T.M.C. Asser Instituut, waar ze tussen 2011 en 2017 de verschillende activiteiten van het Center for the Law of EU External Relations (CLEER) samenstelde en implementeerde, en een bloeiende gemeenschap van academici en professionals tot stand bracht. Tamara was assistent-professor aan de Universiteit Utrecht (2009-2011) en adjunct-hoogleraar aan het College of Law in Washington D.C. (VS, voorjaar 2011). Als juridisch adviseur en trainer heeft Tamara juridisch en beleidsadvies gegeven aan internationale organisaties (EC, OVSE, OVSE/ODIHR) en heeft zij in het kader van trainingen en gezamenlijke onderzoeksprojecten intensief samengewerkt met juridische professionals in EU-landen, Zuidoost-Europa, Oekraïne, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tamara behaalde haar graad in de rechten aan de Universiteit van Pécs (Hongarije), een master in Europees recht (D.E.A. in Droit Communautaire) aan de Universiteit Nancy 2 (Frankrijk) en voltooide haar doctoraalscriptie (PhD) bij het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.
t.takacs-1@hhs.nlManagement Assistent
Debora Spinabelli
Debora Spinabelli is managementassistent bij het Kenniscentrum Global Governance bij De Haagse Hogeschool. Ze heeft in een breed scala van functies werkervaring opgedaan, beginnend als directiesecretaresse en uiteindelijk als coördinator voor de uitvoering van omvangrijke transformatieprojecten bij een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Na haar zwangerschapsverlof begon ze aan een deeltijdfunctie bij het Kenniscentrum. Debora heeft hart voor kleinschalige, transparante organisaties en wil bijdragen aan een stimulerende en positieve werkomgeving. Haar werk draait volledig om integriteit, aanmoediging en uitmuntendheid en haar motto is: ik wil bijdragen aan een Kenniscentrum dat zoveel expertise biedt dat het als een ‘centrum van excellentie’ kan worden beschouwd.
+31 (0)6 4222 0139d.spinabelli@hhs.nl