Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Wil jij helpen om steden duurzamer, gezonder en leefbaarder te maken? Energieoplossingen voor de wijk verzinnen? Zorgen dat bewoners de auto minder nodig hebben? Het klimaat verandert en jij ontwerpt de stad van de toekomst.

Bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling werk je aan actuele vraagstukken van echte opdrachtgevers. Altijd ben je bezig om de kwaliteit van de stedelijke leefomgeving te verbeteren. Je levert bijvoorbeeld een duurzaam en gezond herontwerp op voor de campus van De Haagse Hogeschool, of schrijft een technisch, financieel en duurzaam advies voor het Regentessekwartier.

Om dat te kunnen, verdiep je je in onderwerpen als energietransitie, klimaatverandering, duurzame mobiliteit, sociale geografie, en stedenbouwkunde. Verder leer je bij ons goed samenwerken, onderzoeken, kritisch denken en adviseren. Alle vakken, colleges en projecten bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling zijn gericht op de stad en het is aan jou om je te specialiseren in de richting van jouw talent en ambitie. Wij bieden je de ruimte om je te oriënteren op het vakgebied én je eigen interesses mee te nemen in het onderwijs. Door goed naar je te luisteren, in gesprek te zijn, hopen we hier als docenten een bijdrage aan te leveren. We vinden het belangrijk dat wij jou kennen en jij ons. Dát is ons uitgangspunt.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M 
  • N&G 
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M 
  • N&G 
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Tijdens de opleiding heb je wiskunde nodig. Twijfel je aan je wiskundeniveau? Dan is het verstandig om je kennis bij te spijkeren. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook kiezen voor een van de mogelijkheden die wij aanbieden.

Wil je op een structurele manier wekelijks aan wiskunde werken om op havo-eindexamenniveau wiskunde B te komen? Je kunt in ons gebouw in Delft een schakelprogramma wiskunde B volgen. In 20 wekelijkse lessen spijker je dan je kennis bij. Handig als je lang geen wiskunde hebt gehad, of een mbo-vooropleiding hebt, of alleen havo-wiskunde A hebt gehad. De cursus begint in februari 2025 en kost 250 euro. Meld je aan.

Heb je wel wiskunde gehad, maar wil je je kennis opfrissen? In augustus kun je (gratis) meedoen met een vierdaagse cursus wiskunde van de techniekopleidingen van De Haagse Hogeschool. Vanaf februari vind je op deze plek de precieze data en een aanmeldformulier. 
 

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Voor sommige vakken van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling I Climate & Management krijg je misschien vrijstelling. Vraag voor meer informatie een gesprek aan met Sebastiaan Beresford, via [email protected] of via 06 -18989532.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

1

projecten per blok

155

contacturen uur per blok

265

zelfstudie per blok

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, projecten en zelfstudie

Bij de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling I Climate & Management heb je altijd 1 project per blok. Je werkt in een groepje van 5 à 6 studenten voor een échte opdrachtgever. Je onderzoekt en levert een tastbaar eindproduct op. Je zet bijvoorbeeld een klimaatactie op, bedenkt een nieuwe functie aan een bestaand gebouw of geeft een advies om een plein klimaatbestendig te maken. Werkcolleges heb je met de hele klas, maar soms wordt de klas ook in groepen verdeeld, zoals bij communicatieve vaardigheden of kritisch denken. Vaak krijg je eerst wat theorie, die je daarna direct bij een opdracht gebruikt. Je hebt ook hoorcolleges, hierbij zit je in een collegezaal met de hele klas. Leuk daarbij zijn de gastcolleges waar iemand uit het vak alle ins & outs met je deelt. Bijvoorbeeld iemand uit de gemeentepolitiek, die komt vertellen hoe hij strijdt voor schone lucht. En ga je graag op pad? De studie biedt volop excursies. Ga grondboren in de Haagse en Rijswijkse zand- en veenondergrond, leer alles over de Zandmotor en bekijk een duurzame gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Voor de doeners!

Minoren

Je studie samenstellen

Dat wordt nog lastig. Zoveel leuke minoren en je kunt er maar een paar kiezen. Een deel van je studie Ruimtelijke Ontwikkeling I Climate & Management vul je namelijk zelf in dankzij de minoren: zo’n 25%. Om je studie te verdiepen, leer je meer over een onderwerp dat binnen je studie valt. Bijvoorbeeld de minor klimaatverandering aan Wageningen University, of de minor smart cities bij Bouwkunde aan De Haagse Hogeschool. Maar misschien wil je meer weten over compleet iets anders? Denk dan eens aan vastgoedbeheer of een extra taal, zoals Chinees. Het kan allemaal.

Eervolle vermelding Ruimtelijke Ontwikkeling

In de jaarlijkse publicatie 'Beste studies van Nederland' beloont Elsevier Weekblad (EW) opleidingen waar studenten meer dan gemiddeld tevreden over zijn. Dit jaar kreeg Ruimtelijke Ontwikkeling van De Haagse Hogeschool een eervolle vermelding.

Lessituatie Mens en Techniek met logo Elsevier Weekblad in foto

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Adviseur

  • Projectontwikkelaar

  • Omgevingsmanager

  • Procesbegeleider

  • Beleidsmedewerker

Dit word je niet

  • Architect

  • Planoloog

  • Stedenbouwkundige

Doorstuderen

Yes, helemaal klaar. En nu? Je bent het studeren nog niet beu en overweegt om een master te gaan doen. De eenjarige master Next Level Engineering aan De Haagse, is dat iets voor jou? Je kunt ook overstappen naar de TU Delft voor een universitaire master, bijvoorbeeld op het gebied van architectuur, watermanagement en energietechnologie. Een andere universiteit op het oog? Wageningen University richt zich als enige universiteit in Nederland volledig op een prettige en gezonde leefomgeving. Veel bachelors in Wageningen sluiten dan ook goed aan op Ruimtelijke Ontwikkeling I Climate & Management. Maar ook Mobiliteitswetenschappen aan de Universiteit Hasselt, Milieu-maatschappijwetenschappen aan Universiteit Utrecht, Earth Sciences aan de Universiteit van Amsterdam of Spatial Planning aan de Radboud Universiteit zijn goed te doen. Check de websites van de hogescholen en universiteiten voor meer informatie.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Bij De Haagse kun je op hulp rekenen bij het studeren. Zo heb je per jaar minimaal 4 coachingsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Je bepaalt je studiepad en ontdekt aan welke vaardigheden je nog moet werken. Verder volg je workshops of lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert studeren. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

Officiële opleidingsnaam: Ruimtelijke Ontwikkeling
Naam internationaal: Spatial Development
Opleidingscode (Isat): 30038
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Industrieel Product Ontwerpen Studenten overleggen aan tafel

Industrieel Product Ontwerpen

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Industrieel ontwerpers combineren vindingrijkheid met technische knowhow. Ze ontwikkelen mooie én innovatieve producten.
Ga naar Bouwkunde Twee studenten werkend in het lab

Bouwkunde

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Een strandtent verbouwen tot villa of een industrieel pakhuis tot restaurant. Hoe tof is dat? Je leert het bij Bouwkunde.
Ga naar Civiele Techniek Student werkt aan project

Civiele Techniek

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Een nieuw viaduct ontwerpen? Ervoor zorgen dat Nederland droge voeten houdt? Als civiel ingenieur bouw je aan de toekomst.