Voeding en Diëtetiek - Deeltijd

Je hebt al wat jaren werkervaring, maar het blijft kriebelen: je wilt meer weten over alles wat met gezondheid en voeding te maken heeft. Dit interessante beroepenveld vol wisselende trends spreekt je aan. De banen liggen niet voor het oprapen, maar jij houdt wel van een uitdaging. Jij hebt zin in een carrièreswitch, in meer verdieping. De wereld gezonder maken, dat zie jij jezelf wel doen. Een nieuw dieet ontwikkelen voor mensen met darmklachten, voorlichting geven aan jongeren over voeding, of een gezonde snack ontwikkelen? Dat is slechts een kleine greep van wat je leert tijdens de deeltijdopleiding Voeding en Diëtetiek.

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Even praten met een student? Kijk of het klikt!
  Hoe beleven anderen deze studie? Neem via deze link contact op met een student.
 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over vakken? Over studielast? Over de opbouw van de studie? Kom in contact met een docent en vraag hem of haar wat je wilt weten.
 • Bekijk de film van de opleidingspresentatie voorafgaande aan de Online Open Dag
  Bekijk hier de presentatie van de opleiding.
 • Volg ons op Instagram en Facebook
  Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons! Op Instagram, op Facebook of allebei.

Toelatingseisen

Voeding & Diëtetiek Deeltijd, 2021-2022

Om met de bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek Deeltijd te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
C&M
E&M
N&G
N&T
VWO
C&M
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Overige toelatingseisen- en advies

Kijk wat in jouw situatie geldt

De best aansluitende havo- en vwo-profiel is Natuur en Gezondheid. Het is wenselijk om in het vrije deel of als profielkeuzevak de vakken Biologie en Scheikunde te hebben. Goed aansluitende mbo opleidingen op niveau 4 zijn bijvoorbeeld MBO Levensmiddelentechnologie of MBO Apothekersassistente.
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dan geldt een aparte regeling. Als je een propedeuse hebt van een andere opleiding Voeding en Diëtetiek, dan kan je in sommige gevallen direct in jaar 2 aan de slag. Dat checken we dan bij de examencommissie. Voor meer informatie kun je mailen naar vd-deeltijd@hhs.nl. Vrijstellingen kun je altijd aanvragen, vooral voor algemene vakken als onderzoek doen of communicatie.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Bereid je goed voor en meld je op tijd aan.  

De uiterste aanmelddatum om in september te starten is 15 augustus. Meld je tijdig aan zodat je goed voorbereid kunt starten. 

Als je je vóór 1 juli aanmeldt, kunnen we nog een persoonlijk intakegesprek met je voeren. Dit gesprek is van belang om een goede start te maken met de opleiding. 

Als je je vóór 15 augustus aanmeldt, kunnen we er nog voor zorgen dat je goed voorbereid je eerste onderwijsdag start. 

Meld je je later dan 15 augustus aan? Dan kun je nog wel starten, maar zal je minder goed voorbereid zijn. Je kunt dan eventueel overwegen per 1 februari te starten.  

Dus, ben je enthousiast over deze opleiding? Meld je dan op tijd aan!

Veelgestelde vragen

Voornamelijk MBO en HBO.

Het gemiddelde cijfer dat aan de modules werd gegeven was een 4,1 op een schaal van 5. In de laatste Nationale Studenten Enquete werden verder de volgende cijfers gegeven aan het onderwijs en de docenten (schaal 1-5, van negatief naar positief):

Themascore Inhoud en opzet van het onderwijs

3,54
Respons: 65

De aansluiting van de inhoud van je opleiding bij actuele ontwikkelingen

3,59
Respons: 66

De inhoudelijke kwaliteit van het studiemateriaal

3,29
Respons: 66

Het niveau van je opleiding

3,62
Respons: 66

De in jouw opleiding gehanteerde werkvormen

3,29
Respons: 66

De mogelijkheid om je te verbreden of te verdiepen

3,28
Respons: 65

De manier waarop de verschillende cursussen binnen het onderwijsprogramma op elkaar zijn afgestemd

3,58
Respons: 65

De mate waarin de inhoud van het onderwijs uitdagend is

3,69
Respons: 65

De ruimte om zelf vorm te geven aan je programma

3,95
Respons: 65

 

Themascore Docenten aan de opleiding

3,71
Respons: 62

De docenten zijn betrokken bij de studenten

3,73
Respons: 62

De docenten hebben goede didactische vaardigheden

3,74
Respons: 62

De docenten zijn inhoudelijk deskundig

3,97
Respons: 62

De docenten hebben veel kennis over de beroepspraktijk

3,77
Respons: 62

De begeleiding door docenten is goed

3,55
Respons: 62

De docenten inspireren mij

3,45
Respons: 62

De docenten geven begrijpelijke uitleg

3,61
Respons: 62

De docenten zorgen ervoor dat het prettig is om vragen te stellen

3,82
Respons: 62

 

Dat wordt veelvuldig gedaan. Het is belangrijk dat je op de onderwijsdagen opvang hebt zodat je het onderwijs kunt volgen. Hou er rekening mee dat je in de module Behandelen van Cliënten 50 dagen stage loopt, bij voorkeur binnen 20 weken. Veel studenten plannen deze module lang van tevoren om de opvang voor de kinderen te regelen.

Er zijn studenten die dat combineren, maar hou er rekening mee dat je in de module Behandelen van Cliënten 50 dagen stage loopt, bij voorkeur binnen 20 weken. Veel studenten plannen deze module lang van tevoren om zo vakantiedagen of verlof te kunnen opnemen om de stagedagen te kunnen vervullen.

Dat kan pittig zijn, met name als je meer dan drie dagen per week werkt. Er zijn studenten die dat combineren, maar hou er rekening mee dat je in de module Behandelen van Cliënten 50 dagen stage loopt, bij voorkeur binnen 20 weken. Veel studenten plannen deze module lang van tevoren om zo vakantiedagen of verlof te kunnen opnemen om de stagedagen te kunnen vervullen.

De studiebelasting is tussen de 20-35 uur. Het ligt aan de module en aan je voorkennis, -vaardigheden en -opleiding. Elke module wordt verschillend ervaren. Zeker is dat de module waarin je een paramedische stage loopt van 50 werkdagen naast een onderwijsdag elke twee weken, alleen al vanwege de stage een flinke studiebelasting vraagt. Neem contact op met de studenten om hun ervaring te vragen.

De studiebelasting is tussen de 20-35 uur. Het ligt aan de module en aan je voorkennis, -vaardigheden en -opleiding. Elke module wordt verschillend ervaren. Zeker is dat de module waarin je een paramedische stage loopt van 50 werkdagen naast een onderwijsdag elke twee weken, alleen al vanwege de stage een flinke studiebelasting vraagt. Neem contact op met de studenten om hun ervaring te vragen. Hieronder vind je wat studenten in de Nationale Studenten Enquete zeggen over de studielast (schaal 1-5, van negatief naar positief).

Themascore Studielast

3,75
Respons: 54

De mogelijkheid om zonder vertraging de gewenste studieonderdelen te volgen

3,94
Respons: 54

De spreiding van de studielast over het studiejaar

3,67
Respons: 54

De haalbaarheid van deadlines

3,85
Respons: 54

De mate waarin de studiepunten (EC) overeenkomen met de daadwerkelijke studielast

3,67
Respons: 54

De mogelijkheid om werken en leren te combineren (deeltijd, duaal)

3,62
Respons: 53

 

Meestal zijn het privéredenen waardoor studenten stoppen, maar anders is het vaak de combinatie van werk en studie die zwaarder blijkt te zijn dan verwacht, of studenten komen erachter dat diëtist niet hun droombaan is. Vaak stoppen studenten binnen het eerste halfjaar.

 1. De deeltijdopleiding kent twee niveaus: propedeuseniveau en eindniveau (vanaf jaar 2). Bij de voltijdopleiding is de moeilijkheidsgraad oplopend en wordt pas in jaar 4 eindniveau gevraagd.
 2. Bij de deeltijdopleiding is de student zelf verantwoordelijk voor praktijkplekken voor de hoofdfasemodules. Bij de voltijdopleiding worden stages en praktijkplekken aangeboden.
 3. De deeltijdopleiding doet een groot beroep op zelfstandigheid, gedisciplineerdheid en intrinsieke motivatie. De toetsen zijn groot van omvang (10-30 studiepunten) en plant de student zelf in. Bij de voltijdopleiding wordt de jaarplanning door de opleiding gemaakt.
 4. De deeltijdopleiding heeft slechts 1 begeleide onderwijsdag per twee weken, op maandag.

Vooral de combinatie van werk of een familie met de deeltijdopleiding is een factor, aangezien het vaak wordt onderschat aan het begin van het jaar. Verder vinden sommige studenten het ook lastig dat er vaak weinig concrete richtlijnen zijn. Die zijn er om de creativiteit en het kritisch denken van de student een boost te geven, maar kunnen als lastig of frustrerend ervaren worden, omdat het voelt alsof de student in het diepe wordt gegooid.

De docenten en het vraaggestuurde onderwijs worden over het algemeen zeer gewaardeerd. Dit type onderwijs zorgt er namelijk voor dat studenten de les kunnen gebruiken voor hun eigen vragen, wat het interactief en informatief maakt. De duidelijke antwoorden die docenten geven werden meermaals genoemd in evaluaties van de studie.

Uit het hele land.

Ongeveer 50%.

33 jaar.

De studenten die deeltijd studeren hebben al een hbo- of wo-opleiding (bijna) afgerond of een mbodiploma met een aantal jaren werkervaring. Je bent in staat zelfstandig te studeren en hebt weinig begeleiding nodig. Je hebt een relevant netwerk en kan dit inzetten voor je studie. En natuurlijk wil je graag als diëtist/ voedingskundige aan de slag in het werkveld. Herken je jezelf hier niet in? Misschien is onze voltijdopleiding meer iets voor jou! Bekijk ook het stroomschema of jij een geschikte deeltijdstudent bent:
schema deeltijd-min

Een laptop.

De aanbevolen literatuurlijst is als volgt:

Brug, j., assema van, p., & lechner, l. , gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Uitgeverij koninklijke van gorcum, de 9e druk.

Insel, p., ross, d., mcmahoh, k. & bernstein, m. , nutrition.

Athenaeum uitgeverij, amsterdam, de 6de druk.

Jong, f.m. de, ons voedsel. Fontaine uitgevers, hilversum, de 6de druk.

Martini, f.h. & bartholomew, e.f., anatomie en fysiologie, een inleiding. Pearson benelux b.v., amsterdam, de 6de druk.

Kruizinga, h. & wierdsma, n., zakboek diëtetiek. Vu-uitgeverij, amsterdam. 1ste of 2de druk.

Dat ligt aan je vooropleiding. Is dat een hbo-opleiding in de zorg of het onderwijs, dan betaal je instellingsgeld.

Het collegegeld is afhankelijk van je vooropleiding. Wanneer dit je eerste bachelorstudie binnen de zorg of het onderwijs is, betaal je wettelijk collegegeld. Heb je al eerder een studie gevolgd binnen de zorg of het onderwijs, dan kan het zijn dat je meer collegegeld moet betalen. Als je hier vragen over hebt, dan adviseren we je om even langs te lopen bij de centrale studentenadministratie op het centrale plein.

We hebben geen verplicht studiemateriaal. Wel adviseren we je in het bezit te zijn van een laptop en de volgende zaken, bedragende zo’n 400 euro:

 • Boeken
 • Kookjas
 • Tentamencalculator

Je maakt de opdrachten alleen. Wel kan het zijn dat je tijdens de lesdagen met medestudenten samenwerkt. Ook worden studiegroepen gemaakt voor sociale binding.

In sommige gevallen is het mogelijk vrijstelling aan te vragen. Dit doe je door een verzoek in te dienen bij de examencommissie, na je aanmelding. Je moet dan kunnen aantonen dat jij de competenties en leeruitkomsten die bij een bepaald moduleonderdeel worden getoetst al hebt verworven in een recente hbo-of wo-studie of op je werk. In sommige gevallen kan een vrijstelling worden verkregen voor de propedeusemodule praktijkgericht onderzoek & communicatie en/ of voor de keuzeruimte. De inhoudelijke voedingsmodulen worden in de regel niet vrijgesteld. Als je vrijstellingsverzoek is goedgekeurd dan kun je de (deel)module waarvoor je de vrijstelling hebt ontvangen overslaan. Is de vrijstelling voor een hele module, dan kun je sneller door de opleiding. Heb je vrijstelling voor een deel van de module, dan kan dit in veel gevallen niet.

De Haagse Hogeschool is van plan een loket Vrijstellingen voor de poort te starten per collegejaar 2022-2023.

De studie duurt in principe 4 jaar, maar is in sommige gevallen sneller te doorlopen. Dit laatste kan alleen als je al een studie hebt gedaan op hbo-of wo-niveau afgerond waardoor je in aanmerking komt voor vrijstellingen, je twee modules tegelijkertijd doet (alleen aan te bevelen zonder baan).

 • Cursus om zelf gezonder te gaan eten
 • Aandacht voor voeding- of gezondheidshypes
 • Hoorcolleges en voorgeschreven studiestof
 • Alleen informatie over voeding

Maandag is de lesdag. De ene week is die  begeleid onsite, de andere week onbegeleid online.

Bij onsite weken is het onderwijs op de Haagse hogeschool en bevat het:

 • Vraaggestuurd onderwijs: eigen vragen stellen en daardoor actief de lesstof behandelen
 • Een programma met begeleide en onbegeleide opdrachten

In de online weken staat een online asynchroon lesprogramma klaar.

Diëtist of voedingskundige met mogelijkheden in de zorg, voedingsindustrie, coaching en health promotion.

In 4 jaar zijn er 8 modules van 30 studiepunten, onderverdeeld in deelmodules van 6-7 weken met elk een toets van 10 studiepunten.

Propedeuse:

 • Vaardighedenmodule (professionele communicatie, kwantitatief en kwalitatief onderzoek)
 • Kennismodule (voeding & preventie, voeding & behandeling, voeding & industrie)

Hoofdfase

 • Vier majormodules
  • Coachen van mensen naar een gezondere leefstijl
  • Ontwerpen en implementeren van voedingsinterventies
  • Ontwerpen en implementeren van voedingsconcepten
  • Behandelen van cliënten
 • Keuzemodule = richting kiezen
  • Minor
  • Stage lopen in binnen- of buitenland
  • Beroepsgerichte activiteiten
 • Afstudeermodule = ontwikkelen van beroepspraktijk

curriculum-min
 • Er wordt geleerd in de (zelf ingebrachte) praktijk.

 • Het onderwijs is modulair georganiseerd.

 • Studenten behalen leeruitkomsten. 

 • Leren gebeurt in een blended vorm van online a-synchroon onderwijs, onsite synchroon onderwijs en de praktijk. 

 • Alle leeruitkomsten in de hoofdfase zijn op eindniveau.

 • Toetsing is flexibel.

 • Onderwijs volgen is niet verplicht.

 • Volgorde en tempo zijn (grotendeels) vrij.

 • Je lessen niet gevolgd hoeft te hebben als je denkt de kennis en vaardigheden al te bezitten

 • Er versnellingsmogelijkheden zijn

 • Er vrijstellingen, versneld toetsen of alternatieve toetsvormen kunnen worden aangevraagd

Het studieprogramma is in te richten naar eigen wens, mits:

 • Het minimaal aantal deelnemers per onderdeel er is

 • Je minimaal 50 van de 60 studiepunten in eerste jaar haalt

 

Ja, dat kan.

We verwachten van deeltijdstudenten een relevant netwerk. Tijdens de hoofdfase vragen we je om je eigen netwerk in te zetten om de praktijkopdrachten van de verschillende modules uit te kunnen voeren. Dit hoeft niet altijd je eigen werkplek te zijn, maar dat mag natuurlijk wel. We helpen je niet bij het vinden van deze werkplekken. Zonder relevant netwerk is het niet mogelijk de opdrachten in de hoofdfase te kunnen uitvoeren. Dit geldt niet voor de module behandelen van cliënten, we helpen je hier bij het vinden van de juiste plek.

Nee. De opleiding vindt het belangrijk dat je zelf leert om voedingsvraagstukken bij organisaties te herkennen, te netwerken, ondernemend en communicatief te zijn en plekken te benaderen waar je graag wilt werken en waar voedingsvraagstukken liggen, waar mogelijk nu (nog) geen diëtist voor wordt ingezet. Op deze manier draag je bij aan het creëren van je eigen ideale nieuwe carrière. Wel geven we voorlichting over het soort organisaties dat geschikt is per module, verzorgen we workshops rondom het vinden van praktijkplekken en het vormgeven van een praktijkopdracht en delen studenten die je voorgingen, hun ervaringen in online voorlichting.

Nee, het is niet verplicht maar wel gewenst. Vanaf jaar 2 behaal je namelijk in vier van de zes modules leeruitkomsten op praktijkplekken die je zelf inbrengt. Dat kunnen uiteenlopende plekken zijn, zoals overheidsinstellingen, gemeentes, scholen, zorginstellingen, cateraars of allerlei andere plekken. Er moet een voedingsvraagstuk liggen dat met praktijkonderzoek kan worden aangepakt. Het vergt van jou: netwerkvaardigheden, ondernemerschap, projectmanagement, planvaardigheid en communicatievaardigheden op hbo-niveau om een praktijkplek te werven en een succesvolle bijdrage te leveren aan het voedingsvraagstuk. Als je niet over een dergelijk netwerk beschikt bij de start van de opleiding, zal je alle vaardigheden nodig hebben om het jaar erna wel te kunnen starten op een praktijkplek.

1 september en 1 februari. Hou altijd de website in de gaten voor de inschrijfdeadlines voor beide startmomenten. Die liggen enkele weken voor de startdatum.

Ontdek studeren in deeltijd aan De Haagse

Tips, tricks & FAQ’s

Hoe is het om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina vind je antwoord op dit soort vragen en verhalen van andere deeltijdstudenten.

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je of je over de juiste papieren of werkervaring beschikt om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!  

Geïnteresseerd in
Voeding en Diëtetiek - Deeltijd?