Lectoraat Wereldburgerschap
Wereldburgers zijn we allemaal. Maar wat voor wereldburgers willen we zijn? Het nieuwe lectoraat Wereldburgerschap verkent de mogelijkheden.
Het lectoraat Wereldburgerschap is onderdeel van het
Kenniscentrum Global and Inclusive Learning.
Wereldburgerschap is een begrip dat veel verschillende definities kent en veel verschillende aspecten omvat. Kernvragen zijn: hoe bepalen we wat onze verantwoordelijkheid is voor de wereld, als mens en als professional? Welke waarden streven we daarin na? Hoe kunnen we die vormgeven? Hoe activistisch is de wereldburger?
Team
Katinka Bos
Arno van Dijk
Natasha Labohm
Tamara Lewis
Behnaz Taebi
Carien Verhoeff
Associate Lector
Tiaan Westenberg
Janneke Wubs
Katinka Bos
Wereldburgerschap in de transformerende gebouwde omgeving
Katinka Bos is docent en coördinator van de leerlijn Professionele & Interpersoonlijke vaardigheden binnen het opleidingscluster Built Environment (BE). Het BE domein is de door de mens gebouwde omgeving, zoals gebouwen, infrastructuur, waterkeringen, energienetwerken en watervoorzieningen.
De gebouwde omgeving is een uitdagend en intrigerend domein – vol complexe vraagstukken, integrale processen, met een afnemende rol van de overheid en een grote variëteit aan stakeholders. Doordat deze vragenstukken niet enkel een technische maar ook sociale, economische en ecologische dimensie omvatten, moeten ingenieurs binnen de BE naast technische kennis steeds meer kunnen bouwen op bredere vaardigheden. De ‘moderne BE-professional’ wordt beschreven als ‘een belangrijke ruggengraat in de maatschappij’ en ‘een maatschappelijk betrokken professional’. Vraagstukken en ontwikkelingen staan zelden op zichzelf. Ze voltrekken zich op wereldschaal met uitwerkingen op lokaal niveau. Deze globale dimensie is daarom een essentieel aspect in de wijze waarop de BE-professional invulling geeft aan de eigen rol als maatschappelijk betrokken professional. Studenten bewustmaken en voorbereiden op deze rol is een belangrijke taak van ons onderwijs. De integratie is echter niet knip-en-klaar. In haar onderzoek werkt Katinka Bos naar conceptualisatie en implementatie van Wereldburgerschap binnen het BE-onderwijs. Dit doet ze in samenwerking met docenten, studenten en het bedrijfsleven in de domeinen: civiele techniek, bouwkunde en ruimtelijke ontwikkeling.
Arno van Dijk
De verbindende schakel tussen onderzoek en onderwijs
Arno van Dijk, docent bij de opleiding Commerciële Economie, houdt zich al langer bezig met Wereldburgerschap in al haar aspecten. Hij probeert de koppeling te leggen met “wicked problems” en hoe je die bespreekt met elkaar. Onder andere de debattenreeks “World Issues” bij zijn opleiding geeft daar een invulling aan. In de reeks worden thema’s als Fast Fashion en de impact van vlees bekeken en besproken vanuit het gezichtspunt van meerdere stakeholders.
En dat is de rol die Arno speelt binnen het lectoraat: hoe vertaal je onderzoek naar bruikbare onderwijsvormen? Geen onderzoeker maar schakel tussen onderzoek en onderwijs.
Natasha Labohm
Beauty and the global professional
Natasha Labohm (psycholoog en filosoof in opleiding) doet onderzoek naar de ethische beroepscode van huidzorg professionals. Deze staan voor een volledige nieuwe situatie als het gaat om cosmetische hulpvragen. Maatschappelijk neemt schoonheid een veel belangrijkere rol in dan tien jaar geleden. Door de visuele media is het uiterlijk en daarmee de schoonheid een belangrijke rol gaan spelen in een succesvol leven (op het gebied van professionele carrière en persoonlijke relaties). Vragen die in dit onderzoek aan de orde komen, zijn onder andere
• Wat is mijn eigen norm ten aanzien van schoonheid en in hoeverre botst die met de norm van de cliënt of met de professionele norm?
• Nu technologie ervoor zorgt dat de mens steeds maakbaarder wordt, wat is dan de impact van cosmetische behandelingen op persoonlijke identiteit van de cliënt?
• En wat zegt mijn professioneel handelen over hoe ik denk over het schoonheidsideaal van de samenleving waarin ik werk?
Hoewel het lijkt alsof het westerse schoonheidsideaal dominant is, bestaat er een genuanceerdere kijk op schoonheid, die diverser is. Huidzorg professionals zullen de nuance moeten vinden in het contact met cliënten.
Dit onderzoek moet leiden tot een nieuwe beroepscode welke de huidzorgprofessional richtlijnen geeft hoe om te gaan met bovengenoemde vraagstukken en de diversiteit van het schoonheidsideaal.
n.e.labohm@hhs.nl
Tamara Lewis
Behnaz Taebi
Sociale en academische integratie
Behnaz Taebi is docente Pedagogiek bij de opleiding Pedagogiek, en coördinator van de minor Global Perspectives on Child Rearing and Family Support. In samenwerking met het Lectoraat Inclusive Education doet zij exploratief onderzoek naar de transitie van nieuwkomers binnen de Haagse Hogeschool na het volgen van schakeljaartraject. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in sociale en academische integratie van deze studenten binnen de Haagse Hogeschool.
Afgelopen jaar heeft Behnaz een conferentie georganiseerd over het 30 jarig bestaan van kinderrechten. Behnaz zal in de komende tijd onderzoek doen naar het sociaal-emotionele welbevinden van asielzoekers kinderen op basisscholen.
‘Onderwijzen is niet alleen lesgeven, het is ook begeleiden, begrijpen en bijdragen aan de persoonsvorming van studenten’. Om dat te kunnen, helpt het soms als je hetzelfde hebt meegemaakt. Wat Behnaz in de afgelopen jaren veel dichter bij de studenten heeft gebracht? Het gedeelde verleden dat zij met een migratie achtergrond met sommigen had.
Associate Lector
Carien Verhoeff
“Student Voice”
Carien Verhoeff doet onderzoek naar de verankering van wereldburgerschap in het onderwijs. Wereldburgerschap is echter complex en controversieel en kent in het onderwijs verschillende verschijningsvormen. Wat leert de praktijk ons over wereldburgerschap?
De school als minisamenleving en oefenplaats voor democratie, is een plek waar wereldburgerschap zichtbaar wordt. In het onderzoek ontdekken we welke visies op wereldburgerschap in de praktijk zijn uitgeschreven. En ook hoe leerlingen en studenten het wereldburgerschap in het onderwijs ervaren. Wordt in de school gerealiseerd wat wordt beoogd met de plannen? Op welke manier participeren leerlingen en studenten in onderwijs en beleid, hoe worden zij gehoord? Doet hun stem ertoe?
Met interviews en panelgesprekken maken we leerling- en schoolportretten waarin verhalen centraal staan die zicht geven op de school als oefenplaats voor democratie. Democratie moet je ervaren en toont aan ons de ontwikkeling van wereldburgerschap op de school.
Hoe zit dat op jouw school? Je bent van harte uitgenodigd met ons mee te denken en te participeren in het onderzoek, bijvoorbeeld als student bij het afstuderen en in de stage of als school die werk maakt van wereldburgerschap. Interesse? Neem gerust contact op:
c.c.verhoeff@hhs.nl
Tiaan Westenberg
Janneke Wubs
De Haagse Wereldburger, wie is dat dan?
Janneke Wubs houdt zich bezig met de vraag hoe studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool hun wereldburgerschap (be)oefenen. We zijn allemaal wereldburgers, of we nou willen of niet, welke invulling geven we daaraan?
In de toekomst hoopt Janneke zich bezig te kunnen gaan houden met vervolgvragen: Wat kunnen medewerkers van studenten leren? Welke wensen en prioriteiten hebben studenten en docenten aangaande wereldburgerschap in hun curriculum? Welke aspecten van het brede en veelzijdige concept wereldburgerschap vinden ze het belangrijkst voor hun opleiding en het beroep waarvoor wordt opgeleid? Hoe kunnen we hun wensen verwezenlijken? Wat voor pedagogisch klimaat heeft oefenen van wereldburgerschap nodig? Aan welke voorwaarden daarvoor wordt al voldaan en hoe kunnen we waar nodig verbetering realiseren? Wat betekent het dat de Haagse Hogeschool ook als instituut een wereldburger is? Hoe wordt daar vorm aan gegeven en wat kan er nog meer gebeuren samen met studenten?
Over de lector
dr. Laurence Guérin
Nevenfuncties
- Practor Burgerschap bij ROC van Twente
- Bestuurslid bij het Rathenau Instituut
Contact:
l.j.f.guerin@hhs.nl